Nyheter

Dietist: LCHF kan vara den bästa dieten

Today's Dietitian

Kolla in den här extremt LCHF-vänliga artikeln i en tidskrift för dietister:

Today’s Dietitian: Low-Carb Diets — Research Shows They May Be More Beneficial Than Other Dietary Patterns

Det finns gott om smarta dietister! Inte så få har insett att lågkolhydratkost ofta är ett klokt val för deras patienter. Nu börjar de berätta för andra.

Du kan läsa hela tidningen online. Men se upp för den lögnaktiga annonsen för Dreamfields’ Pasta på sidan 7. Någon borde stämma försäljarna innan de råkar ha ihjäl (fler?) människor med diabetes genom att sälja sin bluffpasta. Läskigt.

Tidigare

Dietistrådgivning om LCHF i Stockholm!

LCHF-tema i Dietisttidningen

Dietisternas Riksförbund: Snälla men oansvariga?

Dietisternas Riksförbund och tummetotten

Dreamfields bluffpasta: TESTET

 

17 Kommentarer

  1. Jeanette H-H
    Ja det var verkligen en positiv artikel. Nu borde den fås översatt till svenska och finska också.
  2. Goran van Den Buske
    Uppfriskande!
  3. Stefan Lindberg
    Artikeln var bra, hon är påläst. Läste även tidningen men den var ingen hit. 🙁 Evig reklam för sötningsmedel, medicin som kan reglera ditt blodsocker (som kan regleras på ett bättre sätt) samt fettfria kolhydratstinna recept, utan socker givetvis ... Skall då också tänka på att undvika, som Kostdoktorn sa, reklamen för bluffpastan på sid. 7.
  4. Stefan O (tidigare Stefan)
    En bra och välskriven artikel. Har det publicerats något liknande i Sverige i någon motsvarande tidskrift/tidning? Jag tror den här typen av informations- och kunskapsspridning kommer vara en viktig, kanske den viktigaste, bidragande faktorn till att "oljetankern svänger 180°" inom en inte allt för avlägsen framtid. De diabetiker typ 2 jag känner som tvekar inför att lägga om till lchf/lchf-liknande kost gör det pga osäkerhet eller rädsla för vad som ska hända med deras blodvärden och vad deras diabetesläkare/-sköterska ska säga.
  5. Walter
    Verkligen bra artikel. Sammanfattar low-carb (LCHF på "svenska") på ett mycket bra sätt. Ingen tvekan längre för mig om att detta är den ideala kosten för typ-2-diabetiker i synnerhet och alla andra människor i allmänhet. Roligt att även dietister börjar uppmärksamma detta. Jag tycker också det är kul att Sverige är ett föregångsland.
  6. sten
    Det var mycket positivt i en enda artikel. Det kanske största att en Registrerad Dietist samlat ihop data.
    Fördelarna som beskrivs genom redoviade studieresultat borde ge även Svenska Diabetesföreningar anledning att översätta och publicera till förmån för sina medlemmar. Det ser ut som om liv kan räddas eller förlängas genom detta. Här ett försök till översatt sammanfattning.

    Artikeln täcker:
    Historik - LC har använts i hundratals år mot diabetes, tills insulinet kom.
    (Att insulinet gjorde om Diabetes till en obotlig långtidssjukdom med kraftigt förkortad livstid visste man inte när insulin var nytt. Accordstudien visade senare att aggresiv kontroll med insulin förkortade livet ytterligare. - min kommentar)

    Vikminskning - bättre med LC(HF)

    Blodsockerkontroll - LC bättre än medelshavsdiet visar klart att dagsintaget av kolhydrater ger utslaget .- inte hur snabba dom är. Alltså GI mat ger ej någon ordentlig skillnad för etablerade diabetiker.

    Hjärt och kärlhälsa: En gruppanalys av studier avslöjade något som tom Hellenius borde vakna till av: Alla dom vanliga kärlhälsomarkörerna förbättrades i snitt. Studierna varade 3 månader upp till 3 år. Nämner studiesupport för att mättat fett ej har visat skadeverkningar vid LCHF. (Den största invändnigen av etablerade kritiker som Hellenius och "de fem" m.fl.)

    Långtidsperspektiv: I Svenskt LCHF-försök under 44 månader sjönk långsockret i snitt från 8% till 6.8%. Att sedan kärlhälsa i form av blodtryck, triglycerider och HDL blev bättre med LC istället för LF under ett tvåårsförsök med begränsat kaloriintag är absolut enastående: Det motsäger helt etablisemangets invändnigar som har hävdat att alla fördelar med LCHF kommer från viktminskning, vilken var samma i försöket. Det blir dock säkert inte sista spiken i den kistan.
    Slutligen nämnas att dom observerade studierna är inte höga i protein utan i fett vilket inte har någon inverkan på njurar som högproteinkost är känt för. Alltså LCHF hela vägen.

    "Dietistperspektivet" uttrycker något som man aldrig väntat sig från en dietest, men någon måste ju börja: Med kännedom om ovan kan dietister alltså erbjuda ett lågkolhydratsalternative till diabetes 2 patienter i samverkan med deras läkare för att justera mediciner speciellt insulin etc..

    På slutet har referenser lämnats och jag hoppas verkligen att kostdoktorn har tiden att gå igen dessa och få upp ytterligare en sammanställning om varför det kan vara faligt att gå till livstsilsmottagningar i landet och att det går utmärkt att äta bort problemen istället för att öka medicinintaget, som ju har både biverkningar och okända långtidsverkningar.
    Det finns inte några riktiga långtidsstudier på långtidsmedicinering med kombinationer av blodtryckssänkande, betablockerare, statiner, sömntabletter, kärlvidgande, protonpumpshämmande, etc., etc.. Den här artikeln visar däremot att det finns långa studier på LCHF med mycket goda resultat. Alltså det säkraste vi kan erbjuda våra sjuka.
    Före detta hjärtsjuk, numera helt utan mediciner.

  7. Fredde
    Ja men varifrån kommer ordet "banta"?

    William Banting åt ju bevisligen "low carb"-diet... på 1800-talet!

  8. evah
    Vad jag hört så är William Banting orsak till ordet banta. Rätta mig om jag har fel.
    Svar: #9
  9. Majoren
    Ordet "banta" har mycket riktigt sitt ursprung från den engelska begravningsentrenprenören William Banting som blev hjälpt av sin öronläkare att komma tillrätta med besvärande yrsel och övervikt med hjälp av vad vi skulle definiera som en lågkolhydratkost.
    Hans viktnedgång var stor och bestående och när många frågade honom om hans knep så skrev han till slut en enkel informationsfolder kallad "Letter on corpulence".
    Till slut blev hans bantningsmetod så spridd och populär att man började använda hans efternamn på bantningstekniken, tex genom att fråga -Do you bant? Efternamnet blev till slut ett verb och uttrycket finns omnänt första gången i The Times 1864.
    Svar: #10
  10. evah
    Tackar för klarläggandet. Undrar hur många som vet var ordet kommer från.
  11. MickeB
    Bantings lilla bok finns att läsa här för de som är intresserade

    http://archive.supermarketguru.com/Downloads/Banting.pdf

    Svar: #12
  12. Caspar
    Tack för länken MickeB, har velat läsa den lilla skriften sen tidigare.
  13. Farmor kaisi
    Hoppas den stora allmänheten får se eller höra om denna artikel. Och intressant är hur våra "semipermeabla" forskare "finner fem fel" i studierna.
  14. Lars M
    Det lär väl knappast hända i Sverige, där Dietistförbundet officiellt verkar ha förklarat krig mot alla former av lågkolhydratkost. Iallafall inte så länge nuvarande ledning bestämmer. Men vem vet, kanske droppen urholkar stenen till slut, och om amerikanerna ändrar sig lär de väl göra detsamma här också så småningom.
  15. Tuva
    Bra.
    Jag blir så himla trött på de vanliga dietisternas eviga tjat om att det inte kan vara bra att utesluta hela grupper av mat. Kan NÅGON av dem förklara hur jag kommer bli sjuk av att byta ut pastan mot stekt vitkål? Eller vad det är som magiskt gör en smörgås med ost och paprika till ett balanserat mellanmål men paprika och ost UTAN en brödskiva till något livsfarligt fett och kommer orsaka bristsjukdomar i förlängningen? Eller varför det är så viktigt med frukt men att bär sällan nämns?
    Svar: #16
  16. evah
    Tuva! Förklaringen är dietisternas oförmåga att se det irrationella i deras kostråd.
  17. Ludvig viken
    Bajs diet

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg