Nyheter

Diabetesförening ser ljuset

Leva med diabetes #2, 2011

Detta kan vara historiskt. Ovan ses framsidan på Storstockholms Diabetesförenings senaste medlemstidning. Vackert, eller hur?

Man kan undra hur många diabetiker som kan räddas till en bättre hälsa av detta:

I tidningen

Leva med Diabetes #2, 2011

Vilka rubriker i en diabetestidning: Kom igång med LCHF! Tänk bort tallriksmodellen! Godkänt av Socialstyrelsen!

Vackert som sagt.

Angående rubriken till intervjun med mig: ”Mättat fett skyddar hjärtat” sade jag inte så, utan det är en entusiastisk rubriksättare i farten. Mättat fett är bevisat ofarligt. Om det ”skyddar” eller inte lär bero på vad man har bytt ut. Om man byter socker i maten mot mättat fett är det troligen utmärkt för hjärtat.

Tidningen bjuder även på en recension av Matrevolutionen:

LevaMedDiabetes recension av Matrevolutionen

Storstockholms diabetesförening

Det är underbart att se en diabetesförening som är öppen för ny vetenskap och vågar ifrågasätta gamla idéer. En diabetesförening som inte tar emot stora bidrag från läkemedelsföretag och sedan bara okritiskt för deras budskap vidare. En förening som vågar säga det som borde vara uppenbart: ät mindre stärkelse (bröd, pasta, ris, potatis), sådant som blir druvsocker redan i magen, och ditt blodsocker kommer att sjunka.

Inte alla diabetesföreningar beter sig så.

Läs mer och bli gärna medlem i SSDF.

Har du diabetes och är med i en diabetesförening? Vad har de för inställning till lågkolhydratkost?

Mer

Allt om diabetes

LCHF för nybörjare

Mer om Matrevolutionen inkl hela första kapitlet

 

1 2 3 4

173 Kommentarer

  1. sofia
    följa upp sin sjukdom såklart...
  2. Iza
    Jag tror att det stora felet är att sjukvården är så förbaskat trög, nu är det ju så att enligt SoS är behandling av patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 med hjälp av lågkolhydratkost (SoS skrev väl inte lchf om jag minns rätt) enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Patienterna har rätt till information om de behandlingsmetoder som finns och där ingår lågkolhydratkost! Jag blev både ledsen och arg idag när jag såg att landstingets rekommendationer till diabetespatienter är från 2007 och där finns inte ett enda ord om lågkolhydratkost. Det är tallriksmodellen och margarin samt nyckelhållsmärkning för hela slanten. Sorgligt!!!
  3. Thomas H
    Hej Sofia!

    Har man väl drabbats av diabetes (och sen troligen inte blodsockret under kontroll )
    så säger studien enligt nedan (Dagens medicin) en hel del.
    Riskfaktorerna ökas så iniativet som nu görs av diabetesföreningen i Storstockholm är nog jättebra och desto fler kan då få än bättre blodsockerkontroll!

    http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2011/03/04/diabetiker-dor-oftare-...

    å sen du, Ursäkta - orden dumdryg och naiv innefattade inte omdömet mycket bra utan enbart det andra!!! 😉

  4. Lund
    Sofia #128

    Jag är inte säker på att jag förstår vad du menar; "Men min åsikt är att diabetesföreningen inte ska ha nån egentlig inställning till något av dem. Mer än att jobba för att båda är ok, om man väljer själv och att det inte ska finnas otidsenliga regler för något av dem. Men ingen kan ju styra vad man äter än så länge och så hoppas jag att det förblir."

    Är det inte närmast kriminellt att inte informera diabetiker, oavsett typ om lågkolhydratkost? Har inte vården och diabetesförbunden en skyldighet att klargöra sambanden mellan diabetesskador och höga blodsockervärden och insulin?

    Jag är också tveksam till att alla olika diagnosförbund sponsras så hårt av läkemedelsindustrin. Rätt oetiskt och det går ju inte att utesluta jäv från medlemmarna i förbundsstyrelserna.

  5. sofia
    #154
    nej, jag tycker inte det är kriminellt efterson jag tycker det är ett otidsenligt tänk. Jag tycker vården ska stå för det som rör din långsiktiga vård det var föreningarna jag har menat i mina inlägg. Idag och i en framtid med internet och de möjligheter till information som finns idag tycker jag inte en diabetesförening ska undervisa sina medlemmar i nån slags "riktig väg" utan mer vara ett stöd, erbjuda föreläsningar, studiecirklar, möjlighet att träffa andra i samma sits för de som önskar. Jag tycker att de i framtiden ska jobba för att bli ett komplement till de internetforum där unga och vuxna (men inte så många 60+) idag delar med sig av till varandra på internet. Att man kan träffas och prata om ämnen som "jag tänkte luffa i asien med min familj, hur gjorde du?", "studiecirkel om lchf" (eller gi eller iso eller vad folk är intresserade av), "gruppträffar för gravida", "hur gör du med blodsockret under vasaloppet vad äter och dricker du?" Det är min vision, annars tror jag diabetesföreningen dör ut i längden. Titta på en förenings event så ser du i många fall att det är en grupp äldre som gör lite vad som helst, åker på utflykt eller går på stadsvandring och lär sig om historia.

    En intressant grej som kom upp när jag var hos läkaren var att nu när folk har bättre HbA1c än någonsin generellt pga den medicin och de möjligheter som finns att följa upp sitt blodsocker har man börjat fundera över hur det påverkar kroppen om man har många känningar, alltså tillfällen med mycket lågt socker. Innan fanns ju bara för högt blodsocker. Det man vet idag är många har högre tolerans innan man känner att man är låg vilket kan vara farligt eftersom man i tid inte kan ta hand om sin situation. Men där är vi som sagt lite levande försökskaniner eftersom forskning på detta område ännu är för ny.
    En intressant grej att addera för alla som ropar om de gamla dieterna och att det skulle vara bättre förr (?) är att man då inte fick ha ett ansträngande fysiskt jobb eller motionera för mycket. Man skulle sitta still och äta kål.

  6. sofia
    #153
    tack för ursäkten den betyder faktiskt mycket. Jag har inte varit här inne och kommenterat mycket innan av rädslan för påhopp och nedsättande ord och så hoppar jag in och möts av elakheter.
    Det är nog en sak man ska tänka på om man nu vill argumentera för att lågkolhydrat ska ta plats i vården. Meningar som de som inleder #142
    "Sofia.
    Nu är det faktiskt så att vi skattebetalare finansierar vården av alla med diabetes.
    Att då ställa sig upp och förmätet säga som du gör att en diabetesförening inte ska ha någon åsikt om kosten för diabetiker är mycket dumdrygt. Eller naivt bortom alla gränser.
    En person med diabetes ska undvika mat som höjer blodsockret och det ska vara diabeteföreningarnas rättesnöre. Punkt slut.
    Eller som man skulle ha uttryckt det tidigare då man kallade sjukdomen vid dess rätta namn: Har man sockersjuka ska man inte äta socker."

    kommer få varenda (här stoppar jag in ett yngre eftersom det är där jag rör mig) diabetiker som idag mår bra och har bra HbA1c (och de är många) att sätta i alla klackar som finns och lchf kommer aldrig vinna något gehör.

  7. Thomas H
    @Sofia
    Att ändra det gamla namnet sockersjuka till diabetes och sen även börja använda ordet naturalförlopp ( senkomplikationer).

    Har man en bättre kontroll av sitt blodsocker med sin kost så slippar man ju naturalförlopp och senkomplikationer.

    Hade man nu tacklat detta problem lite annorlunda så hade vi inte haft så många diabetiker med alla följdsjukdomar enligt länken (nr 153). (550 000 i denna sjukvårdsgrupp med prediabetiker och diabetiker + alla andra åkommer/symtom)

    Det här med rätt kost har nedprioriterats och "läkemedel" skulle lösa problemet åsså har sjukdomen bara växt och växt och växt. Feltänk någonstans, Sofia?

  8. sofia
    #157
    ändringen av namnet har ju en språklig poäng kan jag tycka, i de flesta länder iaf i EU heter diabetes varianter på just diabetes: engelska: diabetes, svenska: diabetes, tyska: Diabetes, franska: diabète, spanska: diabetes, italienska: diabete, finska: sokeritauti, grekiska: διαβήτης...
    Idag när man reser mycket kan man peka på sig själv eller nån anhörig och säga diabetes och bli förstådd 😉 jaja, tycker kanske namnet är lite fånigt att orda om men jag tycker att man för sjukdomar där risken är stor att man kan behöva akut vård ska sträva efter så lika namn som möjligt. Just naturalförlopp hade jag faktiskt aldrig hört innan jag kom in här, de läkare jag haft har uteslutande pratat om komplikationer.
    Men det där kan ju självklart variera mycket precis som vården. Många typ2 är ju tex hänvisade till vårdcentral medan vi med typ 1 träffar specialister tätare.

    Jag vet faktiskt pinsamt lite om typ 2, men här på detta forum är diabetes ofta detsamma som typ 2 och kanske får de en helt annan typ av vård. Lika som i din artikelhänvisning, den är intressant men då den inte alls delar upp diabetes tycker jag den är svår att relatera till eftersom den allra största majoriteten är typ 2 och de är oftast de som har sämst koll och uppföljning på sina bs-värden samtidigt som den ökar lavinartat. Har läst i diabetestidningen att man i vissa landsting har begränsat teststickorna för typ 2 för att hålla ner kostnaderna, vilket verkar katastrofalt. Jag vet som sagt för lite om typ 2, men det finns ju många andra här som har typ 2. Där är väl möjligheten att ibland kunna behandla med kost större eftersom det när man fyller i olika blanketter finns en ruta för "kostbehandling" och då är det självklart så att det inte ska nedprioriteras.
    Jag försöker med mina inlägg ge ett typ 1 perspektiv från en dessutom relativt ung person. Härmed definitivt inte sagt att jag tror typ 1 är friskare, många har ju varit sjuka sen de var små och de flesta vet nog om att risken är stor att man dör lite tidigare än sina jämnåriga tyvärr.

  9. sofia
    för att inte trampa någon på tårna vill jag klargöra att jag med "den allra största majoriteten är typ 2 och de är oftast de som har sämst koll och uppföljning på sina bs-värden samtidigt som den ökar lavinartat" att det är riktat mot vårdinsatser och inte mot enskilda personer, typ2 är inte lata eller ointresserade, jag tror bara de generellt inte har tillgång till samma vård som typ 1. Plus att eftersom den oftast kommer sent i livet och är mer fokuserad på kost kanske omställningen blir tuffare.
  10. hejssan
    #158

    Sockersjuka heter även i Finland "diabetes" 😉 http://fi.wiktionary.org/wiki/diabetes

    F.ö. är det lite tråkigt att sjukdomen inte kallas med sitt rätta namn för det liksom talar om vad som är problemet. Att använda förkortning från latin gör att många går förbi namnet med en axelryckning. Jag själv hade inte någon större förståelse för diabetes (att vad det är och vad som kan hända sen när man får den) innan jag började med LCHF.

  11. sofia
    #160
    sorry, jag tittade bara lite snabbt på en glossajt.
    Problemet är väl att sockersjuka kommer från att man har socker i urinen, jag äger några gamla läkarböcker för hemmabruk den första från 1916 och i alla står det att namnet har sitt ursprung i att man har socker i urinen. Men man kan ju ta det gamla namnet och ge det en ny mening i att man inte ska äta socker. Men för mig känns det lika fabricerat. Dessutom är inte namngivningen så ny, i min läkarbok från 1954 finns inte sockersjuka med i registret utan det står diabetes, däremot i texten står det diabetes ofta kallad sockersjuka. Anledningen kan var insulinets ankomst, i de tidigare böckerna 1916 och 1924 står det att det verkar finnas olika typer av diabetes och av den allvarligare formen dör man inom loppet av ett par månader. Sockersjuka syftar alltså där på det vi idag omtalar som typ II. 1954 hade ju insulinet kommit i bruk och även typ 1 fick möjligheten att överleva lite längre och när boken skrevs verkar man ha klart för sig att det finns två olika typer, en som ffa drabbar unga och en som drabbar personer i 50-60 årsåldern. Kanske ändrade man igen till sockersjuka sen, men jag har aldrig hört någon indelning under sockersjuka utan bara om det som ett ord. Innan typ 1 och 2 slog igenom kallades det ju alltid "barn och ungdomsdiabetes" och "åldersdiabetes". Tycker än idag typerna klumpas ihop och därför tycker jag inte sockersjuka är rätt namn. Men visst, medelvägen är ju att typ 2 kan kallas sockersjuka, så kan typ 1 kallas diabetes, då har man ju två namn för två trots allt ganska olika sjukdomar.
  12. Lund
    Sofia, hur vill du få en kommentar adresserad till dig utan att ditt namn nämns?

    Så då vet du inte att även typ1-or kan få typ2? Att inte inse att diabetes är en kolhydrat-nedbrytnings-störning/sjukdom, det är tråkigt för det finns ingen diabetiker
    som inte mår bättre av och får ett stabilare jämnare blodsocker av att minska på kolhydraterna.

    Hur skulle det kunna vara "fel tänk" att ge information om metabolismen för kolhydrater? Så du menar att alla "unga" diabetiker är så omogna att om någon ger dem korrekt information om hur kolhydratomsättningen, så kommer de att i ren protest frossa i vad de inte tål? Är det vad nötallergiker gör? äter nötter och tar adrenalin och Betapred. Jag förstår inte hur du menar eller ens hur du tänker.

  13. sofia
    #162
    förstår inte alls vad du menar, du får väldigt gärna nämna mitt namn. Syftar du på kommentaren där jag klipp och klistrade borde jag raderat raden "Sofia". Det var inte poängen och det förstår nog du med.

    om du menar att typ1-or kan få minskad insulinresistens så är jag medveten om det. En typ1-a kan däremot aldrig bli behandlad med tabletter. En typ1-a har däremot svårare att hålla ett stabilt och lågt bs eftersom man inte har någon hjälp från sin egen kropp. Jag hade under en tid av min karriär problem med rekyleffekter, för låga bs ledda alltså till för höga bs. Detta under en tid då jag åt lågkolhydrat.

    Det är inte fel-tänk att ge information. Det är (tycker jag) feltänk att det skulle vara föreningens uppgift. Jag tror ni tillskriver diabetesföreningen allt för mycket makt, tvärtom är ju tyvärr diabetesföreningarna på många håll ett fenomen som håller på att dö ut. Det är en liten krets av äldre som hittar på trevliga saker ihop. För en levande diabetesförening, som kan göra mycket nytta (ta t ex utbildningen för poliser, som jag nämnt i ett inlägg ovan, detta har säkert också en del i det som lett fram till socialstyrelsens beslut här i dagarna att sjuka inte ska låsas in i fyllecell) måste den ha medlemmar. Om föreningens rättesnöre skulle vara att arbeta för lågkolhydratskost utan att medlemmarna vill det (men det kanske de vill!) går medlemmarna ut och då finns det ingen diabetesförening. Alltså får man som medlem jobba för det man vill se föreningen göra t ex. en studiecirkel i lchf, eller en träff för gravida.

    Jag pratade om attityder, det förstod säkert du också. Att kalla någon med en åsikt för förmäten, dumdryg och naiv och utan att ha något otalt med personen sen innan och sedan basunera ut att "En person med diabetes ska undvika mat som höjer blodsockret och det ska vara diabeteföreningarnas rättesnöre. Punkt slut." Kommer nog få diabetiker att protestera eftersom det vill begränsa dem. Och en sak jag lärt mig i mina kontakter är att yngre diabetiker inte vill bli begränsade... Där är de precis som alla andra ungdomar...
    Därför kommer de protestera, inte genom att frossa i kolhydrater, för de flesta gör inte det idag och de förstår följderna, utan för att deras värld skulle begränsas. Nu vill du säkert kalla det nödvändigt och så kanske det är, men då får man nog jobba på sin attityd.

  14. V
  15. Lund
    hallå Sofia, #163

    jag förstår inte vad du menar; " Jag pratade om attityder, det förstod säkert du också. Att kalla någon med en åsikt för förmäten, dumdryg och naiv och utan att ha något otalt med personen sen innan och sedan basunera ut att "En person med diabetes ska undvika mat som höjer blodsockret och det ska vara diabeteföreningarnas rättesnöre. Punkt slut." Kommer nog få diabetiker att protestera eftersom det vill begränsa dem. Och en sak jag lärt mig i mina kontakter är att yngre diabetiker inte vill bli begränsade... Där är de precis som alla andra ungdomar...
    Därför kommer de protestera, inte genom att frossa i kolhydrater, för de flesta gör inte det idag och de förstår följderna, utan för att deras värld skulle begränsas. Nu vill du säkert kalla det nödvändigt och så kanske det är, men då får man nog jobba på sin attityd."

    Det skall mycket till innan jag kallar någon "förmäten, dumdryg och naiv". Har jag gjort det tycker du?

    Självklart skall en person med diabetes, oavsett om det är typ 1, 2, eller kombination undvika mat som höjer blodsockret snabbt, mycket och länge...mao exkluderas vissa livsmedel, eller jag skulle inte ens kalla dessa för mat...

    Att ha en kronisk sjukdom innebär en begränsning. That´s it, that´s life.
    Vadå, ungdomar med diabetes vill inte bli begränsade... innebär det att de då vill få/ha diabetsskador i utbyte mot frånvaron av begränsning?...

    Jag förstår faktiskt inte vad du propagerar för.

  16. W
    #165
    Höjer underjordsgrönsaker blodsockret snabbt mycket och länge ?
  17. Sten-O
    166 - Ja.
  18. W
    #167
    Du har uppenbarligen djup kunskap om diabetes.
  19. Thomas H
    Ha,Ha... det är var ju roligt sagt!!! (168)

    Sofia, jag får nog hålla med Lund. Dvs - jag förstår inte heller vad du nu propagerar för.

    Du är inne på Kostdoktorns blogg och skriver och han nyligen gett ut en bok där han i klartext skriver att landets diabetespatienter felbehandlas av vår sjukvård, när man nu inte informerar om att en bra kost ofta kan göra tvåor symtomfria och få en lägre jämnare blodsockerkurva för ettor.

    Det är väl strålande om nu en Diabetesförening gör detta, när nu vår sjukvård ännu inte fått loss tummarna.... Senkomplkationer minskas, många får en bättre hälsa och jukvårdspengar kan satsas inom andra behövande områden. Bra, eller hur? 🙂

  20. Skattebetalarnas förening
    Ja det är skrämmande att insulin är gratis när det finns en så enkel lösning.
  21. Thomas H
    Nr 170

    Förstår inte ditt svar eller kommentar.....

    Vem har sagt att det än så länge är enkelt, även om det kan vara det med ett annat medvetande... med en annan kunskap!

    Fortsätter vi som vi gjort de senaste 20 - 40 åren så är ju inte det så lyckat och modernare studier visar ju även på att högre blodsockernivåer även ger en ökad risk för en mängd andra sjukdomar/symtom.

  22. Hej. För er med diabetes kolla in Upper Cervical, googla det! Finns i Malmö
  23. Mats J C Wiman
    Här en senkommen kommentar:

    DiOS (Diabetesorganisationen i Sverige, med Storstockholms Diabetesförening som ankare), undanber sig stöd från industrin och håller på att bilda länsorganisationer
    i Kronoberg, Skåne och Dalarna (finns i Stockholm, Tierp (Uppland), Blekinge och i Alingsås) är
    ALTERNATIVET till Diabetesförbundet och tvekar inte att lägga fokus på matens (kolhydraternas) betydelse för blodsockret och dess följder för diabetesbenägna.

    Bor du i nämnda (eller andra) län som saknar en modern industrioberoende diabetesförening, hör av dig till mig!

    Mats LCHF Wiman
    Styrelseledamot (sedan 2013)
    LCHF@MatsWiman.se
    Tel. 0478-10111
    http://www.FriskaDiabetiker.se

1 2 3 4

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg