Årets bok

FatChance

Nu är den släppt. Boken ”Fat Chance” av professor Robert Lustig, mannen som fått miljontals människor att se en 90 minuter lång föreläsning om näringslära (”Sugar, The Bitter Truth”). Lustig har en förmåga att väcka folks intresse och hans budskap kunde inte vara viktigare.

Jag håller på att läsa boken nu och återkommer med en längre recension. Men jag vill tipsa dig direkt. Trots att det bara är den 5 januari och redan innan jag avslutat den första genomläsningen är jag säker: Detta blir årets bok.

Vill du veta varför en kalori inte är en kalori? Vill du veta vad som är problemet med socker och processad industrimat? Vad som är orsaken till epidemin av fetma och sjukdomar? Här finns svaret (det börjar på ”i”), spännande förpackat och med en avslutande lista på vetenskapliga referenser som lär ta knäcken på den mest inbitna tvivlare.

Läs boken

Du kan läsa första sidorna gratis på Amazon.com (klicka på bokomslaget).

Beställ boken på svenska Adlibris (156:-, skickas inom 1-2 dagar)

Jag passar också på att lotta ut ett ex av ”Fat Chance” till prenumeranter av mitt nyhetsbrev. Anmäl dig gratis och sekundsnabbt:

 

38 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Jojomaja
    Jag ska köpa boken men om jag också vinner den kan jag ju alltid ge bort den ... 😉

    Till saken ... Snälla Andreas, kan du inte be din webmaster att han riggar sidan så att länkar ska öppnas i ett nytt fönster?

    Det är superenkelt rent tekniskt och det skulle verkligen underlätta när vi som besökare vill kommentera eller gå tillbaks till var vi var på din sajt när vi öppnat en länk från dig. Som det är nu så skickar du oss vidare till en annan sajt och så måste man trassla sig tillbaks till inlägget man var på när man hittade länken om man vill kommentera, följa upp eller bara fortsätta läsa tråden.

    Jag vet inte om jag förklarat tillräckligt väl vad jag menar men jag avskyr att jag alltid kommer bort från kostdoktorn.se för att jag klickat på en av dina länkar. (Som nu när jag kom bort mig för att jag hamnade på Adlibris.com och fick gå in från startsidan igen för att hitta tillbaks hit och kommentera.)

    Tack för övrigt för en suverän sajt!

    Kram från Maja

    Svar: #14, #30, #36
    Läs vidare →
  2. avksom
    det låter som att du har all anledning att gå och köpa boken istället för att förlita dig på the kindness of strangers.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Tilinn
    Kommer den ut på svenska?
  2. john
    Funkar utmärkt på engelska!
    Beställd.
  3. Syster Fredrica
    Har just anmält mig som prenumerant av nyhetsbrevet och ber härmed vänligen att få bli vinnare av ett exemplar av boken!!!
    Därför att:

    * jag är sjuksköterska
    * jag vidareutbildar mig just nu till diabetessköterska
    * jag upptäckte igår att min egen man har ett fasteglukos på 6,8 (vi bara kollade "på skoj")...
    * jag läser snabbt och oproblematiskt på engelska
    * jag äter enligt LCHF/paleo

    SNÄLLA!!!!!

    Svar: #4
  4. avksom
    det låter som att du har all anledning att gå och köpa boken istället för att förlita dig på the kindness of strangers.
  5. Andreas Carlsson
    Spännande. Lustig är underhållande/intressant att lyssna på, blir intressant att läsa boken. Beställde den direkt!
  6. micke
    "Över miljontals" är en lustig (no pun intended) formulering. Men ett bra boktips är det, jag hoppas att jag får tid att läsa den!
    Svar: #7
  7. Felskrivning, fixat.
  8. Åke
    Var det inte Dr Lustig som sa:
    Fruktos is poison.
    Glukos is not fruktos.
    Glukos is the essence of life.
  9. Roland
    Beställd. Blir perfekt läsning då vi snart åker till Thailand igen där risken återigen blir att ramla i fällan med ris till maten samt en hel del andra saker med socker i. 🙂
  10. us
    Finns ju en Kindle edition också. Perfekt.
  11. Eric
    Verkar mycket intressant. Hoppas på vinst. Sjukskriven och pank så har inte råd att köpa den på ett bra tag tyvärr.
  12. Jojomaja
    Jag ska köpa boken men om jag också vinner den kan jag ju alltid ge bort den ... 😉

    Till saken ... Snälla Andreas, kan du inte be din webmaster att han riggar sidan så att länkar ska öppnas i ett nytt fönster?

    Det är superenkelt rent tekniskt och det skulle verkligen underlätta när vi som besökare vill kommentera eller gå tillbaks till var vi var på din sajt när vi öppnat en länk från dig. Som det är nu så skickar du oss vidare till en annan sajt och så måste man trassla sig tillbaks till inlägget man var på när man hittade länken om man vill kommentera, följa upp eller bara fortsätta läsa tråden.

    Jag vet inte om jag förklarat tillräckligt väl vad jag menar men jag avskyr att jag alltid kommer bort från kostdoktorn.se för att jag klickat på en av dina länkar. (Som nu när jag kom bort mig för att jag hamnade på Adlibris.com och fick gå in från startsidan igen för att hitta tillbaks hit och kommentera.)

    Tack för övrigt för en suverän sajt!

    Kram från Maja

    Svar: #14, #30, #36
  13. Jonas Andersson
    För er som är intresserade av hur sockerindustrin påverkar den amerikanska regeringen så rekommenderar jag starkt att kika "The One Percent" http://www.youtube.com/watch?v=HmlX3fLQrEc

    Kolla från 0:28.

  14. Abel
    Standard är att alla länkar öppnas i samma fönster. Då kan besökaren själv välja att öppna länken i ny flik, nytt fönster eller inte göra något val och öppna den nya webbsidan i samma fönster. Vill du öppna en länk i en ny flik kan man klicka med skrollhjulet på länken.
    Svar: #15, #18
  15. Abel
  16. Gottegrisen
    Doc,

    Tas det upp mer fakta än det som han pratar om på sitt långföredrag på youtube? Är boken läsvärd även om man sett både gary taubes och lustigs föreläsningar?

    Svar: #20
  17. LasseL
    Nu har jag köpt Kindleversionen från Amazon och ska läsa på min iPad. Resten av helgen är räddad.
  18. Jojomaja
    Tack Abel, men jag tror inte du har rätt där.

    Du förutsätter att folk har samma webbläsare som du har. Det funkar inte likadant för mig och jag vet faktiskt inte vad du menar med "skrollhjulet på länken". Menar du med hjulet på musen? Jag sitter med en laptop och har inget skrollhjul eftersom jag inte har mus. Det där låter inte så användarvänligt.

    Jag jämförde bara med sajter där man inte skickar bort besökarna från sidan för att man ger dem en länk. Det var ett tips som jag tror skulle förbättra sajten ... Take it or leave it.

    Svar: #23
  19. Åke
    Högerklicka på länken och sedan på öppna i nytt fönster.
  20. Tas det upp mer fakta än det som han pratar om på sitt långföredrag på youtube? Är boken läsvärd även om man sett både gary taubes och lustigs föreläsningar?

    Ja.

  21. Maggie
    Jag hade förbeställt boken och fick den för ca en vecka sedan. Spännande läsning! Denna bok och "Ett sötare blod" är nog de senaste månadernas höjdare"
  22. Eva
    Doc Andreas:
    I senaste numret av FriskvårdsMagasinet (som ges ut av Axelsons Gymnastiska institut) finns en artikel skriven av Anna Tillberg med titeln "Varför blir vi allt FETARE? Historien om den västerländska sjukan eller metabolt syndrom". Artikeln är MYCKET BRA och det finns en faktaruta med hänvisning bl.a. till http://www.kostdoktorn.se !

    Tidningen ligger inte på deras hemsida http://www.axelsons.se ännu, men den läggs nog ut snart. Ville bara berätta det...

  23. sten bj
    Prova vänsterklicka med Ctrl-tangenten nedtryckt för att öppna i ny tab, eller fönster.
  24. Christina
    Jag skulle bli glad om den kommer på svenska eftersom jag inte är så bra på engelska.
  25. Tombola
    En kalori är givetvis en kalori,,,,
    Det är ett sätt att mäta energi på!
    Att man däremot inte kan elda upp maten och sedan tro att man rakt av kan jämföra socker med fett utan att korrigera för hur kroppens hormoner hanterar maten är sant!

    Hoppas Lustig har kommit en bit längre än stora delar av omvärlden så att han inte påstår att insulinet är orsaken till syndromet för det är det så klart inte,,,,

    Inte heller leptinet är orsaken till det metabola syndromet men delar av dess funktioner ger svaret - ät mat avsedd för människor så fungerar kroppens egen reglering, det är nog inte svårare än så?

    Ska bli intressant att läsa boken,,,,

  26. 1 kommentar borttagen
  27. ragnhild
    #3
    Ha, ha ... jag tyckte ditt inlägg var humoristisk - gillade det.

    Om inte Doc stappar handen neri hatten efter namn, så väljer han knappast någon som, som gör som jag nu; "Då kan du väl tänka lite, lite på mig också" 😉

    Gillar Amazon - nå har jag fått mail om att jag kan returnera/och få betalt för min derifrån inköpta bok om "FAT - an Appreciation of a Misunderstood Ingredient" with Recipes av Jennifer McLagan (american cook). Oh, no - den blir här - tro om flera här vet att den är et scop: Vad med:

    * Slow-Roasted Pork Belly with Fennel and Rosemary"
    * Spiced Ethiopian Butter.
    * Ghee
    * Rum Butter
    *Browned Butter Sauce Inkl. lemon juice, hackad persille, seasalt and black pepper.

    Kunskaper/historier/myter/tro om fett - fabulous - happenings on every page.

    Lasse Hbg - ja livet kan vara svårt - på olika sätt - då blir mycket tolkat som onödigt gnäll. Jag vet - men tycker det är befriande med paradoxer - något som inte rimar. .... då har jag inget forsvar - latteren tar över.

    Socratic paradox: "I know that I know nothing at all." Did you know that 🙂

  28. Labolina
    Jojomaja, jag håller med dig, skulle också önska att länkar öppnas i ny flik, men ett enkelt sätt som fungerar i alla de webbläsare jag har använt och också med en bärbar dator är att högerklicka på länken, då kommer det upp några val, bland annat att öppna i ny flik eller nytt fönster.

    Boken låter för övrigt riktigt intressant, men jag har svårt att ta mig för att läsa faktaböcker, har både boken om brödberoende och Matrevolutionen hemman men oöppnade... Men jag ska nog ta mig för att se föreläsningen.

    Svar: #29
  29. Jojomaja
    Tack för förslagen avseende hur man håller sig kvar på sajten när läser kostdoktorns länkar. Jag vet att det går att öppna sidorna i nytt fönster genom diverse klickningar och tangentkombinationer men ... Jag ville bara påpeka att om det skedde som standard så vore det en bra service och så slapp man virra bort sig om man som jag är ivrig att läsa vidare men ändå vara kvar på den här sidan.

    Jag glömmer oftast att högerklicka eller ta fram alternativa menyer och plötsligt är jag långt borta från var jag var från början när jag fick länken. Då måste jag alltid leta mig tillbaks via startsidan.

    Ha det bra alla och lycka till i utlottningen av boken!

  30. John
    Håll inne Ctrl-knappen när du klickar på en länk så öppnas sidan i en ny flik eller ett nytt fönster.
  31. Syster Fredrica
    Lasse-hbg!

    Jag vet inte om det är så det går till på sociala medier - att man får räkna med ogenomtänkta påhopp från människor man inte känner - men jag betackar mig faktiskt för att bli kallad "gnällspik" och "tiggare". Jag tycker inte det var en trevlig kommentar på mitt inlägg helt enkelt. Så då är det nog färdigkommenterat för min del på den här bloggen. Jag får väl be om ursäkt om jag retat upp dig eller någon annan med min halvt skämtsamma och tyvärr lite personliga kommentar (för nu känns det lite olustigt).

    Vänliga hälsningar Fredrica, leg. ssk.

  32. Fenomenalt! Den boken ska jag ha!!!
  33. Carin Sjöberg
    Kommer boken att bli översatt till svenska.
  34. stefanolo
    Har beställt boken och ser fram emot att läsa den. Jag ser också fram emot Docs kommande recension och kommentarer. Har just sett "Sugar - the bitter truth" på Youtube och hoppas få lite mer fördjupning.
  35. affa
    Hei.
    Jeg syns at det burde formidles at Dr Lustig ikke er en en tilhenger av lchf, paleo eller andre lavkarbo dieter. Han er først og fremst en forkjemper for å få redusert sukker inntaket som har nådd enorme proporsesjoner verden over. Dette kommer klart frem i boken.

    Jeg har fulgt Dr Lustig siden den nå berømte YouTube videoen - Sugar - "the bitter truth" kom. Han har alltid vært nøye med å understreke at han ikke er en forkjemper for noen spesielle dieter bortsett fra det å kutte sukker, og få i seg mer fiber. Derfor tok det også lang tid før han lot seg overtale til å være gjest i podcasten til Jimmi Moore. Det han formidler kan derimot passe godt inn i et lchf/paleo regiment, -spis minst mulig fabrikk mat og mest mulig ren og naturlig mat med masse fiber.
    Så selv om jeg personlig er lchf/paleo overbevist og gjerne skulle ta Dr Lustig til inntekt og bruke ham som sanhetsvitne når jeg forsøker å overbevise fordelene og den sunne livsstilen lchf innebærer, ville jeg som lchf'er, være litt forsiktig. Det å kåre denne boken til årets bok, spesielt når det ryktes at det kanskje kommer en ny av Gary Taubes, som skal handle om sukker, (Noe jeg forvøring hadde hørt de muligvis skulle skrive sammen) var vel tidlig;-)

    Ellers så vil jeg berømme deg for noen fantastiske videoer med disse lchf/paleo menneskene du har fått intervjuet og venter i spenning på flere.

    Og ja, boken er bra, men din doc, den er like bra!

  36. Tiny Tom
    Ett tips är att alltid högerklicka och från menyn välja att öppna i en ny filk eller liknande. Då är det alltid du som avgör på vilket sätt en hemsida skall öppnas.
  37. Boba Fett
    Jag gillar boken. Den illustrerar att hela fetmaepidemin är ett komplext problem både medicinskt och socialt. Det också viktigt att kunskapen ökar och blir nyanserad. Boken är missionerar inte för LCHF utan tar upp den bland andra saker som funkar (om det görs rätt).

    Att socker inte bara är kolhydrater utan faktiskt fungerar som kolhydrater + fett i kombination för kroppen var nytt för mig.

  38. Jag ser fram emot din utlovade recension. Har själv just läst boken en första gång och kommer rekommendera den till varenda kotte. Vore kul att få ta del av din syn på några av Lustigs punkter, såsom lämpligheten av att äta stärkelserika råvaror med deras naturliga fiber kvar, och hur fruktos är värre än glukos genom att det metaboliseras som både kolhydrat och fett.

    Vänligen,
    Moa, Civ. Ing. Bioteknik

    PS. Kanske kunde det vara en idé att synka inloggning på forumet till kommentarsfunktionen här?

  39. Maria Jonsson
    Jag tänker köpa boken men nu finns den i en röd variant som är häftad. Är det samma bok? Är det någon annan här som köpt den häftade så vore det bra att få veta om den är lättbläddrad och i bra papperkvalitet.

    Jag kan inte bestämma mig för vilken av dom jag skall köpa (om det nu är samma).

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av