Claude Marcus och Läkartidningens struts-nummer

Veckans nummer av Läkartidningen har temat fetma. Tror du att man nämner ordet lågkolhydratkost, eller ens kostbehandling av fetma? Svaret är, otroligt nog, nej.

Hur är detta möjligt?

”Omfattande kunskap”

Redaktör för temaartiklarna är den välkände professor Claude Marcus.

Minst sexton moderna studier av högsta klass visar mer viktnedgång med lågkolhydratkost än av dagens kalorifixerade kostråd. Sjukvårdens kostråd till feta patienter är med andra ord sämst i test sexton (16!) gånger om. Till och med inom Marcus specialområde barnfetma har lågkolhydratkost visat klart bättre resultat i två studier (ref 12). Jag har mejlat dem till honom för länge sedan.

Inget nämns om detta.

Hur kan fetma vara så ”svårbehandlat” trots att kunskapen är så ”omfattande”? Tja, kära Claude, kanske bör man försöka ta till sig även obekväm kunskap?

Artiklarna på nätet

Inledning

Klinik och vetenskap

Mer

Studier på lågkolhydratkost och vikt

Personer som gått ner i vikt på lågkolhydratkost berättar

PS

Jag mejlade till professor Claude Marcus. Vi får väl se om han vill ge en kommentar:

Hej Claude!
Jag läste intresserat veckans temanummer om fetma. Kunde man inte ha nämnt ett ord eller två om VAD som är bra att äta? Det är ju rimligen centralt vid fetma. Dessutom är det en högst aktuell och kontroversiell fråga som SBU nu utreder. Jag skrev om temanumret på Sveriges största hälsoblogg:
Om du har någon kommentar (offentlig eller inte) så är jag mycket intresserad.
Med vänliga hälsningar,
Andreas Eenfeldt
Läkare, spec allmänmedicin

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right
1 2

91 kommentarer

  1. Thomas H
    Intressant det du skriver, Bosse (Nr 48)

    Tydligen är det för mycket Main Stream som gäller och sånt som inte passar in/bekräftar Main Stream- sanningen, väljs bort.

    Just om detta har det pratats om på bl a Nobelfesten ikväll. Dvs. skall forskningen gå framåt så måste även nyare tankar ges utrymme och sen även mer grundforskning på sådant som nu visar resultat! Det påtlades at i nuläget styrs forskningsanslagen fel.... inte effektivast!

  2. Thomas H
    Fel nr 47 kommenterade jag... ;)
  3. Anders H
    Läkares ovilja att se sambandet mellan lågkolhydratkost och viktnedgång är lika tragisk som läkarnas ovilja att tvätta händerna för hundra år sedan.

    Fy fa'n

  4. Maggan A
    Från 2006 men det är säkert inte bättre nu :-/
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel...
  5. Bustas
    ragnhild #49:

    Du har rätt men det är lite svårt för "nypåstigna" att hitta.

  6. ragnhild
    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=hälsovinster_med_l...

    Voila, her är dr. Annika Dahlqvist´s ljuvliga tråd om hälsogevinster. :roll: at jag inte tänkte så straks :) Tillåtet?

  7. ragnhild
    Men det ble ju inte til en tråd här ... hm. ;)
  8. LenaK
    Varför gå över ån efter vatten? http://www.kostdoktorn.se/stora-skryttraden :-)
    Denna sida är visserligen inte så strukturerad som Dr Dahlqvists sida, vilken jag själv brukar besöka med jämna mellanrum när jag vill se hälsoeffekter med LCHF för en viss sjukdom.
  9. Vox Humanae
    Andreas

    Jag undrar om du kan var intresserad av att göra en observationsstudie via internet? Det finns forum där man måste registrera sig och där endast admin kan se personuppgifterna. Det finns möjligheter att upprätta frågeformulär som kan besvaras direkt via webben. Detta borde väl ha lika stor vetenskaplig relevans som vissa andra observationsstudier som gjorts på papper. På detta sätt skulle ju våra berättelser upphöra att vara "anekdoter" och på längre sikt bli till en korrekt studie.

  10. Angående anekdotiska hälsofördelar med LCHF. Fick en intressant kommentar på mitt inlägg om "Fibromyalgi och LCHF" från signaturen "Smärtdoktor"

    "Detta medicinskt intressant och det är mycket roligt att Du har blivit bättre.
    Vetenskapligt sätt vet vi inte varför vissa smärtpatienter med kronisk smärta blir bättre med LCHF kost. Någon forskning finns inte, endast enstaka ”fallbeskrivningar” som din egen.
    Själv tänker jag i dessa banor, vi vet att LCHF kost försätter kroppen i ett metabolt tillstånd som kallas ketos, detta är en så kallad ”fysiologisk ketos” med ca 0,5-8 mM ketoner i blodet och är ett ”normalt tillstånd” till skillnad från ”ketoacidos” 20 -40 mM ketoner i blodet, detta kan drabba typ 1 diabetiker och är ett farligt tillstånd men det har inget att göra med LCHF kost.
    Vi vet också ketoner kan ha en antiepileptisk effekt (barn med epilepsi kan behandlas med (ketonkost). Samtidigt vet vi att antiepileptisk medicin t.ex Gabapentin, Lyrica också kan vara effektiva vid nervsmärta. Jag tror att en möjlig förklaring kan vara att LCHF kan påverka nervsmärta via denna ”fysiologiska” ketos men som sagt vi vet ännu inte varför och mycket forskning behövs.

    Men man kan i alla fall säga ”det kan inte vara farligt att pröva”"

  11. Thomas H
    Ja se där Birgitta (nr 60)..... mest fördelar med LCHF. "Det är bare att pröve, eller det kan inte vara farligt att pröva!"

    Märkligt ändå att vår sjukvård inte mer nappar på effektiva kostbehandlingar när man ser så stora inputtar ändå. Andreas foto med strutsen är en bra bekrivning i nuläget!

    Kost borde vara enklare att välja som första behndling än den svårare vägen kirurgi som även ger andra effekter när nu evolutionen ändras på det sättet!

  12. Professor Göran
    Angående vetenskap och officiell 'konsensus' kring våra havererade kostråd hittade jag följande bland kommentarerna på Gary Taubes sista tråd i diskussionen med Guyinet. Detta stämmer med Gary Taubes syn, Thomas Kuhn, Ludwig Fleck, Karl Popper och inte minst med min egen syn på Professor Marcus och det han står för.

    http://garytaubes.com/2011/11/catching-up-on-lost-time-%e2%80%93-the-...

    November 26, 2011 at 10:10 am

    “I regard consensus science as an extremely pernicious development that ought to be stopped cold in its tracks. Historically, the claim of consensus has been the first refuge of scoundrels; it is a way to avoid debate by claiming that the matter is already settled. Whenever you hear the consensus of scientists agrees on something or other, reach for your wallet, because you’re being had.

    Let’s be clear: the work of science has nothing whatever to do with consensus. Consensus is the business of politics. Science, on the contrary, requires only one investigator who happens to be right, which means that he or she has results that are verifiable by reference to the real world. In science consensus is irrelevant. What is relevant is reproducible results. The greatest scientists in history are great precisely because they broke with the consensus.

    There is no such thing as consensus science. If it’s consensus, it isn’t science. If it’s science, it isn’t consensus. Period.”

    — Michael Crichton

    LCHF är verkligheten, vilket de flesta vet som har provat på, och är därmed mer vetenskaplig än den tro på att fett är farligt som blev konsensus redan 1960. Verkligheten (den kliniska) och den förklaringmodell som insulinhypotesen idag erbjuder för uppkomsten av fetma är så överlägsen det nonsens som Professor Marcus representerar att bilden med strutsen som har huvudet i sanden är en ypperlig metafor för sakernas tillstånd.

  13. KickAnn
    Apropå Nobelpris så är mitt drömscenario att Uffe Ravnskov under sin livstid får emotta medicinpriset för sin hypotes om orsaken till hjärtsjukdom!

    (Se Professor Görans sammanfattning #16: "När man är hjärtsjuk så beror det på att man har drabbats av en bakterieinfektion i ådrorna och att LDL (och även HDL) är ett sätt för kroppen att bekämpa bakterierna på samma sätt som brandkårssoldater bekämpar en brand. Då blir det helt begripligt varför kroppen höjer nivån på dessa ämnen. Helt enkelt ett sätt för kroppen att försvara sig.")

    Varifrån kan forskningsanslag uppbådas för att testa denna intressanta hypotes att INFEKTIONEN är orsaken och inte kolesterolet i sig..???

    (Läs mer i Uffe Ravnskovs bok Hur "kolesterolmyten hålls vid liv".)

    Själv har jag snart avverkat 3 år på strikt LCHF, mår utmärkt och inget kommer att kunna få mig tillbaka till en fettfattig kost. Hade inte mer än 3-4 kg att gå ner när jag startade och detta lyckades jag med samtidigt som jag förblivit viktstabil utan sug.

  14. Ove
    Ja du Doc, en av dina poänger med inlägget är nog att visa att CM är smartare än de flesta. Hur kunde jag missa det. Strutsen borde ha givit mig en ledtråd att så var fallet.
  15. Goran van Den Buske
    Ove: Att pålästa vetenskapivrare sticker huvudet i sanden.. är historiskt sett inget nytt. Det gör förbannat ont överge teser man hängt upp sin heder och karriär kring. Det är mycket lättare negligera och idiotförklara uppstickare. Vilket lågkolhydratrörelsen, med råge fått känna på. - var i stridens hetta befann du dig då, med dina blanka svärd och moraliska indignation?
  16. Vox Humanae
    #64
    Det är måhända smartare att sticka huvudet i sanden (eller någon annan stans där solen inte skiner), än att ta striden. Men det är föga hedervärt.

    #65
    Det som gör mest ont är nog att inse att man varit så förbannat dum så att man byggt hela sitt yrkesliv på hörsägner.

  17. Gudrun
    #60 Birgitta, Synd att inte Marcus, Hellenius, Rössner m.fl. har samma positiva attityd som signaturen ”smärtdoktor”. Nog är det lite märkligt att man inom kostsektorn reagerar tvärt emot vad brukligt är. Framsteg och goda resultat brukar väcka nyfikenhet och intresse. Varför ser Marcus hinder där ”smärtdoktor” ser möjligheter ;)

    Lär av idrotten har någon sagt. Där uppmuntras framsteg och man har den goda sedan att gratulera den som lyckas bra även om man själv lyckas mindre bra. Vid det här laget VET kostexperter och dietister mycket väl att ett mycket stort antal personers hälsa har förbättrats efter omläggning till LCHF, i många fall radikalt. Hittills har vi inte sett mycket av erkännande, men det kanske kommer :)

    Att Andreas, Annika m.fl. fortsätter framåt trots år av snålblåst är minst sagt imponerande!

  18. Professor Göran
    KickAnn #63

    Jag har faktistkt inte tänkt den tanken om Uffe Ravnskov och Nobelpriset i Medicin men den minsta eftertanke gör ju att jag inser att du har helt rätt!

    Herregud!

    Hjärtsjukdom och diabetes är ett av mänskilighetens största sjukdomsgissel och det är därför mer än uppenbart tycker jag nu att den som 'löst frågan', genom en ärlig och långvarig forskargärning trots det totala, kompakta motståndet och förringandet (ja ren utfrysning) från företrädarna för det officiella paradigmet, är mer än väl förtjänt av Nobelpriset i medicin.

    Årets nobelpris i kemi är ju ett sådant fall (fin presentation av Dan Shechtmans arbete tycker jag och klistrade därför in det nedan för intresserade) och indikerar att det är möjligt men frågan är förstås vilka som tar fram och bedömer kandidaterna. Är det professorer som varit med och förringat Uffe Ravnskov (och det är en klar risk för detta skulle jag tro) så kan det ta tid för att Uffe ska få sitt erkännande.

    Hoppas det inte dröjer för länge.

    -------------------------------------------

    Award Ceremony Speech
    Presentation Speech by Professor Sven Lidin, Member of the Royal Swedish Academy of Sciences; Member of the Nobel Committee for Chemistry, 10 December 2011

    Your Majesties, Your Royal Highnesses, Ladies and Gentlemen,

    For three millennia we have known that five-fold symmetry is incompatible with periodicity, and for almost three centuries we believed that periodicity was a prerequisite for crystallinity. The electron diffraction pattern obtained by Dan Shechtman on April 8, 1982 shows that at least one of these statements is flawed, and it has led to a revision our view of the concepts of symmetry and crystallinity alike. The objects he discovered are aperiodic, ordered structures that allow exotic symmetries and that today are known as quasicrystals. Having the courage to believe in his observations and in himself, Dan Shechtman has changed our view of what order is and has reminded us of the importance of balance between preservation and renewal, even for the most well established paradigms. Science is a theoretical construction on an empirical fundament. Observations make or break theories.

    "We are like dwarves on the shoulders of giants, so that we can see more clearly than they, and things at a greater distance, not by the virtue of any sharpness of sight on our part, but because we are carried high and raised up by their great size." This metaphor, first used by Bernard of Chartres and later by Newton and many others, hails back to antiquity and to the blind giant Orion who carried the servant Cedalion on his shoulders in his quest for the uttermost east where the sun would heal him of his blindness. The myth illustrates the progress of science. Each generation takes knowledge a little further because it builds on the results of its forebears. The image of the amassed knowledge as a blind giant with a seeing dwarf on its shoulders is an idealisation of science at its best: A relationship of mutual trust between the bearer and the borne, between the blind and the seeing. The giant provides established truths. The dwarf strives for new insight. Like every good metaphor this one not only describes the benefits of the arrangement, it also hints at the dangers.

    The relation between the dwarf and the giant is fundamentally asymmetric. The dwarf can see, but the giant decides on which road the two shall take. The dilemma of the giant is that he is at the mercy of the dwarf, but he cannot trust him blindly. The paradigms of science are challenged daily on more or less solid grounds and the difficulty is to know when to take these challenges seriously. The dwarf faces the reverse problem. He depends on the giant, and without him he gets nowhere despite the clarity of his vision. In order to make his own choices he is forced down on the ground, to walk alone without the support he enjoyed on the shoulders of the giant. This year's Chemistry Laureate was forced to do battle with the established truth. The dwarf doesn’t serve the giant by subservience but through independence.

    Coming down from the shoulders of the giant is a challenge. Not least because those that remain aloft are tempted to look down at those on the ground. The disbelief that met Dan Shechtman was appropriate and healthy. Questioning should be mutual to promote the growth of knowledge. The ridicule he suffered was, however, deeply unfair. It is far too easy for all of us to remain in our lofty positions, and with lofty disdain regard the fool who claims that we are all wrong. To be that fool on the ground takes great courage, and both he and those that spoke out on his behalf deserve great respect.

    Dan Shechtman:

    Your discovery of quasicrystals has created a new cross-disciplinary branch of science, drawing from, and enriching, chemistry, physics and mathematics. This is in itself of the greatest importance. It has also given us a reminder of how little we really know and perhaps even taught us some humility. That is a truly great achievement. On behalf of the Royal Swedish Academy of Sciences I wish to convey our warmest congratulations, and I now ask you to step forward and receive your Prize from the hands of His Majesty the King.

  19. Thomas H
    Bra skrivet, Gudrun (Nr 67)

    Dom där kända "kostexperterna" är väl fortfarande alltför påverkade av det som nu boken "Forskningsfusket" informerar om. Trots en motsatt verklighet så gömmer dom huvudet i sanden och bortser ifrån alla studier som inte stämmer med deras "tro"!
    För riktig VETENSKAP handlar det inte om! Den viktiga evidensen som ofta påtalas saknas och det är dom "traditionella kostråden för diabetiker "ett stort bevis för!

    Att man inte reagerar kan väl då bero på bindningar.... även kallat jävighet/sidoinkomster, eller.......?
    Bl a Rössner uppvisar ett tunnelseende, men så är han väl inte nutrionist från grunden utan har lärt sig av dom studier som nu granskats i boken (Forskningsfusket! ;)
    Han kunde ha bytt fot under sitt 26 åriga arbete på den egna överviktskliniken, men det arbetet avslutades med att rekommendera GBP, när han nu samtidigt tidigare utrett om nu "diagnosen" sockerberoende existerar! Det gör den inte enligt honom och då har han ju definitivt målat in sig i ett hörn........ och bara GBP återstår!!!

  20. Bortglömt
    Smaken kan även vara en delorsak till fettman, sjukvården struntar i vad forskarna hittar.

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2011/12/60-minutes-report-on-fl...

    60 min
    http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7389748n

  21. anton
    Professor Göran, håller med. Men något Nobelpris lär dock inte komma innan paradigmet svängt. Hur lång tid kan det ta? 10 år?
  22. Lasse Eklund och Ragnhild #48 o 49. Hälsovinstrapporterna som kom till den listan http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=hälsovinster_med_l... var under -08 o -09 när min blogg var välbesökt. Nu är Kostdoktorn.se mera besökt än min blogg, och det är helt ok för mig om Andreas vill importera mina hälsovinstrubriker och fortsätta att fylla dem.
  23. För årets kemipristagare blev det nästan 30 år mellan första upptäckten och priset.....

    En annan lustig detalj om hans upptäckt är detta från SVT:

    "När forskare räknar på Shechtmans kvasikristaller behöver de använda det gyllene snittet inom matematiken och konsten. Detta tal intresserade redan matematiker i antikens Grekland eftersom det ofta dök upp inom geometrin. I kvasikristaller är till exempel kvoten mellan olika atomavstånd relaterad till det gyllene snittet."

  24. ragnhild
    #72
    Du är som väntat "raus" :) - ; som man kunne forutse! Men lett som det er så går jeg gjerne inn på din gamle blogg, og får med meg litt til ;)
  25. Erik W
    Till Marcus

    "The greatest deception men suffer is from their own opinions. "
    Leonardo da Vinci

    "Nothing is so difficult as not deceiving oneself. "
    Ludwig Wittgenstein

    "You can fool some of the people all the time, and all of the people some of the time, but you cannot fool all of the people all the time."
    Abraham Lincoln

    "Anyone who conducts an argument by appealing to authority is not using his intelligence; he is just using his memory. "
    Leonardo da Vinci

    "Unthinking respect for authority is the greatest enemy of truth."
    Albert Einstein

  26. Thomas H
    Det som slår mig när jag nu läser inläggets rubrik och föregående inläggs rubrik är.....

    I läkarnumrets TEMA om övervikt så gör man nu samma kardinalfel som man gjorde på 60-talet då man lämnade en adekvat kostrådgivning för diabetiker. Detta till förmån för läkemedelsbehandling, vilket orsakat en än större "diabetesepidemi" när nu mycken kostmedvetenhet försvann hos alla.

    Den här oviljan att ge adekvata kostråd vid övervikt fortsätter nu och när man inte klarar det i nuläget så tas kirurgin till hjälp. Lite väl stor evolutionshjälp vars utvärdering senare nog inte blir så bra....... "Traditionella/nuvarande" kostråd för diabetiker har ju visat sig ha evidensgrad C och GBP kan mycket väl även hamna där.
    Är inte det är ett underbetyg till sjukvården, när nu all evidens betonas i övrigt, men just inte för dessa stora patientgupper?

  27. Goran van Den Buske
    Hade berörda forskare/beslutsfattande och andra normativa högdjur officiellt rekommenderat lågkolhydrat-högfettkost som behandlingsform, eller hjälp till självhjälp, vid diabetes/metabola syndrom.. hade kanske någon kunnat forska i varför vissa människotyper inte tål lågkolhydratkost.. eller ens animaliskt fett. Det verkar högst märkligt i min lilla snäva värld. Precis lika waco som vissa påstår sig inte tåla några grönsaker alls. Att en del magar inte uthärdar diverse metangaspåkallande kål, baljväxter eller mjölkprodukter, är nog helt annan sak. Det kan jag ur alla evolutionsaspekter fördraga, personligen uppskatta och se med blida ögon.
  28. Lars Tegnander
    Det är nästan en historisk dag. Alla borde köpa det senaste numret av Läkartidningen och låsa in den i ett bankfack. Det står svart på vitt. Det är mycket text, men kan sammanfattas kort:

    - Fetma är – milt sagt – inte bra för hälsan
    - Vi vet inte orsaken till fetma
    - Det finns läkemedel mot fetma, de fungerar inte
    - Det finns en enkel metod mot fetma (ät mindre och träna mer), den fungerar inte
    - Kirurgi är den bästa metoden mot fetma vi har, den misslyckas varannan gång
    - Kort sagt, vi förstår inte hur kroppen fungerar: det är komplicerat, gåtfullt och lite förargligt
    - Hrrm, är det inte kroppen, så är det nog beteendet (hjärnan) som orsakar fetma. Låt oss forska lite mer på det...
    - Kosten, det är ju bara någonting vi äter, där finns ingen framtid/inga pengar - ok, detta stod inte i Läkartidningen ;-)

    Istället för att bli förargade, istället för att tala om inkompetens och misslyckande, så borde vi – som fokuserar på kost - vara glada. Nu står inte bara en, utan flera kejsare med rumpan bar. De har själva dragit ner byxorna och visat allt: de har själva ärligt beskrivit hur nedslående forskningsläget och behandlingsresultaten är.

    Kanske är det nu på sin plats med lite mer ödmjukhet och lite mindre arrogans. Marcus, Rössner et al kunde lämpligen skicka ut ett pressmeddelande som säger:

    Vi har gått vilse och vet inte vad vi skall göra! Våra ansträngningar har inte gett användbara resultat. Vi håller en paus på fem-tio år och återkommer när vi har något som fungerar. Vi slutar samtidigt att håna andra som försöker hjälpa folk med övervikt/fetma.

  29. Thomas H
    Paus, nr 78 Alternativen är pension och eller förtida pension..... åsså släpp fram dom där forskarna som har ideer.. som jobbar med hjärtat och som det talades om på Nobelfesten av en kvinnlig representant från Vetenskapsrådet och vår Skol/forskningsministern (en annan Major ;).

    Dom var helt överens om att det behövdes mer kreativitet i forskningen vilket personerna i din(Lars T) uppräkning inte visat!

  30. låt hjärtat vá mé ...
    Håller med # 79, Hjärta + hjärna är inte någon dum kombination :)
  31. kalle
    Thomas H
    Har rätt ge dom förtidspension det är bästa lösningen.

    Dom som inser att det dom har gjort under sitt yrkesliv som har skadat andra, kan inte må psykiskt bra.

    Staten gav dom fel kunskap, då får staten ta ansvaret och ge dom pension.

  32. svanye mattips
    79 o 81

    Nej fan heller !!!

    Ingen förtida pension, omplacera.... de kan sopa cykelbanor kratta löpslingor osv så alla kan träna mycket mer, det är ju det dom vill ;)
    Förtida pension är bara till för dom som absolut inte kan jobba, de här människorna är ju topputbildade akademiker !!!
    Dom skall okså klara milen på min 45 min annars inga pengar.

    Svante

  33. Lowcarbkrissy
    LCHF fungerar inte på mig - magsäcksoperation nästa?

    Jag är redo att kasta in handboken - och är det någon vänlig själ som kan konvertera och stöjdja mig är jag tacksam.

    Jag har ätit LCHF i snart 3 månader. Är 52 årig kvinna, började på 97 kilo, nu efter 3 månader är jag 99,8. Jag för allt på matdagboken, försöker hålla mig på 1600 kalorier per dag eller mindre, tar 40 minuters zumba pass 2-3 gånger per vecka. Har ätit socker i kosten endast 2 dagar under den här perioden. Har lagt totalt av med light läsk, potatis, pasta, ris, bröd osv. Bakar oopsies så att det ryker om det. Ändå går jag inte ner. Är LCHF bara för unga personer eller äldre feta gubbar? Vem kan ger mig hjälp - riktigt vänligt stöd och hjälp. Är på Matdagboken som Krissy. And by the way... have read this section about LCHF for beginners about 120 times now. WHY DOESN'T IT WORK FOR ME?

  34. Professor Göran
    Lowcarbkrissy #83

    Ett sådant fall som ditt som är mycket mer lärorikt än alla de fall LCHF fungerar genom en måttlig minskning av kolhydraterna. Den förra veckan fuskade jag själv 'lite, lite grand' (man vill ju inte vara 'omöjlig' när man blir trugad )och gick omedelbart upp nästan fem kilo på den veckan och det är nu väldigt segt att vända kurvan nedåt igen.

    Som jag har fattat detta med LCHF måste vi om vi ska bränna vårt lagrade fett (och det är ju det de flesta av oss som satsar på detta vill) måste man komma in i det så kallade ketogena tillståndet och det verkar alla kunna uppnå om man bara tar bort alla kolhydrater och dessutom minskar ned på proteinet till ungefär 1 gram per kilo kroppsvikt. (Man kan köpa stickor på apoteket för att testa om man uppnått det ketogena tillståndet.)

    Men det ska gudarna veta att det inte lätt att komma till det ketogena tillståndet om man har hamnat i det metabola syndromet med kraftig övervikt och dessutom är väldigt känslig för kolhydrater. Det behövs också otroligt lite synder för att man ska bli tvungen att börja om.

    Mitt förslag är att du provar följande "Taliban - LCHF". Ät inte en enda kolhydrat - inte ens ovanjordsgrönsaker! Ingen mjölk ingen grädde! Ät bara det fetaste av de feta köttet. Fett fläsk helt enkelt och gärna med extra mycket smör - så mycket du klarar av. Och kokosfett! Och ät dig mätt på detta! Fundera överhuvud taget inte på hur många kalorier du stoppar i dig. (Det är ungefär så jag och min fru lever eftersom vi båda är oerhört känsliga för kolhydrater - för min fru tar det flera månadar att repa sig efter efter en enda synd - t.ex. en tårtbit för att hon inte har kunnat med att vägra vid en födelsedagsbjudning.)

    Om din viktkurva efter ett par månader inte viker nedåt på denna Taliban - LCHF skriv och berätta - det kan vara så att du är ett 'unikt fall'.

  35. Lowcarbkrissy
    Tack Göran för Ditt svar. Jag är så förtvivlad. Efter 20 år av tjänsteresor runt hela världen var jag så lycklig att hitta LCHF - ett sätt att gå ner i vikt som verkar så fysiologiskt förnuftigt - och gott dessutom. Jag vill leva 10 år till för att förhoppningsvis äntligen bli pensionär och kanske mormor om 10 år.

    Senaste 2 månader har jag ätit i snitt fördelningen Fett 66,3,. Prot 21,73 och kolhydrater 10,23%. I och med övergången är det som kropp håller krampaktigt i varenda fettcell, och inga typer av förbränning fungerar, som en rostig gammal bil. Jag köpte ketodiabur prover på apoteket, som ibland blev svagt lila men inte mer.

    Som 12-åring i USA var jag med om en olycka 1971 som resulterade i att man tog bort mjälte och gallan på mig. Kan avsaknad av dessa organ ha påverkan på situationen?

    Om det inte har något sammanhang är jag redo att försöka med Taliban LCHF. Tack för Ditt råd och stöd!

  36. Professor Göran
    Lowcarbkrissy

    OK - för att kunna absorbera fett måste man ha galla om jag förstått fysiologin rätt så det är möjligt att LCHF helt enkelt inte fungerar för dig.

    Men om du bara skulle äta 100 gram protein och inga kolhydrater så borde ''dörrarna' till fettförrådet öppnas eftersom det inte finns något insulin som håller dom stängda. Hungern borde försvinna på några dagar skulle jag misstänka. Prova och berätta!

    Att du är speciell är väl ingen tvekan om med tanke på att du varken har mjälte eller galla.

    Och lycka till!

  37. Kommentar till temanumret har lagts på Stephan Rössners egen blogg. Klicka "Piltson".
  38. Lowcarbkrissy #83: "LCHF fungerar inte på mig."

    Vi har en hypotes att de som inte kan tappa vikt med KH-restriktion är sådana som tidigare flera gånger försökt med andra metoder som stört hormonsystemet, så att detta till sist tappat sugen. Detta berördes i Piltsons bidrag IX på Stephan Rössners blogg (klicka "Piltson" ovan).

    Kan det stämma på dig? Finns andra som kan styrka/tillbakavisa denna tanke?

  39. svante mattips
    Piltson :)

    Skulle vara intressant om Doc kunde göra ett litet repotage om dig för jag tror du kommer att bli nästa stora Lchf sjärna, om inte kan du väl göra ett själv.

    mvh Svante

  40. Lowcarbkrissy
    Eftersom jag saknar mjälte och gallan så är det kanske det som är boven i avsaknad av viktminskning i mitt LCHF programmet. Mitt lever kanske inte klarar av det själv och därför växer magen?
    Tack Piltson :) för Ditt råd och inlägg, som jag läste vidare.
    Jag har tidigare deltagit i Viktväktarna under tiden 2007-2011 och gått upp 10 kilo. Men jag vet inte om det är inte kanske detta som stört hormonsystemet, utan snarare övergången (ålder 48-52 samma period) och stresshormoner från åratal av långa tjänsteresor och sömnrubbningar.

    Professor Göran, bara så att jag förstår, menar du 100 gr protein och 0 kolhydrator om dagen, plus fett? Jag vill gärna följa Ditt råd, men är så rädd att göra fel nu. Tack till Er både för stöd och hjälpen

  41. Professor Göran
    Lowcarbkrissy #90

    Du är som sagt unik men om du äter 100 gr protein så säkrar du att kroppen inte äter upp dina egna proteiner när du går in i en 'svältdiet'. Med 0 kolhydrater kommer insulinnivåerna förstås bli väldigt låga och om nu inte hela LCHF-idén är helt fel kommer dina fettförråd öppnas på vid gavel och du kommer hamna i ketos och bränna upp allt ditt överskottsfett - kolla med stickorna! Äter du för mycket protein kommer detta att omvandlas till glukos och då drar kanske insulinet igång och du missar själva ketosen och fortsätter vara 'vrålhungrig' eftersom dina celler då inte får någon näring med stängt fettförråd.

    Omställningsperioden i ditt unika fall kommer kanske vara speciell - hungern bör dock gå över inom en vecka - men du får lyssna på signalerna från din kropp och jag har svårt att tro att den kommer 'spöka' mer än den hittills har gjort.

    Om allt går som det ska så kommer du att frigöra en hel del fettsyror som kanske kan störa kolesterolförhållandena men detta är i mina ögon absolut inget att oroa sig det minsta över. Om du inte upplever några dramatiska obehag så tycker jag du går och 'kollar upp dina värden' efter någon månad.

    När du bränt upp allt ditt fett så kommer säkert kroppen bli hungrig igen och om du inte kan tillgodogöra dig fett så finns inget annat val än kolhydrater och protein.

    Galla fungerar som 'tvål' och löser upp fettet vi äter så att det kan tas upp av tarmen och kan man inte producera galla så passar förstås fettet genom tarmen utan att tas upp. Frågan är om du trots att du saknar gallblåsa kan använda den galla som levern producerar (se vad som står om detta nedan) och därför tillgodogöra dig fett och då behöver du förstås inte återgå till några kolhydrater utan bara plussa på med fett och du kan också äta fett med dina 100 g protein. Du verkar ju ha 'klarat av' fett i kosten så det verkar mer hoppfultt än vad jag först trodde.

    Berätta gärna här på bloggen hur det går - otroligt intressant!

    Från Wikipedia

    Galla är en kroppsvätska som bildas av i levern, samlas upp i gallblåsan och blandas med tunntarmens innehåll. Hepatocyter, som utgör den största delen av levercellerna, utsöndrar en galla rik på gallsyra, kolesterol och organiska partiklar. Denna sammansättning späds emellertid ut innan den når gallblåsan, detta sker med hjälp av epitelceller som omger leverns samlingsrör. Gallan samlas alltså ihop i större och större kanaler för att slutligen nå den gemensamma gallgången (ductus hepaticus communis). Därefter dräneras den i gallblåsan (vesica fellea) varvid en ny koncentrationsprocess påbörjas.

    Då föda intas stimuleras gallblåsan att rytmiskt kontrahera och på så vis portionera ut galla i tolvfingertarmen där den sedan är behjälplig i nedbrytningen av fetter.[1]

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av