Becel köper ICA-kuriren?

ICA-kuriren

Senaste ICA-kuriren (Sveriges största veckotidning) har med en 16-sidig bilaga ”om ditt hjärta”. Fyra sidor är helsidesreklam för margarinet Becel. Och de 12 redaktionella sidorna har precis samma budskap.

Uppenbarligen ser hela bilagan mer eller mindre ut som köpt reklam, men det erkänner man inte från ICA-kuriren.

ICA-kuriren nr 7 2009

Chefredaktören menar att någon sponsring inte förekommit, utöver vanlig annonsering. Låt oss se:

Ta en titt på förstasidan överst. ”En hel tidning om DITT HJÄRTA” är den största rubriken. Baksidan (nedan) är en helsidesannons för Becel. Med texten ”ÄLSKA DITT HJÄRTA”. Förstasidan har ett stort rött hjärta, ett liknande finns i Becelannonsen på baksidan (samma hjärta som i Becels tv-reklam). Näst största rubriken på förstasidan är ”TA HAND om det viktigaste du har”. I Becel-annonsen på baksidan står ”Om du skulle kunna se ditt hjärta, skulle du ta bättre hand om det då?”

En slump? Eller fick Becel köpa förstasidan också?

Baksidan

ICA-kuriren

Sidan 2

Andrasidan är också en helsidesannons från Becel:

ICA-kuriren

Sidan 4

Redan på sidan 4 hittar vi ytterligare en helsidesannons för Becel. De skräms här för hur farligt kolesterolvärdet kan bli ”redan innan övergångsåldern”. Som tur är finns en enkel lösning. Ät Becel. Right.

Och här får man vara lite mer uppmärksam. Sidan liknar nämligen det redaktionella materialet på motstående sida. Om man missar den minimala texten ”annons” i övre högra hörnet kan man kanske tro att det är fakta, och inte köpt reklam det handlar om.

ICA kuriren

Sidan 9

Ännu en helsidesannons:

ICA-kuriren

Övriga sidor i tidningen

Sid 3:  Krönika av chefredaktör Åsa Lundegård. Några citat:

Nej, nu är det fetterna, och motionen, och i viss mån generna  som jag måste börja tänka på för att det där hjärtat skall fortsätta klappa…  Rätt, och lagom mycket fett. Bra grönsaker, snälla kolhydrater och lagom med proteiner.

Sid 6-7: Intervju med Karin Schenk-Gustavsson.

Titel: ”När är det dags att börja tänka på hjärtat?” Känns ordvalet möjligen igen från den rena Becelreklamen?

Det är mycket debatt nu om att man ska äta mer fett. Stämmer det i relation till hjärtat?

Nej, det finns påtagliga bevis för att hjärtinfarkt beror på fett. När man får en hjärtinfarkt beror det i de flesta fall på att för mycket härsket fett, det farliga LDL-fettet, har samlats… i kranskärlen. Med den vetskapen finns det ingen människa i världen som skulle kunna säga att det skulle vara bra att äta mycket fett!

Vad hon missar är att modern forskning visar att det som höjer de små, täta, riktigt farliga LDL-partiklarna är kolhydrater, inte fett. Snabbkurs i kolesterol.

Sid 8: Diverse fakta, bland annat att man bör äta ”den modifierade medelhavskosten”: mycket frukt och grönt, magert kött, fisk, olivolja och andra vegetabiliska, fleromättade fetter (som margarin?).

Sid 9-10: Intervju med  kvinna som fått hjärtinfarkt redan vid 42 års ålder. Ironiskt nog står det att hon åt ”nyttig, fiberrik mat, bra fetter, och tränade”. Bra fetter, är det Becel det?

Sid 12-13: Lilla fettskolan. Några citat:

…de flesta av oss får i oss för mycket mättat fett… Vi hinner inte bränna allt och då lagrar kroppen fettet. Grovt sett är det fett som kallas för mättat lika med dåligt fett. Ju mjukare och mer flytande fett är ju mer omättat fett innehåller det – och ju bättre är det för kroppen… Dessutom kan hälsan ta stryk av en fettrik kost [hänvisning till en minimal observationsstudie som inte bevisar något alls]. Konstigt nog visar forskning att vegetarianer inte har brist på omega-3. Rapsolja, lättmargarin… verkar kunna kompensera. – Stek i vegetabilisk olja. Om du vill ha smörsmak, tillsätt lite.

Sid 14: Recept med olja eller flytande veg fett, och lightprodukter.

Kommentar

Här har vi alltså en bilaga med 4 helsidesannonser för Becel, en framsida med samma slagord och bild, en intervju med Becels reklam-ord i titeln, och diverse artiklar som för ut exakt samma budskap som Becelannonserna. Och inte en enda annons för något annat.

Kan man tro annat än att hela bilagan är köpt reklam?

Chefredaktören svarar

Rätt många har hört av sig och varit upprörda efter att ha läst bilagan. En mailade till chefredaktören för ICA-kuriren och frågade vad de höll på med. Här är svaret:

Hej,
en anledning till att vi kan ge ut en tidning varje vecka till ett rimligt pris, är att vi delvis är  annonsfinaniserade. Vi planerar vårt redaktionell innehåll, och våra redaktionella bilagor utifrån läsarens intressen och behov. I detta fall pratade vi om att hjärt-lungfonden kommer att väcka mycket intresse kring hjärthälso-frågor, och vi ville också passa på att berätta och informera om en fråga som är viktig, och där forskningen kommit allt längre under senare år.

Vi erbjuder alltid annonsörer att medverka i tidningen och även i våra bilagor. Det har däremot ingenting med ”sponsring” att göra. Det redaktionella materialet är alltid helt fristående från annonsörerna. Och jag lovar dig- att våra reportrar- däriband Anette Sievers, inte skulle drömma om att låta annonsörer ”smyga in” text i det redaktionella materialet! Så jobbar vi inte.

Vi skriver om fett- och den debatt som finns kring denna fråga, flera gånger per år. Denna gång var fokus mer kring motion och och vad man lärt sig om kvinnors symtom, som faktiskt skiljer sig från männens. Fettskolan var en mindre del, 2 sidor, av 12 redaktionella sidor. Anette har utgått från sina kunskaper, och faktatexten är även granskad av vår dietiset som jag har stort förtroende för.

Med vänliga hälsningar,
/Åsa Lundegård.

Hmmm

Vad säger ni? Hade bilagan som chefredaktören säger ”ingenting med sponsring att göra”?

Eller sålde ICA-kuriren just hela sin bilaga till Becelreklam?

Läs mer

“Storm kring ICA-kurirens hjärtbilaga” – Turerna kring bilagan hamnade i tidningen Journalisten, efter anmälan till MarknadsEtiska Rådet.

Här kan du läsa hela ICA-kurirens bilaga

Becel / Unilever utbildar journalister om fett

Becel bötfälls – behöver varningstext

Becels kolesterolturné får hård läkarkritik

Becel lurar friska att äta konstgjort fett

EU: Becel pro-activ får inte påstås minska risk för hjärtsjukdom

Fotnot

Vill du skriva till ICA-kuriren?

Redaktionen har:         red.kuriren@formapg.se
och chefredaktören:  asa.lundegard@formapg.se

 

1 2 3

116 kommentarer

  1. Jag vet inte hur klokt det är

    men jag bestämde mig för att köpa detdär Becel-numret för att veta exakt vad det är ni alla pratar om. Och nu när jag läste på Toxiska epistlar om den stora brittiska anti-mättat-fett-kampanjen som dragit igång, kändes det ännu viktigare att "känna sin inhemska internationella fiende".

    Döm om min förvåning när jag gick till tidningsdisken på min lokala Ica butik i Stockholm, BEA vid Svedmyraplan och fick höra av expediten "Nej vi har inte Ica-Kuriren, det var ingen som köpte den här." Hon fortsatte och sa att hon antar att "de som bor häromkring och är intresserade" har den redan. "Max ett ex i veckan gick åt när vi hade den, så vi slutade".

    Sveriges största veckotidning gick alltså inte att få tag på i tidningskiosken på Ica.

    Jag har dubbelt boende och min Ica-affär i Skaraborg brukar ha tidningen men tills igår när vi åkte till stan hade de inte fått detdär beramade Becel-annonsbladet ännu.

    Är det prenumeranterna som gör tidningens upplaga så stor - eller vad? Är de som bor i Enskede och däromkring hemskt ovanliga och har helt andra intressen än alla Ica-Kuriren-läsare? Märkligt och kanske en förklaring till att man måste sälja sig på det vis som nu gjorts och tydligen görs några gånger per år. (Temanummer är ju inget konstigt iofs. Men är det vanligt att en annonsör lägger rabarber på ett helt nummer vid de tillfällena?)

    Var ska jag leta efter blaskan i södra Stockholm. Tips någon?

    Bra att ni är många som legat i och frågat chefredaktören. Bra! Intressant med utvecklingen i svaren också.

  2. Tack Doc.

    Nu fattar jag mera av vad ni alla pratat om. Man blir stum. Och vill ju inte tro att detta är sant.

    Så beklämmande. Och uppenbart ologiskt lite varstans. Och på kopiorna är det stört omöjligt att se var annonserna börjar och det redaktionella tar slut. Nog är det fördunklat och sammanblandat alltid.

    Du behövs och alla andra hederliga proffs.
    Men uppenbarligen behövs det att vi gräsrötter börjar ta oss själva på allvar och slåss var vi än kan och kommer åt, mot denhär sortens, å ena sidan aningslösa och okunniga, å andra sidan kallhamrade propaganda.

  3. A F
    Idag har metro en annonsbilaga (tydligt märkt som reklam, med avsändare Hjärt-lungfonden och Metro Custom Publishing, som kanske döljer någon som betalat lite mer). Becel har en helsidesannons, men det finns några andra annonsörer också. Budskapet är dock detsamma, med oro för att människor är förvirrade över de olika åsikterna i kostfrågan, att 20% tror att man helst bör äta mättat fett, och att 22% inte vet vilket fett som är nyttigt. Samt en härlig text om att massajerna kan äta en så farlig kost bara för att de rör sig så mycket. 🙂

    http://www.metro.se/se/article/2009/02/09/17/5111-44/index.xml

  4. Chilisalsa
    Trodde massajer mest gick och vallade kor...
    iofs hoppar dom ibland ! 🙂
  5. Jag har pratat med en som bott tillsammans med massajer i månader. Hon menar att ungdomar rör sig en hel del (vallar korna med mera), men knappast vuxna.

    De skulle aldrig springa i onödan, det ses inte som värdigt. Bland annat fladdrar kläderna upp då. 🙂

  6. B-M
    Hej, hittade denna nya doktorsavh. av dietist Inger Öhlund Umeå univ.: Kost i ettårsåldern viktig för hälsan senare i livet. Där varnas för mättat fett!! Jag som rekommenderar smör, Bregott, kokosfett, rödmjölk till mina barnbarn. Visst kan jag fortsätta på den linjen?
  7. B-M,
    Ja det tycker jag du skall göra ifall du är rädd om dem, och det misstänker jag att du är. 🙂
  8. A F
    Om det är den jag tror (några månader gammal) så konstaterade hon bara att barn åt för mycket mättat fett, jämfört med vad Livsmedelsverket rekommenderar. Inte att det i sig skulle vara farligt.
  9. B-M,
    visst kan du det. Eller så får barnen absolut inte ammas heller. 😉
  10. KickAnn
    Doc, det hör ju inte hit... men din kommentar om massajerna gjorde att jag hittade din artikel från i juli förra året om "massajer och fett-paradoxen" och fick mig ett gott skratt av ett så härligt inlägg av Wille (hoppas det inte gör nåt att jag återupprepar det Wille)... men det är alltså apropå massajer...

    Wille skriver:
    augusti 20, 2008 klockan 13:11

    "Appropå vandra.
    Min systers man jobbade i 3 veckor med att inventera fåglar i myrar (myrfågelinventering). Han gick på dessa blöta tunggådda myrar 8 tim per dag och åt enbart bröd under tiden. Han är naturligt smal men gick faktiskt upp i vikt under dessa tre veckor.

    Om man nu vill gå ner i vikt så är det nog bra att gå 8 timmar myrpromenad varje dag, men om du samtidigt äter limpa så kommer du inte att likna en massaj i kroppsbyggnad..."

    Tack Wille för att du uppmärksammat brödets ohälsosamma roll genom denna anektot (gör det lite lättare att inte lockas av de förföriska dofterna av nybakad limpa)...

    ... och sorry att detta var lite "out-of-topic" - kunde bara inte låta bli...

  11. KickAnn
    Doc,

    I ditt Gå-ner-i-vikt-råd 4 skriver du om att det är bättre att mäta sig än att väga sig:

    "Istället mäter du ditt midjemått med måttband. Detta bör mätas på liknande vis vid varje tillfälle för att vara jämförbart. Förslagsvis i höjd mitt mellan höftkammarna och nedre revbenen i sidan. Andas ut och slappna av (dra inte in magen)."

    Själv upplever jag att det är svårt att mäta magen, jag har alltid mer eller mindre automatiskt hållt in den och tycker att det ofta blir stora skillnader oavsett om jag mäter vid samma tid på dygnet.

    I ICA-Kurirens Fettbilaga hittade jag ETT (och endast ETT) råd som jag anser värt att beakta och det är just ett alternativt sätt att mäta magen eller eg. bukhöjden. De skriver på sid 5: "Ny forskning visar att bukhöjden är ett bättre mått på risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än de mer etablerade måtten BMI och midjeomkrets. Bukhöjden ska vara under 22 cm för män och 20 cm för kvinnor. Så mäter du bukhöjden: Ligg på rygg på ett hårt underlag med böjda knän. Placera en linjal i navelhöjd. Mät höjden från underlaget till linjalen. Håll inte andan, mät höjden vid en lätt utandning."

    För min del tycker jag detta är enklare.

    Vet inte var de hämtat denna "nya forskning" (källhänvisning saknas) men blir nyfiken på vad du anser om dessa mått och sättet att mäta...

  12. Det är nog ett bra mått. Själv har jag tyckt det verkar krångligt, men det är väl en vane- och smaksak.

    Finns en studie som jag känner till som visar att det måttet förefaller vara bra på "riskabel" bukfetma.

  13. Mer konsekventa resultat har jag fått ifall jag mäter mitt för höftkammarna och därmed under magen. Då får jag tydligt utslag för fettlagret runt höftbenen. Det är också där jag brukar ha livremmen, så för det mesta är det livremmen som får agera måttband. Jag är inte så långt ifrån att behöva borra ett nytt hål igen innanför det innersta. Det yttersta hålet borrade jag för drygt tre år sedan. Avståndet mellan yttersta och innersta hålen är väldigt nära 50cm 🙂
  14. Elin
    Inte bara Becell
    Jag är en ny prenumerant av ICA Kuriren och känner mig lurad och manipulerad.
    Varför ska man betala för en tidning vars sidantal bestod av 50% reklam, mest resor och hälsa i en knappt läsbar liten text för en med sämre syn.
    Finns det andra tidningar med lika mycket reklam dold i form av artiklar som egentligen är reklam.
    Det goda innehållet tidningen förmörkas av denna reklambesatthet, och nu ångrar jag att jag förleddes in i prenumerationen. Inte nog att man sköljs av reklam i TV, måste man dessutom betala för en tidning som inte kan stå på sina egna ben utan att ätas upp av reklam.
    Önskar att Ica kuriren tänkte om och gav mer innehåll utan reklam.
  15. Lars Emil Jansson
    http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg... Medicine Doktor Dwight Lundell säger bland annat detta:
    "De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet, mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser.
    940 mg. Använd i stället olivolja eller smör från gräsätande nötkött.

    Animaliska fetter innehåller mindre än 20 % omega-6 och är mycket mindre sannolika att orsaka inflammation än de förment hälsosamma oljor märkta fleromättade. Glöm ”vetenskap” som har trummats in i huvudet under decennier. Vetenskapen att mättat fett ensam orsakar hjärtsjukdom är obefintlig. Vetenskapen att mättat fett höjer kolesterolhalten i blodet är också mycket svag. Eftersom vi nu vet att kolesterol inte är orsaken till hjärtsjukdomar, är oron för det mättade fettet är ännu mer absurd idag.

    Kolesterol teorin ledde till ”inget- fett”, ”låg-fetthalt” rekommendationer som i sin tur skapade just den maten som orsakat en epidemi av inflammation.

    Den etablerade medicinen har gjort ett fruktansvärt misstag när den rekommenderar människor att undvika mättat fett till förmån för mat med högt omega-6 fetter. Vi har nu en epidemi av arteriell inflammation som leder till hjärtsjukdom och andra tysta mördare.

    Vad du kan göra är att välja naturliga livsmedel som din mormor serverade och inte de som din mamma började använda när livsmedelsbutikernas gångar fylldes av färdiglagad mat. Genom att eliminera inflammationsdrivande mat och lägga till viktiga näringsämnen från färska obearbetade livsmedel, kommer du att vända på år av skador i dina artärer och i hela kroppen som du fått av att ha konsumerat den typiska amerikanska dieten"

1 2 3
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av