D-vitamin mot svininfluensan?

Svininfluensans start?

Starten på epidemin?

Förebygger D-vitamin insjuknande i influensa? En del studier tyder på det. Och kanske är 4000E dagligen dessutom ett billigt och biverkningsfritt sätt att minska risken för diverse sjukdomar.

Det skriver professor Stig Bengmark idag i Dagens Medicin.

Debattartikel

Dagens Medicin: Testa profylax med vitamin D och kost mot influensan

Ur artikeln:

Det är välkänt att vissa infektioner, liksom kroniska sjukdomar, är mer frekventa ju närmare man lever Nord- respektive Sydpolen, något som förknippats med en relativ brist på vitamin D. I tropiska länder är frekvensen av dessa sjukdomar, speciellt influensa, lägst och här anses ingen säsongsvariation finnas. På våra breddgrader debuterar, alternativt återkommer, ett antal sjukdomar med fördel på senvinter/vår, något som förknippats med det faktum att de flesta av oss under vinterhalvåret inte får något nytillskott av vitamin D från solen samtidigt som kroppens vitamin D-depåer halveras var sjätte vecka.

…En allmän profylax med vitamin D har åter föreslagits. Enligt en nyligen publicerad hälsoekonomisk studie (Gant et al 2009), skulle en generell profylax till EU:s befolkning kunna medföra en minskning med cirka 18 procent av den allmänna sjukdomsbördan inom unionen och därtill ge en direkt och indirekt besparing på uppemot 187 miljarder euro.

…Ovan föreslagna kompletterande åtgärder saknar biverkningar och är därtill förhållandevis billiga. En daglig dos på cirka 400 IE räckte till att eliminera engelska sjukan. Kanske kan en tio gånger större dos bidra till att reducera förekomst av infektioner och kroniska sjukdomar.

Stig Bengmark, professor

Kul att se hur allt fler får upp ögonen för hälsopotentialen i att undvika den i solfattiga Sverige vanliga D-vitaminbristen.

Kanske minskar det risken för svininfluensa också.

Mer

Sola (lagom) i sommar
“För lite solljus kan ge autism”
Vetenskapsmagasinet i SVT om D-vitaminbrist
D-vitamin och depression
D-vitamin och Omega-3: Sanningens ögonblick?

D-vitamin – solvitaminet

Smarta tillskott

Kostdoktorn rekommenderar

Här hittar du D-vitamin och Omega-3

 

1 2

72 kommentarer

  1. MariaJ
    Kan gravida ta höga doser vitamin D? Låter ju bättre än att ta vaccin med etylkvicksilver i, som kan skada fostrets hjärna. Hur höga doser kan man i så fall ta?
    Läs mer på: http://www.amalgamskadefonden.se/default.asp?id_Page=186

    I Canada ska Public Health Agency of Canada undersöka D-vitaminets roll mot svininfluensa.

    http://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2009/08/13/canada-l...

  2. Maria J,
    jag rekommenderar normalt max 4 000 E dagligen i längden. Högre doser kan vara ofarliga, och kanske ibland bättre, men då bör man kontrollera blodprov.

    Kan gravida också ta D-vitamin? Javisst - kanske är det ännu viktigare för dem. Svårare D-vitaminbrist kan potentiellt vara klart farligt för barnets utveckling.

    http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin

  3. Nils
    Doc,
    Ska du vaccinera dig mot svininluensan?
    undrar Nils
  4. Trance
    Att inte vaccinera sig är ganska elakt mot de som är speciellt utsatta för sjukdomen men inte kan vaccinera sig på grund av t.ex. allergi.
  5. Intressant diskussion!
    Jag har själv MS och har kört med tillskott av d-vitamin och omega-3 i 1år nu då jag hört att denna kombinationen kan vara bra mot min sjukdom. Har tagit 4000IE dagligen kombinerat med 2 kapslar Pikasol Forte och inte varit sjuk någon gång under denna tiden. Mina jobbiga eksem som jag brukar få på vintern har jag också blivit av med. Här även känt mig väldigt pigg under denna tiden.
    Får väl se om jag kan slippa svininfluensan också då är det en bra bonus.
  6. JAUS
    Trance: Försöker du ge de som inte vill vaccinera sig dåligt samvete?
    Jag tänker i alla fall minsann inte spruta in kvicksilver i min kropp bara för du anser att jag är "elak". Var och en bestämmer över sin egen kropp.
  7. Stefan
    Doc, jag tror att det finns fler du behöver utbilda i myndighetssverige?

    Undra om det är en slump att det är i Norrland som första större utbrottet skett i Sverige? Eller kan det bero på det rubriken syftar på i denna blogg tråd?

    "160 barn på en skola i Skellefteå insjuknat. "De har haft ett kallare väder och då sätter viruset fart", säger statsepidemiolog Annika Linde."

    http://www.smittskyddsinstitutet.se/om-smi/smis-ledningsgrupp/annika-...

    Så hon driver alltså tesen att man kyla gör oss sjuka..
    Jag tycker det är helt otroligt att hon är läkare och ansvarig på smittskyddsinstitutet och ger den förklaringen 🙁

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/utbrott-av-influensa-bland-elever-i-...

  8. Stefan,
    kylan spelar säkert in. Men D-vitaminet (den svaga solen norröver) verkar också kunna vara viktigt.
  9. jon
    DEt verkar finnas andra faktorer som spelat in
    http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3155128
  10. Anna Delin
    Det finns faktiskt en seriös teori som går ut på att kall/torr luft gör slemhinnorna mer mottagliga för virus samt att slemdropparna från nysningar och hosta håller ihop bättre i kallt väder och därför transporterar virus lättare mellan människor. Allt för att försöka förklara varför folk blir förkylda på vintern i högre utsträckning än på sommaren.

    Detta förklarar dock inte riktigt varför skolorna i Skellefteå vädrar sina klassrum (rumstempererade får man anta) noga nu efter att 160 personer insjuknat. 🙂

    Själv gör jag ett litet experiment och äter D-vitamin (4000 IE om dagen) i förhoppningen att dagisförkylningarna och kultingsnuvan ska studsa. Bebbarna får också en liten extra tilldelning.

  11. Stefan
    Vår familj (två skolbarn) har ätit 2000 ie per dag i över ett år (vi har sedan sommaren dubblat dosen) Summa infektionssjukdommar i familjen det senaste året = 0 dagar..

    Jag kan givetvis inte dra några slutsatser av detta, men misstänker att d-vitamin alt paceboeffekten gör underverk för vår infektionskänslighet - vilket det är spelar ingen roll för oss, vi är bara glada över att slippa vara sjuka 🙂

  12. Zizzy
    Jag käkar 4000IE D3 om dagen och nu har även min tonårsdotter börjat ta D3.
    Kan 2000IE om dagen vara lagom till en 14-årig lättviktare till tjej?
  13. Andy
  14. Sebastian
    Hej!
    Jag har en mindre fråga åt dig; det finns en man som heter Trevor Marshall, och som påstår att vitamin D är väldigt skadligt för människan i de nivåerna som folk börjar föreslå nu. Vad säger du om hans syn på vitamin d?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Trevor_Marshall

  15. Yo
    Även detta saxat ur artikeln som länkats:


    Också andra kompletterande åtgärder mot influensan kan över­vägas. Ett ökat intag av plantbaserad föda är säkert av värde. Tusentals plantor, liksom vissa probiotika, innehåller rikligt med anti-inflammatoriska substanser.

    Speciellt studerad är gurkmeja, en väldokumenterad hämmare av COX-2 och NF-κB, har starka antiinflammatoriska egenskaper. Man kan också överväga att minska sitt intag av föda, rik på inflammations-inducerande molekyler, som ger i princip samma inflammatoriska effekter i kroppen som tobaksrökning. Hit räknas föda som hettats upp över 80-100 grader, till exempel mejerivaror, bröd, fläsk , korv, buljong, basamico-vinäger, coladrycker med mera.

    Hur låter det för er som har koll?
    (själv är jag nybörjare på LCHF, fortfarande lite skeptisk och fettskrämd)

  16. Kött hettas bara i undantagsfall upp till över 100°, och bör normalt inte komma över 80°. Undantaget är ett tunt skikt på ytan vilket bör hettas upp tillräckligt för att döda alla bakterier som kan finnas där, bakterier finns mycket sällan i själva köttet utan bara på eller mycket nära ytan.
  17. Yo
    Så - köttfärssås är inte så bra som jag först fick för mig 😉
  18. Köttfärssås är toppen. Ha i extra fett bara.
  19. Köttfärssås är säkert bra, men kanske inte varje dag.
  20. Gun-Marie "Smörstekt"
    Re Stefan inlägg 57, Doc 58, 60 mfl kyla och ökning av svininfluensafall!
    Det var i Mexico det började - inte sant? - och hur kallt är det där?
  21. Eje Sandberg
    Finns några studier alls som propagerar för höga D-vitaminintag, där man också har mätt nivån på den aktiva metaboliten D-1,25 OH? Eftersom det är den som gör jobbet så känns det vanskligt med studier där uppmätta D-vitaminnivåer på D-25OH korreleras med hälsa. Vad jag menar är att de studier som görs på populationsnivå kan vara sanna, men ändå ge fel bild för de som har kroniska inflammatoriska sjukdomar, där D-25OH omvandlas till D-1,25OH och ger en indikation på "för lite" D-vitamin samtidigt som den aktiva metaboliten kan vara skyhög.
    Så var i allafall proverna på mig och för alla andra som kör marshallprotokollet.
    Vem har betalat forskningen på D-vitamin? Tillverkarna?
  22. Maria Jonsson
    Jag är också skeptiskt till att ta högre doser än experterna säger är ofarligt. Menar du att du fick mätt D-1,25OH?

    Var det vårdcentralen som mätte och hur högt hade du? Mätte dom både det aktiva och det icke aktiva?

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av