Den första odlade burgaren serveras

Igår serverades för första gången en hamburgare tillverkad av odlat kött, tillverkat i ett laboratorium. Det var en milstolpe för forskningen bakom konstgjort kött. Smaken verkar dock ha lämnat lite övrigt att önska, bland annat eftersom köttet saknade fett.

Aftonbladet: Första odlade burgaren serveras

Denna gång kostade 140 gram kött otroliga 2,2 miljoner kronor att tillverka. Men förhoppningen är att det ska bli allt billigare och till slut billigare än kött framställt på gammeldags vis: i form av levande djur.

Detta odlade kött kan lösa ”stora problem som världen står inför” enligt en forskare bakom tillverkningen. Och många jublar åt tanken. Provrörskött påstås vara miljövänligt jämfört med smutsiga kor. Dessutom ska det hindra svält.

Men verkligheten kan vara en annan.

Framtiden

köttodling

Detta lär i framtiden bli billigt kött, men det kommer att bli billigt dåligt kött, med sämre smak och kanske även sämre för hälsan, exempelvis genom att vara onaturligt snabbsmält och mindre näringsrikt. Det kommer att bli fejkat kött för de som inte har råd med riktigt kött.

Och miljön då?

Miljö och etik

Fantasin är miljövänliga fabriker som bara trollar fram obegränsade mängder kött. Verkligheten är en annan. Man kan inte trolla fram kalorier och näring. Muskelcellerna i provrören måste äta för att växa, precis som ett djur på gräsängen. Så vad kommer de att få att äta?

Det odlade köttet lär matas med flytande näringslösningar baserade på majs och soja (maximalt billig mat). Den majsen och sojan måste odlas på gigantiska fält, med hjälp av oljebaserad konstgödsel och bekämpningsmedel. Varefter spannmålet transporteras till köttfabrikerna. Och vips, så var ordet ”miljövänligt” bara reklamsnack.

Och talet om etisk köttproduktion då? Tja, när kor inte längre behövs som mat – och det bara finns ett fåtal kor kvar i bur på djurparker – så kanske de längtar tillbaka till bondgården.

Personligen tror jag att kor som betar gräs slår provrörsköttet inte bara i smak och näring, utan också i miljövänlighet. Betande kor deltar i ett kretslopp där kol binds i marken. Om man frågar djurhållningsexperten Allan Savory kan det potentiellt binda så mycket kol att det raderar ut den industriorsakade växthuseffekten.

Att istället bygga fler fabriker som tillverkar fejkad mat känns inte som en miljövänlig framtid. Vad säger du?

Mer

Tidigare om kött och hälsa

Tidigare om kött och miljö

 

64 kommentarer

Toppkommentarer

  1. savonit
    Finns ingen chans i värden att det är bättre för miljön än ansvarsfullt kött.
    Vi behöver ett cirkulerande kretslopp för att få en bra miljö.
    Vi behöver odlad, betad och gödslad mark för att miljön skall må bra.
    Jo det klart odlat kött kan se bättre ut för miljön på pappret än producerad spannmåls, kraftfoder kött ifrån Irland.

    Men samtidigt måste man se hela kretsloppet, och hur köttet påverkar oss på individ nivå nå och samhällsnivå med.

    Det snackas en massa om att jordens resurser inte räcker till och att vi snart kommer dö av svält allihopa.
    Men hur kan man ens snacka i dessa banor när vi slänger 100 kg mat om året/svensk? Ca 27% av maten vi släpar hem.
    Samtidigt har vi en massa odlings bar mark som ligger i träda, obrukad då man faktiskt får? (fick) bidrag för det.
    Vi odlar upp energigrödor på odlings och betes bar mark trots att det finns tåliga energigrödor som går att odla med bra resultat även i ökenlandskap.

    Vi skiter i att källsortera, och skickar astronauter ut i rymden.
    Vi flyger till Grekland på sommar semester under sveriges bästa månader.

    Vi besprutar våra grödor och odlar på ett oansvarsfullt sätt som gör att vi slösar på bränsle.

    Vi kör i regel inte ecodriving som innebär att vi kan minska bränsleförbrukningen med ca 20%

    Jo just det låt oss skylla på djuren, djuren som behövs för ett friskt land, djuren som håller landskapet öppen och djuren som fanns här långt innan oss.

    Vem är miljöboven du?
    Eller kalven du fött upp och lagt på din tallrik?
    Slänger kalven mat för 100kg om året?
    Åker kalven bil?
    Källsorterar kalven?
    NEJ kalven är en glad kalv oavsett.
    JA vi skyller vårt dåliga handlande på de oskyldiga djuren.

    Läs vidare →
  2. Per Wikholm
    På 1970-talet var det det renframställda, texturerade sojaprotienet som skulle rädda världen från svält och helt komma att ersätta kött. Det bidde en tummetott trots att det till skillnad mot detta konstgjorda kött var billigt redan från början. Nästa frälsarkandidat var Quorn. Det bidde också en tummetott.

    Trots att tekniken för att tillverka Quorn är rena rama stenåldern jämfört med konstgjort kött så produceras det bara på ett ställe i världen och fraktas sedan i en obruten kylkedja världen över. Det lär bli samma sak med det konstgjorda köttet. Ingen höjdare i fattiga delar av världen där vägarna är dåliga och elen kommer och går.

    Konstgjort kött har inte mer potential än soyakött och Quorn och det blir bara samma typ av produkter (färs, köttbullar, korv) som kan framställas. Ingen oxfilé, stek eller revbensspjäll i sikte.

    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Ann Kristin
    Du kanske ska nyansera din bild av vad jag säger i frågan, och inte anta?Jag har varit miljömedveten i hela mitt liv, diskussionen började redan på 1960-talet. Jag tycker att djurindustrin är sjuk, liksom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Min väg är att nobba allt som inte är närproducerat, ekologiskt och hållbart. Det enda jag köper som är utomeuropeiskt är te, kaffe och kokosolja. Ibland kräftor från Kina och avocado från Israel, men sällan.

    Jag tycker att vi ska lägga ner spannmålsproduktione och producera gräs och hö till boskap, satsa på så mycket egen produktion av mat som vi rimligtvis kan. Mat ska ätas i säsong, allt ska tas tillvara, t ex utnyttjar jag varje gnutta bär och frukt i min trädgård. Jag blir galen över drivor av svensk frukt i villaträdgårdar, medan folk köper spanska äpplen.

    Vägen att gå är alltså det som jag säger - närlevande boskap som betar på allehanda marker som idag inte ens utnyttjas. Tåliga lantraser som går ute en stor del av året, både nöt, svin och lamm. Geten är ett fantastiskt djur, jag är uppfödd med både kor och getter. En liten afrikansk dvärgget kan du ha i en villaträdgård, den kräver mindre än en hund.

    Att laboratoriekött skulle bli en möjlig väg tror jag inte ett ögonblick på. Och en värld utan boskap verkar dyster, för då får de ju inte ens ett kort liv, det blir inget liv alls. En värld av vegetarianer är inte heller möjlig, personligen skulle jag dö i metabolt syndrom. Jag kan fortfarande inte inse att marken skulle räcka till att odla allt som ca 11 miljarder människor kräver. Det är ungefär den sifffran vi kommer att stanna på, när levnadsstandarden har höjts och kvinnorna nöjer sig med två barn.

  2. Arne
    Jag ser att det här köttet kommer bli det nya sättet att vädra sitt dåliga samvete på för de som tjänar bra och vill hålla en hög miljöprofil. Att äta konstgjort kött eller att klimatkompensera sina flygresor får samma status...
  3. Vox Humanae
    Ta en ko.
    Släpp ut den.
    Vänta.

    Det är det naturliga sättet att producera kött, allt bli som det ska när kon gör det den älskar mest: lufsar omkring och äter gräs. Mindre slakterier, kortare transporter och lämpliga, empatiska människor som gör jobbet - då blir det extremt lite lidande i köttproduktionen och dessutom en oslagbar kvalite.

  4. Bertil Lind
    Bara tanken får mig att kräkas 🙁
  5. Irene
    Huva !Läskigt!
  6. Kristian
    Hur är det tänkt att detta ska lösa världshungern när det inte finns något fett eller några kolhydrater i produkten? Vad är syftet med att vräka i sig odlat protein, är detta verkligen något som efterfrågas i annat syfte än att kunna äta etiskt kött?
  7. Diego
    Det första flygplanets färd blev ett skutt på 36 meter. 66 år senare vandrade människor runt på månen.

    De första datorerna ville ingen människa ha i sitt hem. Idag kan man nästan inte göra sina bankärenden utan dem.

    Det första odlade köttet...

  8. Goran van Den Buske
    När jag skådade in i framtiden såg jag framför mig gräsbetande "hamburgare". Varför inte på konstgräs?
  9. Simon
    Jag jobbar med medicinsk forskning och odlar ofta celler på lab. Även om jag inte vet hur muskelceller odlas så skulle jag vara mycket tveksam till att bara majs och soja kan användas som näringslösning. Det är väldigt få celler som växer utan fetalt kalvserum eller liknande och då skulle vi ändå behöva kor för att odla dessa celler. Dessutom använder man alltid antibiotika för att bakterier inte ska växa till. Med min erfarenhet av att odla celler så skulle jag aldrig få för mig att äta odlat kött.
    Svar: #61
  10. Eraserhead
    Du är alltid så bra Doc på att pedagogiskt förklara vad som egentligen är ganska enkla samband mellan livsmedelstillverkning, miljö och hälsa! Men som man först tycker verkar svårt att se.

    Det behövs verkligen i vår medievärld och jag fick mig en rejäl tankeställare vad gäller nackdelarna med att odla kött.

  11. Ann Kristin
    Jag lånar ditt inlägg, om det går bra?
  12. Inga
    Alex!
    Konstgjort är onaturligt. Du använder säkert själv en del naturliga varor: skor av läder, kängor, skinnjacka, väskor, andra skinnvaror. Det har människor gjort i alla tider.
    Konstgjorda saker; margarin och konstkött har aldrig någonsin funnits i människans historia.
  13. Hans
    Va då hindra svält?

    En människa som svälter är ett resultat av de tillgångar som finns och denne skaffat sig. Svälter folk är de för många i ens närområde. Låter hårt men sanningen är hård.

  14. Anna
    Det finns ingen ursäkt för hur omänskligt och fruktansvärt vi behandlar djur. Hur kan vi människor behandla andra levande varelser som vi gör inom köttindustrin? Det är ett barbariskt lidande vi utsätter djur för enbart för att vi tror att vi måste äta kött varje dag. Själv bojkottar jag allt kött nu efter allt som jag tagit reda på i behandlingen av djur i alla länder inklusive Sverige. Jag har läst på väldigt mycket under många år på ämnet, och det stämmer inte heller att vi behöver äta kött för att få i oss alla nödvändiga proteiner. Det finns protein i väldigt mycket som vi redan äter, som spannmål, grönsaker, bönor etc. Vi är som sagt mycket intelligenta varelser och har alla möjligheter att få fram andra bra proteinintag för människor, som även är miljövänliga emot vår planet. Det handlar bara om målmedvetenhet och uthållighet att finna andra vägar, istället för att lathet ska få bestämma och man fortsätter att skörda levande djur på det sätt det görs idag. Förr i världen hade man heller inte kött varje dag på bordet, varför är det en självklarhet? En gång i tiden var vi jägare, och då det fälldes ett djur var högst ovanligt och kosten bestod mestadels av andra grödor.
    Vi människor står högst i näringskedjan och bär det största ansvaret på vår planet, därmed borde vi även visa vår ansvarsfullt mänskliga sida för allt levande, att inte plåga ett annat levande väsen för egna egoistiska begär. Vi är ju intelligentare än så. Vi människor vill också anse oss mer civiliserade idag än förr i världen, och tror att vi inte är lika barbariska som för tio, hundra eller tusentals år sedan, till exempel att vi tycker att använda sig av gladiatorer på romerska tiden var något ohyggligt och något som vi civiliserade idag aldrig skulle kunna tänka oss att göra, men istället utför vi nya och andra monstruösa handlingar på andra sätt istället. Grymheten har bara förflyttats till något nytt. Vi har fortfarande lång väg att gå för att visa oss värdiga som människor. Om du kan lära ett barn att behandla ett djur med all den värdighet och respekt det förtjänar i sitt liv, så lär du också barnet att det ska behandla alla levande, dvs därmed också sina medmänniskor på samma värdiga sätt. Det är det som förändrar synen på världen, som påverkar hur världen kommer att se ut i framtiden vad gäller krig och andra human-relaterade problem. Så vad gäller kött, så måste köttindustrin i världen som den ser ut idag få ett slut, det är en handling av grymt barbari, och jag hoppas att långt fram i tiden så kommer vi se tillbaka på vår tid och undra - hur kunde vi ens behandla djur på detta vis? Jag hoppas att vi kommer se tillbaka på det på samma sätt som vi ser tillbaka på hur olika människo-förintelser utförts. Vi har alla fulla sinnen att känna, uppleva, känna smärta osv. För varför är det så mycket värre att människor plågas än att djur plågas? Jag ryser av bara tanken på vad så många stackars djur får utstå vid långa djurtransporter inpackade på transport fartyg och eller annan transport för import och export av levande kött, många djur dör på vägen, de kvävs, blir sjuka, trampas ned och står i sin egen avföring o dylikt under lång tid innan de slutligen når ett slakteri och ska sluta sitt liv där. Eller alla missförhållanden av djurhållning och slakt över huvud taget. Listan av totalt oacceptabelt lidande är så lång. Jag beundrar starkt de människor som jobbar för att räddar djur, för Green Peace, för andra organisationer med syfte att rädda djuren på vår planet. Vi behöver alla ändra vårt tänkande, och jobba för ett icke-lidande för djur, precis lika mycket, så som vi gör idag för människor och barn i nöd, lidande och hunger. Människor! Vakna upp, och se vad ni gör mot världen.
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av