Nyheter

Den vetenskapliga grunden för fettsnåla kostråd? ”Kvalificerade gissningar”

Har vi haft helt fel om vad vi ska äta? Startade den fettsnåla kosten fetmaepidemin? Här är en 10 minuter lång minidokumentär från The New York Times om två vise män, Gary Taubes och dr Dariush Mozaffarian.

NYT: A Healthy Diet’s Main Ingredients? Best Guesses

Även om den fettsnåla sockerrika kosten från 80-talet var ett stort misstag bör vi inte ta för givet att vi vet allting ännu. Som dr Mozaffarian säger, kanske de konventionella fettsnåla råden baserades på ”kvalificerade gissningar”. Men vi kanske bara vet 50% av vad vi behöver veta – och vi vet inte vilka 50% som är fel.

Fler studier behövs, mm. Men jag för ändå fram några gissningar om vanliga föreställningar 2016 som vi kommer att skratta åt i framtiden:

  • Rädsla för naturligt fett som smör
  • Fixering vid kalorier och ignorerande av hormonell reglering
  • Råd om att äta ofta för att gå ner i vikt (LOL)
  • Alla dieter är lika bra för viktnedgång
  • Magisk tro på antioxidanter och polyfenoler mm, baserat på observation utan bevis
  • Att metangas från kor skulle vara en fara för miljön (i frånvaro av fossila bränslen)

Vilka är dina kvalificerade gissningar om vad folk felaktigt tror idag?

Mer

TeicholzTeicholz

TeicholzTeicholz

 

10 Kommentarer

  1. Theresia
    Jag tror att vi kommer lära oss att ta vara på sådant vi vet men ännu inte bryr oss om. Som vikten av tarmflora och att rätta till näringsbrister. Man vet t ex att barn som föds med kejsarsnitt oftare blir allergiska, antagligen pga att de missar bakterieflushen från mamman. Varför har vi inte ännu börjat med att hjälpa dessa barn att få en kompensation?
    http://nouw.com/FruWikstrom
  2. Piltson
    "...kvalificerade gissningar om vad folk felaktigt tror idag?"

    Dem meddelade vi i de tre sista kapitlen i boken "Kulinaria" för ett par år sedan. Den kan väl fortfarande köpas hos Gidlund. Sista kapitlet var rubricerat just "Folktro".

    Men vad vi saknade i denna korta dokumentär var några ord om hur denna folktro nu hunnit slå rot så grundligt att det bildats strukturella ändringar i försörjningssystemet. som blir väldigt svåra att komma tillrätta med.

    Till exempel framavlingen av onaturliga grisar utan späck. Och industrins inlagring av socker som ersättning för att göra den fettlösa färdigmaten kulinariskt uthärdlig. Och den enorma ekonomiska makt med vilken denna industri kommer att bekämpa ändringar. Och de rätt feta konsultarvoden som akademiska auktoriteter kan tjäna genom att springa denna industrins ärenden.

    Så det handlar inte bara om "kostråd". Det är en ytlig sak. Den egentllga frågan är att man har drivit fram en total samhällsstrukur på grundval av en osaklig och hälsoskadlig ideologi. Den kan inte klaras undan sådär på en gång.

    Det finns historiska paralleller. USA lider fortfarande av sviterna från 1930-talets alkoholförbud - gangstervälde och poliskorrumption. Värt att fundera på: vilka motsvarande sviter av fetmaepidemin kommer attt gälla i generationen efter oss?

    Svar: #8
  3. Tobbe
    Just det där om att icke-fossilt metan från kossor skulle vara dåligt är en sådan "sanning" som alla "vet" men som ingen verkar kunna förklara när man ber dem. Vilken forskning finns det egentligen som påstår detta?
    Svar: #5
  4. Snusmumrik
    Det är inte bara kolhydraterna som har betydelse utan vi äter allt mindre av djurens organ som lever och njurar. Jag äter lever en gång i veckan och då tappar jag aptiten dagarna efteråt och brukar fasta ett dygn.
  5. Rolf Löfgren
    Troligen finns det ingen korrekt forskning på detta med metan. Det är helt enkelt falska påståenden-.
    De som kan sin biokemi vet att metan har sin givna naturliga roll i de naturliga systemen, som är ett kretslopp. Vi har betydligt mindre med idisslare idag än för 100 år sedan.

    Dr Björn Hammarskjöld reder ut begreppen.
    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/01/14/minska-metanutslappen-at...

    Svar: #7
  6. Rolf Löfgren
    En till artikel om kor och miljön.

    Bioenergi vs kossa

    http://cornucopia.cornubot.se/2015/10/bioenergi-vs-kossa.html

  7. Lars Sundström
    Att man genom fermentering skapar naturliga matvaror.

    Att solarium skapar hudcancer.... eller rättare att ju mer man håller sig borta från solen och ju mer man kletar in sig i solkrämer desto större är chansen att inte få hudcancer.

  8. Åsa
    Jag läser just nu
    Ennart, Henrik & Nilsson, Mats-Eric (2010). Döden i grytan: om vår rädsla för riktig mat. Stockholm: Ordfront

    I den boken är man inne på samma spår som du.
    Den är riktigt bra och skrämmande.
    Rekommenderas!

  9. Piltson
    Begreppet kalori är i folkmeningen så belastat att vi föreställt oss att det borde slopas i alla resonemang rörande kostbetingade hälsorisker. Men jag undrar om det inte kunde ha ett visst intresse, förutsatt att man redovisar i vilken form kalorierna anländer till kroppen.

    Vi är väl överens om att en fettkalori är mindre ödesdiger än en snabb KH-kalori? OK, men hur mycket mindre ödesdiger?

    Någon sådan klassning har vi här inte sett, men om energin i en produkt kunde redovisas i fyra kaloriklasser:

    Fettkalorier
    Proteinkalorier
    Snabba KH-kalorier och
    Långsamma KH-kalorier

    med den relativa “skadegraden“ markerad för varje klass, så kunde man skapa ett instrument som verkligen kunde användas som ledtråd rörande matens fettbildande effekt, kanske i form av en koefficient som sammanfattar de fyra skadegraderna.

    För detta behövs mätning och jämförelse av skadegraderna. Nåt sådant har vi aldrig hört talas om.

    Kan man tänka sig forskning om detta? Hur kunde den isåfall läggas upp?

  10. Henrik
    Harvard professorn David Ludvig har en rolig vinkling på
    "kaloriräkning" på twitter:

    "Dr. David Ludwig ‏@davidludwigmd 10 jan.
    If counting calories were key to weight control, how did humans avoid massive swings in body weight before the calorie was invented?"

    David ludwig är författare till:
    http://www.amazon.com/Always-Hungry-Conquer-Cravings-Permanently/dp/1...

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg