De 7 fördelarna med att fasta

fasting71

[Notera att inlägget är ett översatt inlägg från dr Jason Fungs blogg]

Vilka är fördelarna med att använda en strategi baserad på periodisk fasta kontra endast enkla kostförändringar – såsom LCHF-kost? Det finns sju bra sådana.

#1 – Enkelhet

När jag startade min mottagning försökte jag få människor att övergå till LCHF. Jag gjorde detta med människor i alla åldrar, av alla nationaliteter. Det är svårt nog för en välutbildad engelsktalande, datorkunnig person att ta till sig strikt LCHF. Det är svårt med alla de motsägande bevisen som figurerar på internet och i media.

Vi bad dem äta LCHF och hittade matdagböcker fulla av fullkornsbröd och tallrikar med pasta. Många förstod faktiskt inte kosten överhuvudtaget. Jag spenderade jättemycket tid och fick gråa hår av att försöka ändra deras kost, men många förstod helt enkelt inte. Dessutom hade deras kost inte ändrats nämnvärt på 40 år och de hade väldiga problem med förändringar.

Eftersom fettsnål kost hade drillats in i dem under de senaste 20 åren, var det svårt för dem att förstå hur de skulle äta en kost rik på naturliga fetter, snarare än den fettsnåla kost de de var vana vid. Att använda en helt annorlunda infallsvinkel som att fasta var mycket lättare för dem att förstå.

Själva fastan är så enkel att den kan förklaras i två meningar. Ät ingenting, och undvik även socker och sötningsmedel. Drick vatten, te, kaffe eller benbuljong. Det är allt. Även med denna enkla metod, spenderar vi (Megan, inte jag själv längre) timmar med att förklara ”hur man fastar”.

Det största fördelen med enkelhet demonstreras dock med den förvånansvärt enkla grafen ovan. Ju enklare, desto mer effektivt. Amen.

#2 – Billigt

Även om jag föredrar att patienter äter ekologisk, lokalt gräsbetat kött och undviker vitt bröd och processad mat, så är sanningen den att dessa varor oftast kostar 10 gånger så mycket. Kort sagt, kan alla inte äta så bra.

free-800x505Detta är på grund av den snedvridna effekten av statliga subventioner på kostnaden för mat. Eftersom spannmål får statliga subventioner, är det betydligt billigare att göra något av mjöl än av ren, riktig mat. Detta betyder att färska körsbär kostar 123 kr/kg och en hel limpa bröd kostar 17 kr. Att mätta en familj på budget är mycket enklare när du köper pasta och vitt bröd.

Men det betyder inte att de borde dömas till ett liv med typ två-diabetes och handikapp. Att fasta är gratis. Faktum är att det inte bara är gratis, utan det sparar pengar eftersom man inte behöver köpa någon mat.

#3 – Bekvämlighet

Trots att jag råder folk att alltid äta hemlagade måltider, lagade från grunden, är det många som helt enkelt inte har tid eller motivation att göra det. Antalet måltider som äts utanför hemmet har ökat över de senaste decennierna. Även om många försöker stödja ”slow food”-rörelsen är det uppenbart att de slåss i motvind.

meals2-800x602Missförstå mig inte, jag älskar matlagning lika mycket som vem som helst. Men det tar väldigt mycket tid. Mellan jobb, skrivande och att ta mina barn till skolaktiviteter och hockey, finns det inte så mycket tid kvar.

Så att be människor att ägna sig åt matlagning i hemmet, även om det är hedervärt, är inte en vinnande strategi. Att fasta, å andra sidan, är motsatsen. Du sparar tid eftersom du inte spenderar någon tid på att köpa mat, förbereda, tillaga och diska. Det är ett sätt att förenkla ditt liv. Jag skippar ofta frukost på morgnarna. Massor av tid sparad! Jag skippar även lunchen ofta. Ännu mer tid sparad! Om tid är pengar….

#4 – Fuskdagar

Även om jag råder folk att aldrig mer äta glass, så tror jag inte att det är ett särskilt praktiskt råd. Visst, du kan kanske låta bli det i 6 månader, eller ett år, men hela livet? Och skulle du verkligen vilja det? Tänk på det. Tänk på glädjen några människor känner genom att äta en särdeles god efterrätt på en bröllopsfest. Måste vi förvägra oss den lilla njutningen för evigt? Låt oss alla njuta av vår födelsedags-sallad! Thanksgiving-festival med grönkål! Ät så mycket brysselkål du vill! Ja, livet blev just lite mindre gnistrande. För evigt är en lång tid.

Jag säger inte att du kan äta dessert varenda dag, men fastan ger dig möjligheten att ibland avnjuta den där desserten för att om du festar loss, kan du balansera upp det genom att fasta. Det är trots allt livets gång. Anledningen till att dessa fuskdagar är viktiga beror på att de skapar en följsamhet. Kort sagt så gör de kosten enklare att följa och ändrar det till en livsstil istället. Vi säger ofta att det viktigaste med fastan är att se till att det passar in i ditt liv.

[Notera att fuskdagar INTE rekommenderas om du är beroende av socker eller annan mat. Precis som fuskdagar inte rekommenderas till alkoholister – AE]

#5 – Makt

Jag behandlar ofta patienter med typ 2-diabetes. De flesta av dem har haft det i 10 år eller mer. Så av de överviktiga patienterna jag behandlar, är dessa ofta de värsta när det kommer till fetma och insulinresistens. Ibland räcker inte ens strikt LCHF-kost till. Det snabbaste och mest effektiva sättet att sänka insulin är periodisk fasta.

I slutändan måste du ställa dig själv denna fråga. Om du inte äter något på en vecka, tror du att du kommer gå ner i vikt då? Till och med ett barn förstår att du måste tappa i vikt. Det är nästan oundvikligt. Så dess effektivitet är obestridd.

Det är bara två kvarstående frågor. Först – är det ohälsosamt? Det är raka motsatsen – det finns fantastiska hälsovinster. Andra frågan – kan du göra det? Tja, testar du aldrig, får du aldrig veta. Jag tror att nästan alla kan göra det.

#6 – Flexibilitet

Fasta kan utföras när som helst och överallt. Och skulle du må dåligt, så slutar du bara. Det är helt reversibelt på bara några minuter. Tänk dig en fetmaoperation. Dessa operationer är gjorda så att folk kan fasta under längre perioder. Och de tenderar att fungera, åtminstone kortsiktigt. Men operationerna har ett ton olika komplikationer, varav nästan alla är oåterkalleliga.

Dessutom, varför ska vi anta att någon inte kan fasta i en vecka eller en månad utan att ha prövat det?

#7 – Addera till vilken kost som helst

Här är den bästa fördelen av alla. Fasta kan tilläggas till vilken kost som helst. Det beror på att fasta inte är något du gör, utan något som du inte gör. Det är subtraktion snarare än addition.

Äter du inte kött? Du kan fortfarande fasta.

Äter du inte vete? Du kan fortfarande fasta.

Har du nötallergi? Du kan fortfarande fasta.

Har du inte tid? Du kan fortfarande fasta.

Har du inte råd? Du kan fortfarande fasta.

Reser du hela tiden? Du kan fortfarande fasta.

Lagar du inte mat? Du kan fortfarande fasta.

Är du 80 år gammal? Du kan fortfarande fasta.

Har du problem med att tugga eller svälja? Du kan fortfarande fasta.

Vad skulle kunna vara enklare?

Videokursen om att fasta

Vill du lära dig att fasta med dr Jason Fungs hjälp? Kolla in vår nya videokurs. Den första delen är gratis för alla.

Medlemskap är gratis att testa en månad tillsammans med fler videokurser, intervjuer, frågor och svar, filmer, med mera.

fungfungfung

fungfungfung

Fler videor med dr Jason Fung och fasta är på väg.

Mer med dr Fung

FungfungFung

Fung

Dr Fungs blogg

Dr Fungs blog: IntensiveDietaryManagement.com

Än så länge finns det 18 delar av dr Fungs fasteserie uppe på hans blogg:

  1. Fasting – A History
  2. Fasting Physiology
  3. Fasting and Growth Hormone Physiology
  4. Fasting and Lipolysis
  5. Fasting Myths
  6. Fasting Regimens
  7. Longer Fasting Regimens
  8. The Ancient Secret of Weight Loss
  9. Caloric Reduction vs Fasting
  10. Women and Fasting
  11. Feasts and Fasts – The Cycle of Life
  12. Practical Fasting Tips
  13. More Practical Fasting Tips
  14. ”The Fasting ‘Advantage’
  15. Fasting and Muscle Mass
  16. Fasting Lowers Cholesterol
  17. Fasting and Hunger
  18. Cephalic Phase Response and Hunger
Äldre inlägg