Bör du äta mindre salt – eller mer?

Salt

Är salt ett vitt gift, som socker och mjöl? Eller är det livsnödvändigt och en bristvara för många? Kan du må bättre med mer salt?

Saltets vara eller inte vara diskuterades åter härom dagen:

Återigen varningar mot salt alltså. Men vetenskapen är inte alls så klar som vissa tror eller låtsas.

Tveksamt vetenskapligt stöd

En aktuell vetenskaplig genomgång visar att det saknas bevis för att minskat saltintag påverkar hjärtsjukdom eller livslängd. Och sänkningen av blodtryck är vanligen marginell:

För att ytterligare komplicera bilden får svenskar i sig mest salt från färdig- och skräpmat. Inte sällan fettsnåla produkter, där saltet hjälper till att återställa lite av den förlorade goda smaken. Dessutom finns mycket salt i bröd och läsk.

Med andra ord: om man försöker äta mindre salt så undviker man också skräpmat. Så om man alls märker någon nytta i studier (oklart, enligt ovan) – vad var då orsaken? Mindre salt eller mindre av socker och snabbsmält stärkelse? Det går inte att veta.

Slutsats

Undvik skräpmat och helst även bröd. Då undviker du också onödiga mängder salt. Om du tjänar på att minska saltintaget ytterligare därefter är högst tveksamt.

Det kan dessutom vara så att ökat saltintag bara är riskabelt i samband med högkolhydratkost. Höga insulinhalter i kroppen leder nämligen till att vätska och salt binds i kroppen. Man kan bli svullen i kroppen (exempelvis kring fotleder) och få högre blodtryck.

Risk för saltbrist?

Att äta lågkolhydratkost (och sänka sitt insulin) leder ofta till att man kissar ur sig mer vätska och svullnaden av kroppen minskar. Dessutom tappar man mer salt i urinen.

Att tappa mer salt samtidigt som man undviker översaltad skräpmat kan ge saltbrist. Detta är allra mest typiskt just när man börjar med LCHF, men kan också komma långt senare.

Symtom och lösning

Typiska symtom på saltbrist är yrsel, huvudvärk och trötthet (särskilt men inte enbart i samband med träning). Det kan också ge koncentrationssvårigheter (”dimhjärna”) och öka risken för förstoppning.

Lyckligtvis finns ett enkelt sätt att bota detta: drick ett glas saltvatten.

  1. Häll upp ett stort glas vatten
  2. Blanda i en halv tesked vanligt salt
  3. Drick

Om dina besvär förbättras kraftigt eller försvinner inom 15-30 minuter så berodde de på salt- och/eller vätskebrist.

En halv tesked salt motsvarar 3 gram. Det är inte mycket mot de 10-12 gram salt som svenskar får i sig i snitt per dag. Men det kan räcka för att bota symtom på saltbrist. Upprepa vid behov dagligen.

Har du haft saltbrist? Berätta gärna i kommentarerna.

 

85 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Kattmoster
    Jag tror att saltskräcken är betydligt överdriven. Efter att jag hade slarvat och ätit på tok för mycket kolhydrater (dock inte särskilt mycket processade) låg mitt tryck på 160/110. Då bestämde jag mig för att strikta till kosten och mätte trycket under likartade förhållanden varje dag. Efter en dryg veckas tid kan jag konstatera att trycket - gradvis, dag för dag - har sjunkit till 137/79. Och - jag har verkligen inte missunnat mig salt, eftersom jag tycker om smaken.

    Jag tror inte alls att salt är farligt för blodtrycket. Däremot kan jag tänka mig att kolhydraterna som är förbundna med saltet i färdigrätter är boven i dramat.

    Läs vidare →
  2. Zepp
    "En vuxen individ rymmer ungefär 150 g NaCl, varav ca 130–150 g utfiltreras 10–12 gånger om per dygn av njurarna, varefter tubuli aktivt måste återuppta ca 99,5 procent. Att ta upp dessa 1,5–1,6 kg (!) NaCl är njurarnas i särklass mest energikrävande arbete. Således: Om t ex en rejäl matjessilllunch ökar dygnsintaget med 10 g innebär detta knappast en belastning på njurarna utan snarast en avlastning av njurarnas tyngsta arbetsbörda. Omvänt: Ju lägre saltintag, desto större krav på aktivt, främst distalt, aldosteronberoende återupptag. Det är först när salt–volymsituationen blivit så prekär att också njurarnas genomblödning måste strypas som även utfiltrerad mängd, och återupptag, minskar. Snarare än ett saltproblem för njurarna utgör således stora svängningar i NaCl-intaget ett mer påträngande fyllnadsproblem för cirkulationsapparaten, eftersom vattenintaget av osmolära skäl ändras på motsvarande sätt: Vid lågt saltintag risk för cirkulationskollaps om accidentell förlust uppkommer; vid högt saltintag risk för hjärtat om myokardinsufficiens föreligger."

    http://ltarkiv.lakartidningen.se/2003/temp/pda27283.pdf

    Svar: #28, #31
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Zepp
    Du missar det faktum att vi utvecklades vid havsstranden, med god tillgång till mat från havet!

    Och att all senare förflyttning inåt landet har inneburit att vi varit tvungna få salt på annat sätt!

    Det är bland annat detta som givit upphov till teorierna om strandapan.. vår hypotetiska förfader, som lixom andra havslevande djur har en god förmåga att utsöndra salt.

    Det är en sak som skilljer oss från de andra djuren som levde på savannen.

  2. Tomtefar
    Kan det inte vara så att olika individer är olika bra på att hålla stabil saltnivå utan att reglera det orala intaget? Jag har hört så många prata om "salthunger/saltsug", men jag vet fortfarande inte hur det känns. Saknar jag ett "saltsinne", eller kan min kropp hushålla bra med vad den får? Jag saltar aldrig mat, men jag har ju i salt enligt recepten och äter dessutom hyfsat mkt Bregott (normalsaltat) varje dag - det borde räcka. För övrigt svettas jag annorlunda än en del andra. Det blir liksom mest bara vatten, och det lämnar inte en klibbig rest efter sig som för en del. Svettas inte så lätt eller ymnigt heller.

    Att jag inte äter så mkt salt har med smak att göra, då jag tycker en gnutta för mkt översvämmar alla andra smaker. Jag har aldrig sett NaCl som farligt (inom rimlig gräns), då jag enda sedan vi läste om njurarna i högstadiet precis som Zepp förstått hur tubuli behandlar primärurinet.

    Men jag håller också med dem som pratar om de andra sakerna man kan få med på köpet i ett bordsalt. Bergssalt kan vara att föredra, inte för ngt hokus pokus, utan för att det är gammalt inkapslat innan vi fyllde våra hav med plast och annan skit.

  3. Sigge
    Den gamla "Intersalt"-studien reder ut detta rätt bra. Den studien visar på ett (svagt) samband mellan saltintag (eller snarare västerländsk diet) och blodtryck. Mest intressant utifrån diskussionen ovan är Yanomami-indianerna som nästan inte äter något salt alls utan problem.
    En översikt här: http://www.scielo.br/pdf/abc/v80n3/a05v80n3.pdf
  4. PGM
    Skulle önska att alla som skriver recept mm börjar med att föregå med gott exempel och slutar att skriva om osaltat smör, som om det ALLTID vore det bästa. Det räcker att skriva smör, så var och en får välja vad de vill ha. Osaltat är inte alltid bäst.

    Även i Docs inlägg finns denna typ av kommentar och jag önskar att jag får läsa mindre sådant i framtiden. En del människor och högt blodtryck, andra har lågt. Eller rentav normalt. Lågt saltintag är knappast det ideala för alla.

    Enligt en av landets bästa bagare kan det dock finnas en annan fördel med osaltat smör, och det är för att det är av bästa kvalitet eftersom mejeriet kan inte dölja dålig smak med salt (om detta är sant vet jag ej, men det kan ju mejerierna får svara på).

    Svar: #55
  5. snutte
    Jag äter alltid extrasaltat smör och har aldrig köpt något annat.
    Pekpinnar och en massa tro finns det gott om.
  6. Erik
    Vore tacksam om Doc kunde säga något om Seltin (där en del Na+ bytts mot bl.a. K+).

    Har ätit Seltin i 15 år (är nu 46) p.g.a. att min far hade flera hjärtinfarkter och slaganfall och jag upplevt dålig blodcirkulation själv. Jag har dock aldrig haft högt blodtryck. Äter inte ren LCHF (bara vissa måltider), dock rejäl hemlagat mat för det mesta, men har ganska ofta huvudvärk och "dimhjärna" och periodvis förstoppning. Vore det bättre om jag gick över till vanligt koksalt?

  7. Joel
    Himalayasalt är vanligt bergssalt som fått färg från rost. Inget speciellt med det.
  8. Joel
    500 gr magnesium?!? Ett halvt kilo? Huhu sicka fyrverkerier det skulle kunna bli på dass...
  9. Mona
    Det kanske är sagt innan men kramp i benen nattetid kan vanligtvis bero på vätskebrist. Så fyll på med mycket vatten och extra salt förstås (eftersom tolettbesöken blir fler och du kissar ut saltet.)
  10. Dotter
    Jag tror definitivt att det går att överdosera salt oxå. Smaklökarna vänjer sig vid en högre nivå. Min mamma saltade alltid mycket på sin mat och det blev bara värre och värre med åren. Tillslut fick hon högt blodtryck men valde att fortsätta med saltet. Jag tror hon tyckte att medicinerna skulle göra jobbet istället. Tillslut fick hon stroke och nu sitter hon i rullstol och får färdigmat som micras av hennes hemtjänst. 🙁
  11. evah
    Då det inte framgår vad mat hon åt så går det knappast att skylla hennes problem på saltet.
  12. evah
    Jag tror att fler har dött av saltbrist än för mycket salt, så har även fler dött av för mycket vatten än vattenbrist.
  13. peter andersson
    Vilken ögonöppnare denna sida blev. Har sprungit med plast närmast kroppen och numera en jacka utan armar liknande material som i regnjacka och därigenom tappat enormt i vikt. Dock förlorar man ju mycket vätska och salt och jag har ju varit enormt restriktiv med salt men dock fyllt på med vatten efteråt.
    Fick under flera veckors tid yrsel och illamående och tryck i huvudet och först när jag läste att jordnötter är bra mot cancer i bukspottkörteln och innehåller nyttigt fett så började jag äta nötter av olika slag. Fortfarande valde jag de med lägre salt men märkte att yrsel och illamående gick över av att jag åt nötter med salt.
    Jag förstår ju nu hur fel jag gjort mot kroppen och vilken myt man gått på om salt, att det skulle vara så farligt men dessa varningar riktas mot folk som lever osunt får jag en känsla av. När rekommendationer görs så vill forskare alltid utgå från folk som lever på sämsta sätt och aldrig har tränat och det blir ju bara så fel då.
    Läste om mineralsalt med jod eftersom jag haft problem med sköldkörteln och det är väl bara att salta på en del framöver utan att överdriva förstås. Tack också till alla kommentarer som fick mig att förstå vad som legat bakom mina hälsoproblem under Februari och Mars.
    Såg en kommentar längre upp om salt och cancer i magen och skulle vilja be alla sluta tala om cancer i magen då det inte är en korrekt beskrivning, det är lite som att svara USA när någon frågar efter Florida. Begreppet cancer i magen har under alltför lång tid snarare dolt enskilda typer av cancer i magtrakten och det är ett stort problem. Tjocktarmscancer och bukspottkörtelcancer är två vitt skilda saker och ska hållas isär som ett exempel.
    Tobak, alkohol och charkvaror fulla med nitritsalt (E250) ger cancer i bukspottkörteln eftersom dessa framkallar skadliga aminosyror i magen som gör stor skada på bukspottkörteln (Pankreas).
  14. anna-Karin
    Jag tror nog jag har lite salt brist eftersom jag har lite svårt för salt och saltar väldigt lite på mat . Provar med salt i vatten men jag får kräkkänslor när jag ska dricka det ...
    Svar: #65
  15. ks
    Att hålla för näsan när man dricker salt kan hjälpa.
  16. Mina
    Hej
    Vill gärna dela med mej mina erfarenheter av salt, vilket för mej är nödvändigt just nu! Jag började med lchf i juni. Alltså snart för ca 2 mån sedan. Har nu senaste veckan/veckorna haft problem med hjärtklappning, vilket är en ganska vanlig biverkning tydligen. Seltin salt har varit mkt bra mot detta. Jag fick tipset att ta det som "tequilashot" med lime och vatten ist för sprit (naturligtvis)! visst hjälper det...MEN ...kommer tillbaka!
    Hur länge ska jag behöva stå ut med denna förhöjda hjärtdunkande rytm! Lite obehagligt! och fundersam! Vad har ni andra för erfarenheter?
    Svar: #68
  17. Gunilla Jansson
  18. Rebecca
    Hej! Jag hade liknande problem under de första månaderna med LCHF och det som har hjälpt mot den ökade pulsen (känns som hjärtklappning) är att dagligen äta magnesiumtillskott. Efter att varje kväll i ett halvårs tid ätit magnesiumtillskott så är det helt borta. Var otroligt orolig just för att det kändes väldigt läskigt med snabb puls men det är inte längre ett problem ens vid fysisk ansträngning. Jag använder Magnesiumtillskott från Ledins (billigt och bra). Hoppas att det känns bättre för dig snart!
  19. Anna
    Jag har varit onormalt trött en längre tid och har även undersökts av läkare för att hitta orsaken. Jag hittade några tips om saltbrist och har testat att dricka saltvatten. Min orkeslöshet och trötthet försvann på en dag! Det känns som om jag fått tillbaka mitt vanliga jag. Efter flera år av trötthet. Det är knappt så jag vågar berätta det för det låter för otroligt. Skriv mer om detta. Det är nog fler än jag som är drabbade.
  20. Gustav
    Saltbrist märks och jag ibland måste ta ett glas vatten med salt i, men då jäklar mår man bra! För mycket salt finns inte!
  21. Ove
    Efter 3 mnader med LCHF gjorde jag en hälsoundersökning.
    Jag hade på gränsen och under referens gränsen för kalium och natrium.
  22. Ida
    Ibland handlar det bara om att lyssna på kroppen. Jag som tränar en hel del märker direkt om jag inte fått i mig ordentligt med salt. Dels blir jag trött och rastlös och riktigt gnällig, dels får jag cravings. Vill ha oliver, kapris och salta soppor. Bara att äta på så mår jag bra igen.
  23. Lotta
    Åh jag e helt galen i Vichyvatten. 🙂 Bla, chips , nötter, rökt skinka. Det som inte är salt är inte gott.
  24. Dr Phil
    Wow, så mycket snurriga kommentarer på samma ställe... solsting?
  25. Moses
    Hade fram till förra sommaren djävulska kramper i skrevet efter en intensiv danskväll. Jag svettades enormt mycket. Bytte skjorta 2 ggr/kväll. Sökte ofta kompensera med olika salter såsom fruktsalt etc. med begränsat resultat. Efter att börja använda kontinuerligt PEMF matta - försvann kramperna i skrevet. Svettningarna är normala dvs. inga nödvändiga skjortbyten trots samma intensitet. Sannolikt blev blodcirkulationen återställd i kroppen. Numera har jag periodvis ganska intensiva kramper i olika muskler i bägge benen efter intensiv motionskväll.
    Att dricka saltdrycker ett par timmar före dansen hjälper något.
    Vad är nyttigt ????
  26. Jennifer
    Hej, jag undrar om 1,4 % salt är en lagom mängd i köttfärs? Tacksam för svar.
  27. Henrik
    Förvånad att inte någon redan länkat till Ann Fernholms utmärkta artikel i ämnet:

    http://ettsotareblod.se/faktakoll-far-vi-hjart-karlsjukdom-pa-grund-a...

  28. Sofie
    Jag har ätit lchf 3 år. Liberalt ibland och lite mer strikt ibland. Har dock inte märkt av viktnedgång så mkt som jag önskat. Började denna sommaren och gå 100%strikt samtidigt som jag började jogga 3 gånger i veckan och fick jobb med cykelavstånd. En ordentlig förändring för kroppen. Förra veckan var det jättevarmt och jag tränade mkt vilket gick jättebra. Efter helgen på måndagen blev jag tröttare och tröttare med ostadighetskänsla, yrsel, tröga tankar, kunde inte fokusera på jobbet bara satt och stirrade. Kom underfund på onsdagen att det kanske var saltbrist. Tog en dos salt med vatten på kvällen innan jag lade mig. Torsdag morgon likadant, mådde mkt bättre och kände att yrseln försvann. Saltade ordentligt på maten. Cyklade en lång runda efter jobbet. Kände av tröttheten i hjärnan igen. Fyllde på med salt och vatten såklart och tankarna klarnade. Har haft dessa episoder innan när jag äter rent men råkar glömma att fylla på salt. Märker hur viktigt det är för mig för att kunna fungera!! Var faktiskt riktigt orolig ett tag och bokade in en tid på vårdcentralen men botade mig själv innan jag kom dit.
  29. Sofie
    Glömde nämna huvudvärk och hjärtklappning också!
  30. Frida
    Hur är det med salt och småbarn? Min 6måndaders är väldigt förstoppad och rekomendationen till bebisar är ju saltfritt (slmv).
    Svar: #81
  31. jala
  32. Hanna
    Hej! Jag mår lätt illa, får solsting, huvudvärk och ljudkänslig, migränliknande huvudvärk och kräkningar ibland, trött och yr och har alltid gjort vid olika tillfällen - men om jag då äter salt mår jag alltid mycket bättre! Jag måste vara speciellt känslig för salthalten i kroppen, vad kan det bero på? Detta har jag kommit på under senare år, i vuxen ålder, trots att jag haft massa såna "sjukdomstillfällen" under hela livet. Alltså tex vid lättare ansträngning i gassande sol med 30 andra personer, av vilka en hel del varit mindre tränade än mig, så är det bara jag som ibland fått huvudvärk, börjat kräkas och helt slut, ingen annan!? Och då har vi också ätit samma mat..
  33. Henrik
    Hanna
    En halv tesked salt i ett halvt glas på morgonen rekommenderar många, för att undvika saltbrist.
    Volek och Phinney har skrivit om saltanvändning
    vid lågkolhydratkost.
  34. PS
    Jag har ökat saltbehov när jag går på LCHF-diet. Jag kissar mer och stora mängder i samband med viktnedgång. Men fasiken vad saltbehovet ökar och huvudet dimmigt. Men jag kommer ta en halv tesked varje morgon med vatten.
    Ökad stress ger ökat behov av magnesium också. Kan vara till hjälp även här om man idrottar aktivt.
    Svar: #85
  35. MJ
    Att kissa mer beror på ökat intag av vätska.
    Man behöver inte mer salt för att man kissar mer, det sköter njurarna om.
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av