Nyheter

120 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Busmamman
    Citat från chatten: "Helena:
    Vad anser du om att äta ägg? Ska man begränsa antalet per dag/vecka?
    Andreas Eenfeldt:
    Ät aldrig mer än 36 ägg om dagen. Det är mitt råd."

    Underbart! Man kan inte annat än älska Kostdoktorn. 🙂

    Läs vidare →
  2. Majoren
    Andreas, Imponerande chattprestation på SvD må jag säga: 19 utförliga svar på 32 minuter inklusive många snygga länkar till relevanta artiklar på din blogg, svårslaget!
    Läs vidare →
1 2 3

Alla kommentarer

  1. Vetenskap ja
    Titta dig omkring på alla hysteriskt motionerande välutbildade medelålders människor som trots detta har en lätt övervikt. De äter GI, gör surdegsbröd och kämpar på gymmet men går upp ett kilo per år och utvecklar precis som jag delar av det metabola syndromet. Nej du. Det är nog genetiken som varit lyckosam för dem som inte går upp trots den stora andelen kolhydrater i kosten. Vi andra som inte har haft samma tur blir lite fetare och lite sjukare trots att vi ätit fullkorn och frukt till förbannelse. Kan du då förklara varför Martin Ingvar säger det jag säger dvs att kolhydrater sätter igång en spiral av ätande som inte är optimal? Kan du förklara varför asiater som inte äter fullkorn ändå är smalare och friskare än vi andra?

    Om mättat fett är så farligt för hjärtat när exakt blir det det? När man slutar amma det?

  2. Sohlis
    I de senaste kommentarerna verkar du ju ha förstått hur det ligger till.

    Man du har fortfarande inte förstått att de studier du länkar till INTE visar att mättat fett är farligt, och att det skulle vara bättre att byta mot omättade fetter. Flera av dina referenser visar snarare tvärtom...

  3. Stefan
    Mycket dividerande om "kolesterol" och LDL...

    LDL-C som är mängden kolesterol som färdas på LDL (Low Density Lipoprotein)-partiklar kan inte kopplas till hjärt- kärlsjukdom (CVD) men väl LDL-P, dvs antalet LDL-partiklar (inte kolesterolhalten), däremot, verkar ha en koppling till CVD genom att ju fler LDL-partiklar desto högre antal av de små täta LDL-partiklarna, de som oxiderar och misstänks (kan visas?) vara en del av den inflammatoriska processen i kärlväggen.

    Det som höjer LDL-C (kolesterolhalten) verkar vara mättat fett, men som sagt detta värde verkar inte ha något med CVD-risk att göra. LDL-P (antalet LDL-partiklar) höjs av intag av fruktos, snabba kolhydrater/högt blodsocker. Det viktiga är att hålla nere triglyceriderna (VLDL), LDL-P och öka HDL. HDL ökar man bäst genom ett ordentligt intag av mättat fett och ett lågt intag av socker, fruktos och snabbsmälta kolhydrater.

    Den troligtvis bästa och mest uppdaterade genomgången av forskningsläget avseende kolesterolets (eller rättare sagt Lipoproteinprofilens) betydelse får man genom att läsa läkaren Peter Attias genomgång "The straight dope on cholesterol". Börjar här: http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-p...

    En sammanfattning av bloggartikelserien jag länkade till strax ovan är denna föreläsning från AHS 2012: http://www.youtube.com/watch?v=8GDx5sObceI

    Det här är inte jätteenkelt men kan man läsa engelska och är intresserad på riktigt (inte av att få sina fördomar om mättat fett besannade) av att förstå detta, gör man sig själv en tjänst genom att ha tålamod att läsa igenom "The straight dope on cholesterol" eller åtminstone lyssna/titta på föredraget. Sakkunskapen på djupet bakom artiklarna och föredraget kommer från några av de främsta lipidologerna i USA.

  4. Daniel Högberg
    Kära David, jag äter så mycket fett jag behöver för att överleva. Utan fettet så är jag konstant hungrig. Vad är det som är så svårt att förstå med det? Steka i olja är uräckligt! Ja iaf upptäckte jag det den dagen jag började steka i smör, det var som att kliva in genom pärleporten, en smaksensation helt enkelt. Har du hört talas om sockermissbruk? Tror du det finns eller är det bara ett tecken på dålig karaktär? Jag äter så mycket fett jag behöver för att inte trilla ditt igen. Om det sen är "överkonsumtion" enligt dig bryr jag mig faktiskt inte om. Min kropp har tackat mig varje dag sen jag började "överkonsumera" fett och ta bort stärkelse, mjöl och socker, bla genom att bota mig från pollenallergi, karies, hetsätning, daglig diarré, blödande tandkött, sömnproblem. Det du måste förstå är att vi äter fettet för att bli mätta, hur ska jag få i tillräckligt med Olivolja för att bli mätt? Dricka direkt ur flaskan? Förstår inte riktigt din ståndpunkt..
  5. sten
    Högt LDL kolesterol är farligt om partikelstorleken är liten. Både LDL och HDL värden är emellertid vikter och säger inget om partikelstorlekar.
    Antalet HDL och LDL partiklar fås genom att mäta "aporna" eller apolipoprotein A och B. A för e HDL och B för LDL. kvoten B/A blir då dålig ju högre den är. Se http://www.kostdoktorn.se/kolesterol#apokvot
    Kvoten B/A eller apoB/apoA har visat sig ( stor interheartstudie) samanfalla rejält med risken att få hjärtinfarkt. En dubbling av kvoten fördubblar risken för hjärtinfarkt. Beträffande LDL och HDL vikter finns inga klara besked. Dessutom är ju HDL bra som en inkomst och LDL dåligt som en utgift. Att då lägga ihop dem med samma tecken visar alltså ingenting!

    Mättat fett ökar partikelstorleken på LDL och samtidigt ökar det HDL, vilket gör att apokvoten minskar. Alttså inte bra och dåligt utan bra och bra. Jag kollade apokvoten efter 1.5 år på LCHF bestående av nästan noll vanliga kolhydrater, istället grönsaker, lite morötter, smör, fläsk, oxfett (tallow) och ungeför samma mängd kött jag åt de 60 åren innan jag blev hjärtsjuk. Nära noll omega 6 eller margarin. Lite olivolja eftersom den ofta späds ut med billig olja (omega 6).
    Apokvoten (se länken ovon) för män är bra mellan 0.7 och 0.9, mycket bra under 0.7 och indikerar fara över 0,8. Mitt resultat blev nu 0.63, vilket jag som (tidigare) härtsjuk är mycket nöjd med och tackar LCHF fö helt och hållet! Dock förlorar jag nu mtt invalidparkeringstillstånd eftersom jag inte nu längre lider av kärlkrampen jag blev diagnosticerad med för ca 7 år sedan.
    Att man med mycket kolhydrater får höga triglycerider och mycket små LDL partiklar som lär ha lätt att fastna i blodådrorna passar in på mig när jag blev sjuk.

    Det är kul att mättat fett kunde få mina förkalkningar ( förfettningar som vissa vill kalla det) att tom gå tillbaks! Dom mättes både med angiogram och hjärtsynkad CT scan, "Cacium score scan" och den största ansamlingen såg inte bra ut och skulle ha stentats om doktorn fått sin vilja fram. Om läkarvetenskapen lyssnade skulle jag gärna mäta det här igen, trots att jag är frisk nu. Men dom verkar inte särskilt intresserade av att råda bot på sjukdom.

  6. sten
    Länk till interheartstudien: http://www.medscape.com/viewarticle/489738
    Data på 15,000 med hjärtinfarkt jämfördes. Se tabellen en bit ned i länken.
    Apokvoten kom ut som den absolut största riskfaktorn för infarkt, tätt föjt av rökning och diabetes.
    Varför vissa profeter i detta land istället talar sig varma om obevsade faror av mättat fett och rött kött begriper inte jag. Varje gång rött kött räknats har det som sålts på McDonalds ingått med tilltugget onämnt.
    Mättat fett innebär oftast en förbättrad apokvot. Detta är inget nytt. Interheartstudien var världsomspännade och presenterades redan 2004, så de Svenska profeterna borde haft gott om tid att fortbilda sig istället för att sprida sin förvirring till många intet ont anande medborgare.
    Svar: #118
  7. Fighter
    Hej
    Skulle bara behöva lite råd. Tyvärr är jag en av dem s jag måste gå ner 11 kg för att bli beviljad bukplastik för att ta bort överflödig hud på magen. Satsar själv på om tagit bort frisk 1,5 rt organ. Jag har i 1,5 år levt efter raw food och min vikt har vart stabil. Så tillslut tänkte jag prova LCHF började i måndags och vägde mig på fredan gått ner 2,9 kg woohoo.
    Min fråga är att jag blivit diagoniserad med POF premuture ovaier failure alltså är redan i klimateriat i förtid. Äter p- piller resten av livet. Har högre testosteronvärde är det farligt för mig att köra LCHF då jag gärna vill börja träna hårt med tynger. Läste att testosteron nivån ökar. Är 29 år vore tacksam för svar!
  8. Per Wikholm
    Bra chatt... och Kostdoktorn var inte helt fel ute med det där om 36 ägg! Det finns en fallrapport av en 88-årig man som ätit 25 ägg om dagen i mer än 15 år. Han var fullt frisk och hade normala kolestrolvärden.

    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199103283241306

  9. Sivan
    Få se här nu... Hur äter de blivande sumobrottarna för att bli riktigt, riktigt stora? Är det inte en massa kolhydrater ;-D

    Obs, inte ett svar på någons kommentar - bara en liten fundering!

    Svar: #110
  10. Ann Kristin
    Hur vill man få sin gris fet och fin? Jo, grismjöl, potatis och äpplen. Vår slaktare var imponerad av våra grisar på 90-100 kg 😉
    Svar: #112
  11. Slacktivisten
    http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pm...Varsågod, 8 st RCT med hårda ändpunkter.

    Tack för den studien, jag sparar länken.

    Studien ger faktiskt stöd för LCHF. Många av oss som äter LCHF har fått förbättrad TC/HDL vilket studien nämner som en möjlig prediktor för CHD. Nu är det ju dessutom så att många av oss med glädje mumsar i oss fet fisk som är rik på PUFA, framförallt EPA och DHA. ALA som finns i rapsolja ("canola oil") är väl acceptabel. Vidare kanske man ska veta att animaliskt fett består av en tredjedel omättade fetter.

    Vidare bör man notera att signifikansen för den relativa risken för CHD är ganska svag. Vore man riktigt hård och kräver 99% konfidensintervall skulle det inte vara signifikant. Man kan ana det då en del av de ingående studierna inte ger signifikant relativ risk. Ännu vidare ska man notera att studien inte visar ökad risk med SFA men med svag indikation visar minskad risk med ökad mängd PUFA. Som studien antyder kan eventuellt byte av kolhydrater mot PUFA minska risken även det.

    Som slagträ kan studien således användas av båda sidor i debatten. 🙂

  12. sten
    Var det inte KOKT potatis ? Läste att man testade fram detta i USA för länge sedan.
    Okokt potatis blev dom närmast magra av, men med kokad potatis blev det fett och viktökning, alltså mitt i prick.
    Alltså höjt blodsocker och högt insulin ger fetma även på grisar, djur som är allätare som vi.

    Eftersom det finns säkra studier på att den absolut störtsta riskfaktorn för kärlsjukdomar, jämfört med de vanligast mätta (apokvoten inte med i dessa studier nedan!) blir förhöjt fasteinsulin tycker jag att det är helt meningslöst att fortfarande påstå att mättat fett skulle kunna vara farligt.
    Engelsk studie på ca 3,000 kvinnor 60+. Fasteinsulin mättes vid starten på friska kvinnor som sedan följdes i snitt 2.4 år.
    http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pm...

    En liknande visade dubbla risken för hjärtsjukdom med insulin i högsta 1/4 jmf med lägsta 1/4, 688 män: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12243850
    En till på 900 unga italienska män som visade att BMI var farligast för hjärtsjukdom men fasteinsulintet sammanföll mest med de flesta andra dåliga värden och sjukdomar.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9088862

    Högt insulin är alltså inget att leka med, och alla vet att det kommer från att äta kolhydrater, ju mer desto högre, fast det tar ju tid att bli hjärtsjuk. (58 år för mig) Dom stackars 2-diabetikerna får extra insulin när dom inte längre kan producera själva så ingen ska bli förvånad att ca minst 75% av dessa dör i hjärtsjukdomar. När dom istället ges en LCHF kost som var vanligt innan industripropagandan mot animaliskt fett startades allvarligt runt 1960-talet, hålls både blodsocker och insulin på normala nivåer vilket bör resultera i betydligt längre överlevnad. Exempel efterlyses!

  13. Lasse1
    På tal om potatis, tar man inte bort många av de så kallade bra egenskaperna genom att koka den.
    Rå potatis äter man säkerligen inte mycket av samtidigt som kroppen får jobba en hel del med att smälta den.
    Genom att koka potatisen blir den ju helt onyttig och man kan i princip dricka jätte mängder av den...
    Om man åt den rå skulle man säkert kunna ha med den i LCHF tillsammans med en hel del andra underjord grönsaker 😉
  14. Lasse1
    Lite som med sjukhus soppan, det kräver mer energi att smälta maten än man kan få ut av den, det är ju därför man rasar i vikt på den.
  15. stuxen
    Du har ju på sätt och vis rätt.
    Men samma sak gäller ju för många andra koster med.
    Om alla åt 100% gi skulle alla må bättre
    Om alla åt 100% LCHF skulle alla må bättre.

    Sen har vi ju en sak till som är till att fundera kring SLV skapade nyckelhålet för att göra det enklare för folk att följa deras råd och äte hälsosammare.
    De produkter som är nyckelhålsmärkta är i regel Light produkter och produkter där man tagit bort och ändrat om den naturliga produkten och tillsatt socker eller sötningsmedel och många fall salt för att på så vis bi behålla smaken.

    Detta är SLV verk det är deras skapelse och något de står för de står för att nyckelhålet fullproppat med enummer är ett bra hälsosamt val.

    Kemiska tillsatser är inte normalt och inte hälsosamt val.

    Svar: #120
  16. Benny
    Oj så detta med fett och LCHF attackeras nu. När Mats Reimer gick ut och påstod att kronisk borrelia inte finns så var du kostdoktorn snabb på att hänga på. Helt utan att sätta dig in i det hela.
    http://borreliablogg.wordpress.com/2013/08/03/beviset-for-kronisk-bor...

    Det kanske är så att likt fett, LCHF så motarbetas kronisk borrelia pga anledningar som är ekonomiska?

    Borrelia bakterien kan bilda biofilm och därmed gör sig svår att komma åt med antibiotika, men du kanske ändå sparkar på dom tusentals som lider av borrelia likt Reimer?

    Fet fel!!!!

    ps. vi borreliasjuka behöver även en sockerfri kost. ds.

  17. Martin
    Jadu David och Martin.. ta ni och läs studierna så får ni själva se!Kan ta en av slutsatserna från en av studierna!"CONCLUSIONS: A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD. More data are needed to elucidate whether CVD risks are likely to be influenced by the specific nutrients used to replace saturated fat."

    Haha, snacka om cherrypicking på högsta nivå. Du tar och klipper ut ett stycke från en meta-analys av cohort-studier, som är en referens i INLEDNINGEN av denna meta-analys.

    Helt plötsligt är epidemilogiska observationsstudier bättre än RCT-er med hårda ändpunkter...
    Du kunde väl i alla fall försökt att hitta något i de studier som faktiskt var med i den aktuella meta-analysen.

  18. sten
    Länken till studien funkar inte. "Medscape" log in kommer up istället!
    Googla istället INTERHEART STUDY MEDSCAPE och artikeln kommer upp direkt!
  19. Inez
    Proffsig chat-hantering på SvD, doktorn!

    Min eloge 🙂

  20. under-hundra
    Du har ju på sätt och vis rätt. Men samma sak gäller ju för många andra koster med. Om alla åt 100% gi skulle alla må bättre Om alla åt 100% LCHF skulle alla må bättre.

    Förrutom alla de som får biverkningar av lchf.
    För min egen del blir det nog GI kombinerat med 5:2 (eller 6:1 beroende på om det "räcker")

1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg