Nyheter

De västerländska sjukdomarnas ankomst

Giraff

För bara 75 år sedan var diabetes fullständigt okänt i Kenya. Nu har 14% av stadsbefolkningen diabetes. Övervikt, högt blodtryck och hjärtsjukdom visar en liknande utveckling. Vad hände? Jag tror att jag vet.

Här är andra delen om radioprogrammet Bildningsbyråns program om kost och kostråd från 26/10. Första delen (om vetenskapen bakom kostråden) kunde läsas här.

Friska innan västerländsk kost

kenya_kartaRunt 28 minuter in i programmet kommer ett mycket spännande avsnitt. Det handlar om hur människor i Kenya så sent som på 1920-talet (såvitt man vet) var i princip fria från våra idag vanligaste kroniska sjukdomar. Trots att man verkligen letade efter dem. Detta var innan man började äta modern västerländsk kost.

Exempelvis: 1928 undersöktes 1000 kenyaners blodtryck, och man fann inte ett enda fall av förhöjt sådant! Kenyaner över 40 års ålder hade ett genomsnittligt blodtryck på 105/60 – bättre än flertalet svenska tonåringar idag. Övervikt var väldigt ovanligt, vilket ”inte berodde på att det saknades mat”.

Man mätte blodsocker på tusentals afrikaner utan att hitta ett enda fall av diabetes. Det första kända diabetesfallet kom 1933, hos en kraftigt överviktig afrikansk kvinna. Hon arbetade som barnflicka åt en brittisk familj! Det är nog inte långsökt att gissa att hon fått prova på den västerländska kosten.

Detsamma gällde hjärtkärlsjukdom. Det första rapporterade fallet kom 1948. Man hade obducerat 3000 avlidna, och hittade en (1) som avlidit av hjärtkärlsjukdom.

Samburu

Samburu2

Kenyaner med mer traditionell livsstil, från Samburu-stammen. De lever liksom Massajer till stor del på komjölk, koblod och kött.

Sjuka efter västerländsk kost

Men friheten från sjukdom och problem med övervikt skulle snart ändras. Afrikaner som kom i kontakt med det ”moderna samhället” (och därmed den ”moderna” kosten) började få högt blodtryck, diabetes och hjärtkärlsjukdom redan på 40- och 50-talet.

Vad var det som gjorde att det blev så? Det vet man ännu inte säkert. Men jag vågar mig på en utbildad gissning: socker och vitt mjöl (snabba kolhydrater). Det fanns inte att få tag på i Kenya tidigare. Fett och mättat fett däremot, det fanns det gott om (se bara på massajer för ett extremt exempel).

Nu är det vanligt med övervikt i Kenya. Det metabola syndromet – fetma, diabetes, högt blodtryck och blodfettsrubbningar är också vanligt, och medför hög risk för hjärtsjukdom. Diabetes förekommer hos 6-10% av befolkningen, från att ha varit fullständigt okänt för bara 75 år sedan. Så många som 14% av befolkningen i städer kan nu ha diabetes.

kaka

Kenyas president tillsammans med kollegor. Och en sockerfylld tårta.

En liknande utveckling har man sett på flertalet (om inte alla) platser där ursprungsbefolkningar börjat äta västerländsk kost. Med socker och vitt mjöl, som höjer blodsockret och det fettinlagrande hormonet insulin. Överallt verkar samma sjukdomar ha dykt upp efter något decennium – fetma, diabetes, hjärtsjukdom, karies, gallsten och flera cancerformer. Detta efter att tidigare ha varit ovanliga eller helt okända.

Vilket leder till en oundviklig fråga: om vi började äta som förr i tiden igen – skulle våra moderna sjukdomar försvinna då?

Läs mer

Metabolt syndrom – hur allt hänger ihop?

Nutrition and Physical Degeneration av Weston A Price. Hela boken, skriven 1939, inklusive fotografier. Price var en amerikansk tandläkarprofessor som reste runt bland ursprungsbefolkningar i hela världen på 1930-talet. Han dokumenterade liknande utveckling som i Kenya (med visst fokus på karies) överallt där man började äta den nya maten – socker och vitt mjöl.

The Saccarine Disease av T.L. Cleave. Hela boken, skriven 1966. Cleave var en pensionerad före detta läkare i brittiska flottan. I boken beskrivs hur våra moderna sjukdomar i början av 1900-talet var nästan okända hos folk som inte hade haft tillgång till västerländsk kost (”Refined Carbohydrates, such as Sugar and White Flour”). För att sedan snabbt dyka upp.

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare – för den som vill testa att äta mat utan socker och andra lättsmälta kolhydrater.

Allt om diabetes

 

1 2 3

112 Kommentarer

  1. Kärnfrisk
    T
    Visst var det härliga disskusioner med Mikael och dez, vilka jag är övertygad om är Rössner och Marcus i egna höga personer. Och är det inte märkligt vad tysta de två är i dessa dagar. En liten dödsryckning från dez kunde höras på Kullenbergsblogg, men det är också allt. =)
  2. Ola
    Haha.....det här va kul att läsa! Mr T borde sättas på att lösa Palme mordet. Det kanske va "Elin" som gjorde det.

    Tack för underhållningen!

  3. Elin
    Ola: Det kanske det var 😉 Det där med skottet är för övrigt inte sant. Jag tvångsmatade honom med gelehallon tills han dog i sviterna av en hjärtattack. Moahaha.
  4. T
    Elins syfte var att få sin tallriksmodell verifierad. Gott så!

    Ola (21:55) tolkar det han läser efter sitt bästa förstånd, och det är precis som det ska vara.

    Ja, Kärnfrisk, "dez" borde jag givetvis också ha gett ett "hedersomnämnande"! Dez var också en mycket ihärdig anhängare till att ifrågasätta Annikas budskap. Jag vill förresten minnas att Annika periodvis nödgades stänga kommentarsfunktionen helt och hållet pga formidabla anhopningar av inlägg mot LCHF. LCHF var då tydligen mycket, mycket kontroversiellt, och skulle prompt fösas ned i källaren! Tänk vad mycket som har skett på några få år. Många med sockersjuka typ 2 har kunnat minska eller sluta med medicinering, och många har erhållit ett radikalt bättre hälsotillstånd. Och nu är det artiklar och reportage om LCHF titt som tätt i olika media, och föreläsningarna är mycket välbesökta.

    /T

  5. Elin
    Kost är inte enkelt, om du vill äta kolhydrater tänk då på varifrån du ska få dom.
    Flera växter försvarar sig mot sina predatorer.
    Staffan lindeberg (forskare) (se olle) har skrivit en bok som du kan läsa (studentlitteratur Maten och folksjukdomarna) du kan säkert låna på skolbiblioteket
    "Råris" "fullkornspasta" eller kli skulle jag aldrig äta
    Läs även
    http://johannaskost.blogspot.com/2006/11/olsliga-fibrer-lser-ingentin...
    http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14641&epslanguage=S...

    ps folsyra har du tänkt på tillökning?
    Läs då http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/03/09/morgonens-nyheter-sork...

  6. Ola
    T, tror dessbättre inte att mitt förstånd har nått den kritiska punkt när man ser dolda motiv i vad andra människor tycker. Jag tror att man som människa mår betydligt bättre av det motsatta.

    Men fortsätt gärna agera på ditt vis. Mångfald av personligheter är till glädje för oss andra, speciellt udda varianter som din egen.
    Ser fram emot att läsa dina inlägg i framtiden. Du ska ha beröm för stort underhållningsvärde, tack!

  7. T
    Hej Ola

    Ja, att inte se det som vill döljas måste vara en stor tillgång! Jag finner ingen anledning att tvivla på din egen utsago om att man mår betydligt bättre av det som människa, och andra kan dessutom tjäna pengar på det 🙂
    Jag har nog en hel del att lära mig där, och som första steg i min nya icke-seende inriktning skall jag redan imorgon låta Becel testa mina kolesterolvärden.

    Din iakttagelse att jag är en udda personlighet är helt korrekt, och att detta lilla faktum kan bereda dig glädje är säkert välgörande.

    "Oss andra" skriver du dock. Ett fall av internaliserad pluralis majestatis? Sällsynt och intressant...

    /T

  8. Emlan
    Ola,
    på de flesta hälsobloggar finns människor som vill sälja saker, och svär heligt vid gud och djävulen och alla hans mostrar att just det preparatet de tar har räddat dem för all framtid mot de flesta åkommor. Ifall man är desperat och inte får hjälp av den vanliga sjukvården så kan det faktiskt hända att man hoppar på fel tåg, även om man kanske borde inse att det är reklam det handlar om..... Sådan tur att ingen har tagit patent på naturen än!

    Jag förstår T men tror inte att Elin hade några pengar bakom sig, man kan ju tro på Livsmedelsverket ändå, den största delen av den svenska befolkningen gör ju det.....

  9. Anonym
    Hur är det med den här befolkningen och psykiatriska sjukdomar? Kan de vara så att personer som är bipolära eller psykotiska kan ha en ökad känslighet för högt insulin. Eskimåer som äter mycket omega3, hör de röster? Insulin är ju ett hormon, kan detta hormon påverka andra hormoner och skapa obalanser i hjärnan hos känsliga individer?

    Detta är inga sanningar, bara mina funderingar.

  10. Leopoldina
    Läser med stort, STORT intresse denna site. Mest intressant om hur olika folk ätit och vad som hänt efter att de tog över den konstgjorda, västerländska maten. Nu lite funderingar.
    Jag har vistas i Brasilien under en månad och varit med vanliga brassar hela tiden. Nästan hela befolkningen är smal. Man ser ytterst, ytterst sällan någon tjock. Men vad äter man då? Enligt en inhemskt studie och som jag själv var med om under denna månad:
    - till FRUKOST - oftast bara EN vit fralla med lite smör och kanske marmelad. Kaffe med hälften mjölk.Kanske, kanske, lite frukt och en sockerkaka, om någon haft tid att baka. Man slår alltså ihop frukosten med vårt "fika". Ibland nygjord fruktdrink.
    - Kl 12-13 - ris och svarta bönor äter 95 % , ofta även spaguetti till och LITE kött eller kyckling samt gärna tomatsallad till. Nygjorda fruktdrinkar som dryck till. Man satt länge vid middagen. Ibland var det efterrätt och då ofta, ofta, gjorda av cocos och /eller koncentrerad mjölk
    _ kl 18:30 - som frukosten eller rester av middagen.
    Man åt inget mer! Inga mellanmål! Folk tänker inte så mycket på mat.
    Och vi var inte hungriga heller.
    Kan berätta att jag drack cocos-vatten dagligen (som ett slags mellanmål) och detta gjorde att jag slapp dricka en massa vatten som min släkting behövde göra, i värmen.
    Ny-plockad från palm-träden.
    Tyvärr håller man på att skrämma folk att dra ner på naturligt fett och äta / dricka lightprodukter. Mycket sorgligt, fast de fattiga kommer nog inte att ha råd med detta.
    Kommentar?
  11. Liselott
    När det gäller tallriksmodellen tror jag att den möjligen kan fungera för ett fåtal personer som har turen (?) att inte födas med så stor aptit som jag är född med. När jag försökt att äta enligt tallriksmodellen har jag helt enkelt inte blivit mätt. För att inte gå upp i vikt med "normal" kosthållning måste jag äta så lite att jag aldrig är mätt. Vad blir då resultatet av det för min del? Jo, jag blir yr, illamående, jättetrött, grinig och fungerar helt enkelt inte. Detta var ett jätteproblem innan jag upptäckte LCHF. Nu kan jag äta riktig mat, bli behagligt mätt och ändå gå ner i vikt. Behöver inte ha ångest över att jag äter för mycket. Blodsockerdipparna är borta, behöver ofta bara äta två gånger om dagen och slipper gå och känna mig hungrig. Mina besvär med gaser och halsbränna har försvunnit. Och jag har bara hållit på i fyra veckor. Har läst om personer som blivit bättre i astma och allergier. Har haft dessa besvär sen ett års ålder och hoppas nu att om ett par år kanske detta också är bättre hos mig med.
  12. Liselott: De där "tursamma" allätarna får samma kostrelaterade sjukdomar som alla andra. Lite rundlagda damer brukar annars klara sig bra långt upp i åldrarna. Naturliga smalisar, som slarvar med kosten, dör knall fall eller slutar sina dagar inlåsta på dementboende. Min ex-svärmor, typ 86, väger runt hundra, genomgått två änkesyndrom och hur många psyk o somatiska åkommer som bara är möjligt - från galopperande cancer till..Ja vem bryr sig? Jäkla gnäll var gång man råkar komma inom hörhåll. 😉
1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg