Nyheter

Är salt farligt? Eller nyttigt?

salt

Är salt farligt? Vissa organisationer – som Livsmedelsverket – har länge varnat för salt och rekommenderat ett minskat intag. Men som så ofta när det gäller mat är vetenskapen långt ifrån avgjord.

En ny genomgång av alla bra studier på området visar att den mängd salt som de flesta får i sig är kopplad till bra hälsa. Både extremt högt saltintag och lågt intag verkar sämre.

Ann Fernholm: Ny analys: För lite salt i kroppen kopplat till hjärtkärlsjukdom

Genomgången kan läggas till flera liknande genomgångar på senare år som ifrågasätter de tvärsäkra varningarna mot salt. Lagom verkar vara bäst.

Man kan faktiskt få i sig för lite salt. Det ger trötthet, yrsel och koncentrationssvårigheter. Man tappar skärpan. Och kanske mår man inte bara sämre av saltbrist, kanske är det riktigt dåligt för hälsan.

Undvik gärna överdoser av salt från skräpmat, billig färdigmat, läsk och bröd. Extrema mängder salt är knappast bra, och det finns fler skäl att undvika sådan mat. Men äter man bra mat så kan man antagligen salta på så mycket salt som man tycker är gott.

Har man symtom på saltbrist kan man gärna testa att få i sig en halv tesked salt, blandad i vatten. Mår man snabbt bättre så hade man antagligen brist.

Mer

Bör du äta mindre salt – eller mer?

Forskningen bakom beroendeskapande skräpmat

”Ta råd om salt med en nypa salt”

 

 

 

68 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Steffen
    Jag tycker det är intressant. En av våra vänner i Danmark var nära döden när han följde doktorns råd om att minska sitt saltintag. Han fick köras till sjukhus, där man konstaterade ... saltbrist! Han har ännu inte hämtat sig... Jag tycker att Björn Hammarskjölds artiklar om ämnet är tankeväckande!
    Läs vidare →
  2. Roland
    Får känslan av att Livsmedelsverket vill utöva makt över folket.
    Med sina galna skrämselpropaganda försöker de sätta sig på oss på liknande sätt som forna prästerskapet förkunnade om skärselden och helvetet som skulle drabba alla som inte gjorde som de sade.

    Ett tag var ägg livsfarligt att äta och man skulle dö en plågsam död av hjärt och kärlsjukdomar på grund av livsfarliga ökningen av kolesterol. Nu vet vi att detta var fullkomligt fel.

    Mättat fett trummar man ut att det är livsfarligt och när folk börjar ifrågasätta om det verkligen är så finner man att det saknas fakta för detta.

    Nu är det dags för salt, som skulle vara livsfarligt, som verkar vara samma dåligt förankrad fakta i verkligheten.

    Man kan inte bli annat än förbannad på dessa maktgalna tokar.

    Självklart kommer de försök ljuga sig förbi detta också.

    LÄGG NED LIVSMEDELSVERKET NU INNAN DE HINNER STÄLLA TILL MED MER SKADA!

    Svar: #30
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Daniel Högberg
    Mycket i intressant det där. Upplevet samma sak, minns på min högkolhydrats tid (då jag också tränade som mest) att man var bara tvungen att duscha jämt för hela kroppen blev som insmord med margarin, även efter en lite mer ansträngande promenad. Nu är det inte så längre, äcklig kan jag känna mig när det passerat en vecka utan att duscha, men jag är ändå inte "klibbig" som man blev förr.
  2. Daniel Högberg
    Kanske ska tillägga med att svett luktar jag knappt alls längre 🙂
  3. Tomtefar
    Ja, OM man behöver smörja sig för torr hy, då torde förstahandsvalet vara kokosfett helt utan tillsatser. Förhoppningsvis (men det vet jag inte) så har det lite av den selektiva effekten som i magen, att den mot verkar de dåliga baseluskerna men gynnar de av bra sort.
  4. Tomtefar
    PS: Det j***a modereringsfiltret gjorde att jag fick finna löjliga synonymer som "dåliga baselusker". Börjar fatta vilka ord man fånigt nog inte får skriva, för att fastna med inlägget. Skulle ha tänkt på det när jag skrev #49. Ja, ni kan ju ana vilka harmlösa ord bloggen inte tillåter. Ett av dem är "colon-ekosystem" i vanligare uttrycksform. Varför då???????
  5. MJ
    Jag slutade med tvål och schampo för ungefär ett år sedan. Jag duschar fortfarande men tvättar mig bara med vatten. Håret tar jag bara balsam i. Använder inte heller längre något vax eller liknande i håret (balsam innehåller ju oljor).
    Ibland blir man ju skitig så att man behöver tvål, t.ex. när jag bytte till sommardäcken. Men hur ofta behöver man verkligen något lösningsmedel för att bli ren? Svett, jord och liknande går ju bort helt och hållet med bara vatten. Det är bara olja och fett jag kan komma på att man behöver tvål för att få bort.
    Jag har slutat med tandkräm också. Jag sköljer munnen med salt (bakteriedödande). Ibland gör jag en oljespolning (sköljer med olja eller annat fett riktigt kraftfullt i ca 10 minuter), oklart egentligen vad det har för effekt men munnen känns ren och fräsch efteråt och maten smakar bättre/mer så jag fortsätter av det skälet.
  6. Tomtefar
    Ja, OM man behöver smörja sig för torr hy, då torde förstahandsvalet vara kokosfett helt utan tillsatser. Förhoppningsvis (men det vet jag inte) så har det lite av den selektiva effekten som i magen, att den är antimikrobiell mot de dåliga bakterierna men gynnar de av bra sort.
  7. Stig Hastrup
    Jag översatta lite av Dr. Batman's råd om salt o vatten för drygt 15 år sedan och haft dem på min hemsida sedan dess. Kul att "vetenskapen" börjar komma i kapp även på detta punkt. Numera finns en av hans böcker översatt i sin helhet: Din kropp skriker efter vatten.
  8. Stella
    En aspekt av salt vi sällan tänker på är att det innehåller klor (NaCl). Vi behöver natrium och klor, men vi behöver också andra sorters salter med kalium, magnesium etc. Att det vita industrisaltet som kallas bordssalt har blivit liktydigt med "salt" är natriumklorid och inget annat. Salttillverkarna garanterar att produkten är "ren" och innehåller minst 99,99% NaCl.

    Klor är i sig ett gift som vi måste vara försiktiga med, men samtidigt är det en naturlig del av immunförsvaret. På samma sätt får vi lära oss att svavel är av ondo, men en gång i tiden på en biologilektion gjorde jag den mentala noteringen att svavel är fullständigt nödvändigt därför att proteiner som insulin innehåller "svavelbryggor" för att hålla formen. (Svavel finns t ex i vitlök men också saker som heter nåt med met- som t ex den essentiella aminosyran metionin som finns i kött.)

    Om Livsmedelsverkets vara eller icke vara har jag också åsikter. Det arbete de gör med tillsyn och att lagar följs kan jag tycka har en poäng. Men att de håller på att tangera gränserna för sin kompetens med kostråd och detaljstyrning av befolkningen håller jag verkligen med om att de borde sluta med. "One-size-fits-all-tänket" är snarare den stora boven i dramat, och det tänket genomsyrar stora delar av statsapparaten även på områden som skola, omsorg och annat.

  9. Stella
    (undefined är min kommentar, men den ser inte ut som jag redigerade den och namnet trillade bort...)

    Texten som trillade bort ur redigeringen i förra kommentaren är att salter finns naturligt i många födoämnen. Det verkar som om salter i oorganisk form inte är lika bra som salter i organisk form, i växter osv som fått växa och leva i en naturlig miljö utan konstgödsel osv. Vi har lärt oss att salt smakar på ett enda sätt (den platta, sura och skarpa smaken hos industrisaltet), men naturliga salter smakar på olika sätt. Om du aldrig har testat - snälla - gå till hälsokosten och köp ett paket himalayasalt och smaka!

  10. Johanna
    Saltet är faktiskt en ren guldgruva för kroppen. Vi behöver salt men rätt salt... inte det farliga bordssaltet som består av 98% natrium och resten kemikalier :/ utan ett salt som har sin naturliga del av 50% natrium och 50% kalium och inga tillsattser... Himalaysalt

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/04/high-sa...

    Svar: #66
  11. Anders S
    Livsfarlig professor:

    Lena Hulthén, professor i klinisk näringslära vid Sahlgrenska akademin i Göteborg: " Vi äter redan dubbelt så mycket salt som vi borde. Så undvik det i värmen, säger Lena Hulthén."

    http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article192904...

    Undvik det i värmen????

    Själv använder jag grovkornigt medelhavssalt UTAN klumpförebyggande medel. Tar lite extra när det är varmt eftersom jag äter riktig mat istället för livsmedelsindustrins produkter.

  12. Monica-42
    Jag är uppfödd på lite salt. Tycker inte om smaken! Klarar inte av fettkaffe med smör eller föda som steks i mängder av smör så det rinner på tallriken. Jag undrar om extra salt behövs i vårt inte allt för varma klimat. Det sägs att vi måste få i oss jod via saltet. Men mycket av salt som säljs nu är utan jod! Jag undrar hur vilda djur får salt! saltstenar sätts inte ut överallt.
    Svar: #65
  13. Gejus
    Nyss var det ett program på k.k SVT att salt är den källan till högtblodtryck som alltid medföljs av stroke
  14. Gunilla
    OBS ta rätt salt ta himalaya salt som inte förstör cellerna. Kolla forskarna Hendel och Ferreira
  15. MJ
    Vilda landbundna djur har ett mycket mindre saltbehov än vad vi har. De har också en särskild känsla för "salthunger" som vi saknar. De är också mycket känsligare för att få i sig för mycket salt eftersom deras njurar inte klarar av att hålla saltbalansen så bra som våra.

    Detta beror nog på att människan är utvecklad för att leva nära (eller delvis i) havet, där det fanns fri tillgång till salt och mycket mat innehöll mycket salt.

    De allra äldsta "multinationella företagen" var saltgruvor som brukades under stenåldern. För att människan skulle kunna besätta inlandet krävdes tillförsel av salt.

  16. MJ
    Havssalt har rätt sammansättning för oss.
    Det är :
    kalciumkarbonat 2,5 %, kaliumsulfat 3,6 %, magnesiumsulfat 4,7 %, magnesiumklorid 10,8 % och natriumklorid 77,7 %.

    Vanligt bordssalt innehåller i princip bara natriumklorid (99,9%) men med tillsats av kaliumjodit (0,05%) och klumpförebyggande medel (0.05%)
    Av det klumpförebyggande medlet är hälften natriumferrocyanid och hälften kaliumferrocyanid. Ferro betyder järn och cyanid är cyanid. Det är så små halter att det inte ens är detekterbart i människan om man inte äter kopiösa mängder salt (kilovis).

    "Himalayasalt" är bergssalt (samma som man sprider på vägarna). Det innehåller minst 97% natriumklorid, men ibland upp mot 99%. Det är i princip bordssalt men med orenheter från berget kvar och inget tillsatt jod eller klumpförebyggande medel. (orenheter som arsenik och aluminium är dock inte nyttigare de).

  17. Daniel "Wholefood plantbased vegan"
    En applåd till rubriken " är salt farligt? Eller nyttigt"
    Seriöst, "är vatten farligt? Eller nyttigt?
    "Är mat farligt? Eller nyttigt?
    Det intressanta är och poängen med meta-analysen är: " hur mycket salt är farligt? Hur mycket salt är nyttigt?
    Det krävs inget geni att förstå att om ligger på "dåliga" nivåer så riskerar man sin hälsa, det som dock kräver ett geni, är att räkna ut de aktuella nivåerna.
    I meta-analysen som det refererades till låg ramen för toleransen mellan 2,6 - 4,9 g natrium. Låg man inom dessa ramarna såg man ingen negativt samband med Hjärt-kärlsjukdomar, dock så drog de slutsatsen att det inte fanns något vidare belägg för att värden under 2,3 g skulle vara skadligt.

    Villet salt man ska välja hit och dit är bara en distraktion från de verkliga problemen som är matindustrin och deras succé att görs oss saltberoende.
    Det som bör belysas är hur extremt saltberikad maten som är "förädlad/processad" är. Köper du en färdig soppa på burk så kan en portion på 500g innehålla 5 gram salt, två skivor bröd 1 gram salt etc.

    Svar: #0
1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg