Brödförsäljning ger storförlust

Pågens

Detta är tråkigt för bagare som blir av med jobbet. Men det lär vara goda nyheter för folkhälsan:

Svenskar äter allt mindre bröd och brödindustrin går med storförlust!

Mer

Livsmedelsverket förbjuder LCHF och GI!

Sjukvårdspartiet öppnar för lågkolhydratkost i vården

LCHF-frukost på McDonalds!

LCHF het trend enligt Livsmedelsindustrin

Dietistrådgivning om LCHF i Stockholm!

Landstinget i Kalmar först med LCHF-mat på sjukhus!

Tallriksmodellen döms ut

 

52 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    När ska Påhlsson förstå att det är dags att göra nyttigt LCHF-bröd?? Det är ju för f-n bara att ringa tex Mariann Andersson och köpa hennes recept!
    Jag är beredd att betala ett mångdubbelt pris för bra bröd.
    Tur att de inte är i musikbranschen, då hade de väl tillverkat kassettband fortfarande.
    Svar: #20, #26
    Läs vidare →
  2. Fundersam
    Jag saknar lyhördhet och ödmjukhet hos livsmedelsindustrin. Precis som Lojs skriver har vi inte sett alternativ från deras sida. Maken som är mer liberal än vad jag är, vill på helgen ha bröd till frukost. Vi har kommit fram till att danskt rågbröd är ok. Även i detta bröd tillsätts socker! Har nu hittat Kungmarkattas rågbröd som är osötat, men det är absurt med allt socker i bröd.

    Majonnäs är en annan produkt som skall sockras både högt och lågt och jag hade gärna köpt färdig utan socker. Men eftersom industrin struntar i mitt behov har jag lärt mig göra egen och det tar mindre än 5 minuter. De borde kanske börja uppmärksamma oss som inte vill ha socker och annan stärkelse i allt. När dragningskraften från kolhydraterna släpper, blir deras produkter helt ointressanta och då kan de stå där med sitt skräp eller inse att det finns en målgrupp för riktigt mat.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Lojs
    De får börja göra lite nyttiga och goda nötbröd så ska det nog ordna sig för dem. 😉
  2. Daniel
    Kan de inte börja med LCHF-bröd? 🙂
    Svar: #50
  3. Markku
    Tänk om de skulle ha varit litet trendkänsliga och börjat göra bröd utan socker. Det kunde ha varit vinstgivande drag.
  4. Majoren
    När ska Påhlsson förstå att det är dags att göra nyttigt LCHF-bröd?? Det är ju för f-n bara att ringa tex Mariann Andersson och köpa hennes recept!
    Jag är beredd att betala ett mångdubbelt pris för bra bröd.
    Tur att de inte är i musikbranschen, då hade de väl tillverkat kassettband fortfarande.
    Svar: #20, #26
  5. Fundersam
    Jag saknar lyhördhet och ödmjukhet hos livsmedelsindustrin. Precis som Lojs skriver har vi inte sett alternativ från deras sida. Maken som är mer liberal än vad jag är, vill på helgen ha bröd till frukost. Vi har kommit fram till att danskt rågbröd är ok. Även i detta bröd tillsätts socker! Har nu hittat Kungmarkattas rågbröd som är osötat, men det är absurt med allt socker i bröd.

    Majonnäs är en annan produkt som skall sockras både högt och lågt och jag hade gärna köpt färdig utan socker. Men eftersom industrin struntar i mitt behov har jag lärt mig göra egen och det tar mindre än 5 minuter. De borde kanske börja uppmärksamma oss som inte vill ha socker och annan stärkelse i allt. När dragningskraften från kolhydraterna släpper, blir deras produkter helt ointressanta och då kan de stå där med sitt skräp eller inse att det finns en målgrupp för riktigt mat.

  6. Ann Kristin
    Då har det verkligen börjat på allvar, om folk släpper brödet. Undrar hur det går med pastaförsäljningen?

    I väntan på lchfbröd (Huså har börjat sälja fröknäcke) kan ni gå in på lchf gourmet, som har goda recept. Jag gör ostpaj med mandelmjöl ibland till fest, och har provat deras bröd och pepparkakor. Jag saknar bara "gamla" saker när det blir traditionshelger. Bra att det finns. Till jul är det gott att lägga skinkan på ett fröknäcke, eller ha en västerbottenspaj till kräftorna. Tunn pajbotten och mycket fyllning med ägg, grädde och ost är underbart gott, godare än vanlig paj.

    "Tur att de inte är i musikbranschen, då hade de väl tillverkat kassettband fortfarande." Det var dagens första garv, tack för den, majoren!

  7. Anne
    Lchf-bröd kommer, vänta bara! Det är pengar som styr. De måste ju börja undra vad som händer. Först drar de säkert igång nån löjlig reklamkampanj för att lura oss att äta bröd, när de märker att det inte funkar, ja då är det konken eller byta inriktning som gäller.
  8. Jocke
    I helgen skulle jag festa till det med ett frukostbröd. Hittade inte ett enda bröd som inte innehöll tillsatt socker. VARFÖR - utropade jag bland butikshyllorna och fick några oroliga blickar som svar 😉

    Men jag tror inte bara det beror på LCHF - folk som trots allt äter bröd vill ha riktigt bröd. Bröd som har fått jäsa ordentligt, gjort utan mängder med märkliga tillsatser och så vidare. Det där svampliknande och smaklösa fulbrödet som dominerar i affärerna är i det närmsta oätligt jämfört med riktigt bröd. Något många har upptäckt.

  9. kokospelle
    Lchf-trend i all ära - men det skulle förmodligen gå bättre för dom om de tillverkade produkter som var värt att kallas bröd överhuvudtaget?!
    Jag är inte diabetiker och inte har jag värk någonstans och inte har jag problem med vikten heller så jag måste inte vara strikt med maten. Jag äter alltså fortfarande bröd om än i måttliga mängder. Riktigt bröd! För Lingon, Pingon, Rusta och Rasker och allt vad de olika gummibröden heter i Pågens och Skogaholms regi klarar jag mig bra utan. För några år gav jag mig själv löftet att sluta handla gummibröd (som är jästa högst en kvart) på affären. Antingen får jag helt enkelt baka eller så får det vara. Så skönt att gå förbi brödhyllan i affären där allt bröd smakar prick likadant trots att de levereras i olika påsar.
  10. Lena Engelmark
    Jag kan bara säga...bra jobbat...!
  11. Piltson
    När jag nästan varje dag i sex år köpt ett stycke äppelkaka hos bagarn här frågade tjejen varför jag aldrig köper nåt annat.

    Jag förklarade att jag gillar kakan, som består av vaniljkräm och äppelbitar. men alltid slänger bort kakbottnen, som jag inte har behov av. Hon tyckte detta var lustigt men frågade inte varför.

  12. Steffen
    Vi äter relativt liberal LCHF, så vi unnar oss en skiva bröd då och då. Det är sant att det är nästan omöjligt att hitta bröd utan socker i någon form. Det har väl något med jäsprocessen att göra. Det som vi har lagt tonvikten vid är att försöka hitta bröd utan vete, då vi misstänker att frun inte tål vete så bra (och därför att dagens vanliga vete är totalt sönderförädlad), men det har visat sig mycket svårt. Till och med s.k. danska rågbröd innehåller i regel vete. Men vi har faktisk lyckats hitta ett - förresten från Pågens: Prima danskt rågbröd. Enligt innehållsdeklarationen är det inget vete i det. (Men väl sirap). Det har varit svårt att hitta. Här i vår småstad lär det endast vara ICA Maxi som har det.
    Svar: #13
  13. Fundersam
    Bröd med jäst behöver lite socker eller honung för att det skall jäsa och då har jag för mig att sockerinnehållet skall stå efter jästen i innehållsförteckningen. Det sockret tror jag jästsvamparna äter upp men när brödet innehåller flera olika slags socker och det står innan jästen då är det läge att se upp. Om någon kan detta bättre är jag tacksam för rättelse.
    Svar: #23, #32
  14. Pingo
    Nu har ju inte Pågens bröd gjort sig känd för att göra hälsosamt bröd. Det finns många berättelser längre tillbaka i tiden om att deras bröd inte möglar. För 30 år sedan råkade jag själv köpa ett bröd som kändes färskt och fint. Efteråt såg jag att det var ett år gammalt.

    Nu har de väl slutat med stora mängder konserveringsmedel för med extrem livsmedelshygien så kan man få brödet att hålla länge och det tror jag att Pågens har satsat på sedan länge.

    Bröd i våra grannländer smakar faktiskt otroligt mycket bättre än sockerslisket som säljs här i Sverige och det misstänker jag är den verkliga orsaken till att de säljer så dåligt.

    För min egen del blir det bara några skivor WASA Sport varje dag och de smakar gott och har inte så många kolisar och ryms inom min kolhydratbudget.

  15. Leo
    De skulle aldrig kunna göra riktigt LCHF bröd. Visst kommer de försöka, men fusk ingredienser är så genomsyrat i deras företag. Vi skulle se igenom detta fusk och inte köpa.
  16. Maria
    Socker behövs till jäsningen, men allt vetemjöl och extra vetegluten?
    Det är nästan omöjligt att hitta ett bröd utan vetemjöl.
  17. Jeanette H-H
    Här i Finland finns många bröd utan tillsatt socker eller sirap. Nu senast hittade jag ett surdegsbröd på bovete. Helt utan jäst. Men just det hade visst små mängder sirap. Ett annat vi tidigare rätt ofta köpt ibland har den trevliga ingredienslistan "råg, vatten, salt".

    De lågkolhydratbröd som finns har tyvärr ofta gluten som första ingrediens. Då har man liksom missat hela idén.

  18. Jeanette H-H
    Gick inte att editera så tillägger:

    jag prövade baka ett likadant bovetesurdegsbröd själv och ingen sirap behövdes för jäsningen.

    Senare bytte jag ut bovete mot rismjöl och satte ibland i solrosfrön och det funkade också riktigt bra. Jag bakar åt resten av familjen ibland. Vi vill undvika gluten och frögifter.

    Om jag bakar LCHF använder jag Kokosmjöl och mandelmjöl. Jag har ett underbart recept på scones.

  19. Ann Kristin
  20. Lise
    Tack Majoren - det var en kommentar i världsklass:
    - Tur att de inte är i musikbranschen, då hade de väl tillverkat kassettband fortfarande.
    Den ber jag om att få låna av dig 🙂
  21. Konsument i Sverige
    Häromdagen köpte jag några Pågens hamburgerbröd - dock inte till mig själv, men jag smakade ett bröd. Det smakade definitivt inte "mat", det var så otroligt mjukt att det knappt gick att hålla i. Det måste vara något konstigt med detta bröd. Innehållsförteckningen angav socker dessutom. Det är väl ovanligt att det är socker i hamburgerbröd?

    När man förändrat sitt smaksinne med LCHF-mat, så smakar annat dessbättre uselt.
    Kan vara bra att testa så "längtan" upphör.

  22. Marie
    Det är precis så här vi konsumenter skall göra! De är bara vi som kan visa vägen för vad som skall säljas i butikerna.
    Låt bli att köpa det som innehåller skräp av olika slag, gå på handlarna och fråga, ifrågasätt och be om förtydliganden och att de köper in det ni vill ha. Det har fungerat för mig flera gånger.
    Tråkigt när en branch blir lidande eftersom människor i flera led drabbas på olika sätt. Men tyvärr är det så det måste bli i förändringens tider. Det kommer att bli bättre framöver!
  23. Spiffalizer
    Det är inte sant. Bröd med jäst behöver inte tillsatt socker för att jäsa. Vad har du fått den iden från?

    Ett bröd på vete går utmärkt att baka på:
    Vetemjöl
    Vatten
    Salt
    Jäst

    Samma sak med råg och alla bröd går dessutom utmärkt att baka med surdeg istället för industrijäst.

    Svar: #25, #28
  24. Peter N
  25. evah
    Måste erkänna att jag blev fundersam när jag läste att det behövdes socker för att jäsa??????
    Kan inte se att det behövs socker i någåt annat än " Gravad Lax ".Rätta mig om du tycker att jag har fel.
  26. D
    Jag skriver under på allt, utom sista raden. Jag anser att kassettband är överlägsna åtminstone cd-skivan i alla avseenden. Ett band rymmer 90 minuter, en cd rymmer 80 minuter. Bandet kan jag spela in och över hur många gånger som helst, till skillnad från cd. Bandet ligger skyddat i kassetten till skillnad från en cd som är väldigt känslig. Men olika människor hör ju på musik på olika sätt. Oooh vad många bra gamla kassettband jag har med Samantha Fox, Boris Gardiner, Travelin´ Wilburys, Pet Shop Boys........!

    😀

    Svar: #27, #31, #49
  27. evah
    Det är inte säkert utveckling är till det bättre,många ggr snarare till avveckling.LCHF är back to basic. Medans kaloritänket borde avvecklas med det snarast.Ät sågspån.
    PS. Bra music.
    DS.
  28. Fundersam
    Vad bra med ditt klargörande, att det i sig inte behövs, utan det tillsätts för att snabba upp jäsprocessen. Men att det sockret, så vitt jag kan förstå, är inget att oro sig för eftersom jästen förbrukar det men när det sedan tillsätts mer socker...

    "Socker för jästen
    För att jästen snabbare ska komma igång att jäsa degen, tillsätter man oftast en liten mängd socker, sirap eller glukos (druvsocker). Vid tillsats av små mängder socker motsvarande jästens egen vikt förbrukas sockret av jästen. Jästen klarar av att jäsa en deg utan tillsats av socker. Det beror på att det finns en liten mängd sockerarter i mjölet och att det nybildas sockerarter från mjölets stärkelse under jäsningsprocessen." Citatet är från "http://www.brodinstitutet.se/allt-om-brod/ingredienser-i-brod/socker/

  29. Lisa
    Handlade surdegsbröd på Eat ekobutiken på Tegnérgatan i Stockholm häromdagen. Det finns också surdegsbröd på NK livsmedel. Är övertygad om att det finns fler möjligheter. Tillsammans med ekologiskt smör (gjort på mjölk från gräsbetande kossor, tyskt, finns på Eat), är det en smakupplevelse som slår det mesta!
    Jag bor ej i storstaden men handlar när jag åker dit för surdegsbröd är en liten lyx som jag unnar mig nu och då. Godare än choklad faktiskt! 🙂
  30. odo
    Som halvstrikt kan jag säga att en tunn skiva surdegsbröd från ett bättre bageri, en rallarhalva eller en skiva danskt rågbröd nog kan slinka ner ibland. Med ordenligt med pålägg, så man blir mätt på en. Som halvdansk blir jag förfärad över vad som säljs som "danskt rågbröd" i affärerna. ett äkta danskt rågbröd har inte en gnutta sirap i sig; det är naturligtvis gjort på råg, det är lite syrligt i smaken eftersom det naturligtvis är surdegsbröd, och det har gärna mycket solrosfrön i sig. Så ser även ett billigt danskt bröd ut. Ett gott danskt smörrebröd med en skiva sådant bröd i botten, ordentligt med pålägg och grönsaker är därför en väldigt bra måltid för oss som inte måste vara jättestrikta.
    Men som sagt, det så kallade danska rågbrödet som säljs i Sverige är ett skämt...
    Svar: #41
  31. Majoren
    D, hmm, jag får nog hålla med dig... 😉
  32. Kattmoster
    När min mor fick diabetes fick hon lära sig att jästen åt upp sockret i brödet. Så socker i bröd är antagligen ingen "big deal".

    Sedan undrar jag över sinne för proportioner om man "upprörs" av tillsatt socker men kan tänka sig att äta spannmål. För min del anser jag att spannmålet som sådant är betydligt mera hälsovådligt än den lilla mängden socker. Själv avstår jag från bådadera.

    Svar: #42
  33. I Like Neil Young
    Tjosan..:) Herr Gröön är numera i den rena sockerbranschen...:)

    http://se.linkedin.com/pub/ingemar-gr%C3%B6%C3%B6n/26/675/b22

  34. Jojomaja
    Jag brukar baka eget ekologiskt fröknäcke / frökex och har nu sett liknande produkter i butik men alltså ... Man tar hutlöst betalt och det är rena skämtet att butikerna inte skäms över att de säljer mat till ett sådant överpris. Det är verkligen inga dyra råvaror utan snarare så att man försöker rida på LCHF-vågen och sno folk på pengar för att man kan.

    Det vore ju trevligt om fler bagerier började baka denna typ av bröd så att prissättningen blev lite sansad i butikerna. Vill man överleva som bageri kanske man får ha lite koll på vad folk vill ha och inte bara fortsätta baka sockerlimpor och sirapsbröd.

    Jag tycker inte det är befogat att ta 500-900 kronor kilot för kex, faktiskt. Sen kan det få vara hur trendigt som helst ...

  35. Marianns LCHF
    Tack Majoren! 🙂

    Vår bästa bageri i stan Borås Byttorps Finbager säljer LCHF bröd-frallor-kakor, några är bakade efter inspiration av min första bok.
    De tar ca 60 kronor för en limpa, men den är värd det för man smaskar inte i sig en halv sådan som man kunde med en Barkis...

  36. Cecilia
    Pågen går nog inte med förlust bara pga lågkolhydrat-dieterna. Det beror säkerligen också på att deras bröd är JÄTTETRÅKIGA, och att många av dem är både torra och har en distinkt bismak av industri-jäst. De kan döpa om sina "småbröd" till vad de vill, men alla märker ju att det är precis samma smaklösa deg till allihopa, med bara lite olika fröer ovanpå.
  37. Inger
    hej. Vi äter LCHF-bröd varje morgon. med mandelmjöl och fiberhusk och grädde och ägg och bakpulver . är jättegott. Mannen bakar . Tar med oss såna frallor när vi åker utomlands. Så tar vi med Bregott oxå¨.
    Svar: #51
  38. Kalle
    Jag lever på surdegsbröd. Jag sätter en deg i princip varje kväll, går upp tidigt och kör in den i ugnen. Så äter vi färskt surdegsbröd till frukost varje morgon hela familjen. Ingredienserna är vatten och ekologiskt, stenmalet vetemjöl. Inget annat.

    Tack vare det så håller jag mig smal och stark. Jag springer milen under 38 minuter och jag orkar med jobb och barn och aktiviteter.

    Surdegsbröd är det bästa en människa kan äta.

    Svar: #48
  39. Walter
    Jag äter bröd ibland, det borde väl vara lugnt när man tränar hårt?
  40. natan
    Den enes bröd är den andres död 🙂 !
  41. morgengry
    BRA sagt odo! 🙂
    Dansk rågbröd som kan köpas i Sverige har INGET att göra med äkta dansk rågbröd. Förutom det som fås på NETTO, (eller kanske i skåne också)

    Sen att socker/sirap behövs för jäsningen är helt fel. Och om det förbrukas 100% under jäsningsprocessen, varför smakar brödet sen sött? Även de bröd där dom säger att det är ytterst lite socker i.
    Om man inte är van med sötat bröd, så smakar det väldigt illa med "kaka".

    Och dom som har svårt att hitta ett osötat bröd, kan testa Fazers rågkusar, de är suveräna, och det som kommer närmast äkta dansk rågbröd i smaken. 😀
    När jag äter bröd, så är det oftast dom jag äter.

    http://www.fazer.se/Produkter_och_tjanster/Brod-Kaffebrod/Produkter/

    Svar: #47
  42. morgengry
    Vi är ju en del som inte har några problem med spannmål, och att då kunna äta det i rätt form, som grovt surdegsbröd, tycker jag bara är positivt.
    Men socker i bröd tycker jag då är direkt äckligt, och smakar illa. Redan långt innan jag började med LCHF, undvek jag sötat bröd, läste noggrann på innehållsförteckningen. Och jag lärde mig då att även osötat bröd kan innehålla socker för jästnäring, jag upptäckte det därför att det smakade sött, och ja då fick kolla ÄNNU nogrannare.
  43. Ethel Loberg
    Brödsuget löser jag med Finnkrisp.
    Svar: #44
  44. natan
    Samma här!
  45. Stig Hastrup
    Jag skrev till Pågens för 3 år sedan. Jag har lite känslor för bageriet, idet jag hade en god tid där, i de 4,5 år jag jobbade där, som elektriker, på sjuttiotalet. Omtalade Low Carb-brödet med under 3 koliser pr skiva, och frågade om de inte skulle ha ett sådant bröd också. Inget vettigt svar fick jag då.
    Svar: #52
  46. Hanna Tolander
    Sedan luktar ju bröd ofta gammal och äckligt, nästan mögligt, tycker jag numera - samma bröd som brukade lukta gott förr.

    För att inte tala om havregryn! Luktade i en påse och - huu! Det är svårt att beskriva doften, men "unken" kommer nog närmast.

    Detta beror säkerligen på hur varorna hanteras idag.

    Förresten testade jag att tvätta kläder i bikarbonat idag istället för tvättmedel. Hällde lite lime i sköljfacket. Och vad kläderna blev mjuka! Och vilken doft av renhet! Jag har nog köpt industriellt tvättmedel för sista gången.

    Imorgon ska jag tvätta håret i bikarbonat och skölja det i ett balsam av vatten, äppelcidervinäger och honung. Jag förväntar mig ett fenomenalt resultat 🙂

    Börjar tro att det inte bara är maten det handar om utan snarare blir vi lurade gång efter gång efter gång att använda giftiga ämnen, förstöra huden, luften, magen o s v.

  47. PMG
    BRA sagt odo! Dansk rågbröd som kan köpas i Sverige har INGET att göra med äkta dansk rågbröd. Förutom det som fås på NETTO, (eller kanske i skåne också)

    Brödkulturen är helt skruvad i Sverige. Jag är uppvuxen i Skåne men flyttade uppåt landet för 25 år sedan. Oj vad alla i omgivningen fick höra mina klagomål på det äckliga brödet - ingen förstod vad jag pratade om. "vadå finns inget gott bröd? - här finns ju hur mycket som helst. Vad är det för fel på de här bröden!" I Skåne var det fortfarande lika gott som i Danmark och Tyskland (som också har en massa goda bröd). Som optimist trodde man ju att den goda brödkulturen skulle sprida sig uppåt landet allteftersom, men tyvärr blev det tvärtom. Goda bröd i Skåne är ett undantag idag.

    Tack och lov har surdegstrenden kommit (över hela landet) vilket borgar för att alltfler kanske efterfrågar kvalitetsbröd igen. Så att den som tål/gillar bröd kan äta det. Äter man inte bröd överhuvudtaget så kvittar det ju.

  48. Marie
    Jasså, jahja... 🙂
  49. stuxen
    Fast där är det ju fel även där.
    Jo ett kasett band kan handskas som skit och det funkar än, men längden räknat i min är helt fel.

    På en cd kan man få plats med flera timmars musik. Frågan är bara varför man envisats att inte skriva musik som data disk utan som jud cd det är skumt.

  50. LMA
    För ca 3 år sedan ringde jag Pågen och frågade vilka affärer de levererade sitt lågholhydratbröd då jag trodde det var en produktlinje de kallade CarbZone.
    Jag pratade där med en ansvarig för produktutvecklingen. Jesus, vilken självgod en ! Den diskussionen var det mest deprimerande jag deltagit i ! Denne karl platsar i ligan om mest felprognostiserad produktutvecklare !
    Bojkotta Pågens till de lär sig att veta hut.
  51. LMA
    Varför inte ta säden dit du kommer..........?
  52. LMA
    Hej.
    Nej precis, de är synnerligen dryga och rigida.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av