Carbzone och deras ”officiella” LCHF-symbol

LCHF

Carbzone tillkännager nu den ”officiella symbolen” för LCHF. De tillverkar lågkolhydratversioner av exempelvis choklad, pasta och bröd.

Sådana kanske kan vara en bra idé för vissa. Men själv har jag aldrig köpt deras produkter, och är skeptisk till flera av dem. Vill du veta varför?

Carbzone mailade mig symbolen. De får lite gratisreklam nu, men med tydliga reservationer.

Carbzones produkter

Carbzone chokladLow-carb mörk choklad

Innehåller: Sötningsmedel (Maltitol), kakaomassa, kakaosmör, inulin, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromämne (vanillin). Kan innehålla spår av nötter.

Näringsvärde per 100g:
Kalorier kcal/1877kj
Protein 6 g
Fett 34g
Kolhydrater 51 g
Sockeralkohol (maltitol) 51 g
Socker 0 g
Netto kolhydrater* 0 g
Kostfiber 7 g

* De kolhydrater som har en noterad effekt på blodsockret.

Sockeralkolholer istället för socker: bra idé?

Jag har allvarliga reservationer mot den här produkten, även utan att ha smakat. För det första består den till 51% av maltitol, en sockeralkohol. Den tillverkas av diverse företag genom hydrogenering av maltsocker. Resultatet blir att maltsockret får en påkopplad alkoholgrupp, och inte längre tas upp lika lätt av tarmen.

Men en del tas upp, minst hälften, och höjer blodsockret. Det betyder att det är helt missledande att skriva 0g nettokolhydrater. Bluffen med ”nettokolhydrater” kommer att utredas mer senare här på Kostdoktorn. Carbzone är långt ifrån de enda skyldiga.

Det maltitol som inte tas upp bryts ner av tarmbakterier och ger ofta rikligt med gasbildning. Ibland även diarré. En fördel med maltitol är däremot att den inte bryts ner av kariesbakterier. Det skadar alltså inte tänderna som vanligt socker.

Fibrer är tillsatta i form av inulin, korta kedjor av fruktos. Det tas inte upp av kroppen utan bryts ner av tarmbakterier, och även inulin ger då gasbildning.

Kakaomassa som är näst största ingrediensen innehåller också delvis kolhydrater. Man kan undra vart de tagit vägen när Carbzone redovisar 51g maltitol och 51g kolhydrater?

Förslag

Köp hellre fin riktigt mörk choklad (minst 70%) och ät i små mängder. Då slipper du gå runt och fisa, och jag kan garantera att det är godare. Det skulle inte förvåna mig om du dessutom får i dig mindre blodsockerhöjande kolhydrater.

Low Carb pastaLow carb pasta

Innehåller: Sojaprotein isolat, ärtprotein, veteprotein, vetemjöl, äggvitor, vegetabiliskt fiber, inulin, förtjockningsmedel (guar gum), salt, vatten.

Näringsvärde: per 100g
Kalorier 350kcal/1368kJ
Protein 60.9 g
Fett 3 g
Kolhydrater 13.7 g
Kostfibrer 9.8 g
Socker0 g

Bättre än vanlig pasta?

Detta skulle kunna vara ett alternativ för den som absolut inte kan tänka sig att vara utan pasta, och ändå vill gå ner i vikt eller kontrollera sitt blodsocker.

Frågan är väl hur den smakar. Någon som testat?

Carbzone-brödLow carb bröd

Innehåller: Vatten, gluten, äppelfibrer, vetemjöl, rapsolja, linfrön, solrosfrön, kruskakli, äppelcidervinäger, fibrex, psylliumfrön, jäst och salt.

Näringsinnehåll (per 100 gram low-carb bröd):
Kalorier 227.7kcal
Protein 19.8 g
Fett 11.6 g
Kolhydrater 11 g
Socker 0 g
Kostfiber 12.7 g

Kommentar

Största ingrediensen är gluten, dvs framrenat veteprotein. Inget för glutenallergiker alltså. Det gäller minst några procent av befolkningen, varav de flesta nog inte vet om det. Men för oss andra som vill äta lite bröd någon gång skulle det kunna vara ett bra alternativ. Kommentera gärna om du smakat brödet.

Ett bra alternativ är annars att baka sitt eget lowcarb-bröd. Det finns ett bra recept i kokboken Smörstekt, eller så kan testa något förslag på nätet: 1 2 3 4 5 6

Tveksamma produkter med mindre kolhydrater?

Carbzone bjuder delvis på nya finurliga sätt att tillverka fabriksmat med mindre kolhydrater istället för mindre fett. Det kan vara ett steg i rätt riktning.

Men varför inte äta gammaldags naturligt fet mat istället? Då slipper du stora mängder fis-framkallande sockeralkoholer, och andra konstiga ingredienser. Dessutom är det säkert godare.

Jag hoppas få se mer av naturliga lowcarb-produkter från Carbzone i framtiden.

Läs mer

Till matens försvar
Om skillnaden mellan mat och matliknande ätbara varor.

“Mindre socker – för dig som gillar godis”
Om sockerfritt godis, med stora mängder sötningsmedel och andra ingredienser som är svåra att ens uttala. Bättre eller sämre än godis med socker? Vem vet.

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

 

1 2

109 kommentarer

  1. Jag tycker att alla ska jobba för att LCHF inte bara står för low carb high fat utan även för NATURLIG mat.
    Man ska inte behöver äta konstig, kemi-mat utan kolhydrater. Det är ju att kompensera nåt dåligt med något ännu sämre 🙁

    LCHF ska stå för kolhydrat OCH kemifri mat!!!

  2. Jag äter ofta lite 70%-ig choklad, lite kolhydrater men fiser rätt bra ändå. Några tips?

    btw: tror du att det var Mållgan körde?

  3. Choklad och choklad

    Har just läst på bloggen Matälskaren något som jag inte visste, eller rättare sagt förmodligen inte tänkt på, gått in genom ena örat och ut genom det andra. Slött av mig.

    Kakaoodlingar är en av de mest vidriga produktionerna att jämställa med kaffe och bananer. För att vi ska få billig choklad utför barn slavarbete på plantager. De använder bekämpningsmedel utan skyddsutrustning, de arbetar 12 timmar om dagen. De får inte gå i skola. Runt en kvarts miljon barn arbetar på chokladplantagerna i Elfenbenskusten i Afrika. Det finns starka misstankar om trafficking i tiotusentals fall och många bevisade.

    Jag kommer hädanefter att köpa min choklad på Hälsokosten. Där finns t ex Green&Black. Valrhona och Amadei är tydligen också bättre. Generellt kan sägas att den dyra chokladen är mindre blodbesudlad än den billigare. Choklad som är rättvisemärkt är för mig det enda fr o m nu. Iofs äter jag inte så mycket choklad, men det händer ju.

  4. Jonas
    Hemul:
    Jag äter ofta en kotlett istället för smörgås. Det jag påstod var att många andra ("vanliga människor") vill ha något som liknar bröd. Därför blir jag glad om det kommer LCHF-bröd att köpa i påse.

    Michael:
    Nja, det är inte så intressant om jag postar saker jag är skeptisk till här, för jag kommer få massvis av svar som jag inte ändå inte kan verifiera sanningshalten hos. Bättre att jag fortsätter följa debatten och bilda mig en uppfattning. 🙂

  5. Tack Karin20!

    Jag letar ständigt felkällor i mitt konsumentbeteende och ännu mera i min kost just nu. (Vågen står stilla nämligen) Misstänker när det gäller vikten, kaffet, mjölken och så de två raderna svart choklad på kvällen. Doser och övrig mat har jag bra koll på.
    Har fallit för ett par 86 %-iga chokladlockrop i min Ica-affär, (där den äkta grädden BTW tar slut väldigt fort numera och) där det byggts upp en ny stor avdelning för mörk choklad. Allt säljs i två för 20 kr eller två för 30 kronor och det tas in minst tre gånger så mycket som förr, då den mörka chokladen fyllde ett par-tre hyllmetrar längst ner och längst bort från kassan. Där ligger förresten den ekologiska och den rättvisemärkta kvar, slår det mig.

    Ska försöka göra som jag gjorde i fjol på våren, när nedgången var stabil (15 minus sammanlagt på sex månader) och ta en rad (nu blir det inget annat än Valrhona, här) choklad på fredag kväll till ett glas rött - som efterrätt och kanske samma på lördag. Och så lurar jag på att också skippa kaffet, orkar bara inte med två dagars huvudvärk "just nu". Fast jag vet att det är mer än dags. Rättvisemärkningen har jag inte så stort förtroende för, tyvärr. Jag grunnar på en hel del kaffe- och teavslöjanden i klass med dina - härovanför - om chokladen, fast jag köper fortfarande mina goda och rättvisemärkta espressobönor på coop i kilospåsar.

    Du har helt rätt om att vi inte ska gå med på att blandas ihop med samma konstgjorda skräp men likförbannat hittepå "nettolowcarb"och samma tänk som den, när det gäller LCHF. Vi får börja skriva naturlig eller ren eller äkta LCHF eller något annat varje gång vi skriver och så får vi tala om allt vi kan om icke-industriell LCHF alltid IRL när vi blir ifrågasatta. Många kommer kanske att skryta med att de minsann "gått över" till LCHF de med, när de prackar på oss något med den nya loggan och känner sig triumferande alternativt vill göra oss glada.

    Är det inte det ena, så är det det andra.

  6. Chilisalsa
    Kenneth:
    Jag har järngryta så jag bryner direkt i den...
    Mitt problem är att jag bara har en digitaltjofrästermometer med sladd. Det blir ju då en liten glipa för sladden så locket inte är tätt. Risken är att termostaten på ugnen inte är värst exakt så att det faktiskt kokar... och kokar torrt. Får nog pinna i väg och skaffa en som man kan ha i grytan. 75° ska det ju iaf vara i mitten. Kommer ju va många dar i kylen. Blir några middagar 🙂
    Det sista rödvinet jag hade hemma, gick ner i ett fondkok häromdan. En full femtonliterskastrull blev till 24 iskuber och en 3dl burk ! 🙂 Tog 3 dygn...
  7. Chilisalsa,
    Jag köpte en digitaltermometer hos Clas Ohlsson med mätspets i stil med klassiska köttermometrar, den sätter jag bara i och gör en snabbmätning för att vara säker på att det är klart. 🙂

    Rödvin, det brukar jag köpa Ecologica i 3l box, räcker 2 månader för mig ungefär.

    En enda gång har det då börjat bli lite surt på slutet, men det är bara en fördel när man skall ha det i matlagningen. 🙂

  8. Chilisalsa
    Var precis till Hemköp och köpte en analog... 39 bagis fattigare men jag känner mig rikare ! 🙂 Då kan jag ha den digitala till att kontrollera tempen nogrannare i själva ugnen dessutom. Frågan är om det är bra att ha rödvin i järn någon längre tid. Det är väl sannolikt bara nyttigt järn som fälls ut men det blir ju lite tråkigt svart...
  9. foie gras
    Low carb chokladen ovan kallas mörk men jag kan inte se att kakaohalten är angiven en gång och inte heller vilken sorts kakaobönor som ingår och var de skördats. En skam alltså.
    De finaste kakaobönorna kommer från Venezuela även Hawaii och Madagascar. Valrhona har ett utsökt urval.
    Numera säljs även mörk choklad med fint krossat skal från kakaobönan dvs utmärkta fibrer helt naturligt. Detta bör finnas även i svensk handel.
    Säkert är den förfärliga low carb chokladen ett amerikanskt påfund.
    Amerikaner kan inget om choklad vilket gör det lätt att prångla ut undermåliga produkter med missvisande namn. Tyvärr är inte begreppet choklad vidare märkesskyddat. Inom EU talar man om choklad och äkta choklad bara en sån sak. Detta är en eftergift till industriproducerad choklad som tillsätter härdade vegetabiliska fetter och som hade starka lobbyister i Bryssel när beslutet skulle gå igenom. De svenska politikerna föll platt för de starka särintressena. Medborgarförrädare utan att blinka.
    Äkta choklad har inga tillsatser.
    All choklad borde vara äkta. Kolla alltid texten bakpå chokladförpackningen.
  10. Chilisalsa,
    Det är just för att jag helst vill ha med lite syra som jag inte använder den vanliga järngrytan utan en emaljerad dito eller lergrytan.
  11. För övrigt kan man välja mellan en emaljerad järngryta i fina köksbutiker för över tusen kronor eller en för 250:- hos Coop. Vid ett tillfälle sålde de ut den för 150:-
  12. Thomas H
    Nytt "norskt" bantningspiller. Ingen aning om reklamen motsvarar verkligheten, men eftersom man inte byter kost så förutsätts förmodligen livslång användning eller...... 😐

    I reklamen används en hel del LCHF-argument :roll:

    http://ad.nuform.se/annonse7/aftonbladet/80194?A

  13. Ulf_S
    Det pillerföretaget verkar ju seriöst... Svensk text med norska textsjok.

    I villkoren kan man läsa att man måste returnera provpaketet om man bestämmer sig för att inte köpa kuren, samtidigt som de basunerar ut att provpaketet är GRATIS. Hur tänker de? Om något är *gratis* får det inte finnas några köptvång knutna till erbjudandet (om det gör det är provpaketet möjligtvis "kostnadsfritt", men absolut inte "gratis".)

    Sådant här gör mig vansinnig.

  14. Chilisalsa
    Mmmm... den vilar fint i ugnen nu 🙂

    Tack för tipset om Coop. Saknar faktiskt en lite större emaljerad. På loppis eller sommarauktion kan man oxå göra praktiska fynd. Är bara emaljen bra så är dom nästan outslitliga. Stod faktiskt på nyöppnade Clas Olson igår och tittade på en lergryta. La det på minnet då det inte var farligt dyrt. Under 200 iaf. Man skulle ha större skåp bara 🙂

  15. Thomas H
    Håller med i vad du säger, Ulf.

    Samtidigt har dom ingen lösning när man kommit ned till exvis en målvikt.
    Dvs. Detsamma som gäller för dom som pulverbantar med hjälp av "påsar" och dom plågas ju mer även av hunger av vad jag förstått.

    Så tydligen får man fortsätta äta detta piller eller åtminstone kanske minska användandet när man nått dit man vill?
    Sen har jag väl lite svårt att tänka mig att detta piller skapar lika bra effekt på andra metabola åkommor som nu LCHF-kosten ockå gör ?
    😎

  16. Chilisalsa,
    De har även en lite större oval i övrigt likadan gryta, men för mig är den lilla perfekt.

    Ang. skåp så sparar man ju en del utrymme när man kastar pastagrytor och liknande. 🙂

    Hushållsassistenten har jag gett bort.

    Jag har kastat tre wookpanor och flera teflonpannor.

    Jag har inte mycket utrymme i det lilla köket i min 1:a men jag har mer utrymme i dag än tidigare. 🙂

  17. Helena Hesselmark
    Så här skriver ADA om sockeralkoholer på sin hemsida. Av egen erfarenhet vet jag också att sockeralkoholer höjer blodsockret.
    Marabou 87% choklad har 19 kolhydrater per 100g. Man orkar kanske äta 2 rutor dvs 3,8 g kolhydrater. Med 100% smak. Hellre unna sig det om man vill ibland än tvivelaktiga substanser utan känd effekt.

    Tips for Carb Counting and Sugar Alcohols

    Sugar alcohols don’t raise blood glucose as much as the same amount of other carbohydrates. To figure out the amount of other carbohydrate you should count for a food with sugar alcohols, follow these tips:

    Subtract half of the sugar alcohol grams from the total carbohydrate

    Count the remaining grams

    For Example:

    Serving Size: 1 bar

    Total carbohydrate 15 grams -- Sugar alcohol 6 grams

    One bar counts as 12 grams carbohydrate (15 – 3 = 12)

  18. Los Flaggos
    Ang. lowcarb-brödet: Suveränt!
    Det smakar otroligt gott (för nåt som är "nyttigt"), och underlättar när man e sugen på nåt snabbt. Man kan även göra en fantastisk BLT på lördagmornarna med detta bröd. Rekommenderas varmt!
  19. Marie S
    Jag håller med Los Flaggos om lowcarb-brödet, men är skeptisk till de övriga produkterna.
  20. Jimmy skriver om ett bröd som verkar hyfsat vettigt:
    http://livinlavidalowcarb.com/blog/?p=3896

    (proteinrikt, kolhydratsnålt)

    Men ljust luftigt bröd borde vara ungefär lika kolhydratsnålt per skiva?

  21. Los Flaggos
    Njae, vet inte hur stora dessa skivor är, men det är 13gr kolisar per serving / skiva på det brödet, Carbzones ligger på 2,5gr-3,5gr beroende om det är det mörka eller ljusa brödet. Sen är ju förståss Carbones bröd ganska litet...
    http://farm4.static.flickr.com/3394/3332946901_9513ac5e69_o.jpg
  22. Chilisalsa
    1g netto-kolhydrater per skiva stod det i Jimmys Blog. Antagligen är väl en stor del av fibrerna (12g/skiva) inte smältbara...
  23. Micke Karlsson
    Det man ofta missar är att det är skillnad på sötningsmedel och sötningsmedel, och även på sockeralkohol och sockeralkohol! Det jag alltid gör är att kolla upp exakt vilket sötningsmedel som en produkt innehåller innan jag köper den.

    Har hittat en site som går igenom de olika sötningsmedlen:
    http://www.viktvagvisaren.se/sotningsmedel.html

  24. Trance
    Sidan verkar hyfsad men har tyvärr gått på en av de vanliga myterna om aspartam, att det skulle vara förbjudet i Japan.
  25. Det är enklare, nyttigare och (tror jag?) billigare att göra ett bröd baserat på största delen malda mandlar och hasselnötter, med en del fiberhusk, pofiber, äggulor och hårt vispad äggvita.
  26. Väldigt många mår väldigt bra av att göra allt för att minimera mängden fibrer i kosten. Många frön innehåller dessutom gifter och de brukar vara koncentrerade till skalet, alltså är inte fröskal (fiberhusk) ett val som låter optimalt.
  27. Janne
    Kollade http://www.viktvakten.se där man jämföra alla bantningsmetoder. Mycket intressant!
  28. Micke Karlsson
    Trans,

    jag tror du har fel när du säger att Aspartam inte är förbjudet i Japan. Jag har hittat flera siter där det står att det visst är förbjudet, bland annat här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Aspartam
    "I bland annat Japan är aspartam strängt förbjudet i alla livsmedelsprodukter..."

    Vad har du för källor som säger att det är tilllåtet?

  29. Magdalena Marklund
    Men hej! Har nyss slukat två helt UNDERBARA Carbzone mackor med smör och leverpastej på . SÅÅ gott efter en månad utan mackor. Svampigt - nej håller inte med. Klart det aldrig blir som mitt hembakta surdegsbröd med Vetemjöl - men va fan. Man kan inte både ha kakan och äta den. Hoppas det kommer mer i butiken snart. Oopsies i all ära - men inte är det så attans kul.
  30. Konsument
    Köpte Carbzone-mackor (den gröna förpackningen) för ganska länge sedan då jag trodde att jag skulle äta en och annan macka. Det var definitivt svampigt/gummiartat, enligt min smak, dessutom fick jag en doft av bränd tjära. Det blev bara den förpackningen och inget mer. Min längtan efter bröd gick över.
  31. @Mikael & Los Flaggos 13g? Det låter väl rätt normalt för vanligt bröd?
  32. Annelie_LivsGlad
    För mig är LowCarb brödet från CarbZone perfekt! Jag förvarar det i frysen och om jag vill ha bröd på morgonen tar jag bara ut en-två skivor och kör det i brödrosten eller i mikron.

    Finns numera i tre variationer men jag föredrar det ljusa av någon anledning. Kan hålla med om att det är synd att det inte är glutenfritt (har en sambo som är intolerant) och deras övriga produkter vet jag inget om. Har inte ätit choklad på ett halvår och inte pasta heller.

  33. Cewe68
    Tyckte inte att det brödet var direkt värt pengarna. Köpte under min nertrappningsfas och lyckades inte äta upp en hel limpa, torrt tråkigt och smaklöst (resten av familjen ratade totalt)
    Nu har resten som låg nerfryst åkt i soporna.

    För mig har det fungerat bäst skippa mackor helt, saknar det inte ett dugg nu längre.
    Det är inte mycket matsubstitut jag gör öht, möjligtvis blomkålsris/mos och zuccinipasta, men det är väldigt sällan.

  34. Ang choklad, så skulle lowcarbare verkligen vara förtjänta av att kika mer på råkostarna. I raw food-produkter hittar du aldrig raffinerade produkter, och just på chokladfronten så innebär det generellt sötning med agave eller honung istället för socker, men bra fetter i kallpressad kokosolja och sådär. Tryfflar som man absolut kan njuta, som jag varmt kan rekommendera som bland de bästa jag någonsin testat, t ex: http://shop.textalk.se/se/article.php?id=12027&art=2661137
  35. Fast ur sockerperspektiv är väl agave och honong knappast bättre. Agave snarast sämre eftersom det innehåller mer fruktos.
  36. Sonpa
    Jag har köpt och provat lowcarb brödet nystart samt nystart blåbär, super goda bröd smakar som vilket bröd som helst, jättegoda att rosta. nystart har ca 3,4g kolhydrater per skiva´, man kan äta varannan dag. Rekommenderas starkt.
    Pastan har jag inte provat än.

    LCHF e de bästa sättet att gå ner i vikt

  37. Micaela Erlandsson
    Jag vill gärna kommentera bröd, pasta och choklad från Carbzone, som omnämns här.
    Jag har provat pastan, och tycker den är helt ok. Påminner lite om fullkornspasta, fast koktiden som anges på förpackningen fick jag dubbla. godast om man har någon riktigt smakfull sås till eftersom det egentligen inte smakar så mycket. Dock ger det det där speciella tuggmotstånd som man kanske vill ha om man äter köttfärssås med pasta tex. Godast är de som ser ut som penne, för det blir inte lika mycket tuggmotstånd. I förpackning på 250 gram räckte till 5 portionen när det var kokt, så det blev mycket. Varje portion innehåller 6 kolhydrat, så är man supersugen och inte jättestrikt funkar det jättebra.

    Bröden från Carbzone:
    Blåbärsbrödet har mest kolhydrat och är inte alls gott.

    Nystart innehåller 3,4 kolhydrat/skiva. Äter man mycket är det ju inte så bra, men jag har gjort 2 sådana mackor med majonäs, kokta ägg och räkor, och då blir det ju inte så mycket för mig som lilgger runt 20-30 gram, bara runt 7 kolhydrat för båda smörgåsarna ( bröddelen). Brödet är jättegott och smakar som vitt formbröd ungefär.

    Lowcarb- Jättegott även detta bröd. Lite grövre, lite gott tuggmotstånd. Bara 2,7 kolhydrat/ skiva.
    För er som är stenhårda funkar kanske inte något av detta, men blir man så där galet sugen eller älskar mogonmacka med ost till kaffet, så är detta en god, bra och bekväm möjlighet.

    Chokladen:
    Jag har smakat båda sorterna.
    De smakar jättegott, men vilken effekt dessa egentligen har på kroppen, (läste vad ni skrev ovan om sockeralkohol mm), vet jag egentligen inte.
    Jag får dock bubbel i magen av chokladen, fast då har jag förstås oftast ätit en hel kaka.
    Tyckte vikten började smyg-öka lite när jag började äta dessa chokladbitar, men det kanske också beror på att det blev 1-2 100 grams chokladkakor om dagen, mängder med rostade saltade mandlar, hemlagad glass och ostkaka med sötningsmedel och grädde, utöver min vanliga LCHF kost, under dessa 2 veckor. Någon som vet om sötningsmedel triggar insulinet???

  38. Mikael Erlandsson
    Jag har ätit LCHF i 3 månader och gått ner 10 kilo. Jag är 185 cm och väger nu 82 kilo, så hastigheten på viktminskningen har stannat av lite, för att jag närmar mig min idealvikt.
    Mina värden är perfekta, jag har varit på kontroll, och jag mår jättebra på alla sätt av denna kosten.
    Jag vill nämna, angående diskussionen om Carbzones chokladkakor, att jag ätit dessa nu under cirka 3 veckor, sedan jag först fick syn på dem i butik, jag har ätit i snitt 5 chokladkakor i veckan och för mig har det inte påverkat vikten överhuvudtaget.

    Jag tycker att de är jättegoda, både den ljusa (min favorit, som smakar som en vanlig Fazer mjölkchoklad) och den mörka, som är riktigt god den med.

    Andra kan vara känsliga, kanske både för kolhydraterna, som det var lite frågor angående här på kostdoktorn och för sötningsmedlen, men för egen del har jag inte märkt mer än lite grand gaser när jag ätit mycket (det har hänt att jag smällt i mig 200 gram på en och samma gång).
    Det vita brödet från Carbzone (Nystart) är kanon

  39. Kristoffer
    Jag har provat low carb brödet och jag tycker det är jättegott. jag har inte hittat något lchf recept på bröd som är bättre än det här brödet. Jag köper ofta det brödet och fryser in. Tom min dotter på 3 år tycker om det.

    Jag har även provat pastan, tycker också att det är god, perfekt med lite tugmotstånd när man äter köttfärssås. brukar även servera den till min dotter på 3 som för övrigt ofta väljer att äta mycket av köttet på talriken och lite av riset/potatisen hon gillar även att äta smör med sked. Hon kanske vill gå över till lchf?

    jag har även provat chockladen, både den ljusa och den mörka. jag tyckte bättre om den ljusa. jag har svårt för mörk chocklad.

    Innan jag började med lchf kunde jag lätt äta en 100 grams ljus chocklad kaka, nu klarar jag knappt en rad av low cards ljusa chocklad. det smakar gott men kroppen säger att den inte vill ha mer.

  40. Rickard
    Jag tycker Nystart och Lowcarb brödet smakar bra, med mycket smör och ost på.
  41. Marie
    Lo carb brödet! Det är väldigt gott. Rekomenderar att rosta detta. Ett annat alternativ m lite grynad fetaost i ugn. Supergott till soppa! Använder det och gör egna krutonger m tite olivolja och vitlök till sallad. Äter inte lchf så vet inte hur ofta man kan äta det.
  42. Det gröna brödet är supergott tycker jag. Äter inte dagligen utan när jag blir sugen eller behöver något snabbt och enkelt. Pastan smakar skit och har suddgummikonsistens. Chokladen smakar OK men äter inte pga. att jag inte tål sötningsmedel, jag får kramper och förbaskat ont. Bättre med LITE riktigt mörk "vanlig" choklad med socker i.
  43. Sandra
    Jag svarar ny bara på frågan hur Carbzones bröd smakar utan att blanda mig debatten i övrigt. Nystart blåbär är helt ok, rostat dessutom riktigt gott. De övriga sorterna har jag inte ätit på ca tre år, men då tyckte jag att det smakade papper. Inget att rekommendera.
  44. Carina
    Jag blev superlycklig när "nystartbrödet" kom till min kännedom, skönt att slippa baka bröd som ändå smakade sämre än det ljusa från CarbZone!
    Blåbär gillade jag inte, men tål ändå inte så mkt fibrer pga min IBS! Äter en skiva av det ljusa brödet nästan varje dag med något fett gott pålägg. Kan rekommendera avokadoröra som mättar jättebra.
  45. Lena
    om brödet - alla tre sorter har jag testat. Alla var absolut ätbara - dvs ganska goda - men föredrar blåbär (som några andra som lämnat kommentarer). Detta äter jag inte varje dag, inte ens varje vecka. Men om jag vill ha rostat bröd någon gång är det absolut gott. Det vita är utmärkt att äta till räkor.

    Innan LCHF-tiden (dvs innan årets påsk) åt vi då och då färska fina räkor med majonäs m m på rostad bröd och det ville jag kunna göra nuförtiden också. Tror dock att det är bäst att äta bröd som undantag och inte till frukost dagligen. Främst för att bryta vanan och säkerställa andra mycket bättre alternativ. Jag har gått ner snart 8 kilo sedan påsk och har väl 3-4 kg till jag vill skippa, men lär ju fortsätta med LCHF framåt, men kanske med undantag när det är svårare att styra själv som på restaurang och när bortbjuden på fest. Jag kommer dock välja "bästa" alternativet. Detta tror jag är ett sätt för mig - men passar säkert inte alla andra.

  46. Richard
    Orkade inte läsa igenom allt och det är en gammal tråd men men.. Pastans konsistens blir helt OK om den kokas 3-4 min längre än den specifierade tiden på paketet och smaken som många gnäller på märks inte av om den används till tex. gratänger, grytor, köttfärssås osv.

    Sen att man slipper(om man nu bryr sig om det) alla tjatiga frågor och fördomar om lchf på jobbet när det ser ut som en någolunda vanlig svensson måltid med 25-50g av denna pasta.. jadu, funkar fint som fyllnad av matlådor för mig! 😉

    Brödet(som äts kanske någon gång i månaden här) smakar riktigt gott rostat med smör och någon fet ost!

  47. Niklas
    Änterligen någon som vet vad han snackar om! Jag har ätit proteinpastan ett bra tag då jag vill komma ner mot 9% bf (där om ett par veckor). Smakar faktiskt inte så jätte bra men med köttfärs och sockerfri ketchup är det suveränt, undviker dock att köra high fat då jag får ut så mycket sämre resultat och förlorar mer muskler. Ska ta mig en tripp och söka efter detdär brödet, måste testas 🙂
  48. Fia
    Tyvärr blir ju både brödet och pastan onyttigare än vanligt bröd och pasta så länge man inte av någon anledning är extremt super kolhydratskänslig. I brödet byter du vanlig hyfsat ofarlig stärkelse till extra mycket gluten, den del av spannmål och framförallt vete som anses stå bakom majoriteten av hälsoproblemen kopplat dit. Och pastan? sojaprotein, mycket värre för hälsan blir det ju inte (om man bortser från rena gifter som arsenik och flugsvamp och industriella transfetter) samt lite extra gluten där med.

    Blir ganska meningslöst då hur det smakar om det är hälsomässigt värre än originalen. Allt handlar inte om grammen kolhydrater.

    Gå och fråga GI-rörelsen om fiaskot med fruktos. (lågt GI och rekommenderas friskt i början utifrån det, däremot missades det helt att det ökar framförallt de blodfetter det är hälsorisker med, stressar eventuellt levern i stora mängder och nu på senare tid även i viss mån länkats fetma och metabola syndromet och med det dålig blodsocker reglering). I slutändan alltså vanligt socker nyttigare då det åtminstone inte är ren fruktos utan "bara" hälften.

  49. Martin
    Jag gillar Lowcarb-brödet (den gröna påsen) men man måste rosta det, annars är det väldigt trist. Det är som natt och dag!

    Jag bakade eget LCHG-bröd men det blev otroligt dyrt.

    Har inga planer på att äta den chokaden -jag tar hellre en liten bit Lindt 90% till kaffet - men pastan kanske jag provar.

    Ngn som har testat kolhydratfria "Mirakelnudlar"?

  50. Ellen
    Brödet var sådär!

    Nudlar utan kalorier är goda! Smakar inget så man måste smaksätta ordentligt. Men de är inte goda att ha i mätlådor och värma dagen därpå.

  51. AE
    Hej
    Diabetiker och provat carb zone bröd. Ingen uppgång i blodsockret efter 2 skivor. Tycker smaken ok och får en riktig "macka" känsla när jag äter med pålägg
  52. Alexander
    Kan man dra en generell slutsats om "hela" produkten(alla produkter), är baserad på olika sötningsmedel. Antagande på att de olika sötningsmedlen ger olika påverkningar på kroppen. Men det gör en gemensam stimulering på ett höjande av insulin? som kan göra en mer söt sugen av liknade produkter eller socker?
    Svar: #109
  53. Maria
    Deras bröd är helt ok att rosta eller göra varma mackor på. Dock inget jag äter ofta av. De innehåller lite väl många kolhydrater för min del
  54. Linda
    Brödet är jättegott spec rostat !!
  55. Lina
    Håller med brödet är super gott, särskilt rostat med t.ex. skinka på!
  56. Linda
    Carbzones nystart bröd funkar bra för mig som substitut.
    Äter kanske 2-4 skivor i veckan.
    Går fortfarande ner i vikt:)
  57. benkar
    Min diet är sedan 1 år något som landar mellan GI och LCHF, äter ingen pasta, ris, potatis, men OK med rotfrukter emellanåt, och äter en 40%-kolhydrat-smörgås (med ägg på) varje morgon, och har gått ned 33% av min kroppsvikt, ligger nu stilla på 73 kg (180 cm lång).

    Har tittat på/provat Carbzones "Nystart", gott med en rostad macka emellanåt...
    http://www.carbzone.se/shop/product_info.php?cPath=1&products_id...

    Läste om deras Tortilla-bröd här på Kostdoktorn, där kolhydratuppgifterna inte alls stämde, vad ska man tro om deras andra bröd?

    /B

  58. Malin Rehnstedt
    Jag har provat shirataki nudlar. Ingen egen smak, kräver god sås. Men konsistensen är ok. Fastare än vanliga nudlar. Funkar även bra i matlådan. Barnen äter det gärna och då slipper vi ju vanliga makaroner.
    Low carb pastan är ganska ok den med. Kräver också en god sås. Konsistensen är al dente. Även dagen efter i matlådan vilket är bra. Barnen äter denna också gärna. Jag tycker dessa är bättre än vanliga pasta/nudlar eftersom barnen blir lugnare av LCHF mat. Sockerstinna, hyperaktiva eller lågt blodsocker, raserianfall är ingen höjdare.
  59. Malin Rehnstedt
    Insulin utsöndras när sockernivån i blodet stiger. Det stimulerar att sockret blir fett kan man säga. Men insulin utsöndras inte på grund av söt (konstgjord) smak i munnen. Då skulle vi drabbas av akut hög insulinhalt varje gång vi tex dricker en lightläsk. Men så blir det ju inte.
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av