Nyheter

Det verkliga sambandet mellan smör och hjärtsjukdom i Sverige

Smör+hjärtsjukdom

Svenskarnas smörätande bara ökar, medan antalet hjärtinfarkter bara minskar (enligt Socialstyrelsens färska statistik).

När jag skrev om det igår frågade flera i kommentarerna efter statistik på smörintaget i relation till hjärtinfarkterna. Voilá. Ovan ses smörförsäljningen i Sverige i gult ovanpå statistiken om hjärtsjukdom. Skalan för smörförsäljning ses till höger.

Statistiken över smörförsäljning kommer från en statistikexpert på LRF Mjölk och baseras på statistik från LRF Mjölk och SCB.

Så vad är sambandet mellan smörätande (gult) och hjärtsjukdom (blå + lila)? Inget alls. Det finns inget samband.

Att den gamla teorin om mättat fett och hjärtsjukdom varit ett misstag har redan bevisats i välgjorda studier av högsta klass (RCT). Detta är bara en talande illustration.

Rädsla för smör är ungefär lika vetenskapligt grundad som rädsla för troll.

Tidigare

Mer smör och ÄNNU färre hjärtinfarkter i Sverige!

Mer

Mossig fettskräck på DN Debatt

Stämmer professor Hellénius varningar om mer hjärtsjukdom av fett?

Vad som verkligen ger hjärtsjukdom

Fettsnål mat ger MER hjärtsjukdom i ännu en stor studie

Hjärtspecialist: Dags att lägga ned kriget mot mättat fett!

Överläkare: Glöm tallriksmodellen

”Fett ger fett smal midja”

 

69 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Gustav
    Några här verkar ju missa poängen totalt!
    "Så vad är sambandet mellan smörätande (gult) och hjärtsjukdom (blå + lila)? Inget alls. Det finns inget samband."
    Inte att ökat smörätande ger minskad risk för hjärtinfarkt, utan påståendet från bla Hellenius att den ökade smörkonsumtionen ger fler hjärtinfarkter! Vilket visas i statistiken att så inte är fallet! Ökad smörkonsumtion ger inte fler hjärtinfarkter. Punkt slut.
    Svar: #19
    Läs vidare →
  2. gunnar
    Ungefär 80% av alla som kommenterat här behöver läsa artikeln igen. Och läsa Gustavs kommentar. Doc påstår inte att det är tack vare smöret som hjärtproblemen minskar. Han skriver till och med rakt ut "det finns inget samband". Det är ju just det som är poängen. En väldigt viktig poäng.
    Svar: #51, #52
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Snusmumrik
    Jag håller med dig och väntar fortfarande på att bli hånad och förolämpad av sakliga skäl av de som vet bättre 🙂
  2. MJ
    Men om du tittar på de som inte orkat med mer än rubriken och att titta på bilderna, ser du ett annat samband mellan dem då?
    Svar: #53
  3. evah
    Nu blev jag nyfiken, vilka menar du MJ?
    Svar: #56
  4. Lasse1
    Men jag tror att mättat fett är ofarligt, men vi vet ju inte helt säkert än.

    Jag skulle vilja säga, JO vi vet helt säkert!
    Och det baserar jag på att människan och däggdjur i år miljoner lagrat överskottsenergi som just mättat fett. Även veganer lagrar sitt överskott så och allas våra kroppar äter av det och har ALLTID gjort det.
    Vi är alltså designade att både lagra och äta det just så.

  5. Lasse1
    Men vi är inte designade att äta alla sorters kolhydrater/stärkelse.
  6. MJ
    Jag menar kolhydrats-moffare, det finns ett klart samband mellan att inte orka läsa texten och ätande av större mängder kolhydrater. (orsakssamband däremot kan jag inte uttala mig om).
    Svar: #57
  7. evah
    Tack du. Hjärnan går på högvarv på dom men något vettigt kommer det inte ut.
  8. Inger
    Får be om ursäkt, Jag menar så här. Personligen tror jag att det är nyttigast att variera sig och inte äta för ensidigt, med tanke på att allt vi äter i dag påverkas av vår förgiftade miljö. konstgödslade, besprutade marker, preparerat utsäde mm. för att ta några exempel. Men jag moraliserar inte andra, jag äter det jag känner att jag mår bra av. Typ Lchf med lite variation, Jag har i första hand valt bort socker och vitt mjöl. Smör och grädde har jag alltid använt, men jag äter inte ett halvt kilo smör, dricker inte 1 liter grädde och äter inte ett dussin ägg/dygn. Jag tror inte att det vore nyttigt i längden. Men någon statistik på det har jag inte, och jag moraliserar inte andra. var och en får äta och dricka det dom tror på eller mår bra av. Men jag tycker illa om livsmedelsverk och professorer, som vill styra oss att äta kemiskt framställda och besprutade produkter som importeras från andra sidan jorden, istället för naturlig föda som är odlad eller uppfödd här. Som skyller allt på kött och fett istället för på sockret, för det är sockret som jag tror ligger bakom både fetma och många hälsoproblem. Men jag har ingen statistik på det heller, bara en egen åsikt. Hoppas du är nöjd med förklaringen.
  9. Cecilia
    Efter att ha läst hela studien inser man direkt att just denna undersökningen (både diet och upplägg) inte har några likheter alls med LCHF. Inte ens med en liberal LCHF. I snitt ökade kvinnorna sitt proteinintag med 5g eller 5%, och minskade kolhydratintaget med endast 20g. Vad kan det jämföras med, en enda brödskiva mindre per dag? Studien hanterar heller inga faktan om ökat intag av naturligt fett, utan fokuserar endast på animaliskt protein. Och, som sagt, en pytteliten minskning av kolhydratintag.
  10. Veritas
    "Lögn, förbannad lögn och statistik" är ett klassisk citat av bla Mark Twain. Det är ju inte riktigt så enkelt att det går att lägga kurvan med försäljning av smör rakt på infarktstatistiken och därmed dra slutsatsen att det saknas korrelation. Om jag exempelvis röker så får jag ju inte lungcancer samma dag som jag köper cigaretten, det krävs ju några år av missbruk innan sjukdomen utvecklas. Det är samma sak med "missbruk av kolhydrater", dvs jag drabbas inte av metabolt syndrom efter en burk cola. Lek med tanken att smör skulle vara orsak till hjärtinfarkt, men att det tar ca 10 år innan man drabbas (flytta den gula kurvan 10 år till höger). Voila - en tydlig korrelation!

    OBS! Äter LCHF sedan länge och mår jättebra av det, så detta är inget inlägg i den frågan, endast ett påpekande att man bör vara försiktig med hur vi använder (missbrukar) och tolkar statistik.

    Svar: #65
  11. Emmi
    veritas, bra sagt.

    Resultat i folkhälsostatistik på grund av livsstilsförändringar, såsom ändrad kost, syns med fördröjning. Hur minskade kolhydrater och ökad fettkonsumtion påverkat på befolkningsbasis kan i bästa fall avläsas om några år.
    Men måste kontrolleras mot siffror om andra komponenter, som till exempel sockerintag.

    Jag är f ö också en nöjd LCHF:are. Med kolesterolvärde 7. So you better be right, Kostdoktorn.

    Svar: #62
  12. Åsa
    Tack för ditt sunda påpekande 🙂
  13. LMA
    Mkt bra ! 😉
  14. Anita
    Har just fått senaste Vårdguiden för Stockholms län i brevlådan. På en bild som ska illustrera det farliga mättade fettet som man påstår höjer det skadliga kolesterolvärdet och ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, visas bakelser, ost, bacon, smör bl a. Maj-Lis Hellenius påstår i artikeln att om du äter av det goda fettet, t ex lax, avokado och nötter istället för smör, grädde och bacon så riskerar du inte att i lika hög grad drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. I artikeln propageras också för lättmargarin, mager ost och matlagningsgrädde. Man tycker också att den som vill ha fett på sin smörgås gör klokt i att välja ett nyckelhålsmärkt smörgåsmargarin. Helenius tycker vi ska tänka om lite. Hon säger att det finns så mycket annat att lägga på mackan istället för smör och ost.
  15. Snusmumrik
    Jo du Veritas, om det saknas korrelation så saknas misstanke om ett samband. Visserligen kan det kanske finnas ett ytterst svagt samband som inte syns men det överskuggas troligen av andra faktorer som är viktigare.

    För övrigt håller jag med dig om att "Lögn, förbannad lögn och statistik". Statistik som visar på bristande korrelation är det allra bästa med just statistik för den är ett solklart motbevis mot att det skulle finnas ett samband. Det är inte så ofta man kan se det men i detta fall är det hur enkelt som helst.

  16. Anki
  17. Anna
    Det skulle vara kul att se statistiken över Margarinförsäljningen, becel mfl, på samma diagram också.
  18. Peter Persson
    1987 blev jag diagnosticerad med högt kolesterolvärde. Slutade med smör och annat animaliskt fett. Tog statiner - zimvastatin. Mitt kolesterolvärde sjönk faktisk ganska mycket. Men fick problem med CKenzymer och muskelvärk. Kämpade med många nogrann mathållning, långa konditionspass och becel. 2003 kom Crestor, som tillsammans med Ezitrol sänkte kolesterolhalten radikalt. Så mycket att jag tillät mig börja med smör igen. Min tolkning av diagrammet är att det visar på inverkan av alla livsstilsförändringar som jag och andra gjort. Smör var sannolikt en del, men idag finns andra effektivare metoder. Jag tackar och bugar för smör är riktigt gott.
  19. Thor Svensson
    Grafen typar gul som smörkonsumtion men i texten så står det att det är den totala smörförsäljningen. Jag skulle våga påstå att försäljning inte nödvändigtvis är ett direkt förhållande till konsumtion. Vidare så skulle man kunna anta att både nedgång och uppgång av försäljning av smör står i någon slags relation till andra prudukters försäljning. Grafen visar således tydligt att det inte finns ett samband mellan akut hjärtinfarkt och mängd sålt smör. Grafen visar inte att det inte finns ett samband mellan akut hjärtinfarkt och konsumption av animaliska fetter eller mejeriprodukter. PS: den visar inte heller att det inte finns ett samband mellan hjärinfarkt och konsumerat smör. DS:
1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg