Finansföretaget Credit Suisse: Framtiden är LCHF

credit_suisse_logo_2

Rädslan för fett är historia. Under kommande år kommer efterfrågan på fett att öka globalt medan efterfrågan på kolhydrater kommer att sjunka. Hela världen kommer att börjar äta mer fett och färre kolhydrater (i genomsnitt).

Detta är vad en stor rapport från det stora internationella finansföretaget Credit Suisse förutspår, baserat på trender och framväxande medicinsk kunskap.

Bloomberg Business: No Bread, Please, Just Pass the Butter as Fat Demand to Soar

PRNewswire: Credit Suisse Publishes Report on Evolving Consumer Perceptions about Fat

Rapporten:

Credit Suisse Research Institute: Fat: The New Health Paradigm

Kommentar

Rapporten är fascinerande läsning och jag kan varmt rekommendera de två första sidorna (inledning och sammanfattning). Den ger dig en snabb blick in i hur prognosmakarna ser på den framväxande debatten.

  • Fett är stort på väg tillbaka och det finns inte några vetenskapliga skäl till att frukta mättat fett eller kolesterol i kosten. Den globala efterfrågan ökar med 43% fram till 2030.
  • Kolhydrater är huvudorsaken till fetma- och diabetesepidemierna. Fler och fler förstår det. Världskonsumtionen kommer att minska med 8,3 procent fram till 2030 (trots befolkningsökning).
  • Institutets undersökningar visar att majoriteten av nutritionister och läkare fortfarande har utdaterade uppfattningar om fett och kolesterol, och tror felaktigt att det är dåligt för hjärthälsa. Modern forskning visar att den uppfattningen är felaktig, enligt modern rapporten. Detta faktum kommer sannolikt att spridas snabbt när fler och fler experter uppdaterar sin kunskap.

Framtiden är färre kolhydrater och mer fett.

 

9 kommentarer

  1. Henrik
    från Twitter:
    ACA ‏@ACAtoday för 20 timmar sedan
    ACA retweetade Kaiser Health News
    "Muscle pains that some seniors on statins complain of might be so severe as to cause a fall." @NCOAging #FPAD15 ACA tillagd,

    Kaiser Health News @KHNews
    Millions take statins to control cholesterol, but is it worth it among much older people? http://khne.ws/1FaYTWm

    Biverkningarna av rädslan för fet och kolesterol är stora.

  2. Jasmine
    Intressant länk! Jag undrar en sak ifall du Kostdoktorn skulle vilja svara på det:

    Jag har följt din sida i kanske 3 år och jag gillar när du tar upp studier som dessa för att kunna smätta dem i ansiktet på folk som inte tror på lchf, men jag undrar ifall du också ibland är objektiv; du, som kanske har mer kunskap om forskning än oss andra. Typ att ifall en studie är finansierad av typ något fett-företag så skulle du nämna det, för att man inte sedan när man visar studien får någon som kommenterar tillbaka att den inte är objektiv eller liknande.

    Det kan ju hända att du bara publicerar välgjorda studier (super i så fall), men ifall om, så undrar jag bara om du i så fall tar upp sådanna saker, så att man kan ha det i bakhuvudet när man visar en studie om att fett är bra och kolhydrater dåligt.

    Tack för att du inspirerat mig att leva enligt lchf-livsstilen! 🙂

    Svar: #4
  3. Eva N
    Tack för all information ni delar med er här. Har själv ätit enligt lchf i över två år och har mått bra, men börjar nu stå inför ett vägval. Jag undrar om ert team kunde se dokumentären Cowspiracy och ge ert perspektiv på innehållet? Själv är jag redo att utesluta kött/mejerier efter att ha sett den, men skulle gärna höra era kommentarer om dokumentären!
  4. Maria
    Hej Jasmine. Bra fundering.
    Jag tänker så här: LCHF/LC står ju för naturlig mat med naturligt fett, inte nödvändigtvis animaliskt, lagad från grunden med helst ekologiska och närproducerade råvaror.
    Det vet ju du. men det vet inte alla. LCHF tror många är bara Fett, fett, fett, kött, kött, kött. Och alla dessa naturliga råvaror är ju spridda på så många olika producenter att de ekonomiska intressena är svårare att se än tex en läskproducent som nyligen med köpta forskare försökte bagatellisera riskerna med socker. Men om något smörföretag skulle sponsra en studie förutsätter jag att det skulle redovisas här. LCHF ska ju individanpassas efter behov och ett annat missförstånd är att ALLA kolhydrater skulle vara dåliga, budskapet som Andreas avslutar med ovan är ju "Färre kolhydrater och Mer fett".
    Jag gillar att du benämner LCHF som livsstil, inte diet. Toppen 🙂
    Ha det bäst/Maria
  5. Mats Lindgren
    Det är ju fantastiskt att Credit Suisse gjort detta ställningstagande att det inte är det naturliga fettet som är inflammerande och farligt utan det farliga är för mycket kolhydrater/sockerarter i maten. I 6 år har jag skrivit över 800 inlägg på fethalsa.wordpress.com om att naturligt fett och kolesterol är en viktig del av ett fungerande immunförsvar. Hur jag kommit fram till detta? Jag har blivit helt frisk utan mediciner från svåra sjukdomar som diabetes, kärlkramp, reumatisk värk, prostatainflammation, kronisk bronkit m.m. Dessa sjukdomar ovan är egentligen inflammatoriska tillstånd i kroppen orsakat av för lite naturligt fett och för mycket sockerarter i kosten. Det lär finnas ytterligare ett 30-tal inflammatoriska tillstånd i kroppen skapat av kolhydrater/sockerarter i för stor mängd. Frågan är nu hur Sjukvården, Livsmedelsverket m.fl. tar till sig denna information? Ska de fortsätta hävda att smör är farligt och orsakar hjärt -kärlsjukdomar? Tack Andreas för att du publicerade detta viktiga dokument från Credit Suisse idag:)
  6. Henrik
    Om man funderar över varför det gått så illa med alla "välfärdssjukdommar" så bör man läsa "A big fat surprise"
    av Nina Teicholz. Den handlar om varför det har gått så snett.

    1948 fick amerikanska hjärtsällskapet en donation på
    50 000 dollar av Procter& Gamble. P&G har producerat bl a Crisco en margarin liknande smörja....
    De stora pengarna till forskning kommer inte från kött
    industrin utan från storbolag som P&G
    Det är inte kor som orsakar den dåliga luften i Indiska
    eller kinesiska städer.

    Några länkar annorlunda än den veganska skräckpropagandan.

    http://coltingblogg.com/2012/02/01/till-kottets-forsvar-min-kronika-i...

    http://kostkunskap.blogg.se/2015/march/fjorton-forskare-saknar-kunska...

    ,och här är en länk från 2012, som tyvärr fortfarande är aktuell:

    http://www.kostdemokrati.se/debatt/2012/04/01/slvs-pressmeddelande-an...

    Läs gärna Nina Teicholz "A big fat surprise" för att få lite bakgrund till varför det gått så illa. Läs gärna Ninas bemöttande av vegetarianen Dean Ornish "forskning".

    http://thebigfatsurprise.com/critique-dean-ornish-op-ed/

    Det går utmärkt att äta en vegetarisk LCHF, men det kräver kunskap, om hur man skall göra det så man inte får näringsbrister.

  7. Omnivoren
    Att fettskräcken försvinner är ju utmärkt. När den globala efterfrågan på fett ökar så lär dock intresset för oljepalmsodling inte minska. Det gäller att det finns goda motkrafter så att inte de sista regnskogsresterna försvinner. Men ingen blir väl ledsen om ett antal tusen hektar sockerrörs- och sojaodlingar i Brasilien omvandlas till oljepalmsplantager.
  8. Erik
    "Utdaterade" ... föråldrade låter bättre i mina språköron.

    8,3 % på femton år är ganska lite om man betänker att vanlig kost idag är 200-300 g kolhydrater och liberal LCHF kanske är 50 g.

    Svar: #9
  9. Malin R
    Ja, och mer är tveksamt.
    ... uppdaterar sin kunskap.
    ... är stort på väg tillbaka.
    Säger man verkligen så på svenska eller är det direktöversatt från engelska?

    Dessutom, ... det är dåligt för hjärthälsa.
    Det ska väl vara hjärthälsan, med bestämd artikel?

    Modern forskning ... enligt modern rapporten. Va?! Det är både tautologi och felaktig böjning av såväl modern som rapporten.

    Ska svenska Kostdoktorn reduceras till en taffligt översatt version av den engelska Diet Doctor så betackar jag mig!

    Jo, jag vet att sakfrågorna är viktigare men det ger ett oseriöst intryck med slarvfel och språkfel.

    God jul på er alla!!

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av