Nyheter

”De hör hemma på godishyllan”

Coop blåbär

Många tror att de är nyttiga när de köper torkade bär. Bär är väl nyttigt, eller?

Bär har en stark hälsoaura idag vilket drar till sig bluffmakare. DN granskar saken idag och finner gott om fusk. Många märken av torkade bär är till hälften eller mer tillsatt socker – ungefär som ”torkad sylt” – och sägs ”höra hemma på godishyllan”:

DN: ”De hör hemma på godishyllan”

Så varför är det så mycket tillsatt socker i butikernas torkade bär? Kanske för att riktigt sockertillvanda människor ska finna dem tillräckligt söta. Men antagligen mest för att rent socker är mycket billigare än bär.

Mer

Ger VitaePro bättre hälsa och fler tjejer?

PLUS kastar ”kolhydratblockeraren” Glucosanol i soptunnan

ASEA: Världens dyraste saltvatten!

Årets bluff: Vitamindrycker

 

33 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Robert
    Som Annalotta skriver här ovan, har Fazer nu börjat ge sig in i kolhydratdiskussionen - på ett synnerligen vinklat sätt, vilket i och för sig inte är speciellt förvånande då de är stora producenter av bröd som innehåller... just det, kolhydrater.

    Deras kampanj:
    http://www.fazer.se/brod/anvand-hjarnan

    Efter att ha läst igenom vad de skriver om kolhydrater och ketoner och "farligheten" med en lågkolhydratkost, kände jag att ett svar var befogat. Nedan följer därför ett öppet brev till dem via deras formulär.
    ____________________

    Hej!

    På en av era sidor skriver ni följande:

    "Hjärnan och röda blodkroppar måste ha minst 100 gram kolhydrater varje dag. Vid brist på glukos (den enklaste kolhydratformen) kan kolhydrater bildas av bland annat protein. Vid långvarig kolhydratbrist bildar kroppen ketonkroppar vilket i och för sig ger hjärnan och andra organ energi men som är ett tecken på att kroppsvävnad bryts ned och kan enkelt uttryckas som ett inte ändamålsenligt sätt att omsätta energi på. Det kallas på läkarspråk att kroppen har kommit i katabolt (nedbrytande) tillstånd. Så svaret, är, ja, du överlever men det är inget smart sätt att ge kroppen energi på. Ketonkroppar, blir ett slags gift för kroppen när det finns i stora mängder och under lång tid i kroppen."

    Era påståenden är inte i överensstämmelse med sanning och vetenskap. Ni undviker att tala om för läsarna av er hemsida att det är fettet i kroppen som minskar vid lågkolhydratkost eftersom ketoner bildas ur fett; det är således fettet som "bryts ned". I er text får ni det att låta som om hela kroppen kommer att "upplösas och haverera" när den drivs av ketoner. Är det tillåtet att skriva sådana osanningar rent juridiskt då man marknadsför egna produkter till potentiella konsumenter?

    Ni borde ta kontakt med t ex professor Fredrik Nyström vid Linköpings Universitet; den kände hjärnforskaren och professorn Martin Ingvar eller Dr Andreas Eenfeldt med flera för att ta reda på fakta och därefter rätta till de felaktigheter som ni sprider på er hemsida om kolhydraternas välsignelse för människokroppen. Eller varför inte prata med den professionelle triathleten Jonas Colting eller OS-medaljören Björn Ferry? De skulle säkert med glädje kunna tala om för er vilka fördelar en lågkolhydratkost kan ge. Att lågkolhydratkost bryter ned kroppen och gör illa hjärnan är rent nonsens och har inget som helst stöd i vetenskapliga undersökningar.

    Så här skriver bl a professorn och läkaren Martin Ingvar: "Vi äter i dag så mycket kolhydrater att vi blir metabolt störda vilket leder till högt blodsocker och diabetes. - Om man äter så mycket kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar blir man hungrig. Man blir hungrigare av kolhydrater och mättare av fett. Vill man reglera sin vikt ska man minska på kolhydraterna och öka på fettet."

    Alla kolhydrater ombildas i kroppen till olika sockerarter - en del snabbare, andra långsammare - men det blir oundvikligen till socker i kroppen. Och bröd är en av de värsta viktfällorna för människan av idag och ett stort hinder för flertalet diabetiker att upprätthålla ett normalt eller normalare blodsocker.

    Er text på hemsidan om kolhydraternas "nyttighet" för människan är synnerligen osmaklig och borde omgående redigeras för att komma i överensstämmelse med sanningen och vetenskaplig fakta. Som professor Martin Ingvar säger: vi behöver inte äta mer kolhydrater utan betydligt färre om vi önskar uppnå hälsovinster, t ex viktminskning och färre fall av diabetes typ 2.

    Med vänliga hälsningar
    Robert
    (minus 25 kg på lågkolhydratkost under nio månader)

    Svar: #21, #26
    Läs vidare →
  2. Majoren
    OJojoj, nu har brödtillverkarna full panik och går till kraftfullt angrepp på modedieterna och till de dåliga kolhydraternas försvar! Fazer har i sin kampanj avsiktligt valt att blanda ihop de två formerna av ketos, svältketos respektive dietär ketos (kostketos) som vi LCHF-are tillämpar. Vid svältketos så får kroppen ett energi- OCH mineral/vitaminunderskott (näringsunderskott) och då är det riktigt att nedbrytning av muskler och annat negativt sker men här beskriver man naturligtvis bara det dåliga vid svält. De påstår även att kolhydrater är nödvändiga och att inga enskilda livsmedel kan ställas till svars för våra livsstilssjukdomar o.s.v. De verkar verkligen desperata, önskar de lade energi på att baka LCHF-bröd istället.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. GunnelkB
    ja det ar bara att halla med.
    Svart att hitta bar som inte ar sockrade. Jag har varit pa jakt efter ''cranberries'' kanske liknande svenska lingon, och hej ho de som saljs mest har 72% socker 🙂 Jag har nu sett cranberries som har lite mindre, antingen sotade med appeljuice, eller faktiskt helt osotade. Kanske provar jag. 200gram kostar ung 80 sv kronor. Dyrt? well man kan ju alltid jamfora med choklad, bakelser och godis:)
    Svar: #20
  2. Gunnar Parment
    Ser man på, nu finns den nyheten på nätet också. Jag sneglade lite på uppslaget i tidningen, och där var det uppradat alla sorter de testat samt innehållsförteckningen direkt från paketet. Tyvärr har jag inte budexemplar på DN. Det enda värt att komma ihåg var dock att det bara var Kung Markatta Blåbär som inte var sötad* utan enbart innehöll bär. Även Kung Markatta Tranbär var sötad med någonting. (Var det rörsocker, möjligen?)

    * Därmed inte sagt någonting om det skulle vara nyttigt/onyttigt med den sorten som är osötad, utan bara konstaterande av fakta.

    Svar: #5
  3. Jaa menee
    Utmärkt bra att det uppmärksammas...
  4. Ulla Robertsson
    Bär är väldigt nyttigt men köp frysta bär. Där är inte socker tillagt utan endast rena bär.
  5. Gunnar Parment
    Komplettering till min tidigare kommentar: Alla granskade bären kan man visst se på DN:s webb, trots det jag skrev ovan. Bara att bläddra igenom bilderna ovanför artikeln. Det hade jag missat.
  6. Annalotta
    Fick ett mail med rubriken "använd hjärnan, ät kolhydrater". Brödproducenten har fixat en egen hälsosida..

    http://www.fazer.se/brod/anvand-hjarnan

    Svar: #14
  7. Ingrid.K
    Men vad...har hållit mig borta från torkade bär, då jag aldrig tänkt på att de skulle vara något för mig. Eftersom jag aldrig använt dem, har jag inte heller saknat dem.
    Precis nu, för någon månad sedan, upptäckte jag plötsligt hur goda de var, och började använda dem i min egengjorda müsli. Nu går de alltså bort igen... Trist!!!
    Svar: #11
  8. Sven-Ingvar
    Jag var tungen att klippa ut nedanstående text ur Annalottas länk till fazers 'hälsosida' Vad tycks?

    "Hjärnan och röda blodkroppar måste ha minst 100 gram kolhydrater varje dag. Vid brist på glukos (den enklaste kolhydratformen) kan kolhydrater bildas av bland annat protein. Vid långvarig kolhydratbrist bildar kroppen ketonkroppar vilket i och för sig ger hjärnan och andra organ energi men som är ett tecken på att kroppsvävnad bryts ned och kan enkelt uttryckas som ett inte ändamålsenligt sätt att omsätta energi på. Det kallas på läkarspråk att kroppen har kommit i katabolt (nedbrytande) tillstånd.

    Så svaret, är, ja, du överlever men det är inget smart sätt att ge kroppen energi på. Ketonkroppar, blir ett slags gift för kroppen när det finns i stora mängder och under lång tid i kroppen."

    Svar: #12, #16
  9. Anne
    Jag har inte tid att äta massa sånt där smått. Jag äter lunch och middag sen är jag nöjd. Skulle aldrig ens tänka tanken att köpa torkad frukt eller bär. Det finns så mycket annat som är mycket nyttigare och mycket mer mättande.
  10. Björn
    Nån som har koll på om det skiljer i GI-värde på färska bär, frysta bär och frysta bär körda i mixer (i tex en smoothie)?
    Kanske helt fel tråd, men...
  11. Göran
    Läser du inte innehållsförteckningen innan du köper en matvara?
  12. MickeB
    Vid långvarig kolhydratbrist bildar kroppen ketonkroppar vilket i och för sig ger hjärnan och andra organ energi men som är ett tecken på att kroppsvävnad bryts ned och kan enkelt uttryckas som ett inte ändamålsenligt sätt att omsätta energi på. Det kallas på läkarspråk att kroppen har kommit i katabolt (nedbrytande) tillstånd.

    Det de inte nämner är att det är fett som bryts ner till ketoner och det kan vara en önskvärd effekt för de som vill gå ner i vikt

  13. hemul
    Det är inte alltid man gör det när namnet är liktydigt med namnet på en ren råvara. Torkade blåbär är torkade blåbär liksom eller borde ivf vara det. Det mest upprörande tycker jag är att varor får namnges på det här sättet. Snart får man börja spana efter innehållsförteckning på paketen med fläskkarré och entrecôte. Kanske vitkålen och gurkan i grönsaksdisken är injicerad med något konserverande och stabiliserande?

    Kycklinglår och kycklingbröst har ju på förpackningar betytt något annat än det ursprungligten gjorde i decennier nu. Men där har man faktiskt bättrat sig och det står ofta "mörad", särkilt om det är annat kött en kyckling, som fläskfilé t.ex. En liten ledtråd för den medvetne. Andra tror väl att det är frågan om hängt kött... Det är väl också meningen, man vill antyda en kvalitetsförbättring istället för vad det verkligen är, en haltsänkning.

  14. Robert
    Nu börjar bl a brödproducenter och pastatillverkare på allvar bli medvetna om att människor håller på att vakna upp och lära sig hur skadligt alltför mycket kolhydrater är. Jag förutspår att vi inom de närmaste åren kommer att få se en mängd olika reklamkampanjer om hur "nyttigt och hälsosamt" bröd, pasta, ris och potatis är. De märker helt klart av sjunkande försäljningssiffror och går nu till kraftig motattack mot den nya "anti-kolhydrattrenden" och det ökande intresset för LCHF. Helt klart kommer det att komma en rejäl motoffensiv från det hållet, det får vi kallt räkna med och vara förberedda på; det är trots allt en miljardindustri som känner hur marken börjar gunga under dem. De kommer att göra motstånd. Ett annat exempel är ju margarintillverkaren Flora som nu går ut och marknadsför att de minsann tillför riktigt smör i två av sina produkter - det hade aldrig hänt om inte folk börjat gå över till äkta Smör och Bregott. Flora har säkert tappat konsumenter och vill nu verka "nyttiga" och marknadsföra sig som ett hälsosamt alternativ - men vad hjälper det när deras smörgåsmargarin också fortsättningsvis innehåller inflammationsfrämjande Omega 6 och annat strunt?
  15. Gustav
    Har ett tag funderat på att skaffa en bär och frukttork, att torka sina egna bär måste ju trots allt vara det bästa alternativet.
    Svar: #17, #29
  16. Thomas H
    Där uttrycker dom sig som om att kolhydrater är essentiella........ men det är dom ju inte!!! 🙂

    Dom skriver ju måste..... och det är inte SANT!

  17. hemul
    Jag har torkat blåbär i år. Blev hur gott som helst. Har inte provat att koka soppa på dem än, men det blir säkert super. Provade att torka röda vinbär också, men det blev väldigt geggigt. Ganska gott ändå. Ska du köpa tork rekommenderar jag den svenska Evermat. Jag hade en billig först och det är stor skillnad. Men se till att köpa med plana ollor. Standard är kupiga och det funkar inte så bra till bär. Jag plockar mycket svamp, så för mig är pengarna väl använda. Ska man bara torka lite ibland kanske runt 2000 känns lite mycket.
  18. Robert
    Som Annalotta skriver här ovan, har Fazer nu börjat ge sig in i kolhydratdiskussionen - på ett synnerligen vinklat sätt, vilket i och för sig inte är speciellt förvånande då de är stora producenter av bröd som innehåller... just det, kolhydrater.

    Deras kampanj:
    http://www.fazer.se/brod/anvand-hjarnan

    Efter att ha läst igenom vad de skriver om kolhydrater och ketoner och "farligheten" med en lågkolhydratkost, kände jag att ett svar var befogat. Nedan följer därför ett öppet brev till dem via deras formulär.
    ____________________

    Hej!

    På en av era sidor skriver ni följande:

    "Hjärnan och röda blodkroppar måste ha minst 100 gram kolhydrater varje dag. Vid brist på glukos (den enklaste kolhydratformen) kan kolhydrater bildas av bland annat protein. Vid långvarig kolhydratbrist bildar kroppen ketonkroppar vilket i och för sig ger hjärnan och andra organ energi men som är ett tecken på att kroppsvävnad bryts ned och kan enkelt uttryckas som ett inte ändamålsenligt sätt att omsätta energi på. Det kallas på läkarspråk att kroppen har kommit i katabolt (nedbrytande) tillstånd. Så svaret, är, ja, du överlever men det är inget smart sätt att ge kroppen energi på. Ketonkroppar, blir ett slags gift för kroppen när det finns i stora mängder och under lång tid i kroppen."

    Era påståenden är inte i överensstämmelse med sanning och vetenskap. Ni undviker att tala om för läsarna av er hemsida att det är fettet i kroppen som minskar vid lågkolhydratkost eftersom ketoner bildas ur fett; det är således fettet som "bryts ned". I er text får ni det att låta som om hela kroppen kommer att "upplösas och haverera" när den drivs av ketoner. Är det tillåtet att skriva sådana osanningar rent juridiskt då man marknadsför egna produkter till potentiella konsumenter?

    Ni borde ta kontakt med t ex professor Fredrik Nyström vid Linköpings Universitet; den kände hjärnforskaren och professorn Martin Ingvar eller Dr Andreas Eenfeldt med flera för att ta reda på fakta och därefter rätta till de felaktigheter som ni sprider på er hemsida om kolhydraternas välsignelse för människokroppen. Eller varför inte prata med den professionelle triathleten Jonas Colting eller OS-medaljören Björn Ferry? De skulle säkert med glädje kunna tala om för er vilka fördelar en lågkolhydratkost kan ge. Att lågkolhydratkost bryter ned kroppen och gör illa hjärnan är rent nonsens och har inget som helst stöd i vetenskapliga undersökningar.

    Så här skriver bl a professorn och läkaren Martin Ingvar: "Vi äter i dag så mycket kolhydrater att vi blir metabolt störda vilket leder till högt blodsocker och diabetes. - Om man äter så mycket kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar blir man hungrig. Man blir hungrigare av kolhydrater och mättare av fett. Vill man reglera sin vikt ska man minska på kolhydraterna och öka på fettet."

    Alla kolhydrater ombildas i kroppen till olika sockerarter - en del snabbare, andra långsammare - men det blir oundvikligen till socker i kroppen. Och bröd är en av de värsta viktfällorna för människan av idag och ett stort hinder för flertalet diabetiker att upprätthålla ett normalt eller normalare blodsocker.

    Er text på hemsidan om kolhydraternas "nyttighet" för människan är synnerligen osmaklig och borde omgående redigeras för att komma i överensstämmelse med sanningen och vetenskaplig fakta. Som professor Martin Ingvar säger: vi behöver inte äta mer kolhydrater utan betydligt färre om vi önskar uppnå hälsovinster, t ex viktminskning och färre fall av diabetes typ 2.

    Med vänliga hälsningar
    Robert
    (minus 25 kg på lågkolhydratkost under nio månader)

    Svar: #21, #26
  19. Margaretha Nordström
    Som alternativ till dessa sockertorkade bär vill jag rekommendera bärpulver där man först torkat bären och sedan malt dom med kärnor och allt för att få kroppen att tillgodogöra sig alla vitaminer och oljor från bären.
    Kolla på Immun AB's hemsida: http://www.immunshop.se/c/barpulver-100g-300g/

    Margaretha

  20. Maria Jonsson
    Cranberries är tranbär. Dom är väääldigt mycket surare än lingon. Råa smakar dom inte som lingon heller. När man kokar sockrad sylt på dom smakar dom dock så likt lingonsylt att min pappa inte märkte att det var tranbärssylt när jag plockat en massa tranbär i mitten av 70-talet.

    Tranbär är rätt tid att plocka nu men man får ju skölja dom väldigt noga om man vill äta dom råa nu när vi fått dvärgbandmask i Sverige.

  21. LenaA
    Mycket bra skrivet, Robert! Tack för det!
  22. Lena
    Det är ju bara det att både Martin Ingvar
    och Björn Ferry äter minst 100 g kolhydrater/dag.
    Svar: #25
  23. helma
    Förlåt, Lena! Jag råkade anmäla din kommentar av misstag. Inte min mening.
  24. Alan
    Ojdå! USA börjar kännas så B för mig liksom... Kenza plus Scarlett Johansson är för övrigt lika med Lisa Tellbe (:

    http://www.aelyaen.com

    Svar: #32
  25. may
    Det är väl lite olika var man känner att man vill vara i kolhydratsintag så man mår bra. Jag äter 50-70 gr/dag och har gjort det i ett år. 100 gr/dag är mycket mindre än SLV:s rekommendationer.
  26. Majoren
    OJojoj, nu har brödtillverkarna full panik och går till kraftfullt angrepp på modedieterna och till de dåliga kolhydraternas försvar! Fazer har i sin kampanj avsiktligt valt att blanda ihop de två formerna av ketos, svältketos respektive dietär ketos (kostketos) som vi LCHF-are tillämpar. Vid svältketos så får kroppen ett energi- OCH mineral/vitaminunderskott (näringsunderskott) och då är det riktigt att nedbrytning av muskler och annat negativt sker men här beskriver man naturligtvis bara det dåliga vid svält. De påstår även att kolhydrater är nödvändiga och att inga enskilda livsmedel kan ställas till svars för våra livsstilssjukdomar o.s.v. De verkar verkligen desperata, önskar de lade energi på att baka LCHF-bröd istället.
  27. Erik3
    100 gram per dag är väldigt lite för en sån som Ferry. Mindre än E10% garanterat, då en sådan idrottare bör ligga på i vart fall 5000 kcal i snittförbrukning och ännu mer än så under hårdträning.

    Jag kan känna att jag underpresterar lite på intervaller om jag äter <E30% kolhydrater ibland. Tappar på accelerationer och snabba taktomslag. Men tajmar jag det väl så blir det ingen/liten nackdel, och så får jag mycket bra uthållighet på långa pass och blir aldrig trött. Det trixiga är att få det att fungera med hårda distanspass på 2-3 timmar. Där har LCHF-liknande kost tyvärr inte mycket att hämta. Då är jag förstås långt mer vältränad konditionsmässigt än de allra flesta och kan pressa mig hårdare.

    Vanliga motionärer har inget att vinna på högkolhydratskost som jag ser det, möjligen på tävling men knappast till vardags.

  28. Henrik
    Off-topic
    En bra video om gluten känslighet av David Pearlmutter:
    https://www.youtube.com/watch?v=2q6iOfC6fLI

    PS Erik3 du har väl läst den här artikeln:

    http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen

  29. MJ
    Bygg en egen bärtork (eller mattork, man kan torka vad som helst, kött brukar jag torka). Allt som behövs är en behållare där man kan lägga eller hänga maten och som har täta sidor plus ett värmeljus. Behållaren ska ha luftinsläpp nere och upp och med värmeljuset skapar man drag genom behållaren (som en skorsten). En enkel variant är två flyttlådor ihoptejpade på högkant men hål emellan och luftinsläpp längst ned och hål i toppen. För att kunna lägga bär i dem kan man t.ex. sticka in grillspett i hörnen och vila ett ungsgaller på dem.
    Svar: #30
  30. Svampodlaren
    Smart! Hur stor volym kan ett enstaka ljus driva? Bara att utöka med fler ljus om man har större volym?
    Svar: #31
  31. MJ
    Problemet är oftast att värmeljuset drar för mycket och att det blir för varmt. Men annars är det bara att lägga till fler ljus.
    Jag har byggt en torkare av trä som drivs med ett ljus och den tar ungefär 2.5 liter blåbär. Trågen är ramar med myggnät ungefär som ramarna i en bikupa.
  32. SGK
    Jag betraktar Alans återkommande kommentarer som spam. Exakt samma text kan man t.ex. hitta på modebloggar. Gäller både den här kommentaren och tidigare kommentarer i andra inlägg. Det har inget med kostdoktorns inlägg att göra.
  33. My
    Tappar mer hår med LCHF, inte så kul dock 🙁

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg