Nyheter

Colting dietistangrepp väcker känslor

Colting

Colting

Jonas Coltings blogginlägg härom dagen med titeln ”Svenska dietister borde skämmas!” har nu närmare 500 kommentarer. Snacka om att det väckte känslor. Här är fortsättningen:

Coltings blogg: Dietisternas arrogans är skrämmande! Och deras förnekelse är bedrövlig

Jag håller i stort med om Coltings argument, men tycker att han är för hård mot personer som sitter i en riktigt svår situation. Vi kan inte kräva att en hel yrkeskår ska utveckla beundransvärt kritiskt tänkande och civilkurage på en gång. Och ifrågasätta stora delar av sin utbildning. Det tog tid för mig och jag gissar att det tog tid för Colting också.

Det är imponerande när dietister klarar av det och mitt intryck är att det blir allt vanligare. Förhoppningsvis öppnar ledningen för DRF också för mer nytänkande snart. Det är annars där det riktigt tunga ansvaret faller. Om de inte följer med i utvecklingen lär de avsättas förr eller senare. Precis som alla andra mossiga ledningar som lever kvar i en förgången tid.

 

77 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    Silkesvantar är inte ett alternativ när det enbart i Sverige finns en halv miljon diabetiker som kommer att dö ca 15år för tidigt genom att den kost dietisterna rekommenderar orsakar och påskyndar det s.k. "naturalförloppet" hos diabetikerna.

    En NOLLTOLERANS mot naturalförloppet borde införas i inom sjukvården och som börjar med en omskolning av dietisterna.

    Svar: #21, #32
    Läs vidare →
  2. Lotte
    Vet att i Sverige kommer man längst med diplomati och lugna argument........ men Doc, visst är det härligt med någon som ryter och vågar vara svartvit!!!
    jag tycker allt att det är underbart befriande!!!
    Svar: #72
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. BL
    Upprop till folkomrösning för att avlegitimera Dietisterna?

    Eller kanske en grupptalan mot Socialstyrelsen för att de inte satsar på forskning i detta ämne?

    Jag är frusterad mot att man inte forskar i ämnet, och när man nu har en "epedemi" av LCHF (utifrån det gamla dietistperspektivet), borde man då inte vara intresserad av att dokumentera detta?

    Är det någon som satt ihop i alla fall en "surveymonkey" eller något. Borde ju vara intressant att följa några tusental människor de 10 närmaste åren.

  2. partikulär
    Här tycker jag kostdoktorn tramsar alldeles förfärligt. Att vara legitimerad, läkare eller dietist, bör innebära att man har genomgått en adekvat akademisk utbildning och därtill haft adekvat praktik under överinseende. Det bör också innebära att man har tagit ett självständigt ansvar för att ständigt vidareutbilda sig och följa forskningslitteraturen. Att många läkare i primärvården inte hänger med, liksom de flesta dietisterna, är ganska uppenbart för den som tar eget ansvar för sin hälsa. Man behöver inte kunna så väldigt mycket för att förstå hur det ligger till. Läkare i allmänhet ska nog hålla sig till att diagnostisera, remittera och förskriva, d v s, ta hand om det sjuka. Om dietistutbildningen var ett försök att odla fram en yrkeskår som ska bedriva friskvård, är den ett rejält misslyckande. Det tydligaste exemplet på vårdens haveri är nog hanteringen av diabetikerna. Den är sjukligt dåligt.
  3. Roland
    "Du är vad du äter"
    Anna Skipper var en som relativt tidigt gjorde revolution i folks kylskåp.
    Rensade ut all sockerladdad skit och i början tyckte säkert många hon var lite tokig.
    Numera förstår väldigt många hur rätt hon har när hon propagerade för naturlig mat som vi är gjorda för.

    Men givetvis blev hon kraftigt kritiserad av Dietisternas Riksförbund.

    Förhoppningsvis fattar dietisterna snart vad som är rätt och fel men kanske det redan är för sent då många redan slutat lyssna på dem.

    Annika Dahlqvist var den första läkaren jag hörde talas om som gick emot dåtidens sätt att äta.
    Andreas Eenfeldt var den andra läkaren och förhoppningsvis finns det många fler som vågar gå emot gamla irrläror.

    Svar: #59
  4. Sonja Stendera
    jo, man kan kräva att en hel yrkeskår tänka om! vi fick oxo tänka om och inse att jorden är INTE platt, allt det går om man vill!
  5. Escale
    På Eva Kullenbergs blogg finns ju en rad felaktigheter, bland annat detta:

    "Omega-6 fetter är bra för oss. Det borde vi äta mer av. Om vi äter en bra, varierad kost behövs inga tillskott. Det gäller även omega-6. Det kan inte vara meningen att vi ska fiska ut havet för att Colting säger att vi behöver omega-6 som tillskott, eller hur?"

    Det verkar som om hon har missuppfattat Colting helt. Han säger ju att det är dietisterna som förespråkar för mycket omega-6 - indirekt genom sina kostråd - inte att vi behöver mer omega-6. En dietist borde väl också veta att vi inte får mängder med omega-6 från fisk. Det är ju från margariner och mjölmat som vi får för mycket omega-6

  6. P
    Låta vattendroppen urholka stenen, eller spränga den? Verkar som att dom flesta kommentarerna uppskattar en liten dynamitgubbe 🙂 befriande.
    Kanske en läsarfråga kan bli ledande för fortsatt agerande?
  7. inga
    Lasse, menar du "animaliskt fleromättat"? Menar du inte animaliskt mättat? Annars blir det väl bara fisk kvar...???
    Svar: #61
  8. Patrik L
    Kommentar kring Colting vs Dietisterna, artikeln i Expressen om socker/ diabetes.

    När/ Hur / Varför isåfall, blir det här en politisk fråga?

    Vi har ett samhälle/ offentligt skattefinansierat system som sedan 2:världskriget gett oss fel kostråd/ sjuk-"frisk"-vård. Lidandet, förlust i livskvalité, förkortad livslängd hos tex diabetiker måste vara enormt. Kostnaderna i kronor skyhöga.

    Vem/ vilka i samhällsapparaten/ systemet har ett ansvar? Hur länge ska vi råd- och vårdtagare snällt betala alla deras kostnader och därefter lösa problemet/ ta reda på den info vi behöver på egen hand?

    Idé att ringa till "sin" rikdsdagsman och börja prata kost & hälsa?

    Någon annan på forumet som har någon idé?

  9. Thomas H
    Nja, Roland. Sanna Ehdin skrev redan i sin bok "Den självläkande människan" (utgavs 98/99) som såldes i över 200 000 ex i vårt land, att just de två vita produkterna - mjölet och sockret var orsaken till metabola sjukdomar i Väst!
    SLV med Bruce hade föstås invändningar och försökte punktera boken lite grann genom att påpeka mindre fel..... Intervju i TV där Sanna just tog upp sockerproblematiken och hon bemöttes av en annan kvinna i "vit läkar/labrock som mildrade henne ord med att säga att socker var enbart energi och inga studier fanns som visade annat....

    På den tiden var väl Sanna även lite fettskrämd, men inte nu längre!!!! 🙂 🙂

  10. Joel
    "Vi kan inte kräva att en hel yrkeskår ska utveckla beundransvärt kritiskt tänkande och civilkurage på en gång."

    Nej, men om man inte har en egen tankeverksamhet snurrande på åtminstone tomgång, så kan det vara extremt nyttigt att få en cerebral tjottablängare rakt i solarplexus så man tappar andan lite.
    När Jörgen Vesti Nielsen rekommenderade mig att hoppa på den sk Karlshamnsdieten tyckte jag han var urtypen för en danskjävel. Hvafanden, man! Vill du ta livet av mig ännu fortare än jag själv håller på med?!?
    Så läste jag allt jag kom över om det här med fett, "eskimådieter" och allt vad det hette (tack alla religioners gudar för att internet var hyfsat utvecklat för tio år sedan), och kom fram till att jag blivit grundlurad i hela mitt liv om vad som borde skulle kunde måste ätas...

    Därför står jag till tusen procent bakom Coltings inlägg!

    Lite sorgligt är att klimathoteriet följer samma mönster. Media och nyttiga idioter megafonar ut brödinstituts- och Livsmedelsverkspropaganda, medan vi klimathotsskeptiker (som just blivit det på grund av egen analys- och tankeförmåga, exempelvis började jag som troende på att Kyoto var en lysande idé och att de som inte ville skriva på var ytterligt suspekta) blir misstänkliggjorda på samma eller värre sätt som LCHF:are ännu ses av trögdietister och diabetessköterskor.

    Jag har nu lärt mig att varje gång något trumpetas ut som Oerhört Viktigt och Sant i mitt land, måste jag göra ett svep på internet för att få en balanserad bild genom att väga informationens tyngd med dels _vad_ den säger och dels _varifrån_ den kommer.

    Svar: #62
  11. Lasse1
    ja
  12. Fredde
    Hej Joel...

    Skillnaden med klimatshots jämförelsen är att konsekvensen hos klimatshots delen är att vi troligtvis får en bättre värld. Mindre miljöförstöring, nyttigare mat osv. Till skillnad från "mathotet" som kommer att göra människor sjukare. Sen kan jag inte säga om klimathotet är rätt eller fel, men personligen tror jag faktiskt att ett hot existerar gällande klimatet efter vad jag sett, upplevt och läst mig till.

    Fast i grund och botten håller jag med dig om orsak och verkan samt vilka drivkrafter som styr i samhället!

    Svar: #66
  13. Kattmoster
    Bra inlägg Tuva!

    Detta är också min erfarenhet. Dessutom tycker jag att det är riktigt obehagligt att de yrar om obligatorisk daglig träning. Det får mig att tänka på 1930-talet och den nya sunda människan som skulle byggas. Hur det gick vet vi.

  14. Kattmoster
    Den dagen EK slutar rabbla sitt mantra om att vi måste äta mera frukt o grönt, fullkorn o potatis samt yra om att gröt är bra mat ska jag börja tro på tomten. Det lär aldrig hända.

    Men visst är det fascinerande hur en hel (i stort sett) yrkeskår kan ha en sådan extrem brist på nyfikenhet. I alla andra yrken måste man kunna ta till sig ny kunskap och ompröva det man tidigare lärt sig men så tycks inte vara fallet när det gäller dietister.

  15. Botte
    Colting kan som första människa få nobelpriset som levande immunförsvar av mänskligheten. Medicinpriset förstås...
  16. Joel
    Hej Fredde.

    Vi ska inte göra om tråden till en klimatdiskussion, men jag måste bara påpeka att jag anser att det är miljön vi ska, kan och måste ta hand om. Det är det vi kan påverka så det märks.

    Vår klimatpåverkan är att jämföra med kvalstren på lössen på elefanten.

    Svar: #67
  17. Thomas B
    Håller helt med om att vi ska kanske inte göra om Colting-tråden till ett klimat påpekande.
    (Pesonligen hyllar jag Jonas för den klartext han skrev i affekt-so what?)
    Men... Jag blir också så himla trött på detta annigslösa hyllande av
    den feta heliga Graalen Lax.
    Vildfångad eller ej. Det är ju ändå mat som vi behöver.
    Har försökt skriva om detta tidigare bl.a hos http://www.4health.se
    Tröttsamt. Intet svar eller så får man ett goddag yxskaft svar i retur.
    Fett Lax, Ja, På omega-6 vegetabiliska oljor. Laxen blir likt en simmande grönsak.
    http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7487978
    Gör er själva en tjänst. Googla bara: Lax. Alt: odlad lax. Alt: Antibiotika resisten Lax.
    Och det senaste: GMO-Odlad monster Lax.
    Ang. Östersjöns Katastrofiska Miljötillstånd: http://www.Hav.se
    Ang. Övriga vattendrag/Sjöar i anningslöshetens förlovade paradis: http://www.Nyttigfisk.se
    Ha en bra dag....
  18. NN
    Jag kommenterade på Coltings blogg att vi faktiskt ska vara snälla mot dietisterna för jag är övertygad om att de dels sitter i knät på läkemedels- och livsindustrin dels att vissa människor som sagt kanske har svårt att ta till sej livsstilsråd. En del kanske i oförstånd föredrar mjölmatsfikat/vetebrödsfikat vare sej de är vårdfolk eller ej.

    Doc skriver själv längst ner på sidan Snabbkurs i kolesterol att läkare och sköterskor (liksom dietister) oftast har hög arbetsbelastning samt får väldigt lite opartisk vidareutbildning av våra fattiga landsting vars pengar säkert går till landstingspolitikernas börsar.

    Påhopp är osmakligt även om EK verkligen skriver stollerier om det är sant att hon hävdar att fisk är omega 6-rik och att vi ska äta mer omega 6 samtidigt som hon gnäller på utfiskningen av haven.

  19. Dietisten
    Jag förstår att colting inte känner till så mkt om sjukvård och hur dietister jobbar. Det är mer förvånande att en läkare inte har koll på de bitarna.

    Känner man till hur alla delar i vårdkedjan jobbar kan man tillsammans ge bättre vård!

    /dietisten som jobbar i ett multiproffessionellt team som ser till att patienten får träffa specialister inom alla områden behov finns

    Ps, intresserar mig inte särskilt i fettfrågan då den saknar relevans i mitt kliniska arbete

  20. LMA
    HÄRLIGT Dietisten ! "intresserar mig inte särskilt i fettfrågan då den saknar relevans i mitt kliniska arbete". Att Du inte gör ett p-ss för de skattepengar Du gör av med får vi leva med när det behövs en massa onödiga sysselsättningatr för tokiga k-rringar men när du börjar dilla om "multiproffesionellt", stavas fö professionellt, och kliniskt arbete som matsedels-besserwisser är det dags att sätta ner foten för din inbillade storhet !
    De dietister jag sett fyller ingen funktion alls utom möjligen som levande stofiler ! Ville du och de dina göra nytta skulle ni börja med HYGIEN !
  21. GretaG
    Så här jobbar en modern och i näringsfrågor insatt dietist idag, i detta fall Eva Kullenberg, Så här svarar hon Cecilia Blidö ang broschyren om bra mat för barn:

    "Cecilia, vi har haft en diskussion tidigare om broschyren Naturlig mat i skolan. Jag har meddelat Livsmedelsverket min åsikt om den och jag hoppas de har möjlighet att stoppa den. Det står rena felaktigheter i den, bland annat ”ät gärna grädde, creme fraiche, smör”, frukt beskrivs som mindre bra, vissa livsmedel pekas ut som ”mirakellivsmedel”, som t ex ägg. Att peka ut gluten som farligt är rent missvisande och helt fel.
    Sen tycker jag personligen inte om att ge människor dåligt samvete, vilket man gör här.
    Barn ska äta regelbundet, mycket frukt/bär, grönsaker, rotfrukter, potatis och spannmål. Socker är inte något ”dödligt gift” – men mängden ska begränsas. Sötningsmedel kan vara helt ok – det beror på.
    Barn blir friska och pigga av bra mat och det som ska ätas av barn är enligt Svenska Näringsrekommendationer. Idag äter barn (vuxna också) alldeles för lite frukt, grönt och spannmål. Och för mycket fett och socker."

    Alltså, anmälan till Livsmedelsverket för att stoppa broschyren!

    Jag skriver under varenda ord som Colting skriver. Och det jag har sett av dietisternas svar imponerar inte särskilt. De går mest i försvarsställning om att de inte jobbar som Jonas säger, de är inte som Jonas säger. Inte många ord om varför deras rekommendationer är som de är, vad är det som gör att de anser att dagens råd är bra - mer än att Livsmedelverket säger så.

  22. ragnhild
    "- kommer lengst med diplomati ...... vågar vara svart/hvit - härlig befriande"...................... :

    Så lätt är det att distansera sig - här följer vad det kan leda till:

    http://omsorg.wordpress.com/kostkampen-om-striden-for-lchf-vid-typ-1-...

    = blogginlägg och kommentarer

    Och var det någon som tyckte synd om dietisterna?

    Svar: #73
  23. cgs
    Ja ranghild, det finns en, Eva K!!!
    Svar: #74
  24. ragnhild
    Vet du - jag orkar inte ens googla upp henne - tittat på bloggen ca. ett år tilbaka - den holds då vid liv via diverse lchf-folk som såg sin besökelsestid där - et tag? - men E.K. har hittat sin väg = "stokk döv" - ger mig frysningar - politiker? Fryser alt mera....
  25. Mia
    Är själv dietiststudent och tycker det här är en bra och viktig diskussion. I Socialstyrelsens kostrekommendationer för diabetiker finns GI och LCHF med, men ändå envisas många av mina framtida kollegor med att inte rekommendera detta vilket är otroligt synd. Det som bådar gott inför framtiden är att en hel del av mina studiekamrater inte är främmande för LCHF, vissa äter själva enligt denna lära. Det man inte ska glömma bort i denna diskussion där dietisternas vara eller icke vara diskuteras är att många verksamma dietister inte alls jobbar med överviktiga och/eller diabetespatienter, de jobbar med patienter som har andra sjukdomar som till exempel njursjukdommar där kosten är mycket viktig och inte bygger på vad slv tycker.
    Svar: #76
  26. Maria Jonsson
    Menar du att dom inte rekommenderar GI heller? Att en dietist i sin yrkesutövning kan vara rädd att rekommendera något som inte är allmänt vedertaget kan jag förstå men GI innebär ju inte att man ändrar kroppens bränsleval i grunden.
    Svar: #77
  27. Mia
    Syftade främst på LCHF, skulle ha varit lite tydligare 🙂 GI finns till och med med i våra läroböcker, men tyvärr finns det fortfarande dietister som inte ens har anammat detta koncept och fortfarande mest pratar om margarin
1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg