Asiater som äter mer rött kött är friskare!

Rött kött

Asiater som äter mer rött kött verkar få mindre cancer och hjärtsjukdom. Detta enligt en helt färsk genomgång av åtta observationsstudier på området.

Kommer vi att få läsa om denna studie i tidningarna, eller är den inte politiskt korrekt nog?

Ledsen T Colin Campbell och alla veganer som citerar från hans bok ”The China Study”. Detta kan bli svårt att bortförklara. Game over?

PS

Naturligtvis bevisar inte denna studie att kött skyddar mot sjukdom. Detta handlar som vanligt bara om osäkra statistiska samband. Men det är betydligt mer omfattande och opartiskt analyserad statistik än den som boken ”The China Study” baserar sig på.

Tidigare om vad kött gör för din hälsa

 

23 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Zepp
    Och svenskar som äter fett blir allt sjukare.. om man skall tro Maj-Lis Helenius!

    "Trendbrott. Stroke och hjärtinfarkt ökar hos unga män och kvinnor i Sverige. En förklaring kan vara att fettintaget har stigit kraftigt under de senaste tio åren. Populär fettdiet kan ge höga blodfetter som skadar blodkärlen och ökar risken för blodproppar, skriver läkare och professorer."

    http://www.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkh...

    Hon är snart som en gammal skiva som hakat upp sig!

    Svar: #4
    Läs vidare →
  2. Börje Wringhed
    Och svenskar som äter fett blir allt sjukare.. om man skall tro Maj-Lis Helenius!"Trendbrott. Stroke och hjärtinfarkt ökar hos unga män och kvinnor i Sverige. En förklaring kan vara att fettintaget har stigit kraftigt under de senaste tio åren. Populär fettdiet kan ge höga blodfetter som skadar blodkärlen och ökar risken för blodproppar, skriver läkare och professorer."http://www.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkh...Hon är snart som en gammal skiva som hakat upp sig!

    Slog precis upp DN på nätet och det första som slog mig var att "undrar hur länge det dröjer innan detta kommer upp hos kostdoktorn?"

    Knappt två timmar...

    Man undrar vad dessa läkare och så kallade forskares agenda är.

    Från artikeln:
    "Årsrapporten 2013 från Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut visar att antalet kvinnor och män i åldern 35–44 år som drabbas av stroke ökar. Hjärtinfarkt hos unga kvinnor ökar också. Det är främst individer med kort utbildning som drabbas. Denna oroande utveckling manar till eftertanke."

    Individer med kort utbildning? Ja och var finner vi de flesta skräpmatskonsumenterna och rökarna?
    Kanske dags att utbilda "pöbeln"?

    "Ensidig fokusering på sockret skymmer det hälsovådliga som nu sker. En okritisk och dåligt vetenskapligt underbyggd rekommendation som uppmuntrar till att äta mera animaliska fetter och protein, leder till stigande kolesterolnivåer och en ökad risk för hjärtkärlkatastrofer. "

    Att DN är så ruttna att de låter sig publicera detta utan något annat underlag än Hellenius anekdoter och antaganden gör att jag överväger sluta läsa skiten. Men jag läser ju aftonbladet fortfarande så det är knappast troligt.

    Läs själva och begrunda.

    Svar: #6
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Krasse
    Statistiken är väl knappast osäker? Däremot finns det begränsningar i vad en cohort-studie kan visa, vilket är något helt annat än osäker statistik. RCT har sina begränsningar också, det innebär ju inte att alla RCT bygger på osäker statistik. Märkligt resonemang du för.

    För övrigt kan prospektiva cohorter, om designade på rätt sätt, vara lika bra som en RCT. I alla fall om man får tro SBU.

  2. Zepp
    Och svenskar som äter fett blir allt sjukare.. om man skall tro Maj-Lis Helenius!

    "Trendbrott. Stroke och hjärtinfarkt ökar hos unga män och kvinnor i Sverige. En förklaring kan vara att fettintaget har stigit kraftigt under de senaste tio åren. Populär fettdiet kan ge höga blodfetter som skadar blodkärlen och ökar risken för blodproppar, skriver läkare och professorer."

    http://www.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkh...

    Hon är snart som en gammal skiva som hakat upp sig!

    Svar: #4
  3. Rickard Carlsson
    Krasse: Jag tror Doc försöker förenkla för människor som saknar akademisk utbildning i metod och statistik och menar att det är svårt att dra några starka slutsatser utifrån det statistiska sambandet på grund av studiens design.

    Sedan så finns det ju många icke experimentella designer som är starka, men att en prospektiv kohortstudie skulle vara i närheten av RCT är ju antingen rent önsketänk eller så syftar man på vissa specifika sammanhang. Jag kan dock inte när det gäller kost komma på ett enda sammanhang där en prospektiv kohortstudie är särskilt stark faktiskt. Inte ens naturliga experiment som att man ändrat riktlinjer i vården är särskilt övertygande eftersom de får så breda effekter. Om man säger till folk att äta mindre fett så börjar de även röka mindre etc., hela paketlösningar och man vet aldrig vad som fungerar i det. Och inte heller vet man om NÅGOT fungerar eller om det bara är att man gör en förändring som är effekten.

    Men du får gärna ge exempel på en effektiv design inom kost och hälsa som är lika stark som RCT. Det hade varit mycket intressant att få höra om. Notera att jag INTE är sarkastisk, utan genuint intresserad. RCT har sina begräsningar också så klart och det finns många kreativa designer som är starka.

  4. Börje Wringhed
    Och svenskar som äter fett blir allt sjukare.. om man skall tro Maj-Lis Helenius!"Trendbrott. Stroke och hjärtinfarkt ökar hos unga män och kvinnor i Sverige. En förklaring kan vara att fettintaget har stigit kraftigt under de senaste tio åren. Populär fettdiet kan ge höga blodfetter som skadar blodkärlen och ökar risken för blodproppar, skriver läkare och professorer."http://www.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkh...Hon är snart som en gammal skiva som hakat upp sig!

    Slog precis upp DN på nätet och det första som slog mig var att "undrar hur länge det dröjer innan detta kommer upp hos kostdoktorn?"

    Knappt två timmar...

    Man undrar vad dessa läkare och så kallade forskares agenda är.

    Från artikeln:
    "Årsrapporten 2013 från Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut visar att antalet kvinnor och män i åldern 35–44 år som drabbas av stroke ökar. Hjärtinfarkt hos unga kvinnor ökar också. Det är främst individer med kort utbildning som drabbas. Denna oroande utveckling manar till eftertanke."

    Individer med kort utbildning? Ja och var finner vi de flesta skräpmatskonsumenterna och rökarna?
    Kanske dags att utbilda "pöbeln"?

    "Ensidig fokusering på sockret skymmer det hälsovådliga som nu sker. En okritisk och dåligt vetenskapligt underbyggd rekommendation som uppmuntrar till att äta mera animaliska fetter och protein, leder till stigande kolesterolnivåer och en ökad risk för hjärtkärlkatastrofer. "

    Att DN är så ruttna att de låter sig publicera detta utan något annat underlag än Hellenius anekdoter och antaganden gör att jag överväger sluta läsa skiten. Men jag läser ju aftonbladet fortfarande så det är knappast troligt.

    Läs själva och begrunda.

    Svar: #6
  5. KP
    Fast jag bor i Asien och jag har läst fler rapporter om att rött kött leder till ökade fall av IBS tarmsjukdomar.
  6. Pingo
    Jag såg att Aftonbladet hade en liknande artikel http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17224608.ab och såg att Maj-Lis Hellenius var inblandad. Det kan inte vara lätt för en professor som låst in sig helt i sin uppfattning.

    Det här handlar tydligen om människor vars hela världsbild bygger på fettets farlighet och som inte kan acceptera något annat.

    Svar: #7
  7. Börje Wringhed
    Detta med att världsbilden rasar är något som kännetecknar många andra sekter när det kommer till revision av kunskap. Jag har under många år följt en debatt på nätet med en hare krishna-medlem. Han är så fast i övertygelsen att jorden är universums mitt och att vi lever i ett ägg. Skulle han acceptera den numera inte ifrågasatta kunskapen om att jorden inte är universums mitt så skulle ju hela hans liv rasa. Han har ju byggt upp sin identitet och hela sitt liv på detta. Kanske gått från utstöttt och identitetslös till att vara en i gänget. Att ta detta väck skulle rasera allt detta.

    Samma sak med Hellenius. Åratal av anslag och goda levnadsvillkor som bygger på felaktig kunskap skulle rasera framtiden om det reviderades. Varför skulle hon få mer anslag om det hon tidigare trott på och fått pengar för inte stämmer? Varför skulle de då fortsätta betala henne om det finns andra som redan är på fronten med den "nya" kunskapen? Det är prestige och det är pengar. Sant och ganska unket.

    Detta med föråldrade kunskaper och galna påståenden återfinner man även på lägre nivåer där till exempel Anna Skipper fick några pungsparkar i Aftonbladet för att hennes påståenden i hennes program var helt uppåt väggarna. Hittar inte länken just nu men det var fasansfull läsning med tanke på att hon fick duktigt betalt för sina program.

  8. Peter S
    För att få till en förändring i en organisation så krävs det som oftast pensionsavgångar. 😉
  9. Helge
    Utan kontrollgrupp KAN man INTE fastslå orsakssamband. Det är elemeta. Visst kan en del gissa rätt helt utan vetenskapliga undersökningar, men det är då fortfarande inte bevisat.

    Därför måste man vetenskapligt bevisa ett orsakssamband. Finns det undantag i viss mån. Det är de metoder IARC använder. Alltså vad det gäller cancerrisker eftersom man inte avsiktligt kan utsätta människor för cancerrisker. Men då måste man använda djurförsök m.m. Men det blir i slutändan änndå en bedömning, och då måste det vara OBEROENDE forskare, för industri-styrd forskning är inte pålitlig.

    Ett exempel. IARC har visat att det finns en dosrespons mellan användning av mobiltelefoner och vissa cancer former, och då behövs det mer forskning för att säkerställa sambandet. Dosrespons är en stark indikation på orsakssamband, men mer forskning behövs.

    Vad gör industrilobbyisterna då? Ett exempel.professor Anders Ahlbom blev petad från IARC, för att han är lobbyist för mobilindustrin. Se : http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-mobilexpert-utreds_6204741.svd men även http://torbjornsassersson.com/2011/05/journalisten-mona-nilsson-avslo...

    Vad gör lobbyisten Ahlbom då ? På en video med finska forskare ses Ahlbom förespråka att
    man skall minska forskningen om mobiltelefonens hälsorisker!

    Vilka effekter får det om det genomförs? Det kommer att ta längre tidinnan sambandet är tillfredställande utrett, och rimligtvis kommer det att dröja längre än mobiltelefonerna har en acceptabel säkerhet.
    Så industri lobbyistrena ägnar sig åt en otroligt cynisk verksamhet,
    så Pfizer professorn Ma-jlis Hellenius är inte ensam.

  10. NillaK
    Kan ju också bero på att asiaterna inte äter spannmål, socker och mjölk. 🙂
    Svar: #12, #13
  11. Christina GVA
    Medhàller NillaK!!!!!

    Plus att vissa omràden är helt eller nästan vegetarianer pà grund av budget eller religösa anleningar.

    Dà är det ju helt uppenbart att även en liten mängd rött kött ger en bättre hälsa eftersom de som äter envegankost kan ofta få näringsbrister som B12, järn, zink, omega 3 etc...!

    NillaK

    Idag 11:38 1

    Kan ju också bero på att asiaterna inte äter spannmål, socker och mjölk. 🙂

  12. Ronyn
    Asiater äter inte spannmål eller socker? Hur menar du nu? Det stämmer ju inte alls?
  13. Traxy
    Om nudlar inte innehåller spannmål, vad är de då gjorda av? För att inte tala om allt ris de äter? Liksom, what?
  14. Christina GVA
    Traxy,
    Jag tror NillaK tänkte pà bröd/vetemjöl när hon skrev inlägget.
    Mànga nudlar är gjorda av ris.
    Stryk spannmàl om det känns bättre och koncentrera pà socker och mjölk.
    Viktigt är att tänka pà deras portioner gentemot vàra...
  15. carina
    Asiater mest ris grösakero strimmlat kött t mest. man kan hålla sig till 500 gr rött kött i veckan så får man i sig det protein man behöver utan att bli sjuk
    Svar: #16
  16. Henric
    när det gäller asiater så har jag fått uppleva en del!

    de som jag har fått lära känna äter lätt 300 gram ris till lunch och lika mycket på kvällen, de kan även äta det till frukost, vilket blir närmare ett kg ris om dagen. pratar vi kolhydrater så blir det minst mer än 500 gram varje dag bara från ris.

    De jag har träffat har varit väldigt smala, dock ha de alla haft samma problem, ont i magen varje morgon, finnar i ansikte, balongmage märkbar trötthet en timme efter matintag.

    när dom ätit som mig och uteslutit ris, bröd, etc, så har de ej längre ont i magen, finnarna försvinner och balongmagen försvinner.

    i övrigt tillsammans med mig, finns där ingen läsk eller söta drycker förutom vatten och vin.

    däremot är dom fettskrämda, dom vill gärna torka av flottet från bacon, eller annat som är stekt i smör. men dom är smala och kan äta mat oändligt mycket mer än vad jag mäktar med. stora skillnaden som jag märker från mig själv framför allt är att de äter extremt sakta.

    intressanta är att dom jag känner och som har provat att äta som mig mår bättre och slutar att få kramper i sina magar och deras platta mage förblir platt!

  17. Ellen
    Jag tycker detta är så ful vinkling så att det är inte sant. Tyder på en fullkomlig inkompetens om hur den ekonomiska utvecklingen sett ut i stora delar av Asien.

    Anledningen till att asiater som äter mer kött är friskare är för att de som äter kött är de som har råd att äta kött. Köttkonsumptionen har fullkomligt exploderat i t.ex. Kina, eftersom de har en växande medelklass.

    Att bli rikare innebär ett längre liv.

    Att försöka hänvisa detta till någon sorts diet el. dylikt är direkt korkat. Bara för att ni tycker er diet fungerar betyder det inte att ni behöver på ett fundamentalistisk, oupplyst sätt försöka hitta bevis där de inte finns.

    Klassklyftor är vad som skapar för tidig död, LCHF är en diet för de priviligerade.

    Svar: #18, #20
  18. Jag tycker detta är så ful vinkling så att det är inte sant.

    Haha, vem är det som vinklar? 🙂

    I inlägget ovan står bara fakta om vad studien visar. Jag hittar inte på några förklaringar till fynden.

    Du däremot berättar en liten historia ("Anledningen till att...") och får det att låta som att din historia måste vara sanningen.

  19. Christina
    Ellen,

    Låter lågiskt det du skriver.

    Asien är också ett för stort område att kunna hänvisa till gällande generella matvanor samt hälsa.

  20. Gustav
    " Anledningen till att asiater som äter mer kött är friskare är för att de som äter kött är de som har råd att äta kött "

    Alltså .. kanske friskare pga att dom äter mer kött ! Glad att du håller med ! 😉

    Ekonomiska förutsättningar var det ju inte tal om här ...

  21. Ange
    Asiater gillar visst spannmål (nudlar ju). Speciellt i norra Kina är det en stapelvara och traditionellt sett har dessa även en grövre kroppsbyggnad. Många älskar sött och socker. Däremot har jag tänkt på att en kaka är ingenting som man äter som efterrätt, utan man äter t.ex. en tårtbit istället för mat.
    Mycket mat är friterad i riktigt kass olja (som emellanåt även är föremål för lurendrejeri). Och bröd, vitt och fluffigt och är det toast så gärna japanskt sådant som är... sötad. Bröd och mjölk är en produkt från väst, som man ser upp till och vill gärna visa att man äter/dricker.

    Men visst, asiater blir bara längre och längre (tycker jag iaf). Och vissa tjockare och tjockare (tycker mig se skillnad efter 7 år i Asien).

    Men vad jag älskar med Asien är den lilla lilla godishyllan, istället för en halv butiksvägg full med Sveriges fördärv, lösgodis! (det är verkligen tragiskt. bort bort bort, hade hellre sett mat i matbutiken och godis på kiosken och då INTE för 5.95/hg)

  22. Michael
    En studie säger inte allting. Det finns otaliga studier som visar att rött kött är farligt, och nu finns det tydligen EN studie som säger att rött kött är ofarligt - och genast invalideras alla andra studier? Nja, jag håller inte med om logiken.
  23. Daniel
    Nu verkar denna tråden död sedan länge men om man söker på forskaren i fråga så är många av hans forskningsprojekt stödda av beef and pork industrin. Testa o söka på hans namn så kommer många av den ha finansiellt stöd från den industrin och det borde väcka en tanke till vad slutresultat skulle antas bli. Jag har svårt att se att en forskare som har stöd av kött industrin inte finner att kött inte är dåligt eller rent ut sagt är bra.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av