Nyheter

Becel pro-activ: kemiskt och dyrt

BecelIgår skrev jag om hur produkter med tillsatta kemiskt modifierade växtsteroler (som Becel pro-activ) enligt EU inte får marknadsföras som bra mot hjärtsjukdom. Detta då det inte finns någon vetenskap som stöder det påståendet.

Idag granskar jag tre av Becel pro-activ produkterna. Fulla av artificiella tillsatser och enormt dyra jämfört med motsvarande naturliga matvaror blir slutsatsen.

Becel pro-activ yoghurtdryck

becel-pro-activ-yoghurtdryckInnehåll: Yoghurt (79%, högpastöriserad mjölk, youghurtkultur), växtsterolestrar (3,4%), druvsocker (1%), sackaros (1%), fiber (oligofruktos), jordgubbar (1%), antioxidationsmedel (E306 Tokoferolrika extrakt), arom, färgämne (E163 Antocyaner (röd-blå)), stabiliseringsmedel (E406 Agar), sötningsmedel (sukralos), emulgeringsmedel (E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett).

Pris 32,50:- (400g). Pris per 1000 kalorier: 156 kronor.

Jämför med Arlas kravodlad ekologisk mild yoghurt 3,8-4,5%:

Innehåll: Högpastöriserad mjölk och mild yoghurtkultur.

Pris 15,00:- (en liter). Pris per 1000 kalorier: 21,40 kronor.

Becel är 629 % dyrare! Dessutom innehåller Becels yoghurtdryck en hel del tillsatt socker och sötningsmedel som kan få dig att gå upp i vikt. Vidare innehåller den artificiella aromämnen, ett tecken på att smaken av råvarorna lämnar en del att önska.

Becel pro-activ mjölkdryck

becel-pro-activ-mjolkdryckInnehåll: Skummjölk (99%), växtsterolestrar (0,5%), emulgeringsmedel (E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett), stabiliseringsmedel (E407 Karragenan)

Pris 18,50:- (en liter). Pris per 1000 kalorier: 53 kronor.

Jämför med Milko mjölk 3%:

Innehåll: Lågpastöriserad mjölk.

Pris 8,70:- (en liter). Pris per 1000 kalorier: 14,50 kronor.

Becel är 266 % dyrare! Dessutom ger mjölksockret 57% av energin i Becels ”mjölkdryck”, jämfört med 33% i riktig mjölk. Ju högre andel energi från socker i kosten, desto svårare kan det vara att gå ner i vikt.

Becel pro-activ margarin extra light

becel-pro-activ-extra-lightInnehåll: Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, växtsterolestral (12,5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (0,8%), emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 Polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.

Pris 36,95:- (250g). Pris per 1000 kalorier: 64 kronor.

Jämför med Bregott:

Innehåll: Grädde, rapsolja, salt 1,2%, mjölksyrakultur, vitamin A och D.

Pris 28,50:- (600g). Pris per 1000 kalorier: 7 kronor.

Becel är 814 % dyrare! Nästan 2/3 av Becels margarin består av vatten. Trots det får man betala mer för knappt halva mängden, jämfört med Bregott som inte alls är utspätt med vatten.

Notera även att Becels margarin innehåller artificiella aromämnen. Skälet är såklart att dess ”naturliga” smak inte är tillräckligt god. Kanske är den lite för kemisk?

Sammanfattning:

Några vetenskapliga bevis på verkliga hälsofördelar av tillsatta växtsteroler finns inte. Men Becel har en lysande marknadsidé. Få folk att tro att deras kemikaliefyllda produkter gjorda på billigast möjliga råvaror är bra för hälsan, och sälj sedan produkterna dyrt. Det går lätt att räkna ut att vinsten trots reklamomkostnader kan bli rejäl.

I genomsnitt är de tre olika Becel pro-activ produkterna ovan 570% dyrare än naturliga alternativ med riktiga råvaror, utan alla kemikalier som Becel använder.

Jag kan själv inte tycka annat än att det är rena lurendrejeriet.

Läs mer

Mer om livsmedel och E-nummer.

 

53 Kommentarer

  1. Kim-X
    Prova att göra gnuggtestet också. Jag har inte provat det med Becel, men med många andra margariner. Man tar lite grann och gnuggar mellan tummen och pekfingret i ca en halv minut. Då kommer den ursprungliga lukten fram och den är inte angenäm. Lite härsket och unket luktar det. Gör man samma sak med smör eller bregott doftar det gott och fräscht. En annan skillnad är att margarinet inte smälter riktigt, till skillnad från smöret, utan det lägger sig som en fet hinna.
  2. En sak är margarin himla bra till - det gör man utmärkt hemgjord tvål på - klart överlägsen de flesta dyra fina 'rena' ingredienser som så många små tvålmakare envisas med. Har också provat att göra handkräm på margarin vissa märken luktar lite märkligt och tål inte uppvärmning utan att ändra doft efter de svalnat, men merparten är helt förträffliga på utsidan.

    Sumamsumarum - UTsidan - inte INsidan.

  3. Ingrid,
    Har du testa med ister? Det var ju det man gjorde tvål av förr.

    Har själv tänkt prova att koka en lut av björkaska och sedan göra tvål av den och ister.

  4. Nils Rolandsson
    Vad är att föredra när det gäller smör, ekologiskt eller vanligt? Eller spelar det ingen roll?
    Nils
  5. Ekologiskt är säkert att föredra. Men jag tror inte det gör någon särskilt stor skillnad för hälsan.
  6. Tjena Kenneth,

    Köpe-ister är inte så kul i tvål då trots att den är förtvålad så har den en väldans karaktreristisk doft - jag gillar den men andra gör det inte. Det mest luktiga å använda är smör (det surnar trots förtvålning) och så kallpressad palmolja, den oranga i invandrarbutiker - den luktar också karakteristiskt å så är den orange (färgad) så mycket att t o m löddret blir orange.
    Nej då margarin är SUPERBT. Kikar man på ingredienslistan så är dte mycket kul med som vi i vanliga fall betalar dyrt för i andra sammahang (kosmetika) och göra egen tvål på gammelt sätt är kuloch trevligt då vi kan dra nyttan av all naturlig glycerin som bildas vid förtvålningen, som inte finns i industriellt framställd köpetvål. Ooops kanske skall tillägga att jag är LCHFare också 😉
    Något av det trevligaste fettet å göra tvål på är struts 🙂

    Nån sommar skall det bli lut med björkaska - vi bor ju i närheten av Mölndal och har tillgång till en plätt man kan elda på(hösten) och kanske reda riktigt fett istället. Lukten är ju beroende av hur det framställts (temperaturer>) och en väldans bra fett är ju ifrån nöttalg även om det inte löddrar så mycket som ister 🙂
    Ursäkta Andreas för det lite OT :))

  7. Det är lustigt men det ekologiska smöret har en mera utpräglad nötsmak tycker jag.
  8. Ekologiskt smör är långt ifrån perfekt, men det är det bästa vi kan få tag på här i landet.

    Ekologiska mejeriprodukter, ägg och kött innehåller en nästan perfekt balans mellan omega-3 och omega-6, medan de andra har en allt för stor andel omega-6.

    Det är ju iofs inte förvånande att Becel är bra till tvål, den tillverkas ju av tvåltillverkaren Unilever, dessutom till stor del av samma råvaror och med likartade processer.

    Vill man har en tvål som är så naturlig som möjligt kokar man sitt eget ister, det gör jag ofta själv men då för att steka i. Vill man ha det så rent som möjligt så att det håller sig bra kan man tvätta ur det. Blanda det med hett vatten och vispa ordentligt, låt det sedan svalna så att fettet stelnar och kan lyftas ur. Upprepa gärna några gånger ifall man vill ha det så rent som möjligt. Låt det sedan sjuda på lägsta på spisen tills vattnet kokats ur ifall det skall sparas länge som fett, det momentet kan man utesluta ifall man skall göra tvål eftersom tvålen ändå skall innehålla vatten.

    Viktigt är att kolla att tvålen håller ett lagom ph-värde, för mycket lut så torkar den ut huden och kan irritera den.

    Sedan är det säkert skillnad mellan fett från olika djur, olika delar av djuret, och möjligen även olika foder djuret fått.

    Ingrid, jag bor också nära Mölndal, närmare bestämt i Lindome.

  9. Doc,
    Ifall detta blir för OT kanske det är läge att skapa en tråd för tvål och flytta kommentarerna dit? 😉
  10. Emlan
    Det borde väl finnas mer D-vitamin i ekologiskt smör än i vanligt? För mig är det lite för dyrt tyvärr, det är oftast dubbelt så dyrt som vanligt smör... man kan ju hoppas att produktionen av ekologiska produkter ökar så att fler har råd att köpa ekologiskt! Ägg köper jag ekologiska, och ibland grädde. De är inte så mkt dyrare än "vanliga". (ekologiskt borde vara det normala.....)
  11. Emlan
    Becel gör mkt stora vinster på sina produkter, det är väl just därför de har råd att betala stora pengar till läkare som gör "studier" som bevisar just de saker de vill att de ska visa......... Jag är väldigt glad idag, jag kom hem från en lång utlandsvistelse för cirka en månad sedan och såg till min fasa att min pappa hade övergått till Becel, och att han dessvärre också hade lagt på sig en del. Tyvärr trodde han inte mig när jag sa att Becel är skit... Häromdagen var jag hemma och lagade en stor middag till honom och mina systrar, vi åt kyckling, champinjonsås tillagad med mkt smör och en varm sallad på haricots verts och fetaost. Han ringde dagen efter och sa att de hade ätit resterna till frukost, med några kokta ägg och stekt fläsk till! Lyxigare LCHF-frukost får man leta efter. (min pappas favoritfrukost är rostad macka med jordgubbssylt)
  12. Emlan,
    Jag tycker inte det ekologiska smöret är avskräckande dyrt, åtminstone inte när man får tag på det i 1kg-förpackningar. Det är fortfarande väldigt billiga kalorier.
  13. Andreas Eriksson (TPC)
    Doc, Jättebra artikel, ska skicka ett mail till släktingar som jag vet köper becel-produkter och länka dom till artikeln.

    Emlan, På coop här så kostar det vanliga smöret 42 kr för en enkilos, och det ekologiska 52 kronor för samma vikt. Den skilnaden är överkommlig tycker jag.

    Om man jämför dom mindre förpackningarna än 1-kilos är det dock mer än dubblet så dyrt. Och det är inte alltid dom har 1-kilos. Så man får köpa på sig när man ser att dom har.

  14. Nuhar jag iofs inte gjort tvål på just Becel mestadels på det billiga margarinet i butikerna(typ en sju kr per 500 gr), jag brukar inte vilja krypa under 80% 🙂 i fetthalt på ett helfabrikat såsom margarin när jag gör tvål. Så jag vill påstå att Becel inte duger till tvål men att de övriga margarinerna är väl värda en kik.

    Apropos pH - det är ju så gammeldags tvålar tvättar rent, det är via sitt höga pH, och för att inte få en lutstark två utan en tvål där all lut förbrukats i saponifieringsprocessen så är det viktigt att man tar reda på förtvålningstalet på oljorna. Det finns en hel del på webben, de flesta lite olika MEN ett trix är att ta till en god marginal så att man har lite överskottsfett kvar - eller så tillsätter man extra fett sist(olika metoder). Viktigt är rena bra produkter och en BRA våg 🙂 överskottsfettet är himla trevligt på huden.
    Googla på lye-calculator och SAPnumbers.
    Jag har nästan alltid kokosolja i mina tvålar också - det ger ett bra lödder (men inte alltför stora mängder annars verkar den uttorkande).
    Har testat kallpressad rapsolja men den MÅSTE blandas med andra oljor/fetter för att få en konsistens så det bli en tvål som inte smälter vid handfatet. Å så luktar den apa 😉

    Det är bra med Becel-motargument, jag blir alltid arg när jag ser reklamen på TVn. Även för Milda (som iofs är helt ok i tvål hihi)

    Man kan visst köpa franskt importerat smör i Göteborg, har för mig franska butiken har det. Har haft kanhända........när vi är i Norge håller vi utkik efter Kvitseidsmör - det smakar så mycket att det nästintill är surt ungefär som om man glömmer smör ute varm dag. Häftigt.
    Mums !

  15. Jag har gjort smör själv några gånger av ekologisk vispgrädde vilket blir väldigt bra, men nästa gång skall jag låta grädden surna lite innan. Möjligen skall jag garantera att den surnar och inte ruttnar genom att tillsätta en liten mängd fill, gräddfil eller liknande med levande bakteriekultur.

    Jag köpte Franskt smör ett par gånger i en delikatessbutik i Kungsbacka som tyvärr är nedlagd nu. Killen som drev den är dock fortfarande grossist och säljer bl.a. till ostbutiken i Mölndal och ostbutiken på Linnégatan.

    Är det La Maison Francaise på Södra Larmgatan du menar? Sökte på "franska butiken" och hittade den, den måste jag ju besöka!

    Noterar dock med sorg att de inte enligt hemsidan har den underbara osten Brillat Savarin, en underbar ost av Brie-typ med 75% fett!

  16. Kenneth,

    Jajemensan och så är det nära Saluhallen(om man behöver shoppa riktig mat). De är hemskt trevliga i butiken (deras persillade är trevlig!) och kan säkerligen ta hem den där Brie-osten, den måste jag förresten hålla utkik efter!

    Har också testat att göra eget smör raktuppochner - hittade också ett recept på syrat smör på webben, http://smaksafari.blogspot.com/2008/02/dagisbarn-och-smrkrning.html som lät intressant och som måste testas. Problemet är att hemgjort smör försvinner 😉
    Kärnmjölken däremot var en intressant bekantskap jag är ju laktosintolerant som klarar det mesta numera på LCHF utom stora mängder grädde och så mjölk (giftigt), kunde inte låta bli å smaka - yeeepers det var omedelbar reaktion ;-))

  17. Ja, när man gör grädde avlägsnar man en massa vatten och därmed vattenlösliga ämnen, bland annat laktosen.

    När man sedan gör smör avlägsnar man ännu mer vatten och därmed laktos.

    Laktosen finns alltså då i kärnmjölken, låter man den sedan koka långsamt blir det messmör som alltså består till huvuddelen av koncentrerad laktos! Möjligen spjälkar den långa uppvärmningen laktosen till enklare sockerarter, men det är ändå nästan rent socker. Inte konstigt att jag tyckte så mycket om messmör och mesost medan jag var sockerberoende!

    Även när man gör ost avskiljer man ju en stor del av vattnet och därmed laktosen, gör man hårdost avskiljer man mer än när man gör mjukost. Dör finns alltså laktosen i vasslen. Förr gav man vasslen till grisarna för att de skulle bli feta och fina, vilket man faktiskt gör fortfarande när man tillvrkar Parmesanost, det är tydligen ett krav för att man skall få kalla skinkan Parmaskinka. Detta kan man känna rätt tydligt på smaken ifal man tänker på det, Parmaskinka smakar tydligt av Parmesanost tycker i alla fall jag.

  18. P
    men vänta nu, så jag hänger med, säger inte EU:
    The SCF also indicated that there was no evidence of additional benefits at
    intakes higher than 3 g/day and that high intakes might
    induce undesirable effects and that it was therefore
    prudent to avoid plant sterol intakes exceeding 3 g/day.
    Från t.ex. en flaska Becel yoghurt får jag i mig 13,6g växtsterol. Hyffsad överdosering eller fattar jag detta fel?

    Ska inte kolesterolsänkande för övrigt klassas som läkemedel?

  19. Det är fyra flaskor i yoghurtförpackningen á 100g styck. 3,4g växtsteroler i varje alltså. Man får väl lämna lite på botten av den flaska man dricker varje dag, om man tror på att det är en bra idé överhuvudtaget... 😉
  20. Fredrik
    Uschamej.. Messmör som jag åt med sked förut å som dessutom (dessvärre) är märkt med nyckelhål för att det skulle vara så nyttigt!!! Inte undra på att nyckelhålsmärkningen gör folk feta...
  21. Det är därför jag kallar den "Gröna dödskallen"
  22. Stickan
    Dom flesta besvär och åkommor orsakas av för lite och fel näring. Allt som är odlat på "biologiskt död" jord är i stort sett utan näring. All mat som är processad fram med icke biologiska tillsatser är ohälsosam. Självklart ska vi köpa så mycket ekologiskt odlat som möjligt, ekonomin kan väl inte hänga på om äggen kostar si och så mycket mera om det är ekologiskt när vi samtidigt kan handla en ny platt tv fast det inget fel är på den gamla. Men det är klart, när vi väl kommer upp i 50 års åldern och har olika besvär och åkommor och doktorn ger än det ena pillret efter det andra pillret, då är vi lyckliga för vi har ju samlat på pengar. (som vi gör av med på medicin och sjukskrivningar)
  23. Jag lägger hellre mina pengar på god och nyttig mat än på besök hos läkare och apotek. 🙂
  24. Stickan
    Klok kille den där Kenneth!
  25. Jag kan ju nämna som jag gjort flera gånger tidigare att Parmaskinka och liknande normalt är tillverkad på ett sätt som med god marginal skulle klara KRAV-certifiering, det samma gäller många produkter från Italien, Schweiz och Frankrikem även ostar.

    Priset på Parmaskinka kan synas högre än för Svensk skinka, men då skall man tänka på att man i den Svenska skinkan tryckt i så mycket vatten det går, utan alla kemiska tillsatser skulle det vara skinksoppa, när man tillverkar Parmaskinka går tillverkningsprocessen i stället ut på att avlägsna vatten.

    Tar man bort vattnet och sedan jämför kilopriset är skillnaden minimal.

    Torkningen är dessutom tillräcklig konservering, i den vattensjuka skinkan måste man tillsätta massor av konserveringsmedel, dessutom tillsätter man nitrit för att ge sörjan en aptitligare färg och oftast natriumglutamat för att den skall smaka något.

  26. Ekto
    Igår kom min svärmor på besök och berättade att Becel hade stått på ICA-Maxi i Västerås och mot en liten avgift erbjudit kunderna att ta ett kolesterol prov. Vid sidan av hade de laddat upp med deras egna produkter.

    Ja, visst blir man lite putt och tycker synd om människorna...

    Tack Andreas för allt du gör!

    /Erik

  27. Hemlige Arne
    Hur ser ni på att EU håller priset på smör uppe samtidigt som man subventionerar raps och andra oljeproducerande växter?
  28. Peter
    Sorgligt.
    Man borde stämma Becel
  29. Jonas
    Hemlige Arne:
    Rätt grovt förenklat från din sida. EU gör massvis med saker fel, men de arbetar inte för mer margarinkonsumtion. Smör ÄR dyrare att framställa.
  30. Sanna
    Ja, tycker det är sorgligt att vi ska få betala mer för naturliga produkter. Jag är frälst KRAV anhängare sedan länge, främst pga min filosofiska syn att vi borde ta bättre hand om jorden vi lever på, men jag tycker att det definitivt är värt att betala mer för KRAV och Rättvisemärka varo, det är ju det minsta man kan göra, och jag är student och har inte ens så mycket pengar att röra mig med!

    Många har tagit up Omega 3 vs Omega 6 ration, kan någon förklara exakt vart man naturligt hittar omega 3 förutom i fisk och vilka positive egenskaper det har på kroppen?

    Äter själv Milda lättsaltat för att stanna on topic, blev lite trött på att slänga Bregott (eftersom jag använde mindre, svårt att skära i). Det hade tillsatsen lecitin, men jag antar att en tillsats ändå är ok med tanke på att andra märken som Lätt och Lagom et al är helt proppade med dom? Tycker inte heller att dom märkena smakar särkilt gott och naturligt. Milda är det närmaste man kan komma tror jag utan att käka riktigt smör. Det smakar ju relativt mycket smör åtminstone. Har någon här förresten ätit riktig mjukost? Inte bredbar, men som en "mjuk" variant av vanlig ost. Påminner mycket om mögelost i kvalitet.

  31. Sanna,
    Milda är margarin och därmed mer likt skokräm än smör.

    Ekologiskt Smör är ett mycket hälsosammare och godare alternativ.

    Till skillnad mot Bregott eller margarin kan du förvara det framme i rumstemperatur utan problem, och då är det lätt bredbart.

    Jag har själv haft smör framme i en burk med lock i över en månad mitt i sommaren utan att det blir dåligt.

  32. chilisalsa
    Sanna,
    Milda må vara färgat gult och smaksatt med konstgjord smörparfym men är ändå konstgjord fettmassa...
    http://www.jobbpartiet.se/pdf/Margarintillverkning.PDF
  33. Ancie Yngve
    Igår plockade jag ut en 20 sidor lång lista med farliga E-nummer och hade den med till min lokala ICA-handlare idag när jag handlade. Att fylla 2 matvarukassar med tjänlig föda tog över 1 timme!

    Hitler och Stalin framstår som timida korgossar i jämförelse med "livsmedels"-producenterna som tydligen är beredda att gå över lik för profitens skull! Och dessutom har de fått härja fritt sedan lång tid tillbaks.

    Har själv astma, allergi, psoriasis och artros sedan tidigt 70-tal och dessa sjukdomar har lett till, för mig stora, ekonomiska bekymmer då jag inte kan ta vilka jobb som helst. Problemet med låg inkomst är att man inte kan köpa den naturligare (OCH DYRARE) maten hur gärna man än vill. Eller som jag numera gör: avstår från det mesta av andra VIKTIGA basvaror för att kunna äta NÅGORLUNDA giftfri mat!

    Klimatfrågan, fet/fettfri kost, vegetarian/vanlig rovapa, mm är viktigt men det borde vara INTRESSANTARE att KRÄVA GIFTFRI VANLIG mat!

    MVH/ ANCIE

  34. Jonte
    Intressanta kommentarer. Utifrån flera inlägg verkar roten till allt ont vara felaktig kost. I detta forum innebär det för mycket kolhydrater. Kan väl delvis hålla med.

    MEN, det är lätt att dra, den kanske förhastade, slutsatsen att majoriteten här inne är slöfockar/äldre utan möjlighet till motion/invalider av något slag, som förbränner mycket lite energi varje dag. Gör man istället det, vilket i sin tur medför en rad goda effekter, är några kolhydrater hit eller dit inget skadligt. Tvärtom en nödvändighet för att kunna förbränna (träna etc..).

    Många av er som håller till här är precis lika "lurade" som de som tror att margarin är det bästa.
    Men jag håller med om att smöret knäcker.. 🙂

  35. Staffan i Uppsala
    Jonte, inte behöver man kolhydrater för att träna. Det är många av oss (dock inte jag soffpotatisen 😉 ) levande bevis på. Och undviker vi kolhydrater så fungerar vårt aptitsystem som det är meningen, och vi äter så mycket som vi behöver, oavsett hur mycket eller lite vi rör oss.

    Det är helt riktigt att den som är ung, frisk och motionerar regelbundet kan äta en hel del kolisar utan att må dåligt av det, iaf i det korta loppet, men bara för att man klarar av det så behöver man ju inte äta kolisar. 😉

    Vi är ju trots allt rovdjur, och ska därför äta huvudsakligen animalisk kost, det är det vi mår bäst av. Gräsfrön och andra växtdelar kan vara en trevlig krydda, men ska absolut inte utgöra huvuddelen av vår kost. 🙂

  36. De flesta friska kan äta en viss mängd arsenik, det innebär inte att det är en bra idé att göra det.
  37. Lars
    Hej.
    Har med viss glädje gått igenom en massa skrivelser här.
    Jag är pensionär, har tränat en massa i hela livet mer eller mindre och håller fortfarande på. Mår bättre och tycker det är kul.
    Har i alla tider dragits med c:a 5 kg. övervikt oavsett vad jag sysslat med.
    42 år gammal sprang jag ett halvmaratest på under 1 tim. och 13 min.
    Ganska hyfsat. Eller milen på 28 min.
    Har sedan 2 veckor beslutat att testa LCHF.
    Inte fan har jag problem med orken när jag tränar, så jag tänker fortsätta.
  38. Kurt H
    Några kula uppgifter om socker: Våra små vita blodkroppar behöver C-vitamin för att kunnna städa upp och må bra i vår kropp. Tyvärr passar samma slott som den använder lika bra att proppa in socker molekyler i. Så dricker du några läsk eller käkar ett gäng kakor så har du vips sänkt ditt imunförsvar. http://lifespotlight.com/health/2009/03/23/how-do-you-repair-your-imm...

    Mat (biff, entrcote osv) som käkade gräs när den levde är tydligen idealisk att käka till skillnad från mat som åt havre, vete osv när den levde. Den innehåller då en mer balanserad sammansättning av Omega 3 och 6. Gäller även ägg.

    Mycket intressant om mat och LCHF som jag stötte på av en slump i går när jag kollade upp SIRT1 efter Vetenskapsmagasinet och försökte hitta mat som aktiverar SIRT1:orna!

    Lycka till och må pest och kolera drabba Unilever och deras lakejer 🙂

  39. ASD
    "Några vetenskapliga bevis på verkliga hälsofördelar av tillsatta växtsteroler finns inte."

    Ovanstående citat är ett tydligt tecken på enfaldig ignorans.
    Se nedanstående länk.

    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=2807

  40. Såna där giftiga produkter borde läkemedelsklassas och ha biverkningar med i varningstexter.
    "Obs: Om du har ett svagt hjärta - ät inte becel."
    Att den där yoghurten "fungerar" mot stressad mage beror nog mer på att sockerkicken ger folk känslan av tillfredställelse.
  41. A F
    ASD,

    Exakt hur menar du att "sänker serumkolesterol" implicerar verkliga hälsofördelar? Jag citerar från artikeln du länkat: "Fortfarande saknas dock data från prospektiva studier om betydelsen av växtsterolintag för morbiditet och mortalitet. Sådana studier är nu på väg, och vi kan förhoppningsvis se fram mot dessa resultat under de kommande åren." Det ska bli intressant. Eller så kanske något margarinföretag har stoppat studieresultaten eftersom vi inte sett dem? 2005 var ju några år sedan.

    Här kan du läsa lite om margariner med växtsteroler, och en ovanlig sjukdom som gör att vissa tar upp växtsteroler från mat i högre grad. Om Becel vore nyttigt så skulle ju de vara friska och glada. Är de? Nej, de får tidiga hjärtinfarkter och leverskador, bla (vilket ju nämns i din artikel också, men viftas bort med att de flesta vitaminnivåer i blodet är på samma nivå).

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/03/margarine-and-phytoster...

    För egen del skulle jag inte äta skiten ens den dag det är bevisat ofarligt.

  42. A F
    ASD,

    Ursäkta, jag läste slarvigt. Man hade faktiskt en studie där man kollat och inte sett korrelation mellan växtsteroler i blodet och ateroskleros. Varken positiv eller negativ, alltså.

  43. A F
    ASD:

    Här

    http://content.onlinejacc.org/cgi/content/abstract/51/16/1553

    och här

    http://www.jlr.org/cgi/content/abstract/49/7/1511

    Finns studier som säger motsatsen, och betonar att det är väldigt viktigt att vi får studier med riktiga hälsomässiga ändpunkter innan vi börjar äta Becel.

  44. Ulf Andersson
    Jag håller fullständigt med dig om detta. Man skulle kunna säga att riktigt smör innehåller fett som är identiskt med kroppens eget fett som finns i huden blandannat. Det gör ju inte Becel Pro Aktiv tillexempel.

    Det märker jag tydligt när jag diskar. Min mor använder de flytande varianterna när hon gör sås eller potatismos. När man har kommit halvvägs så blir det en klibbig men ändå hård yta som kan vara jobbig att ta bort. Så tänk dig själv denna hinna på insidan av ådrorna i kroppen, i hjärna osv.

  45. ASD,
    läs lite noggrannare innan du anklagar andra för "enfaldig ignorans".

    Det står inget om några bevisade hälsovinster där.

  46. Perenna
    Borde den här finska studieresultaten ha något att göra med Becel?

    http://www.jlr.org/cgi/content/abstract/49/7/1511

    "These findings suggest that local accumulation of plant sterols and cholesterol precursors may participate in the pathobiology of aortic valve disease."

  47. Jag har ätit 4 olika sorter av statiner mot högt kolesterolvärde, fick en massa olika biverkningar, värst var klåda o kraftiga svettningar. Har nu fått en ny sort som jag just börjat med Crestor men det vet i katten om jag ska fortsätta med det efter alla inlägg som jag läst. Äntligen en bra sajt som tar upp sådant här. Skulle aldrig kunna tänka mig att varken äta eller dricka Becel. Köpte 1 förp. en gång efter råd från en kompis men det slutade jag tvärt med. Smör o grädde använder jag jämt detta för att min man när vi var nygifta talade om att det här är det sista pkt margarin Du köper! Jaha, o vi köpte hemgjort smör av en granne här på landet på 70-talet, tyvärr är hon för gammal för detta nu. Även i Kristinehamn fanns en affär som gjorde hemsmör. Toppengott. Ska kolla hur man gör eget smör. Kollar också alla E-nr på prod. jag köper, med åldern har det kommit nya insikter i mitt medvetande, vilket jag tycker är av godo. Kram alla o lev väl!
  48. Therese Östberg
    "Några vetenskapliga bevis på verkliga hälsofördelar av tillsatta växtsteroler finns inte. "

    Jaså inte? Varför har då EU-Kommissionen godkänt hälsopåståenden om växtsteroler när det gäller deras egenskap att sänka blodkolesterolet?

    http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/claims/community_reg...

  49. Iza
    Therese, är det bevisat att sänkningen av blodkolesterolet är en hälsofördel? 🙂
  50. #48:

    "Varför har då EU-Kommissionen godkänt hälsopåståenden om växtsteroler när det gäller deras egenskap att sänka blodkolesterolet?"

    Det påståendet är godkänt därför att det stämmer. Den stora frågan är ju om det har gynnsamma effekter för hårda ändpunkter så som död i hjärt- kärlsjukdom. Från officiellt håll hävdas att den sänkningen, av total-LDL (utan djupare analys av partikelstorlek), är ett evidensbaserat surrogatmått för risken att dö i nämnda sjukdomar. Men den hypotesen är inte fri från kritik.

  51. Zepp
    EFSA trycker även på att tillsatser av växtsteroler troligen inte är lämpligt till gravida eller ammande kvinnor, eller barn under fem års ålder. Personer som äter kolesterolsänkande medicin bör använda växtsterol-produkter endast under medicinsk övervakning.

    http://www.kostdoktorn.se/eu-becel-pro-activ-far-inte-pastas-minska-r...

    Det är altså bara friska utan behov av kolesterolsänkare som skall använda växtsteroler!

  52. Anna
    Jag hade 7,8 i kolesterolvärde. Jag provade Becel Proaktiv margarin, 4 tsk om dagen, samt ett glas Proaktiv mjölk. Jag lät åter mäta mitt värde. Då hade det gått ner till 5,2. Jag föredrar nog de kemiska ämnena i det här, än medicin med dess biverkningar! Statiner t.ex gav mig olidlig muskelvärk. Läs gärna om biverkningarna hos kolesterolsänkande mediciner i Fass! Tydligen måste man välja mellan två onda ting, men då väljer i alla fall jag det jag tror är minst ont.
    Svar: #53
  53. Ann Kristin
    Totalkolesterol är ett dåligt värde att utgå ifrån. Har du aldrig fått en apokvot mätt? Läs vad kostdoktorn skriver om kolesterol. Du ska inte äta Becelsmörjan.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg