Carbzone och deras ”officiella” LCHF-symbol

LCHF

Carbzone tillkännager nu den ”officiella symbolen” för LCHF. De tillverkar lågkolhydratversioner av exempelvis choklad, pasta och bröd.

Sådana kanske kan vara en bra idé för vissa. Men själv har jag aldrig köpt deras produkter, och är skeptisk till flera av dem. Vill du veta varför?

Carbzone mailade mig symbolen. De får lite gratisreklam nu, men med tydliga reservationer.

Carbzones produkter

Carbzone chokladLow-carb mörk choklad

Innehåller: Sötningsmedel (Maltitol), kakaomassa, kakaosmör, inulin, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromämne (vanillin). Kan innehålla spår av nötter.

Näringsvärde per 100g:
Kalorier kcal/1877kj
Protein 6 g
Fett 34g
Kolhydrater 51 g
Sockeralkohol (maltitol) 51 g
Socker 0 g
Netto kolhydrater* 0 g
Kostfiber 7 g

* De kolhydrater som har en noterad effekt på blodsockret.

Sockeralkolholer istället för socker: bra idé?

Jag har allvarliga reservationer mot den här produkten, även utan att ha smakat. För det första består den till 51% av maltitol, en sockeralkohol. Den tillverkas av diverse företag genom hydrogenering av maltsocker. Resultatet blir att maltsockret får en påkopplad alkoholgrupp, och inte längre tas upp lika lätt av tarmen.

Men en del tas upp, minst hälften, och höjer blodsockret. Det betyder att det är helt missledande att skriva 0g nettokolhydrater. Bluffen med ”nettokolhydrater” kommer att utredas mer senare här på Kostdoktorn. Carbzone är långt ifrån de enda skyldiga.

Det maltitol som inte tas upp bryts ner av tarmbakterier och ger ofta rikligt med gasbildning. Ibland även diarré. En fördel med maltitol är däremot att den inte bryts ner av kariesbakterier. Det skadar alltså inte tänderna som vanligt socker.

Fibrer är tillsatta i form av inulin, korta kedjor av fruktos. Det tas inte upp av kroppen utan bryts ner av tarmbakterier, och även inulin ger då gasbildning.

Kakaomassa som är näst största ingrediensen innehåller också delvis kolhydrater. Man kan undra vart de tagit vägen när Carbzone redovisar 51g maltitol och 51g kolhydrater?

Förslag

Köp hellre fin riktigt mörk choklad (minst 70%) och ät i små mängder. Då slipper du gå runt och fisa, och jag kan garantera att det är godare. Det skulle inte förvåna mig om du dessutom får i dig mindre blodsockerhöjande kolhydrater.

Low Carb pastaLow carb pasta

Innehåller: Sojaprotein isolat, ärtprotein, veteprotein, vetemjöl, äggvitor, vegetabiliskt fiber, inulin, förtjockningsmedel (guar gum), salt, vatten.

Näringsvärde: per 100g
Kalorier 350kcal/1368kJ
Protein 60.9 g
Fett 3 g
Kolhydrater 13.7 g
Kostfibrer 9.8 g
Socker0 g

Bättre än vanlig pasta?

Detta skulle kunna vara ett alternativ för den som absolut inte kan tänka sig att vara utan pasta, och ändå vill gå ner i vikt eller kontrollera sitt blodsocker.

Frågan är väl hur den smakar. Någon som testat?

Carbzone-brödLow carb bröd

Innehåller: Vatten, gluten, äppelfibrer, vetemjöl, rapsolja, linfrön, solrosfrön, kruskakli, äppelcidervinäger, fibrex, psylliumfrön, jäst och salt.

Näringsinnehåll (per 100 gram low-carb bröd):
Kalorier 227.7kcal
Protein 19.8 g
Fett 11.6 g
Kolhydrater 11 g
Socker 0 g
Kostfiber 12.7 g

Kommentar

Största ingrediensen är gluten, dvs framrenat veteprotein. Inget för glutenallergiker alltså. Det gäller minst några procent av befolkningen, varav de flesta nog inte vet om det. Men för oss andra som vill äta lite bröd någon gång skulle det kunna vara ett bra alternativ. Kommentera gärna om du smakat brödet.

Ett bra alternativ är annars att baka sitt eget lowcarb-bröd. Det finns ett bra recept i kokboken Smörstekt, eller så kan testa något förslag på nätet: 1 2 3 4 5 6

Tveksamma produkter med mindre kolhydrater?

Carbzone bjuder delvis på nya finurliga sätt att tillverka fabriksmat med mindre kolhydrater istället för mindre fett. Det kan vara ett steg i rätt riktning.

Men varför inte äta gammaldags naturligt fet mat istället? Då slipper du stora mängder fis-framkallande sockeralkoholer, och andra konstiga ingredienser. Dessutom är det säkert godare.

Jag hoppas få se mer av naturliga lowcarb-produkter från Carbzone i framtiden.

Läs mer

Till matens försvar
Om skillnaden mellan mat och matliknande ätbara varor.

“Mindre socker – för dig som gillar godis”
Om sockerfritt godis, med stora mängder sötningsmedel och andra ingredienser som är svåra att ens uttala. Bättre eller sämre än godis med socker? Vem vet.

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

Äldre inlägg