Åses formfranska à la LCHF

Formfranska à la LCHF

Formfranska à la LCHF

Vi bjöd in Åse Falkman Fredrikson, som delar med sig av 10 recept från sin senaste bok Ät och njut! Hon är kostrådgivare, kokboksförfattare, inspiratör och receptkreatör och driver toppbloggen 56kilo.se som dagligen inspirerar tusentals till bättre hälsa och ett gladare liv.

Ät och njut! är Åses tredje bok. Vi lämnar över ordet till Åse:

Falkman Vill du må ditt bästa? Njuta av maten du äter och veta att den skapar en hälsosam vikt, en lugn mage, bättre sömn och mer ok? Har du försökt viktminska men inte lyckats?

Vill du bli inspirerad och motiverad, få en boost och smarta verktyg? Du kanske vill äta hälsosamt, glutenfritt och sockerfritt och inte tumma på smaken. En bok för alla som vill bli motiverade till en sundare livsstil utan pekpinnar, stränga dieter och hårda träningsdiscipliner.

Vidare till recept och näringsberäkning:

Formfranska, 24 skivor

Det här receptet blir ett utmärkt formbröd. Jag brukar ibland göra halva satsen i mindre form och sedan skära brödet på längden, så blir det även fina landgångsskivor till räkmackor!

bröd

Ingredienser, 24 skivor/12 portioner

6 ägg
5 dl yoghurt, fetthalt 10 %
125 g smör
4 dl mandelmjöl
4 dl pofiber
4 msk psylliumfröskal (fiberhusk)
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
vallmofrön

Så här gör du
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna.

2. Vispa äggen pösiga (det tar en stund). Smält smöret. Vispa ner smör och yoghurt i äggen och rör till sist ner blandningen av de torra ingredienserna. Låt degen svälla i 10 minuter.

3. Smörj en form eller klä med bakplåtspapper, klicka ut degen. Pensla med mjölk och strö vallmofrön över. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter (innertemperatur 90 grader).

4. Känn efter med sticka att brödet är klart. Låt gärna brödet stå kvar på eftervärme i en kvart.

Mer



Supersmoothie à la LCHF

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

27 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Helena W
    Hej Sigurd! Om man vill baka eller köpa bröd är självklart en smaksak. De flesta bröd i handeln innehåller ju gluten och vill man undvika det kan det vara idé att baka själv (fast visst finns det goda glutenfria bröd att köpa också). Många som äter enligt lchf anser att bröd inte ska ingå i mathållningen och låter då helt enkelt bli att äta det. Själv tycker jag det är väldigt roligt att baka så därför gör jag det allt som oftast. En stor fördel med att baka så kallat lchf-bröd är att det går MYCKET snabbare än att baka traditionellt bröd som oftast ska jäsa i flera omgångar. Så för mig är det inte slöseri med tid att baka utan det är kvalitetstid! Gott blir det också! Och jag tror det är fler än du tror som tar sig tid att baka...
    Svar: #14
    Läs vidare →
  2. Hjopek
    Nyttigt? Nej LCHF? Nej

    1 dl havregryn = 20 g kolhydrater
    1/2 dl Universalbakmix (Urtekram ) = 36 g kolhydrater
    Blir minst 56 g kolhydrater...

    Ingredienser Universalbakmix (Urtekram )

    Fullkornsrismjöl*, rismjöl*, teffmjöl*, majsgryn*, loppfröskal*.
    * = Ekologisk.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Linda Assarsson
    Jag bakar en massa, det är så gott med nybakt!

    Alltsomoftast glutenfritt och sockerfritt!

    De här frallorna fick agera bröd till mina lunchburgare igår..

    http://lindaassarsson.blogg.se/2015/june/lunch-a-la-skapsrensning.html

    Alltså..
    Enkelt, gott, snabbt och nyttigt 🙂

    Svar: #2
  2. Hjopek
    Nyttigt? Nej LCHF? Nej

    1 dl havregryn = 20 g kolhydrater
    1/2 dl Universalbakmix (Urtekram ) = 36 g kolhydrater
    Blir minst 56 g kolhydrater...

    Ingredienser Universalbakmix (Urtekram )

    Fullkornsrismjöl*, rismjöl*, teffmjöl*, majsgryn*, loppfröskal*.
    * = Ekologisk.

  3. Frida
    Något förvirrat recept. "Frukostbullarna går att göra formfranska av"- vilka frukostbullar??? Receptet verkar handla om formfranska? Och ska man både smöra formen och klä den i papper, varför då? Och varför står inte vallmofrön i listan över ingredienser? Suckar.
    Svar: #4, #5, #7
  4. jala
    Verkar vara en tendens vid matlagningsrecept att det råder stor förvirring bland ingredienserna.
    Frida,du fick en tumme för din kommentar.
  5. Inger L Swanberg
    Frida,

    Satte in vallmofrön i ingredienslistan. "Frukostbullar" syftade på tidigare recept hos Åse. Tog bort det.

    / Inger Swanberg
    Team Kostdoktorn

  6. Nahiri
    Är det någon som vet ifall det fungerar att rosta detta bröd? Blir det frasigt då?
  7. Therese
    Frida, pappret fastnar och ligger bättre i formen om man smörjer innan, prova och se ??
  8. Frida
    Varför kan man inte bara smöra, det funkar ju med de flesta andra recept?
    Svar: #9
  9. Inger L Swanberg
    Frida,
    Man kan smöra ELLER använda bakplåtspapper.

    / Inger Swanberg
    Team Kostdoktorn

  10. hemul
    Nä, man skulle ju smöra och använda bakplåtspapper. 😛
  11. Sigurd
    Slöseri med tid att baka à la LCHF-Åse kan det tyckas vara för
    merparten moderna människor med tidsnöd överst på agendan.

    Eftersom det i många livsmedelsbutiker redan finns formfranskor
    att köpa, som är hälsookej och mer prisvärda än Åses tidsödande
    variant, så blir det en enkel affär för många människor mitt i livets
    tidsbegränsade (stundom) virrvarr att skippa LCHF-Åses tidsödande
    bakningskrusiduller - till förmån för ett snabbt inköp av en minst
    lika nyttig formfranska i den lokala mataffären.

    Att sedan LCHF-Åse troligen menar väl, och tydligen bevisligen har
    en populär blogg, förtar på inget sätt faktumet att det är en bråkdel
    av vanligt folk mitt i livet som kan unna sig den tidsödande "lyxen"
    att spilla tid på att ingå i, exempelvis; Hela Sverige bakar = nonsens.

    Slutsats? Ja, slöseri med tid till minusnytta för de flesta att baka à la
    LCHF-Åse. Spara tid och köp en nyttigare och billigare formfranska
    i den lokala mataffären.

    Svar: #12
  12. Helena W
    Hej Sigurd! Om man vill baka eller köpa bröd är självklart en smaksak. De flesta bröd i handeln innehåller ju gluten och vill man undvika det kan det vara idé att baka själv (fast visst finns det goda glutenfria bröd att köpa också). Många som äter enligt lchf anser att bröd inte ska ingå i mathållningen och låter då helt enkelt bli att äta det. Själv tycker jag det är väldigt roligt att baka så därför gör jag det allt som oftast. En stor fördel med att baka så kallat lchf-bröd är att det går MYCKET snabbare än att baka traditionellt bröd som oftast ska jäsa i flera omgångar. Så för mig är det inte slöseri med tid att baka utan det är kvalitetstid! Gott blir det också! Och jag tror det är fler än du tror som tar sig tid att baka...
    Svar: #14
  13. Åsa
    För två år sedan provade jag att baka LCHF-bröd med nötmjöl. Det slutade med att halsen svullnade och kliade. Nu bakar jag eget bröd med ekologiskt rågmjöl och långa jästider. Det fungerar bättre för mig.
    Svar: #21
  14. Sigurd
    Grattis till din kvalitetstid med baken, Helena W!

    Samtidigt får det ses som mer eller mindre totalt
    sannolikt att det är exakt något under 8% av landets
    innevånare, i bakbar ålder, som har förmånen att
    spilla tid på bakningskrusiduller, annat än i mer eller
    mindre föga genomtänkta undantagsfall.

    För din del önskas lycka till med fortsatt sunt bakande.

    Svar: #16
  15. Nahiri
    Jag fann vist svar på min fråga alldeles själv. På Åses blogg i inlägget med formfranskareceptet skriver hon följande:
    "Bullarna blir lite luftigare än brödet men det blir ett perfekt bröd för rosten!"
    Måste testas!
  16. Cavewoman
    Sigurd, du är inne på en lågkolhydratsblogg! Här äter ingen färdigköpt formfranska med vetemjöl/gluten. LCHF/Paleo innebär att man skippar hel/halvfabrikat och tillverkar det mesta själv, då måste man prioritera matlagningen. Detta brukar belöna sig i stora hälsovinster. Vissa har inte lust med detta tittar hellre på tv och äter "Svenssonkost".
    Svar: #17
  17. Sigurd
    En hälsofara med en LCHF-diet kan det långsiktigt
    sett inte uteslutas att bevisligen vara. Det kan komma
    att slutgiltigt fastställas att de över tid mest bestående
    hälsovinsterna för överviktiga och feta människor är
    grundade i det möjligen kommande självklara med:

    En energireducerad kost med fokus på minsta möjliga
    mängd fett, av kolhydrater som långsamt tas upp av
    tarmen, och därtill en anpassad mängd äggviteämnen,
    vatten och motionerande härtill.

    Svar: #18
  18. Cavewoman
    Låter som tallriksmodellen som du beskriver, jobbar du på SLV?
  19. hemul
    Nä, inte ens de maskinöversätter svenska till tyska till franska och tillbaks till svenska igen för sina publikationer. Jag antar ivf att någon sådan procedur ligger bakom de där märkliga texterna.
  20. Vera
    När ska man fatta att LCHF står för LOW carb HIGH fat. Inte NOLL kolhydrater alltså. Är så fruktansvärt less på alla som skriver - "Men de är ju inte Lchf, de finns ju havregryn i" Det är en sak om man skriver STRIKT lchf. Då kanske man kan klaga om det finns havregryn i receptet.

    För mig är lchf att dra ner på kolhydraterna. Bli mätt på bra mat och UNDVIKA vetemjöl, socker och margarin som förstör våra kroppar. Allt som bygger på att man ska dra ner på kolisarna, och istället äta sig mätt på riktigt mat - det är LCHF. Det är iallafall vad man får upp på Wikipedia om man söker på Lchf. Sedan kan man ju såklart välja att vara mer eller mindre strikt. Men blir ju inte mindre lchf för det.

  21. MarleneS
    Själv fungerar det bättre med nöt-och/eller mandelmjöl för min del när jag bakar.
    Annars slutar det med svullen ond mage.
    Annan kroppsdel som drabbas men minst lika obekvämt. ;P
  22. Ann Kristin
    Om Sigurd hängde lite mindre här skulle han hinna baka massor 😉
  23. Caroline
    Hej alla glada baksugna 😉
    Är det någon som vet om det blir ETT bröd av detta? Får det plats i en "vanlig" brödform?
    (känns som det är så mycket ingredienser) ( alltså volymmässigt...)
    Tycker i alla fall det låter supergott och ska absolut prova!
    För övrigt är det OFTA jag går in på 56kilo-bloggen och hittar bra recept 🙂
  24. Gunilla Zether
    Bakar allt mitt matbröd sen många år tillbaks. Mycket märkligt snabb-bröd som inte ens ser gott ut. Bröd ska bakas på mycket längre tid och gärna på surdeg. Mycket mer fibrer och spännande mjölsorter. Lång jäsning och mycket kärlek. Skulle aldrig baka detta bröd.
  25. Irene
    Är jätteglad över att det finns bröd a la LCHF. Men frallan blev inte bra. Funderar om du använder varmluftsugn för jag bakade något annat men fick grädda på dubbel tid. Tur nu att frallan går rosta, så jag räddade lite av den i alla fall
  26. Anna-Karin
    Bakade mitt första mjuka LCHF bröd igår. Dock inte Åses utan ett "Vörtbröd" med följande innehåll:
    Vörtbröd, 1 limpa
    200 g linfrön, hela eller krossade
    2 msk fiberhusk
    2 tsk bakpulver
    1 tsk malt pomeransskal
    1 tsk mald kardemumma
    1 tsk mald ingefära
    0,5 tsk mald kryddnejlika
    1,5 tsk salt
    1 dl russin (ca 60 g)
    6 ägg
    250 g kvarg 10%
    2 dl vatten
    Resultatet blev ett rätt vackert bröd. Smaken är okej men konsistensen gör mig kräkfärdig.
    Jag kan inte äta det.
    Är alla mjuka bröd som gummislem?
    Eller finns det något som faktiskt är lite att tugga på?
    Tips mottages tacksamt för det här åkte rätt i soporna.
  27. nora
    Hej kan man byta mandelmjöl till kokosmjöl.Med tanke på allergier.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av