Om Kostdoktorn

Mot en friskare framtid

Matrevolutionen

Problemet som ska lösas

Något är katastrofalt fel. Runt om i Sverige försöker människor att leva hälsosamt, enligt råden i media och enligt reklamens hälsobudskap. Men för allt fler kryper sig vikten uppåt med åren. Magen krånglar och hälsan försämras. I familjen och bland vänner finns sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom och kanske till och med demens eller cancer.

Vi ser det som normalt. Och vi försöker fortsätta att göra som vi blir tillsagda: ät färre kalorier (ignorera hungern) och spring mer, ät frukt fem gånger om dagen, ät fettsnålt och fullkornsrikt, ät mer fibrer (sågspån) för magen och lättmargarin (billigt industrifett) för att sänka kolesterolet. Vi får lära oss att bli rädda för riktig mat.

Många kämpar vidare, år efter år. Men det verkar hopplöst. Vikten och hälsan försämras hos allt fler. Kanske är lösningen ett besök hos läkaren för att få mediciner som dämpar symtomen. Eller en fetmaoperation, där friska magorgan skärs bort för att hindra dig från att äta.

Eller kanske är lösningen en annan.

Innehåll:

  1. Om Kostdoktorn
  2. Om Matrevolutionen
  3. Vad är du designad för att äta?
  4. Katastrofen börjar
  5. Fetmaepidemin
  6. De västerländska sjukdomarna
  7. Fettskräckens fall och Matrevolutionen
  8. Naturlig viktkontroll utan hunger
  9. Vad är extremt?
  10. Diabetesrevolutionen
  11. Kolesterol
  12. Fettskräckens sista strid
  13. De västerländska sjukdomarnas fall
  14. Mot en friskare framtid
  15. Vad du kan göra

Om Kostdoktorn

Andreas EenfeldtDet finns oftast en hälsosammare, naturligare lösning på dagens problem med fetma och västerländska sjukdomar. Allt fler inser det, allt mer erfarenhet och forskning visar att det fungerar. Sidan Kostdoktorn.se – Sveriges mest lästa hälsoblogg – är en guide i ämnet (mer om bakgrunden).

Kort om mig: Jag heter Andreas Eenfeldt och är läkare och specialist i allmänmedicin. Jag är 41 år och har arbetat som läkare i tolv av dem. Jag bor med min sambo och min unga dotter i Karlstad. Där arbetar jag som familjeläkare på en vårdcentral och coachar patienter med övervikt och västerländska livsstilssjukdomar.

Mitt huvudsakliga intresse är hur man helst bör äta och leva för långsiktig hälsa, normal vikt och välmående. Det är vad jag försöker hjälpa mina patienter att uppnå. Målet är en återgång till normal hälsa och ett minimerat behov av mediciner. Målet med den här bloggen är att nå samma mål för allt fler:

Återgång till normal hälsa.

Om Matrevolutionen

Det är en stor förändring på gång. Den kan revolutionera din framtida hälsa och vikt. Den kan göra detsamma för din familj och för dina vänner. Och det handlar inte om något konstigt, det handlar bara om att äta riktig mat. Maten din kropp är utvecklad för att äta.

Än viktigare: Revolutionen hänger på dig. Om detta lyckas eller inte kommer att bero på personer som du. Detta är för dig som vågar ifrågasätta gammal felaktig skrämselpropaganda. Du som vill lära dig sanningen bakom reklambudskapen vi ständigt matas med. Du som vill förbättra din egen hälsa och bli en inspiration för andra.

För att kunna göra det behöver du först ifrågasätta två stora missuppfattningar som många ännu tar för givet är sanna. Först missuppfattningen att artificiella lightprodukter fulla av tillsatser är bra för din hälsa, medan riktig mat är farlig (exempelvis ägg, smör, kött). Sen missuppfattningen att kaloriräkning är enda sättet att hålla vikten. Detta trots att alla andra djur i naturen håller sig smala, oavsett tillgång på föda, utan att ens veta vad en kalori är.

Här tillverkas lightprodukter

Sanningen är att lättprodukter är onödiga. I värsta fall är de farligafetmaskapande och fabrikerna där de tillverkas är möjligen snuskigare än du kan ana. Det är inte riktig mat. Nyare forskning har avslöjat misstagen bakom fettskräcken. Den är på väg ut.

Kaloriräkning, å andra sidan, är en ätstörning som blir onödig när din naturliga aptitreglering inte längre störs av modern skräpmat. De enda som tjänar på blind kalorifixering är företag som Coca Cola.

Men låt oss börja vid början.

Vad är du designad för att äta?

Miljoner års historia

Mänsklighetens utveckling, vår evolution, tog miljoner år. Så lång tid tar det att i grunden förändra våra gener, ritningen till våra kroppar.

Under hela den långa tiden valdes gener som passade med det liv vi levde och den mat vi åt. Våra kroppar anpassades alltså till att äta den mat våra förfäder åt.

Så vad åt dina förfäder? De var under nästan hela mänsklighetens utveckling jägare och samlare. Det innebär att de åt maten som fanns färdig i naturen. Det fanns inga fabriker för att tillverka mat, vi odlade inte ens vår egen mat. Vi fick hålla tillgodo med vad som finns i naturen.

Vilken mat finns i naturen? Man kan jaga och fiska för kött och fisk. Och man kan samla in ätliga saker: som rötter, nötter, vilda frukter och bär, ägg, ätliga växtdelar. Det var maten i miljoner år. Den är rik på fett och protein. Den innehåller vanligen bara måttliga mängder grova och fiberrika kolhydrater. Detta brukar kallas stenålderskost, eller på engelska Paleo. Det är en bra utgångspunkt för hälsosam mat.

Vad innehöll våra förfäders mat inte? Bland annat åt de inte stora mängder rent socker eller snabbsmälta kolhydrater, som vitt finmalt mjöl. Sådan mat kom långt senare, när vi fått både jordbruk och fabriker. Sådan mat är vi genetiskt oförberedda på. Den kan ge oförutsedda biverkningar.

Katastrofen börjar

29 årDen moderna fetmaepidemin har gått makalöst fort. Den tog sin början för 29 år sedan, 1984. Hur är det möjligt?

En så snabb epidemi måste bero på något i miljön. Något som exempelvis får känsliga personer att bli hungrigare, äta mer och gå upp i vikt.

Så vad hände 1984? Många saker har förstås ändrats sedan dess. Men det jag tror har haft störst betydelse var en stor kampanj som startades för att lära det amerikanska folket att frukta fett.

Teorin att fet mat höjer kolesterolet och leder till hjärtsjukdom hade (utan klara bevis) börjat ses som en sanning. Tanken var att mindre fett i maten skulle skydda mot hjärtsjukdom. Men det fanns vetenskapsmän som varnade för att hela kampanjen var ett riskabelt experiment.

TimeMar23-1984c-280

Aldrig i världshistorien har man gett råd till en hel befolkning att undvika att äta riktig mat. Gammeldags hederlig mat som kött, smör och ägg. Vad händer om man äter mycket mindre sådan mat? Man blir hungrigare. Blir man hungrigare äter man mer av annat för att bli mätt.

Det andra energirika man kan äta istället för fett är… kolhydrater. Mat som bröd, pasta, ris och potatis. Samt läsk, godis, kakor, chips och pommes frites. Ny mat. Sådan som vi genetiskt inte hunnit anpassa oss till.

Alla kolhydrater bryts ner till enkla sockerarter redan i magen. De tas upp i blodet och höjer blodsockret, samt det fettlagrande hormonet insulin.

Höga mängder insulin i blodet säger till kroppen att förbränna socker nu och lagra fett till senare. Men tänk om ”senare” aldrig kommer? Tänk om man snart äter mer kolhydrater och höjer sitt insulin igen? Ironiskt nog skulle då mindre fett i maten (via mer kolhydrater och mer insulin) kunna leda till fetma.

Låt oss se vad som hände.

Fetmaepidemin

Här är den vansinniga utvecklingen av andelen feta människor som skett i USA sedan 1980-talet, när fettskräcken spred sig:

USA-fetma

Vad utvecklingen än berott på så har det gått oerhört fort. På bara en enda generation så tredubblades andelen feta personer från drygt 10 procent till över 30 procent. Ytterligare lika många är överviktiga. Bara en minoritet är ännu normalviktiga. Det börjar bli onormalt att vara ”normalviktig” i USA.

Fetman drabbar vuxna och den drabbar också allt fler barn:

barnfetma650

Är han bara lat? Eller är problemet ett annat? Blir han förgiftad?

Denna galna fetmaepidemi som först tog fart i USA har sedan setts i alla andra länder som infört liknande fettskrämda kostråd. Även i Sverige har andelen invånare med fetma tredubblats, från runt 5 till 14 procent.

Här i Sverige tog epidemin fart ganska precis år 1989, när den fettsnåla nyckelhålsmärkningen introducerades (märkningen hade testats fram i den stackars orten Norsjö, där man nu tar rekord i fetma).

Fetman brukar skyllas på att folk är för lata och för glupska. De äter mer än de förbränner. Det senare är förstås sant i teorin, men det missar helt poängen.

Varför äter folk mer än de borde? Varför är deras hunger för stor? Vad är det som gör dem onormalt hungriga?

Fetmaepidemin tog fart i samband med att lightprodukterna fyllde butikernas hyllor. Produkter där man tagit bort det naturliga fettet ur maten och istället fyllt på med mer socker, mer snabbsmält stärkelse. Mat som inte mättar. Mat som höjer vårt blodsocker och höjer vårt fettlagrande hormon insulin.

Denna hormonella signal till fettinlagring är orsaken till att så många blir hungrigare, äter mer och går upp i vikt.

Mer om fetmaepidemin

Fetma och de västerländska sjukdomarna

Denna fetmaepidemi hade varit illa nog. Men överallt där fetma blir ett problem dyker också andra sjukdomar upp och blir allt vanligare. Vi kan kalla dem de västerländska sjukdomarna, och de finns garanterat i din familj.

Diabetes typ 2, hjärtsjukdom, tidig demensutveckling, svårigheter att få barn och till och med vanliga cancersjukdomar som bröstcancer och tjocktarmscancer. De är alla starkt kopplade till fetma.

Den vanliga förklaringen är att fetma beror på att man äter för mycket och springer för lite. Sen kan fetman öka risken för dessa sjukdomar på sikt. Men det kan finnas en betydligt sannare förklaring.

Kanske samma sak i vår mat som kan ge ökad hunger och fetma också i längden kan leda till dessa sjukdomar? Maten som våra kroppar inte är utvecklade för att äta kan tänkas leda till alla möjliga problem i våra kroppar.

Det är en förskräcklig framtidsvision. Fetman fortsätter att breda ut sig över världen och något decennium senare leder dessa sjukdomar till enorma mängder lidande och död. För varje år fortsätter utvecklingen åt fel håll.

De goda nyheterna är att vi kan vända utvecklingen. Varför skulle inte det gå? Vi behöver bara genomskåda misstagen som lett oss in i återvändsgränden och rätta till dem.

Mer om olika sjukdomar

Fettskräckens fall och Matrevolutionen

Förändringen är redan på gång. Allt fler genomskådar misstagen bakom den onödiga rädslan för naturligt fett. Allt fler äter sig med gott samvete mätta på riktig mat.

Exempel på riktig mat

Riktig mat, som liknar vad våra förfäder åt

I Sverige har förändringen gått långt. Svenskarna sviker den omoderna fettsnåla nyckelhålsmärkningen. Allt färre köper 80-talsdoftande lightprodukter som minimjölk, fettsnål plastost eller lättmargarin som Becel. För det konstgjorda margarinet är raset särskilt dramatiskt, på bara några år har försäljningen rasat med mer än hälften. Istället köper allt fler smör, såpass att det periodvis blivit smörbrist i butikerna.

Orsaken är att det inte finns några skäl att vara rädd för naturligt fett. Allt fler genomgångar av all vetenskap visar att rädslan för naturligt mättat fett har varit ett misstag [1 2 3 4 5]. Mättat fett, som smör, är ofarligt och allt fler inser det:

De enda som ännu håller fast vid de motbevisade fettsnåla kostråden är nog snart Livsmedelsverket, som står bakom nyckelhålsmärkningen och tvånget på lightprodukter till skolbarn. Kanske är de rädda att tappa ansiktet om de erkänner sig ha gett dåliga kostråd i decennier?

På senare år har det visat sig att fettsnål kost inte bara är onödig, den kan vara farlig för hälsan. Fettsnål kost ger sämre vikt, sämre hälsovärden, mer diabetes och i hela två stora studier har den visats ge MER hjärtsjukdom än fetare mat.

Nu är det klart att det inte finns några hälsoskäl att äta konstgjort margarin istället för naturligare fett. Rädslan för naturligt mättat fett var ett misstag.

Det var den första missuppfattningen. Låt oss övergå till den andra: att vi tvångsmässigt behöver räkna kalorier för att kontrollera vår vikt.

Naturlig viktkontroll utan hunger

Är alla dieter lika bra? Handlar det enbart om kalorier in och kalorier ut? Är det enda man behöver tänka på för att gå ner i vikt två saker? Ät mindre och spring mer?

Som en svensk ”expert” brukat säga under lång tid: Det går lika bra att banta med hallonbåtar. Ät bara färre hallonbåtar. Är det så enkelt att gå ner i vikt?

Hur kommer det sig då att dessa överförenklade råden fungerar så dåligt i praktiken?

I studie efter studie är de råden sämst i test. Och jag har frågat tusentals människor under mina föreläsningar: Känner de någon som långsiktigt kunnat hålla vikten genom att äta godis? Ingen har ännu svarat ja. Ingen.

Problemet är att råden om att bara äta mindre kalorier och förbränna fler är skrivbordsbantning. Råden fungerar bra i teorin, för den som sitter med miniräknare och spekulerar, men de fungerar uselt i praktiken.

Varför? Svaret är enkelt. Det behövs bara ett enda ord. Hunger.

Jojo-bantningMan blir inte mätt av några hallonbåtar till lunch. Det är problemet, och det är ett gigantiskt problem. Människor gillar nämligen inte att vara hungriga. Ändå förutsätter råden om ”ät mindre, spring mer” att folk kan stå ut med att vara hungriga hur länge som helst.

Många klarar det en vecka eller några månader. Men nästan ingen klarar att vara hungriga i åratal eller resten av livet. Förr eller senare vill man äta sig mätt igen och går upp i vikt.

Voilá: jojo-bantning.

Hemligheten till långsiktig viktkontroll är inte självdisciplin, tvångsmässigt kaloririräknande eller att kunna förtränga sin kropps normala signaler. Hemligheten är att leva på ett sätt så att man blir lagom hungrig. Så att man inte vill äta mer än lagom. Så att kroppens medfödda reglering av vikten fungerar som den ska.

Hur minskar man sin hunger så att man kan äta sig mätt och ändå gå ner i vikt? Enkelt, visar det sig. Man undviker den mat som vi människor inte är anpassade att tåla: större mängder socker och lättsmält stärkelse. Man äter lågkolhydratkost, eller LCHF som det oftast kallas i Sverige.

LCHF

Gång på gång har effekten visats. Här är resultatet av en studie där ena gruppen åt fett- och kalorisnålt, medan den andra gruppen åt sig mätta på strikt lågkolhydratkost:

brehms
De som höll igen på kalorier och fett gick ner 3,9 kilo i snitt efter ett hungrigt halvår. De som fick äta sig mätta på fetare lågkolhydratkost gick i genomsnitt ner mer än dubbelt så mycket, 8,5 kilo!

Denna överlägsenhet för lågkolhydratkost har visats i minst 18 rättvisa jämförande studier av högsta klass (RCT). Lågkolhydratkost är helt enkelt effektivare för viktminskning än dagens föråldrade fettsnåla råd. Som extra bonus så får man alltid får äta sig mätt. Därmed blir det möjligt att ha LCHF som en livsstil för långsiktig viktkontroll.

Man blir inte fet av fett mer än man blir grön av grönsaker. 

– Christer Enkvist, läkare

Hösten 2013 kom det säkraste facit vi har idag om vilken kost som ger bäst viktminskning. Den statliga myndigheten SBU presenterade då sin expertutredning ”Mat vid fetma”. Man kommer där fram till att råd om lågkolhydratkost ger effektivare viktminskning och bättre hälsovärden.

Varför ger LCHF-liknande mat viktnedgång utan hunger? Antagligen för att det mycket effektivt minskar mängden av det fettlagrande hormonet insulin i kroppen. Resultatet blir då att kroppen förbränner mer fett och att fettlagren börjar släppa på sitt innehåll.

Blir man lagom hungrig, om man vill äta lagom mycket, så behöver man inte längre tvångsmässigt räkna kalorier. Den ätstörningen kan man slippa då.

Mer om viktnedgång:

Vad är extremt?

Vad är extremt?

Vilken bild föreställer något extremt? Den vänstra eller den högra?

  • Till vänster opererar man bort friska kroppsorgan. En så kallad Gastric Bypass-operation. Man skär bort magsäcken och en del av tarmen på en överviktig person, för att hindra henne från att äta.
  • Till höger ser vi LCHF-liknande mat, bäst i vetenskapliga test för viktminskning minst 18 gånger om. Mat som liknar vad människor alltid åt förr. Riktig mat.

Jag gissar att du också tycker att bilden till vänster föreställer det extrema. Men så ser man inte saken inom sjukvården. Där ses ofta ännu LCHF-mat som extremt, av personal som är fast i gamla fettskrämda och kalorifixerade tankespår. Fetmaoperationer ses som normalt, något vi borde göra mer av, även fast det redan görs 10 000 årliga operationer.

Vi försöker att på löpande band operera om våra medfödda kroppar för att tåla den västerländska industrimaten. Istället för att anpassa vilken mat vi äter till vad våra kroppar är designade för.

När personer med fetma söker hjälp av sjukvården så får de kostråden som är sämst i test. När de misslyckas med dessa dåliga råd så dras slutsatsen att de är hopplösa fall – för lata, för glupska – och så erbjuder vi oss att skära bort deras friska magsäckar.

Det är sjukt och det måste ändras. Risken är annars att framtiden blir ännu värre. Gastric bypass-kirurgi fungerar inte alltid bra i längden – efter ett år börjar de flesta gå upp i vikt igen. Vad gör vi då? Redan nu experimenteras med ännu mer urspårad kirurgi, som hjärnkirurgi eller inopererade bulimi-slangar för viktminskning.

Undrar du vad du kan göra åt eländet? Det finns många möjligheter. Tipsa gärna dina vänner om den här sidan exempelvis.

Mer om fetmaoperationer

Diabetesrevolutionen

Sjuk kostpyramid

Sjuka kostråd till diabetiker

Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar – minst 350 000 svenskar är drabbade. Säkert finns flera i din familj eller bland dina vänner.

Diabetes är en enorm epidemi över hela världen. Allt fler människor får sjukdomen och de blir normalt aldrig friska igen. Istället får de allt värre sjukdom för varje år. De behöver allt mer mediciner och drabbas med tiden av komplikationerna: blindhet, dialys p.g.a. förstörda njurar, hjärtinfarkt, tidig demens, amputationer. Eländet räknas som normalt. Men varför?

Tänk om sjukvården vanligen gav personer med diabetes rent hälsovådliga råd? Råd som höjer deras blodsocker och gör att de behöver mer mediciner? Råd som i längden gör dem fetare och sjukare? Råd som dödar dem i förtid?

Det låter omöjligt. Men det är sant.

Ingen drabbas hårdare av den mossiga rädslan för naturligt fett än diabetiker. Diabetes (både typ 1 och 2) är sjukdomar där kroppen har svårt att kontrollera blodsockret. Blodsockret blir lätt för högt.

BlodsockermätareSå var kommer sockret i blodet ifrån?

Blodsockret kommer från maten vi äter. Det kommer från kolhydraterna vi äter. Stärkelsen i bröd, pasta, ris och potatis blir snabbt till druvsocker i magen. När det kommer ut i blodet kallas det blodsocker.

Varför ger man diabetiker råd att akta sig för fett och istället äta mycket blodsockerhöjande kolhydrater? Mat som gör dem sjukare? Enkelt. Det är den gamla motbevisade teorin att fett ger hjärtsjukdom som ännu spökar. Eftersom diabetiker har extra hög risk för hjärtsjukdom så har man trott att de behöver vara extra noga med att undvika fett. Och då måste de äta sig mätta på blodsockerhöjande kolhydrater istället. Maten som gör dem sjukare.

Så fort som vi inser att naturligt fett är ofarligt så faller hela orsaken att ge galna kostråd till diabetiker. Då kan de istället äta mat som gör dem friskare. Och hälsoeffekterna är ofta dramatiska.

De sjukdomsskapande kostråden till diabetiker är den största sjukvårdsskandalen i modern historia. Den måste sluta. Lyckligtvis är förändringen långsamt på gång – de nya råden från Socialstyrelsen rekommenderar nu varmt lågkolhydratkost till diabetiker.

Mer om diabetes / Blogginlägg om diabetes

Kolesterol

Kolesterol

Den onödiga rädslan för fett och kolesterol startade epidemin av fetma och diabetes. Modern vetenskap visar vad misstaget var.

Vi trodde att allt kolesterol var farligt. Att lågt kolesterol alltid var bra, och högt kolesterol alltid dåligt. Det var fel. Sanningen är – som vanligt – mer komplicerad.

Viktigare än att ha lågt kolesterol är att ha bra kolesterol. Att ha mycket av det goda skyddande HDL-kolesterolet exempelvis. Och hur får man det? Jo, enklast genom att undvika socker och mjöl, samt istället äta sig mätt på fetare mat.

Att istället akta sig för fett i onödan och äta mycket lättsmälta kolhydrater riskerar att ge farligt kolesterol: små elaka täta LDL-partiklar och brist på skyddande HDL-kolesterol. Det är därför fettsnål mat snarast verkar ge mer hjärtsjukdom.

Snabbkurs i kolesterol / Blogginlägg om kolesterol

Fettskräckens sista strid

Bröstmjölk till lättmjölk

De kvarvarande fettskrämda stalinisterna tappar allt mer kontakten med verkligheten. Fortfarande, trots att naturligt fett bevisats vara ofarligt, tvingas många barn i förskolor och skolor att endast få lättprodukter (som lättmjölk, lightmargarin och plastost). Det är en björntjänst mot barnen. Lättprodukter mättar sämre. Antingen blir barnen hungriga och trötta – eller så äter de mer av sämre saker. Större barn springer själva och köper läsk och energidrycker, när skolmaten inte mättar.

Det är lätt att förstå hur galet ute Livsmedelsverket är. De rekommenderar amning, sen bara lättmjölk. Bröstmjölk innehåller 4,5 procent fett (till stor del mättat fett). Lättmjölk? 0,5 procent.

Vem har fel, Moder Natur eller Livsmedelsverkets 80-talsdoftande kostdoktriner? Det är inte svårt att gissa.

Lyckligtvis dumpar många skolor tvånget på lightprodukter och släpper in äkta smör igen. Exempelvis alla Stockholms skolor efter att DN granskat dumheterna:

Mer om mat till barn

De västerländska sjukdomarnas fall?

Sjukdomar

Vad skulle hända om allt fler helt började undvika den nya maten, sockret, mjölmaten, de processade snabbsmälta kolhydraterna? Ingen vet säkert men möjligheterna är svindlande.

Mängder av de sjukdomar vi idag tar för givna var mer eller mindre okända hos folk som inte åt sådan mat. Fetma. Diabetes. Hjärtsjukdom. Vanliga cancerformer som bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer. Karies. Och många fler sjukdomar.

Vid många västerländska sjukdomar vet vi att lågkolhydratkost snabbt kan ge dramatiska positiva effekter. Som vid övervikt, diabetes, sötsug/sockerberoende, svårigheter att bli gravid p.g.a. PCOS, epilepsi och vanliga magbesvär som svullen mage, gaser, diarréer och magknip. Där är möjligheten enkel:

Testa.

Testa några veckor och du kommer att veta vad effekten är på dig. Läs gärna och inspireras av de som gått före:

Mer om olika sjukdomar och lågkolhydratkost

Mot en friskare framtid

Revolutionen är på gång och vi är på väg mot en friskare framtid. Allt fler förstår i Sverige. Socialstyrelsen godkände 2008 råd om LCHF i sjukvården. Nu rekommenderar de lågkolhydratkost till diabetiker. De nya nordiska näringsrekommendationerna slopar råden om mycket kolhydrater och lite fett – sådana råd saknar vetenskapligt stöd och var ett misstag från första stund.

Gårdagens misstag är genomskådade: Naturligt fett är ofarligt. Viktkontroll handlar inte om kaloriräkning utan om att äta bra mat som ger lagom hunger (vad än Coca Cola vill få dig att tro). Dessutom är vikten bara en början, detta handlar om hälsa.

Utvecklingen är tydligt på väg åt rätt håll, och Sverige är tidigt ute jämfört med andra länder. Kanske kan vi bli först i världen med att vända fetmaepidemin och dramatiskt förbättra folkhälsan. Men motståndet kommer att vara stenhårt.

Räkna med många desperata hälsolarm från kvällstidningarna på vägen. Motståndet kommer från dåligt uppdaterade experter som är fast i det förgångna. Samt från skräpmatsindustrin och läkemedelsindustrin som tjänar på status quo. De tjänar på billig fuskmat som kan säljas dyrt, på sjuka som behöver dagliga piller och på dyr fetmakirurgi (á 100 000 kronor per gång) istället för hederlig mat.

Mot detta står vanligt folk, som du och jag. Men det är inte dåligt. Så har alla revolutioner börjat, och denna är i full gång: Hundratals exempel på människor som gått i förväg.

Detta är viktigt. Runt om i Sverige skulle hundratusentals om inte miljoner människor kunna revolutionera sin hälsa, bara genom att äta riktig mat. De goda nyheterna är att det kan hända. Och många av dem kan inspireras av dig. Naturligtvis inte genom att du tjatar på folk som inte är redo för förändring, det är förstås meningslöst. Vad du istället kan göra är att vara en inspiration.

Såg du bilderna på personer ur ”Hall of Fame” till höger på den här sidan? Alla blev de själva en gång inspirerade av någon som testat lågkolhydratkost. Någon inspirerade dem och det förändrade deras liv. Nu gör de samma sak för många fler.

Gör samma resa. Testa själv och förändra din egen hälsa. Lär dig mer. Genomskåda dagens myter och reklam. Och när du sedan möter någon som är nyfiken, någon som har frågor till dig, då kan det vara du som förändrar ett liv.

På det sättet, först en person och snart allt fler, bara genom att äta riktig mat, är vi på väg mot en friskare framtid.

En person kan inte förändra världen. Men en miljon människor kan.

 
 

Vad du kan göra

Vill du vara med och förändra världen? Det finns många saker du kan göra. Börja med att hålla dig uppdaterad:

Nyhetsbrev

Via Kostdoktorns nyhetsbrev får du uppdateringar varje månad samt snabba tips vid större händelser, helt gratis:


Prenumeranter nu: .

Facebook

Använder du Facebook? Genom att gilla Kostdoktorn får du snabba tips om populära nya inlägg. Du kan också lätt sprida nyheter som dina vänner kan ha nytta av att se. Tiotusentals nya personer hittar redan till Kostdoktorn via Facebook varje månad.

Börja resan

För mer kunskap, följ länkarna i texten ovan till områden som intresserar dig. Eller få en mer omfattande helhetskurs nedan.

Matrevolutionen som föreläsning

Här är en 45 minuter lång föreläsning med mig om Matrevolutionen, helt gratis. Över 100 000 har redan sett den.

Vill du gå på en längre och uppdaterad föreläsning med mig eller arrangera en föreläsning för allmänheten eller för din arbetsplats? Mer info.

Matrevolutionen som bok

Om du vill veta hela historien så finns den i bokform.

Hur kunde en hel värld fås att tro att naturligt fett var farligt, utan bevis? Hur kunde ambitiösa forskare och godtrogna politiker driva igenom det? Vilket elände ledde det till, och hur ska vi ta oss vidare, till en friskare framtid?

Matrevolutionen

Matrevolutionen har sålts i otroliga 70 000 exemplar bara i Sverige och finns på fem språk.

Erbjudande: Läs hela första kapitlet gratis.

Välj mellan alla format (inklusive e-bok och ljudbok) eller beställ den som pocket för bara 43:- (bra även som present).

Lär dig mer

Lär andra

  • Var ett positivt exempel och hjälp nyfikna som frågar. Det kan vara det allra viktigaste.
  • Berätta för din ev. läkare eller diabetessköterska hur du äter. Särskilt när dina förändrade hälsovärden (som blodsocker och vikt) får dem att tappa hakan. Kan påverka
  • Gratis LCHF-foldrar
  • Färdiga presentationsbilder till egna föreläsningar.
  • Starta kamratcirkel, här inspiration via Ann-Sofi Bengtsson och Medborgarskolan: 1 2 3Allt LCHF-relaterat på Medborgarskolan.

Rösta med plånboken

Förändra världen via Internet

  • Kostdoktorns diskussionforum – lär dig själv och coacha andra.
  • Du får mycket gärna svara på frågor i kommentarer här också. Då hjälper du andra och spar tid åt mig på samma gång. Tack!
  • Besök andra forum i ämnet, eller kommentera artiklar i ämnet på nätet. På ett trevligt sätt förstås – det brukar ge bäst effekt.
  • Starta din egen blogg/hemsida/forum
  • Har du redan en nätsida? Vill du underlätta för fler att hitta hit via sökningar? Länka gärna till Kostdoktorn.se – allra helst till någon av dessa sidor:

Hjälp nästa generation

Kom på idén

  • Har du en bra idé? Tipsa gärna andra i kommentarerna nedan. Eller sätt igång och förändra världen på egen hand.

Förbättra den här sidan

Har du något förslag på förbättringar av den här sidan? Är det något du tycker saknas? Tipsa gärna i kommentarerna.

57 Kommentarer

  1. Farmor kaisi
    Det här var nytt! Kul! Får se om jag hittar nån gammal bild på mig med stor övermage o så en av dagens! Om jag vågar dessutom...
  2. Vetenskap ja
    Jättebra! Snyggt!
  3. D
    Fantastiskt bra. Inte en dag för tidigt. Jag önskar att jag hade mötts av något sånt här, på den här bloggen, allra första gången jag hittade hit för X år sen. Nu jädrar kör vi!
  4. Ann Kristin
    Jag har en gammal vän som har levt ett hårt liv med alkohol och fel sorts mat. Nu har han både diabetes, högt blodtryck, hjärtproblem, artros och annat. Han bntar med pulver, förlorar 25 kg men lägger på sig igen. Nu har han kapat alla kolhydrater, men vågar inte äta fett. Vi får se hur jag lyckas.
  5. Nina
    Fantastiskt trevlig sida. Perfekt början!
  6. Helt klart den bästa och mest uttömmande LCHF-sidan som någonsin producerats!!! Stort grattis!
  7. cykelmartin
    You rules doc!
    Superbra sammanfattat - att du dag ut och dag in orkar gneta på med samma budskap mot en försiktigt minskande skara motståndare är beundransvärd! Tänk vad du gjort för oss i Sverige, säkert räddat mer liv än många doktorer gjort - och dietister för den delen =)
  8. Andreas Eenfeldt - en FANTASTISKT bra sammanfattning om bakrund, nuläge och ej minst det potentiella framtidsmöjligheterna för LCHF-kosten ❗

    Men som alltid så finnns det mer att komma underfund med. Själv har jag denna veckan av en tillfällighet kommit på det följande;


    What You Need to Know About Vitamin K2, D and Calcium
    : ”Vitamin K2 is an important fat-soluble vitamin that plays critical roles in protecting your heart and brain, and building strong bones. It also plays an important role in cancer protection
    ...The optimal amounts of vitamin K2 are still under investigation, but it seems likely that 180 to 200 micrograms of vitamin K2 might be enough to activate your body’s K2-dependent proteins to shuttle calcium to the proper areas
    ...If you take oral vitamin D, you also need to take vitamin K2. ...”

    http://www.youtube.com/watch?v=ET_2w9OOdtY&feature=

    http://www.youtube.com/watch?v=ET_2w9OOdtY&feature=


    ”Vid tillskott av D-vitamin bör man även se till attt få i sig ett tillskott av K2-vitamin
    ...Det finns evidens för att högre nivåer av D3 ökar kroppens förbrukning av K2 - eftersom den läkande effekten på skelett och leder gör att det finns mera kalcium i blodet, vilket vitamin K2 reglerar så att blodkärlen ej blir förkalkade. ...”
    - slut citat ifrån sid 459 i ”Första boken i serien om ”de vita gifterna” behandlar ämnet gluten och mjölk”.

    Så rimligen borde Omega-3, D-vitamin och K2-vitamin kunna ”husera” i samma förpackning. Vid min sökning på nätet så fann jag en sådan produkt HÄR - som jag har beställt och skall prova. Som bonus innehåller produkten även den fettlösliga E-vitaminen.

    Är det här med K2-vitaminen beaktansvärt ❓

  9. Annika
    Helt enkelt strålande!
    Doc, du är en sann hjälte i hälsans tecken!
  10. Tack allihopa!
  11. Lars pekkala
    Applåder i massor!

    Det är en sak jag grunnat på.

    Finns det någon svensk radio/tv-kanal som inte har hoppat på bla. det här med bakning matlagning osv. där det ingår mycket mjöl och socker. Jag funderar på hur mycket socker och spannmålsindustrin ligger bakom denna trend.

    Varför får man aldrig se att radio/TV visar hur man lagar mat som är bra för diabetiker och överviktiga.

    Man får väl konstatera att det hela tiden är pengarna som styr, för man kan väl inte påstå att det är till för att hjälpa folket till en bra hälsa.

  12. Vilken fantastisk sammanfattning! Ska tipsa alla fettskrämda kolhydrats-snuttefilt-fastklamrande människor i min närhet om den här sidan! TACK!
  13. Tilinn
    Gillar alldeles särskilt "Hall of fame" ! Roligt för alla som bjudit på bilder av sig själva.
  14. lchfaren
    Otroligt bra sida!! Denna borde ALLA läsa!
  15. Efvert
    Bästa jag läst i hela mitt liv. En perfekt sammanfattning!
  16. Väl skrivet! En undran: hur definierar du LCHF? Du skriver att Socialstyrelsen 2008 godkände råd om LCHF i sjukvården. Vilken sorts LCHF har Socialstyrelsen enligt din mening godkänt?
  17. Matglad,
    Min mening har inget med saken att göra.

    Det som Socialstyrelsen godkände var de LCHF-råd som dr Annika Dahlqvist gett, eftersom det var hennes rådgivning som granskades i och med en anmälan.

    LCHF enligt Dahlqvist är ungefär de råd som jag och andra ger. Här är några exempel på hur hon själv sammanfattat det:
    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/p_class_msonormal_styl...
    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/vilken_energiandel_av_...

    Svar: #18
  18. Det som Socialstyrelsen godkände var de LCHF-råd som dr Annika Dahlqvist gett, eftersom det var hennes rådgivning som granskades i och med en anmälan.


    ”Ang. leg läkare Annika Dahlqvists råd rörande ”Kolhydratsnål” kost. För viktnedgång och ”välmående” också illustrerad i ett bakgrundsmaterial om lågkolhydratkost.
    Fråga: Är denna behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ?
    Svaret på frågan är ja, ...”
    - slut citat härifrån = yttrande december 2007 av Christian Berne, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala - på uppdrag från Socialstyrelsen.

    ”...kolhydratsnål kost idag kan sägas vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet - för viktreduktion vid övervikt och typ 2 diabetes - med motiveringen att ett antal studier har visat effekter i ett kortare perspektiv - och att evidens (= bevis) för farlighet inte framkommit i hittills gjorda systematiska litteraturgenomgångar...” - slut citat härifrån = sida två av Socialstyrelsens beslut av januari 2008.

  19. Thomas
    Well done.
  20. Majoren
    Mycket välskriven sammanfattning, och det märks att Andreas lagt i en högre växel och blir tuffare och mer rakt på i sin argumentation.
  21. Sara B
    Riktigt bra!
  22. Mary
    Jag har provat LCHF under en månad och aldrig mått sämre, fick brist på alla mineraler och fick äta tillskott. För mkt proteiner i kosten hämmar upptaget av mineraler. Nu äter jag medelhavskost och mår bäst, har perfekta blodvärden utan några artificiella tillskott 🙂 Kanske är så att LCHF inte passar alla tro!?
    Svar: #24, #25
  23. Majoren
    Mary, det är helt uppenbart för devflesta läsare av bloggen att du inte är påläst och således inte har ätit LCHF på det sätt som är tänkt.
    Du har helt felaktigt ätit för mycket protein vilket inte rekommenderas på någon LCHF-sida överhuvudtaget.
    Påståendet att du fått brist på "alla mineraler" på en månad gör dig inte eller särskilt trovärdig då varenda dietist och näringsfysiolog som granskat LCHF-kost kritiskt konstaterat att den är fullvärdig ur näringssynpunkt.
  24. Mary,
    Tråkigt att du inte mådde bra. Kanske berodde det just på "för mycket proteiner", LCHF är inte tänkt att vara någon extrem högproteinkost utan innehåller samma mängd eller bara lite mer än exempelvis medelhavskost. Hemligheten med LCHF ligger i "HF", äter man mycket mindre kolhydrater så behöver man ersätta energin med fetare mat.

    En varierad LCHF-kost är mycket rik på mineraler och vitaminer och några specifika tillskott behövs i normalfallet inte på grund av kosten. Sannolikt får man i sig mycket mer näring än någon som till stor del lever på näringsfattig mjölmat och socker.

    Angående Medelhavskost så kan det också vara ett bra val, så länge den är baserad på riktig mat utan för mycket socker eller vitt mjöl.

  25. Ann Kristin
    Trist, Mary. Men jag tror som de andra här att du inte har ätit enligt de råd man får t ex hos kostdoktorn eller Dr Dahlqvist. Sedan undrar jag om man verkligen kan få svår brist på mineraler på en månad? Jag hade influens under tre veckor och orkade inte äta mer än lite äggröra och soppa, men klarade mig bra. Nu innehåller ju ägg allt utom c-vitamin, så det kanske var därför. Det skulle vara intressant att få veta VAD du åt som gjorde dig så sjuk? Det skulle kunna hjälpa andra att slippa hamna fel. Om det inte är så att du bara trollar?
  26. Sivan
    Strålande sammanfattning! Jag hade nöjet att berätta om LCHF för en god vän (sjuksköterska)på besök under helgen (passade också på att visa din föreläsning :)). Hon häpnade, blev jätteintresserad och något bekymrad eftersom hon undervisar gymnasieungdomar på Omvårdnadsprogrammet i näringslära, medicin mm... Hmm - t ex står det inget om LCHF i läroböckerna när det gäller behandling av diabetes och mättat fett ska ju ungdomarna skrämmas bort från, enligt Livsmedelsverket!
    Hon planerar nu att komplettera sin undervisning med information om LCHF, uppmana ungdomarna att bli mer källkritiska och ge dem i uppgift att granska/jämföra olika studier. Skulle tro att det blir ett gäng unga (blivande vårdpersonal) som under våren får se din föreläsning på nätet 😀
    Svar: #27
  27. Låter fantastiskt. Hoppas vi fostrar en mer kritisk och mindre godtrogen generation som kan ta över efter oss.
  28. Gottegrisen
    Nja... Trist är väl att nästan alla som inte lyckas och mår bra med lchf bemöts med att de inte har ätit "lchf på riktigt". Det argumentet liknar mest Livsmedelsverkets argument om att vi är tjocka och sjuka pga att vi inte egentligen följer deras råd.

    För min del funkar det inte att ligga på 10g kolhydrater om dagen och ösa på med fett. Jag mår inte bra... Trött seg godiscravings och utesluten viktnedgång. Och nej jag provade inte en vecka utan körde på detta sett i 3 månader innan godisbegäret tog över totalt.

    Efter lite självrannsakan började jag om på ny kula. 50-100g kolhydrater och bort med grädden. Resultat? -4 kg pigg glad och ett godisbegär som visserligen finns men som går att uthärda!

    Så snälla alla som ger goda råd till dom som inte lyckas med sin viktnedgång på lchf! Think outside the box! Lchf är fantastiskt. Riktig mat, många livsmedel att välja på, energirik mat. De allra flesta skulle nog må väldigt bra av att äta lchf.

    Jättefin sida! Mycket inspirerande även för mig som redan är inne i tänket!

    Svar: #29, #33
  29. Det är sant att man bör vara öppen för olika bra alternativ. Alla mår absolut inte som bäst på ultrastrikt LCHF med max 10 gram kolhydrater per dag. 50-100 gram (snälla) kolhydrater per dag och ingen grädde kan säkert vara ett bra alternativ för vissa.

    Men man bör också få rätta till vanliga missuppfattningar, som att LCHF handlar om enorma mängder protein eller att det ger brist på näringsämnen.

    Svar: #30
  30. Gottegrisen
    Sant! Men hur mycket proteiner är för mycket proteiner? När jag började äta enligt lchf få ökade jag definitivt mitt protein intag. När jag räknar på olika sidor ligger jag på ca 0,75-1g/kg kroppsvikt. När jag tidigare åt enligt Livsmedelsverkets rek var det ju mycket vegetariskt och små portioner tex kött. Visserligen äter jag inte så många vegetariska proteinkällor.

    Kort sagt: jag äter nu normalt med protein hur mycket jag fick i mig innan vet jag inte. Rekommendationer om att minska protein intag innan man faktiskt vet att någon äter för mycket proteiner kanske inte är jättebra. Nej lchf är ingen högproteinkost men de flesta kvinnor upplever nog att de äter väldigt mycket mer proteiner när de börjar med lchf. Kött fisk och ägg och fågel är ju dessutom en god vitamin och mineralkälla som man kanske ska prioritera? Dessutom får man ju i sig mycket fina fetter med kött. Mer av dessa feta köttprodukter är ju att föredra för att kunna minska på tex mjölkprodukter som ganska många vittnar om att de inte mår så bra på, eller att de stoppar viktminskning.

    Vad jag vill säga är att en person som inte lyckas eller mår så bra av lchf bör i första hand få rådet att verkligen bokföra hur mycket fett kolhydrater och protein man får i sig. Det kan låta lika tråkigt som kaloriräkning men kanske nödvändigt om magkänslan inte stämmer 🙂

  31. Gottegrisen
    Sorry, inlägget blev lite rörigt i början!
  32. #17
    Tack för svar! Man kan undra hur det kommer sig sig att en kost där kolhydraterna står för 10-20% av energiintaget kan benämnas "extrem lågkolhydratkost" (Socialstyrelsens vägledning om kost vid diabetes från december 2011) samtidigt som de ännu mer "extrema" LCHF-råden vad avser kolhydratintag som dr Annika Dahlqvist givit, av samma Socialstyrelse år 2008 förklarats vara i enlighet med "vetenskap och beprövad erfarenhet"?

    Jag är själv 60 år och har under drygt tre år mestadels ätit något sånär strikt LCHF ("jätte-extrem" men "enligt vetenskap och beprövad erfarenhet" eller hur Socialstyrelsen nu skulle benämna det...?). Jag mår bra och har lyckats bibehålla viktnedgång på runt 10 kg (BMI under 25 numera) och hade enligt min vårdcentral "bra eller utmärkta värden" (blodtryck, blodsocker, blodvärde och blodfetter) när de mättes för ett drygt år sedan.

    Jag frågade min läkare på vårdcentralen om jag kunde fortsätta att äta LCHF-kost men fick inget svar så jag kör vidare så länge jag mår bra, håller vikten och inte får några konstiga värden. Förstår att min läkare "passade" och tycker synd om all hälso- och sjukvårdspersonal som förutsätts ha ett hälsofrämjande och individualiserat förhållningssätt till sina patienter samtidigt som de i sitt sjukdomsförebyggande arbete förutsätts följa Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens fettskrämda kostråd för "friska" respektive "sjuka" patienter.

  33. Ann Kristin
    Om man läser på ordentligt ser man nog att de råd som ges rymmer ganska stora variationer, beroende på vilken kategori man tillhör (frisk/sjuk, ung/gammal; man/kvinna). Utöver det måste man hitta sin personliga variant, därför att det kan finnas en mängd faktorer som blockerar hälsovinster och viktnedgång, i mitt fall t ex mjölkprotein.

    Dessutom ser man nog, om man läser på, vilken "normalnivå" man ska starta på, dvs det vanliga 20/80/5 (protein/fett/kolhydrater i %) och sedan utvärdera efter hand. Om man ska lägga om kosten är det väl ganska självklart att man börjar med att undersöka vad man redan äter, för att se hur man vill förändra sin kost?

    Det jag ifrågasatte i Marys fall var att dels att hen inte hade ätit med förstånd och att
    en svår mineralbrist skulle uppstå på en månad.

  34. Trille
    Hei, doc!
    Veldig fin artikkel! Det eneste jeg savner, er en diskusjon om viktigheten av aktivitet/trening ift maten. Det er endel som hevder at det største problemet er at vi har blitt et stillesittende folk. Vet at du har fokus på mat-delen, men det hadde vært fint med noen argumenter som kombinerer temaet aktivitet og mat.
    Flott blogg!
  35. Jättebra föreläsning, saknade dock LCHF i samband med träning för att sätta punkt på allas tvekan en gång för alla!
  36. Carolina
    Hej!
    Din sida är grymt bra! Önskar att varenda människa kan hitta tillbaks till bra riktig mat snarast!

    Ett "nytt" motargument som jag fått höra är "om du inte äter kolhydrater, då måste du väl äta mer protein? och därav öka klimatpåverkan av allt köttätande!" Även i tidningarna kan man läsa liknande...!
    Men jag önskar att någon kunde upplysa dem om att så inte är fallet. Jag äter inte mer kött/PROTEIN än tidigare, utan mer FETT! Fett från creme fraiche, grädde och smör i första hand!(det gynnar lantbruket! och faktiskt äter jag mer grönsaker än tidigare och generellt en mer allsidig kost.

    Mvh Carolina

    Svar: #37
  37. Tack Carolina!

    Du har helt rätt, vi behöver inte äta mer kött, bara lagom mycket. Dessutom kan fler gräsbetande djur vara precis vad klimatet behöver:
    http://www.kostdoktorn.se/kategori/allmant-som-ej-passar-i-annan-grup...

  38. Hej!
    Finns det någon som är stomiopererad och äter lchf? Jag går en stomiutbildning och ska göra en uppgift om personer med stomi. och jag tänkte skriva något om hur kosten påverkar den som har stomi.
  39. Stine
    Hei!

    Jeg er veldig glad jeg fant denne boken i butikken for en måned siden. Jeg hadde hørt om lavkarbo før, og hadde skjønt at man kunne gå en del ned i vekt - men jeg trodde det var noe man ikke kunne leve på i lengden, og jeg orket ikke å kutte ut brød, pasta, ris osv. Dessuten tror jeg det var GI-mat jeg leste om den gangen, i Fedons bøker.

    MEN - så leste jeg Matrevolusjonen. Jeg leste den fra perm til perm på 2 dager, så interessant var det 🙂

    Det nye for meg, var at jeg fikk informasjon om hva karbohydrater, stivelse og sukker gjør med kroppen, og hvorfor det bør unngås. Etter å ha lest all info. om hvordan man kom fram til dagens statlige kostholdsråd (som er FEIL), om gamle studier som viser at lchf er bra, så følte jeg at jeg ikke hadde noe valg. Jeg la om til lchf tvert!
    Etter det har jeg lest 3 bøker til og bestilt mange kokebøker. Det er bra inspirasjon 🙂

    Det går sakte men sikkert nedover med vekten, og jeg kunne i dag feire 7 kilo i minus 😀
    Etter å ha sett 3-sifret tall på vekten i 13-14 år, så ser jeg fram til å spise meg ned til tosifrede tall og til å kunne handle klær i vanlige butikker.

    Et stort takk og en stor kram til kostdoktor'n!

    Svar: #40
  40. Ann Kristin
    Grattis! Till slut händer der!
  41. Sanna
    Hej!

    Jag läser till sjuksköterska på universitetet och för några veckor sedan hade vi en föreläsning om kostråd. Föreläsaren gick egentligen inte igenom något annat än Livsmedelsverkets råd och de Nordiska råden osv. Det jag hakade upp mig på, var inom kolhydrater och fett-delen, att hon sa: "detta ämnet är ju omdiskuterat och man får tycka vad man vill om det. Men vi som sjuksköterskor måste alltid lära ut och rekommendera dessa beprövade och rätta råd." Jag höll på och gå i taket. Det finns ju ingenting naturligt med att rekommendera margarin istället för riktigt smör.. Det jag undrar är hur man ska gå tillväga för att det ska bli en ändring uppifrån? Man kan ju inte göra "som man vill" även om jag hellre rekommenderar någon smör.. frustrerande!

    Svar: #42, #43
  42. MickeB
    Sanna, du kan ju prova upplysa din lärare att du som sjuksköterska kommer att ge råd till sjuka människor och Livsmedelsverkets kostråd bara gäller för friska människor.
  43. Zepp
    Mnjae en saning med modifikation skulle jag kalla det!

    LCHF är erkänt av Socialstyrelsen som en fullgod kost

    SLVs kostråd gäller inte sjuka.. bara friska, det medger de själva och tar inget ansvar för kost vid sjukdom.. vilket är det du behöver bry dig om i din yrkesutövning!

    SBU har tagit fram kostrekomendationer för diabets och för fettma.. lågkolhydratkost finns med där som alternativ.

    När det gäller kost och rekomendation vid sjukdom.. så har alldrig SLVs kostråd ens varit på tapeten.. de gäller för friska som sagt.

    Utan vad som gäller för personer inom sjukvården är, vetenskap och beprövad erfarenhet.. och där är SBU högsta uttolkare.. inte SLV!

  44. ML
    Önskar att rubriken ändras till "För en friskare framtid" i stället för "Mot en friskare framtid", för en mer positiv känsla.

    I övrigt vill jag bara tacka för ögonöppnaren när jag läste Matrevolutionen. Efter ett par år på LCHF finns bara fördelar; magen funkar bra, jag slipper blodsockerfall och extrem hunger varje för- och eftermiddag, inga finnar längre och, det bästa av allt, jag får äta allt det godaste men slipper "utfyllnadsfödan" (pasta, potatis, ris..).

    Stå på dig Andreas!

    Tack!

  45. Michael
    Lite märklig uppfattning av Kostdoktorn att kategorisera kaloriräkning som "ätstörning" - medan en minst lika manisk räkning av kolhydrater och, därutöver, ketonmätningar är huuuur sunt och naturligt som helst.

    Utveckla gärna, så jag kan se hur tänket går på den punkten. Utöver den inkonsekventa blundern så var det en mycket inspirerande läsning!

  46. Fredrik
    Hej alla!

    jag är så tacksam att jag kom i kontakt med detta forum.
    i maj 2013 fick jag reda på att jag fått diabetes och ändrade då tvärt mina matvanor vägde 125 kg idag väger jag 85 kg och har inga symptom kvar äter inga läkemedel.....innan med väldigt högt blodtryck dåliga blodvärden mm allt borta

    Med vänlig hälsning Fredrik

  47. Adam
    Hej Andreas,

    Tack för en bra hemsida, för allt jobb du lägger ner och för en intressant och informativ artikel.. Jag håller med dig om en hel del men skulle ändå vilja fråga dig hur du resonerar när du hänvisar till våra förfäder, som var jägare och samlare, men samtidigt skriver att deras kost var "rik" på fett? Menar du våra förfäder här i Skandinavien då, eller menar du våra förfäder någonstans mer tropiskt längs med ekvatorn? Menar du för 100 år sedan? 200 år sedan? 10.000 år sedan? 200.000 år sedan? Det spelar enligt mig oerhört stor roll i sammanhanget..

    Om du menar våra förfäder här i Skandinavien så skulle vilja invända och istället säga att deras kost var väldigt fattig på fett, men jag instämmer givetvis att fettet som de fick tag på var däremot av oerhört mycket bättre kvalité än vad vi stöter på idag och att de tog till vara på fettet och ansåg att fettet var värt mycket mer än guld. Dock att påstå att det fanns gott om dessa fetter är ett påstående jag anser är felaktigt..

    Tänk att vi levde i stammar på ca 150 personer, en stor del av dessa människor var jägare och fick säkert tag i en hel del djur att äta men samtidigt om man delar upp den lilla mängd fett som finns per djur med det antal som ska konsumera det så förstår man snart att det blir en väldigt liten ranson över till varje person. Det är ett faktum att det mesta av det mättade fettet kom från djur, andra fetter kan man få tag i från en del vegetabiliska källor som ekollon eller andra vilda nötter och frön..

    Mjölkprodukter kom i samband med jordbrukandet när vi slutade leva som nomader och bestämde oss för att starta civilisationer på särskilt utvalda platser (kanske 6000-12000 år sedan), så att använda mjölkprodukter som mjölk, smör etc. och samtidigt hänvisa till jägare och samlare är inte riktigt korrekt anser jag.. Vegetabiliska oljor som exempelvis olivolja är också en relativ ny uppfinning och användes (förmodligen) först inte som mat utan som bränsle för eld/ljus.

    Det jag försöker lyfta fram är egentligen att våra förfäders tillgång till fett var väldigt begränsad, men eftersom fett är den bästa energikällan för en jägare/samlare så var fet mat extremt eftertraktat. Så jag både håller med dig men invänder samtidigt lite grann.. Skulle vara intressant att höra dina tankar kring detta?

    Allt gott!

    Adam

    Svar: #49
  48. Malin Rehnstedt
    Hej!

    Tips!
    Jag köpte nyss 3 ex av Matrevolutionen på CDON.com för 110 kr inkl frakt. Jag använde koden "pers55".
    Man kan googla fram rabattkoder till nästan allt. Jag googlade "rabattkod böcker cdon".
    Jag ska dela ut/låna ut böckerna till mina lärare och klasskamrater på universitetet. Speciellt vissa lärare behöver läsa!

  49. MickeB
    Adam, att jägarna och samlarnas kost var fettfattig är nog helt felaktigt. Du får betänka att före jordbrukets intåg för ca 4-5000 år sen fanns djurarter i Sverige som inte finns längre alternativt mycket sparsamt ex är uroxe, visent, myskoxe och vildsvin. Alla dessa djur lägger på sig en hel del fett i depåer runt organen och under huden. Även om muskelköttet i sig innehåller lite fett så finns en hel del fett på djuren som idag ofta slängs av jägarna på ex älgar.
    Man tog ju även reda på benmärg och hjärna som innehåller mycket fett.
    Sen glömmer du bort att man fiskade ex lax, strömming, sill och makrill är ju fettrika fiskar.
    I Vuollerim i Norrbotten har man hittat en bosättning som är över 6000 år gammal där man kan konstatera att den feta laxen var en av deras huvudfödor tillsammans med älgen.
  50. Nettan
    Alla inlägg är på personer som har/ haft stor övervikt.
    Jag är inte stor (165cm, 56kg), men vill äta bättre mat.
    Är det LCHF-kost jag ska äta, eller är det ngt annat som gäller.
    För att komma i trivselvikt skulle jag vilja gå ned 3kg.
    Mådde bra när jag låg där förut.
  51. Bo Eriksson
    Hej Andreas.
    Jag är riktigt glad för att det finns sådana läkare som dig.
    Jag önskar dig all lycka i ditt arbete.
    MVH Bo Eriksson
  52. Andreas
    Hej, intressant inlägg och blogg. Första besöket för mig men kommer nog läsa vidare. Tills dess delar jag med mig av mina första intryck:

    Du verkar sträva efter att vara saklig om kost. Det enda som gör att jag tvivlar och är skeptisk till den här sidan är att det verkar smyga sig in konstiga jämförelser och sensationalism här och där. T.ex.:

    "Det är lätt att förstå hur galet ute Livsmedelsverket är. De rekommenderar amning, sen bara lättmjölk. Bröstmjölk innehåller 4,5 procent fett (till stor del mättat fett). Lättmjölk? 0,5 procent.

    Vem har fel, Moder Natur eller Livsmedelsverkets 80-talsdoftande kostdoktriner?"

    Om vi ska prata om vad som är "naturligt" så kan vi lika gärna prova att rekommendera att amma sin mamma tills man är 19 år gammal. Då tycker helt plötsligt inte så många att något av alternativen låter så naturligt längre. Om det nu känns naturligt att sluta amma, varför skulle då vare sig 0,5%- eller 4,5%-mjölk vara mer naturligt än det andra?

    Förslag på förbättring: Ta bort onödiga jämförelser som denna då de skiftar fokus och mest väcker misstankar.

    Och så en bildtext på en annan sida:

    "Gillar du smaken av svenskt margarin? Här ser du dunken med koncentrerade artificiella smakämnen den kommer ifrån. Samt ett par andra oidentifierade tillsatser som används i margarintillverkning. Notera symbolerna om att innehållet är brandfarligt och frätande."

    Vad är egentligen poängen med att säga att en ingrediens är brandfarlig och frätande? Jag kan upplysa om att lök bildar svavelsyra i kontakt med vatten [så sluta ät lök för svavelsyra är frätande]. Det ger intrycket av att du vill skrämma upp mer än att upplysa, och då letar i varje fall jag vidare efter information.

    Förslag på förbättring: Om du vill skrämma upp folk, förklara i så fall varför man ska vara rädd, annars börjar man tvivla. Eller ta bort meningar som saknar poäng.

  53. ramona
    Hej har en fråga är nyfiken att börja med lchf för det ska bli bättre för blod sockret har typ 1 diabetes men väger inte så mycket hur gör jag för att inte gå ner för mycket i vikt med vänlig hälsning ramona
  54. Therese Sundholm
    Hej Doc
    Jag har fått olika uppgifter från olika håll angående Proteiner och Fett.
    Jag väger 82 kg är 159 cm lång är 54 år.
    Ska jag då äta 82 proteiner ex 82 gram fisk ? eller ska jag äta
    dom egentliga proteinerna alltså efter hur mycket protein det är i tex 100 stekt torsk som är 22,5 gram potein ? Sen undrar jag även om en annan sak, jag är Gastric By Past opererad, och för mig är det svårt att få i mig så mycket proteiner, så jag undrar vad som är ditt råd att äta procen protein-fett-kolydrater. Jag har extremt svårt att gå ner i vikt trots två viktoperationer både Gastric Bypas och Gastric Banding. Som jag gör nu så äter jag 16 gram Kolhydrater (3 %) 19 Protein 102 gram (19 %) och 186 gram Fett (78 %) hoppas du kan ge mig klarhet i detta jag vill inte göra fel, är desperat behov av att gå ner i vikt och börja må bättre än jag gör nu. Med vänliga hälsningar Therese
  55. hitler son
    trump is lyf
  56. hitler son
    trump is the new hitler
    Svar: #57
  57. trump son
    jag gillar saker som trump gillar

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av