Nyheter

Den konstigaste blodsockerkurva jag sett

Intro

Kan man äta vid ett tillfälle och få en sådan här blodsockerkurva? En som hoppar upp och ner? Vad kan det då vara som man har ätit?

Jag skulle i första hand ha misstänkt något fel på mätningarna. Men efter att Ronnie Mathiesen förklarat sin noggranna teknik är jag osäker. Detta kan vara något riktigt udda.

Ronnie Mathiesen

Ronnie bloggar (på norska) på LCHFliv.com och som han berättade i intervjun ovan har han provat hur hans blodsocker reagerar på olika typer av mat. Han mätte upp blodsockret var 15e minut.

Här är tre exempel, klicka på kurvorna för förstoring:

Frukost: lavkarbo-knäckebröd/ost eller vanligt bröd med sylt

Frukost x 2

Tala om skillnad, men detta är ungefär vad man kunde förvänta sig.

En halv liter Coca Cola

Coca Cola

En väldigt kraftig stegring upp till 12,8 och fortfarande 9,4 efter två timmar är ordentligt högt, aningen över vad som brukar anses som friskt. Kurvan kan ha blivit extra hög av att Ronnies kropp var van vid lågkolhydratkost, inte förberedd på en plötslig sockerchock.

Men alla vet att Coca Cola är dåligt för blodsockret. Den enda av Ronnies mätningar som verkligen förbluffade mig var den sista. Resultatet av sockerfri lightcola sötad med aspartam. Pepsi Max.

En halv liter Pepsi Max

Pepsi Max

(förstoring av kurvan)

Vad säger ni smarta läsare, har någon sett något liknande tidigare? Är det möjligt att mätningarna är korrekta, och hur kan då resultatet förklaras?

Kalorifri lightläsk borde ju inte påverka blodsockret alls. Jag är sugen på att göra om testet på mig själv, med riktigt noggranna blodsockermätningar.

Mer

Allt om diabetes

Blodsockervärden och diabetes

Sockerchock!

Bra diabetesmat i praktiken

 

1 2

96 Kommentarer

  1. ragnhild
    #34.
    Applåd til dig:
    Ref.:
    "Vi som är sockerberoende vet att alla sötningsmedel måste undvikas (ev. med undantag av stevia). Och min och andras erfarenhet är att de främsta hälsovinsterna kommer med nollintag av alla former av socker, konstgjorda sötningmedel och vitt mjöl."...

    Finn ut varför du äter godis(eks.) - stress, frustrasjon m.m. Den info´n ble aldri något jag kunne ta ibruk - bekreftet bare tilkortkommakjänslan.

    För mig og många andra är det tilgången til och utbudet av födovarer som är felen bl.a. Varför i heliga friden heter det så 😉 - kan man gå från detta til lchf på två dgr. och sluta äta socker, och utan psykolokker som jag gjorde i fjor.

    #34 (fortsatt):
    ...."Och med nollintag menar jag nollintag" .

    Gillar at du uttrykkar det så. Själv har jag hatt god nok kontroll nu i halvannat år, men ser at jag måste ta några konsekvenser av (för mig) dårligt beteende

    Socker-(av olika slag)beroende, och iblant lite för mycket av eks. nöter är det tid för mig at ta åtgjerder i.f.t.:

    - nöter (inte ha dem i hus) - dom har lite smak, så då måste jag jo ha mer
    Har fortsatt igjen från den planlagde frukosten som "gikk fløyten".
    - mörk sjoklad (ta inn bara hälften) - resten i bilens hanskrum -- ha,ha,ha..
    - ha "den der goda" kontrollen (har den ibland), när du vil unna dig något extra.
    - Låta gjester - ta med sig rester... så du dagen derpå mestrar 🙂

    Takk JohannaV. Och alla som inte er beroende, hoppa över til nästa kommentar - Tror inte dette gjälder dig.

    Och Doc - bra at du varnade "sockerberoende" i tråden om somrig frukost. På sin plass, men jag tok det inte inn - dumt av mig, men tyckar jag har lärt mig något veldig bra.
    Vi är olika, och ibland måste vi minnas på det/minna varandra på det 😉

  2. BABBELKUSEN
    Faan nu har ni drivit mig till att beställa en blodsockermätare också....jag som skällde som en bandhund på överdrifter.........ja jag säger då det man blir aldrig klok på sig själv!!!!!!
    (se inlägg#26#)
  3. ragnhild
    Nu ga jag bort mitt person-nr. - men dom ville inte ha det, mente det var fel.
    Kanskje gillar de inte nordmenn 😉 eller gir tilbudet änbart til storabror. Okey då får det bli apotekbesøk.
  4. Jag tycker det kunne bli mätning av insulin.
    Det är värkligen intressant.
  5. leg
    Följande förhållande kan kanske förklara en del även om enkel variation i mätningarna sannolikt gör sitt, kanske det mesta. Faktisk har vi ju sekretion av insulin även innan måltiden, den såkallade encephala fasen i utsöndringen. Kroppen blir ju lurad nät det som kommer är sockerfritt.
    http://kickincarbclutter.blogspot.com/2007/09/chinese-restaurant-effe...
  6. #34
    JohannaV
    Efter att förra veckan ha läst ut Bitten Jonssons "Sockerbomben" (lite sent kanske) och fn just ha läst korrektur på Gunilla "Vitt begärs" kommande bok (väldigt tidigt 😉 den kommer ut först i oktober), måste jag ge dig rätt. Alltför många LCHF:are är övertygade om att frälsning bor i kostomläggningen. Och visst, så länge entusiasmen flödar och kolhydraterna hålls långt under 5% så fungerar konceptet. Men sedan när vardagen smyger sig på och viljan naggas i kanten av sockersug och sockerberoende, det är då det behövs bättre kunskaper om vad "sockerdjävulen" spelar för roll i sammanhanget.
  7. Professor Göran
    Gunder #6

    Fin länk till Petro Dobromylskyj - tack!

  8. Erik
    1. Mätvärdena har absolut ingenting med brus eller mätfel på grund av onoggrann utrustning att göra, eller någon form av normalavvikelser etc. Brus ser helt annorlunda ut medan kurvan här ökar och minskar fint och tydligt utan kaströrelser.

    2. Effekten blir givetvis något uppförstorad som påpekats tidigare men effekten är ändå påtaglig.

    Jag kopierar ett av mina tidigare svar genom åren med några ändringar.
    Effekten kan ha att göra med koffeinet att göra som frigör kortisol i kroppen (endast en hypotes).

    "Cortisol releases stored glucose from the cells, providing needed energy."

    "Cortisol helps your body become even more effective at producing glucose from proteins, and is designed to help quickly increase the body’s energy in times of stress. "

    Det här borde kunna förklara första svängningen upp och ner men ej de följande.
    Med så mycket skräp av konstiga kemiska ämnen som är tillsatta finns det säkert flera som kan störa hormonsystemet och få det ur balans kortsiktigt innan det hinner lägga sig tillrätta igen.

    Spekulation:
    Om levern prioriterar en nedbrytning av något som den tolkar som gift så prioriterar ju levern det och fotsätter när det är under kontroll. Det kan ju ha bidragit till uppkomsten av resterande cykler.

  9. Intressant med eventuell blodsockereffekt på "sockerfritt" sötningsmedel, men jag måste ändå hålla med Erik Edlund att blodsockermätarna för personligt bruk har en ganska stor felmarginal. Man tillåter +-20% avvikelse på mätare som säljs direkt till patient. Mätare på sjukhusmottagningar, ex Hemocue har en bättre precision och krävs för vetenskapliga studier.
  10. hans
    En halv liter vanlig Coca cola och så högt blodsocker, men det går ju förstås ner igen mycket snabbt. Undrar hur det skulle se ut för en diabetiker? Men har hört att det finns ett test där man mäter hur snabbt blodsockret sjunker efter ett sådant sockerintag. Kanske skulle testa det för att se hur blodsockret påverkas när man är diabetiker.

    Kanske dags att skaffa sig en blodsockermätare ändå, så man ser vilken kost som passar även om mina värden vid kontroll på vårdcentral sjunkit till så gott som normala med LCHF kost efter diagnosen typ 2 i början av juni i år.

  11. Erik
    Anders Diabetesdoc:
    Hur kan du förklara att av de 10 första stickorna så ligger 7 över medelvärdet?
    Av de 9 sista inte en enda?

    Hur kan 7 av runt 20 mätpunkter ligga över alla värden som ficks vid en lowcarb frukost?

    En god uppskattning är att standardavvikelsen ligger på max 0.15-0.2 i mätskalan.

    Det skulle innebära att de resultat vi nu har rent statisiskt ligger 4-5 standardavvikelser från normalvärdet.

    Karakteristiken i mätdata med sin stora regelbundenhet tyder också mycket mycket starkt på att resultaten inte beror av mätstickorna utan av helt andra orsaker.

    Med en närmare analys skulle det vara lätt att visa att om slumpen får råda så skullle vi inte få den här typen av mätserie oftare än en på miljonen.

    Att man dessutom tillåter +- 20% på mätarna i felavvikelse skulle innebära att vi introducerar ett systematiskt fel som påverkar samtliga mätningar lika mycket. Denna typ av mätfel skulle inte på något sätt påverka karaktäristiken på kurvan. Givetvis finns också en liten avvikelse som varierar per mätning men den är förhållandevis mycket liten.

    Med andra ord är det helt omöjligt att ovanstående resultat beror på fel i mätutrustningen med en så enorm signifikans att om det gjordes en vetenskaplig medicinsk undersökning med motsvarande säkerhet skulle de hoppa av lycka och trumpeta ut resultatet som tvärsäkert.

    Detta runt mätdata och det säger givetvis ingenting om orsaken utan enbart att det finns en kausal orsak.

  12. Erik
    Studier.
    Ingen aning om det tagits upp tidigare.

    Limiting Carbs, Not Calories, Reduces Liver Fat Faster, Researchers Find
    http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110419003651.htm

    Intressant även för att studien anordnades på Johns Hopkins University School of Medicine
    som håller enormt hög renomme över världen.

    --------------------------------

    Low-Carb, Higher-Fat Diets Add No Arterial Health Risks to Obese People Seeking to Lose Weight, Studies Suggest

    A modest reduction in consumption of carbohydrate foods may promote loss of deep belly fat, even with little or no change in weight, a new study finds
    http://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110606092532.htm

  13. Totas
    Är diagnosticerad med diabetes typ II.
    Har ätit enligt Atkins / LCHF i 15 år. Min glukonegones har förmodöligen vuxit
    kraftfullt under dessa år.
    Förra gången jag tog mina blobdprover gjorde jag det kl 13 efter att att ha fastat sedan kvällen före - och efter att jag jag ätit 50g Bregott strx före - för att insulitet skall kicka in. Min läkare fick nästa en chock eftersom mitt "fasteblodsocker" var under 6....!!
    Vad gäller egentligen som stabil diganos för diabetes II ???
  14. "Han har økt høyden på rubrikkene i y-retningen i forhold til de andre diagramene, noe som gir ett forsterket inntrykk av en jo-jo effekt."
    Hittade denna kommentar under #12.
    Inga fler som tycker att det är märkligt att x/y systemet är skevt?
    Det finns kontinuerliga blodsockermätningsmetoder, men jag tror knappast ngt sjukhus ställer upp med det för mätningar som dessa.
  15. #44
    Åsa, din insulinanvändning ligger ungefär sådan som min var för 4,5 år sedan.
    Jag hade haft diabetes typ 2 i endast 4 år dock.
    Läs min historia genom att klicka på mitt namn. Kanske kan du få några tips.
    Helena Hesselmark
    diabetiker typ 0
  16. Erik
    Jag vill på inget sätt förklara bort den uppmätta effekten. Helt klart är den första hälften av värdena högre än den senare. Jag ville bara som sakupplysning informera om mätarnas bristande precision, vilket eventuellt skulle kunna förklara att värdena tycks hoppa upp och ner i början.
  17. Ulrika
    Blodsockret påverkas inte endast av vad vi äter. Det går inte endast att fokusera på det.
  18. Professor Göran
    Helena Hesselmark,

    Jag klickade på ditt namn och läste din historia.

    Antingen tror man det är mirakel - en osedvanlig anekdot - som inträffat när man läser din historia och det är väl "den officiella linjen" som VET vad som gäller för behandling av diabetes eller också tror man att LCHF har med verkligheten och vetenskapen att göra. Att tro på mirakel har förstås med religion att göra och det är ganska trist att konstatera att den medicinska vetenskapen verkar genomsyras av just detta religiösa synsätt.

    De fåtal läkare som ifrågasätter den offficiella medicinska synen kring diabetes verkar som du själv ha drabbats och genom experiment på sig själva med LCHF insett att den synen är "sjuk" och då själva börjat tänka kritiskt och ifrågasätta. Med tanke på att det inte är förbjudet att rekommendera denna kost idag efter prejudikatet med Annika Dahlqvist så kanske det även finns läkare som själv ainte drabbats av diabetes som rekommenderar LCHF till sina diabetespatienter. Jag vet faktiskt inte hur läget är - någon som vet om det "börjar lossna". Man får väl inte underskatta läkarnas tankeförmåga trots allt.

  19. Pernilla
    Jag vet inte riktigt var det här hör hemma så jag chansar på här...

    Kostrådgivare Anna Hallén skriver att fiskprotein är naturligare för människan än vad köttprotein är. Det har jag aldrig läst eller sett någon annanstans. Det verkar finnas rätt mycket sakkunskap här. Jag undrar därför om någon vet något om detta; är fisk och skaldjur bättre för oss än kött (näringsmässigt...evolutionärt...otherwise)?

  20. Min gissning är att det beror på kombinationen LCHF + koffein.

    Flera studier har bekräftat att koffein sänker insulinkänsligheten (akut) och gör att celler inte tar upp glukos lika bra + att koffein frisätter kortisol och adrenalin = högre blodsocker som dessutom inte försvinner lika fort (då muskelceller inte längre tar upp det lika bra).
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15213023
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11478588

    Men, det förklarar inte allt då blodsockret hos både friska och typ-2 diabetiker oftast förblir stabilt efter intag av koffein - men insulin åker upp (samma blodsocker, men mer insulin = försämrad insulinkänslighet *eller* att kortisol+adrenalin frisätter glukos, men att insulinkänsligheten fortfarande är god nog av det tas upp av muskelceller mm). De äter nog inte strikt LCHF i dessa studier skulle jag tro.
    http://care.diabetesjournals.org/content/27/8/2047.full

    LCHF skapar ett typ av scenario där man måste vara insulinresistent (annars går inte muskelceller på "enbart" fett) för att spara glukoset till celler som behöver det. Koffeinet orsakar helt klart ytterligare insulinresistens vilket kanske förklarar att blodsockret åker upp när koffeinet drar igång kortiol+adrenalin eller också är det just "LCHF-diabetesen" som hindrar det glukos som kortisol+adrenalin frisätter - precis som att äta stärkelse eller göra ett glukostoleranstest på LCHF mao = extremt högt blodsocker även för fullt friska (men gör man om testet några timmar senare ser siffrorna helt annorlunda ut, pga uppreglerad insulinkänslighet, GLUT4, osv).

    Om det inte är LCHF+koffein så *kan* det vara aspartam, men då har jag bara hittat en studie som hävdar det (alla andra hävdar motsatsen). I följande studie varierade tydligen glukoskurvan beroende på hur individen uppfattade sötman...

    Aspartame ingestion was followed by blood glucose declines (40% of subjects), increases (20%), or stability (40%). These patterns were related to the volunteers' perception of sweetness of the drink (R 0.81, P = 0.014), and were predictive of subsequent intakes (R -0.71, P = 0.048). For all drinks combined, declines in blood glucose and meal initiation were significantly associated (chi 2 16.8, P < 0.001), the duration of blood glucose responses and intermeal intervals correlated significantly (R 0.715, P = 0.0001), and sweetness perception correlated negatively with hunger suppression (R -0.471, P = 0.015). Effects of fat, carbohydrate, and aspartame on meal initiation, meal size, and intermeal interval relate to blood glucose patterns. Varied blood glucose responses after aspartame support the controversy over its effects, and may relate to sweetness perception.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10690159

    Följande studie förnekar dock detta - kurvan är helt platt efter intag av aspartam. Samma studie hävdar dessutom att man äter *minst* kalorier om man dricker ett glas *fruktos* innan en buffé (mindre kalorier än vatten), medan man äter mest om man dricker ett glas med *aspartam* (vatten tog dock 2:a platsen). Studien bekräftar det man tror i studien ovan - att aspartam ökar kaloriintaget pga sötman.
    http://www.ajcn.org/content/51/3/428.long

    Samma sak här...

    Also, 225 mg oral aspartame loading, which is equivalent to 75 g of glucose in sweetness, to patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus did not increase plasma glucose or insulin levels, although 75 g of oral glucose loading increased plasma glucose and insulin levels in diabetic patients as expected. Aspartame ingestion for three days at a dose of 24-48 mg per day and the intake of snacks flavored with 240 mg of aspartame also did not increase fasting plasma glucose levels. These results suggest that acute administration of aspartame has no influence on plasma glucose or insulin levels in diabetic rats and patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3908628

  21. Förövrigt förklarar jag de "dalande" spikarna med att insulinkänsligheten ökar successivt och att det behövs ytterligare kortisol/adrenalin varpå mer blodsocker frigörs för att stabilisera blodsockret... tills det sker igen (lägre blodsocker = stresshormonerna drar igång igen, etc).

    Diabetiker har samma problem med koffein (inte spikarna, utan att hantera blodsockret)...
    http://www.fountia.com/caffeine-affects-glucose-level

  22. CharlotteTheOriginal
    Professor Göran:
    Om det börjar lossna? Lite kanske. Jag känner till diabetessjuksköterskor som rekommenderar kost mycket nära till LCHF. Fast det är lite inofficiellt, tråkigt då det är så att Socialstyrelsen godkänt LCHF som behandlingsmetod och sköterskorna borde hänvisa till detta om någon kritiserar deras råd.
  23. Tack Michel #70 och 71 för referenserna. Var inne på det spåret (#17) och om ngn testar light (tex sprite zero) vs. light+koffein (tex cola light) så skulle det som sagt vara intressant att se ev skillnader
  24. Amanda
    #69 Jag tror att om jag var en haj hade fisk varit nyttigare för mig:-)
  25. Jag tycker kurvan inte säger någonting eftersom man inte vet hur den såg ut före intaget. Det hade varit mer intressat om han testat sig varje kvart två timmar innan också. Nu har man två värden, 5.3 och 5.2. Sen vid start 5.2.
    Skulle man ta varje timme efter skulle man få en kurva som gick från 5.2->6.3->5.2->5.0 vilket ingen hade anmärkt på.
    Kan man, med 100% säkerhet, anta att värdena före start har varit en linje från 5.3->5.2?
  26. Pellepennan
    74

    Hajja Omega 3, hajjaru?

  27. Pellepennan
    75

    Det är nog under-hundra% säkerhet.

  28. 75

    Det är nog under-hundra% säkerhet.

    hahaha

  29. annelie
    Ja kan du inte snälla göra mätningen med Pepsi Max?
  30. Simon Jönsson
    Varför ta denna mätning på sådant stort allvar? Det har enbart mätts på en individ och precisionen är dålig vid mätningen. +- 20% på 5 är 1 vilket ger normalvariation på 4-6. Det ligger de flesta mätpunkter inom. Vi kan inte heller se standardeviationen på de tre mätningarna för varje punkt. Det är alltså möjligt att en punkt höjer snittet väldigt mycket.
    Kollar vi bara på kurvurna rakt av. Liknar lightläsken den riktiga läsken eller lågkolhydratkosten?
    Sedan kan vi gå vidare och kolla på vetenskapliga studier och se att de inte funnit någon effekt på blodsockret av aspartam.
    Sen inte sagt att det är bra att dricka det för det.
  31. BABBELKUSEN
    Gjorde en mätning efter 3 stycken Remi nougatkex med ett otroligt innehåll av kolhydrater men mitt blodsockervärde var bara 4.2 efter 10 minuter...borde väl vara minst 7 trodde jag men icke.
  32. Jag fick liknande resultat när jag mätte mitt blodsocker efter att jag hade druckit en Cola Zero med aspartam! http://levstarkt.areaventyr.se/?p=550
  33. vegoLCHF
    Det här är så galet intressant, någon som gjort några fler tester/mätningar?

    Om det visar sig att det är Koffeinet och inte Aspartamet (eller andra sötningsmedel) som svänger blodsockret så bör det ändra en del på kostråden för LCHF antar jag?

    Det är ju mycket tips om att dricka Kaffe+grädde som om det vore i stort sett inga problem alls (ja, lite mjölksocker i grädden är det ju).

    Vad som skulle behövas är några personer som gör samma tester med bland annat:
    1. Vanligt kranvatten
    2. Mineralvatten, smaksatt
    3. Sockerläsk med koffein
    4. Sockerläsk utan koffein
    5. Lightläsk med koffein
    6. Lightläsk utan koffein
    7. Kaffe utan grädde
    8. Kaffe med grädde
    9. Koffeinfritt kaffe utan grädde
    10. Koffeinfritt kaffe med grädde
    11. Sötningsmedel i fast form (piller)
    12. Koffeintablett

    Det där blir rätt mycket och rätt dyrt om testen kostar pengar. Men det hade varit intressant att se. Särskilt om det är flera personer som gör det så det inte beror helt på individens kropp/gener/näringsvanor.

    Forskare! Skaffa pengar och sätt igång! 😉

  34. vegoLCHF
    Tillägg:
    Den slutsats jag tar med mig från Ronnies test (vilket så klart är vanskligt att dra slutsatser från då det är bara en persons anekdot vi pratar om, men ändå) blir:
    Om du ska lyxa/festa/fuska med något sött någon enstaka gång (för att fira eller vara ultrasocial eller dylikt) så är det bättre att göra det med kolhydratfattig/sockerfattig lightprodukt än att göra det med "vanlig" sockerprodukt.
    Dvs, hellre Aspartam-Cola än Socker-Cola, hellre Aspartam-godis än Socker-godis.

    I ovanstående slutsats så tar jag inte hänsyn till huruvida Aspartam är farligt/giftigt/cancerframkallande då jag INTE ser skräcken för kemiska tillsatser/konstlade matprodukter, hur välgrundade de än må vara, som en del av LCHF-kost, utan som något som man lägger på extra för att vara extra hälsosam.

  35. ragnhild
    "71 - Utdrag fra lenke:
    "So, in the short term, caffeine plays havoc with your insulin and glucose levels, but drinking coffee over a long period of time decreases your risk of developing diabetes type 2. Something seems wrong with the logic in that, doesnt it"?

    Ingen, absolutt ingen sier noe negativt om kaffe. På lchf er kaffe også helt ok, med eller uten kvitt i. Til måltid eller utenom måltid.! (?)

    Doc, er dette noe for deg å teste, du som har kyndig og grei tilgang til blodsukkermåling: Kunne du tenke deg å gjøre noen målinger på enbart kaffedrikking.

    Koffein, er det så ufarlig som vi vil ha det til. Hilsen meg (kaffe med kvitt i avhengig), som trenger kunnskap om koffeinets/kaffens påvirkning på kroppen av nøytrale instanser, ikke kaffeplantasje-aksje-ägare 😉

  36. Mitt blodsocker höjs inte ett smack när jag dricker Cola Light. Blodsockret kan för tusan inte öka när man dricker nåt som inte innehåller några KALORIER! Dessutom är en kost baserad på LCHF-metoden som gjord för att man ska få hjärt- och kärlsjukdomar. Rena rama smörjan och läksare som förespråkar denna kost borde bli av med sin läkarlicens.
  37. Vad säger ni om detta då? Jag hade 7.8 i blodsocker när jag mätte direkt jag vaknade imorse. Två timmar efter låg det på över 11 och då hade jag inte käkat nåt! Förklara det!
  38. Geo, min fru har typ 1 diabetes precis som du. Hon tränar regelbundet och äter en liberal forma av LCHF och mår fin fint, hennes blodsockervärden är låga lågt under de värden jag har sett att du har publicerat på din blogg. Hennes blodfetter är också fina och hon har fått MVG av hennes diabetes läkare och han kan bara uppmuntra henne att fortsätta i samma bana, då hennes total insulin är klart lägre idag än före hon började med LCHF.
    Jag själv som inte har diabetes har också riktigt bra blodfetter enligt testet (http://levstarkt.areaventyr.se/2011/09/13/testresultat-kolesterolprov/) jag gjorde efter 9 månader på LCHF, jag kommer att göra ett nytt test den här veckan. Sen vad det gäller Cola Light så höjde det faktiskt mitt blodsocker när jag gjorde mitt blodsocker test i 3 dagar i augusti. Du kan se det på min blogg. http://levstarkt.areaventyr.se/blodsockertest/
  39. Oliver
    Jag gjorde en liknande undersökning inför ett arbete om aspartam. Fick liknande kurvor. jag fick dock rejäla "dippar" som gick under mitt värde på fastande mage för att sedan skjuta upp långt över igen. minst sagt intressant...
  40. Complete
    GEO #87

    Troligen har du diabetes.

  41. Wolfstriked
    Doc,could be adrenaline or some hormone being released that forces the liver to release a lot of glucose.I drink lots of diet sodas and can tell you that Pepsi Max is very high in caffeine and I feel a difference comparable to a large coffee.The up and down could be the insulin and resulting dropping of glucose effect.Then when the still high blood caffeine levels cause more glucose dumping from liver it spikes up and down.Might be worse to consume diet caffeinated sodas then since you get this up and down effect?

    Funny that my super ripped partner I work with tells me every time he sees me drinking a diet soda that he thinks they cause weight gain.Who knows??

  42. b
    Pernilla #69 fisk är evolutionärt bättre att äta på det sättet att det innehåller den essentiella fettsyran omega 3. Essentiell betyder att vi inte kan tillverka den själva. Omega 3 fungerar antiinflammatoriskt i kroppen. Omega 6 är en annan essentiell fettsyra som fungerar inflammatoriskt. Dessa två fettsyror skall intas med lika stor del då de samverkar i kroppen. Omega 3 finns även i gräsbetande djurs kött, det innehåller också omega 6. Problemet i dag är att vi i dag inte äter så mycket kött från gräsbetande djur och de djur som.blir uppfödda på tex majs innehåller alldeles för mycket omega6 och vi får brist på omega3 och därmed höjs inflammationsgraden i kroppen tillsammans med de facto att stoltserar med att innehålla omega 6. Kött å andra sidan innehåller större mängder b12 som kroppen behöver för nervsystemet, men det lagrar kroppen väldigt effektivt så är du vegetarian och inte får i dig b12 så kan det ta år innan brist uppstår. Hoppas det här hjälpte
  43. Thomas B
    Pernilla # 69 Och delvis till b # 92
    Pernilla, Om du ser detta..... Om du någon gång i livet ska göra någonting
    bra bara för din egen skull, kolla den här länken: nyttigfisk.se
    När du ändå håller på, Googla bara: plaster hotar fisken i östersjön
    Eller den här länken, hysteriskt bra.
    http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7487978
    För övrigt om du ändå håller på Googla bara: lax eller bättre: odlad lax......
    Men håll i dig. Det kan bli åka utav.....
  44. Daniella Maglica
    hej, vad heter du som skrivit detta inlägg? tack på förhand 🙂
    Svar: #95
  45. Thomas B
    Vet inte om det är mitt namn du efterfrågar!
    Men, i så fall, varför vill du veta det?
  46. Daniel Wide
    I min värld ser jag resultatet av mätningarna efter lightläsken som helt naturligt.

    En vanlig coca cola så ser man ju att blodsockret skjuter i höjden, vilket är självklart med tanke på innehållet. Pepsi Max'en (lightläsk) gjorde ju däremot inte så mycket... från 5.2 till 6.2 skulle ju mitt (typ 1) blodsocker kunna pendla mellan även på fasta, beroende på aktivitet osv. Sedan är det alltid X antal % felmarginal (+-10% var det senaste jag hörde ) på varje blodsockermätning.

    Å andra sidan har ju senare studier visat på att sötningsmedel (minns inte vilket, förmodligen aspartam) bråkar lite med tarmfloran som i sin tur har visat sig kunna påverka nedbrytningen av kolhydrater. Men, men, jag personligen märker ingen påverkan på mitt blodsocker av lightläsk. Jag dricker det dock väldigt sällan p.g.a. andra anledningar ni här säkerligen är införstådda med.

    Ha det gött

    // Daniel

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg