Blodtrycksmediciner

De vanligaste blodtrycksmedicinerna tillhör en av fem grupper: ACE-hämmare, väskedrivande, kalciumflödeshämmare, betablockare och AII-blockerare.

ACE-hämmare

Numera används i flertalet fall som förstahandsmedel någon av ACE-hämmarna. Dessa verkar genom att minska mängden av ett hormon i kroppen som heter Angiotensin II. ACE står för Angiotensin Converting Enzyme, och är ett ämne som omvandlar Angiotensin till verksam form. ACE-hämmare minskar denna omvandling varför man får mindre av den verksamma formen. Detta leder till lite vidgade blodkärl och mindre vätskeansamling via njurarna – varvid blodtrycket sjunker. Det är visat att personer med övervikt ofta har överaktivitet i det system som ACE-hämmare dämpar, och dessa mediciner kan alltså tänkas göra att systemet fungerar mer ”normalt”.

Den vanligaste ACE-hämmaren heter Enalapril, och en vanlig dos kan vara 10-20 mg en gång dagligen. Det finns flera andra liknande mediciner ex Ramipril och Lisinopril (vanligen slutar alltså namnet på -pril). Innan patentet på medicinerna gick ut såldes de betydligt dyrare under andra namn såsom Renitec, Zestril, Triatec.

Vanligaste biverkningen av dessa medicinerna är rethosta (10-15% får).

Inte sällan kombineras dessa blodtrycksmediciner med en liten dos vätskedrivande. Ofta finns då denna i samma tablett varvid namnet brukar utökar med ”Comp”, till exempel Enalapril Comp.

Vätskedrivande

Här används för blodtryckbehandling vanligen vätskedrivande av ”thiazid-typ”. Dessa är välbeprövade sedan länge och har visat god effekt mot den ökade risk för sjukdom som högt blodtryck ger. De leder till att njurarna släpper ifrån sig mer vätska till urinen, mängden vätska i blodet minskar därmed och blodtrycket sjunker. Exempel på sådana mediciner är Salures, Esidrex. I kombination med annat medel för att undvika kaliumbrist finns till exempel Normorix, Moduretic och Sparkal. Samtliga dessa mediciner ger en ganska måttlig vätskedrivande effek, eftersom låg dos räcker för att ha effekt på blodtrycket.

Vanliga biverkningar av dessa mediciner är yrsel och trötthet. De kan också ge ökad mängd urinsyra i blodet vilket ökar risk för gikt. Därutöver kan de, särskilt i kombination med betablockare (se nedan), ge ökat blodsocker och därmed ökad risk för diabetes typ 2.

Lite mer kraftig vätskedrivande effekt får man av Loop-diuretika, ex Furix, Lasix, Furosemid och Impugan. Dessa ges därför sällan bara för blodtrycksbehandling utan oftare då kroppen samlar på sig mycket vätska vilket kan ge svullna ben och andningsbesvär. En orsak till detta kan vara hjärtsvikt. Vanliga biverkningar är ganska lika övriga vätskedrivande medel.

Kalciumblockerare

Dessa mediciner verkar genom att vidga blodkärlen i kroppen och därmed sänka blodtrycket. De vanligaste medicinerna här är Felodipin (Plendil), Amlodipin (Norvasc) och Isradipin (Lomir). Namnet slutar alltså ofta på -dipin.

Vanliga biverkningar är huvudvärk (i början) och svullnad av vaderna.

Sommaren 2013 kom ett larm om ökad risk för bröstcancer hos kvinnor som länge behandlats med kalciumblockerare.

Betablockare

Dessa mediciner verkar genom att minska hjärtats puls och slagkraft och därmed sänka blodtrycket. Betablockare var tidigare ett vanligt förstahandsval vid högt blodtryck men har på senare år degraderats till andrahandsval, då studier tyder på att de är mindre effektiva på att minska sjukdomsrisk såsom för slaganfall. De används dock fortsatt ofta vid andra samtidiga sjukdomar såsom kärlkramp och hjärtsvikt, där de har andra positiva effekter. Vanliga mediciner i denna grupp är Metoprolol (Seloken) och Atenolol (Tenormin).

Vanliga biverkningar är trötthet och kalla händer / fötter. De ger också ibland mardrömmar och nedsatt potens. En liten tendens till viktökning kan ses. Särskilt i kombination med vätskedrivande kan de ge ökat blodsocker och därmed högre risk för typ 2 diabetes.

ARB (AII-blockerare)

Dessa mediciner verkar på ett liknande sätt som ACE-hämmare (se ovan) men på ett annat steg i samma system (ARB står för Angiotensin II Receptor Blockerare). Fördelen är att de inte ger rethosta så ofta som ACE-hämmare. Vanliga mediciner här är Cozaar, Aprovel, Atacand och Diovan. Nu finns även billigare preparat vid namn Losartan, där patentet gått ut.

Även dessa mediciner ges ofta i kombinationstablett med en liten dos vätskedrivande, och får då tillägg av Comp efter namnet, ex Cozaar Comp.

Dessa mediciner har relativt lite biverkningar men kan ge bland annat yrsel.

Mer läsning

Åter till sidan om blodtryck.

Lägre blodtryck med LCHF-kost?

13 studier: LCHF bäst för vikt, blodfetter och blodtryck

Här kan du köpa en prisvärd hemma-mätare för blodtrycket

Har du högt blodtryck? Då har du ofta något som kallas för ”Metabolt syndrom”, dvs även lite extra vikt runt midjan, dåliga blodfetter och ett blodsocker som kan vara på väg mot gränsen för typ 2 diabetes. På denna sida kan du lära dig mer om metabolt syndrom, och hur man antagligen bäst behandlar det med kost.

1 2 3 4 5 6

282 kommentarer

 1. Carina45
  Äter Losartan sen 1 år tillbaka!
  I början 25 mg 1gång/dag detta var inga problem att ta och blodtrycket gick ner.
  Nu i Juni höjdes dosen till 50 mg och problemen började , ingen förändring i blodtryck.
  Tungandad, rethosta, trött, utslag ansikte o armar.
  Nu har jag i två månader kännt mig kass och har idag trappat ner till 25 mg dagligen.
  Hoppas att det ordnar sig efter läkarbesök på Onsdag....
  Vill inte äta medicin, men vad gör man.
  Är en naturälskande varelse, men nu blir det att ta det lugnt...
 2. Carina45
  Eftersom jag varit vegetarian under lång tid. Men senaste året börjat testa Älg/Ren kött och mått bra på detta. Har också märkt att jag kan förändra blodtrycket genom att meditera. Så jag tror att mitt blodtryck är lite stressrelaterat? Hur ändra på kosten LCHF? för att om möjligt slippa medicin. Någon som kan tipsa mig ....Som jag skrev i tidigare inlägg äter jag Losartan för att sänka det ?
 3. Ann Kristin
  Hej Carina! De flesta som äter lchf verkar förbättra sina värden. Jag har fortfarande övervikt kvar, men har sänkt mitt blodtryck. Äter inga mediciner alls.

  Viltkött är bra och hållbart producerat. Du måste hålla ner kolhydratintaget och det är bra om du kan lägga till ägg i kosten. Kolhydrater gör att man binder vätska som driver upp blodtrycket. Kokosfett är ett gudomligt födoämne som gör gott inuti pch utanpå.

  Visst är blodtryck stressrelaterat, jag praktiserar enkel yoga och yoga-andning. Promenader i naturen eller bara i en park vid en sjö är positivt, om du inte vill jogga och träna.

  Här hos kostdoktorn finns massor av bra tips på hur man kan äta och leva för att må bra, bl a hur man sänker sitt blodtryck. Lycka till!

 4. Carina45
  Tack Ann Kristin!

  För ditt svar!
  Kokosfett! kan man välja kokosolja istället?
  Jag älskar potatis,ris och pasta, men jag skall verkligen försöka att byta ut en del av dessa, till grönsaker.
  Om man är säker på att lyckas, har man kommit långt...

 5. Ulf Gerremo
  Finns det medicin mot lågt blodtryck?
  Ulf
 6. ulla persson
  Är det farligt att tvärsluta med seloken, eller bör man trappa ner? Får hosta och andra biverkningar av dem
 7. Carina45
  Jag fick Metoprolol (seloken) i dec och fick biverkningar. Jag talade med en kunnig på vårdcentralen och läkemedelsverket. Man skall trappa ner. Så jag delade min 25 mg och tog 12,5 mg i en vecka. Sen kunde jag sluta. Äter man större dos trappar man ner längre tid. Men tala med någon på den vårdcentral du går till, så hjälper de dig.
  Carina45
 8. tindra
  Är det vanligt att man blir deprimerad blodtrycksmedicin?
  Jag blev det av metroprolol och amlodipon.De byttes ut tll enalapril men har fortfarande en hel del ångest. Finns det imget annat bra alternativ
 9. Sofia
  Medicinering?
  Min mamma sökte läkarvård i feb för att hon inte mådde allmänt dåligt.
  Hos vårdcentralen konstaterades högt blodtryck och hög puls. Hon sattes på betablockerande. Efter ett återbesök dubblades dosen. Nu börjar dom riktiga problemen. Kör mamma till akuten några dagar senare, då hon mår urdåligt, orkar knappt gå, ångest, hon beskriver det som att hon skakar inombords i hela kroppen och vet inte vart hon ska ta vägen. EKG och blodprover visade inget.
  Hon har nu varit på akuten 3 ggr och till husläkaren 4 ggr. Slutat med betablockerande och fick istället Enalapril och även Oxascand mot oron.
  Hon gråter och är helt under isen och säger att hon inte orkar må så här dåligt längre.
  Vad gör man?
 10. susie
  Undrar varför Losartan Sandos 100 tabletter har höjte pris från 60kr till 71kr ,nu är 99kr . otroligt !
 11. Lasse W
  Hej. Jag tror biverkningarna av blodtryckssänkande medel är mycket större än vad läkare och industri vill medge. Är nu 65 -gammal idrottsman, frisk och vital- och medicinerar inte med något annat än blodtryckssänkande. Först fick jag Enalapril som jag efter 2-3 månader blev lös i magen av. Efter att ha gått över till Losartan försvann problemen omgående. Med Losartan fick jag i stället problem med irritationer i slemhinnorna i halsen och i munnen plus rödfärgade handflator. Och blev även rödflammig på ett känsligt ställe på penis hahaha. Allt orsakat av Losartanet/Candesartanet plus värme och en och annan whisky under semestervistelse i ett varmt land. Värme och alkohol är ju också kärlvidgande precis som Losartan.....men läkarna på vårdC ville inte ställa upp på min teori. Definitivt säker på min självdiagnos blev jag efter att ha fått en blodblåsa på penis i samband med min nästa resa till samma ställe. En ren blödning orsakad av skadade blodkärl.
  Svar: #274
 12. Inger Pamp
  Hejsan ! Jag äter Esidrex 25 mg , Amlodipin Accord 5mg,Losartan Teva 50mg för mitt höga blodtryck+Furix 40mg som jag tar vid behov. Jag går runt med ständig värk och stelhet i lederna, domningar i armarna. Kramp i halsens muskler i samband med att jag gäspar. Är detta något jag kan mistänka vara biverkningarna, eller har jag drabbats av ytterligare sjukdomar. Inger.
 13. Gunnar
  Jag har ätit Felodipin i ca.7 år nu och min värk i lederna blir bara värre och värre. Har varit på vårdcentralen och dom tar några rör blod för analys och säger samma sak varje gång (om vi hittar något hör vi av oss).
  Tydligen hittar dom ingen och då anser väl att jag inte har ont!! för dom hör aldrig av sig men dessvärre har jag riktigt ont och på morgonen kommer jag knappt ner för trappan.

  NÅGON som har negativ erfarenhet av just Felodipin??

  Med vänlig hälsning. Gunnar

 14. Carina45
  Besökte min nya vårdcentral i Mars och i och med det har jag fått en ny läkare!
  Innan besöket fick jag ta mitt blodtryck i tre dagar/ 3gånger/ dag.
  När min läkare såg resultatet så sa hon att hon var inte det minsta orolig över mina värden 140/150 genom 95/100! Jag behövde heller ingen ytterligare blodtrycksmedicin
  Slutade med Metoprolol i Februari och började direkt må mycket bättre.
  Äter nu Lozartan 25 mg/dag och Levaxin sänktes till 50 mg.
  Mår mycket bättre på alla sätt..
  Ibland tror jag att vissa läkare inte har kontroll på vilka biverkningar dessa mediciner ger.
  Det är som de tänker går det så går det.
 15. Berit Ladra
  Oj då, har inte misstänkt att min stelhet i muskler och leder kan vara orsakad av blodtrycksmedicin. Däremot har jag haft diverse andra biverkningar och måst byta sort några gånger.
  1) Enalapril - slutat med på grund av att jag vaknade på nätterna av illamående och ibland kräkningar; det kunde hända flera gånger i veckan.
  2) Normorix - slutat med på grund av gikt.
  3) Candesartan - tar fortlöpande utan att ha märkt några biverkningar.
  4) Amlodipin - slutade på grund av ömhet och svullnad i ena foten, men det visade sig att borrelia var boven. När jag sedan ordinerades att börja om med amlodipinet fick jag emellertid plötsliga blodtryckssvängningar, kraftig hjärtklappning och tryck över bröstet och måste uppsöka sjukhus akut.
  5) Metoprolol - fick jag för att balansera amlodipinet genom att sänka hjärtrytmen. Kände inte av något på flera månader, men nu när jag lusläser biverkningslistan känner jag igen flera symptom som jag har upplevt den senaste tiden: trötthet, glömska, torra ögon, svullnad i den andra foten (känns inte likadant som borreliaattacken), psoriasisliknande hudutslag, viktökning samt - vilket beskrivs som en mycket sällsynt biverkning - muskel- och ledproblem.
  Jag tackar för alla tidigare kommentarer som motiverade mig att kolla upp metoprololet! Det är inte kul att gå och tro att diverse krämpor är åldersrelaterade (är 65 år), när de kanske inte är det.
 16. Roger Norling
  Hej har hjärtflimmer högt blodtryck äter Losartan 100mg. 1tablett dagligen.tar caredilol 2x25mg. Blodtrycket har sjunkit det är bra. Men carvedilolen som jag tidigare åt en tablett dagligen har läkaren ökat dosen till 2 25mg per dag. undrar om det finns någon som har fått samma biverkningar som jag. Öronsusningar hosta yrsel svettningar Enorm trötthet ont i lederna Mardrömmar sömn problem håglöshet klåda på kroppen. Sjukdomskänsla varje morgon anfådd svimmnings känsla. Undrar om någon annan har känt liknande biverkningar av detta Rävgift. Hör gärna av er Vänliga hälsningar rogernorling.
 17. Helen
  Jag är en 54 årig kvinna som medicinerar med tablett anapril 10 mg sedan några år tillbaka
  Biverkning...Svårt att få orgasm?
 18. Arne Löfgren
  Hej!
  Vad är det för skillnad på Atorvastatin Krka och
  Atorvastatin Teva, tacksam om svar.
  Vänligen Arne Löfgren.
 19. Kay Bjurman
  Erfarenhet av Felodipin, var det någon som frågade om. Jo då, den lägre dosen gick mycket bra, men när den höjdes blev det närmast katastrof! Efter kort tid kunde jag knappt röra mig. Slut med långa promenader (halvmil och mer flera gånger i veckan, och i branta backar), och tilltagande värk. Än värre: jag fick kärlkrampsanfall, åkte in akut flera gånger tills vi kom underfund med att det berodde på Felodipinet.
  Tål ej heller Ramipril eller Cozaar, hostade dygnet runt av den förra, ville sova dygnet runt av den senare.
  Nu har jag haft Tenormin och Physiotens, vilka jag tål, tyvärr sänker de inte trycket tillräckligt,
  varför jag precis ordinerats Amlodipin. Efter att ha läst i bipacksedeln sade jag Stopp! Jag vägrar!
  Och efter att ha läst andras erfarenheter här är jag ännu mer bestämd i min vägran! Ska fortsätta kolla vad det finns för alternativ.
 20. Agneta Jönsson
  Vad är det för innehåll i blodtrycksmediciner och vattendrivande som gör att man får hosta och även ont i muskler?
 21. Kay Bjurman
  Hej Agneta! Det är den verksamma beståndsdelen i medicinen vi reagerar på, men hur och hur mycket, det är individuellt. Det finns alltså ett brett register av ämnen som kan ställa till det. Själv tillhör jag dem som plockar upp besvärliga biverkningar av ett otal mediciner. Det gäller allt från receptfria smärtstillande (salicylsyrepreparat) till blodtryckssänkande. Medicin för magen, nässprej och diverse andra. Och tro inte att jag 'nöjer mig' med de enligt bipacksedeln allra vanligaste biverkningarna (se min förra kommentar).
 22. Kay Bjurman
  Hej Arne Löfgren!
  Skriv in Atrovastatin, klicka på Atrovastatin Fass, så kommer hela raddan fram. Du kan kolla de två du undrar över plus flera till.
 23. Agneta Jönsson
  Hej Kay Bjurman
  Tack för ditt svar! Har noterat innehållet i mina olika tabletter men jag är också inne på färgämnet järnoxid eftersom vita tabletter har fungerat.
  Varför kan de ej färga tabletter med ex vis gurkmeja eller liknande vi blir ju konserverade inuti av alla konstiga preparat.
  Hälsar Agneta
 24. Ulf
  Oj vilken bra sida!
  Hittade denna av en slump när jag googlade biverkningar av blodtrycksmediciner!
  Är 45 år och fått Losartan Krk 100mg/(25mg) sedan augusti óch sedan oktober även Amlodipine teva 5 mg då läkarna inte fått ned trycket mer än "halvvägs". Startade i aug på 198/115 och nu 140/100 sedan jag fick Amlodipine i okt/nov.
  men men...
  Följande biverkingar på denna cocktail;
  Sus i öronen
  Klåda (främst hårbotten)
  Rödflammig på "intima" delar liksom Lasse W
  Vad det gäller humör/depressioner så kan jag säga att jag tror jag vet hur en kastrerad katt känner sig...
  ...just det, behövde omgående Viagra efter påbörjad medicinering..det var "nogo" direkt.

  /Ulf

 25. Susanne
  Jag har varit yr ett tag och gick till min vc som tvärtemot vad jag trodde konstaterade att mitt tryck var högt. Var där på morgonen (stressad, nervös och orolig) och trycket mättes liggande till 190/100 och sittandes steg det till 210/100.
  Fick tid hos läkare samma dag kl 12 och då var jag inte lika stressad och nervös och då mättes trycket till 160/95.
  Det skrevs ut 5 mg Enalapril sandoz och jag ska till en början ta en tablett dagligen.
  Om det inte hänt något nämnvärt på en vecka får jag öka dosen till 2 tabl (10mg) utan att behöva kontakta läkaren.
  Nu undrar jag - någon som vet hur snabbt de där pillren brukar ge resultat?
  Tog en i går och en nu i morse och när jag provade trycket sittandes i morse efter ca 10 minuters vila och innan jag åt etc så var mitt tryck nere på 125/82 ! Kan det vara möjligt efter bara två tabletter på vardera 5mg?
  Jag känner heller ingen yrsel alls idag.
  Mätaren är en godkänd automatisk mätare köpt på apoteket och jag var noga med att sätta manchetten rätt ca 2 cm från armvecket och lagom hårt dvs jag får in 2 fingrar innan start.
  Jag är rätt säker på att mätaren fungerar bra - köpt på apoteket av godkänt märke
  Svar: #276
 26. Margareta
  Hej Susanne!

  Du tar Enalapril (var får de alla konstiga namn ifrån). Det är en ACE- hämmare.
  De kan verka mycket snabbt. En dos sänker blodtrycket efter 1-12 timmar. Det är känt att
  ACE -hämmare snabbt sänker blodtrycket. Det innebär att man bör starta med en liten dos och gradvis öka den, för att inte råka ut för ett allvarligt blodtrycksfall.
  Förr startade man behandling med ACE-hämmare på sjukhus. Så allvarlig såg man på det. Numera har respekten för mediciner hos vården släppt.
  Det är inte konstigare än att dela ut karameller. Hur ofta talar någon doktor om biverkningar?

 27. Susanne
  Margaretha: Tack för svar :)
  Ja eller hur? Jag har precis lärt mig komma ihåg namnet :)
  Nåväl då är det kanske inte så konstigt att det gav resultat så snabbt (jag som hoppades på att mitt höga tryck var tillfälligt - gillar inte piller) och att pillret var överflödigt :P
  Mitt tryck nu ligger mellan 125-130/78-82...ja där någonstans vid vila så jag förmodar att 5mg är en lagom dos som jag väl bör fortsätta med.
  Jag har ännu så länge inte fått den där ganska vanliga biverkningen med hosta heller så förhoppningsvis fortsätter det så.
 28. Kjell
  Kan jag bara sluta med mina tabletter som jag mår så dåligt av, det är Atorvastatin Mylan 80 mg och Metoprolol Orion 50 mg?
  Sedan jag började med dessa mediciner så känner jag mig riktigt sjuk jämfört med tidigare,
  nu är jag trött från morgon till kväll, bara längtar att få sova, har sömnproblem och har mardrömmar, muntorrhet, ont i magen och i hela bröstet men vet inte var, deprimerarad ligger och tänker på att om jag somnar, vaknar jag då? allt som jag ska göra och vill göra.
  Enligt läkaren ska jag ha dessa tabletter i 99 dagar så får vi se sedan, men jag vill inte gå och må så dåligt, kan jag sluta utan vidare, bara lägga av?
 29. Millan
  Fick för ett år sedan Amlodipin då trycket enligt vc var för högt 160/70.
  Slutade efter ett par veckor pga biberkningar ock fick Enalapril, av den fick jag en enorm hosta hela tiden, fick Losartan. Slutade på eget bevåg i somras eftersom jag hade ont överallt. Började igen för tre veckor sedan med halv dos
  25 mg då trycket vid ett par tillfällen (egenmätning) var väldigt högt 180/70
  Första veckan kände jag ingenting men nu mår jag pyton. Är darrig i hela kroppen och yr ock konstig.
  Finns det hopp om att det blir bättre ? Eller måste man välja mellan pest och kolera? Att få komma till ngn läkare här i Örebro är nästan lika svårt som att vinna på Postkodlotteriet.
 30. Kersthin
  Äter losartan 100 mg en/ dag och Bisoprolol 5 mg en/dag, den sistnämnda är en beta-receptorblockerare, har munlädret mig till dessa betablockerare att de inte är bra, överviktig och diabetes med alldeles för höga blodsockervärden beslutar jsg idag att sluta med Bisoprolol! Med vänlig hälsning, Kersthin
 31. Alle
  Hej! Min mamma tar Metoprolol Sandoz 100 mg. hon har nu fått diabetes. 7,4 ligger hennes socker på. Hon har ont i magen och gått ner i vikt. Hon är laktosintolerant. Stämmer det att det finns glukos och laktos i tabletten? Läkaren vägrar ändra på hennes tabletter. Hon vet inte vad hon ska göra.. Hon misstänker att diabetes och magbesvären är på grund av medicinen,Några tips?
 32. Mette
  Jag är en kvinna på 64 år. Äter Seloken Zoc 50 mg har gjort det i ca 7 månader, har nog fått minst 50 % av alla biverkningar, jag vill sluta med dessa. Orkar inte med alla biverkningar, som gör att jag mår dåligt varje dag. Har även gått upp 5-6 kg av 10 kilo som jag lyckats gå ner med LCHF. Tycker att det är jättejobbigt. Min läkare säger att hon inte har så mycket att erbjuda, slutar man så är det risk för hjärtsvikt. Har även ätit dom två vanligaste sorterna som man får hosta utav, har dessvärre glömt namnen. På tv pratade dom om något som heter Candesartan är detta någon bra medicin som man inte får så många biverkningar utav? Måste man hålla på livet ut och äta sådana här mediciner vilket min läkare säger? Jag har ingen diabetes. Utan plötsligt för 1 år sedan fick jag högt blodtryck . Hoppas jag kan få några förslag.
1 2 3 4 5 6
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av