Beroendeskapande mat: Mer än bara socker

Hamburgare

SvD hade en ny artikel om beroendeskapande mat igår och den ledde till en mycket intressant diskussion:

Svd: God mat gör att vi tappar kontrollen över vad vi äter

Som Per Wikholm poängterade i en kommentar, beroendeskapande mat handlar inte enbart om socker och snabba kolhydrater. Det finns en viktig lärdom att dra av detta: 

Inte bara socker

Så här skriver experten David Kessler i SvD:s artikel:

Poängen är att om socker, som också bara är milt beroendeframkallande, ensamt bar skulden för suget skulle människor tugga bitsocker. Få har den vanan. Men när man lägger till fett, salt, andra smaker, färg, doft, en behaglig känsla i munnen och positiva minnen blir maten god, lättuggad, lättsvald och alldeles, alldeles oemotståndlig.

Beroenden är komplicerade fenomen. Även om socker och snabba kolhydrater (som vetemjöl) verkar ha en särställning – de finns i all processad mat – så är de inte hela förklaringen. Fett är en smakbärare och med lite tillsatt fett kan man göra skräpmaten mycket godare.

Som att röka

Man kan jämföra med cigarettrökning. Visst, nikotin är beroendeskapande. Men för att verkligen bli beroende måste de flesta använda den drogen regelbundet under en tid. Då underlättar det om rökning smakar gott och är lätt tillgängligt och socialt accepterat (eller till och med coolt) i din omgivning.

Om cigarettrökning tvärtom smakade apa och cigaretter var svåra att få tag på och alla dina vänner tyckte det var något som bara hopplösa förlorare sysslade med, då hade du knappast blivit beroende.

Nikotinet är inte hela förklaringen.

Skräpmat

Åter till skräpmaten och godiset. Gör det maximalt gott (lite fett hjälper), ständigt tillgängligt och socialt accepterat och du får de flesta att äta det. I längden får sedan sockret (och mjölet?) känsliga personer att bli beroende. Och feta.

Sockret och stärkelsen, de snabba kolhydraterna, lär vara det skadligaste i godiset och skräpmaten. Men de är inte hela förklaringen till varför vi äter det. De är inte hela förklaringen till att många i längden blir beroende.

Beroende och vanor

Ur SvD:s artikel:

När beteendet har upprepats tillräckligt många gånger fungerar vi som Pavlovs hundar. Vi tar omedvetet in matsignaler från omgivningen som får oss att köpa och äta utan att tänka, även när vi inte är hungriga.

Vanan skapar nya nervbanor i hjärnan som hos barn lägger grunden till ett livslångt mönster av överätande.

Det låter deprimerande, men det fungerar åt andra hållet också. Sluta med skräpmaten länge nog och det blir i längden, till slut, en vana.

SvD: Så bryter du ditt matberoende

Om man undviker socker och stärkelse och istället äter riktig mat (som kött, fisk, grönsaker, smör) så blir det till slut din vana. En vana som i längden brukar ge dig en stark och frisk kropp.

Det är som att sluta röka.

Mer

Vitt begär – Ny bok om sockerberoende

Sockerberoende succébloggare ser ljuset

Allt om beroenden

Äldre inlägg