Bör du undvika SALT under sommaren?

glass

Bättre än salt?

Vad är viktigast för din familjs hälsa i sommar: att begränsa mängden socker eller att akta er för SALT?

De flesta vettiga experter skulle nog säga att all saft, läsk och glass är det minst hälsosamma på semesterfirares menyer:

DN: Sommar – en sockerfälla för barn

Men en professor i näringslära från Sahlgrenska har andra idéer. Hon säger att det allra viktigaste rådet under sommaren är att undvika salt i värmen:

Aftonbladet: Undvik saltet i sommarhettan

Det är kanske det sämsta råd jag någonsin har hört. Inte nog med att de gamla generella varningarna mot salt verkar ha varit ett misstag. Under sommaren när det är varmt och man svettas mycket förlorar man dessutom mer salt. Brist på det kan ge yrsel, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och trötthet. Hos gamla och svaga mitt i den värsta värmeböljan på länge kan rådet att undvika salt vara livsfarligt.

Kanske hade professorn själv fått värmeslag?

Mitt förslag är att fortsätta hålla igen på sockret under sommaren, men gärna se till att få i dig mer salt och vatten när det är varmt. Då lär du orka mer och må bättre.

Själv tar jag en halv tesked salt i ett stort glas vatten varje morgon. Det gör att jag känner mig piggare och alertare. Mitt blodtryck var 106/68 när jag mätte det igår, så riktig mat med lite extra salt verkar inte göra någon större skada.

Mer

Är salt farligt? Eller nyttigt?

Unilevers hälsoråd: Undvik smör, ät glass!

Knarkbilen kommer med glass åt barnen

Snabbkurs i blodtryck

 

54 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tog bort antydningen att hon kanske är galen. Det tror jag inte. Men värmeslag verkar rätt sannolikt faktiskt.
    Läs vidare →
  2. MJ
    DN hade en artikel förra veckan som handlade om värmeböljan 1955 och de hade då med artiklar från DN 1955. Läkarnas råd var då att man skulle se till att få i sig salt, t.ex. genom att börja dagen med ett glas saltvatten.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Zadre
    Hm. Gillar inte sommaren eftersom jag får huvudvärk och/eller migrän av värmen. Lyckats hålla den värsta huvudvärken borta med att ha ett par teskedar salt i min vattenflaska eller att äta salta jordnötter. Litar på vad min kropp "säger" åt mej i den frågan.
  2. LenaA
    Men kära nån! Aftonbladets s k journalister har noll trovärdighet. Hur svårt kan det vara att tänka lite själv?
    Svar: #24
  3. MJ
    DN hade en artikel förra veckan som handlade om värmeböljan 1955 och de hade då med artiklar från DN 1955. Läkarnas råd var då att man skulle se till att få i sig salt, t.ex. genom att börja dagen med ett glas saltvatten.
  4. Mats
    Det var det dummaste jag läst idag från två håll. Den ena säger avstå från allt salt, den andra säger, ät mer. Ungefär som att vi inte får i oss tillräckligt med salt av den föda vi stoppar i oss. Om jag äter icke processade livsmedel saltar ni/jag väl som vanligt, inte lite extra bara för att. Om man äter processad mat saltar väl de flesta där också. Visst, då får de i sig det lilla extra.
  5. Henrik
    Min mage (och hjärna) reagerar oerhört negativt på salt. Har ibs och får rödsprängda ögon och "hjrändimma/dimsyn" i samband med saltintag. Hittade dock den här länken: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=3374&print=1. Svårt att veta hur man ska tolka kroppens signaler för man vill ju inte gå emot dem och bli "funktinellt dum"...
  6. E
    Dinosaurie... "Glass bidrar med KALORIER och FETT". Glass bidrar med SOCKER, och det är det som förstör. Fetträdslan och besattheten av att räkna och ha järnkoll på kaloriintag känns så jävla förlegat och irriterande.
  7. Katarina L
    Att skriva att någon kanske är galen och kan ha fått värmeslag känns så onödigt nedvärderande. Går det inte att bara vara saklig? Du vet ju inte heller hur journalisten vridit till det som sagts.
    Svar: #8
  8. Tog bort antydningen att hon kanske är galen. Det tror jag inte. Men värmeslag verkar rätt sannolikt faktiskt.
  9. Axel
    Finns det inte en del samband med hög saltkonsumtion och låg insulinkänslighet? Fast det kan väl å andra sidan ha att göra med att såna individer äter skräpmat?
  10. Gustav
    Otroligt hur korkade proffesorer tillåts vara. Ett glas saltvatten på sommaren är ett måste. Hennes råd är ju direkt livsfarligt
  11. I Like Neil Young
    Nu är det sommar och då finns det fin gurka att lägga in själv om man vill pyssla med sånt.
    Det blir otroligt god saltgurka av det - skiva dessa och ät dem ihop med mandel och en klick bregott. Salt och NYTTIGT.

    Säg inget till livsstilsklinikerna bara....

  12. Katrine
    Ja, jag blev minst lika förvånad då jag läste om varningen över salt.
    Det är väl snarare så att man ska UNDVIKA att KÖPA maten som innehåller
    överdrivna mängder salt. Alltså snabbmat och hel/halvfabrikat.
    Lagar man maten själv har man ju mer koll, och hur gott är det inte
    med stora äkta oliver i sommarvärmen, och en härlig omelett med rökt lax,
    som serveras med en sallad med solvarma tomater, rödlök, toppade med salta pumpafrön?`
    Klunk klunk så har man fått i sig en hel del nödvändigt vatten efter en sådan måltid

    Nej hemlagad mat och inga sockerstinna mellanmål och snacks är min melodi!

  13. piltson
    Det är besvärligt med sånt här, eftersom etiketten "professor" fortfarande ägnas åtskillig respekt i s.k. breda folklager. En "professor" antas ha en visdom som gör det möjligt för honom/henne att säga saker om vad som helst och bli tagen på allvar. Det kommer an på journalisterna att skydda sig mot sånt och inte vidarebefordra dumheter. Det skall ingå i deras utbildning, men det tycks det inte göra.

    Här var det en professor i just "kliniksk nutrition" som uttalade sig inom sitt fackområde. Det gör saken ännu besvärligare och väcker frågor om vilken fackkompetens som krävs för att man skall förses med denna etikett. Och mediafolkets dumhetsspärr blir svårare, för få journalister är beredda att säga ifrågasätta en "professor" på hennes/hans eget gebit.

    Var och en bör fundera på i vad mån hon kan behöva rätas ut, och hur. Hon heter Lena Hulthen, finns i Göteborg och ingår i Livsmedelsverkets "expertgrupp" rörande mat.

    Svar: #15, #31
  14. Jaa menee
    Inte konstigt att man är kritisk och tappar förtroende för vissa professorer och experter.
    Mindre salt på sommaren!!?? När kroppen fullkomligt sprutar ut salt med svettningar.
    Finns ingen som helst logik i det.
  15. Gustav
    Hon kan ju faktiskt orsaka folks död.
  16. Marianne
    Har inget med salt att göra, men jag kollade lite på Pauluns Superflingor (som familjen älskar och tror att det är det bästa man kan äta). På paketet, på omslaget så står det ju med stora bokstäver: "Inget tillsatt socker, 67% fullkorn, 16% fiber, 15% tranbär". Läste sedan vidare på tabellen på Näringsvärde så står det bl.a. Kolhydrater 66% ! Förstår att han inte har med den uppgiften på omslaget. Men ni gamla kunniga LCHF:are, är det ändå OK att äta dessa flingor? Antar att de är bättre än de klassiska Kellogs etc. Antar är ju Paulun en riktig skojare!
    Svar: #19, #29
  17. Marianne
    *Annars* skulle det ju stå i sista meningen!
  18. Tony Berglund
    Det finns en fullt logisk förklaring till att hon säger det hon gör.
    Kolla med Björn Hammarskjöld, han har gjort en jävskontroll på henne och när man ser den så förstår man. 😉
  19. Sockerberoende
    Gammal kunnig LCHF:are vet jag inte om jag är men...
    Två anledningar till att Pauluns flingor inte har med LCHF att göra:
    - Ett vanligt riktmärke för att ett livsmedel ska vara "godkänt" inom LCHF är max 5 % kolhydrater så Pauluns flingor hör definitivt inte hit. Kan inte ens kallas lågkolhydrat när två tredjedelar av innehållet är kolhydrater...
    - I LCHF ingår inte spannmål. Superflingorna innehåller vete (visserligen dinkel som är något bättre), majs, vetekli, havre och malt (oftast utvunnet ur korn). Alltså smockfullt med spannmål...

    Kellogs cornflakes innehåller vad jag kan googla mig till 84 % kolhydrater så, visst 66 % är bättre men lång från bra.

    Släng ski*en och ät t.ex. ägg med en klick smör på istället, och såklart kan man salta lite extra på det på det nu i sommarvärmen.

  20. Beholder
    Skicka ett mail och fråga hur hon tänker?
  21. Steffen
    Det mesta av det hon skriver är rent svammel. OK – det med att man inte ska tro att glassen släcker törsten är väl OK. Det med saltet har hon fått om bakfoten. Hon borde läsa Björn Hammarskjölds artiklar om ämnet och bli uppdaterad. Och det borde Mats i inlägg 4 kanske också...

    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/08/01/livsmedelsverkets-saltra...
    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/07/14/livsmedelsverket-uppmana...
    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/05/13/livsmedelsverkets-rad-om...

    Och här en av Ulf Ljungblad:
    http://www.kostdemokrati.se/ulfljungblad/2012/11/04/saltbrist-kan-ge-...

  22. Eva Lindqvist
    Jag undrar vilket salt man skall använda, läste någonstans att Seltin kan orsaka natriumbrist pga för lågt Na-innehåll. Hur är det med Jod? Vanligt bordssalt har ju tillagt Jod men hur är det med Seltin? Havssalt borde väl ha jod naturligt... eller??
    Svar: #23
  23. maja
    Vanligt bordssalt har man tillsatt jod i, och vi behöver få i oss extra jod, iaf de som bor där Tjernobyl nedslaget kom, Östra Sverige.
    Salt innehåller ej naturligt jod, utan det tillsätts i Sverige.
    Havssalt är jodfritt naturligt men eftersom havssalt är så pass vanligt att man äter nuförtiden så finns det sorter där man tillsatt jod.
    Falksalt har joderat flingsalt.
    Själv äter jag mineralsalt. Jozo joderat. För att kroppen inte bara behöver natrium.
    Och joderat flingsalt.
    Svar: #26, #34
  24. Misan
    Varför klankar du ner på journalister? Ska journalisterna filtrera allt de skriver genom att tänka själv, eller? Min uppfattning är att det är professor Lena Hulthén som verkar ha noll trovärdighet.
  25. SeKa
    Förra året var jag och en väninna på semester och vi svettades enormt i 45-50 graders värme. Jag drack mineralvatten för att hålla vätskebalansen, men väninnan menade att det inte var nyttigt och drack bara vanligt vatten. Väninna fick söka akuten p g a yrsel, högt blodtryck och diverse kraftbortfall. Hon mådde även dåligt lång tid efter att vi hade kommit tillbaka till Sverige. Men jag fick inga besvär av värmen.
  26. Ti
    Havssalt innehåller väl visst jod, åtminstone det ekologiska?

    Sökte både på SLV och Fineli, och bägge har med jod i innehållsförteckningen för havssalt (jag kunde dock inte välja ekologiskt sådant).

    Du menar möjligtvis inte bergssalt, som definitivt inte innehåller jod?

    Svar: #28
  27. Göran
    Hjärnans celler kommunicerar med varandra med olika koncentrationer av salt ungefär som en dator med ettor och nollor. För lite salt eller för mycket salt försvårar den kommunikationen. Därav att kroppen faktiskt säger till när den vill ha salt och när den vill ha vatten.

    Är det varm ute och vi dricker mycket vätska behöver vi säkert tillsätta lite salt också.

  28. Eva Lindqvist
    Ja, Ti, det var det jag tänkte också, det var väl därför det var vanligare med struma i inlandet än för dem som åt fisk från havet. Alltså innan man tillsatte jod i saltet.
  29. Tuva
    Socker och kolhydrater är inte riktigt samma sak. Eller ja, socker är rena kolhydrater men kolhydrater är inte detsamma som "tillsatt socker". Så han ljuger inte. Han har inget "tillsatt socker" i flingorna.

    Inget fel på kolhydrater heller för den delen, beroende på i vilken form de kommer.
    Socker är rena rävgiftet i några större mängder. (Europeiska barns intag av ett HEKTO socker om dagen är t.ex. katastrofalt hög.)
    Spannmål är inte bara ofta snabbt blodsockerhöjande utan har också andra problem (bl.a. beroende på olika proteiner, t.ex. gluten, som många av oss har stora problem med)
    Ett äpple eller ett par potäter är kalasbra käk så länge man inte har en alltför förstörd metabolism.

    Pauluns fullkornskrafs får någon annan äta men visst, det är antagligen bättre än Frosties. 😉

    Svar: #30
  30. Roland
    Pauluns fullkornskrafs hävdar jag är värre än Frosties.

    Frosties kan de flesta förstå att de inte är nyttiga men Pauluns krafs tror man är nyttigt och äter med "gott samvete".

    Man kan äta det mesta om man är medveten om vad man äter och i lämplig mängd och hur ofta men om man döljer innehållet och framhåller att det är nyttigt blir det lätt farligt.

    Visst äter jag potatis men inte så ofta och inte så mycket som förr. Sill och färskpotatis är svår att avstå från men då är man medveten om vad man äter. Mycket försiktig med dolt socker.

    Skulle aldrig komma på tanken att ha Pauluns krafs hemma utan föredrar riktig mat.

  31. Anders A
    "Det kommer an på journalisterna att skydda sig mot sånt och inte vidarebefordra dumheter."

    HAHAHAHaaHahahahahahahaahhhahaa... Hulk.. hick...snörvel...hehehe....hihi... puhh...

  32. Bengt
    Ännu en anledning till att inte tror på vad som skrivs i Aftonbladet, även om den skyldige i det här fallet är - föga förvånande - TT. TT gör mer fel än rätt när det gäller kost.
  33. Gustav
    Varför granskar inte journalister kostfrågor? Annars granskas det men kosten så tror dom blint. Nyttiga idioter
  34. Nina S
    Havssalt innehåller jod naturligt. Bergssalt innehåller inte jod och det måste därför tillsättas.
    Salt som är färdigmalet (och en del andra salter också) innehåller också antiklumpmedel vilket för det mesta innebär aluminium, som inte alls är bra för kroppen. Vi uppmanades för några år sedan att ej använda aluminiumkastruller p.g.a. risken att få i sig aluminium, vilket bl.a. anses ligga bakom alzheimer.
    Jag köper bara havssalt utan antiklumpmedel (Maldon till bordet och ett från Jozo till spisen). Har skaffat ett antal bra kvarnar och mal själv.
  35. Max mustermann
    @ Jaa menee #14
    "Mindre salt på sommaren!!?? När kroppen fullkomligt sprutar ut salt med svettningar.
    Finns ingen som helst logik i det."

    Jo det är fullkomligt logiskt.
    Du blir törstig för att du har för mycket salt i kroppen, det är kroppens sätt att hålla saltbalansen.
    När du har för lite salt i kroppen blir du kissnödig.

    Du svettas alltså ut mer vatten och mindre salt jämfört med vad du har i kroppen.

    Svar: #36, #37, #38
  36. Tomtefar
    Precis som Max mustermann skriver, så finns det en logik i det professorn påstår. Problemet är att både hennes och kostdoktorns påståenden är för onyanserade och kan bli fel för den som tar endera ordagrant.

    För självklart är det så att om man har ett överskott på salt i kroppen så kommer kroppen försöka rätta till det på enklaste sätt - genom njurarna primärt, och därmed sekundärt via svett. Därför kan man bli uttorkad av för mkt salt, och när man väl behöver kyla av kroppen med svett så blir denna uttorkning mer påtaglig och ofta mer överraskande om man sitter ute i solen. Så kontentan är att EN DEL kan under varma dagar behöva ett litet tillskott på salt jämfört med andra dagar, medan EN DEL kan behöva en liten reduktion av salt. Hur svårt kan det vara att använda enkel logik med basala fysiologiska kunskaper?

    Om ni fortfarande är osäkra. Sätt er på en flotte en stekande vindstilla dag ute på havet, och släck törsten med havsvattnet omkring...

    Svar: #46
  37. Gudrun
    Varifrån får du detta ifrån? Källhänvisning, tack!
  38. Thomas H
    Stämmer verkligen det där Max??? Minns när vi på 70-talet mitt i sommaren sprang orienteringstävlingar i Blekinge och efter det var man törstig och drack läskedrycksflaska efter läskedrycksflaska (det enda som fanns i marketenteriet då....) och inte släckte det törsten det minsta! - Fick då rådet av en äldre man - "Drick ett glas vatten med en tesked salt"..... hade ju inte tillgång till det då.... men tror banne mig att han hade rätt! löpardräkten ens var ju nästan vit intill av ens saltutsläpp...... kissar lite mer även på äldre dagar... behöver nog även då lite mer salt!!! 🙂
    Svar: #48
  39. Max mustermann
    Gudrun:
    Valfri bok om människokroppen borde fungera. Eller googla på nåt i stil med "kroppens saltbalans törst"
  40. Stefan*
    En bok som kanske kan sprida lite ljus över frågan är professor Timothy Noakes "Waterlogged". Här finns en sammanfattning av innehållet: http://www.irunfar.com/2012/07/waterlogged-a-dogma-shattering-book.html
  41. Jaa menee
    "Se till att få i dig salt i värmen.
    - En jämn saltbalans är jätteviktigt, annars försvagas kroppen och man tappar omdömet, säger läkaren René Tour."

    Olika läror tydligen, samma som med fettets farlighet. Kanske bäst att testa själv hur kroppen reagerar på salt eller icke salt på sommaren. Samma som vi testat fettets farlighet och vi vet ju resultatet av det. Eller?
    Man får vara sin egen professor. 🙂

  42. Max mustermann
    Jaa menee,

    Det var egentligen inte grundfrågan jag argumenterade mot. Du svettas ju salt så visst måste du få i dig salt.

    Men du har för mycket salt i kroppen när du svettas (även om den faktiska mängden salt är lägre än "normalt").
    Så det är vatten, inte salt, du skall få i dig för att hålla en jämn saltbalans.

  43. Stina
    Jag tillhör dem som får kramp i benen när jag går över till någorlunda strikt lchf. Det är så besvärande att jag en längre tid gruvat mig. Har alltid förknippat det med vätskeförlusten - hade samma problem när jag fick vätskedrivande medicin. Och har jag druckit (alkohol) blir det än värre. Magnesium har hjälpt lite. Denna värmebölja har jag köpt saltgurka och ätit i ganska stora mängder och genom det dricker jag antagligen mer. Men ingen kramp!!!!

    Saltgurkan verkar kunna göra att jag kan vara strikt lchf:are och sova på natten:-)

  44. Carina
    Fundering om man inte får i sig tillräckligt med salt via kosten, måste man tillföra extra?
    Jag är inte så förtjust i salt och min saltar alltid sin mat extra när jag har lagat. Jag är känslig åt andra hållet, tycker lätt att det blir för mkt salt i maten.
  45. shomeg
    Kan bara referera till mig själv. Om jag solar en dag och inte dricker svag saltlösning får jag yrsel och huvudvärk. Har testat detta många gånger, bara vatten hjälper inte. Det är saltet som gör bidrar till välmående.
  46. Precis som Max mustermann skriver, så finns det en logik i det professorn påstår. Problemet är att både hennes och kostdoktorns påståenden är för onyanserade och kan bli fel för den som tar endera ordagrant.

    För självklart är det så att om man har ett överskott på salt i kroppen så kommer kroppen försöka rätta till det på enklaste sätt - genom njurarna primärt, och därmed sekundärt via svett. Därför kan man bli uttorkad av för mkt salt, och när man väl behöver kyla av kroppen med svett så blir denna uttorkning mer påtaglig och ofta mer överraskande om man sitter ute i solen. Så kontentan är att EN DEL kan under varma dagar behöva ett litet tillskott på salt jämfört med andra dagar, medan EN DEL kan behöva en liten reduktion av salt. Hur svårt kan det vara att använda enkel logik med basala fysiologiska kunskaper?

    Denna logik haltar en aning tyvärr.

    Att försöka göra sig mindre törstig varma dagar genom att hålla igen på salt kan ge för låg volym i blodomloppet och besvär med yrsel etc. kommer då ändå pga vätskebrist.

    Lösningen är dock enkel. Få i dig tillräckligt med salt och drick sedan tillräckligt med vatten för att vara otörstig. Ett eventuellt överskott på salt kissas i normala fall snabbt ut så länge man dricker sig otörstig, så det är svårt att akut överdosera salt vid rimliga doser.

    Det är alltså klokt vid värmeböljor att hellre få i sig något mer salt än man behöver, snarare än för lite. Det första kan enkelt kompenseras av kroppen, det andra inte.

    Eftersom vatten normalt är gratis och enkelt tillgängligt vid törst här i Sverige finns inga skäl att vara rädd för salt av det skälet heller.

    Svar: #47
  47. Tomtefar
    Jag kan hålla med om att den haltar på ett sätt (tänkte skriva till det direkt efter, men orkade inte). Visst är det så, att kroppen styr hur mkt vatten den kan/måste ta tillbaks ur primärurinen i tubuli, men då är vi ändå tillbaks till att varken tillskott eller nedskärning på saltet behövs, utan bara följa sin kropps signaler för törst och äta den salt man får i sig ur maten såväl på "vanlig" kost som LCHF. Och det är en stor vidd mellan för lite och för mkt saltintag när kroppen och dess signaler fungerar som den skall.

    Om vi däremot pratar barn och gamla, så kan det bli lite si och så med detta av olika anledningar. Lekande barn kan "glömma" bort att dricka. Gamla kan ha lite avtrubbat sinne och inte märka att de behöver dricka mer, och de kan även ha blöja som de inte vill besvära med i onödan, samt nedsatt njurfunktion (då kan det uppstå situationer där man gör klokt i att hålla igen på saltet). För vuxna ej lastgamla med skaplig hälsa eller bättre, tror jag inga större rekommendationer behövs åt endera hållet. Eller jo, man kan invända när ngn påstår att man bör dricka 2 liter vatten varje dag oavsett aktivitetsgrad eller temperatur. Det är inte bara onödigt mkt, utan kan också vara ngt ohälsosamt.

  48. Tomtefar
    Nu tror jag du tillhör en minoritet som utsöndrar så mkt salt att din kläder blev alldeles vita när svetten torkat. Sedan angående att läsken inte släckte törsten efter en tävling, beror sannolikt på (särskilt då du troligtvis inte åt lågkolhydratkost på den tiden) att du förbrukat en del glykogen ur musklerna i takt med att du svettades, och betydande del av vattnet du svettade bort togs från just vattnet som var kopplat till glykogenet och frigjordes under ansträngningen. När du sedan lugnat ned kroppen efter målgång, så gick sockret i sockerdrickan åt till att återfylla musklerna på glykogen, och då kräver det vatten som låses in i glykogenet - och då är det inte konstigt om man snart blir törstig igen efter en sockerdricka.

    Därför är det inte så viktigt som man kan tro att ersätta vätska UNDER ett lopp, fast man tycker det är stor mängd vätska som ångar bort. Detta är i alla fall vad som gäller för en kolhydratdriven person. Äter man väldigt lite kolhydrater borde det bli viktigare att tillföra vätska under längre lopp - å andra sidan behöver man ju i ketos inte fylla på energi (om man inte vill tillfälligtvis "boost:a" sig med snabba kolhydrater under tävlingen)

  49. sten
    Antag att balans föreligger utan värmebölja och svettning. Då är salt i Vatten + matintag lika med saltet i urinet.
    Ökad värme medför nödvändigtvis svettning vid en gränstemperatur beroende på individuell metabolism, så länge tillräckligt med vatten tillförs. Detta bara pga att det är för varmt, inget att göra med saltbalans, som någon påstod ovan.
    Prova i bastu: värmen orsakar snabbt svettning, inget med saltöverskott att göra.

    Vid värme uppstår svettning som är lika med vatten- och saltförlust. Njurarna minskar naturligtvis då saltutsläppet men saltförlust i urinen kvarstår, vilken tillsammans
    med ökad svettning måste kompenseras för, vilket vid oförändrat matintag och (ökat) intag av rent vatten ej kan ske. V.S.V. Kan det sägas enklare än så ?

    Det finns dock en "säkerhetsventil" i form av att huden återtar en hel del av det salt som stannar kvar på huden. (anledning att avbryta bastu med dusch i halvtid för att spola bort de föroreningar man kanske vill bli av med via bastubad)
    Vi dricker för att kyla ned oss och kompensera för vätskeförlusten. Men om vi med hjälp av dagens moderniteter tar en dusch eller ett bad om dan så blir nettot att mycket lite salt blir reabsorberat från huden. (Kan vara bra att veta i en nödsituation!) Eftersom man vanligen inte har tillgång till dusch om man t.ex vandrar flera dagar i öknen (alltså inte duschar eller byter kläder...) kan det då räcka med att dricka rent vatten eftersom kroppen då återvinner det mesta utsöndrade saltet från huden och otvättade kläder !
    (En smutsig nödlösning för att inte lägga till salt i vattnet...)

    Hyponatremia är ett livsfarligt tillstånd som på sjukhus botas med bl.a dropp med 0.9% saltlösning.
    Hypernatremia är också farligt men uppstår förmodligen bara vid vattenbrist, som i öknen.

    Jag känner en som arbetade på byggplats i Norra Australien ett par månader. När han började fick han små portionspåsar med salt av kompisarna. Dom sa "om du inte blandar i det i vattnet du måste dricka för att klara dagen klarar du inte många dar här. "

    Alltså värmen tvingar oss att svettas, vilket tvingar vatten- och saltförlust.
    Nattsvettning i "kalla länder under värmebölja" är antagligen det största problemet, det som orsakar mest vätske- och saltförlust.
    I varma länder finns det oftast luftkonditionering i dom flesta hotell t.ex., så mindre nattsvettning där, alltså problemet störst här, där vi inte "behöver" luftkonditionering!

    I Frankrike under värmeböljan 2003 dog ca 15,000 fler än vanligt under perioden.
    Vid ett sjukhus i Paris tog man då prover och fann att ca 17% led av hypernatremia (för lite vatten =mörkare urin) och 32% av hyponatremia (för lite salt = klarare urin).
    Saltbrist var alltså då ett nästan dubbelt så stort problem som vattenbrist....
    Hyponatremie eller saltbrist kallas även "water intoxication".

    Vad resten led eller dog av framgick inte, men eftersom de flesta var äldre finns det så många andra risker som ökar vid en kraftig långvarig temperaturändring, inklusive mediciner inkompatibla med ökad värme.

    Alltså KD har helt rätt här, lägg till lite salt i värmen, åtminstone när man bor utan luftkonditionering eller jobbar mycket ute.

    Urinfärgen kan vara det enklaste att se på. En lätt tag av hud på handens översida som inte går tillbaks till slätt inom 2 sekunder indikerar uttorkning.

    De som äter massor med saltade chips och processad skräpmat kan alltså klara sig bättre än de som drar ned på saltet, under en tillfällig värmebölja. Kanske något för Professor(?) Claude Marcus att tipsa McDonalds om eftersom han är deras vetenskapliga samvete. Några långsiktiga studier har emellertid ej gjorts på McDonaldskonsumenter. Kanske säkrast.

  50. Johan
    Utan desto mera teoretiskt kunnande på området, har jag i praktiken märkt med mig själv precis det som tomtefar skriver om, att vätskebehovet tycks ha mycket med glykogenförvaringen att göra.

    Jag äter huvudsakligen lchf men har ibland också ris på tallriken. Jag kör även periodisk fasta så att jag skippar frukosten men det blir ofta så att jag äter dagens första måltid först mot kvällen (går på känslan). Men min upplevelse är att jag är förvånandsvärt lite törstig under dagen (då jag inte intar mat) även om dagen kan vara fysiskt ansträngande. Däremot kan jag efter att ha ätit, speciellt om jag ätit mer kolhydrater (riset), få ett behov att dricka en hel liter i ett kör. Dock om jag då ätit lchf så blir jag inte så sprängtörstig.

    Det måste väl då vara så att under dagen använder jag upp mina glykogenförråd och samtidigt får min kropp vatten i den processen, medan jag på kvällen är törstig för att då behöver jag vattnet för att bygga upp glykogenförrådet igen?

    För övrigt, ni som vet bättre, hur är det med musklernas glykogenförråd: fyller kroppen på dem lika så även om man äter lchf eller använder musklerna då också någon annan energikälla? Jag har nämligen inte märkt att jag skulle ha blivit något fortare trött vid fysisk anträngning än tidigare då jag ännu inte åt lchf. Däremot har jag haft mindre problem med mjölksyra i musklerna dagen efter hårda prestationer.

  51. Håkis
    En bekants farmor(eller mormor) fick åka akut till sjukhuset häromdan. Hennes sjukdom var lättbotad; saltvatten...på 2 timmar var hon pigg o på benen igen. Äter man sund mat på rena råvaror får de flesta i sig för lite salt i värmen när svetten sprutar om en....Man kan inte få i sig för mycket salt så länge som man inte tycker att saltet är äckligt. Denna funktion styr kroppen själv så ett hett tips är att kanske lyssna på kroppen emellanåt, inte alla andras råd om ditten o datten...
  52. Anders S
    Livsfarlig desinformation framförs som fakta i media skriver Björn Hammarskjöld

    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2014/08/03/saltbrist-ar-dodligt/

  53. Stig Hastrup
    För små 200 år sedan upptäckte man en ny sjukdom: Eldaresjukan. Folk som matade ångpannorna, på glas och järnbruk, föll svimmade om, ja vissa dog, fast de drack 6-10 liter vatten om dagen. Lösningen var naturligtvis att sätta salt till vattnet jobbarna fick och därefter blev ingen sjuka av den orsak. 200 år gammal visdom och inget nytt för i år.
  54. Jarl K
    Farligt salt... Det beror på vilket salt man stoppar i sig. Salt med cyanid (E 536 K4Fe(CN) Klumpförebyggande medel) är det vanliga bordssaltet och det vill väl ingen ha i sig? Det är detta salt dessa "läkare" och forskning baserats på, -självklart är det farligt med cyanid! Och så klart har "experter" på VOF uttalat sig om ferro-cyanid att det är bundet till järn så magen tar inte upp det... *faint* Lobister finnes tydligen överallt eller är det okunskap och solsting?

    Men det bästa saltet borde vara Himalayasalt utan E536 plus jod tabletter.

    http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/97nr3/97-3art8.htm

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av