Nyheter

Blir du rädd? Becel köper pinsam smygreklam för att skrämma dig

Flera har tipsat mig om artikeln som varnar för mättat fett på Aftonbladet. Det är margarinbolaget Unilever som använder sin favoritmetod: smygreklam med skrämselpropaganda.

Allt fler inser att det inte finns några vetenskapliga skäl kvar att vara rädd för äkta fett längre. Så hur ska man 2014 få folk att köpa fuskmargarin istället med hälsoargument?

Svaret? Få en bristfälligt uppdaterad dietist att uttala sig – komplett med varningar mot LCHF. Skriv sen ner det så att det ser ut som en verklig nyhetsartikel och betala Aftonbladet för att lägga ut den bland sina verkliga nyhetsartiklar.

Aftonbladet/BECEL: Därför bör du undvika mättat fett

Ful smygreklam igen. Förhoppningsvis går allt färre på pinsamheterna numera. Vad tror du?

Tidigare

TIME: Ät smör. Forskare kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

Margarin och socker åt lättlurade

Margarin med lösningsmedel återkallas

Margarinbolag i ”samarbete” med stor tidning

 

26 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Sam
    Inte för att vara allt för neggig här men; av bilden att döma syns det rätt så tydligt på denna 'dietist' att hon kanske inte riktigt vet vad hon snackar om. Lita inte på en smal kock sades det förr. Litar du på en fet dietist med kostråd från 80-talet?
    Svar: #10
    Läs vidare →
  2. Tuva
    Inte rädd.

    Men ledsen. 🙁

    Jag ser på dietisten i reklamen och ser mig själv för 5 år sen. För tung, envist försökte jag följa SLV:s råd om lite fett och mycket kolhydrater, gärna fullkorn. Jag knaprade fullkorn så det knastrade i tänderna. Sötsugen var jag hela tiden, alltid hungrig, full av självförakt var jag för att jag inte orkade motionera tillräckligt för att hålla späcket stången. Därmed inte sagt att något av det här gäller dietisten, det var bra mina associationer till de, bokstavligt och figurativt, tunga åren. Innan jag gjorde helt tvärtom och gick ner 20 kilo utan hunger, utan moralisk fiber, där motionen plötsligt blev en önskan istället för ett måste och en plåga.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Frida D
    Jag tror ännu att alltför få i Sverige är tillräckligt källkritiska och ifrågasättande. Hoppas att jag underskattar folk.
    Svar: #20
  2. Sam
    Inte för att vara allt för neggig här men; av bilden att döma syns det rätt så tydligt på denna 'dietist' att hon kanske inte riktigt vet vad hon snackar om. Lita inte på en smal kock sades det förr. Litar du på en fet dietist med kostråd från 80-talet?
    Svar: #10
  3. Lasse1
    Alltid luras någon, Pensionärerna är ju en bra målgrupp, ont om pengar har de ofta också så det billiga priset på skiten lockar nog också, speciellt eftersom de missar "Annons" flaggan utan tolkar artikeln som vetenskap.
  4. Annelie
    Tyvärr så är alltför många fortfarande fettskrämda och alltför många tror på ALLT som står i dagstidningen för det som står där är ju sant ELLER .............. Likaså Tv säger ett nyhetsankare att det är en sanning så litar folket på detta ännu tyvärr på tv talar man i en allvarlig stämma och man håller ett tonläge där man får gehör tror dom är skolade i detta. Men jag blir bara förundrad hur detta kan få fortsätta att ge falska råd och rekommendationer.
  5. Leif
    En forskare på Karolinska? haha, jo kan just tänka mig vem. Och ska man vara elak så... dietisten ser ju inte ut som hälsan sjäv.
  6. Konsument
    Becel är skälet till att inte köpa produkter från Unilever:
    http://www.kostdoktorn.se/bojkotta-becel-unilever
    Svar: #7
  7. Ti
    För att klargöra vika varumärken som Unilever ligger bakom:
    http://www.unilever.se/our-brands/index.aspx
    Svar: #8, #11, #17
  8. Ann
    Ti, vet du om det finns en komplett lista över varumärken? Här var ju bara en bråkdel fast det är ju bättre än inget ;o)
  9. Bengt Nilsson
    Kunskapen om kost o hälsa hos gemene person tror jag tyvärr är på samma låga/obefintliga nivå som min egen var, innan jag för två år sedan började intressera mig, i samband med att jag började äta LCHF. Därför tror jag att det är otroligt viktigt att allt som skrivs och diskuteras är på en nivå som "alla" förstår.

    Utifrån egen erfarenhet från umgängeskretsen/bekanta skulle jag vara otroligt förvånad om mer än 1% av vår vuxna befolkning kan förklara vad lågkolhydratkost är.

    Andemeningen är att göra LCHF enkelt så att "alla" förstår och undvika missuppfattningar

  10. Gustav
    Hon kanske bara inte rör på sig så mycket hehehe! 😉
    Ja, Bengt, bara att höra vad folk säger på jobbet om sk larmartiklar. Dom flesta läser utan att ifrågasätta, och tror på allt. Så det är nog många som tack vare denna artikel inte går över till smör.
  11. Gustav
    Använder inget av märkena. Vill inte sponsra Unilever!!!
  12. Robert
    Den riktigt intressanta frågan tycker jag personligen är om dietisten är köpt av Becel eller om hon bara är rent okunnig? Kanske både och? Inte för att vara elak på något sätt, men har hon gått på hallonbåtsdiet den senaste tiden? Många frågor blev det...
  13. Susanne
    Håller nog med Bengt Nilsson (9) om att en hel del inte vet vad lågkolhydratskost är.
    Många i min närhet tror fortfarande att det är detsamma som lågKALORIkost 😛
    Jag märker också att många inte vet att kolhydrater är detsamma som socker - de kan läsa på innehållet och säga att det inte är socker i det trots att det står en stor mängd kolhydrater.
  14. Tuva
    Inte rädd.

    Men ledsen. 🙁

    Jag ser på dietisten i reklamen och ser mig själv för 5 år sen. För tung, envist försökte jag följa SLV:s råd om lite fett och mycket kolhydrater, gärna fullkorn. Jag knaprade fullkorn så det knastrade i tänderna. Sötsugen var jag hela tiden, alltid hungrig, full av självförakt var jag för att jag inte orkade motionera tillräckligt för att hålla späcket stången. Därmed inte sagt att något av det här gäller dietisten, det var bra mina associationer till de, bokstavligt och figurativt, tunga åren. Innan jag gjorde helt tvärtom och gick ner 20 kilo utan hunger, utan moralisk fiber, där motionen plötsligt blev en önskan istället för ett måste och en plåga.

  15. Konsument
    Flera bordsmargariner innehåller giftiga ämnen
    http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2670237
    "Det är inte bara Coops lättmargarin som innehåller rester av lösningsmedel, vilket Livsmedelsverket slog larm om i förra veckan. En ny kartläggning som TV4nyheternas Linda Berglund tagit del av, visar att en rad bordsmargariner innehåller giftiga ämnen och kemikalier."
  16. Åsa
    Det tråkiga är att de smyger in det dåliga fettet tillsammans med sådant som är erkänt bra mat, t ex fisk och olivolja.
  17. Hjopek
    När ser varumärkena, så infinner sig direkt frågan:

    Är Vaseline en biprodukt från Becel eller
    är Becel en biprodukt från Vaseline?

    Eller har samtliga fetter på sidan samma grundrecept och endast
    varianter med hjälp av färg, konsistens- och smakämnen?
    (inklusive glassarna)

    Borde vara billigt att tillverka...;D

  18. Ka
    Haha jovisst för den där dietisten ser ju absolut ut att vara nån jag tänker lita på till att ge mig hälso råd /s (Kolla bilden)
  19. Gustav
    Läste på forumet att hon har bindningar naturligtvis till Becel.... http://blogg.passagen.se/becel/category/Fr%C3%A5ga+experten
    http://betaglucare.se/hva-sier-ernaeringsfysiologen/
    Kanske inte så smickrande för henne i sammanhanget.... Dessutom med i dietisternas riks referensgrupp. Alltså har hon skygglapparna på och skulle aldrig i livet fortbilda sig inom ämnet för " sanningen" om mättat fett vet vi ju redan? 😉
  20. Calmare
    Tror inte vi i Sverige är utbildade att vara källkritiska, tyvärr. Däremot är vi ganska öppna för ny information och allmänbildade.

    När jag talar med vänner så säger dessa att de inte fick någon utbildning om källkritik i grundskolan. För egen del lärde jag mig värdet av källkritiskt granskande först på akademisk nivå, vem har skrivit, i vilket syfte osv osv...

  21. Gunnar
    Jag tycker mest synd om dietisten som genom detta förlorat all sin trovärdighet. Var det värt pengarna Kicki?
  22. Leifi
    "En forskare på Karolinska har till och med sagt att LCHF är den farligaste kosten en hjärtpatient kan välja, säger Kicki Tengblad."
    Fan också!! Är det verkligen sant? Det här är dråpslaget för oss som vill undvika onödiga kolhydrater. Kostdoktorn kan knappast komma med ett argument som överbevisar detta. Tänk dig, LCHF är farligare än stekt råttgift med friterade semlor med becel på.
  23. Bosse
    Är det därför becel har en varningstext på sin Becel Pro Active att inte barn under sex år, gravida eller ammande ska äta detta produkt. Om det inte är bra för dessa grupper varför ska vi andra äta skiten då?
  24. Frida D
    Jag kastar nu ut allt som det står Unilever på. Rubbet.
  25. Dan
    Inressant att göra en artikel med en "dietist" som enligt min mening på bilden är kraftigt överviktig. Ingen större trovärdighet här....
  26. Marianne
    Becel kör sin idiotiska kostråd i Aftonbladet då och då. Här är ett:
    "Med en egen lunchlåda kan du lättare kontrollera storleken på dina portioner och därmed såväl mängden fett som salt. Med rätt mängd kolhydrater, protein och grönsaker i kombination med ett mellanmål på förmiddagen och ett på eftermiddagen, fördelar du dessutom din mättnadskänsla jämnt över hela arbetsdagen."

    Utöver detta så menar de väl att man ska ha ätit frukost också, och sen middag. Jäklar vilken viktuppgång jag skulle få med alla dessa mål och småätande!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg