Bröd – rätt eller fel?

GI-experten Ola Lauritzson debatterade med Brödinstitutets talesman i Nyhetsmorgon imorse. Bakgrunden var brödindustrins nya broschyr Sju myter om bröd som påstår att bröd är nyttigt och bra för vikten, inget annat (surprise).

Naturligtvis är sanningen mer komplicerad, flera av ”myterna” är snarare obekväma sanningar. Lauritzson gjorde ett bra jobb tillsammans med programledarna för att ifrågasätta dem.

Se inslaget

Tidigare: Brödinstitutet på krigsstigen

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
Gryningsräd mot Arla 59
LCHF, mångfald och intolerans 176
Android-KitKat
Ett sött skäl att undvika Android-telefoner 137
Dagens ätstörda viktråd ur ett barns perspektiv 116
Skillnaden mellan industrikött och gräsbetat kött 120
”Stärkelse gör frisk och slank” 217
Räkna ut vad du äter, enkelt och gratis 56
Socker eller fett, vilket är värst? 148
CarbZones nya svar om tortillan 96
Har du problem med blodsockret? Ät mer socker oftare! 232
Dags för fetare fil 50
Över 80% kolhydrater = balanserad kost? 51
right
1 2

77 kommentarer

  1. Shrinking David
    #50 Under-100
    Stek lite fläskkarré istället och ät med kryddsmör! :D
    Då är du under 0,1 ton på ett kick. ;)
  2. lillstina
    Bröd skadar dina tänder. Denna myt kan brödinstitutet lägga till sin lista.
  3. Matglad
    Att som Brödinstitutet mitt under pågående matrevolution påstå att folket gott kan käka sötat bröd är väl lika huvudlöst som historielöst. En annan revolution på 1700-talet torde mana till försiktighet med dylika utalanden; "Qu'ils mangent de la brioche!" CHOPP, duns! ;-)
  4. Patrik
    #44 Majoren

    Ja, mina erfarenheter är ju att jag inte behöver käka "anti-depressiva" längre sedan jag gick över till LCHF. Men om det är för att livsstilen gör att kroppen är mindre stressad (sover bättre, lågt insulin, osv. ), jag inte äter/dricker socker, eller pga alla E-nummer.

    Men samtidigt så var det kanske därför vi levde inte så länge på stenåldern, alla tog livet av sig eftersom dom inte åt så mycket kolhydrater ;)

  5. A F
    Mamma tycker synd om mig för att jag inte "får" äta bröd. Hon har inte förstått att jag låter bli frivilligt. Jag mår mycket bättre utan. Men det är klart, om bröd är ett av ens stora glädjeämnen i livet kanske det är något man ska behålla i små mängder.
  6. Morten
    Brød er usunt, uansett. Hadde vi hatt vinger, og nebb, kunne og burde vi spist havre, hvete, råg osv osv. Men siden vi har tarmer som en varg...når så vi sist en varg stå og käka korn???
  7. Det är ju bara så pinsamt att ens ställa upp i TV när man vet att man inte sitter inne på några som helst hållbara argument. Jag blev kontaktad av polarbröd för en tid sedan, som menade att de tyckte om min blogg och ansåg att den var mycket inspirerande. Det roliga var att jag kunde konstatera att de inte läst ett ord från den då jag ofta skriver om livsmedelsindustrin och deras återkommande försök att lura oss konsumenter.

    Straffet för lögnen? Ett inlägg om industritillverkat bröd givetvis:

    http://pulstagning.se/2011/may/en-blogg-som-inspirerar.html

  8. Ville de att du skulle göra reklam eller vaddå? Vad skulle du få för det då, sa de det? Årsranson sirapslimpa kanske? :-D
  9. Susanna
    Apropå serotonin så har man väl haft svårt att bevisa att det finns ett samband mellan olika halter av ämnet och depression över huvud taget?

    Att veganer mår dåligt av sin kost beror säkert på brist på många livsviktiga näringsämnen de inte får i sig via födan, men behöver inte handla om serotonin alls.

  10. Grymt!
  11. BABBELKUSEN
    Är bröd verkligen mat.........vad skall man säga?
    Jag tål sällan bröd, som bevis så åt jag just 3 kakor av (?)innehåll för att de låg där de låg och "illåhge" mig så till den milda grad att jag kokade vatten i kokaren, vände i 2 skedar torrkaffe och hälften laktosfri grädde.
    Vad hände, tror ni?
    Jo nu mår jag bara illa och ångrar de där jävla kakjävlarna som just förstörde min eftermiddag som jag så gott nästan klarat utan sötsaker eller liknande.
    Så där har det blivit jämt numera.
    Jag har fått svårt att hoppa över det osunda, jag har tom ätit pasta häromdagen!!
    Första gången på 4 år...jag håller på att tappa min inställda kurs att bli sockerfri och hel LCHFare.
    Faaan jag blir så jävla arg för det har gått skitbra under många år men så råkade jag äta godis och då föll allt...JAG HAR BLIVIT EN MISSBRUKARE IGEN!!
    SOCKER ÄR FARLIGARE ÄN KOKAIN OCH HEROIN...TRO MIG!!
    H J Ä L P !!!!!!
  12. JAUS
    Som tur är samhället förändrat och människor inte lika godtrogna som förr. Brödinstitutet kunde lura folket på 70-talet, men idag är allmänheten för upplyst för att gå på det här tramset.
  13. Ja, folk kanske är mer medvetna nu och kanske inte låter sig luras i lika stor utsträckning. Men ändå, oroande många verkar inte visa något tecken på att ändra sin kost. Beror det då på lathet? Att man tycker det verkar för jobbigt.

    Jag tycker att Ola gjorde ett bra jobb där och la fram fakta hellre än känslomässiga argument. Det BORDE väl slå högre. Sen kan jag personligen önska höra att vi borde sluta äta bröd. Men allt kan man ju inte få, detta är en början ;)

  14. Maria (-26kg)
    Men herre gud vad säger karl?! HAHA!
    Han kommer nog få sparken XD

    Bröd är boven i min före detta övervikt i alla fall. Är fortfarande svag för bröd. Men är mycket lugnare i magen nu.

  15. Sara
    Idag åt jag faktiskt en skiva bröd med ett tjockt lager creme cheese på. Blev som en speedad studsboll av det. Inte så behavligt men hade inget annat att ta till då jag inte skulle befinna mig hemma på flera timmar. Hade gärna tryckt i mig hela limpan som låg där och frestade mig. Tänker verkligen inte äta bröd igen. Min mage gjorde uppror ganska fort och blev hungrig efter någon timme igen.
  16. CharlotteTheOriginal
    Det är ju lite lustigt att när väl huvudpersonen själv kommenterar här, fortsätter grodorna att komma. Jaha, en vara blir inte nyttigt förrän man äter den....verkligen. Det visste väl ingen här!? (ironi) Hahaa Näe, dom gräver en grop och jag säger låt dom gräva!
  17. Nybakt bröd är också en ganska rolig grej egentligen. Smaka på ordet, nybakt. Men sädeskornen kan ju vara skördade för över ett år sedan och då låter det ju inte lika färskt, men förvisso nybakt. Så om råvarorna är gamla, kan man ju alltid tydligen säga att de i alla fall är nytillagade. ;-)
  18. Kami
    Intressant. Speciellt om man läser brödinstitutets broschyr också. Jag kan verkligen ite förstå att man kan påstå att bröd är så otroligt nyttigt i alla former. Om bröd vore bra för alla så skulle det inte vara min inkörsport till ett sockermissbruk som heter duga. För mig är det alltid bröd som ställer till det. Och det finns fler som fungerar som jag. Alltså är bröd ingen bra universallösning.
    Att han dessutom säger att bröd är bra för den som gör av med mycket energi och tränar mycket säger allt. Den som gör av med mycket energi och tränar mycket kan äta chips också utan att gå upp i vikt. Men det säger inget om hur det står till i kroppen i övrigt. Det finns faktikt ganska många hårdtränande som är sockerberoende och som tränar FÖR att kunna äta mycket kolhydrater - inte tvärtom.
  19. BMA
    Jag håller inte med om att de inte har ett ansvar för att bröden ska vara nyttigare. Att han säger att bröden ska få vara söta för att sälja bra vittnar ju om att han inte är insatt. Socker är synnerligt skadligt för redan överviktiga men det finns ingen forskning som tyder på att det är ofarligt för normalviktiga, även om man är fysiskt aktiv.

    Hade hoppats någon mer akademiskt förankrad deltog så att de kunde visa upp de vetenskapliga studier som finns på området. Problemet är att nyckelhålet är alldeles för slappt och skulle sätta mycket hårdare regler för tillsatser, socker, sirap och mjöl.

  20. Totto
    Jag tycker att bröd är gott, även om jag nu har dragit ner från 5-6 mackor per dag till en eller två. För den som, liksom jag, gillar bröd och inte mår dåligt av det kan jag rekommendera att skaffa en hemmakvarn och mala sitt eget mjöl. Jag köper helsäd, dinkel och råg, i säck och mal när jag ska baka. Sen kan man låta degen jäsa läääänge, oavsett om man använder jäst eller surdeg. Köpt bröd är äckligt och fastnar i tänderna, tycker jag. Industribrödet är nog bakat på extremt finmalt mjöl. Jag maler det mycket grövre.

    Jag har läst att de moderna vetesorterna inte är bra. Jag skulle vilja prova emmer, men har inte hittat nån som odlar/skaffat utsäde för egen odling än. Men dinkel är gott och det blir bra bröd av det.

    Bekanta diabetiker säger att vårt hembakade bröd inte höjer deras blodsocker särskilt mycket , de menar att det är en påfallande skillnad mellan vårt bröd och det man köper.

  21. http://www.unt.se/24unt/#category=1089620&date=2011-6&clip=...

    Jag tycker naturligtvis att det är synd att människor förlorar sina jobb på det här sättet men det känns trots allt som ett steg i rätt riktning.

  22. Monika
    Men SHIT vilken pinsam människa. Jag klarar inte av att se hela klippet. Sanslöst. That's it. Jag ska aldrig mer käka bröd.
  23. anita edberg
    hej. jag är ny som lchf-typ. jag har inget sockerberoende, jag kan gärna avstå godis kakor och annat sött. bröd tycker jag kan vara gott, men jag har inte ätit en macka på flera månader, inte potatis, inte pasta, inte ris, men jag har inte minskat i vikt ett dugg.jag behöver gå ner 20 kg, då jag har fått min övervikt de senaste 10 åren , detta kan bero på att jag har åldern 70 år en förslitningsskada , nacke o rygg, och har slutat ett fysiskt jobb. jag har förutk´kunnat motionera , varit mrea i farten så att säga. men nu vill jag bli av med mina jäkla kilo. men hur gör jag !!!! har skaffat mig en gåband , son jag försöker använda de dagar jag mår något bättre, mindre ont. men detta att äta efter lchf principen tycks inta bita på mig, har hållit på i ca 3 mån, men vikten är den samma, är det någon son har ett gott råd att ge mig.kanske har samma problem. alla tyvk ju gå ner i bra i vikt, då de äter lchf, jag behöver faaen i mig hjälp!!!
  24. Kryddan
    Nej, alla går inte ner i vikt. T ex jag.
    Men ge exempel på vad du äter på en dag så kan nog någon hjälpa dej. Äter man för lite eller för mycke så går man inte ner i vikt.
    Mjölkprodukter (ej smör) kan hindra viktnedgång oxå.
  25. Martin
    Det finns två felaktiga påståenden ditt inlägg Kryddan:

    - Äter man för lite så går man ner i vikt.
    - Mjölkprodukter har i många studier visat sig vara positivt för viktnedgång.

  26. anita edberg
    hej, tack för ert svar. jag skall göra en noggrann anteckning av vad jag äter under en dag , o se vad jag äter som hindrar att jag inte går ner i vikt, kanske att h¨jag äter en del medicin jag återkommer
  27. maggo
    Som tur är samhället förändrat och människor inte lika godtrogna som förr. Brödinstitutet kunde lura folket på 70-talet, men idag är allmänheten för upplyst för att gå på det här tramset.

    - Ja verkar som folk blivit ännu dummare med en minskad kolhydratskonsumtions eftersom en del tomtar tror man kan överäta fett och protein med råge och forfarande gå ner i vikt

    ----------------

    Nej, alla går inte ner i vikt. T ex jag.
    Men ge exempel på vad du äter på en dag så kan nog någon hjälpa dej. Äter man för lite eller för mycke så går man inte ner i vikt.
    Mjölkprodukter (ej smör) kan hindra viktnedgång oxå.

    - WTF! Om du äter för lite, hur kan du inte gå ner i vikt? Omöjligt!

    -----------------

    hej, tack för ert svar. jag skall göra en noggrann anteckning av vad jag äter under en dag , o se vad jag äter som hindrar att jag inte går ner i vikt, kanske att h¨jag äter en del medicin jag återkommer

    - Eller kankse för att du äter för mycket kalorier.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar