Den giftiga sanningen om socker

Är socker ett gift? Professor Robert Lustig är numera sockerlobbyns fiende nummer ett. Han menar att socker helt klart är giftigt i större mängder. Nu har Lustig fått in en välskriven artikel i den tunga vetenskapliga tidskriften Nature.

De negativa hälsoeffekterna med dagens sockerkonsumtion kan inte längre ignoreras menar han. Det är dags att agera mot socker på samma sätt som vi agerat mot tobak och alkohol.

Kul formuleringar ur artikeln

Problemet med socker är större än bara risken för viktökning:

Authorities consider sugar as ‘empty calories’ — but there is nothing empty about these calories. A growing body of scientific evidence is showing that fructose can trigger processes that lead to liver toxicity and a host of other chronic diseases. A little is not a problem, but a lot kills — slowly.

Ett nytt problem:

Evolutionarily, sugar was available to our ancestors as fruit for only a few months a year (at harvest time), or as honey, which was guarded by bees. But in recent years, sugar has been added to nearly all processed foods, limiting consumer choice. Nature made sugar hard to get; man made it easy.

Dags för lagstiftning?

Jag rekommenderar hela artikeln (3 sidor), den är mycket läsvärd. Undvik den dock om du får allergiutslag av tal om lagstiftning på matområdet. Lustig menar att vi behöver ta till samma verktyg mot socker som vi använder mot tobak och alkohol.

Tyvärr är nog inte tiden mogen än för hårda politiska åtgärder mot socker. Det hade säkerligen gjort stor nytta för folkhälsan, precis som det redan har gjort med tobak och andra gifter.

Nature: The Toxic Truth About Sugar

Kommentarer hos CNN / TIME.

Orsaken till fetma

Är för mycket socker huvudorsaken till vanlig fetma? Här är en videointervju jag gjorde med professor Lustig härom månaden:

Mer Lustig

Den verkliga orsaken till fetma

Fetma och problemet med socker

Är socker giftigt? (Lustigs största hit med nästan 2 miljoner visningar på YouTube)

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right
1 2

87 kommentarer

  1. Ingrid
    Debatten här är riktigt kul, och med tanke på alla 'troll' som dykit upp här och som inte varit med ifrån början så verkar det mer och mer som fler folk hör talas om detta, och t o m tycker det är viktigt att säga emot och inte bara det, även kasta omkring sig värdeladdade ord!
    Det dånar och mullrar och rör på sig, månne en våflod?
  2. Annika
    Konstigt att jag har övervikt, jag som under flera år levde på högst 1500 kalorier och promenerade eller cyklade minst två timmar per dygn, dessutom ett fysiskt krävande yrke. Men jag käkade på den tiden mycket frukt och lite fett...

    Johannas inlägg andas översitteri och hets mot folkgrupp ( överviktiga). Hon tillhör tydligen de som tillåter sig att mobba sina medmänniskor och ser sig själv som en övermänniska med rätt att moralisera över andras liv och leverne.

  3. Nospnt
    Johanna! Du har säkert rätt; Tror dina rekommendationer fungerar på en hel del människor; de som INTE är känsliga för snabba kolhydrater, utan NÖJER sig med "LITE av varje". Växte upp på 70-talet. Pappa var läkare och förbjöd ""farligt fett- det blev margarin lättmjölk, max 1 ägg osv. Vi var smala hela bunten ungar, för vi tränade och rörde oss som galningar. So far so good.... Två av syskonen verkade bli nöjda snabbt av mat. Jag och ena syrran däremot hade "ingen botten". Togs det fram godis åt vi tills det var slut.Tur det bara var på lördagar.... Kalaspuffar och Oboy var vardagsmat. Hur som helst, i tonåren eskalerade min "omättnad"/ känsla att aldrig bli mätt och jag utvecklade bulimi/ätstörningar- nej jag hade inte psykiska problem som en del tror är orsaken till detta!... Känslan av att ett "matmonster" bor i magen och aldrig blir nöjd är HEMSK. Jag blev inte fet, eftersom jag tränade mycket. Det blev däremot syrran, över100 kg till hennes korta längd. Två övriga syskon har aldrig haft några problem.... NU har jag blivit av med mitt suuug från h-vetet och syrran gått ner 30 kg med LCHF-liknande kost... Så vi människor ÄR olika. Vissa individer har nog, enligt min teori, en ÖVERAKTIV bukspottkörtel som vräker ut insulin vid kolhydratintag= sänkt blodsocker= suuuug efter mera mat. Jag aktar mig för att generalisera och säga att "detta funkar lika för alla", för man vet inte allt om alla....Men trots att jag aldrig blivit fet så VET jag hur det känns att aldrig bli mätt/nöjd... Jag är så GLAD att få känna det nu. (Kan också säga att farsan, pensionerad läkare som utvecklat mild Alzeimers, äter MER fett och färre kolhydrater nu efter nya insikter....)
  4. NP
    Lagstiftning? Mot socker?

    Jag uppmanar till en verklighetskontroll, LCHF'are som jag är.

    Lagstiftning är tvång, och man ser till att den efterlevs med hjälp av poliser, domstolar, fängsligt förvar, batonger och pistoler. Det är bra för saker som att man inte får stjäla, bruka våld, mörda eller hota andra, någon form av enklare vägtrafikförordning kan nog också vara bra - men sedan räcker det.

    Jag läste nyligen att en genomsnittslig amerikan bryter mot 3-7 lagar varje dag utan att veta om det - jag tror inte att situationen är bättre här i sverige.

    Jag tror att vi hade klarat oss *VÄLDIGT* långt bara genom att låta modern balanserad forskning komma till tals och påtala det vansinniga med hög konsumtion av godis/läsk/kakor/mm lite oftare.

    Men inga fler nya lagar - tack så mycket!

  5. Ingela
    Tycker att det verkar som att de flesta tänker som Johanna, att det är väl bara att röra sig lite mer, och man måste väl få unna sig lite godis ibland, och att vi lever ju bara en gång. Det är ju inte så att de flesta hänger på sidor som denna och lär sig mer och mer om lchf, utan i stället kollar man kvällstidningar som skriver vilket strunt som helst. Många hatar att prata om ändring av kost, och det är inte bara en gång man mötts av suckar och "börja inte med det där nu igen". Menar bara att Johanna är inget troll, hon resonerar bara som de flesta gör, åtminstone i min omgivning.
  6. Johanna!
    Många av oss som äter lchf har ju ofta en bakomliggande orsak till det. Bara att bli fri från insulin? Fri från värk? Det är värt mycket. Att hitta ett sätt att bli frisk på - och som en massa experter menar att man inte blir frisk på? Hmm, varför kan de inte förstå?

    Jag har ett enormt sockerberoende, bara lchf räddar mig från att kasta mig över allt sött jag ser! Har inte varit särskilt överviktig och jag är en flitig friskis-gympare! Men inte hjälper gympan mot beroendet.

    Att be oss "Äta lagom" av allt är som att be en alkoholist dricka lagom. Det fungerar inte. Att du sedan har svårt inse det kan vi ju inte göra så mycket år, för du verkar inte förstå hur mycket friskare vi alla blivit.

    Det finns folk som kan äta lagom av allt och röra lagom på sig - men inte vi. Och det är så befriande att hitta rätt! Vi äter ju inte så här för att provocera - utan för att vi blir friska!

  7. Emelie
    Måste man använda uttryck som "troll", egentligen? Bara för att folk kommer in med en annan åsikt och står för det. Jag tycker bara att det är tråkigt med den människosynen som Johanna och co. har. Det finns människor som inte klarar av att äta "lite av varje", utan att det beror på karaktär. För mig var det tvärtom, hade extremt "bra karaktär" men förlorade inte i vikt, tvärtom. Tillslut hade jag en ätstörning. Jag tycker att det är den mentaliteten som skapar problem, inte egentligen kostråden, utan det att man är en lat soffpotatis för att välja att äta på det sätt man mår bättre av, så ÄR DET JU INTE! Vad är det för fel med att folk väljer bort hasselbackspotatisen till förmån för ugnsrostade grönsaker och en klick bernaise? Om folk mår bra av det? Måste man vara lat och ligga på sin feta röv bara för att man inte äter hallonbåtar?

    Jag tror att de flesta vill äta efter hur de mår, för mig är faktiskt en stabil psykisk hälsa och bra relation till mat långt mera njutning än en godispåse på lördag Speciellt när jag ändå kan eget gott godis. Och det är ingen som bestämmer att jag inte får äta en pizza någon gång i månaden, det är bara jag!

    Det jag hoppas händer är att LCHF ändrar synen på människan, att överviktiga får den hjälp de behöver och inte att höra att de har en dålig karaktär, att människor som tagit tag i sig själva och valt att äta det de mår bra av inte får höra att de är smördrickande latkorvar.

  8. Maggan A
    Ingrid

    Jag håller med dig. Jag slutar aldrig förundras över hur otroligt provocerade en del blir av LCHF. De kan bara inte acceptera att de karaktärslösa tjockisarna gjort revolution och börjar gå ner i vikt genom att göra tvärtom alla gamla råd.

    Det är sanslöst roligt! :-D

  9. GretaG
    Jag tror att många som är negativa till LCHF är gamla/aktiva bantare. Och med de råden om bantning som står till buds så handlar viktminskning om kamp. Kamp mot kalorier, kamp mot ett enormt sug efter mat, kamp med träning, ett kämpande dygnet runt, sju dagar i veckan.

    Tacka sjutton att man känner sig duktig när man har lyckats kämpa ner x antal kilon.

    Och så helt plötsligt finns det ett annat sätt att gå ner i vikt på! Du behöver inte kämpa, inte räkna kalorier, inget matsug, ingen träning, du kan lägga ner tankar på mat och äta tre gånger om dagen och vara mätt och belåten.

    Tacka sjutton att vän av ordning då säger: Stopp och belägg! Så enkelt kan det inte vara, det får inte vara så enkelt. Här har jag varit duktig och försakat och suktat och kämpat, jag har varit DUKTIG, hör du det! Och nu går du ner utan att kämpa. Någon jä**a måtta får det väl ändå vara!

    Det här sättet att tänka märks så tydligt bland mina arbetskamrater, ingen av de som jag berättar om nu är överviktig men de kämpar med sina "trivselkilon".

    En håller på med Cambridge kuren - senast härom dagen berömde de andra henne för hur duktig hon är som kunde stå emot en middag hos goda vänner och istället dricka sin soppa medan de andra åt gott. Eh - var det inte en dietist som tyckte att man blir osocial när man äter LCHF?

    Den andra går till gymet fem dagar i veckan och får höra om hur duktig hon är. Hon äter visserligen vanlig mat men små portioner med vikt på olika sallader med lite kött eller tonfisk, inget fett. Naturligtvis får hon höra hur duktig hon är som äter så nyttigt. Men det är ju bara det att hon är hungrig hela tiden! Klockan nio på morgonen så börjar hon klaga på att hon är hungrig och så äter hon två eller tre knäckebröd utan något på. Oftast ett äpple också. Innan lunch vid tolv-snåret så har hon hunnit klaga på hur hungrig hon är. Klockan två så är hon jättehungrig och äter flera knäckebröd och äpplen. Oftast hinner hon ta ett knäckebrödsvarv till innan det är dags att gå hem vid 16:30, och naturligtvis är hon hungrig då. Men hon är ju så, så duktig som kämpar på gymet för att inte gå upp i vikt.

    Härom dagen bjöds det på semlor och det var riktigt gulligt att höra de andras prat runt det. Det klart att de skulle "unna" sig en semla! Åh, så sugna de var på semlan, det gör ju inget att äta en någon gång! Är man bara duktig och går ett varv på gym, dricker en Cambridge-soppa istället för middag, promenerar en timme efter jobbet så går det ju bra att äta en semla.

    Jag ville inte ha en semla, jag var inte sugen på den. Såg inget tilltalande att äta en vanlig bulle, oftast torr, med mandelmassa och grädde. Ja, det vore väl grädden då, om det är vanlig vispgrädde. Då fick jag höra att jag var DUKTIG som inte tog en! När jag försökte förklara att jag inte var sugen så såg jag de misstrogna blickarna. För en kolhydratdriven person kan inte förstå att man inte behöver vara sugen på något hela tiden. Nä, mina arbetskamrater trodde inte på att jag inte var sugen på semlan - de trodde hellre på att jag var duktig som kunde motstå.

    (förlåt att det blev lite långt :-) )

  10. Skåning
    Jag som är född mitten av 80-talet: vad är det som var så jäkla bra
    Med 70-talets kosthållning? Förstår inte det alls faktiskt...

    Och kan vissa av er sluta kalla lchf för "extremdiet"! Vad är extremt med att
    Äta naturlig och bra mat?

    Johanna: du lever i en bubbla, lycka till med det!

  11. Marianne
    Fast problemet är väl ändå att det funkar att äta mindre och springa mer?? Det blir ju missvisande om man påstår att det är marginellt för viktminskningen att träna "om man inte samtidigt ändrar kosten", men det är ju precis det som ät mindre spring mer betyder. Energi ut och in? Jag gick inte ner ett kg i vikt på LCHF förräns jag började träna också! Undrar hur ni gör som kan sitta i soffan och käka biff och bea och ändå gå ner i vikt? Min sambo är smal som en pinne men kan äta vad och hur mycket som helst. Har väl med ämnesomsättningen att göra? Men jag förstår nog inte det här, tydligen.
  12. Ingrid
    Visst fungerar det att äta mindre och springa mera, till en viss grad. För oss som har vanliga hungersignaler och så länge vi inte äter så lite att vi svälter oss.
    Men det gör det inte för en del, och så hamnar man i en ond cirkel med hunger sug och att man småäter.

    Dessa två grupper (grov generalisering) har ju så svårt att förstå varandra.

  13. Marianne
    Jag har inga problem att förstå betydelsen av strikt LCHF för personer med diabetes och insulinresistens. Men har jag inte dessa besvär varför ska jag då vara så nitisk och nästan avogt inställd till allt som innehåller kolhydrater? Mina farföräldrar åt ju den så kallade husmanskosten, de var friska och krya och dog i 90-årsåldern av ålder som det hette då. Fast det kanske var potatisen som tog kål på dom ...
  14. Peter
    Tycker inte ni att Johannas rundresonemang påminner väldigt mycket om signaturen Medelhavskost som trollade här för ett tag sen.
    Medelhavskost lyckades ju också att ta fokus ifrån ämnet i varenda tråd.
  15. chilisalsa
    #62,
    Naturligtvis behöver du inte det... om det inte är andra skäl än metabola syndromet som gör att du mår bättre av det. Problemet med husmanskost är att det idag är finmat på lyxkrogar och inte det gemene man oftast äter idag...
  16. Anders H
    Ingela!

    Du har säkert rätt i att de flesta resonerar som Johanna.

    Och just därför är fetman så enormt vanlig...

    Wake up!

  17. Sarad
    #62 Marianne
    Jag antar att dina farföräldrar inte skar bort fettkanten till den grad vi gör idag. De drack säkert inte läsk eller åt godis i veckorna. Frukosten bestod nog inte uttav Kellogs cornflakes eller havrepuffar. De kanske inte heller åt frukt varannan timma.
    Med andra ord, så åt de nog betydligt mindre med kolhydrater än gemene man idag.

    Att jag själv är mkt strikt angående kolhydrater beror på att jag då kan äta en kost som håller mig mätt och belåten och samtidigt normalviktig. Motion har jag inte slutat med bara för att jag äter lchf. Träningen blir jag inte smal av men den lyfter lite här o där och framförallt mår jag så bra av den och får mindre ont när jag sitter still i långa perioder och arbetar framför datorn.

  18. Marianne
    Säljer ni LCHF-böcker allihopa? ;) Det kan finnas flera orsaker till att man är tjock? hormonstörningar och ämnesomsättningsproblem ? Inte är det väl så svart och vitt som ni vill ge sken av? Jag blev inte smalare av LCHF på 2 år förrän jag minskade portionerna tills det kurrade i magen samt att jag började träna. Ni som lyckas gå ner så bra i vikt utan, stort jä la Grattis till er!
  19. Marianne
    Mina farföräldrar åt potatis och mjölkstuvade makaroner till var och vartannat mål mat. Inget light såklart, det fanns ju inte, men däremot efterrätt nästan varje dag efter maten, morfar åt ofta sylt med mjölk då. För att inte tala om att kakor och bullar som bakades i det köket!! Och åts! Men ingen läsk men däremot hemgjort saft full med socker. Jaa inte vet då jag hur man ska tolka det. Kanske hade de bara tur helt enkelt...
  20. Emelie
    Marianne: Du har rätt tycker jag. Självklart är husmanskost en bra kost, den är naturlig, innehåller både fett protein och kolhydrater men mest i form av potatis och rotfrukter. Personligen tycker jag att det egentligen vore det optimala sättet att äta på, om det fungerade för mig. Min kropp har jag dock förstört helt och hållet, liksom många andra som vuxit upp och tagit till sig de fettskrämda råden. Det har blivit en lång kamp mot kalorier och fett för många. Och då kan man kanske förstå att det inte funkar att äta en sådan kost innehåller rätt så mycket kalorier i sig men med både snabba kolhydrater och fett. Har man en förstörd förbränning så är man körd då. Många har inte det här problemet, inte ens kostdoktorn förespråkar att friska människor ska äta strikt lchf, det han förespråkar då tycker jag istället påminner mycket om gammal mattradition, husmanskost, "riktig mat".

    Jag är bara 20 år gammal men jag har helt förstört min förbränning, jag kan inte äta potatis varje dag tyvärr, även om jag blir mätt snabbt så triggar det igång min hunger. Det är därför jag äter en strikt lchf men med undantag ibland. I högstadiet åt jag alltså max 1000 kcal om dagen och tränade kampsport 3-4 dagar i veckan samtidigt som jag sprang och promenerade ofta. Jag gick tvärtom upp i vikt. Jag hade en ätstörning. Så det funkar alltså inte för alla, speciellt inte för dem som har sabbat sin kropp genom att totalt utarma den från näring. Idag äter jag så mycket som jag behöver, hjärnan säger ifrån när den är mätt. Skönt, tycker jag.

  21. Liselott
    #48

    Det är en missuppfattning att folk på stenåldern bara levde hälften så länge som vi. Det är sant att medellivslängden var mycket lägre, men det beror framför allt på att många barn dog av olika orsaker. Hade man väl lyckats klara sig förbi de riskfyllda småbarnsåren och undvika olyckor och dylikt kunde man mycket väl leva frisk till hög ålder, och många gjorde det också. Precis som hos naturfolk fram till idag. (För idag finns det väl knappt några riktiga naturfolk längre.)

  22. Emelie
    Förresten så min farmor som var en typisk bonnmora med fullfet hemmamjölk och potatis var frisk som en nötkärna. På 80-talet blev hon tokigt nog också fettskrämd (ät keso Emelie, det är magert), 90 fick hon diabetes. Vissa har väl otur...
  23. Thomas H
    Nr 68

    Tydligen kommer du från en släkt med hyfsat bra "gener", Marianne...... :)

    Du peker själv på att nyckelhålsprodukter inte fanns då och mjölken var förstås fullfet!

    Tydligen åt dom ändå inte tillräckligt mycket av bullar och kakor, för att drabbas av "bullsjukan" och det var ju bra! ;)

  24. Sarad
    #67 Marianne
    Jag håller vikten med lchf. Däremot händer det fortfarande att jag går upp ett par kg ibland, särskilt runt jul. Då har jag av någon anledning ätit kolhydrater, t.ex. druckit glögg, smakat på någons hembakade saffransbulle för att vara snäll, mm, så jag är inte alltid stenhård, bara den största delen av året.
    Då kan jag vilja "ta i lite extra" och förlora kilon snabbare. Det jag brukar göra då är att dra ner något på fettet men ännu mer på kolhydraterna. Bra mellanmål vid "kurr i magen" mellan måltider är då ett kokt ägg. När vikten sedan normaliserats igen, återgår jag till en mer "vanlig" lchf med mer fett.

    Jag var inte överviktig när jag började med lchf. Anledningen att jag började var dels att dieten erbjöd mig den typen av mat som jag alltid velat äta men framförallt att bitarna jag läst om metabolism i biokemikurser äntligen föll på plats. På den tiden sa lärarna att man skulle drabbas av ketoacidos om man inte åt kolhydrater. Problemet var bara det att om man åt kolhydrater så insöndrades insulin vilket ökade fettbildningen. Hur skulle man då kunna bli smal om man redan en gång ökat i vikt?

    När jag läste i en Atkins-bok om att man faktiskt inte fick ketoacidos, så föll alla bitar på plats. Jag började på stört med dieten och har ännu efter över 3 år inte drabbats av någon farlig sjukdom.

  25. chilisalsa
    Oja det finns massor av samverkande orsaker till viktuppgång,,, medicinering, sömnproblem etc.
    På samma sätt finns ett otal orsaker till att man håller vikten lättare. Man kan t.ex tänka mera kreativa tankar... ;-) Intensivt kreativt tänkande en dag kan säkert göra 5% högre energiåtgång... eller som en god promenad nånting :-)
  26. Marianne
    Jo jag erkänner, jag tror mer på bra gener än LCHF avseende hälsa och långt friskt liv. ;)Givetvis är kosten viktig men jag tror annat är minst lika viktigt. Som att leva ett hyffsat stressfritt liv utan adrenalinpåslag, knäpp släkt och elak sambo samt att vistas ute i sol och frisk luft.
  27. Börjesson
    Socker borde ses som en krydda, precis som salt. Det finns ju ingen som skulle komma på tanken att ha två deciliter salt i ett kakrecept...
  28. #13, lev du på oboy och kalaspuffar och se hur du mår! visst kan du hålla dig smal på det men hur bra kommer din kropp må invändigt?
  29. Daniel Glappy Carlsson
    Jag personligen kan inte förstå varför en lågkolhydratskost skulle vara farlig. Jag åt precis likadant innan, mycket fett och mycket kolhydrater, och gick upp i vikt. Sedan plockade jag enbart bort kolhydratskällorna i den mån jag kan. Fett är inget magiskt, det är som kolhydrater, en energikälla, dock drabbas man förmodligen inte av de vanligaste välfärds sjukdomarna. Jag gick ner i vikt och fick bättre hy. Inget extremt med det.

    Vad finns det att debattera? Varför MÅSTE man äta kolhydrater enligt vissa?

  30. Adur
    Haha, Johannas inlägg är så uppenbart provokativa att det blir komiskt! Men det är tappert av alla er som orkar bemöta det seriöst.

    När jag var ny med LCHF, lärde jag mig massor av sådana här diskussioner i bloggarna. Någon käring mot strömmen som minsann visste att det var bäst att "äta lite av varje och röra mer på sig", och sedan alla pålästa som gav svar på tal.

    Det är faktiskt den effektivaste metoden att tydligt visa vem som har mest på fötterna.

  31. Elisabeth K
    I dette foredraget begrunner R. Lustig hvorfor tilgangen på sukker bør reguleres. Lustig mener at sukker bør komme i samme kategori som alkohol og tobakk - og referer til hvordan tobakk og alkohol er regulert i de nordiske landene. Anbefaler foredraget på det varmeste:

    http://www.youtube.com/watch?v=7OaD_ACer_g

  32. Agneta
    GretaG #59...med mycket nöje läste jag ditt, enligt dig själv långa inlägg, med nöje. Mycket underhållande och sant!
  33. Liv
    Jag tror det behövs lagstiftning angående High Fructose Corn Syrup(HFCS).
    Jag bor i USA (Indiana) och här stoppar de HFCS i allt. Jag är tvungen att lusläsa innehållsförteckningen och trots det exponeras mina barn för HCFS i skolmat genom ex ketchup,dressing,chokladmjölk och juice som serveras på lunchen.
    De som inte har kunskap och pengar har inget val. Den snabbraffinerade maten är också den billliga maten.Se bara raderna med frukostflingor som säljs på Walmart .Jag kallar det godis och skulle inte ens servera hunden/katten det som föda.

    Sedan vi flyttade hit för 1,5 år sedan så får jag kämpa dagligen för att få tag i naturlig mat. Att få affärerna ta hem naturlig yoghurt är svårt. Allt är nonfat med tillsatser.Frågar man efter grass fed beef ser de ut som frågetecken allt som säljs är grain feed.

    Jag är övertygad om att den största orsaken till obesity epidemin i USA beror på HFCS och alla snabba kolhydrater de får i sig genom den sk maten. Tyvärr har de fattiga inget val för det finns ingen annan föda tillgänglig för dem och de saknar kunskap.

    Just den föda som många amerikaner äter idag är just de proportionerna födoämnen som japanska sumobrottare äter för att gå upp i vikt ! Massa kolhydrater och lite fett. Konstigt att inte vetenskapsvärlden reflekterat över det ?

  34. Nam
    #13Johanna. Vilka "damer" träffades hos varandra och åt kakor på 70/80-talet? Hur skulle de hunnit med det när de jobbade om dagarna? Du får det nämligen att låta som om det vore något som skedde varje dag! Tvärtemot, kakor - på 70-talet i alla fall - åts vid "festliga" tillfällen och det var verkligen så långt man kunde komma från "varje dag". Möjligt är att Kalaspuffar och O'boy var något man åt varje dag på 80-talet bland barn, men tidigare var det något som man kunde få ibland, absolut inte dagligdags. Men självklart varierade detta från familj till familj. Det har alltid - även så tidigt som på 30-talet - funnits personer som drack choklad till frukost, men mer vanligt var gröt. Jag tror istället det hänger ihop med alla tillsatser där bl.a. socker i olika former återfinns och att detta är i princip tillsatt i allt, inte bara majoriteten av fabriksframställd glass, godis, Frost Flakes m.m., utan även i helt "vanlig" mat där man - om man inte vet - egentligen inte kan föreställa sig att det finns socker och andra tillsatser! Personligen tror jag det är det "gömda" dagliga intaget majoriteten inte är medvetna om att de får i sig som är problemet, och inte om du någon gång då och då tar en kaka eller liknande.
  35. Svante börjesson
    Marianne :) vi som då inte har lika bra gener som dig.. då är det väl jättebra att vi är lite mer försitiga o anpassar kosten så vi mår bra eller tycker du att vi ska äta oss sjuka så du kan "stoltsera " med din fantastiska gen uppsättning ? Ett tipps : läs lite Colting !! där kan vi snacka om gener :)

    Må bäst från SvanteCykel

  36. Gräddkanna-Johanna
    Jag tyckte också det var roligt med GretaG:s långa inlägg. Och visst känner jag igen mig.

    Det bara GÅR inte att förklara att det inte har med karaktär att göra när jag inte tar från kakfatet!

    Och jag säger inget när mina kolleger behöver ständiga småpauser för smörgås, chokladbit, frukt etc. Jag var ju själv likadan för inte så länge sen.

  37. hejssan
    #59 GretaG

    Väl skrivet! Och roligt också. Du borde skicka den som sådan till tidningarnas Insändare kolumn. Någon kommer säkert att nappa på den.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av