Årets trend: Paleokost

Paleokost – eller stenålderskost – verkar slutligen vara på väg att bli riktigt populär i Sverige.

Enligt Google Trends är LCHF visserligen fortfarande den klart populäraste sökningen inom kost/vikt/hälsa. Men nu i år tar även Paleo steget upp till en av de populäraste kosthållningarna, vilket säkert är utmärkt för folks hälsa.

Paleo och (liberal) LCHF har stora likheter. Den svenska varianten av LCHF har sedan början varit inspirerad av samma evolutionära tankegångar och riktig mat. Paleo innebär dessutom automatiskt mindre dåliga kolhydrater när allt processat, allt rent socker och allt spannmål försvinner.

Så vad är Paleo? Härom året gjorde jag en intervju med en av de verkliga experterna på området, professor Loren Cordain, där han förklarar hela bakgrunden. Cordain publicerade redan 2002 boken The Paleo Diet – långt innan sådan mat blivit våldsamt populär i USA under de senaste åren.

Se hela intervjun

Ovan kan du se ett utdrag. Hela intervjun Ät som din förfader är 52 minuter lång och kan ses på medlemssidorna (gratis test en månad) och är naturligtvis textad på svenska.

Professor Loren Cordain förklarar där hur vi kan undvika moderna sjukdomar genom rätt kost. Här är innehållsförteckningen:

Innehållsförteckning:

   1:01  Varför är paleokost så populärt?
4:12  Näringslära är tillämpad evolutionsbiologi
6:46  Stenåldersmänniskor i rymdåldern – konsekvenser för hälsan?
12:37  Skivepitelcancer och kost
16:49  Är paleokost lågkolhydratkost?
20:37  Svårt att bli överviktig utan artificiell mat
22:45  Cordain ändrade uppfattning om mättat fett
27:00  Vegankost och vegetarisk kost är i längden dödligt
30:42  Zinkbrist över natt
37:33  Varför är inte mejeriprodukter bra för oss?
44:31  Läckande tarm – kronisk inflammation
50:12  Det viktigaste att tänka på när man lägger om kosten?

 

Om videon: Inspelad april 2012.
Kamera, ljud, ljus, klippning, intervjuare: Andreas Eenfeldt.
Undertext september 2014: Emilia Granelli, Inger Swanberg.
Över 247 000 visningar på YouTube.

Mer

Nystartsguide!

Mer video

Birgitta HoglundAnn Fernholm

Mark SissonCarb-Loaded

 

26 kommentarer

Toppkommentarer

  1. I Like Neil Young
    Bättre äta som Paleo än Paolo...:)
    Läs vidare →
  2. Inger L Swanberg
    Det evolutionära perspektivet är en faktor, men kanske inte ett avgörande argument i sammanhanget. Avgörande är däremot vad kroppen gör med det vi äter. Detta gör kroppen oberoende av vad vi tycker att den ska göra.

    Dagens paleokost baseras på modern forskning som på biokemi-nivå visar HUR spannmål, och annat som inte ingår i paleokost påverkar kroppen. Man utesluter ämnen som skadar kroppen på olika sätt, t.ex. genom inflammation och inte minst aktivering av immunförsvaret till autoimmunitet och kroniska besvär. Hälsovinster kan man prova på sig själv utan att läsa studier, och eventuellt upptäcker man då att de besvär man alltid har haft inte skulle vara där. Det som man trodde var normalt och oundvikligt.

    Mycket riktigt vore det märkligt om det hade funnits EN paleokost på stenåldern. Tropikerna och Norden har inte riktigt samma utbud.

    Vi kanske inte vet vad man åt för mycket länge sen, men vi vet ganska noga vad man INTE åt.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Sven-Ingvar
    Paleo är väl LCHF utan mjölkprodukter och med en del frukt på menyn.
    Svar: #3
  2. Tora
    Oslo har fått Brasserie Paleo i Hotel Rosenkrantz http://www.brasseriepaleo.no
    Super mat og spennende råvarer som torskeskinn og jordärtskocka! Men restauranten mangler fortsatt alternativ til brød og utvalget av desserter er for dårlig. Det jobber mange svensker på norske restauranter, også på Brasserie Paleo, de vet hva LCHF er, det gjør ikke norske servitører.
  3. Maria Jonsson
    Paleo är väl LCHF utan mjölkprodukter och med en del frukt på menyn.

    Jag har läst att paleo innebär mycket frukt och lite fett.

    Högfettkost och frukt går väl inte så bra ihop?

  4. I Like Neil Young
    Bättre äta som Paleo än Paolo...:)
  5. Birgitta Höglunds mat
    Högfettkost med en del frukt tillsammans med maten går riktigt bra, tycker jag.
    Har ätit LCHF/Paleo i snart två år (LCHF i sex år) och är starkare och piggare än på många år.

    Här den beskrivning av min matfilosofi som inledde bloggandet på min (numer nedlagda) Paleo-blogg för i dagarna precis 1 år sen.

    https://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/om/

    Där finns ca 200 gluten- och mejerifria LCHF/Paleo-recept att botanisera bland.
    Fått väldigt många kommentarer senaste året från andra som upplevt liknande positiva effekter på att kombinera de båda kostmodellerna.

    Jag äter fortfarande samma typ av kost men skriver sen ½ år på min gamla blogg igen, då den trots 2½ år utan uppdateringar fortfarande behöll platsen som en av landets mest välbesökta matbloggar.
    Välkommen att titta in på någon av bloggarna om du vill ha goda mattips, har 18 år som kock i bakgrunden så det är väl sammansatta recept både smak- och näringsmässigt 🙂

    http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/

    Svar: #6
  6. Michael
    Intressant läsning, som alltid.
    Tråkigt bara att du åsyftar till periodisk fasta som "ett snabbt sätt att banta". När det i själva verket handlar om återgången till ett naturligare sätt att leva. Periodisk fasta är precis lika lite "blixtbantning" som LCHF- och Paelolivsstilarna.
  7. Birgitta Höglunds mat
    Tack, Mikael och du har rätt. Jag har tagit bort det i texten nu.
    Jag vet mer om periodisk fasta idag än då jag skrev de raderna. Då för ett år sen var det en hel del inom LCHF-världen som använde periodisk fasta just för att snabbare gå ned i vikt, men nu har mer hälsofördelar kommit upp i ljuset istället 🙂

    Jag har själv kört med periodisk fasta utan att veta om det, 14:10 funkar riktigt bra för mig. Läst på en del om det och det ska vara en fastemetod som passar oss kvinnor särskilt bra.
    http://www.marksdailyapple.com/women-and-intermittent-fasting/

    Svar: #8
  8. Michael
    Härligt att läsa! Känns jättebra att en så stor kost- och hälsoprofil som du hjälper till att stödja/sprida de stora hälsovinster som ofta går att få via periodisk fasta. Samt att det fungerar bra för dig själv också såklart! (Kan ju även passa på att tacka så mycket för alla inspirationsbristande måltidstillfällen du hjälpt till att rädda under min tid med LCHF. Uppskattat!)
  9. Birgitta Höglunds mat
    Tack igen, vad glad jag blir av din kommentar, Michael!
    (Förlåt felstavningen av ditt namn i förra kommentaren...)

    Det känns så bra om jag kan hjälpa fler att hitta vägen till en bättre hälsa och matlagningsglädje genom att dela med mig av mina matkunskaper 🙂

  10. Inger L Swanberg
    Instämmer i att paleo inte alls behöver innebära en massa fruktätande, eftersom paleo inte definierar kolhydratsnivå. Den väljer man själv utefter sina egna förutsättningar och önskemål. Man kan lika gärna äta LCHF-paleo. Mejerifri LCHF.

    Däremot utesluter Paleo helt skadliga substanser som bl a finns i spannmål, vegetabiliska oljor från frön, baljväxter och mjölkprodukter, baserat på att de är inflammationsdrivande, immunogena och/eller hämmar näringsupptaget. Man utesluter alltså Finn Crisp med motiveringen att immunogena proteiner är skadliga även i små mängder, alldeles oavsett kolhydratmängd.

    Svar: #12
  11. Birgitta Höglunds mat
    Tack, Inger, en mycket bra definition på LCHF/Paleo-kosten, det är precis så där jag försöker tänka och leva 🙂
  12. Maria Jonsson
    Att välja själv kräver kunskap och förmåga att lyssna på kroppen. Fördelen med ett definierat koncept är att människor kan äta enligt ett sådant utan att lägga en massa tid på att skaffa sig den kunskap som annars krävs.

    Om en person som endast vill följa ett färdigt koncept läser på ett ställe att definitionen ser ut på ett visst sätt och sedan hittar en helt annan definition på ett annat ställe och kanske ytterligare varianter då kan det bli förvirrande. Det finns många sammansättningar av livsmedel som funkar om man vill äta hälsosamt men sätter man ett namn på en viss sammansättning så bör man vara någorlunda överens om vilka livsmedel den innehåller.

    Så här definierar Staffan Lindeberg paleolitisk kost

    Ät/drick obegränsat av
    • magert kött, gärna naturbeteskött eller vilt, fisk, skaldjur
    • grönsaker, rotfrukter
    • frukt (färsk och torkad)
    • kranvatten
    Ät/drick i begränsad mängd (om så önskas)
    • ägg (ett per dag)
    • nötter, särskilt valnötter (i andra hand mandel)
    • potatis (högst 2 medelstora per dag)
    • lingonsylt, thai-ketchup etc. (högst 2 msk per dag)
    • rapsolja, olivolja (högst 1 msk per dag)
    • vin (högst ett glas per dag)
    Undvik så långt som möjligt
    • mejeriprodukter (även magra)
    • smör, alla sorters margarin, olja av annan typ än raps- och olivolja
    • spannmål (vete, havre, ris etc.)
    • socker (godis, läsk, saft)
    • öl, vichyvatten
    • salt, kryddor med salt

    http://www.staffanlindeberg.com/svenska.html

    Både Paleo och LCHF finns idag i så många varianter så det inte räcker att säga att man äter paleo eller lchf för att den man talar med skall kunna förstå vad man menar. Risken är också att människor blandar på ett sätt som inte är bra för hälsan. Alla är inte så intresserade av kost som ni som hänger här.

  13. www.enklicksmor.se
    Jag äter också någonting mitt emellan paleo och lchf. Jag undrar om det är en naturlig utveckling för någon som har ätit kosten länge. Jag tycker ändå att det var absolut nödvändigt för mig att äta strikt lchf mina första år. Dels för att det var en kost som jag kände att jag kunde leva med i många år, dels för att bli kolhydratssuget (bröd- och pastasug, aldrig sötsug) skulle avta och att min kropp skulle lära sig uppskatta riktig mat. Jag minns att jag läste om stenålderskost för länge sedan, men kände att det aldrig skulle passa mig, med tanke på hur lite fett man skulle äta. Älg och lingon var liksom inte min melodi. Läs gärna om hur jag äter idag, snart 7 år efter att jag började äta lchf på min blogg.
    http://www.enklicksmor.se
  14. Cecilia Nisbet Nilsson
    Hejsan, va kul att allt fler hittar paleo! Jag har ätit detta i drygt två år och blivit av med (eller tryckt undan) flera sjukdomar som t ex allergier, astma, psoriasis och ledvärk!
    Jag blev så lycklig att jag bestämde mig för att starta en sajt baserad på detta. Jag gör så mycket jag orkar då jag fortfarande är sjuk i hashimotos (underfunktion av sköldkörteln) men siktar på att bli friskare där med genom att följa det autoimmuna protokollet inom paleo. Nu skriver jag och Karl Hultén en bok/kokbok i ämnet och vi gör också en podcast där vi pratar om olika aspekter inom Paleo och näringslära. Lyssna gärna och läs mer på http://www.swedishpaleo.se mvh Cecilia
  15. piltson
    Gary Nabhan har påpekat att epigenetiken slår undan grundvalen för snacket om "paleo". Det kan ha hänt enorma ändringar sedan paleolitisk tid. Han ställde Cordain till svars och Cordain måste backa. Se G. Nabhan: "Food, Genes and Culture" (2013) sid. 37-38 och 55.
  16. piltson
    En annan som ifrågasatt paleoflugan är Marlene Zuk, amerikansk evolutionsbiolog. Läs anmälan av hennes bok:

    http://www.epjournal.net/articles/throwing-out-the-mismatch-baby-with...

  17. Micke
    Jämtland verkar vara det mest paleo intresserade området i Sverige, undra om det har något att göra med att vi, Paleo Crunch, finns här?! http://www.paleocrunch.se
  18. piltson
    Här är en annan anmälan av Marlenes bok om Paleofantasin:

    http://www.wsj.com/articles/SB10001424127887324582804578344140255526834

  19. piltson
    Och här har vi Marlene själv om detta:

    https://www.youtube.com/watch?v=nkQhSMnRwpI

    Hon har som synes av den första anmälan inte förblivit oemotsagd, men hon är värd uppmärksamhet av de nya paleotokarna.

  20. piltson
    Här har vi en hyfsad sammanfattning från Scientific American för något år sedan:

    http://www.scientificamerican.com/article/why-paleo-diet-half-baked-h...

    Jag saxar en mening från halvvägs nerigenom:

    "The Paleo diet not only misunderstands how our own species, the organisms inside our bodies and the animals and plants we eat have evolved over the last 10,000 years, it also ignores much of the evidence about our ancestors' health during their—often brief—individual life spans (even if a minority of our Paleo ancestors made it into their 40s or beyond, many children likely died before age 15)"

  21. Cecilia
    Paleo är INTE att äta som under den paleolitiska tiden utan lutar sig bara mot evolutionsforskningen. Den absolut största delen plockas från modern forskning! Jag blev av med sjukdomar och Paleo handlar om det och att ge kroppen bästa tänkbara maten för just dig som individ. Lyssna gärna på http://www.paleopodden.se om du vill veta mer. De som kritiserar Paleo hävdar ofta att vi skulle äta som på äldre stenåldern vilket är fel. Vi äter modernast i världen 2015 skulle jag säga. Fritt från inflammationsdrivande ingredienser ekologiskt och kravmärkt. Gott och nyttigt! Lchf och Paleo har många gemensamma grunder.
  22. piltson
    Cecilia, det stämmer inte precis med vad vi nyligen inhämtat. Här är en invändning mot "Paleo" från oväntat håll, en arkeolog.

    .youtube.com/watch?v=BMOjVYgYaG8

    Den är mera överraskande än Nabhan och Zuk, eftersom Cordain huvudsakligen stödde sig på arkeologiska iakttagelser. Efter 14 minuter gör hon upp med Cordains idé att det funnis EN stenålderskost som alla åt för si eller så många tusen år sedan.

  23. Sven-Ingvar
    Paleo för mig är en glutenfri diet utan den sjukdomsframkallande och processade industirmjölken.
  24. piltson
    Den länk vi meddelade i 20 ovan funkar inte längre. Denna är bättre:

    http://www.scientificamerican.com/article/why-paleo-diet-half-baked-h...

  25. Inger L Swanberg
    Det evolutionära perspektivet är en faktor, men kanske inte ett avgörande argument i sammanhanget. Avgörande är däremot vad kroppen gör med det vi äter. Detta gör kroppen oberoende av vad vi tycker att den ska göra.

    Dagens paleokost baseras på modern forskning som på biokemi-nivå visar HUR spannmål, och annat som inte ingår i paleokost påverkar kroppen. Man utesluter ämnen som skadar kroppen på olika sätt, t.ex. genom inflammation och inte minst aktivering av immunförsvaret till autoimmunitet och kroniska besvär. Hälsovinster kan man prova på sig själv utan att läsa studier, och eventuellt upptäcker man då att de besvär man alltid har haft inte skulle vara där. Det som man trodde var normalt och oundvikligt.

    Mycket riktigt vore det märkligt om det hade funnits EN paleokost på stenåldern. Tropikerna och Norden har inte riktigt samma utbud.

    Vi kanske inte vet vad man åt för mycket länge sen, men vi vet ganska noga vad man INTE åt.

  26. Birgitta Höglunds mat
    Har just ätit en fantastisk kalventrecôte med mycket insprängt fett i.
    Är övertygad att även våra förfäder njöt av de feta bitarna, det magra muskelköttet gav inte lika hållbar näring/mättnad.

    Här i Alanya köper jag köttet direkt hos slaktaren, det köps in av bönder i byarna runtom stan. Djuren går och betar det de är avsedda att äta.
    Köttkvalitet är mycket viktigt här och turkarna vet dess värde och betalar det det kostar. Ju fetare och finare köttbit, desto dyrare 🙂

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av