”Det kan gå 24 timmar utan att jag ens tänker på mat”

Paul2

Paul är en stor anhängare av LCHF. När han började lägga till mer FETT i sin kost blev så gott som allt i hans liv bättre… fantastiska energinivåer, mental skärpa och, förstås, viktnedgång. Han vill aldrig mer gå tillbaka till sockerfylld färdigmat, dålig sömn och behovet av att stoppa något i munnen varje halvtimme. Här är hans berättelse:

Mejlet översatt från engelska

Hej Andreas, jag hoppas det här inte är för långt…

Jag började få problem med vikten och matintaget för runt 20 år sedan, och genom åren har jag försökt gå ner i vikt med svältdieter och kaloriräkning. Ibland lyckades jag, men vikten kom alltid tillbaka eftersom jag inte hade en aning om hur kroppen reagerade på spannmål, socker och stärkelse. Jag förstod inte att mina försök var helt meningslösa och jag mådde inte bra.

För tio år sedan gjorde jag i alla fall ett lyckat försök med Atkinsdieten, men jag var dåligt påläst och jag var rädd för fett. Det som verkligen förändrade mitt liv var när jag övervann min fetträdsla. När en kompis för några år sedan berättade om paleokost, började pusselbitarna falla på plats och jag satte i gång att söka mer kunskap på nätet. Jag tittade på alla Andreas Eenfeldts videor, Tim Noakes, dr Eric Westman med flera. Men så började jag fuska lite här och lite där, och klarade inte att hålla kvar vid LCHF på grund av att jag inte åt fett.

Men så fick jag se Butter Bob Briggs video ”Butter Makes Your Pants Fall Off”. Det här var precis vad jag behövde för att komma vidare. Tidigare hade jag missat det viktigaste, trots att det funnits där rakt framför mig hela tiden, och det var FETT. Så jag bestämde mig för att verkligen satsa, det fick bära eller brista. Jag skulle ju ändå dö i en hjärtattack av socker… så varför inte av fett…?

Så efter några veckor med trötthet och huvudvärk (ett ganska litet pris att betala för vad som komma skulle) gick min kropp över till fettdrift (ketosanpassning) och allt jag kan säga är… ja, jag exploderade av energi. Allt har blivit bättre, fantastiska energinivåer, försvunna hudirritationer, mycket bättre sömn och självförtroende, ingen trötthet, depression, halsbränna eller sura uppstötningar, men främst av allt en känsla av att må bra som är helt obeskrivlig. Dag efter dag känner jag mig så lugn och balanserad.

Allt började med att jag ville gå ner i vikt, men i efterhand har det visat sig att så gott som hela mitt liv har förbättrats, viktminskningen har bara varit en del av hela den här resan. Allra störst har varit den mentala förbättringen varit.

Jag är nu sjutton veckor in i detta och tanken på att gå tillbaka till processad sockerfylld färdigmat, bröd och bakverk verkar mindre och mindre sannolik. Det är helt enkelt inte värt det. Och utan triggande socker- och insulintoppar känner jag ändå inte för den här maten längre. Jag äter kokosfett, smör, fisk, grönsaker, nötter, kött, ägg och bacon, jordgubbar och grädde. Jag älskar det, och ibland kan det gå upp till 24 timmar utan att jag ens tänker på mat, annat än att jag förundras över att inte behöva äta en gång i halvtimmen.

Jag springer 2,5 km varannan dag, cyklar 8 km varannan dag och ibland svingar jag kettlebells på morgnarna, men jag gör ingen stor sak av motionen. Det är bara ytterligare något som får mig att må bra. Jag ser så många människor runtomkring mig som är slavar under den giftiga sockrade kolhydratrika maten och som är totalt omedvetna om LCHF – och det är nästintill kriminellt. Jag försöker upplysa människor men är tvungen att lägga band på mig eftersom jag blir så exalterad, och inte vill framstå som en fanatisk knäppgök.

Om folk bara visste hur det känns att vara i full ketos. Jag kan bara säga att ju tidigare du sätter i gång, desto tidigare kommer ditt utseende, dina känslor och tankar vara 100 gånger bättre än nu.

En fotnot till allt detta, jag är nykter alkoholist med över 20 års oavbruten nykterhet och min åsikt (ni får gärna tycka något annat) är att min oförmåga att kontrollera kolhydrater och socker på något sätt hänger ihop, eller verkligen är en och samma problematik, som jag hade med alkoholen. Vilket betyder att när jag väl börjar så kan jag inte sluta, detta gäller både kolhydrater och alkohol. För att inte tala om den effekt det har på humör och sinnesstämning. Jag känner att det här skulle kunna utmynna i en helt annan artikel så jag kommer inte skriva mer om det nu, men jag ville betona det eftersom det är så viktigt för mig.

Tack för att du läste, och njut av LCHF.

Paul

Kommentar

Grattis Paul! Att lägga till mer hälsosamt fett till lågkolhydratkosten är ofta en mycket bra idé.

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Mer än 300 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

 

4 kommentarer

  1. Henrik
    En väldigt fin och personlig berättelse, som tar upp vikten av att leva inom ett ramverk, som gör det möjligt att lösa
    problemen.
    Pauls brev kommer att hjälpa många andra, att våga försöka....

    En länk till en forskare, som gjort mycket forskning i dessa frågor. :

    https://medium.com/@davidludwigmd/take-charge-of-food-cravings-no-whi...

  2. Daniel Högberg
    Härlig läsning! Det är för sorgligt att den största delen av svenska folket och resten av världen inte tar detta på allvar.. vilken enorm skillnad det gör! Ja, jag är fanatiker sen 8 år tillbaka. Kommer aldrig gå tillbaks till att leva på flingor, pasta, bröd, sockrad yoghurt, 3 bananer om dagen, läsk, godis, snacks, lite mer pasta, lite mer bröd, ännu mer flingor och så lite nyttig sötad kvarg på det.. kanske lite sockrad drick-yoghurt också? Javisst! Saft, fika, mer frukt.. osv osv osv O S V ! ! !
    Längtar inte tillbaka till att vara konstant sugen oavbrutet hela dagen, aldrig nöjd.. USCH!
  3. Rolf Löfgren
    Jag tror att detta är mycket viktigt:
    "En fotnot till allt detta, jag är nykter alkoholist med över 20 års oavbruten nykterhet och min åsikt (ni får gärna tycka något annat) är att min oförmåga att kontrollera kolhydrater och socker på något sätt hänger ihop, eller verkligen är en och samma problematik, som jag hade med alkoholen."

    Troligen är det samma mekanismer som ligger bakom beroende, oavsett vad drogen är, alkohol, kolhydrater osv. Att förstå detta kan hjälpa att komma loss ur beroendet.

  4. pussel
    Missbruk som missbruk. Alla som säger sig vara sockerberoende kanske inte är missbrukare. Men jag tror att jag är matmissbrukare (processad mat, särskilt med en kombination av socker och fett och konstgjort "skräp") och kommer att bli hjälpt av 12-stegs programmet.

    Inte konstigt att AA:s tolvstegsprogram har brett ut sig för även andra typ av missbruk, som spel-, shopping- och matmissbruk.

    Anonyma Överätare (Overeater Anonymous) tror jag många kan bli hjälpta av att gå med i.
    http://oasverige.org/

    Jag blev bättre av LCHF, men nu har jag förstått att det är inte kolhydrater i sig som är ett problem för mig. Det är processade "konstgjorda" livsmedel som triggar mig att överäta/hetsäta och får mig att tappa kontrollen över mitt matintag. När jag utesluter de produkter som triggar mig att överäta, så kan jag numera t o m ha apelsiner och bananer hemma utan att överäta detta (helt otroligt för mig)! Så det är inte sockret i dessa naturliga livsmedel som triggar mig uppenbarligen, utan det är annat skit jag inte klarar av att köpa hem som gör att jag har fortsatt äta allt möjligt (även frukt) för att jag redan har tappat kontrollen.

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av