Nyheter

BBC: Männen som gjorde oss feta

Vilka är männen som gjorde oss feta, och hur gick det till? Se den här nya fantastiska BBC-dokumentären för svaren. Flera ledande experter medverkar, inklusive mina favoriter dr Robert Lustig och Gary Taubes.

Detta kan vara det bästa som visats på brittisk TV i ämnet. Rekommenderas varmt.

 

47 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tommy Carlsson
    #22 Det är så enkelt att all stärkelse i vete, potatis, pasta råg, korn, osv omvandlas till glukos när det kommer i kontakt med Amylaset i vårt saliv. Då spelar det ingen roll vart stärkelsen kommer ifrån vi får en blodsockerhöjning omgående.

    När jag läste NV på gymnasiet fick vi tugga några sekunder på en bit bröd, sörjan spottade man ut i ett provrör och sedan gjorde vi Trommers prov på lösningen i röret. Det tog inte ens minuter föränn det visade på reducerade sockerarter i lösningen

    Resultatet är en lättåtkomlig sockerart i tarmen.

    Jag är Diabetiker och äter LCHF de resultat jag fått är häpnadsväckande nära i vissa fall bättre än de som anses friska och äter vanligt.

    Trommersprov.Man tillsätter droppvis kopparsulfat och natriumhydroxid (så kallad Fehlings-lösning) i lösningen som skall undersökas, tills denna ändrar färg till ljusblå. Sedan uppvärms lösningen. Om lösningen färgas tegelröd innebär det att den innehåller sockerarter. Lösningen kan efter en stund ibland färgas gul.
    Sockerarten oxideras till motsvarande karboxylsyra, medan Cu2+ reduceras till Cu+ enligt:

    Cu2+blå (eg. [Cu(H2O)4]2+) → Cu+tegelröd (eg. Cu2O)
    där Cu2+ är blå till färgen och Cu+ är tegelröd.

    Feta hälsningar från LCHF-Facisten

    Läs vidare →
  2. #8, Johan,

    Läs boken Wheat Belly (Brödberoende tror jag översättningen heter) om du vill få inblick i farligheterna med några av de livsmedlen du radar upp.

    Det är inte bara socker som är "farligt"...

    /Tommy

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. AC
    OT: Nya galenskaper i bantningshysterin http://abcnews.go.com/Health/diet-brides-feeding-tubes-rapidly-shed-p...

    Sondmatning i ca 10 dgr med 800 kalorier per dag...viktminskningsgaranti på 5-10 kg under dessa dagar, populärt inför bröllop eller likn där "nöden inte har någon lag". *tar mig för pannan*

  2. Riktigt roligt att det kommer mer och mer sånt här! Från en YouTube-serie till tv, det går åt rätt riktning 😀
  3. AndreasC
    Mycket bra, sitter och tittar på del 2 som kom på nätet igår.
    TV & film behövs, det är inte alla som orkar ta sig igenom en bok eller ens börja.
    Tur att Matrevolutionen finns som video nu, så jag kan visa den för mina många överviktiga kollegor.
  4. Stefano
    Ibland vill man bara skrika så högt att folk blir tvungna att lyssna.
    Jag hoppas verkligen att mer och mer kunskap sprider sig och att detta vansinne snart får ett slut.

    Personligen har jag inga direkta radikala tendenser, men för er som sett filmen Fight Club; Ibland önskar jag att slutscenen där alla byggnader faller sönder var matindustrin.

  5. Jiiz, nu har jag sett BBC-dokumentären. Helt tagen - min man frågade vad jag höll på med - satt och pratade högt och suckade... Brukade inte hon Mattison kika in på Kostdoktorn? Måtte hon inte missa detta!!!
  6. Väääldigt bra dokumentär. Hoppas den når ut till många!
  7. LenaK
    Jag har inte hunnit se dokumentären än, men på tal om Mattison så borde hon och hennes gelikar på Livsmedelsverket och Socialstyrelsen samt även Läkemedelsverket få sig tillsänt en hög med senaste numret av LCHF-magasinet. Det innehåller ovanligt många bra artiklar som ovan nämnda borde ta del av.
  8. Johan
    Heeeeeerreguuud!

    Tror de flesta fattar att ett liv på läsk, kakor, glass och godis och sockrad mat ger sjukdomar.

    När kommer det en dokumentär som säger att riktig mat, som bovete, potatis, havre, hirs, ris, bär, grönsaker, bönor, linser, osötat bröd och annan riktig högkolhydratmat ger sjukdomar?

    Jättebra att ni belyser det tokiga sockerätandet! 🙂

  9. Henrik
    #8 Håller helt med. Om nu kolhydrater är så farliga kan man kan ju undra hur t.ex Okinawabefolkningen som tradionellt äter 85-90% kolhydrater lever så väldigt länge och är friska.
  10. SVT köper hem mycket från BBC och visar i Kunskapskanalen.
    De här programmen borde passa utmärkt där.
  11. Bosse
    Andreas,
    Tack för tipset.
  12. AC
    #8 kommer nog dröja länge innan en sådan film kommer... 😉
  13. Man tror inte att det är sant när man ser vad britter stoppar i sina kundvagnar. Det är knappat man ser en enda vara som är 'riktig mat'. Tyvärr tror jag inte att majoriteten, precis på samma sätt som att de inte läser the guardian, ser på pretto-program på BBC, men hoppas kan man ju.
  14. Lasse1
    RE: Henrik
    om nu det skulle vara sant som du säger att de äter 90% kolhydrater, så kan jag nog garantera dig att det INTE äter ens 5% av samma sorts kolhydrater vi äter i väst som har förstört våran metalabolism och när våran kropp pajat spelar det inte längre någon roll vilka kolhydrater vi äter,
  15. Mona
    Känns inte som att "folk" vet vad kolhydrater är riktigt? Vår kropp är gjord för att bryta ner kolhydrater, fett och protein, egentligen inget annat. Vete och laktos påverkar kroppen minst lika negativt som socker, bör uteslutas ur kosten. Jag slår vad med Henrik om att Okinawabefolkningen varken äter vete- eller komjölksprodukter.
  16. #8, Johan,

    Läs boken Wheat Belly (Brödberoende tror jag översättningen heter) om du vill få inblick i farligheterna med några av de livsmedlen du radar upp.

    Det är inte bara socker som är "farligt"...

    /Tommy

  17. Mona
    Tommy, jag tror att Johan har den inblicken, det var det han försökte förklara. Problemet är ju egentligen inte det mest sjävklara, sockret, för det vet alla, utan det som vi fått höra är "nyttigt" och "bra val", tex vete- och fullkornsprodukter samt light.
  18. Anders H
    En reflexion

    Med tanke på hur enormt många som läser Kostdoktorn varje dag, så är det ofattbart få som har synpunkter och kommenterar allt intressant som Andreas presenterar på detta forum.

    Bästa Midsommardagshälsningar!

  19. @ Mona
    Jo, så var det nog... Ätit lite för mycket kolhydrater idag så jag känner mig lite trög, Sorry Johan... 🙂
  20. Anders,
    Jag skulle snarare säga att det ofta är en ovanligt aktiv läsarskara. De flesta bloggläsare kommenterar inte helt enkelt, oavsett vilken blogg man besöker. Nu så här runt midsommar är det ju färre läsare än vanligt dessutom.
  21. AC
    Okinawa dieten har sannerligen inte värst många likheter med LCHF men heller inte med dagens skräpmatskultur.... http://twice.se/okinawa_dieten.html
  22. Henrik
    #16 Det är bara en teori som han har, det är inget som är vetenskapligt bevisat att bröd eller vete är så farligt. Som det mesta annat kan dock kanske bröd eller vete vara skadligt om man äter för mycket av det, till och med vatten kan ju vara skadligt om man dricker för mycket av det.
  23. AC
    Självklart leder inte alla kolhydrater till förtidig död, i så fall skulle inte ålderdomshemmen (och hemmaboende förstås) krylla av fikasugna potatisälskande gamlingar vid god vigör. 😉 Min gammelmoster som är 94 år och fullt klar i huvudet, älskar choklad och hembakat till kaffet, några potatisar slinker ner vid måltiderna..men hon skyr skräpmat som pesten 🙂
  24. Lasse1
    re: Henrik
    Det behöver faktiskt inte bevisas vetenskapligt, alla vi här som äter LCHF är levande bevis för hur bra vi mår....
    Du behöver bara öppna ögon och öronen..

    Jag har fått så många hälsoförbättringar från LCHF och hitintills har jag bara upptäckt en nackdel.. Det är lite dyrare än att äta mjöl & sockerbaserad mat.
    😉

  25. A-C in O.C.
    Bra och informativ film. Men än en gång har jag bevittnat hur lätt det är att skylla allt på USA. Tackochlov att så mycket fantastiskt i alla fall har kommit härifrån. Eller hur? Och vad beror det på? Det är en direkt biprodukt till den personliga friheten som existerar. Jag inser att det är på gott och ont. Det goda är att människor har valfrihet och det onda är att det tyvärr finns människor som inte bryr sig om sin hälsa. Så är det bara. Felet ligger i att politiker och regeringen jämt och ständigt försöker lägga näsan i blöt och tror att den individuella personen inte har förmåga att tänka på egen hand - som i fallet i New York City och borgmästare Doomsberg. Tummen ner för honom.
    Glad midsommar Sweden.
  26. adam
    re: Lasse1
    Det finns massor som mår jätte bra även om de äter vete produkter. Så det du säger är inte ett bevis på något. Det kan lika gärna bero på tomma kalorier i form av tillsatt socker och fett.
  27. Efvert
    Jättebra dokumentär! Tyvärr blir jag bara deprimerad av att se den. Så många, så stort problem, som fått fortgå alldeles för länge. Hur ska man kunna vända trenden? De finns ju folk som ätit så här så länge och blivit så sjuka av den dåliga maten som finns överallt! Så många kommer dö innan de hinner förändra sina matvanor.
    Igår skulle vi äta tacos. Letade lite uppgivet i hyllan efter tacosås utan socker. Hittade en(Santa Maria), det stod med stora bokstäver, utan tillsatt socker. Jag la den i korgen, sen tänkte jag att det är bäst att läsa på innehållsförteckningen. Modifierad majsstärkelse!!! JAG blev nästan lurad, jag som är så noga! Jag gjorde en egen istället, som blev jättegod!
  28. Jk
    Jag har inte ätit en kolhydrat sedan 2004 😉

    http://www.youtube.com/watch?v=gI-HmEGCib4#t=0m34s

  29. Erik
    Min teori. Det är fruktosen som orsakar insulinresistens / leptinresistens när man väl har fått dessa problem så är inte några kolhydrater lämpliga längre mer än i små mängder tex. i form av grönsaker. (sen så kan man Naturligtvis ha andra problem med fiber o potatis etc.)
    insulinresistens leder till metabola syndrom, diabetes 2 och övervikt
  30. Tommy Carlsson
    #22 Det är så enkelt att all stärkelse i vete, potatis, pasta råg, korn, osv omvandlas till glukos när det kommer i kontakt med Amylaset i vårt saliv. Då spelar det ingen roll vart stärkelsen kommer ifrån vi får en blodsockerhöjning omgående.

    När jag läste NV på gymnasiet fick vi tugga några sekunder på en bit bröd, sörjan spottade man ut i ett provrör och sedan gjorde vi Trommers prov på lösningen i röret. Det tog inte ens minuter föränn det visade på reducerade sockerarter i lösningen

    Resultatet är en lättåtkomlig sockerart i tarmen.

    Jag är Diabetiker och äter LCHF de resultat jag fått är häpnadsväckande nära i vissa fall bättre än de som anses friska och äter vanligt.

    Trommersprov.Man tillsätter droppvis kopparsulfat och natriumhydroxid (så kallad Fehlings-lösning) i lösningen som skall undersökas, tills denna ändrar färg till ljusblå. Sedan uppvärms lösningen. Om lösningen färgas tegelröd innebär det att den innehåller sockerarter. Lösningen kan efter en stund ibland färgas gul.
    Sockerarten oxideras till motsvarande karboxylsyra, medan Cu2+ reduceras till Cu+ enligt:

    Cu2+blå (eg. [Cu(H2O)4]2+) → Cu+tegelröd (eg. Cu2O)
    där Cu2+ är blå till färgen och Cu+ är tegelröd.

    Feta hälsningar från LCHF-Facisten

  31. Helge
    Som AndreasC skriver i #3:

    "The Men Who Made Us Fat (part 2)

    Part 2 er også en time langt (59 minuttter):

    http://www.youtube.com/watch?v=rRTB54wFD5s

  32. AnetteB
    Detta är verkligen skrämmande att se och höra!!! Och hur lättlurade vi människor är egentligen... :'(
    Det otäcka i det är att det sitter en liten klick med girigskallar och gnuggar sina händer över alla miljoner som rullar in.... I dokumentärer där det handlar om kosten som förstör där "upphovsmännen" intervjuas eller dylikt, så ser man sällan nån fetma.. jag ger mej den på att dom själva definitivt inte lever som dom lär...?!
  33. AnetteB
    En till intressant sak som jag ofta funderar över, är att det mesta av kolhydratsprodukterna går att göra alkoholhaltiga drycker av..
    Tänk om det i grunden är kolhydratsätandet från man är bebis, som lägger grunden till om man blir beroende av stimulantia när man växt upp?
  34. Lasse1
    RE:adam
    Du glömmer det VIKTIGASTE.
    Skillnaden från innan till nu.
    Jag mådde riktigt dåligt innan jag började med LCHF ->Mår toppen nu.
    Alla mina blodvärden/fetter/socker talar sitt tydliga språk. -> Fortsätt med det du gör.

    Visst finns det de som inte har problem med kolhydrater, det finns de som inte har problem med sprit/droger eller annat också.

  35. adam
    Re: Lasse

    Det viktigaste? Att några tusentals har lärt sig att äta mat baserat på riktiga råvaror och får goda hälsoeffekter, förvånar inte mig det minsta.

    Vilket skit snack. Har nog aldrig i mitt liv stött på någon som äter kolhydrater av råvaror som vart speciellt överviktig. De allra flesta överviktiga jag har stöt på dricker antingen massa läsk eller så har de massa sockerfyllda halvfabrikat som bas för sin diet. Att jämföra det med att någon promille av folk som "klarar" att missbruka sprit/droger visar ju bara på att du buntar ihop alla kolhydrater och tror att de är samma sak.

  36. AC
    Förr i tiden när man undvek fett som pesten och åt kolhydratsbaserad kost så mådde man pyton om man åt mer fett än vanligt...nu mår man pyton om man skyr kolhydrater som pesten men ändå äter det vid enstaka tillfälle. Logiska slutsatsen är väl då att man inte ska mixa kolhydrater med fett... Att alla kolhydrater leder till sjukdomar och förtidig död är nonsens som saknar vetenskapligt belägg men däremot att många av dagens kolhydrater är just onyttiga och leder till ökad ohälsa är något helt annat och betydligt mer vetenskapligt underbyggt. Som sagt många av våra äldre krutgummor och krutgubbar äter potatis, hembakat fikabröd när tillfälle ges (tom en sockerbit i kaffet) men i övrigt en näringsrik husmanskost utan tillsatser och konstigheter. Definitivt inte LCHF men milsvida från skräpmatskultur och fejkprodukter.
  37. Tuva
    Follow the money.
    Funkar alltid.
    Ta t.ex. fibrer som genom marknadsföring och lobbying blev synonymt med osmältbart bös från vetekorn. Många tror ju på fullt allvar att man får förstoppning och ändtarmscancer om man inte äter det där böset? Som om fibrerna i grönsaker, bär och frukt inte vore rikitga fibrer!?

    Ren mat. Så lite misshandlad som möjligt. Det är inte så stora vinstmarginaler på det som sönderprocessad skitmat. De som tjänar storkovan på skitmaten kommer fortsätta slåss oheligt och fult för att kunna fortsätta tjäna pengar. Så är det bara. Att äta ren mat är lite av civil olydnad i dagens samhälle. 😉

  38. Lasse1
    RE: adam
    Ok, så överviktiga spädbarn/babys finns inte eller så är de på någon sorts "MC puré" då de har lite svårt för hamburgarna utan tänder 🙂 ?
  39. "Detta är verkligen skrämmande att se och höra!!! Och hur lättlurade vi människor är egentligen... :'(
    Det otäcka i det är att det sitter en liten klick med girigskallar och gnuggar sina händer över alla miljoner som rullar in.... I dokumentärer där det handlar om kosten som förstör där "upphovsmännen" intervjuas eller dylikt, så ser man sällan nån fetma.. jag ger mej den på att dom själva definitivt inte lever som dom lär...?!

    Jo... - AnetteB - VÄL TALAT - men det löser sig måhända i slutet av 2012, kanske... 💡

  40. krutgummor
    Det är lite svårt att tänka på krutgummor och vad äldre människor åt utan att se på hela bilden. Tallrikarna var mycket mindre förr och maten var fetare. Inte skar någon bort fettkanten från köttet. Frukten som fanns på vinter bestod av undansparade äpplen inte bananer 5 frukter om dagen. Två barn delade på en flaska läsk 33cl och man åt en bulle var inte en hel påse. Efterrätt bestod av blåbär eller lingon i mjölk och inte chokladkaka. Efter maten fortsatte man jobba eller leka utomhus, inte framför datorn. Så som många redan skrivit på dessa sidor handlar LCHF främst om att äta riktig mat, kött, fisk och grönsaker. Vad kan möjligtvis vara fel på det. Visst finns det vissa folkslag som äter stora mängder ris och inte blir feta av det, men handen på hjärtat, hur många människor i Sverige känner du som skulle kunna tänka sig att äta ris, bara ris och inget annat är ris.....
  41. Johan
    krutgummor

    Människor som äter ris, och inte blir feta, äter naturligtvis inte bara ris. De äter säkert massor av annan riktig mat.

    Riktig mat som, havre, bovete, linser, grönsaker, frukt, bär, sötpotatis, mandel, nötter, hirs, kokosfett, ris och rent vatten blir man väl inte fet eller får sjukdomar av?

    Jag gissar på att socker och sockrad mat gör folk sjuka.

  42. Nej, så fattig är inte en människa i Sv. att de enbart äter ris men i andra delar av världen är det så.
    Däremot har många nuförtiden i västvärlden sett mat som det väsentliga och inte förstått att det är energi för att leva.
    Vårt tankesätt att leva och därigenom behövt energi, har nu förtiden blivit sekundärt.
  43. Pia
    Kan det vara så att en stor del av de gamla människor som hamnar på ålderdomshem har levt länge tack vare att deras kroppar inte reagerar på (mycket) kolhydrater) med kraftigt höjd blodsocker med mera? Och tack vare att deras hjärnor snabbt blir nöjda och därför aldrig överdriver intaget av mat? Läste någonstans, kanske här, att någon studie visat att de bland riktigt gamla är många som har tydligt stabilt blodsocker.
  44. Jonas Östensson
    MYCKET bra serie, så himla bra att detta börjar tas upp i mainstream tv. Avsnitt 2 har sänts och 3an kommer på Torsdag. Sånt här borde fasen visas i skolarna
  45. Backlund
    Mycket bra att du länkar till dessa dokumentärer Doc! Vid ett tillfälle i programmet så gör programledaren en röntgen för att ta reda på hur mycket fett som finns i magen, runt de inre organen. Det visar sig att han, trots att han är smal, har dubbelt så mycket fett än "normalt", vad som nu är normalt. Låt oss nu säga att han börjar äta enligt LCHF. Skulle det vara möjligt att dessa fettreserver runt organen också krymper, liksom det subkutana fettet runtom på kroppen? Man kan ju tycka att fettmängden skulle krympa ungefär likadant överallt. Finns det undersökningar/studier som visar att det är möjligt att minska det viscerala fettet med hjälp av LCHF? Någon som vet var man kan läsa mera om detta? Doc eller någon annan? Mycket tacksam för svar!
  46. FG
    "Osmältbart bös", ha ha ha!
  47. Eftersom det här klippet tagits bort från youtube har jag lagt upp nya länkar/klipp och även andra avsnittet (det är en serie) här http://4health.se/the-men-who-made-us-fat-%E2%80%93-alla-avsnitt
    Se det, mycket välgjort program!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg