Ät rå mat

nakna-hc3a4lsan-bok-021

Fredrik Colting, bror till triatleten Jonas, äter bara rå mat. Och nu pratar vi inte om någon veganvariant. Rått kött, rå fisk och råa ägg hör till Coltings favoriter. Läs gärna den långa intervjun med honom i Runners World, men ta det helst efter att du har ätit!

Fredrik Colting har också nyligen kommit ut med en bok: Mjölkrevolutionen – Naturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu)

Boken handlar om ”rå” opastöriserad mjölk och dess möjliga hälsoegenskaper. Själv är jag inte 100 procent övertygad men entusiasmen i boken ledde till flera goda skratt. Och resultaten är imponerande:

Entusiasm

Vad sägs om denna mening: ”Över hela världen har djur från gruppen nötkreatur varit människans bästa vän.”

MjölkrevolutionenJag trodde det var hunden? Men kanske är det dags att ändra det ordspråket. Boken bjuder också på ett annat ordspråk, sagt av William Cobett i början av 1800-talet: ”När du har en ko har du allt.”

Resultat

Resultaten av den råa animaliska maten talar hur som helst för sig själva. Jag har nog aldrig sett en brödälskare som varit i så imponerande fysisk form som Fredrik Colting. Har du?

Mer

Intervjun i Runners World (med fler bilder)

Boken Mjölkrevolutionen i nätbokhandeln

 

1 2

109 kommentarer

  1. Funderaren
    A F tack för tipset, det lät för bra för att vara sant. Dock är ohomoniserad mjölk godare än vad homoniserad mjölk är.
  2. Marlene
    #18
    Och "tyckande" är ju egentligen bara vad det är.
    JAG tycker att jag blir mätt på kall mat också.
    Dock är mitt intag av rå mat mycket blygsam; egentligen bara sushi då i såfall om grönsakerna räknas bort.
  3. jon
    #48 50

    Läs "Döden i grytan". Där står det ganska klart att det är vår djurhållning (stordrift) som är det största bekymret idag. En kyckling som kommer från en liten gård och som gärna är av mer "ursprunglig" ras torde inte vara några bekymmer att äta rå.

  4. Tom
    Varför orkar man träna mer om man äter rått kött istf t ex grillat?
  5. Marlene
    å ägg, massor av ägg!! Dom glömde jag...
  6. Stefan
    #54

    Tror det är marginella skillnader vad man orkar på en rå/tillagad kost om det är bra mat man äter.

  7. Peter
    @Dietdoctor

    "Resultaten av den råa animaliska maten talar hur som helst för sig själva. Jag har nog aldrig sett en brödälskare som varit i så imponerande fysisk form som Fredrik Colting. Har du?"

    ahem.....Aajonus Vonderplanitz......lol....men, yeah du har rätt LCHF är "so 90's" nu är det råkosten som gäller.

    Hur mår Aajonus...?
    http://www.youtube.com/watch?v=CnTop4KGAzc

  8. Peter
    @Jonas Colting

    Har du hört om "80/10/10" by Douglas Graham?

  9. JAUS
    Torkad mat är väl en utmärkt kompromiss. När man gör äkta pemmikan så torkar man köttet i en temperatur mellan 38-45 C. Talgen ska renderas i en temperatur under 115 C så att så lite som möjligt fettsyrorna förstörs. Enklast är att skära talgen i tärningar och lägga i en stor gryta i en ugn med en temperatur på 110C i ett dygn. Tillreder man och förvarar pemmikanen korrekt så håller den sig utan vidare i över 10 år, utan att behöva frysas.

    Mer information om hur man gör pemmikan för den som är intresserad finns i pemmikanmanualen: http://www.traditionaltx.us/images/PEMMICAN.pdf

  10. Peter
    @Dietdoctor

    CNN/

    Last heart attack reported by Sanya Gupta (28.8.2011) reversing heart disease, allt om cholestrol, fat & veggies 🙂

    http://www.vegsource.com/news/2011/08/dr-essesltyn-on-sanjay-guptas-c...

  11. Annika
    Spännade idé men vad gäller opastöriserad mjölk kan den visst vara skadlig. Det räcker ju med att studera en kos anatomi och var gödsel respektive mjölk kommer ut för att inse att risken för gödselbakterier i mjölken är enorm! För kalvens del är den risken påtagligt mindre eftersom den suger ut mjölken och dessutom har samma bakterieflora som kon.
    I vårt land kan vi tacka ett antal hängivna veterinärer och läkare för deras insatser under första halvan av 1900 talet för att befria vårt land från tbc, i stor utsträckning genom att pastörisera mjölken och gallra ut sjuka kor. Flera smittämnen som kan orsaka sjukdom hos människor kan finnas i mjölk och spridas den vägen. Tbc, Listeria, ehec, stafylococcer tex.
    Däremot är jag absolut motståndare till homogeniserad mjölk. Homogeniseringen är en kosmetisk åtgärd för att "slippa" grädden på ytan. Homogenisering innebär att man slår sönder den naturliga formen för fettet, dvs sk miceller. Istället hamnar fettsyrorna i ett desorienterat stadium och där tror jag det finns en fara.
    Idag finns det "gammeldags" mjölk att köpa, den är pastörierad men inte homogeniserad.
  12. Stefan
    #61 Vi får väl hoppas att mjölkbonden inte råkar sätta stoppa spenkopparna i rumpan på kossan utan placerar dem på spenarna. 🙂

    http://www.arla.se/default____33480.aspx

  13. Det ligger mycket i att ej utsätta maten för högre värme än nödvändigt. Så rawfood har nog sina poänger - som jag ser det.
  14. Tom
    #63 Men varför?
  15. Anna
    Stefan: Eh, du kanske skulle besöka en ladugård någon gång och titta på hur mjölkning går till "live"? Det är inget ovanligt att spenkopparna släpper från juvret i slutet av mjölkningen, lägger sig på golvet och pumpar i sig gödsel och spån i stället. Nutida kor äter mycket kraftfoder, vilket gör att de får väldigt lös gödsel. Denna lösa gödsel rinner ibland från rumpan ner på juvret. Ibland ligger korna ner i skiten också, de kan vara täckta med ett tunt skitlager både här och där. Spenarna "ska" tvättas innan mjölkning, men inte behövs det mycket för att det ska komma gödselbakterier i mjölken! Det är snarare otroligt om det inte gör det...
  16. Jens Karlsson
    Under generationer har folk lärt sig hur mat ska tillagas (kokas, stekas, grillas, gravas, rökas, syltas, saftas, osv). Denna kunskap är en av våra stora kulturskatter. Tack vare detta har människor lärt sig att äta mat som har varit både godare och säkrare. Den som går över till rå mat säger adjö till många smakupplevelser och tar betydande risker, utan att det uppvägs av bevisade fördelar. Problemet är inte att folk tillagar sin mat, problemet är att så många vill äta utan att tillaga maten. Och då blir det inte rå lever som de stoppar i sig utan chips, glass, muffins mm. Mitt förslag blir alltså att Doc´s nästa inlägg får rubriken "Ät lagad mat". Mycket skulle vara vunnet på en folkhälsoreform där vi återtar kunskapen om att tillaga maten.
  17. Aveh
    @Doc, m.fl. Risken för autoimmuna sjukdomar ökar med ett högeffektivt immunförsvar - varför?

    Jag skulle mycket gärna vilja ha en förklaring, för tyvärr klargjordes nämligen inte detta i gårdagen DN, Vetenskap, s. 20, som presenterade ny forskning under rubriken "Arvet från neandertalare gör nordbor mer immuna", och i texten stod bl.a. "Arvet från neandertalare är särkilt utbrett hos oss nordbor. Det har gett oss bättre immunförsvar, men också mer sjukdomar som typ 1-diabetes. Han (forskaren Peter Parham) betonar att ett högeffektivt immunförsvar också har ett pris. Det ökar risken för autoimmuna sjukdomar, som till exempel typ 1-diabets. Och denna sjukdom är faktiskt lite vanligare i vår del av världen. Det kan alltså vara ett arv från neandertalarna."

    PS. Läkarna i Norge på 1990-talet rekommenderade halstabletter gjorda på råmjölk, och där fick jag detta av läkaren på sjukhuset (halsproblem), och i Sverige kunde man köpa dem på Apoteket. De gjorde underverk! Tyvärr försvann dessa senare, troligtvis pga råmjölken och kanske EU-bestämmelser. Vet någon om de finns kvar i Norge?

  18. Jonas
    Fredrik verkar ju riktigt pinsam. Han äter mat han inte tycker om för att det skulle vara hälsosamt.
    Motiverar det i stora drag med att han är i fin form, ungefär som att det skulle vara tack vare maten och inte den hårda träningen.

    Det finns drösvis med rena byggare i bättre visuell form än det där i vilken mellanstor stad i Sverige som helst som lever på ris, pasta och kyckling.

  19. Aveh, Bookia skrev ihop en förklaring när svinflunsan var aktuell.
  20. Lotta
    Är uppvuxen på opastoriserad mjölk och tycker att den är den absolut bästa mjölken som finns... blir helt lycklig när jag lyckas få tag på det... har aldrig blivit sjuk av den, annars håller jag mig till gammaldags mjölk som iaf är ohomogeniserad...

    Däremot skulle jag ha svårt att dra i mig råa ägg eller rå lever men mycket annat går juh att rått... jag älskar t ex carpaccio, gravad lax, sill, sushi mm är nog inte så galet som det låter iaf...

  21. En brödälskare/högkolhydratare (mycket stärkelse iaf) som äter väldigt lite animaliskt: http://www.cbass.com/
  22. Rich Roll har säkert många missat (vegan): http://www.richroll.com/

    Kan ju också ta Carl Lewis - käkade enligt McDougall's kostplan (vegan, stärkelsebaserad kost, så lite fett som är möjligt... och tog diverse titlar kan man säga).

    Listan kan givetvis göras hur lång som helst, men bara som lite "balans" i debatten kan jag sluta där 😉

  23. Kalle
    #71,72 Michel.

    Antar det är ditt svar på frågan doc ställer. Kan hålla med om att det finns många, men är det så konstigt när man tänker efter lite?

    Idrottsmän har proppat i sig kolhydrater för energi då det vart/är sådan fettskräck i världen. För fett är ju "farligt", det är ju vad vi har blivit informerade om.

    Kommer ihåg diet/mat brochyrerna man fick på fotbollsträningarna när man var yngre. Budskapet var ÄT Kolhydrater kolhydrater kolhydrater.

    Min lärare tog kontakt med mina föräldrar för jag hade för mycket smör på knäckebrödet, det säger väl endel om vad samhället lär/lärde ut...

    Är det då konstigt att de flesta än idag äter på detta vis?

    Bra att debatten är igång.

  24. Jonas
    Rå mat är rätt mesig egentligen. Bara jag som blivit serverad levande mat?
  25. PerJ
    Är pastörisering av mjölk lika viktig idag som när den infördes?
    Vilka smittor i mjölken kan inte analyseras av ett laboratorium tillräckligt snabbt så att opastöriserad mjölk kunde säljas med en garanti om smittfri vara?
  26. Piltson
    Per, NEJ. Pastörisering infördes på grund av smittorisken, framför allt listerios och tbc. Den försvaras fortfarande av Livsmedelsverket som en nödvändighet av hälsoskäl. Det är nonsens idag. Den fungerar idag enbart som producentstöd.

    Mjölk är steril när den kommer ur en frisk ko. Med modern mjölkningsrobot kan den tappas på flaska utan att få kontakt med omvärlden.

  27. Tina
    #74, nejdå, jag har ätit levande fisk, smakade gudomligt men var vidrigt.
  28. Martin
    PerJ

    Vi säger så här, om man skulle analysera all mjölk för alla patogener innan den såldes så skulle kostnaden för mjölken vara som guld, ungefär. Dessutom skulle man få dumpa flera hundra tusen liter mjölk varje dag.

  29. Martin
    Piltson
    Det kan man tycka, men så är det verkligen inte.
    Det finns en anledning till att avräkningspriset baseras på innehåller av t ex sporbildare och totalantal. Gränserna är ändå ganska generösa och mjölken innehåller mellan 10 000 och 100 000 cfu/ml när den anländer till mejeriet.

    Påstår man att pastörisering är onödig så behöver man läsa på lite. Det finns en anledning till att folk blir sjuka av opastöriserad mjölk! Förr kallades mjölken för "det vita giftet"

  30. Maria
    Har druckit opastöriserad mjölk i 20 år och aldrig blivit sjuk av den. Självklart kan det ju vara farligt om mjölkningen går till så som Anna beskriver men sådana mjökbönder blir avstängda av mejeriet. De tar prover på den bakteriehalt som olika leverantörers mjölk innehåller.
  31. Hälsofrälst
    Intressant läsning!
    Jag kan mycket väl tänka mig att leva lite oftare med en rare biff eller oxfile och en skiva chevréost på med ett glas vin. Det är faktiskt inte heller mycket dyrare än att köpa en pizza med samma tillbehör och tar inte lång tid att laga heller.

    Det som är svårt att tänka sig är förstås rå äggvita (rå äggula är ok), rå kyckling, rått fläskkött, rå fisk (förutom sill ibland). Sushi har jag aldrig vågat smaka p g a min "bakteriefobi". Råa grönsaker o frukt är ok med noggrann sköljning (helst i med lite diskmedel i första sköljningen).
    Jag har väldigt stor respekt för bakterier o mindre organismer. De har trots allt levt betydligt längre på denna jorden än vi människor.

  32. Skiten
    #71, #72, och han hade säkert varit ännu mer outstanding om han ätit bättre mat 😀

    Skämt åsido, dina kostråd är väl helt ok för elitidrottare som tränar 20 timmar om dagen men för oss vanliga dödliga är det inte ett alternativ.

  33. us
    Ska fjädrarna vara kvar på kycklingen?
  34. cumulus
    Mat som inte kan ätas rå, skall man vara skeptisk emot. Även om den är fri från bakterier mm. Sedan kan man ju tillaga maten i alla fall.
  35. Stefan Lindberg
    Rå obehandlad mjölk som är riktigt kall är bland det godaste som finns. Jag spenderade mina sommarlov som liten på mina farföräldrars bondgård med kossor, kalvar och grisar. Egen skinka till jul och hemmagjort blodbröd (lite mycket kolisar kanske men myycket järn) efter en blodig slakt. Jag har varit med om många mjölkningar, för hand i början och senare då vacummjölkningen kom.

    Renlighet var alltid viktigt då man hanterade kossorna. Det lilla man fick i sig av bakterier stärkte en istället. Alla har säkert hört talas om "bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete". Det stämmer på mat också, det får inta vara för rent, då blir vi för lätt sjuka. Vi måste underhålla vårt immunförsvar och det gör vi knappast med högpastöriserat och annat processat.

    Jag skulle nog inte ha något emot att äta som Colting om det inte vore för hönan då. Rå höna känns slemmigt jämfört med en kossa.

  36. Stefan Lindberg
    #84
    Det där lät sunt, krävs det förvällningar och avkok osv så kanske man skall skippa det även i kokt format. Hörde en beskrivning på radion om att äta mördarsnigel... Tog en 3 timmar att fixa till den. Lite som att läsa ett recept av kajsa varg "koka soppa på en spik" inte mycket av spiken som är kvar i soppan.
  37. Stefan Lindberg
    Surströmming gott folk!... Speciellt förra årets som legat och jäst till sig så att burken påminner mer om en fotboll än konserv, årets är mer som en lätt jäst inlagd sill. Inte bara rått men jäst också... Fantastiskt gott (kommer nog av mina norrländska rötter). De flesta jag känner som smakat det konstaterar att det är gott, trots lukten. Fiskvärldens motsvarighet till Västerbottensost, lämnar ingen oberörd.
  38. cumulus
    #86, bra utläggning. Det är det resonemanget jag syftar på.
    Och visst tål vi lite skit som du säger. Och lite skit har svårt att att bli problematiskt mycket skit, om mjölk etc konsumeras färsk! Tyvärr är strävan efter lång hållbarhet samtidigt något som driver på onaturliga behandlingar av mat. Vi behöver komma närmare vår källa till mat och offra lite inköpsbekvämlighet. Tror jag.
  39. Zact40
    Tord Lyseving har levt på frukt i 25 år. Han ser också rätt fit ut. Kommentarer?
    http://www.bokus.com/bok/9789163180927/my-path-to-freedom/
    http://www.aftonbladet.se/halsa/article11814858.ab
  40. cumulus
    Fit? Nej. Snarare svält. Eller brist på essentiella aminosyror. Tror jag.
  41. Stefan Lindberg
    #89
    Han ser faktiskt rätt mager ut, i negativ bemärkelse. Hans armar är ju tunna. Han saknar den naturliga "biffigheten" för att anses vara fit i mina ögon. Bröderna Colting är fit däremot.

    Har faktiskt lite svårt att acceptera artiklar i aftonbladet och expressen som seriösa. För mycket av sensationsjournalistik och lösnummerartiklar...

  42. Lena Buhr
    Jag måste tillstå att Fredrik ser helt otroligt fräsch ut - vilken symmetri i muskler och fysik! Ja, Lyseving kommer inte ens i närheten även om det finns muskliga och vältrimmade frukterianer - tyvärr inte alltför många...

    Alltså - kan man få träffa herr Fredrik!? Å bara få vara nära en sådan härligtt frisk och sund människa. Han fullkomligt strålar....:) Good, work, colting! 🙂

  43. Aveh
    @69Hemul. Stort tack! Blev något klokare, om inte helt klar på sambanden!
  44. Lena Buhr
    Apropå alla protester mot rå mjölk: drack rå getmjölk en gång i tiden. Fler ggr. Blev aldrig sjuk. Däremot var konsistensen lite ovanlig: tjock, varm, krämig vit dryck som luktade get, hehe. Å detta drack vi på Teneriffa på 70-talet. Inga problem där inte! 🙂
  45. myran
    Människa är det enda djur som kokar, steker och processar maten på alla möjliga sätt. Och sedan tvingar sina tamdjur att äta det.
  46. Aveh
    Mjölk ses som gift av vissa forskare. Det har diskuterats på Kostdoktorn vid tidigare tillfällen.

    En sammanfattning nedan - om allt är sant eller inte vet jag inte - men det finns på nätet föreläsningar samt forskningsrapporter om vad vissa forskare anser vara negativt och farligt med mjölk - som av vissa kallas för det vita giftet (likt socker och vete). Oavsett vad man tror - själv konsumerar jag mjölkprodukter - kan det nog allt finnas en sanning i att vi som människor inte borde dricka det kornas ungar dricker, likt de inte föds upp på mänsklig bröstmjölk, då vi har behov av olika hormoner osv. eftersom vi är olika arter. Vi dricker ju inte heller mänsklig bröstmjölk annat än som spädbarn, så varför dricka mjölken som ko-spädbarnen (kalvarna) dricker?! Men visst - gott är det!

    Mjölk innehåller tillväxtfaktorn Insulin Growth Factor som är ett tillväxthormon, tillsammans med östrogen och progestoron, därför, menar vissa forskare, att om man konsumerar mycket mjölkprodukter påverkas kroppens egna hormonnivåer. När man konsumerar mjölkprodukter så konsumerar man alltså också hormoner, och överkonsumtion har kunnat härledas till prostata och bröstcancer, och en del tror att laktosen också leder till överproduktion av hormoner, vilket gynnar cancertillväxten. Överhuvudtaget är mjölkens funktion att få en att växa. Även dräktiga kor mjölkas, och dessas mjölk är full med bovint hormon och innehåller 35 olika hormoner och 11 tillväxthormoner, men också andra kor - för att de inte ska sina - så injiceras de med bovint tillväxthormon, vilket kan leda till att 50 istället för 5 liter kan mjölkas per dag. Tillväxthormonernas funktion är alltså att bidra med växt, varmed kalven fördubblar sin vikt på 6 veckor, medan ett barn tredubblar sin vikt på 1 år (genom framförallt mänsklig bröstmjölk), och medan det tar kalven mindre än 1 år att uppnå sina föräldrars storlek, tar det ett barn ca 16 år.

    Forskare menar också att mjölkprodukter kan orsaka allergier, kopplas till huvudvärk, problem med bihålorna, matsmältningsbesvär, irriterad tarm, kramper, diarrer, öroninfektioner, andningsbesvär, eksem, akne, andra hudsjukdomar m.m., samt problem med slem, då ca 50% av mjölken kan bestå av slem, och det är därför som mjölken pastöriseras, för att ta död på bakterierna, men när man gör det tar man samtidigt död på de välgörande enzymerna.

    Exv. finns det forskare som menar att för mycket mjölk urkalkar skelett, alltså motsatsen vad som brukar hävadas. Det sägs ske genom att animaliskt protein, särskilt mjölkprotein gör blod och vävnader sura och för att kunna neutralisera detta hämtar kroppen kalcium från skelettet. Exv. att Masaiifolket är den enda av 40 stammar i Kenya och Tanzania som drabbas av benskörhet, tillika är Masaiifolket de enda som äger boskap och dricker mjölk. För att få i sig kalcium, så istället för mjölk, förespråkas D-vitamin som finns i ägg och fisk, och att få i sig kalcium genom gröna bladgrönsaker, samt motion som belastar skelettet.

  47. De låter helt galet men snygg är han!
  48. Magnus
    Rå kost må vara bra för fysiken men om man skall döma utifrån hans resonemang i den här artikeln så tycks rå kost i alla fall inte stärka intellektet i någon större utsträckning.
  49. Funderaren
    Aveh, det finns forskare som hävdar allt möjligt. Vad evolutionen däremot säger är att mjölkdrickande var allt annat än gift för oss skandinavier. Men ur LCHF perspektiv bör man begränsa sitt mjölkdrickande då en liter mjölk faktiskt innehåller 50 gram kolhydrater.
  50. @ Tom skriver: #63 Men varför?

    Mat som stekts och kokts längre än nödvändigt - förlorar en hel del av sin LivsEnergi.

  51. patrik
    Intressant,

    Guyenetfilosofi driven till sin spets, ska nog ta och prova detta men kanske inte riktigt hela vägen ....

  52. Stefan
    #99
    Rå mat är inte samma som LCHF, tror inte det står någonstans att dessa mjölkdrickare kör LCHF.
  53. @Stefan - "Rå mat är inte samma som LCHF..."

    Nej - Tack och Löv !

  54. Putte
    Känner igen platsen där bilden är tagen.....Kypesjön i Borås.
  55. Aveh
    @99Funderaren.

    Självklart lägger forskare fram olika hypoteser, det är deras jobb. Det jag summerade baserar sig på flertalet olika forskares resultat.

    Personligen, skulle jag sluta med mjölkprodukter, är det absolut inte pga att det är 'för mycket' kolhydrater i, utan istället pga exv. tillväxthormonerna, laktosen som ev. leder till ökad hormontillväxt och ökad risk för cancer, problem med slem som påverkar andning, bihålorna, sätter sig på stämbanden m.m., m.m.

    När det gäller evolutionen, kan det kanske vara så att vi i norden tål mjölk bättre, samtidigt har vi också bland den största frekvensen av benskörheten - kanske ett samband som åtminstone är värt att vara öppen för (jmf med Masaiifolket som också har stor benskörhet jmft med andra stammar, de är dock längre, kanske pga mjölkens syfte är tillväxt, att kalven ska fördubbla sin vikt på 6 veckor osv.). Sen, de mjölkprodukter vi generellt pratar om är industritillverkade, och det är i och med industrin och produktionskostnader, vinstmarginaler m.m. som gör att korna, som jag nämnde ovan, injiceras med extra tillväxthormoner, för att öka produktionen, från 5 till 50 liter/dag, m.m. Mjölken liksom mjölkningen var annorlunda under evolutionen.

    Det finns flera 'dieter' som aldrig dricker mjölk - som stenålderskost m.m., och deras skäl finns bland delar av den forskning jag hänvisade till i min #96.

    Skälet till att LCHF förespråkar mjölkprodukter är väl för att de är mättande - inte att det skulle vara så nyttig mat, eller finns det något skäl som jag kanske har missat?

  56. patrik
    Buurph ... min råkostdiet började alldeles utmärkt med 6 råa ägg till lunch ... tack och lov såg ingen mig 😉
  57. Lena Buhr
    Jag håller mig dock till mina färska råa frukter & bär - det är en kost som jag just nu ialla fall mår bäst av, sen får vi se om jag trillar av pinn av alla fruktsallader och nötter! ♥

    Mjölk och gräddprodukter kanske kräver sin man. Idag får jag bara slembildningar och slemhosta av det. Men kanske hade man kunnat tåla det bättre om man var uppfödd på det från början - har ialla fall lärt mig att ingen är den andre lik - vi är på genomresa med olika erfarenheter och behov. F Colting thrives on raw meat, some of us thrive on raw fruits and veggies...

    Love & Peace 🙂

  58. #82:
    Antar att det är därför de som äter enligt exempelvis McDougall, Jeff Novick, etc bara blir fetare och fetare...
    http://www.drmcdougall.com/
  59. Vaken
    Är helt övertygad att vi människor inte ska dricka mjölk als. vi människor är de ända som dricker mjölk efter att vi slutar amma. mjölk har uppgiften att få det som är nyfött att växa och utvecklas naturligt. om man nu vill dricka mjölk så är Rå direkt från kon 10000 ggr bättre en vilken man än köper i affären.
    vill man få svaga ben och utveckla osteoporos när man blir äldre ska man fortsätta att dirka pastöriserad mjölk från affären

    det handlar inte om vad man äter utan vad man inte äter (ex) om man nu dricker mjölk för att få i sig kalcium kan man byta kalciumkälla

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av