Blodtrycksmediciner

De vanligaste blodtrycksmedicinerna tillhör en av fem grupper: ACE-hämmare, väskedrivande, kalciumflödeshämmare, betablockare och AII-blockerare.

ACE-hämmare

Numera används i flertalet fall som förstahandsmedel någon av ACE-hämmarna. Dessa verkar genom att minska mängden av ett hormon i kroppen som heter Angiotensin II. ACE står för Angiotensin Converting Enzyme, och är ett ämne som omvandlar Angiotensin till verksam form. ACE-hämmare minskar denna omvandling varför man får mindre av den verksamma formen. Detta leder till lite vidgade blodkärl och mindre vätskeansamling via njurarna – varvid blodtrycket sjunker. Det är visat att personer med övervikt ofta har överaktivitet i det system som ACE-hämmare dämpar, och dessa mediciner kan alltså tänkas göra att systemet fungerar mer ”normalt”.

Den vanligaste ACE-hämmaren heter Enalapril, och en vanlig dos kan vara 10-20 mg en gång dagligen. Det finns flera andra liknande mediciner ex Ramipril och Lisinopril (vanligen slutar alltså namnet på -pril). Innan patentet på medicinerna gick ut såldes de betydligt dyrare under andra namn såsom Renitec, Zestril, Triatec.

Vanligaste biverkningen av dessa medicinerna är rethosta (10-15% får).

Inte sällan kombineras dessa blodtrycksmediciner med en liten dos vätskedrivande. Ofta finns då denna i samma tablett varvid namnet brukar utökar med ”Comp”, till exempel Enalapril Comp.

Vätskedrivande

Här används för blodtryckbehandling vanligen vätskedrivande av ”thiazid-typ”. Dessa är välbeprövade sedan länge och har visat god effekt mot den ökade risk för sjukdom som högt blodtryck ger. De leder till att njurarna släpper ifrån sig mer vätska till urinen, mängden vätska i blodet minskar därmed och blodtrycket sjunker. Exempel på sådana mediciner är Salures, Esidrex. I kombination med annat medel för att undvika kaliumbrist finns till exempel Normorix, Moduretic och Sparkal. Samtliga dessa mediciner ger en ganska måttlig vätskedrivande effek, eftersom låg dos räcker för att ha effekt på blodtrycket.

Vanliga biverkningar av dessa mediciner är yrsel och trötthet. De kan också ge ökad mängd urinsyra i blodet vilket ökar risk för gikt. Därutöver kan de, särskilt i kombination med betablockare (se nedan), ge ökat blodsocker och därmed ökad risk för diabetes typ 2.

Lite mer kraftig vätskedrivande effekt får man av Loop-diuretika, ex Furix, Lasix, Furosemid och Impugan. Dessa ges därför sällan bara för blodtrycksbehandling utan oftare då kroppen samlar på sig mycket vätska vilket kan ge svullna ben och andningsbesvär. En orsak till detta kan vara hjärtsvikt. Vanliga biverkningar är ganska lika övriga vätskedrivande medel.

Kalciumblockerare

Dessa mediciner verkar genom att vidga blodkärlen i kroppen och därmed sänka blodtrycket. De vanligaste medicinerna här är Felodipin (Plendil), Amlodipin (Norvasc) och Isradipin (Lomir). Namnet slutar alltså ofta på -dipin.

Vanliga biverkningar är huvudvärk (i början) och svullnad av vaderna.

Sommaren 2013 kom ett larm om ökad risk för bröstcancer hos kvinnor som länge behandlats med kalciumblockerare.

Betablockare

Dessa mediciner verkar genom att minska hjärtats puls och slagkraft och därmed sänka blodtrycket. Betablockare var tidigare ett vanligt förstahandsval vid högt blodtryck men har på senare år degraderats till andrahandsval, då studier tyder på att de är mindre effektiva på att minska sjukdomsrisk såsom för slaganfall. De används dock fortsatt ofta vid andra samtidiga sjukdomar såsom kärlkramp och hjärtsvikt, där de har andra positiva effekter. Vanliga mediciner i denna grupp är Metoprolol (Seloken) och Atenolol (Tenormin).

Vanliga biverkningar är trötthet och kalla händer / fötter. De ger också ibland mardrömmar och nedsatt potens. En liten tendens till viktökning kan ses. Särskilt i kombination med vätskedrivande kan de ge ökat blodsocker och därmed högre risk för typ 2 diabetes.

ARB (AII-blockerare)

Dessa mediciner verkar på ett liknande sätt som ACE-hämmare (se ovan) men på ett annat steg i samma system (ARB står för Angiotensin II Receptor Blockerare). Fördelen är att de inte ger rethosta så ofta som ACE-hämmare. Vanliga mediciner här är Cozaar, Aprovel, Atacand och Diovan. Nu finns även billigare preparat vid namn Losartan, där patentet gått ut.

Även dessa mediciner ges ofta i kombinationstablett med en liten dos vätskedrivande, och får då tillägg av Comp efter namnet, ex Cozaar Comp.

Dessa mediciner har relativt lite biverkningar men kan ge bland annat yrsel.

Mer läsning

Åter till sidan om blodtryck.

Lägre blodtryck med LCHF-kost?

13 studier: LCHF bäst för vikt, blodfetter och blodtryck

Här kan du köpa en prisvärd hemma-mätare för blodtrycket

Har du högt blodtryck? Då har du ofta något som kallas för ”Metabolt syndrom”, dvs även lite extra vikt runt midjan, dåliga blodfetter och ett blodsocker som kan vara på väg mot gränsen för typ 2 diabetes. På denna sida kan du lära dig mer om metabolt syndrom, och hur man antagligen bäst behandlar det med kost.

1 2 3 4 5 6 7

312 kommentarer

 1. Dr No
  Tja, börja tugga saltlakrits, chips och drick rejät med vin och starksprit. Inga virrar under 12 cl! Det bör ge dig n å g o t högre blodtryck! Samt ett roligare liv!
 2. Peter
  Någon som har erfarenhet av Candesartan Orion 8 MG?
 3. Svempa
  Hej ! Har ett svårt problem att tampas med,, Har svår värk i rygg och knä efter en olycka för många år sedan, Har ätit diklofenak och oxycontin+oxynorm mot smärtorna. Samtidigt äter jag bltmedicin,Valsartan+felodipin. Fick för två månade sedan ett virus på balansnerven, kom in med ambulans,först trodde dom att det rörde sig om en stroke,, men ett virus påvisades. När en mr på hjärnan utfördes efter tre dagar upptäcktes små förändringar på lillhjärnans blodkärl,, Då togs diklofenak bort omedelbart,, Men det som hänt är att jag blev i det närmaste orörlig,, kunde gå ca:20-30 meter innan jag fick så ont att jag föll ihop ! Nu har jag sökt hjälp och det är inte det lättaste,, får ingen hjälp med mina problem,, Läkarna påstår att det inte kommer från biverkningar av medicinerna,, men jag ser här att fler har samma problem,, Har nu själv halverat bltmedicinen och köpt diklofenak receptfritt på apoteket,,, och nu kan jag röra mig igen (efter 2-3 dagar) Vad ska man göra ?? Svempa.
 4. Gunilla - nästan desperat
  Skrämmande läsning om alla konstiga biverkningar och jag är själv helt inne på samma linje, men hur ska man få en läkare att byta sort?!
  Jag äter Losartan 50 mg och det sa läkaren är bland det svagaste för mitt blodtryck är inte speciellt högt, men han förklarade att det pga min skada inte går att få ner helt. När jag sen kollar med släkt, vänner osv så är de flestas blodtrycksmedicin på 5-10 mg. Hur kan då mitt 50 mg vara så lågt?!
  Jag prickar i stort sett alla biverkningar och så har jag alltid funkat vad de än må gett mig för mediciner. Är jag så mycket känsligare än alla andra?
  Sover väldigt dåligt, somnar och vaknar i ett, vilket innebär att jag är som en klubbad oxe då klockan ringer. Sen när jag stiger upp är jag så yr och har en fruktansvärd surr i öronen. Domningar och stickningar i händer och fötter, illamående ont i magen, ständiga problem med urinvägarna, huvudvärk, migrän, ständig förkylningskänsla, ständig värmekänsla som om jag har feber men ändå inte har det. Känner mig deppig och nere för att jag inte orkar något, har ont överallt och kan knappt gå. Plus en massa andra mer eller mindre konstiga symton. Vill göra så mycket men orken finns inte där?! Är borta mycket från jobbet trots att jag inte har ett speciellt ansträngande jobb och har lyckats byta till mycket obekväm arbetstid då mornarna är fruktansvärt sega och tunga. Men det är inte roligt att nästan bara jobba när övriga familjen är hemma och när de är borta ligger jag bara....Har tagit upp byte av blodtrycksmedicin flera gånger med olika läkare, men de avfärdar bara det med att det är din skada i nacken som orsakar all besvär. Men nacken är det som jag har minst problem med...
  VAD GÖR MAN DÅ?!
 5. irma strandberg
  blodtrycksmedicin är ett gissel. prova att äta lchfkost.tar lite tid men det har effekt.
 6. Kurt
  Jag äter Losartan 50 gm KRKA på morgonen sedan 2 år tilbaka. Har nu fått värk i överarmarna när jag ligger på natten samt ibland värk i hårbenshalsen. Har heller inga riktiga hungerkänslor så att jag har gått ner lite i vikt.
  Väger normalt 80 kg och är 180 cm lång.
  Är Losartan orsaken till detta. ?
  Har själv minskat dosen till hälften, ca 12.5 mg per dag
  Vårdcentralen verkar inte bry sig, och säger att jag måste fortsätta med Losartan
  Äter nästan varje dag ca 2 hg Brockoli, Brysselkål, Grönkål och andra grönsaker och mår bra av detta.
  Äter nästan inget socker, mest grovt bröd

  Ska jag sluta med Losartan

 7. Kurt
  Blodtrycket kan variera efter luftrycket.
  Högt eller lågtryck.
  Vid ekvatorn har de lägre blodtyck än i norr.
  Har gjort tester.
 8. Carina
  Hur många timmar får det gå mellan blodtrycksmedicin
 9. Turid
  Clopidogrel Aurobindo 75mg
  Hydroklortiazid Evolan 12.5
  Amlodipine Teva 10mg
  Atorvastatin Teva 40 mg

  Dessa 4 kostade i jan. 291.-
  I går över 800.-
  Jag kunde inte köpa(pga ekonomin) och tänker sluta med medicinering eftersom dom i alla fall inte sänker blodtrycket.
  Har gått genom en hög olika blodtrycksänkande medel och får biverkningar av dom flesta .. bara blodtrycket verkar immun.
  Diovan fick jag testa för några år sedan och hör och häpna..dom hjälpte.
  Men säg den lycka som vara för evigt...jag fick inte ta dom pga att dom var för kostsamma.. Ger upp.
  Låg inne för en liten TIA 1-4 jan så lite rädd är jag ju.
  Problemet är ju att dom 4 medicinerna jag nämnde o van är slut i dag. Har ätit dessa sedan jag låg på Sahlgrenska. VC skrev ut nya ..samma trots att jag berättade om alla biverkningarna.. Han verkar totalt ointresserad.
  Har lagt om kosten... ganska duktigt...
  Kan jag göra ngt annat för att sänka blodtrycket? Har gått upp i vikt(bukfetma) men tränar ganska flitigt...

  Svar: #310
 10. Joel
  Statiner är den jävligaste dyngan som finns! Ät absolut inga statiner! Kolesterol är vår kropps viktigaste byggsten!
  Det som den sjuka vården påstår är fettets fel, beror egentligen på kolhydraterna.

  LCHF gör dina ådror släta och fina som barnrumpor inuti.

 11. Christina Abrahamsson
  Hej vet inte hur jag ska göra Har provat 5st olika blodtrycksmediciner Har många jobbiga biverkningar men den värsta är att jag inte får luft. Mina barn hittade mig på toaletten blå i ansiktet och jag svimmade av för jag inte kunde andas Byte till ny sort samma visa Kortison för att häva svullnaden i luftvägarna Ny sort samma sak Jag vet inte vad jag ska göra Jag får ha högt blodtryck har liksom inget val
 12. Nina
  Har ätit mediciner för högt bltr sedan 18 års ålder. Idag är jag 46. Under min ungdom spelade jag fotboll o tränade 3-4 dgr i veckan plus matcher men fick aldrig upp min kondition som mina lagkamrater. När jag tog upp d hos läkaren jag hade då skrattade han o sa att det berodde på Seloken o han gav mig enalapril. Jag gick ner i vikt och fick igång orken eller konditionen. Så skönt.. Genom åren har jag fått bytt mediciner för att de inte fungerat längre. Amlodipin gav mig svullna vrister o utslag.. Numera läggs det bara på mediciner. Äter Enalapril Comp..furosemid OcH Metroprolol. Jag försöker röra på mig 3ggr i veckan promenad/jogga 5 -8km och upptäcker nu att jag återigen fått Seloken (Metroprolol) .. Mitt bltr har sjunkit så jag själv har minskat dosen av Metroprolol o håller koll på mitt bltr. Funkar bra. Mitt mål är att sluta helt med den så småningom . Lchf kanske kan bidra...
1 2 3 4 5 6 7
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av