Nyheter

Beställde en latte…

Latte

Jag fick ett mejl idag som det var ok att publicera:

Hej! Igår var jag på det trevliga caféet Göteborg i Umeå (ja du läste rätt). Jag beställde en latte och kände mig duktig över att ha lyckats motstå kladdkakor i alla dess former, glass, kakor och cheesekake.

Sen blir jag serverad detta – kom igen!!

Du är grym och jag jag beundrar ditt outrötteliga engagemang och positiva inställning.

Mvh Malin

Här gör man det inte lätt för gäster som vill undvika socker precis.

De som genast säger ”det är väl bara att låta bli!” saknar insikt. För vissa är det jättesvårt. Och även de som har det lätt behöver i onödan slösa av dagens begränsade självdisciplin, som kunde ha använts till något bättre.

Vad säger du, är det rimligt att servera en beställd latte så här?

Mer

Rökning och sötsaker banar väg för alkoholism

Kan man förebygga cancer med miljontals kanelbullar?

Vad händer om man byter ett sockermissbruk mot LCHF?

”Här får du godis”

Hur du vet att du är sockerberoende

SvD: Svenska butiker ännu fyllda av transfett

Beroendeskapande mat: Mer än bara socker

Chillbox yoghurt – hälsosam eller sockerbomb?

 

90 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tommy
    Jag jobbar själv på krog och mina gäster får enbart 70% choklad till sitt kaffe. Två små bitar. Känns det inte rätt äckligt att blanda kaffe med gelehallon förresten?
    Svar: #24, #48
    Läs vidare →
  2. Per Wikholm
    Jag tror at caféet bara menar väl och vill hålla sina kunder smala. Tyvärr har de missuppfattat bantningsexperten professor Stephan Rössners budskap. Det ska vara hallonbåtar och inte geléhallon. Dessutom ska man joddla också så de borde åtminstone servera latten med texten till låten "Du borde köpa dig en Tyrålerhatt...)

    Seriöst dock... Detta är mycket irriterande. Framför allt när man varit på restaurang och personalen plötsligt delar ut godisklubbor till barnen utan att man beställt. En trevlig matupplevelse avslutas med att man får agera bad cop och förbjuda barnen att äta det som de har fått i handen.

    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Linn
    Hej!

    Skulle inte ha använt Herregud eftersom att ingen hör när jag säger det. Kan enbart säga att jag lät som en pjåskig sur-tant fullt sarkastisk 🙂

    Har ingen sockerabstinens, är så nöjd över min chokladkaka jag fick äta ikväll 😉

  2. GretaG
    Fast samhället anpassar sig efter varenda (socker)missbrukare genom att tillhandahålla socker överallt.
    Svar: #72
  3. Hanna Tolander
    Vänlighet kan vara knepigt ibland. Jag skulle inte uppskatta geléhallon till mitt kaffe ens om jag åt socker - men jag begriper att det inte är illa menat.Det är antingen ren kommersialism eller en vänlighet.

    Ett matställe vi går till rätt ofta har för vana att sticka till småbarnen leksaker. Jättegulligt! Fast de har inget omdöme så sakerna är inte sällan besvärliga på olika sätt (snurror som inte bör användas inomhus, inte smart att dela ut uppackad inne på en restaurang till en tvååring, eller stressbollar med låg hållbarhet med talk inuti ... eller små pärlor och snören, till min ettåring). Vi ser glada ut ändå, man vill ju inte vara otrevlig när någon bara är gullig ...

    Om det är rätt eller fel val kan säkert diskuteras.

    Hur som helst hellre en olämplig leksak än godis.

  4. D
    Går man på ett CAFÉ så kanske man ska tänka en gång till eftersom att det just erbjuds socker där i form av bakelser osv. Men man mår ju såklart alltid bättre om man får skylla på andra för att man inte kan motstå högen med geléhallon... Har själv varit sockerberoende men har då aldrig blivit så här upprörd eller aggressiv eftersom att alla inte är som jag, speciellt om jag befunnit mig på ett café! Man är själv är ju ansvarig över sitt egna beroende, varför belasta personalen/caféet med detta som faktiskt enbart tänker på kunden?Samhället kan inte anpassa sig efter varenda "missbrukare". I så fall får ni sitta inomhus resten av ert liv. Att man ens kan bli så galen av geléhallon? Och nej, det är ingen som TVINGAR er att äta socker.Har ingen sockerabstinens, är så nöjd över min chokladkaka jag fick äta ikväll

    Många går på CAFÈ för att ta en kopp kaffe. CAFÈ är franska för KAFFE, inte för geléhallon.

    Visst kan du inbilla dig att du mår bättre om du påstår att andra här inne är aggressiva och upprörda, när det egentligen mest är du som ger det intrycket. Din kommentar med "herreguuuuuud" och "fan" var mycket mer upprörd än någon annan kommentar här, så, jo, du verkar rätt så aggressiv och upprörd.

    Man är ansvarig för hur man beter sig, inte för att man har den biokemiska läggningen att man har benägenhet att utveckla ett beroende.

    Ja varför belasta cafépersonalen med att vänligt säga "nej tack", bättre att göra som du skrika "herreguuuuuud" åt andra människor. Du föregår ju själv med ett väldigt gott exempel.

    Beroende människor är inte desamma som missbrukare. Men du syftar såklart på dig själv när du likställer ditt eget beroende med missbruk. Dessutom handlar diskussionen om socker och dess samband med ohälsa generellt och skälen till att undvika socker, inte om missbruk i synnerhet. Lustigt att du påstår att du själv är sockerberoende men inte har ett uns förståelse för hur svårt det då är att låta bli det man är beroende av? Vet du ens vad ordet beroende betyder?

    "Galen" av geléhallon, vem är det? Hur är det fatt själv egentligen? Ingen här har påstått att den har blivit TVINGAD att äta. Blev du tvingad att äta som liten så att utvecklade ett beroende utifrån det, eller vad?

    Klart att din abstinens tillfälligt har gått över om du just smällt i dig en chokladkaka!
    Aggressiv och otrevlig, nekar till abstinensen och vill inte kännas vid det diskussionen handlar om. Du är en typisk junkie!

    Svar: #71, #75
  5. Olsson
    Jag hade inte blivit upprörd över att få geléhallon till kaffet, även om jag inte velat äta dem. Jag gissar att de själva, och kanske många av kunderna, tycker att det är trevligt och harmlöst. Det förvånar mig inte alls att detta förekommer, faktiskt.

    Det är ju bara att titta på det normala sortimentet på vilket kafé som helst, där en muffins är fyra gånger så stor som en (i mitt tycke) "normal", eller på det faktum att bensinmackar och snabbköp för det mesta mer eller mindre slänger kanelbullar efter en (när jag köpte en kopp kaffe på Ikea sist ingick kanelbulle i det priset så kassörskan uppmanade mig att ta en och såg lite överraskad ut när jag tackade nej). Det anses helt enkelt normalt att äta kakor och godis varje dag. När jag var barn var godispåsar små och platta och man köpte bitar styckvis. Nu för tiden rymmer påsarna väl mellan ett och två kilo? Och inte minns jag att vuxna satt och grävde i stora godispåsar, någonsin.

    Men bilden till inlägget, med en latte och tre olika sorters socker, känns som en fin illustration till "vår" (folk i allmänhet) normala konsumtion idag, och det är oroande.

  6. Katarina
    Precis som andra skrivit - det är ingen som blivit vare sig galen eller aggressiv här förutom du. Socker är ett stort samhällsproblem och det är väl bra att det lyfts fram att man erbjuds socker trots att man försöker avstå. Det är en viktig fråga. Självklart är cafépersonalen bara vänlig och omtänksam, men vi måste förändra vårt synsätt.
    Svar: #78
  7. Zepp
    De är hur som helst inte uppdaterade.. numera kräver kunderna smör och/eller cocosfett till sin latte!!

    Och sen så.. varför är det såå himla svårt att få en bit ost eller korv till sitt kaffe?

  8. evah
    Det ingår inte i vår kultur att servera ost eller korv till kaffet på ett fik. Konstigare än så är det inte.
    Svar: #61, #77
  9. Sven-Ingvar
    Vems kultur då? Vi lever ju i ett mångkulurellt samhälle, så det får väl närmasr anses vara ett utslag av trångsynthet och att inte hänga med i utvecklingen.
    Svar: #64
  10. Hilda
    Om man är så gravt beroende av socker att man triggas igång av detta är man uppenbarligen inte redo för att besöka caféer eller kiosker. Då säger en del av er att ni inte vill sitta hemma och bli isolerade. Sitt inte hemma då! Gå en promenad, ta med kaffe i termos, fika på en parkbänk, gå till gymmet, umgås med vänner på hemmaplan tills ni är så starka att ni kan motstå socker. Nä, det är inte kul att måsta göra det, men det är inte kul att bli av med ett beroende. Alla som har ett beroende de vill bli av med måste ändra sin livsstil drastiskt i början. Undvika situationer som triggar en. En alkoholist undviker krogen, en sockerberoende får undvika ställen med socker även om det är många. Tänk även på spelmissbrukare, de måste stå emot missbruket hemma pga spelsidor på internet. Ska vi ta bort alla dessa sidor då, för att en minoritet inte kan handskas med det?
    Svar: #79
  11. Zepp
    I min kultur ingår både fett, korv och ost som tillbehör till kaffet!
    Svar: #62
  12. evah
    Hittat något fik som serverar det,,,,,,,,tänkte väl det. Vad du äter till fikat hemma,,,,
    Svar: #66
  13. Lisabet
    De fik jag frekventerar serverar alla korv eller ost till kaffet, tyvärr med en tråkig brödskiva under, men visst serveras det. Det borde vara enkelt, när det är fler som önskar det, att skippa brödet.
  14. Gustav
    Och utvecklingen är att servera godis till kaffet? Varifrån kommer denna vana?
  15. Åsa
    Tänk att det ska vara så svårt för somliga att visa lite hyfs och fason mot serveribgspersonalen. Vill man inte ha sockret kan man väl br snällt och artigt att få en liten bit riktigt mötk choklad istället? De kan säkert fixa det om man ber vänligt.
    Svar: #67
  16. Zepp
    Det e väl därför som jag sällan frekventerar Caffeer.. vid något enstaka tillfälle får det bli en räkmacka.. varav brödet slängs!

    Att det skall vara så svårt att ha variation på tillbehören.. mest socker med mer socker.. hänger de inte med i utvecklingen!

    Svar: #68
  17. Katarina
    Jag vet inte var du läst att någon varit ohyfsad mot serveringspersonalen? Inlägget handlar inte för fem öre om det.
    Svar: #69
  18. evah
    Den gode SSS recept på fika. Jag minns att det var vanligt med en skiva After Eght på den tid jag fikade. I stället för att fira kanelbullens dag ( Svenskt påfund ) så borde vi fira äggets dag ( internationellt )
    https://www.internationalegg.com/corporate/eggindustry/section.asp?id=26
    Svar: #81
  19. evah
    Räkna inte med något svar.
  20. Jim
    Att servera vid sidan är ju bara trams. Gör som Lipton istället och tryck in skiten direkt i drycken med smaker som : Strawberry Cupcake, Blueberry Muffin och Vanilla Caramel

    http://news.cision.com/se/lipton/r/liptons-nya-tesmaker---sa-goda-att...

  21. Linn
    Hej!

    Givetvis kan man dricka enbart kaffe på ett café, men det jag ville trycka på var att om man nu har så svårt att hålla sig borta från sötsaker, varför försätta sig i denna jobbiga situation i första hand där alla glas-montrar är smockade med bakelser? (Varför denna person dricker en latte trots LCHF-kost är en annan femma...)

    Eftersom att du inte kan släppa herreguuuud så tar jag det igen: Jag var djupt ironisk och "fan" använde jag mig inte ens av.

    Jag är ingen junkie, men som gammal anorektiker och bulimiker (gravt sockerberoende när jag var bulimiker) så vägrar jag skämmas över en chokladkaka. Jag fick mer vatten på min kvarn då jag märker hur många LCHF:are ser ner på oss andra som inte delar er "religion". Jag är glad att jag idag inte längre ser mat som något dåligt, jag är glad att jag kan äta utan ångest och jag är glad att jag vågar äta godis. Detta gör jag med måtta runt en gång i veckan.

    Jag respekterar att andra människor inte klarar av en kost med kolhydrater och låter dem äta på sitt sätt. För min egen del finns dock inga förbud då jag är så känslig för att trigga igång något igen. Men visst kalla mig junkie för att jag äter choklad, havregryn och quinoa.

    Annars kanske man istället kan se över varför man öht taget serverar något som kunden inte beställt, geléhallon eller lyckokakor. Men som Katarina nämnde, vi bör ju ändra vårt synsätt, men på ett café så känns det rätt långt bort. Jag vet inte hur det är i större städer, men där jag bor (rätt liten stad) så finns det inga hälsosammare alt. alls. Förutom smoothies som det ändå är sötad yoghurt i...

  22. Linn
    Vad menar du? Finns väl inga ställen de "gömmer" socker på?

    Oavsett har "vi" ändå kommit långt. Det finns många bra alternativ nu, det mesta i mataffärer förvisso, men ändå. För några år sen fanns det knappast stevia, nötmjöl (färdigt), kokosfett, lchf-bröd, lchf-pasta, kokosprodukter, färdig lchf-glass osv. Allt sker inte över en natt. Känner redan WOW idag över att det finns så mycket för de som äter lchf.

  23. Anna
    Finns ju fler kostgrupper som inte äter geléhallon. Exempelvis veganer. Som ju ofta kallas militanta. Men har faktiskt aldrig sett något liknande inlägg på deras sidor. Visst kan jag tycka att på kafé passar det bättre med choklad men som sagt, det här verkar mest vara en gullig gimmick. Fast jag för min del kan inte låta bli att tänka på 'bordellmamman' som ju enligt filmen alltid såg till att det fanns en skål geléhallon i lägenheterna som användes till verksamheten 🙂
  24. Naturist
    Just det här med olika kosthållning, känner jag att det har gått till överdrift.

    För nån månad sen hade jag kräftskiva hos mig.
    Och jag säger bara en sak::::: aldrig mer!!!
    Vissa åt inte kött, andra åt inte rött, ännu några åt inte än det ena, äm det andra......
    Så istället för att ha kul, så blev det en diskussion om mat!

    Tacka vetja 80-talet, då dukade man upp en tonfisksallad o rödvin.
    De flesta var smala och dansade istället för att sitta framför datan.

    Svar: #80
  25. Kattmoster
    Bra skrivet, D! (Tyvärr har tummen upp-knappen försvunnit för mig.)

    Och jag reagerade också starkt på det där tramset om chokladkakan. Tacka sjutton för att man inte känner av någon abstinens när man just har käkat en chokladkaka. Men, men, det är lätt att skrika "herreguuuuuud", svårare att begripa.

    Svar: #82
  26. tinefisfood
    Det blir alltid en diskussion om att man "ska ta eget ansvar".
    Vi har säkert alla hört det till leda. Visst ska man ta eget ansvar för sin hälsa och allt det där, men varför ska vi alltid lägga ansvaret på individen? Vad med samhället?
    Och dessa argument om att en alkoholist tar beslutet att inte dricka då borde en som är socker beroende ta beslutet att inte äta socker. Hallå? Ser ni någonsin en kafffe bli serverad med en nubbe på ett café? Eller alkohol (eller andra droger) i långa rader för en billig peng vid kassan i affären?
    Jag tycker det är synd att allt ska läggas på en enskild individ. Hela samhället borde "clean up their act"....
  27. Kattmoster
    Inte än, evah, men det kommer. Det ska vi se till! Tänk en kopp kaffe med en bit Ystadkorv jämfört med en kopp kaffe och geléhallon. Ystadkorven vinner utan vidare spisning! 🙂
  28. tinefisfood
    När jag bodde i NZ serverades det ofta en liten choklad bit eller marshmallow till kaffet. Men allt som oftast frågade de om man ville ha, eller så visste jag om att de brukade servera det så och kunde säga "No sweets for me, please". =o)
    Tycker café personalen kan fråga i alla fall om man vill ha innan de häver bra.
    Bra skriven kommentar för övrigt. =o)
  29. Kattmoster
    Det är en himmelsvid skillnad mellan att gå på café och beställa en kopp kaffe och bli serverad det och att gå på café och beställa en kopp kaffe och bli serverad det SAMT geléhallon.
  30. tinefisfood
    Där kan jag hålla med lite grann faktist.
    Då kanske man får ha mer knytkalas istället. Alla tar med sig nåt.
    Eller så bestämmer man och skriver i inbjudan att "detta serveras", om de inte äter ditt eller datt kan de ta med eget, eller kanske ta lite av allt bara denna gång.
  31. Kattmoster
    Bagerierna har dessutom, i all osmaklighet, snott försöksdjurens dag (4/10). Det är betydligt mera angeläget att uppmärksamma försöksdjuren och deras lidande samt arbeta för att djurförsök ska avskaffas än att slafsa i sig hälsovådliga kanelbullar.
    Svar: #83
  32. Linn
    Fantastiskt hur många jag lyckades reta upp med mitt "herreguuuud", vilket enbart var ett ironiskt uttal. Så, nu har jag förklarat det femtio gånger. Förstår inte alls hur det blev prioriterat i samtalet dock?

    F.Ö så har man väl ingen abstinens på socker om man redan fått sig en bit choklad? Kan också tala om för dig att godis-ätande inte betyder någon hetsig sockersjuka. Man kan vara sugen, that'st it. Men i LCHF:s värld så är man istället en fanatisk sockerjunkie bara man sneglar på ett äpple.

    Svar: #84
  33. evah
    Nu fick du en GILLA.
  34. evah
    Jag förstår inget. Du har lyckats reta upp många och har förklarat dig 50 ggr och jag har inte sett något.
  35. Linn
    Äh lämnar denna diskussion. Vill i alla fall påpeka att jag inte tänkte posta min första kommentar då jag såg att den blev lite hetsig och otrevlig. Ändrade om och skrev en ny, men nu ser jag i efterhand att den inte blev ändrad. Blev inte direkt uppretad över diskussionen här, utan det var en bild som hade blivit postad på FB där det var mer livat. Det triggade mig lite måste jag erkänna.

    Hur som helst, beroende finns överallt. Alkohol, tobak och även socker. Tyvärr är det oerhört svårt att anpassa samhället efter människor som har ett starkt beroende av något. En alkoholist kan ju exempelvis inte kräva att stänga ner alla pubar i stan. Hen kanske även blir upprörd över att få en välkomstdrink på ett hotell, trots att det bara var en vänlig gest. Så ja, tyvärr får man oftast ha ett eget ansvar. Men jag måste ändå nämna igen att vi har kommit väldigt långt då hyllor i butikerna ständigt fylls på med LCHF & Low Carb-mat. Och som sagt, allt sker inte över en natt...

    Ha det!

  36. M
    Linn, jag tycker att du har skrivit många bra saker. 🙂
  37. Emma Hå
    Under den period då jag kände ständigt sug efter godis (mest för att jag inte åt tillräckligt med riktig mat, aka kolhydrater, proteiner, fett och fibrer) kunde jag bli lite nedstämd om jag fick godis jag inte bett om. Men inte för att jag kände någon sorts ångest över att inte kunna mostå dem (för fem geléhallon är inte så svårt att motstå, eller särskilt farligt om man nu inte skulle klara av det) utan för att jag var tvungen att tacka nej. Slöseri med godis liksom. Är man så känslig att man inte kan tacka nej till några små godisbitar kanske man skall hålla sig borta från caféer.

    //Emma Hå - emmahas.se

  38. Karin
    Tycker att GretaG skrev bra... Det är mycket inom handeln som tjänar pengar på socker tänk på alla läsktillverkare mm! Läs på alla flingpaket i handeln och alla sötade yoghurtar! En langare kan bjuda första gången för att få en kund som kommer tillbaka... Att få suget att starta så det blir mer...
  39. T
    Det är bara bra service.
    Om jag personligen var serverad en sådan latte skulle jag ta emot latten och inte bry mig om sötsakerna. Alla i världen undviker inte socker, så man måste för det första förvänta att man får alltid en latte med socker till sidan. Jag har jobbat på flera cafeer, barer och restauranger och alltid när man skulle lägga upp en kaffe, kom det socker till sidan om man ville ha. I vissa kom även en lätt bakelse eller en godis, för att ge kunden ennu en godsak efter maten.
    Detta stör mig i världen, alla som är på en diet varesig LCHF, vegan, undvika socker och med mera, är att majoriteten av alla dessa dietgrupper måste vara så jävla högljudda om det. Det finns inte en enda gång man är ute och äta eller jobba och man hör den som är på en diet. De skriker och skryter om sin diet och försöker få alla andra i sällskapet att äta som dem. Det är det som stör mig personligen med dietpersoner. Jag följer inte direkt någon diet, men jag undviker snabbmat, försöker hålla mig till proteiner och långsamma kolhydrater, samt jag äter rutinmässigt. Jag tackar till dessa som har lyssnat på min åsikt och hoppas att det fastnar nästa gång ni är ute och äter
  40. Göran
    Beställer man late på ett café tillsätter de inget socker i den. Beställer du en late på McDonalds innehåller den cirka 15% socker.
1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg