”Den där socker-filmen”

Skärmavbild 2013-09-01 kl. 17.08.35

Här är ännu en film på gång om faran med att äta för mycket socker. Arbetstiteln är ”That Sugar Film”, översatt: ”Den där socker-filmen”. Filmen ser ut att bli kul och förhoppningsvis kommer många att se den.

Här är trailern:

Filmskaparen bestämmer sig för att äta 40 teskedar socker om dagen – ungefär som en genomsnittlig tonåring idag – och se vad som händer. Han planerar att hålla på i 60 dagar. Du kan följa utvecklingen på hans blogg, han har nu kommit halvvägs.

Mer

Fantastisk video om socker och fetmaepidemin!

Aggressiva barn med koncentrationsstörningar dricker mycket läsk

Den söta sanningen

Sockerpropaganda hos skolsköterskan

Dricker du diabetesvatten?

Finns det bra socker?

Coca Cola skyller fetmaepidemin på stolar

 

36 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Ann Kristin
    Pedagogiskt och bra. Inte minst för att det visar på att det som står i hyllorna är fullt av socker. Jag har alltid nobbat industrimat, fast ungarna bönade och bad om Billys pizza som alla andra ungar fick. Inte heller fick de fiskpinnar och annat junk. Det tar en halvtimme om dagen att fixa bra mat, det var vi SÅ värda...köttbullar steks i ugnen, kan göras i hundratal och frysas in, fiskgratänger likaså, grytor, köttfärssåser, omeletter...och mycket kan ungarna hjälpa till med. Gör man det som söndagsprojekt blir det i lugnare form.

    Att en familj kör hem sex kilo socker i veckan förvånar inte...från första tuggan av "fullkornsbröd" till sista slurken vaniljyoghurt på kvällen. Nej, nog behövs en matrevolution.

    Läs vidare →
  2. Tuva
    Socker är inte bara kalorier (liksom inget annat heller är bara kalorier).
    Genom att minimera mitt sockerintag har jag blivit av med 30 års lidande med mycket djupa vinterdepressioner och mycken oro i kropp och själ.

    Första vintern med LCHF "unnade" jag mig hemgjort julgodis.
    På julafton smakade det gott.
    På juldagen smakade det gott men kors vad min familj gick mig på nerverna, de kunde inte göra något rätt. Nu var det ju jul så jag bet mig i tungan och led i tysthet.
    På annandagen vaknade jag under ett mentalt svart moln. Ingen älskade mig, jag var en dålig mor, en dålig hustru, mitt liv förspillt till ingen nytta. Jag ville inte gå upp ur sängen, jag ville bara gråta.
    Fjärde dagen åt jag inget godis...
    Lagom till årsskiftet var jag tillbaks på banan igen. Älskad, älskande, glad och pigg.

    För mig är socker ett rent gift som jag måste hålla benhård kontroll på. Tre depressionfria vintrar, efter 30 år med årliga djupa depressioner, gör det väldigt lätt att säga "Nej, tack" om jag blir bjuden. 🙂

    Svar: #7
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Anna
    Jag tycker smakprovet på filmen sammanfattar vettiga saker.Tydligt och bra om det skadliga sockret.
  2. Ann Kristin
    Pedagogiskt och bra. Inte minst för att det visar på att det som står i hyllorna är fullt av socker. Jag har alltid nobbat industrimat, fast ungarna bönade och bad om Billys pizza som alla andra ungar fick. Inte heller fick de fiskpinnar och annat junk. Det tar en halvtimme om dagen att fixa bra mat, det var vi SÅ värda...köttbullar steks i ugnen, kan göras i hundratal och frysas in, fiskgratänger likaså, grytor, köttfärssåser, omeletter...och mycket kan ungarna hjälpa till med. Gör man det som söndagsprojekt blir det i lugnare form.

    Att en familj kör hem sex kilo socker i veckan förvånar inte...från första tuggan av "fullkornsbröd" till sista slurken vaniljyoghurt på kvällen. Nej, nog behövs en matrevolution.

  3. neoLITE
    Socker är ju bara energi så det finns väl ingen anledning att tro att det ska ske några dramatisk förändringar...

    Förutsatt att; han inte gör andra livsstilsförändringar; som att dra ner på fysisk aktivitet eller börjar äta annan skräpmat. 640 kcal/dag från socker innebär att han vid energibalans på 2640 kcal har 2000 kcal kvar att förse kroppen med vitaminer, mineraler och aminosyror. Kan ju inte vara något problem, titta t.ex. på "Tommy Tappar" som går runt på 1700(?) kcal över tid utan att lida någon uppenbar skada... och då äter ju han (Tommy) ändå en hel del rätt tomma smör-kalorier.

    Svar: #6, #25
  4. Mats Jonsson
    Verkar mycket lovande!
    Hoppas den uppmärksammas av tröga läkare med gammeldags fettskräck.
  5. Tuva
    Jag. Blir. Galen. Snart:
    http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/kirurgi/vill-ha-overviktsoperat...
    "Vi kommer i framtiden att behöva fundera på kirurgi i stället för läkemedel vid dåligt kontrollerad diabetes, sa Magnus Sundbom, kirurg vid Akademiska sjukhuset, på samma seminarium.
    //
    – Vi ser fram mot en metabolkirurgi som är individualiserad, inte BMI-styrd, sade han."

    Snälla snälla snälla ta kniven från dem så fort som möjligt innan de stympar fler friska organ i onödan!!!

  6. Tuva
    Socker är inte bara kalorier (liksom inget annat heller är bara kalorier).
    Genom att minimera mitt sockerintag har jag blivit av med 30 års lidande med mycket djupa vinterdepressioner och mycken oro i kropp och själ.

    Första vintern med LCHF "unnade" jag mig hemgjort julgodis.
    På julafton smakade det gott.
    På juldagen smakade det gott men kors vad min familj gick mig på nerverna, de kunde inte göra något rätt. Nu var det ju jul så jag bet mig i tungan och led i tysthet.
    På annandagen vaknade jag under ett mentalt svart moln. Ingen älskade mig, jag var en dålig mor, en dålig hustru, mitt liv förspillt till ingen nytta. Jag ville inte gå upp ur sängen, jag ville bara gråta.
    Fjärde dagen åt jag inget godis...
    Lagom till årsskiftet var jag tillbaks på banan igen. Älskad, älskande, glad och pigg.

    För mig är socker ett rent gift som jag måste hålla benhård kontroll på. Tre depressionfria vintrar, efter 30 år med årliga djupa depressioner, gör det väldigt lätt att säga "Nej, tack" om jag blir bjuden. 🙂

    Svar: #7
  7. neoLITE
    Naturligtvis bör man hålla sig borta från födoämnen som man är överkänslig emot. Jag har ännu inte läst hela Damon Gameau's blogg så jag vet inte om han lider av samma åkomma - i så fall är det ju ett idiotiskt experiment... 😉
    Svar: #9
  8. RaZmuZ
    Det här bloggen börjar bli lite barnsligt löjlig...
    Så tänkte många troligtvis när de hade sett färdigt videoklippen, men sedan fick de en ännu skarpare och skinande bild framför sig. Socker det är ett dödligt gift som ingen borde missbruka! och snipp snapp slut då vad Den-där-socker-filmen slut! 😀
  9. Tuva
    Jag kikade på hans blogg. Han skrev själv just om hur mycket mer instabil han är till humöret och hur mycket mer lättirriterad han är.
    Jag tror att alla, eller ja, de flesta, blir negativt påverkade av socker som sådant. Som med alkohol och andra saker som kroppen egentligen inte borde äta, en glidande skala av besvär.

    N.b. Jag drar inte alla kolhydrater över en kam. Frukt, ja tack. Fruktjuice, mjäh, helst inte. Läsk eller godis, nej tack, absolut inte. Potatis, jodå. Chips, nej tack. Ris, jodå. Surdegsbröd, mjäh, helst inte. Vetelimpa, nej tack, absolut inte.
    Ja, du förstår. Precis som med fett och protein så finns det en skala mellan good shit, just shit och bad shit, haha. 😉

    Svar: #19
  10. RaZmuZ
    Det viktigaste man måste förstå är att vi är skapta att äta naturliga och ekologiska varor som möjligt för att må bra och ha ett bra liv! Socker (spcifikt; raffinerat socker) är INTE en "naturlig" eller hälsosam råvara, snarare ett gift som absolut inte bör konsumeras, även i små mängder. Det gäller främst sjuka personer som lider av diabetes och fema och de som vill hålla sig friska och unga upp i åldrarna.

    Jag föredrar ändå att söta min mat med frukt eller honung (ibland).

  11. Bosse
    Att fruktos är nyttigt bara det sitter i frukten och man konsumerar den är verkligen en motsägelse. För en diabetiker och mig med stört metabolt syndrom påverkas mycket av frukt. Och bara för att fruktosen sitter kvar i frukten är det fortfarande fruktos, som går till levern och skapar fettinlagring.
    Svar: #22
  12. laoinjo
    Lite fånigt. Jag får i mig väldigt mycket socker (och fett), men jag springer en gång om dagen, lyfter skrot 2 ggr i veckan, plus kör styrkegymnastik 2ggr, plus kampsportteknikträning ca 4ggr i veckan. Jag har inget problem med varken humör eller vikt. Dessutom cyklar jag så ofta jag kan istället för att ta bilen.

    Detta är lite som fetthysterin för några år sedan. Sitter man still hela dagarna, så blir man fet och sjuk. Rör man på sig mycket kan man stoppa i sig nästan vad som helst.

    Folk är lata och passiva. Det är det som är det STORA problemet.

    Svar: #14, #28, #31, #32
  13. RaZmuZ
    Jag tror faktiskt att många har förstått det viktiga konceptet om raffinerat socker, och därför tycker jag att vår partiledar bör ta upp mer om effekterna om processad mat och ekologisk mat har för verkan på kroppen. Annars känns det bara fööör tjatit att varje gång man klickar sig fram på denna blog så står det bara om hur farligt socker är. Jag tror vi LCHF:are vill ha något bredare och analyserande. Det här är bara tips som jag vill veta mer om och som många troligtvis tänker samma om denna blogg. Men jag kritiserar inte denna bloggen, jag uppsakttar att Andreas Eenfeldt orkar blogga varje dag och dessutom så ofta. Jag och många andra här skulle gärna vilja ha längre och analyserade texter, istället för små och många artiklar 😀
  14. Tuva
    Jag är skitlat av naturen. Jag kör visserligen zumba, styrkelyftning, simning och yoga, sammanlagt ca 6 timmar i veckan men bara för att det är roligt och för att jag mår bra av det. Ett tag virkade jag istället. Det var roligt det med.

    Ingetdera gav utslag på vågen däremot. Det har bara min fettrika men sockerfattiga kost lyckats med. 😉

  15. Peter
    Alla vet att socker är dåligt att äta.
    Men många vet inte att det inte bara är dåligt,
    det är ett farligt gift.
    Och det nya är att även pasta, ris och potatis
    är socker = farligt i längden.
  16. Ingvar Bejvel
    Nr 3. Vad du inte inser är, att det insulinpåslag som orsakas av sockret stänger av den normala in- och utpassering av fett i cellerna. Det är därför inte möjligt med att hålla på med kaloriräkningsövningar som du gör ovan. F ö ger motion enbart marginella effekter på fetma.
    Svar: #23
  17. RaZmuZ
    Jag minns när jag var runt 10-17 år och led ständigt av depressioner, högt blodtryck och hade svårt att prestera inom både skolan och på träningen. Det gjorde att jag sket idet ochfortsatte att sluka mitt socker i stora mängder! Till slut hade jag ingen kontroll över det eftersom jag fick stora biverkningar så fort jag slutade att äta socker och det gjorde att jag frossade bokstavligt rent socker! Jag var helt beroende av det och gick bara upp i vikt eftersom jag bara åt mer och mer socker samt var passiv.

    Jag mådde dåligt över det bäldigt länge och hade ingen lust att berätta om det för någon eftersom alla skulle bara rynka på pannan och tycka att jag var konstig, eftersom socker hade så betraktats som något ofarligt... Men jag trivdes inte med mitt beroende och mina humörsvängningar och ville göra åt detta tills jag nästan fyra år senare upptäckte LCHF! Jag mår bätte än någonsin, och äter hur mycket fett jag vill och mat jag vill med gått samvete!

  18. RaZmuZ
    Ja, det var min sockerhistoria, och efter det har jag ingen lust att ha mer raffinerat socker EVER... jag håller mig till den mat jag är skapat för att äta 🙂 Maten smakar gott och det finns ingen som helst anledning att någonsin få dåligt samvete!
  19. neoLITE
    "Jag drar inte alla kolhydrater över en kam. Frukt, ja tack. Fruktjuice, mjäh, helst inte. Läsk eller godis, nej tack, absolut inte. Potatis, jodå. Chips, nej tack. Ris, jodå. Surdegsbröd, mjäh, helst inte. Vetelimpa, nej tack, absolut inte."

    Vilket "for the recoerd" stämmer rätt bra in på mina kostvanor också - eller kanske är jag en aning "liberalare" emellanåt... 😉

  20. RaZmuZ
    Som jag skrev tidigare, jag var bokstavligt helt beroende av socker i alla former, särskilt av raffinerat socker, det påverkade mitt psyke och fysikt att jag visste inte vart jag skulle ta vägen. jag gjorde allt jag kunde för att någorlunda få kontroll över detta, men det blev värre när jag började dricka öl med mina vänner för att ha roligt tillsammans. Mitt sockerberoden drog mig senare in till ett rökberoende, som jag nästan har blivit av med. Enligt mina erfarenheter blev rökningen som något som jag gjorde om jag inte fick tillgång till min dagliga socker dos, som var ca. 400-600 gram per dag!
  21. RaZmuZ
    Nu har jag gått vidare och har ätit LCHF i flera år nu och tänker leva på detta vis tills jag slutar andas... jag hoppas också att vår partiledare Mr. Eenfeldt gör fan i mig en riktig fet Matrevolution! Nu räcker det, nu får det vara nog med alla trams "dieter" och så kallade mirakeldieter, det här är 2013 och vi ska gå vidare och "fetta" ner hela världen nu!

    LCHF FOR THE SOLUTION

  22. Walter
    Att fruktos är nyttigt bara det sitter i frukten och man konsumerar den är verkligen en motsägelse. För en diabetiker och mig med stört metabolt syndrom påverkas mycket av frukt. Och bara för att fruktosen sitter kvar i frukten är det fortfarande fruktos, som går till levern och skapar fettinlagring.

    http://jn.nutrition.org/content/early/2013/07/02/jn.113.175323.abstract

    Väldigt stora mängder.

  23. neoLITE
    Insulinhypotesen har inte mycket med "insikter" att göra - mera med "troende".
    Insulin stänger inte av fettförbränningen - den minskar under en viss tidsrymd så att "vi kolhydrat- eller protein(!)-knarkare" under tiden bränner motsvarande mängd glukos i stället - en fullt naturlig funktion. Dumt att gå från fettfobi till kolhydratdito.
    Svar: #24
  24. Lagom mycket insulin efter en måltid har en fullt naturlig funktion.

    Kraftigt överviktiga har däremot ofta uppåt tiodubbelt förhöjt insulin utöver det normala. Det är sjukligt, inget naturligt.

    Det är ett problem jag ofta ser i mina patienters provsvar, liksom det ses i studier. Det har inget med "tro" att göra.

    Svar: #26
  25. Socker är ju bara energi så det finns väl ingen anledning att tro att det ska ske några dramatisk förändringar...

    Nu driver du med oss va? Den där kommentaren lät som den var kopierad ur Nordic Sugars "informationsbroschyr". 🙂

    Socker har andra effekter än annan "energi", exempelvis smör, redan på tänderna i munnen. Och sen fortsätter det med andra metabola effekter i resten av kroppen också.

  26. neoLITE
    "Kraftigt överviktiga har däremot ofta uppåt tiodubbelt förhöjt insulin utöver det normala. Det är sjukligt, inget naturligt."

    Men nu var det ju Damon Gameau det handlar om, han verkar ju frisk och normalviktg. Finns ingen anledning att han inte skulle kunna fortsätta att vara vid god hälsa även under dessa 60 dagar med 640 kcal socker under de förutsättningar jag gav ovan (i #3)?

    Jag förutsätter också att han fortsätter(?) att borsta tänderna... 😉

    Svar: #30
  27. Walter
    Undrar hur det går om han testar 40 tsk olivolja.
  28. "Lilla" jag
    Varför ska jag äta en kost som jag måste tokträna på för att inte bli överviktig? Jag anser det bra mycket sundare att äta en kost som gör mig normalviktig där jag istället kan kan öka matintaget istället om jag vill tokträna så pass att normalintaget inte räcker till. Alltså: äta för att kunna träna, inte träna för att kunna äta. Själv kan jag nu äntligen börja träna motionsträning för välbefinnandets skull eftersom jag ätit mig själv ner såpass i vikt att min leder klarar av träningen. Däremot tror jag inte för ett ögonblick att mina stackars joggingkilometrar i skogen eller simningen gör nått för vikten.
  29. Cecilia
    Filmen verkar kunna bli både rolig och saklig samtidigt. Hoppas att han får ihop det! Ska även bli spännande att få se hur hans blodvärden förändras under det sockerfyllda äventyret, enligt bloggen tog de ju MASSOR av prover innan start!
  30. Finns ingen anledning att han inte skulle kunna fortsätta att vara vid god hälsa även under dessa 60 dagar med 640 kcal socker under de förutsättningar jag gav ovan (i #3)

    Förutsatt energibalans? Hur kan du naivt förutsätta det á la Rössner et al? Om den sockerfyllda maten leder till ökad hunger (och potentiellt minskad förbränning) så är det ju just systemen som reglerar energibalansen som rubbas.

    Jag förutsätter också att han fortsätter(?) att borsta tänderna...

    Hur många människor borstar omedelbart tänderna efter varje sötsak de stoppar i sig, många gånger under dagen? Nästan ingen? Ok, då är mycket rent socker aldrig helt säkert för tänderna (heller) i längden.

    Insidan av kroppen är det ännu svårare att skydda helt.

    Svar: #33
  31. Magnus
    7 löpning, 2 styrka, 2 styrkegymnastik och 4 kampsport. Det blir totalt 15 pass i veckan. 15.
    Och så lite cykel på det.
    Det är alltså så mycket du behöver träna för att vara viktstabil med den typ av mat du äter?
    Ja, man är olika.
  32. Ann Kristin
    "Folk är lata och passiva. Det är det som är det STORA problemet." Förmodligen, eller så är motion inte deras största intresse, utan vill göra andra saker också på sin fritid.

    De kanske vill hämta sina barn tidigare på dagis för att hinna umgås med dem. De kanske vill laga mat från grunden och inte köra "fett och socker tills de spyr" som Kent sjöng i en låt. De kanske sätter sina barns välmåga före mycket tid i gymmet och i löparspåret.

    Eller så kan de helt enkelt inte träna så mycket, p g a ålder och hälsa. Hur otroligt det än kan verka, så har både jag och min man dragit på oss diskbråck och andra ryggproblem genom hårt fysiskt arbete. Motionsskador är inget litet problem, liksom idrottsskador.

    Men du kanske är 28, utan barn, inte ens en katt att mata? Fine, kör på. Men om du pajar knäna eller helt enkelt blri äldre (jo, det kommer), så vet du var lösningen finns - lchf. God mat som ger mättnad och hälsa tan att slita ihjäl sig.

  33. neoLITE
    "Förutsatt energibalans? Hur kan du naivt förutsätta det á la Rössner et al?"

    Du missförstår nog lite, jag skriver "förutsatt att..." som ramverk för diskussionen - inte i betydelsen "jag tror att..."

    Förutsatt att läsaren vill förstå det skrivna ordet kan det föras en konstruktiv diskussion. Det betyder inte nödvändigtvis att jag naivt utgår ifrån att det är vad som kommer att hända...

    Svar: #34
  34. Du har rätt, jag missförstod dig. Jag antog att du själv tror på vad du skriver.

    Om du istället är ute efter att "busa" i kommentarerna och starta krystade argument så ska jag ha det i åtanke. Låt det inte gå till överdrift bara, trollande är förstås tröttsamt för övriga läsare.

    Svar: #35
  35. neoLITE
    Oj! Jag är genuint förvånad. Drar mig självklart tillbaka.
  36. Molle
    Och NU är filmen färdig!
    Här är en artikel i Expressen, och där kan man även se en trailer:
    http://www.expressen.se/halsoliv/damon-at-halsomat-i-60-dagar-fick-fe...
    Damon började alltså utveckla fettlever, och han säger:
    - Jag har inte stoppat i mig varken läsk, choklad, glass eller godis, säger Damon till Yahoo. Det enda socker jag åt var det som fanns i den så kallade ”hälsomaten”, som mager yoghurt, müslibars, spannmål, fruktjuicer och sportdrycker ... sånt som många föräldrar ger sina barn i tron att de får något bra.

    Enligt artikeln blev Damon inte ens mätt utan tvärtom mer hungrig. Hur mycket han än åt.

    I filmen intervjuas bland andra Gary Taubes.
    Enligt filmens hemsida kommer man att rikta sig till skolor med sitt budskap. Man har också nyss släppt en book, That Sugar Book.
    http://www.thatsugarfilm.com/synopsis/
    http://www.readings.com.au/products/19058846/that-sugar-book

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av