Dagens löpsedel: ”Hälsoexperter i saltbråk”

Aftonbladet

Bör du äta mindre salt under en rekordartad värmebölja – eller mer? Det handlar Aftonbladets löpsedel om idag.

Svaret borde vara klart men ändå finns det en expert som envist hävdar ”mindre”, vilket en annan kallar ”livsfarligt” och ”vansinnigt”. Voilá, ett kvällspressbråk:

Aftonbladet: Experterna i saltbråk

Själv skrev jag om historien härom dagen: Bör du undvika SALT under sommaren?

 

26 kommentarer

Toppkommentarer

  1. carin
    Jag undrar verkligen varför livsmedelsverket och olika kostrådgivare utgår kategoriskt från att "vi" äter bröd, charkuterier, färdigmat, ost mm i sådana mängder att vi får i oss tillräckligt med salt. Om man är trovärdig som rådgivare om kost så borde man börja med att förklara hur mkt salt man anser är bra och sedan kanske påtala olika saltkällor som finns. Så kan "svensson" tänka själv vad hen får i sig på en dag. Nu blir många saltskrämda i onödan trots att de kanske äter oprocessad mat och saltfritt. Själv hade jag natriumbrist nyligen troligen pga att jag saltat för lite och inte äter industrimat.
    Svar: #23
    Läs vidare →
  2. Erik S
    Lena Hulthén är ledamot i Expertgruppen för Kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverket.

    Detta faktum behöver inte nödvändigtvis i sig ligga henne till last, men att Livsmedelverket på detta sätt rekommenderar ett MINSKAT saltintag under en av de varmaste ihållande värmeböljorna på länge, då folk knappt gör något annat än svettas bort salt, tja, nog är det synnerligen verklighetsfrånvänt!

    Men det är väl som med Livsmedelsverkets övriga kostrekommendationer: De är direkt felaktiga eller märkliga. Exempel på direkta felaktigheter från myndigheten: rekommendation att äta hälsodegenererande höga 55-60 energiprocent från kolhydrater, samt föråldrade varningar för mättat fett. Exempel på märkligheter: att klumpa samman de helt näringsmässigt väsensskilda grupperna Frukt samt Grönsaker, till underligheten Fruk&Grönt.

    Svar: #19
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Gunilla Jansson
    Läs forskning om salt http://www.halsovagvisaren.se salt
    Svar: #6
  2. Gunnar
    Det man kan ta med sig från den artikeln är väl att Lena Hulthén säger "Jag förstår inte". Ja Lena, det är exakt vad det handlar om. Du förstår inte.
  3. Vitaminfreak
    När jag har ätit färdiglagad industrimat så smakar den äckligt salt men när någon gång äter chips så smakar det alltid gott och lagom salt. Salta jordnötter är nästan alltid för salta. Kroppen borde väl kunna känna om den behöver salt eller inte? Om man inte äter industrimat och snacks väldigt ofta så bör det inte vara farligt med salt. Jag var orolig ett tag över att min gamla pappa fick för lite salt på äldreboendet men det visade sig att maten de får är väl saltad. Jag fick smaka på såsen en gång och den var salt.
  4. Bengt Nilsson
    Det är väl tänkt att om man är docent respektive professor så skall man veta vad som är sant, när man uttalar sig. Det här är ju knappast någon åsiktsfråga utan här är det rätt eller fel som gäller. Att det är raka motsatsen mellan de två är ju bara förnedrande, undrar varför "vanligt" folk inte riktigt litar på olika kostråd
    Svar: #9
  5. RS
  6. Steffen
    Om jag får vara riktigt ärlig, uppfattar jag inte Annette, som står bakom denna hemsida, som riktigt insatt. Hon påstår att vi bara behöver 0,2 g salt per dag - vilket torde vara direkt livsfarligt!

    Dessutom skriver hon, att vi bör akta oss för mättat fett, med sina långa fettsyror.

    Borde inte hon kunna få jobb på livsmedelsstyrelsen?

  7. Steffen
    Trevligt att se, att Uffe Ravskov (som jag anser för en riktigt kapabel läkare) också ställer sig bakom tankarna som Björn Hammarskjöld och Ulf Ljungblad för fram!
  8. RS
    Vi bör äta minst 15 g salt per dag

    "De flesta kliniska kemlab visar att normalmängden salt som man kissar ut per är mellan 9 och 18 g salt per dygn. Eftersom man saknar saltkällor i kroppen måste man därför varje dag äta lika mycket salt som utsöndras, dock minst 15 g salt per dag. Allt eventuellt överskott skickas omedelbart ut via njurarna och urinen."
    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2014/08/03/saltbrist-ar-dodligt/

  9. Steffen
    Vad menar du Bengt? Det är inte bara en åsikt han har. Han har helt rätt - utom att sätta gränsen vid 12 gram om dagen troligen är för lite det med. Läs på om salt vettja.
  10. RS
    "de äldre patienter som dog i värmeböljan i Paris för några år sedan dog av cirkulationskollaps p.g.a. att de tillfördes vatten utan salttillskott, dvs. för lågt saltintag och därigenom för lågt natrium i blodet, inte för högt natrium i blodet, trots adekvat vätsketillförsel... Hade dessa patienter tillförts vätska innehållande natriumsalter som t.ex. natriumvätekarbonat hade de inte avlidit. Därför har nya riktlinjer gått ut till personal som tar hand om äldre i Paris att enbart vatten utan salter inte får tillföras patienterna, framför allt inte vid hög lufttemperatur. Detta vet uppenbarligen inte Livsmedelsverket något om."
    http://www.kostdemokrati.se/ulfljungblad/2012/11/04/saltbrist-kan-ge-...
  11. Bengt Nilsson
    Steffen, grejen är att det borde vara omöjligt att två s.k. experter har så olika uppfattning om en så viktig fråga. Borde vara som om två experter har olika uppfattning, den ene säger att jorden är platt, den andre rund. Åter själv mycket salt och mår bra av det, skall faktiskt kolla mängden en dag
    Svar: #13
  12. carin
    Jag undrar verkligen varför livsmedelsverket och olika kostrådgivare utgår kategoriskt från att "vi" äter bröd, charkuterier, färdigmat, ost mm i sådana mängder att vi får i oss tillräckligt med salt. Om man är trovärdig som rådgivare om kost så borde man börja med att förklara hur mkt salt man anser är bra och sedan kanske påtala olika saltkällor som finns. Så kan "svensson" tänka själv vad hen får i sig på en dag. Nu blir många saltskrämda i onödan trots att de kanske äter oprocessad mat och saltfritt. Själv hade jag natriumbrist nyligen troligen pga att jag saltat för lite och inte äter industrimat.
    Svar: #23
  13. Steffen
    OK Bengt, då missuppfattade jag hur du menade, ursäkta mig. Jag kan hålla med om, att det är paradoxalt, att två experter kan ha diametralt motsatta synpunkter.

    Jag kan berätta om en av våra vänner i Danmark, som hade högt blodtryck och läkaren bjöd honom att minska saltintaget - vilket han gjorde. Åt inte ens ost pga. av saltinnehållet. Efter ett tag kollapsade han och fördes till sjukhus. Där konstaterade man - saltbrist! Att följa läkarens råd höll på att kosta honom livet!

    Så jag tror helt säkert att du gör rätt i (och även jag, för jag äter också ganska mycket salt) att fortsätta med den goda vanan. Man ska förstås aldrig överdriva, men det kommer väl helt naturligt. Om något blir FÖR salt, protesterar våra kroppar redan när det når smaklökarna!

    Svar: #20
  14. Gudrun
    Om nu för mycket salt skulle vara farligt så skulle jag inte leva idag. Under en längre period i mitt liv gick jag jämt omkring och knaprade på grovsalt. Kunde äta flera matskedar per dag. Drack inte mer eller kissade mer än vanligt heller. Inget högt blodtryck eller andra känningar av det. Det var som om kroppen skrek efter salt.
    Idag har jag inte samma "saltberoende", men varma sommardagar skriker kroppen efter salt. Parerar det med salta jordnötter eller rökt, saltat fläsk.
  15. Erik S
    Lena Hulthén är ledamot i Expertgruppen för Kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverket.

    Detta faktum behöver inte nödvändigtvis i sig ligga henne till last, men att Livsmedelverket på detta sätt rekommenderar ett MINSKAT saltintag under en av de varmaste ihållande värmeböljorna på länge, då folk knappt gör något annat än svettas bort salt, tja, nog är det synnerligen verklighetsfrånvänt!

    Men det är väl som med Livsmedelsverkets övriga kostrekommendationer: De är direkt felaktiga eller märkliga. Exempel på direkta felaktigheter från myndigheten: rekommendation att äta hälsodegenererande höga 55-60 energiprocent från kolhydrater, samt föråldrade varningar för mättat fett. Exempel på märkligheter: att klumpa samman de helt näringsmässigt väsensskilda grupperna Frukt samt Grönsaker, till underligheten Fruk&Grönt.

    Svar: #19
  16. Irene
    Hörde en mamma i dag på uteserveringen som sa till sin 4 åring inte för mycket salt det är farligt!
  17. MickeB
    Eldaresjuka , en intressant sjukdom i sammanhanget

    http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Eldaresjuka

  18. Foxen
    En frisk kropp balanserar sin saltbalans själv under förutsättning att man får i sig minst det behov kroppen har. Får man i sig för mycket signalerar kroppen detta genom att man blir törstig och njurarna sköljer ut överskottet mha den vätska man dricker pga av att man blir törstig. Mao ät salt mat och drick tex vatten och pinka så löser det sig!
  19. Spanstind
    Frukt & grönt har blivit ett svårifrågasatt mantra som basuneras ut titt som tätt.
    Syftar på sammankopplingen i sig.
    Spannet mellan ekologiskt odlade grönsaker och sockerstinna besprutade frukter är inte så litet.
    "Frukt är godis" är en gammal devis. Det stämmer nog även om de som hittade på den inte lade in fullt samma innebörd som jag gör.
  20. Göran
    Kan vara värt att nämnas igen att hjärnan kommunicerar med hjälp av olika koncentrationer av salt i cellerna. Minskar saltet kommer hjärnans förmåga att kommunicera minska. Utan att veta om det kan jag gissa att vi kollapsar när denna kommunikation inte fungerar längre. Känner vi saltsug talar kroppen om att vi behöver salt. Det vore säkert väldigt dumt att nonchalera en sådan signal.
  21. Sara
    Jag undrar vilka livsmedelsintressen som gynnas av att vi äter för lite salt? Eller är det läkemedelsintressen som i första hand drar fördelar av ett lågt saltintag? Någon som vill spekulera?
    Svar: #22
  22. pmg
    Det är väl ganska många inom livsmedelsindustrin som i varje fall gynnas av Hulthens uttalande som kan sammanfattas ungefär. "Vi får tillräckligt med salt i oss eftersom vi äter en massa industriellt processad skräpmat. Det är bra så. Ändra inte".

    Ett annat budskap kan vara "Ät ren mat. Det mesta innehåller små mängder salt så lägg till det salt din kropp behöver. Reglera mängden om du vistas i varma miljöer och/eller svettas mycket."

  23. pmg
    Tack Carin för denna kommentar. Jag håller med till fullo. Jag har genom åren haft lågt blodtryck och jag dras till artiklar där det står om metoder och livsmedel som är "bra för ditt blodtryck". För att alltid upptäcka att skribenten utgår ifrån att man har högt blodtryck. Som om ALLA har det. Etc. I denna tråd handlar det om salt - som om ALLA konsumerar för mycket salt genom industrimat.

    "Jag undrar verkligen varför livsmedelsverket och olika kostrådgivare utgår kategoriskt från att "vi" äter bröd, charkuterier, färdigmat, ost mm i sådana mängder att vi får i oss tillräckligt med salt. Om man är trovärdig som rådgivare om kost så borde man börja med att förklara hur mkt salt man anser är bra och sedan kanske påtala olika saltkällor som finns. Så kan "svensson" tänka själv vad hen får i sig på en dag. Nu blir många saltskrämda i onödan trots att de kanske äter oprocessad mat och saltfritt. Själv hade jag natriumbrist nyligen troligen pga att jag saltat för lite och inte äter industrimat."

  24. Q
    Även kostdoktorn fick ut ett löp. Perfekt symbios som man säger.
  25. CE
    Jag har ofta krypningar i benen. Har träffat flera läkare men ingen ville ställa diagnos eller ens skicka mig vidare, då får man vackert söka sin diagnos via google. Då hittade jag fenomenet saltbrist! Så numera när jag har känningar fyller jag en 50 CL flaska med vatten och himalayasalt och dricker under dagen. Var sedan till en alternativterapeut som pratade om cellsalter. Nu förstår jag hur viktigt det är med salt balans i kroppen. Det här har inte läkarkåren en susning om så egenvård samt att bygga vår hälsa det får vi låta de alternativa terapeuterna lära oss, de har mycket kunskaper. Sedan ska man väl ta Livsmedelsverkets råd med en....nypa salt. De invalda i styrelsen sitter nog på fler stolar.
  26. Tuva
    Jag blev mest full i skratt. Det lät nästan utomjordiskt dumt:
    "Trots att folk inte lyfter saltkaret får vi i oss massor av salt i färdiga produkter som bröd, ost, oliver och salami."
    Jomen ja. Kanske man inte ska råsalta på den färdiglagade maten som man sen äter med brödet med tillsatt salt i. Vad vet jag? Den största delen av saltet vi idag får i oss "för mycket" av numera kommer från processade "livsmedel".

    Vi som roar oss med att äta mat för människor får vackert salta själva och då är jag ganska säker på att kroppen säger till. Min gör det i alla fall. Jag är inte glad i salt i vanliga fall, är en av dem som skrynklar ihop hela ansiktet om det är för salt, men varma sommardagar kan jag nästan äta det rent ur handen. Lustigt det där...

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av