Är Stevia naturligt?

Stevia är ett sötningsmedel som är relativt nytt på den svenska marknaden. Det kommer ursprungligen från bladen hos en sydamerikansk växt. Därför marknadsförs det som ett ”naturligt” sötningsmedel.

En diskussion har nu blossat upp om hur naturligt det är, eftersom det extraheras ur bladet med hjälp av lösningsmedel (exempelvis butanol eller bensen) och genomgår ytterligare kemiska processer på vägen till ett vitt sött pulver.

Själv är jag inget fan av sötningsmedel oavsett ursprung. Jag har aldrig sett Stevia som ”naturligt”. Det är som sagt framrenat ur blad och därmed inte mer naturligt än att snorta kokain (som också är framrenat ur blad).

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right

79 kommentarer

Toppkommentarer

  1. mats
    Kokain är något dyrare men har i gengäld större effekt.
    Sötningseffekten är dock minimal.
    Läs vidare →
  2. jon
    Ska vi prata naturliga sötningsmedel är väl socker det enda som är riktigt naturligt. Om det tycker vi ju inte. Så frågan är om det är bra så länge det bara är naturligt? Den andra frågan vi måste ställa oss är varför vi absolut måste äta sött. Personligen "smakar" jag hellre "upp" maten med en liten klick honung då det passar än att bakar sötade substitut för kakor, bullar och annat "gott". Blir jag glass-sugen mixar jag bär, grädde, turkisk youghurt och en eventuellt liten nypa socker eller honung och kör i glassmaskinen. Men detta bara vid lämpliga tillfällen och i lämpliga mängder.

    Jag tror man hamnar väldigt fel då man ska ersätta godis med lågkolhydrat-dito. vi måste tänka bort det söta. När man lämnar det "träsket" börjar man känna vad gott saker smakar isig. Utan sötningsmedel.

    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Rebecka
    Naturligt och naturligt. Utvinningsprocessen kan säkert jämföras med kokain men det betyder ju inte att det är som kokain. Dessutom handlar det om så små mängder stevia. Socker som vissa påstår är naturligt (är det? hur utvinns det vita raffinerade sockret?) eller honung äter vi betydligt större mängder av. Jag sötar både med stevia och erytritol när jag känner att det behövs (främst i bakverk eller annat som ursprungligen är sött). Trots detta äter jag mycket mindre sött än tidigare. All mat jag äter är fri från sötning. Jag blir inte heller triggad av stevia eller erytritol såsom av socker. Jag trivs med kunna "unna mig bakverk i LCHF anda" då och då, utan att börja stoppa mig socker. Ser inte problematiken faktiskt.
  2. Inspektören
    @jon
    Du skrev att vanligt socker var naturligt men för oss människor kom rörsocker väldigt sent i historien och måste framställas (raffineras)ur betor eller sockerrör. Nej naturligt var endast honung från vildbin och detta har en stor fördelen att det är svårt och farligt (bin sticker) att få tag i den så tillgången och därmed konsumtionen blev väldigt liten. Alltså honung en helt naturlig oraffinerad kolhydratprodukt ofarlig i mycket små mängder men säkert toxisk vid stor överkonsumtion.
    Vad gäller Stevia har jag prövat några olika produkter men tycker ej om smaken, för mig blir det det gamla klassiska Hermesetas när jag vill ha lite söt smak. Kanske inte det naturligaste men jämfört med rörsocker och honung helt ofarligt.
  3. Rättelse till mitt #50 här ovan:

    Choklad med 90% cacao skall det naturligtvis vara. Men det har ni förstås förstått? :)

  4. Anita
    Ehhh?? "Glukos ok för LCHF? Där bidde det väl också fel va? ;)
    Svar: #56
  5. Anita
    Cacao som man köper i pulverform innehåller ca 15 g kolhydrater och bör användas/ätas med måtta.
  6. Nejdå Anita, där bidde det inte alls fel. Läs gärna mer om hur människans kropp är helt och hållet beroende av just glukos som energikälla.
    Svar: #58
  7. Y62
    #25 Professor Göran.

    Tyvärr tycker jag inte om whisky som den är men älskar kaffe och grädde. Irish Coffe blir då perfekt! Och den ska vara lite söt. Jag gör den på Jameson, pyttelite Stevia, kaffe och grädde som är lagom vispad, fortfarande rinnande. Så gott!

    Annars är jag konjaksälskare. Just nu står en flaska Grönstedts XO Christmas 2009 på bordet och väntar på kvällen. Det är en ruggigt god konjak!

    Trevlig helg ni som är lediga, själv måste jag jobba....

  8. Anita
    Men...det är ju just glukos (bl a) du ska minska ner när du äter enligt LCHF. Det är ju det som är själva "grejen". Man byter ut glukos och äter mer fett istället. Den glukosmängd du behöver är ytterst liten och kroppen tillverkar det själv + att det är svårt att "nolla" kolhydratsmängden.
    Svar: #59
  9. Men jag antar att den mängden glukos man får i sig av en eller två ischoklad som björn gör inte gör så väldigt mycket....
    Svar: #61
  10. Rolf Löfgren
    Professor Göran Petersson på Chalmers har skrivit en klar och tydlig rapport ang sötningsmedel. Han är mycket tydlig med vad som skadligt: https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_162583.pdf

    Bengt Ingerstam har skrivit ett inlägg:STEVIA ETT PRODUCENT-FIASKO
    http://bengtingerstam.wordpress.com/2012/05/26/stevia-ett-producent-f...

  11. Anita
    En överslagsberäkning visar ca 2-3 kolhydrater per ischoklad och det är ju inte så farligt mycket om man håller sig till en om dagen. Dock skulle det inte funka för mig eftersom det sätter igång sockerbegäret och jag skulle ha svårt att hålla mig till en. En 90% chokladkaka innehåller ca 20g kolhydrater per 100 g.
  12. Vera
    Så länge man inte blir fet och sjuk av Stevia så komme jag äta det! "äta" är ju att överdriva, den stevia jag har iallafall behöver man bara en knivsudd till en stor panna. Det ska väl va vääääldigt giftigt om man ska bli sjuk av det lilla när det bara är ibland. Jämförelsevis när jag åt socker så blev det stooora mängder.
  13. Nam
    # 60 Rolf Löfgren

    Tack för intressanta länker!

    Alla sockerersättningar (aspartam, stevia, sockeralkoholer m.fl.) som gås igenom får rött ljus, undantag xylitol som är bakteridödande och finns i tuggummi, men för att detta ska vara okej förutsätts att det inte finns även andra sötningsmedel tillsatta, något som däremot ofta sker.

    Även i den första länken jämförs stevia med kokain (alltså inte bara Andreas).

    "Ekologi och toxikologi: Terpenderivat av typ steviol i gröna växtdelar fungerar ofta som kemiska försvarsämnen mot växtätare. Steviablad har ändå traditionellt använts av indianer för söt smak på liknande sätt som kokablad för uppiggande effekt. Extraherade extremt söta steviolglykosider är däremot ungefär lika lite naturliga som extraherat kokain och kan i värsta fall kanske bli en ännu större global hälsofara via diabetes och fetma."

    Sockeralkoholer diskuteras också.

    "Vanliga lågintensiva sötningsmedel är sockeralkoholer som sorbitol, xylitol och erytritol (sukrin). Sötheten är typiskt något lägre än för vanligt socker. Beroende på användningssätt kan medlen vara mer eller mindre riskabla."

    "Erytritol: Under handelsnamn som sukrin har erytritol snabbt blivit vanligt. Det skiljer sig från sorbitol och xylitol genom nästan fullständigt upptag till blod. Likheten med glycerol från fetter kan vara metaboliskt problematisk. Efter en tids cirkulation i blodbanorna utsöndras erytritol med urin."

    "Riskabel söt mix: Nya användningar siktar ofta på att efterlikna strösocker. En produkt som den ovan avbildade med erytritol som bärare av stevia är som gjord för förvärrat sötsug. Både sötheten och mängden erytritol blir riskabelt höga. En annan olämplig bärare av högintensiva sötningsmedel som stevia och aspartam är maltodextrin. Denna höjer blodsocker maximalt ungefär som glukossirap och gör sötningsmedlet uppenbart oseriöst."

    https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_162583.pdf

    Själv, de få gånger jag gör något "sött", väljer jag - förutom honung, kokos - s.k. coconut sugar, visst det är mer som farinsocker till utseendet men då kokos även har positiva effekter och kokossockret innehåller bl.a. mineraler, och på mig triggar det inte något sötsug, tycker jag det är ett bättre val som passar mig. Själv klarar jag bättre av något socker än något spannmål. Tror personligen att frukt och fruktosen kan fylla en funktion, där en bit frukt ibland tycks ge viss "matsmältningsbalans", som exv. om man mått något illa och tar exv. en bit surt äpple, något som i alla fall ger mig bra "balans". Precis som vi behöver salt för kroppens balans, tror jag faktiskt att vi kan behöva något sött. Hjärnan tycker också om sött, vilket evolutionärt finns en anledning till, bara att vi idag får i oss alldeles, alldeles för mycket och av fel sorter och i fel produkter osv.

  14. hellstream
    Canderels Stevia Green ska man dosera precis som vanligt socker och är utspätt med maltodextrin. Så det innehåller alltså 94 g kolhydrater/100 g. Vad var då vitsen med att använda stevia?
  15. ja, extraherat och processat och utblandat är vad livsmedelsindustrin erbjuder men sån skit tackar jag nej till

    menas här att örten i sig själv, torkad resp färsk, är onyttig?

    /li

  16. Anna
    Har undrat vad folk har stevia till egentligen? Det smakar hemskt!
  17. Mari
    Nä, om man vill äta naturlig mat så borde man verkligen inte blanda i sötningsmedel. Onaturligare kan det väl inte bli! Dricka med sötningsmedel slutade jag med för längesedan, då jag insåg hur jag lurade min kropp. Jag skulle nu aldrig börja blanda i sötningsmedel i min mat. Det finns ju naturlig sötma i så mycket, men det känner man nog inte när man är van vid den konstgjorda intensiva söta smaken. För mig är sötningsmedel i samma klass som allt annat kemiskt konstgjort som jag försöker att undvika. Testa att sluta och man blir förvånad över att man aldrig saknar det!
  18. David
    Vilket tjafs om "naturligt" som att det vore nån sorts garanti för att saker är nyttiga, Arsenik - jättenaturligt, Bly-lika så. Flugsvamp, Botulinumtoxin, huggormsgift,

    Sluta med stenåldersromantiken och prata om vad det faktiskt finns bevis för (vilket i kostsammanhang inte är speciellt mycket). Socker är extremt onyttigt men det är ju alla rörande överens om så det är ju liksom ingen debattfråga. Om sedan svensson äter det ena eller andra fettet.... det är ingen stor issue. Margarin eller smör... kom igen, kika på i vilket sammanhang du använder det istället (By the way, inget av dem kan väl ändå klassas som speciellt "naturliga" produkter. Snarare produkter med naturligt ursprung. Däremot tror jag det ligger mycket i det faktum att vi äter för lite vegetabiliska livsmedel. Visst, konsumtionen har ökat sen 80-talet men från extremt låga nivåer till marginellt mindre extremt låga nivåer.
    Om svensson baserade sin kost på en variation av grönsaker, bär, frukter, fisk, skaldjur, nötter och fröer (ungefär i den ordningen) så vore vi ett betydligt hälsosammare och friskare folk.
    (Nu kommer Fettkramarna skrika att jag är rädd för mättat fett men det är jag inte, jag anser bara inte att det är det allra mest hälsosamma vi kan stoppa i oss... DET FINNS SKALOR AV NYTTIGHET, ALLT ÄR INTE SVART ELLER VITT)

  19. Det är väl egentligen inget större fel på rent socker om det används på samma sätt som t ex whisky?
  20. Emma
    Jag tycker eftersmaken på Stevia är gräsligt äcklig !
    Växer i munnen och känns onaturlig och kvalmig.
    Är hellre utan skiten !!
  21. Tove
    Det är väl egalt om Stevia är "naturligt" eller inte, det intressanta är väl om det triggar blodsocker och/eller sötsakssug?
    Svar: #73
  22. Karin
    Med samma logik är det ingen större skillnad på flugsvamp och kantareller.
  23. Björn
    Precis... och ev. andra effekter/bieffekter.
  24. Min man var diabetiker, och jag gjorde vad jag kunde för att anpassa maten efter honom. Tyvärr fick han komma på matkurs för diabetiker på ett sjukhus i Sthlm, där han fick lära sig att det var helt ok med vitt bröd med margarin och marmelad till mellanmål, och även risgrynsgröt och pannkakor var tillåtet.
    Av en slump fick jag reda på att bladen från Spansk körvel hade en speciell egenskap. Om man t ex gjorde en rabarberpaj kunde man minska sockret med hälften om man klippte över rikligt med Spansk körvel innan gräddningen. Och det fungerade! Den kryddiga smak som färsk Spansk körvel har kändes inte alls i den färdiga pajen!
    Nu är jag väl medveten om det olämpliga med paj, om man inte gör den på t ex mandelmjöl. Men det var man inte alls medveten om då, för ca 15 år sedan. Tvärtom, diabetiker skulle äta som friska och reglera blodsockernivån med mediciner.
    För ca 10 år sedan upptäckte jag LCHF på nätet. Jag berättade för min man och han blev intresserad. Vi bestämde oss för att testa i en vecka, och på den vägen är det! Min man blev i stort sett av med sin diabetes och gick ner 15 kg i vikt.
    Tyvärr drabbades han av lymfcancer och dog för tre år sedan.
    Själv gick jag ner från 65 kg till 60 kg första året med LCHF. Sedan gick jag så sakteliga upp till 65 kg igen, och där har jag stannat.Jag är 166 cm lång och 71 år. Förmodligen är det den vikt jag ska ha.
  25. Amelie
    Stevia KAN vara naturligt, men denna form är av någon anledning inte tillåten I Sverige. Livsmedelsverket är väl inte direkt kända för smarta beslut..

    Jag har köpt flytande ekologisk stevia från USA sen 2009 som utvinns genom att man krossar bladen som får ligga i alkohol, och eventuellt värmer bort alkoholen efteråt.

    Hur man kan gå till väga står här:
    http://www.foodrenegade.com/how-make-liquid-stevia-extract/

    Fast detta är väl inget som du skulle ta upp på din blogg..

  26. Simon
    Stevia är lika naturligt som socker, socker går igenom samma process bara att det är sockerrör och inte blad så om stevia inte är naturligt så är socker definitivt inte det heller!

    Socker från sockerrör görs genom att mala sockerrör för att få ut saften som du klarar med lime och hettar upp vätskan så den ångar bort vätskan för att få fram det "naturliga" sockret eller via diffusion.

    Socker från sockerbetor så använder de endast diffusion och lägger till Ca(OH)2(aq) med andra ord kalciumhydroxid som blandas med vatten, för att sedan låta det stelna och silas i flera omgångar för att rena sockret så väldigt naturlig måste jag säga.

  27. Lagerstedt
    Det finns Stevia som är "naturlig" dvs krossade steviablad. Man brukar kalla denna variant för grön stevia. Vad jag känner till har man inte processat denna variant. Men det finns kanske någon annan här som sitter inne med annan information? I så fall skulle jag gärna vilja få mer info.
  28. Daniel Contini
    Det är naturligt att snorta kokain. Däremot kanske inte kokainet är "naturligt framtaget" ;)
  29. Lisa
    Det är farligt att leva, man kan ju dö.....
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av