Colting: Ifrågasätt kostråden!

Jonas Colting

Livsmedelsverket tryckte härom veckan in sin fettskrämda insändare även i Borås Tidning. Nu får de rejält svar på tal. Från Boråsbon Jonas Colting, triathlonstjärna.

Det är i Coltings återkommande krönika som han sammanfattar sin syn på debatten. Han har låtit mig återge den även här:

Ifrågasätt kostråden!

Fettkriget går vidare! Det har nog inte undgått många att det just nu utkämpas en nästintill ideologiskt präglad debatt om huruvida fettet vi äter är nyttigt eller onyttigt för oss. Och inte minst vilket sorts fett vi bör äta eller undvika.

Denna debatt har blivit en het potatis i samhällsdebatten då den ifrågasätter gamla dogmer som också är institutionaliserade och av svenska myndigheter förankrade i vår folksjäl och gemensamma kunskapsbank. De dogmerna som så många fortfarande lystrar till går ut på att vi bör i största möjliga mån undvika ”onödigt” fett i maten och i synnerhet det mättade fettet och istället välja företrädesvis magra, fettsnåla och fiberrika livsmedel. Det mättade och naturliga fettet är vår fiende och i stort ensamt ansvarigt för vacklande folkhälsa och övervikt. Den rekommendationen kommer från Livsmedelsverket och är att betrakta som den högsta auktoriteten på området i Sverige.

Detta är alltså råd som påverkar hur vi alla äter i Sverige! Det är på de råden som barn i skolan serveras lättmargarin och lättmjölk. Det är på då råden smör och grädde undviks i maten i diverse storkök och istället ersätts med dåliga och smaklösa halvfabrikat och som gör att rött kött och till och med ägg i många fall betraktas som något tveksamt ur ett hälsoperspektiv. I hejaklacken för dessa råd står också alla indoktrinerade och till kritiskt tänkande oförmögna dietister som blint lyder vad de pådyvlats.

Och som så många andra auktoriteter så har Livsmedelsverket med förnumstig arrogans avfärdat all kritik som riktats mot dess råd och hänvisat till sin breda vetenskapliga bas som bevisar deras tes om fettets farlighet och dåliga egenskaper. Samtidigt har man passat på att med samma självklara arrogans avfärda belackarnas kritik som ovetenskaplig, ideologiskt präglad och till och med som sektliknande. Senast den 5 april kunde man i BT och i ett flertal andra dagstidningar läsa en insändare ifrån Ulf Bohman, som är nutritionschef på Livsmedelsverket, där han hänvisar till ”ett mycket stort antal vetenskapliga studier visar sammantaget att mättat animaliskt fett ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer”
Det är bara det att Ulf Bohman inte har en aning om vad han pratar om! Vad han påstår i sin insändare är faktiskt ren och skär lögn och måste betraktas som en Potemkinkuliss av stora mått med en vilseledd befolkning som följd!

I det senaste numret av facktidningen Dagens Medicin så har nämligen tolv ledande överläkare, professorer och docenter granskat de studier som Livsmedelsverket säger sig använda som underlag till sina råd. Och resultatet? Jo, att det är ovetenskapliga, osakliga, osanna och i många fall konstruerade fakta och studier och att resultaten nästan är undantagslöst felaktigt tolkade av Livsmedelsverket.

”Vi har nu studerat dessa listor och är bestörta. Antingen saknar de ansvariga basala kunskaper inom medicinsk vetenskap, eller också försöker de av olika skäl vilseleda oss.” Så sammanfattar de tolv experterna sin granskning och man avslutar med att säga att …”Allmänheten bör upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet. Det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att Livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning.”

I flera fall visade tvärtom studierna att det mättade fettet var nyttigt och att det istället är det kemiskt och starkt raffinerade margarinet samt ett överintag av kolhydrater som ska undvikas.

Ändå lever vi fortfarande i ett fettfobiskt samhälle där vi undviker naturliga, välsmakande och oraffinerade livsmedel och istället väljer värdelösa varianter med lätt-, light- och mini-prefix. Våra barn dricker fortfarande lättmjölk och många överviktiga kämpar förgäves med de traditionella kostråden om att undvika fett i maten. Allt för att det kollektiva Sverige inte tillräckligt ifrågasatt den auktoritet som är satt att värna om vår folkhälsa. Livsmedelsverket och Ulf Bohman borde skämmas när man fortsätter att sprida sin desinformation utan att hålla örat mot marken och vara lyhörd nog att höra gräsrötternas missnöje. Eller att vara ödmjuk nog att inse när man har fel och att man slår vakt om en värdegrund som numer är lika ihålig som ett fiskenät.

Och jag skulle vara väldigt nyfiken på om Ulf Bohman skulle kunna svara på den i logikens namn ställda frågan hur det kommer sig att det mättade animaliska fettet kan vara farligt för oss när det är en av de få saker som vi ätit sedan urminnes tider?

Animaliskt fett har vi ätit i hundratusentals år sedan människans gryning. Raffinerat socker och margarin har funnits tillgängligt i tvåhundra år…Gissa själva vad som är bäst Ulf!

Relaterade artiklar för de som vill läsa mer kan hittas på;
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml
http://www.aftonbladet.se/debatt/article4269141.ab
https://www.dietdoctor.com/se/livsmedelsverkets-insandarkampanj

Mer

Jonas Colting om “kolhydratsbluffen”

Intervju med Jonas Colting

Livsmedelsverket avfärdas i Dagens Medicin

Äldre inlägg