Det största misstaget som fetmaforskare gjort

Energibalans

Här är en bild från ett av de mindre insiktsfulla föreläsningarna på fetmakonferensen. Fetma ”orsakas av” en positiv energibalans, att man ”äter för mycket och motionerar för lite”.

Detta är det största misstaget på området. Utveckling av fetma är naturligtvis associerad med en postitiv energibalans. Det är bara enkel fysik. Men ”orsakad av”? Med samma slöa logik så orsakas förstoppning av att man äter för mycket och bajsar för lite.

Naturligtvis orsakas förstoppning av något annat, liksom fetma.

 

1 2

73 kommentarer

  1. Ove
    #44

    Kastar du inte sten i glashus nu? Du påstår att andra är besserwissrar men själv har du så vitt jag vet ingen annan kompetens än alla andra som googlar runt.
    Eller menar du att du är mer kompetent än andra för att du gillar dina egna slutsatser?

  2. Martin
    Piltson

    Vad betyder detta?

    Överväldigande klinisk erfarenhet fram till 1970-talet belägger min beskrivning, där behövs inga "studier". Så det kan det ju inte handla om. Vad avses?

    Det betyder just det jag säger, det finns ingen vetenskaplig studie som stödjer påståendet om att:

    kaloriförluster som förklarar hur folk kan ta in massor av fettkalorier och ändå gå ned i vikt men däremot går upp när ett liknande antal tas in som kolhydrater

    Du kan läsa mer här:
    http://traningslara.se/finns-det-en-metabol-fordel-del-i/

  3. Jens
    Man går upp i vikt av överskott och vice versa. Att sedan en kalori inte alltid är en kalori så att säga gäller självklart också då kalorier tar vägen lite hit och dit; glykogen, termogenes osv. Så överskott INKLUDERAR dessa faktorer och en del personer kan alltså ligga på överskott men ändå inte gå upp i vikt på grund av det.

    Men, man går aldrig upp i vikt av underskott, oavsett hur många insulintoppar man har.

  4. Martin:
    Det behövs, som sagt, inga "studier" när den kliniska verkligheten är så massiv och entydig. Se på de kliniskt verksamma personer som Taubes åberopade:

    J. Hirsch, A. Stunkard, J. Mayer, H. Bruch, A. Pennington, B. Donaldson, M. Ohlson och C. Young.

    Allesamman verksamma innan kalorisnacket blev ett dogmatiskt föreläggande.

    Om detta inte kunnat beläggas med "studier", så får vi dra slutsatsen att försök i denna riktning varit feltänkta. Det är liknelsen mellan kartan och verkligheten. Verkligheten måste tillåtas gälla.

    Kaloriräkning är irrelevant för den praktiska frågan om viktreglering. Hur och varför är, som sagt, inte tillräckligt förklarat, men de teoretiska mekanismerna är faktiskt inte så intressanta när vi vet att det fungerar.

    I övrigt hänvisas till B. Groves, Trick and Treat (Hammersmith 2008), sid. 274-287 och de primärkällor som där nämns. Hans redovisning är tydligare än Taubes´, som försökte förklara energibalansen som ett cirkelresonemang men gick vilse i metafysik.

  5. YAT
    54 Piltson

    Det finns ingen "klinisk verklighet" som bekräftar din teori. Det finns dock gott "klinisk erfarenhet" där vissa "kliniskt verksamma personer" utgått ifrån vissa sina egna erfarenheter, gjort sitt egna logiska resonemang utifrån detta men egentligen inte gjort en korrekt härledning av orsakerna. Än mindre haft ordentlig koll på det egentliga kaloriintaget och den egentliga makronutrient fördelningen.

    Angående metabol fördel för fett kontra kolhydrat, för det är ju det vi pratar om här, så finns det inga bevis för detta. Däremot finns det tydliga belägg för ett spontant drastiskt minskat kaloriintag på lågkolhydratkost i en hel del studier, och speciellt gällande proteinrik sådan.

    dez levererade några mycket klargörande inlägg i frågan, nr 146, 172 och 173 under denna tråd, med början här: http://www.kostdoktorn.se/dietisternas-riksforbund-snalla-men-oansvar...

    Med avseende på spontant minskat kaloriintag är väl detta stycke angående en studie det mest intressanta:

    On days 8-21, the researchers then placed the subjects on a low-carbohydrate diet. Carbohydrate intake was reduced to 21 grams per day, but no restriction was placed on their overall caloric intake; the participants were free to “eat protein and fat as much and as often as they wanted”. Despite this, their caloric intake dropped by a whopping 1,000 calories per day. The mean daily intakes during the low-carbohydrate phase were 154 grams protein, 161 grams fat, 21 grams carbohydrate and 2,164 calories.

    Det är bara att läsa, lära, lämna skattkartan och tillbaka till verkligheten.

  6. karl
    Martin 52, YAT 55, Jens 53

    Den metabola fördelen förklaras med hormonerna leptinet reglerar till viss del sköldkörteln så energiförbrukningen kan öka en aning.
    Läs det står i läroböckerna
    Piltsson läs på det har inte med fett eller kolhydrater att göra det är hormonerna, du har delvis rätt med din förklaring är fullständigt fel.

    Yat dez skrev inget om hormonerna.

    För friska så spelar det inte så stor roll vad man äter, men feta är inte friska dom flesta lider av insulinresistens och leptinresistens, då påverkar kosten en hel del.
    Den som lider av insulinresistens får sjukligt höga insulinnivåer om personen äter kolhydrater.

    Ni har inte vetenskapen på er sida ni förnekar känd kunskap.

  7. "The Brain Controls Insulin Action"
    http://wholehealthsource.blogspot.com/2011/10/brain-controls-insulin-...

    Kunskapen går frammått men alla i kostdebatten verkar ha målat in sig i varsitt hörn.

  8. kaloriräknarna förstår inte att hjärnan bestämmer alt, dietister nutrinister kan inget om hjärnan det borde vara uppenbart, dom har sin utbildning i näringslära.
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socker-liknas-vid-narkotika_6594828...

    Varför fick Helenius svara på frågan?
    Hon är vad jag vet inte sakkunnig om hjärnan och hormonsystemet, dom kunde lika gärna frågat en ortoped.

    Det hadde varit bättre att fråga en person som har rätt utbildning ex Hjärnforskaren Martin Ingvar

  9. sara
    58#
    Så man ska inte fråga en skomakare hur man lagar skor bara för att skomakaren kanske inte vet de kemiska formlerna som finns i lädret? korkat! Om man inte kan gränsöverskida med olika kunskaper kan ju Martin Ingvar hålla tyst om kosten då....för han vet ju bara saker om hjärnan......du resonerar mkt märkligt!
  10. karl
    Sara
    Dom som har kunskap i näringslära har normalt inte någon kunskap om hjärnan och hormonsystemet.
    Hormonlära är en helt annan sak än näringslära.

    Den som endast har läst näringslära kan inget om hur kroppen reglerar vikten via hormonerna, enligt dig så skulle Skomakaren kunna bygga hus.

  11. Elin
    Ja du Karl - du ska nog fundera över om du inte tar dig själv på för stort allvar.. Om man tror men vet allt så missar man ofta en hel del.. det märks tydligt att du inte förstår innebörden av dagens kostråd - dessutom får du det att låta som att dietister, nutritionister mfl har hittat på råden- vilket ju inte stämmer.. och jo endokrinologi och hormonlära ingår i dietistutbildningarna. Enda och sista gången jag orkar lägga energi på sånt här fjanteri.

    Men du kanske också satsar på "Årets förvillare"??

  12. ragnhild
    #60 karl.

    sara i kommentar #59, stavar sitt namn med liten -s. Sara (med stor -S) bruker inte uttrykk som "korkat".

    Mvh. 🙂

    p.s. Elins innlegg forsto jag inte, men det är så mycket jag inte förstår så....... 😯

  13. karl
    Elin
    Dietister kan inte mycket om hormoner, dom vet inte ens att leptinet reglerar vikten.

    Sen säger jag att den dietist som behandlar fetma är oseriös, det är läkarens jobb, hormonfel ska läkarna behandla.

    Förvillare är dom som räknar kalorier, när nu forskningen har visat att aptiten är hormonstyrd.
    Du har ingen etik och moral i kroppen.

  14. Maggan A
    Min man blev tvingad av sin chef att gå på info med Dietist (ja de bryr sig om sin personals hälsa på Scania). När hon sade att det var jätteviktigt att äta kolhydrater i form av ris, pasta och potatis för att "orka" lyfte han sitt pekfinger och protesterade. Han är ju gift med en fru (undertecknad) som inte bara har gått ner 15 kg i vikt med strikt LCHF - utan också är friskare och piggare än på 20 år....

    men i och med att han nämnde LCHF så blundade Dieteisten med öronen och slog på Autopiloten...

    Nåja... Rom byggdes inte heller på en dag :-.(

  15. Elin:
    "...endokrinologi och hormonlära ingår i dietistutbildningarna."

    Jaså. Det var en nyhet här. Vi hade faktiskt sett bristen på sådan information som en huvudorsak till att dietister sprider så skadliga anvisningar.. Källan till denna övertygelse var dock bara läroboken "Fetma" (Studentlitteratur 2007), redigerad av S. Rössner och A.K. Lindroos, och intervjuder som man läst i Aftonbladet. Och så förstås den berömda dietisten E. Kullenberg.

    I "Fetma" nämns inte kroppseget insulin, och vi hittade ingen koppling mellan aptitstyrning och viktuppgång. Men om nu Elin kan belägga att dietister får lära sig sådant så vill vi gärna se detaljer., för det här skall så småningom tas upp i Piltsons kommentarsvit på Rössners egen blogg hos Seniorbloggen.se. Han blev ju berömd med sitt uttalande att kroppen saknar system för omvandling av kolhydrater till kroppsfett, och den synen tycks prägla dietisternas verklighetsuppfattning.

    Det gjorde han emellertid på ett möte hos en mjölfirma. I en tidig bok skrev han faktiskt han att insulin är en viktig faktor för bildning av kroppsfett, men denna insikt tycks han sedan ha glömt.

  16. Karl:
    "...hormonfel ska läkarna behandla."

    Ja, men behöver det verkligen vara fråga om hormonFEL?

    Räcker det inte med att man bara följt anvisningar som inte beaktat att det är en hormonfråga? T.ex. vad dietister normalt säger och ungefär allting som S. Rössner skrivit om dessa saker.

    Vi väntar på att Elin skall höra av sig med uppgifter om dietistutbildningen.

  17. Lukas
    Samhället skulle spara mycket pengar på att låta dietistyrket gå i graven. Dietisterna ger en nettoförlust vad beträffar hälsa hos befolkningen. Ibland träffar de nog rätt med sina råd men överlag är råden skadliga för patienterna.
  18. Ja, och det har föresvävat oss att det vore intressant att veta hur denna utbildning kom till, och när. När jag flyttade från Sverige för nästan trettio år sedan fanns inga dietister såvitt jag minns.

    De tycks ha tillkommit sedan dess, och min misstanke har varit att denna utbildningslinje tillkom genom att ekonomiska intressenter lyckades påverka myndigheterna.

    Det borde man kunna kartlägga genom att läsa förarbetena till berörda förordningar. Går tyvärr inte härifrån, eftersom riksdagsbiblioteket avböjde samarbete, men nån som bor nära huvudstaden kunde kanska knacka på där.

  19. Plus, naturligtvis, påvisa hur samma (?) ekonomiska intressen fortlöpande kan tillåtas styra utbildningens innehåll. Enligt vad vi hörde för några år sedan används t.ex. diabilder som offentliggjorts av Unilever. Finns flera exempel på sådant?
  20. karl
    Piltson
    "Karl:
    "...hormonfel ska läkarna behandla."ja, men behöver det verkligen vara fråga om hormonFEL?"

    Insulinresistens är ett hormonfel och LCHF botar INTE felet.
    Bra kolhydrater orsakar inte felet.
    Varför sprider du rena felaktigheter?
    Vill du att det ska säljas mer dietböcker eller förstår du inget?

  21. karl
    Piltson du har en sak gemensamt med insulinproducerande läkemedelsbolag, du vill inte att insulinresistensen ska försvinna för då försvinner behovet av insulin och dietböcker.

    Det är för businessen oerhört viktigt att folk insjuknar i diabetes och fetma, någon bot får inte finnas, bara symtomlindrande behandlingar man kan göra pengar på.

    LCHF är ingen bot men en alldeles utmärkt symtomlindring för feta och diabetiker och en bra business.

    Det var nästan skottpengar nyligen på forskare som forskade på varför insulinresistensen försvann på dom som gjorde en Gastrisk bypass.

    Det kommer en dag när forskarna hittar orsaken till insulinresistensen och kan bota sjukdomen, då behövs inte LCHF, fundera på vad du ska göra då.

  22. Rolf Löfgren
    FORSKNINGSFUSKET!
    SÅ BLIR DU LURAD AV KOST- OCH LÄKEMEDELSINDUSTRIN

    En ny bok av Ralf Sundberg som ger en klar bild av en rutten vetenskaps värld.

    Se:http://www.kostdemokrati.se/scoop/2011/11/06/forskningsfusket-en-rykande-aktuell-bok-som-beror-alla/

    Där beskrivs också dietisternas roll och den är inte vacker.

  23. Karl, det där sista förstod jag inte riktigt, men om du har något intressant att meddela om aptitstyrning med hormoner, så hör av dig längst ner bland kommentarerna under på Stephan Rössners blogg. Dit kommer du med en klick på "Piltson" ovan.

    Där har hormoner just blivit aktuella och vi har ytterligare ett par bidrag på lut. Men avstå gärna från personliga utfall, för då löper du risk att bli bortsorterad av Rebecca.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av