Att ge gluten till småbarn ÖKAR risk för glutenintolerans

På väg mot glutenallergi?

Blivande glutenallergiker?

Har du småbarn och undrar över Livsmedelsverkets spekulativa och kontroversiella råd att ge gluten (mjölmat) till dem tidigt, under ”skydd av amning”? Glöm det rådet.

Det är säkert ett välmenande råd (vare sig det influerats av vällingproducenter eller inte) men ny forskning visar med all säkerhet att det är fel. Jag skrev i höstas om två nya välgjorda studier som visar att tidig glutenintroduktion tvärtom ÖKAR risken för tidig glutenintolerans.

Härom dagen kom ytterligare en studie – denna visserligen bara en statistisk observationsstudie – som skjuter ytterligare hål i Livsmedelsverkets råd. Barn i olika länder får inte mindre glutenintolerans om de får gluten tidigare. Tvärtom får svenska barn, som i genomsnitt får gluten tidigast, klart MER glutenintolerans jämfört med amerikanska barn, som får gluten senast. Denna nya statistik ger alltså ytterligare stöd åt höstens säkra nya studier.

Vill du undvika att ditt barn får glutenintolerans, eller åtminstone skjuta på eventuell intolerans? Den bästa vetenskap vi har pekar då tydligt i denna riktning: Ju senare gluten desto bättre och ju mindre gluten desto bättre.

Dags för uppdatering?

Så när kommer Livsmedelsverket uppdatera sig och sluta ge tvärsäkra råd om att ge gluten tidigt? Vem vet. Att döma av deras fortsatta kamp för att få bort normalfeta mejeriprodukter och naturligt mättat fett för alla – år 2015! – så verkar de ligga något decennium efter forskningen.

Kanske får dina spädbarn uppdaterade glutenråd av Livsmedelsverket när de själva har fått barn?


Mer

Ann Fernholm har också skrivit om de nya glutenstudierna:

Bebisar och gluten – varför får svenska barn så ofta problem?

Tidigare

Nya säkra studier: Råden om gluten till småbarn behöver ändras!

 

24 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tuva
    "Under skydd av amning"

    Den frasen borde få ALLA varningsklockor att ringa i huvudet på alla människor. (Fast jag ska erkänna att jag inte förstod betydelsen förrän för sent. 🙁 )

    Vi behöver inte introducera broccoli, fisk, bananer, potatis eller någon annan MATvara "under skydd av amning". Inget annat behöver vi tillpassningsmetod. Inget annat behöver vi "vänja oss vid" för att inte få problem senare.

    Vad jag känner inför SLV:s råd och i förlängningen BVC:s välmenta råd kan jag inte beskriva utan att vara oartig.

    Läs vidare →
  2. Kajsa
    Som nybliven mamma är du så i händerna på BVC och vad de informerar om. Jag litade fullt på min BVC-sköterska, varför skulle hon säga något tokigt? Så här i efterhand, när jag lärt mig mer om hur maten fungerar i kroppen så blir jag så ledsen för vad jag utsatt min dotter för. Fast från 2,5 års ålder så äter hon minimalt med gluten och får ris och potatis istället. Smör och ägg äter vi i mängder! Så det blir nog folk av henne också, till slut... (Är 70-talist som är uppfödd på lättmjölk, mjöl och margarin och har tyvärr utvecklat RA som jag försöker hålla i schack med LCHF. Det är tyvärr först när man är sjuk som man börjar tänka på vilket bränsle som kroppen fungerar bäst på. Åtminstone jag.)
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. SGK
    Har egna erfarenheter av att "glutenvälling" inte fungerade för min son.

    Men jag blir nyfiken på vad exempelvis amerikanerna ger sina småttingar, någon som vet? Övriga världen?

    Bra i alla fall att Kostdoktorn gör sitt för att sprida information kring detta, och trist att våra myndighetsföreträdare inte kan tänka sig ge bättre information.

    Svar: #4
  2. Tuva
    "Under skydd av amning"

    Den frasen borde få ALLA varningsklockor att ringa i huvudet på alla människor. (Fast jag ska erkänna att jag inte förstod betydelsen förrän för sent. 🙁 )

    Vi behöver inte introducera broccoli, fisk, bananer, potatis eller någon annan MATvara "under skydd av amning". Inget annat behöver vi tillpassningsmetod. Inget annat behöver vi "vänja oss vid" för att inte få problem senare.

    Vad jag känner inför SLV:s råd och i förlängningen BVC:s välmenta råd kan jag inte beskriva utan att vara oartig.

  3. PA
    En av de få LCHF-saker jag lyckades med att få igenom hemma så var det att ungarna inte skulle ha välling. Det fick bli tjockmjölk. Mitt kanske lite bonniga argument var "Prova att ge ett häst-föl eller kalv massa korv och kött som mat och se hur de kommer att må".
  4. Johan
    Känner inte till något land utanför Sverige (ev Skandinavien) där man ger (spannmåls) välling till barn.

    Amning + speciell bebismjölk och sedan introducerar man puréer vid 4-6 månaders ålder.

    Svar: #6
  5. Kajsa
    Som nybliven mamma är du så i händerna på BVC och vad de informerar om. Jag litade fullt på min BVC-sköterska, varför skulle hon säga något tokigt? Så här i efterhand, när jag lärt mig mer om hur maten fungerar i kroppen så blir jag så ledsen för vad jag utsatt min dotter för. Fast från 2,5 års ålder så äter hon minimalt med gluten och får ris och potatis istället. Smör och ägg äter vi i mängder! Så det blir nog folk av henne också, till slut... (Är 70-talist som är uppfödd på lättmjölk, mjöl och margarin och har tyvärr utvecklat RA som jag försöker hålla i schack med LCHF. Det är tyvärr först när man är sjuk som man börjar tänka på vilket bränsle som kroppen fungerar bäst på. Åtminstone jag.)
  6. SGK
    Okej. Jag är ju nyfiken detaljnivå, så vad betyder bebismjölk? Vad består den av?

    Att introducera puréer sedan man slutat amma helt gör väl även vi svenskar? Eller har man slutat med det? Så gjorde i alla fall jag för 27 år sedan. Men för övrig ansågs det ju självklart att ge välling, helst fullkornsvälling och gröt, även om det mest var havregrynsgröt hemma hos oss.

    Svar: #9, #10
  7. Johan
    Conclusions
    As compared with placebo, the introduction of small quantities of gluten at 16 to 24 weeks of age did not reduce the risk of celiac disease by 3 years of age in this group of high-risk children.

    Conclusions
    Neither the delayed introduction of gluten nor breast-feeding modified the risk of celiac disease among at-risk infants, although the later introduction of gluten was associated with a delayed onset of disease.

    CONCLUSIONS: In TEDDY, the time to first introduction to gluten introduction was not an independent risk factor for developing CD.

    Var i studierna står det att risken ökar om man ger gluten tidigt? Det står BARA att ger man gluten senare så fördröjs det om man har anlag gör intolerans.

    Svar: #8, #22
  8. Andreas Eenfeldt
    I en av studierna mer än fördubblades risken för glutenintolerans (!) vid två års ålder av råd om tidig glutenintroduktion:
    http://www.kostdoktorn.se/nya-sakra-studier-raden-om-gluten-till-smab...

    Att risken när barnen sen växer upp blir mer liknande är ju inte förvånande eftersom alla äter gluten i liknande grad. Om alla äter lika mycket gluten så blir ju grupperna sen allt mer lika. Studierna undersöker bara råd om olika tid för introduktion.

    Om man skulle ge råd om att vara försiktig med gluten även efter småbarnsperioden så skulle det med stor sannolikhet minska risken för glutenintolerans även senare. Vi kan förstås inte veta eftersom sådana studier inte gjorts än, men nog låter det troligt.

  9. Maria Lilja
    SGK, Jag tror Johan menar modersmjölksersättning. Gjord på mjölk (oftast komjölk) med tillsatta fetter och mineraler för att efterlikna bröstmjölken så mycket som möjligt.
    Välling är något helt annat, "kokt mjöl" 🙁
  10. Johan
    Googla på t ex Nestlé NAN, inte direkt en LCHF eler paleo innehållsförteckning är jag rädd).

    Finns "tillväxtmjölk" som rek från ca 1 år också i versioner med tillsatta spannmål.

  11. Tora
    NRK hadde i går denne saken om at spebarn bør få gluten i kosten tidlig:
    http://www.nrk.no/sorlandet/mener-spedbarn-bor-fa-gluten-1.12159033
  12. Sara
    Tyvärr så använder ickeskaninaviska länder också välling, eller vällingliknande drycker till sina spädbarn. En vän från frankrike gav sitt barn sockerkaksvälling. I USA kan man inte hitta en mjölkersättning utan High Fructos Corn Syrup I top tre ingredienser. Där är även procenten ammande mödrar väldigt låg, tyvärr.
  13. Jonatan
    Det är kanske dags att fundera på om LCHF kan förorsaka ätstörning då er främsta representant rekommenderar denna diet: http://katrinz.se/ska-det-vara-sa-svart
    Svar: #14, #16, #17, #18
  14. Göran
    Sätt upp en vanligt matsedel i ett vanligt svenskt hem och jämför. Då kan vi kanske börja undra vad som anses vara ätstörning.
  15. Anette
    Katrin skriver om man vill viktminska, bli av med extrakilon. Annars äter man den mängd LCHF-vänlig mat man vill och mår bra av...
  16. Hjopek
    Det är kanske dags att fundera på om LCHF kan förorsaka ätstörning då er främsta representant rekommenderar denna diet: http://katrinz.se/ska-det-vara-sa-svart

    Vår främste representant?
    Vart fick du det ifrån?
    Du är inte så insatt eller hur...;D

  17. Anders A
    "Främsta representant" enligt vem?
    Henne själv möjligtvis, men är nog inte så många som håller med.
  18. Johan
    Min representant är hon inte iaf.
    En av få tvivel jag har över LCHF är att KZ också tycker det är bra...
  19. Susanne
    Vilka artiklar refererar du till?
    Enligt Introduction of Gluten, HLA Status, and the Risk of Celiac Disease in Children, publicerad i oktober i New England Journal of Medicine visar undersökningen att en senarelagd introduktion inte alls minskar risken för glutenintolerans, utan enbart möjligtvis kan leda till att glutenintolerans kommer senare för barn i riskzonen.
  20. Maria
    Att en studie visar en sak för högrisksmåbarn visar inte nödvändigtvis att detsamma gäller för ALLA småbarn, eller hur? Finns det studier som stöder det du anger här ovan, dvs "att ge gluten till småbarn ökar risken för glutenintolerans"?
  21. Susanne
    Undrar samma sak som Maria.
    En väldigt viktig aspekt i hela resonemanget.
  22. sten
    Johan, du svarade själv på din fråga genom citatet:
    "...the later introduction of gluten was associated with a delayed onset of disease".
    Alltså på Svenska "när introduktionsåldern ökade senarelades sjukdomsstarten", vilket är identiskt med "när introduktionsåldern minskades tidigarelades sjukdomsstarten ".
  23. nisse
    När vi var på BVC så fick vi frågan om vi hade introducerat gluten. Pojken var väl halvåret ungefär. Jag, pappan, frågade vad som var så bra med gluten, att det var så viktigt att få pojken att äta det. Sköterskan sa att det var bra grejer i det, som behövdes. Jag frågade igen vad det var specifikt som var bra med gluten, vad som var så viktigt. Hon sa igen: "jo det är viktigt att äta det, det är nyttigt". Efter att ha ställt samma fråga i 5 minuter och fått samma svar så slutade jag fråga nåt mer. Det var tydligt att hon inte hade en aning om vad gluten var för något, bara att man skulle få föräldrarna att ge det till sina barn, helt enligt instruktionen från nån myndighet (Socialstyrelsen? Livsmedelsverket?).
    Googlade sen runt lite och det som gjorde att vi ändå ger lite smörgåsrån till grabben, ibland, var det som Jonas Bergqvist skriver på sin blogg. Han skrev att han är emot vetemjöl och gluten (förståss), men visade på studier som sa att man vande barnet vid gluten om man gav lite lite åt gången och att man därvid förebyggde glutenintolerans. Men nu med det som står här så kanske man får ta ny ställning.
    Men besöket på BVC var ju lite roligt ändå, om än oroande hur dåligt insatt sköterskan var. Nu har vi flyttat och går på en annan BVC.
  24. Kristina
    Har en 7 månaders bebis hemma, när skulle du rekommendera mig att introducera gluten? Bör väl ge gluten någon gång? Hjälp!
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av