Nyheter

Är mättat fett farligt?


LCHF fungerar utmärkt för viktnedgång och för att reversera typ 2-diabetes. Men kommer inte allt mättat fett att täppa till blodkärlen och ta död på dig? Det är vad vi fått höra under lång tid – trots att konventionella och vanliga experter till och med har börjat tvivla på det.

Så hur är det egentligen? Vi har frågat sex av världens ledande LCHF-läkare i världen att ge sina snabba och spontana svar, och skapade videon ovan.

Här är läkarna i videon:

  0:15  Dr Ted Naiman
  1:18  Dr Peter Brukner
  2:00  Dr Jason Fung
  4:21  Dr Cate Shanahan
  5:42  Dr Eric Westman
  6:39  Dr Rangan Chatterjee

Vad tycker du om videon? Har du någon annan fråga som du skulle vilja ha besvarad i en liknande video? Skriv gärna en kommentar om det nedan.

Mer

Vill du se fler av dessa videor? De finns på våra medlemssidor, med läkare som svarar på de vanligaste och viktigaste frågorna som finns:

MiljönAllt

Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se videon direkt – liksom intervjuer, föreläsningar, videokurser, frågor och svar och filmer, med mera.

Mer om mättat fett

Teicholz

Populära videor om viktminskning

FungDe 5 vanligaste misstagen på LCHF

 

7 Kommentarer

  1. Max mustermann
    "Har du någon annan fråga som du skulle vilja ha besvarad i en liknande video?"

    Nej men man kanske får lite mer dynamik i det hela om man väljer att inte enbart fråga sex stycken LCHF läkare?
    Vilka svar hade du själv räknat med att få?

  2. Janne I Jämtland
    Här använder man bland annat bröstmjölk för att förklara att mättat fett inte är farligt. Den totala fettmängden i human mjölk är 4,6 gram/100 varav mättade fettsyror står för 1,8 gram. Det som även sticker ut är det låga proteininnehållet jämfört med komjölk, här endast 1,3 gram/100. Kolhydrats innehållet är 7,2 gram/100 vilket är tämligen högt om man ställer det mot komjölk(4,7)
    I och med att utgångspunkten här är evolutionär och med tanke på det höga kolhydrats innehållet i bröstmjölk, så kan inte kolhydrater i sig vara farligt. Eller hur?
    Svar: #4
  3. Tor H
    Ingen fruktose der ser jeg, så det er nok ganske så ufarlig.
  4. Anna Karin Backman
    Jag tror att du har helt rätt, Janne. 7.2 g/100 g är nog inte så farligt för en växande baby, som säkert gör åt mycket energi. Kolhydraterna är ju i sig inte "farliga". Det är den onaturligt stora mängden som våra kroppar inte är designade för. Problemet är ju processad mat t.ex. Havregröt för baby och Banangröt med ris: 58 g kolhydrater/100g. Och snart går de över till Kalaspuffar och får då 80g kolhydrater/100g. Det är väl här problemen börjar om jag förstår rätt. Sen är det ju i stort sett omöjligt att inte få i sig den mängden kolhydrater i nästan varje måltid, om man inte tagit ett aktivt beslut att välja bort dem.
  5. hemul
    Tala för dig själv. Min kropp är inte designad. 😉
  6. jonas
    https://nutritionfacts.org/2016/09/29/butter-is-back/
    Här är en annorlunda syn på smöret.
    Det verkar som om ingen är intresserad av att diskutera
    vad som gör att man inte hänvisar till all forskning sim gjorts de senaste 50 åren på animaliskt fett( smör)
    som visar att det inte är hälsosamt att ära större mängder.
    Svar: #7
  7. Roland
    Det är inte bra att överäta något men frågan är vad som är värst att överäta, kolhydrater/spannmål eller smör? Det är helt klart svårare att överäta smör om man kör LCHF då man blir mätt längre och fortare😎
    Rolle på Österlen

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg