Nyheter

”Bara typ 2 diabetes”

InsulinJag hade en patient på sjukhuset härom veckan som nyligen fått diagnosen diabetes. Men, berättade han, det var ”bara typ 2” och därför tydligen inte så oroande. Bredvid hans säng fanns både en pet-flaska läsk och en påse jordnötsringar – kanske en del av orsaken. Jag försökte såklart prata lite om kostbehandling med honom. Dock önskar jag att han kunnat träffa en patient jag hade nyligen. Då hade han kanske aldrig mer använt uttrycket ”bara typ 2″…

Denna patient är en kvinna som helt nyligen uppnått pensionsåldern och med lite tur borde ha haft många bra år kvar. Dock hade hon diabetes i släkten och fick själv diagnosen typ 2 diabetes för runt 15 år sedan. Då hade hon redan komplikationer i form av begynnande synnedsättning. Hon blev nästan genast insatt på insulinbehandling (vanligen olämpligt som första behandling vid typ 2).

Komplikationerna tar fart

Snart såg man tecken på njurskador med proteinläckage i urin, och njurarna fungerade snabbt allt sämre. Inte många år efter diabetesdiagnosen behövde hon dialys. Redan innan det hade hon fått sitt första mindre slaganfall, det blev snart fler, som tur hittills bara med begränsade hjärnskador. Hon hade också tur på så sätt att hon transplanterats med en ny njure och därefter sluppit dialys. Dock måste hon som alla efter detta resten av livet äta mediciner som dämpar immunförsvaret för att kroppen ej skall stöta bort njuren.

Hon har också haft flera hjärtinfarkter, och har vidgat förträngda kranskärl med insatta metallnät (varefter hon behöver blodförtunnande medicin). Hon har grav övervikt vilket även försvårar att hålla andningsvägarna öppna nattetid. Detta leder till att hon ständigt får andningsuppehåll nattetid med dålig sömn. Hon behöver därför en maskin, sk CPAP, som blåser in luft med högre tryck genom en mask på nätterna. Hon har även nedsatt känsel i fötterna vilket gör att hon lätt får sår, som riskerar att bli svårläkta. Sådant leder i längden ofta till behov av amputation, vilket hon hittills sluppit.

Ständigt ökande medicinbehov

Hon har en medicinlista som är imponerande, men tyvärr på inget sätt unik i sin omfattning:

PillerDaglig medicinering: 4 insulinsprutor. För blodtryck och hjärta 8 tabletter. Vitamintillskott mm 4 tabletter. Vätskedrivande 3 tabletter. Mot njur-avstötning 4 tabletter. För blodfetter 1 tablett. För magen 1 tablett. Mot värk upp till 7 tabletter. Kärlkrampmedicin vid behov. Allergimedicin 2 tabletter vid behov. För sömnen 1 tablett. Antibiotika för närvarande 4 tabletter.

Sammanlagt upp till 36 tabletter + 4 sprutor varje dag. Plus en maskin för hjälp med andning nattetid.

En av många

Det mest skrämmande med detta är att hon knappast är unik. Man kan nog se liknande fall varje vecka, ibland varje dag, på i stort sett vilket sjukhus som helst i landet.

Jag utbildar mig några månader på en infektionsklinik nu. Bara på den ena avdelningen (16 platser) ligger det i princip alltid en eller oftast flera typ 2 diabetiker med fot/ben-sår som inte vill läka på grund av dålig blodcirkulation. Ofta kommer de in med feber och blodförgiftning på grund av infektion i sår. Behandlingen blir långa kurer med antibiotika som ibland ger upphov till svår och långdragen diarré, eller andra komplikationer. Då antibiotika sällan får såren att läka blir slutresultatet ofta amputation. Först tårna. Sedan foten. Sedan underbenet. Härom veckan fick en patient hos oss kapa benet vid höftleden. Liknande drabbar knappast någonsin icke-diabetiker.

En successiv försämring år för år har snarast setts som ”normalförloppet” för diabetiker som behandlas med fettsnål kost och medicinering. ”Normalförlopp” hos en sjukdom som innan de sista decenniernas fettsnåla kolhydratrika kostråd var betydligt ovanligare, men därefter ökat explosionsartat, epidemiskt, i större delen av världen (246 miljoner fall år 2007, beräknat 380 miljoner år 2025 om inget förändras).

Diabetesförekomst i USA 1990, 1995 och 2001:

Diabetesprevalens USA

En tänkbar lösning

Att istället ge lågkolhydratkost som ger bättre, ibland normalt, blodsocker och minskar behovet av medicinering verkar i det läget som ett mycket lovande alternativ. Många har åtminstone första åren kunnat vända utvecklingen till förbättring, viktnedgång och minskat behov av medicinering. Det återstår att i studier visa om detta för majoriteten är bättre på längre sikt än ”konventionell” behandling. Personligen har jag dock ännu inte sett något som får mig att tvivla på att det är helt överlägset. Förhoppningsvis får snart fler hjälp att prova efter att Socialstyrelsen för några månader sedan godkände lågkolhydratkost för behandling vid diabetes.

Läs mer

Allt om diabetes

Blodsocker och diabetes.

 

32 Kommentarer

  1. En drömpatient för det sjukvårdsindustriella komplexet. Hon följer det naturalförlopp hon ska enligt UKPDS-studien. Och längs det sluttande planet får hon hälla i sig bombmattor av livsuppehållande mediciner och genomgå kirurgiska ingrepp på löpande band. Denna regim genererar BNP så det sjunger om det och Anders Borg kan skratta hela vägen till Riksbanken.
    Andreas, förstör inte glädjen med att komma dragande med din ålderdomliga lågkolhydratkost;-)
  2. Hans
    Bosse! Förstår inte vad påhoppet på Anders Borg skulle tjäna till? Det förtar ju i mina ögon seriositeten i en i övrigt bra kommentar.
  3. Skakad av det jag läser. Ohyggligt klart beskrivet vad det kan handla om och som rena rama låset på den mun som ibland blir så sötsugen så. Och vreden över att det ska se ut som det gör i den sjukdomsuppehållande vården idag, ja den gör nästan fysiskt ont. Mina föräldrar sitter i den pillerfällan som du beskriver och de är så arga på mig för att jag valt en annan väg. Vi behöver friskvård och att läkarkåren, dietisterna, diabetessköterskorna, skolkökslärarna, skolsköterskorna, politikerna som styr hur barnens skolmat som vi finansierar via skatten och hela omsorgsapparaten, vaknar och tar reson.

    Du hittar hela tiden nyabra vinklar som bara stärker din (vår) sak och du skriver så bra. All heder åt din kamp och strävan.
    (Från början hittade jag hit via tips från en väninna till din mamma och det är jag så glad och tacksam för.) Fridens.

  4. Karin20
    Oh my god! Shit!! Stackars kvinna!

    Precis så där såg jag framtiden för mig när jag i augusti 2005 fick min diagnos och gick hem och grät, att bara bli sämre, att bli amputerad, fastbunden i dialys.... Jag som älskar att göra så mycket och hade börjat se framåt mot ett "mappie"-liv (mappie = mature adult person = +50 med utflyttade barn och egen inkomst). Att resa, att äta gott, att leva på nytt. Och då få reda på att det bara kommer att bli sämre och sämre! Barnbarn, vaddå, finns jag då?

    Jag blev sjukskriven i tre veckor för att lära mig att sticka mig i fingrarna, lära mig när och hur jag skulle medicinera, lära mig omställningar och att äta rätt enligt tallriksmodellen. Med lättmargarin. Under större delen av dessa tre veckor grät jag inom mig och även utanför. Livet var kört! "Bara diabetes typ 2!" Hur tänker man?

    Idag mår jag ju hur bra som helst, äter hur gott som helst, drömmer inte om läsk och jordnötsringar ens på natten. Numera t o m utan medicin sedan ettochetthalvt år tillbaka. Jag har fått tillbaka det liv jag ville ha och förhoppningsvis kommer det att fortsätta så.

  5. patrik
    Mycket skakande att läsa, och man kan inte annat än känna att även denna kvinna borde ha fått rådet att göra radikala ändringar av sin kost sitället för alla de medeciner hon fått utskrivet - kanske hade hon sluppit merparten av sina lidanden?

    Fantastiskt att det finns läkare som du Andreas, om fler kan komma till insikt kanske berättelser som denna kan vara ett minne blott inom en mansålder?

  6. Björn
    jag tänkte på usa-kartorna, finns det förklaringar till varför kustområdena har ökat så pass mycket som de gjort?
  7. När det gäller de värst drabbade staterna på kartan är min gissning att Florida delvis beror på alla pensionärer som slår sig ner där (äldre har oftare hunnit få diabetes). Jag gissar att sydstater kan ha att göra med den stora förekomsten av Afroamerikaner som jag misstänker har genetiskt något sämre anpassning till kost med mycket snabba kolhydrater. Detta då deras förfäder troligen inte ätit sådan lika länge. Plus att de väl statistiskt oftare har lägre inkomster och därför kan tendera att äta mer billig snabbmat och annan billig kolhydratrik föda...
  8. Ingvar Bejvel
    Det måste vara frustrerande för dig som läkare i etablissemangets korridorer att komma i kontakt med dessa fall, som förmodligen är ganska vanliga. Hur hanterar du detta? Får du sitta ensam vid lunchbordet? Jag skulle bli sömnlös i ditt ställe! Fortsätt din internrevolution!!
  9. Frustrerande, ja ibland. Men än så länge har jag sällskap på lunchen...
  10. Thomas H
    På 60-talet förekom det tydligen debatt om att kostbehandla sockersjuka eller insulinbehandla. Man visste att sockersjuka är en kolhydratomsättnings- sjukdom (enligt docent Sven Johansson) och att medelålders som drabbades av sockersjuka oftast kunde bli symtomfria genom att inskränka socker, sötsaker, bröd och potatis.

    Redan 20 år efter insulinets framtagande kände man till att långvarig insulinanvändning gav komplikationer, därav debatten.
    Namnbytet på sockersjuka till Diabetes Mellitus var säkert en del av läkemedelsbolagens kampanj för att sockersjuka enbart skulle insulinbehandlas och vilka som vann märks tydligt på Doc:s inlägg.
    Insulinbehandlarna har många förkämpar och några får sitta på bänken för tillfället!

  11. ake
    Att det svininsulin som användes förr gav biverkningar är kanske inte helt relevant för dagens mera high-tech variant ?

    Åke

  12. Anhörig till äldre
    Tack för denna dramatiska diabeteshistoria.

    Det påminner mig om en icke så nära släkting. En man som avled för två år sedan vid en ålder av ca 85 år. Hade haft sockersjukan sedan han var ungefär 60 år. Mycket övervikt. Blev helt blind. Fick båda benen amputerade. Så här illa var det hans sista 10 år. Först ena benet sedan andra benet.

    Ni kan bara ana hur det fungerade med hemtjänst? Han bodde hemma med sin fru. Han skulle i och ur sängen. Han skulle på och av toan. Kläder skulle på och av. Proteserna skulle på och av. Dusch i bästa fall en gång i veckan. Mat skulle serveras och ätas. Trycksår skulle skötas om. Han ordinerades en mängd läkemedelspreparat förutom insulinsprutor!

    Det var inte min svärfar, varför jag inte hade någon egen kontakt med honom. Jag hörde aldrig talas om kostråd annat i lightversion. Varför?

  13. odezza
    Jag har ärftlig disposition för diabetes typ 2. Min farmor fick det, och min far har haft det sedan han var i 50-årsåldern. Jag minns min farmors sjukdomsförlopp, och jag vet hur min far har det nu, men jag ska bespara er detaljerna, Milt uttryckt kan man ändå säga att strokeanfallen och hjärtinfarkterna har duggat tätt!

    Självklart började jag oroa mig för min egen del, då jag började närma mig de 50... Och då jag råkade se inslaget med Annika Dahlqvist i Aktuellt i början av juli 2006 (eller om det nu var Rapport), där dom rapporterade om att typ2-diabetiker fick så pass dramatiska förbättringar med LCHF, att en del t o m kunde sluta helt med insulin, så var logiken enkel för mig: Om denna kost kan ge så kraftiga förbättringar för diabetiker, då måste det ju självklart vara ännu bättre att äta på det viset, INNAN man får diabetes typ2!

    Jag ägnade den natten åt att googla, och hittade förståss Annika Dahlqvists blogg, och la om kosten redan nästa dag! Jag tackar högre makter varje dag för att jag upptäckte LCHF i tid, innan jag hann utveckla diabetes typ 2. På köpet har jag ju även fått en massa andra hälsovinster!

    Tack Annika och Doc, för ert oförtrutna upplysningsarbete! 🙂

  14. patrik
    odezza - känner samma som du, är väldigt tacksam att jag inte hann dra på mig värre problem än 25kg övervikt innan jag förstod vad som var problemet, kosten. Det var 3 månader sedan jag bestämde mig för att prova Annika Dahlqvists kostråd, efter att ha läst i DN och därifrån till hennes blogg.

    Resultat av 3 månaders LCHF: Har nu 10kg övervikt; eller kanske 9? tickar ner sakta men säkert ;o) - och mår fantastiskt mycket bättre på alla vis.

  15. Tombola
    "Bara typ2" beror nog på att det är så vanligt numera, tittar man på diabetikerförbundens tidningar framställs sjukdomen i så glatta tongångar att man tror att det är en broschyr för resor eller någon exlusiv hobby som man läser.

    Bosse tänkte samma sak som de flesta andra måste ha gjort - vilke summor genereras av den kanoniad av mediciner som patienten i din text förbrukar varje dygn?

  16. Novis
    Här kan man se vad förbrukningsartiklar kostar:

    http://www.apoteket.se/sortfortdiabetes.pdf

    Jag vet inte vad som är gratis för patienten, men dyrt är det enligt prislistan i alla fall. Någon måste betala och någon håvar in pengarna!

  17. Tombola
    Den drabbade betalar väl ännu relativt lite av den totala kostnade, resten hamnar på skattsedeln.

    Helt fel signaler således om det är piller som enkelt kan ersättas med riktig mat!

  18. Agneta
    Har diabetes typ 2 och skötte den exemplariskt (trodde jag) tills dibetessköterskan (som jag bara varit hos 2ggr) tyckte jag stack mig för ofta för att kolla mina värden. Då blev jag både arg o besviken. Det var mina blskr.värden före o efter måltid som sa mig vad o hur mycket jag fick äta eller om det bara var o gå ut för att få ner värdet. I alla fall har jag inte kunnat äta enligt diab.sköt. råd ej heller dietistens råd p.g.a att blodsockret blev skyhögt. Från ca 8 stick/dag hade jag kommit ner till 2-5 stick/dag o genom detta fått ner mitt HbA1c till 5,1. Mina blskr.kontroller visade att gröt,bröd,pasta, ris,potatis mm ej gick att äta om jag inte skulle ut o springa efter varje födointag. Detta fick jag klura ut själv o min läkare tror väl att jag har en dialog med både dietisten o diab.sköt. men det är en ensam värld jag har hamnat i när jag inte kan följa kostråden typ "tallriksmodellen". Läser nu sedan några veckor i olika bloggar o har beställt några böcker om LCHF o denna artikel gör mig ännu mer stärkt i mitt EGET val av kost. Dock idag ett återfall då jag åt TVÅ skivor av ett osötat surdegsbröd med hela korn o blosockret var 13,4 två timmar efter avslutad måltid o då är det bara ut o promenera o dricka grönt te i massor som gäller. TACK ni alla som skriver o delar med er!
  19. F.d. anhörig
    Det är en skrämmande berättelse, men inte alls ovanlig.

    Det finns en övertro på allt vad mediciner/behandlingar heter inom sjukvården. Det har jag sett på nära håll. Det gällde min pappa och en mycket kär vän som båda avled för något år sedan.

    Det var då som jag verkligen vaknade upp och insåg att för att skydda sig själv och andra gäller det att informera sig och nu menar jag inte enbart genom att läsa bipacksedlar och Fass som ofta är missvisande.

    Det gäller att läsa böcker och söka information på Internet från många olika källor och ha ett kritiskt synsätt. Man måste bl.a. inse att bakom vissa sidor kan det dölja sig läkemedelsbolag som är ute efter att höja efterfrågan på sina produkter (läs gärna John Virapens bok "Piller & Profiter).

    Att det är viktigt att söka ”alternativ” information framgår av nedanstående.

    2008-05-13 återfanns följande rubrik i Tidningen Läkemedelsvärldens nätupplaga (www.lakemedelsvarlden.se) – ”Information behöver uppdateras”.

    Ur texten: ”…. Produktinformation för läkemedel som ofta används behöver ses över. Det visar en genomgång som pågår vid Läkemedelsverket. Berörda företag uppmanas nu att uppdatera den. De grupper det handlar om är medel vid Parkinsons sjukdom, och inkontinens, sömnmedel och antidepressiva, säger Kerstin Jansson vid Läkemedelsverket.

    Avsnitten som behöver ses över handlar till exempel om dosering, varningar, försiktighetsmått och biverkningar.

    De senaste åren har det kommit nya data just när det gäller äldres läkemedelsanvändning som inte alltid finns med i informationen, säger hon….” Slut citat

    Varför går inte Läkemedelsverket ut och berättar om detta för allmänheten så man vet vad som gäller?

  20. F.d. anhörig
    Tillägg till mitt tidigare inlägg:

    Varför har inte Läkemedelsverket krävt att texterna rättats till tidigare?

  21. Thomas H
    Läste någonstans att en läkare bedömt att av alla produkter i FASS så är bara 4% läkemedel och 96% är då symtommedel. Dvs, dom botar inte,dom lindrar och kan på sikt ge biverkningar och även allvarliga sådana!

    Reklamen för alla dessa produkter finns bl a på vårdcentraler där det informeras om olika sjukdomar. Textmässigt står det ofta för många kroniska sjukdomar att orsaken är okänd, den är ärftlig, forskning pågår och med dessa läkemedel så kan man ändå leva ett nästintill normalt liv. Någonstans på broschyren kan man sen läsa läkemedelsbolagets namn.

    Därför är det underbart att läsa berättelser där människor genom koständringar/livsstilsbyte blir av med sina symtom och får en bättre hälsa.
    Ett väldigt bra ex är LCHF-kosten vilket har befriat många från flera olika symtom (bl a så kallat kroniska åkommor).

    Det är på tiden att det höjs röster om viss återgång till Hippokrates läror, han som i första hand ville bota människor med kost, frisk luft och vila!

  22. Anhörig till äldre
    FASS 4 % resp 96 % - ställer mig tveksam till att 96 % är lindrande! Alltför många läkemedel gör ingen som helst nytta utan förvärrar hälsan snarare.

    Jag har en superidé riktad till politiskt ansvariga i Sveriges landsting! Ta pengar från läkemedelskontot och lägg på matkontot. Låt det bli en vågskål. Bota och lindra sjukdomstillstånd med mat och dryck.

    Ersätt Seloken med god gräddig soppa!
    Ersätt Remeron med matjesill!
    Erssätt Lanzo med gammaldags gräddig mjölk!
    Ersätt Zopiklon med en mugg varm choklad med vispgrädde!
    Ersätt Risperdal med ägg och bacon!
    Ersätt Furix med ost och smör!

    Ja, så här kan man hålla på och bläddra i FASS och fundera över alternativa behandlingar.

  23. Thomas H
    Kan nog hålla med dig anhörig till äldre. Ville väl inte ta i så där väldans, men av dom 96% kan man förstås göra ytterligare indelningar. Så är det också!
  24. Bernt Östlund
    Här är också en med BARA TYP 2 DIABETES. I mitt fall var det från början inte klart om det var typ 1 eller 2. Vad jag förstår var det ett prov som skulle analyseras som avgjorde typen.
    Till skillnad mot Karin20 slapp jag sjukskrivningen det räckte med ett dygn på akuten. Jag lyckades få åka hem med en insulinpenna och fick komma tillbaks till diabetessköterskan efter helgen för blodsockermätare och insulinrecept. Jag var tacksam för att medecinavdelningen var fullbelagd.

    Visst tyckte jag att det var bra att det var typ 2 och insulinet kunde bytas mot tablettbehandling.
    Den dietist jag kom till var nog ganska sansad och tyckte inte att Becel var till nån nytta men däremot fet fisk. Han krävde inte att jag skulle köpa lättmjölk i stället för att hämta i tanken.

    Nu har jag lärt mig att jag kan äta mycket god mat och leva gott med min sjukdom.

  25. Tilda.T
    Jag har nu varit insulinfri sedan den 18/4!

    Var på kryssning med Kifgänget och fick höra kitabus berättelse om hur hon radikalt tog bort allt insulin på bara några dagar.

    Sagt och gjort efter den kryssningen har jag inte tagit en enda spruta och det är sååå skönt att slippa. Har numera ett socker som pendlar mellan 5-8 och äntligen har jag börjat gå ner i vikt också, nästan 5 kg sen den 18:e.

    Det som krävdes för mig var att minska på portionerna och köra en riktigt strikt modell av LCHF.

    Jag är så känslig för kolhydrater att en portion hallon och grädde skickar upp mitt socker på 10-12 direkt.

    Det verkar stämma på mej att man inte går ner i vikt så länge man tar insulin.

    Jag är så glad att jag vågade slänga sprutorna där dom hör hemma, i sophinken!

  26. Sylvia Svensson
    Jag har haft diabetes typ2 i drygt två år. Behandlingen har varit kost och motion på olika sätt. Nu lyckas jag inte få ner blodsockret hur jag än försöker och min läkare vill skriva ut Byetta till mig. Jag äter LCHF-kost, fast är ingen köttätare. Jag äter fisk och soja-quornprodukter och ägg istället för kött.
    Jag är jättebesviken att detta inte fungerar och vill gärna ha råd, även om jag har bestämt mig för att ta Byetta. Jag vill egentligen klara mig utan medicin, men läkaren tycker att jag har väntat länge nog nu. Mitt långtidssocker är 6.2 och två timmar efter frukost är blodsocker alltid högt, över tio. Efter hand som dagen går brukar det sjunka till under tio.
    Jag tränar gympa, promenerar och cyklar. Är 163cm lång och väger ca.57kg.
    Jag fick tag på denna sida genom min sjukgymnast.
    Tacksam för svar!
  27. Sylvia Svensson
    Jag försökte att logga in på Kolhydrater.ifokus, men det fungerade inte. Jag skrev användarnamn som jag skulle och sen lösenord och emailadress, men icke. Det verkar vara en bra sida annars.
  28. Sten
    Fick tips av en komppis att när man äter en matsked lingon dagligen så sjunker sockret. Jag har börja idag och tar en 1/2 deciliter hoppas komppisen har rätt. Har du hört det så kommentera.
  29. Lund
    Sten, äter man livsmedelsverkets rekommenderade fettsnåla och kolhydratrika= sockerrika kost spelar en eller noll matskedar lingon ingen roll.

    En matsked lingon är/blir en försumbar mängd kolhydrater/socker/fruktos - mao vad för skillnad förväntar du dig? Det kan inte påverka blodsockerbilden under dygnet. Det är inte logiskt heller, om en så liten mängd av lingon eller andra bär eller frukter skulle reversera allt annat en människa äter.

  30. Anders S
    100 g lingon innehåller 11 g kolhydrater enligt SLV. Osockrad lingonsylt 8.8 g.

    Karl Petrén förespråkade i början av 1900-talet att sockersjuka skulle äta en stor mängd sura lingon dagligen. Jag la in ett exempel på hans matsedeln i minmat.net inklusive 150 gram osockrad lingonsylt. Energifördelningen blev 7% kolhydrater, 6% proteiner, 72% fett, 16% alkohol. Resultatet finns i kommentar den 17 oktober i följande tråd:

    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/rätt_mat_skärper_minnet

    Kanske finns anledningen beskriven i följande artikel. Någon som har tillgång till den?

    Laurin E. Undersökning av de reducerande beståndsdelarna i till diabeteskost använda sura lingon. Läkartidningen 1917;14:498-500.

    Även te på lingonblad rapporteras ha använts vid behandling av diabetes.

    Lingon = engelska lingonberry = tyska Preiselbeere

  31. Lund
    Betraktar inte många lingon som "gott"? det är en bra krydda, smakbärare, det sura balanserar andra smaker i mat. Men hur det skulle kunna "bota" ett för högt blodsocker - om man inte samtidigt sänker kolhydraterna och ökar fettet, det förstår jag inte. Petrén körde med lågkolhydrat- och högfettskost.
  32. Jan Andersson
    Var själv ett s.k.hopplöst diabetes II fall för ett år sedan. Genom en obesitasoperation hos Aleris för ett år sedan har jag nu kunnat sluta med insulinsprutorna, var uppe i tot 130 enheter tidigare. Har även kunnat sluta med mina (2 st) blodtryckssänkande mediciner

    Fortsätter dock med att medicinera mot kolestorol Simvastatin - vet inte om jag ska fortsätta med detta. Har fått proteinläckage i höger öga, som påverkar gula fläcken. Började ta större dos Simvastatin för 2 år sedan, därefter har jag fått detta problem med ögat. Somliga säger att jag ska sluta med Simvastatin andra att jag ska fortsätta???

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg