Nyheter

Är hemlagat sämre för din bebis?

BEbismat

Måste man köpa burkmat till sin bebis för att undvika näringsbrister? Nej, självklart inte. Men det kan man lätt tro när man lyssnar på första frågan i den här dietistintervjun.

Aftonbladet: Dietisten: Hemlagat sämre för din bäbis

Vi får där veta att köpt gröt är viktig eftersom den innehåller mer (tillsatta) vitaminer och mineraler än hemgjord gröt. Det är sådan skrämselpropaganda mot riktig mat som får föräldrar att ge upp och enbart köpa färdigpaketerad barnmat, hur trist den än är.

Tyvärr kan man inte undgå att fundera på hur mycket barnmatsindustrin ligger bakom detta tankemönster, med sponsrade utbildningar, forskning och konferenser. Vem tjänar mer än dem på att skrämma föräldrarna ur köket?

Det tredje alternativet

Vad dietisten inte säger är att det finns ett tredje alternativ som är extremt mycket bättre.

Ja, mjölmat är näringsfattig. Äter man bara mjölmat så behöver man tillsatta vitaminer och mineraler. Men barn behöver inte växa upp på bara mjölmat (gröt och välling, många gånger per dag). Barn behöver inte leva på mjöl och vatten och tillsatta vitaminer. Det finns ingen anledning till det.

Det finns tusen gånger näringsrikare mat – som inte heller framkallar glutenallergi. Sverige har störst andel glutenallergiska barn i världen och orsaken är säkert att vi låter dem växa upp på mjöl (stärkelse + gluten) och vatten.

Så vad ska bebisar äta? Riktig, god, näringsrik och varierad mat kanske? Vår 5,5-månaders dotter har börjat komplettera amningen med allt möjligt. Igår kväll satt hon och mumsade på en kokt broccolikvist. I morse blev det lite äggröra mosad i grädde. Det var inget jobb eftersom det var samma äggröra som vi andra åt. Man bör vara lite återhållsam med salt i mat till småbarn, annars är det bara att prova sig fram.

Jag skulle vilja se vad som är näringsrikast för små barn – paketerat mjölvatten eller hemgjord äggröra? Svaret är nog uppenbart.

Vad ger du ditt barn för mat? Hur ser du på propagandan för köpt barnmat? Lämna gärna en kommentar.

Härom kvällen

Så här gott var det med broccoli mosad i smör:

Barnmat

För mer tips och inspiration om barnmat se Barnmatsboken av Monique Forslund.

Mer

 

30 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Sven
    Nyckeln är ju att låta bebisen äta samma mat som alla andra i familjen. Man lagar mat som vanligt, men kryddar och saltar när man lagt lite åt sidan som bebisen skall få. Klart! Lagar mat gör man ju åt familjen i alla fall, så då blir det inget extra arbete!
    Läs vidare →
  2. Björn Hammarskjöld
    #3 och #8
    Första dygnets bröstmjölk innehåller mycket salt, motsvarar ungefär 70 gram till vuxen.
    Detta är för att säkerställa att nyfödingen får tillräckligt med salt för att slippa dö av saltbrist.
    Sedan sjunker saltinnehållet i bröstmjölk för att vid 14 dagars ålder innehålla omkring 10 g salt per dag till vuxen. Svensk forskning från 1970 av professorerna Aperia och Broberger.
    Så det är en medicinsk myt att små barn inte tål salt. De har fullt fungerande njurar redan i livmodern och därmed kan barnen redan från början utsöndra ett eventuellt överskott på salt.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Angelica / Matgiken
    Vill bara tipsa om Child Food Factory när du ändå är inne på barnmatsspåret. Svensktillverkad, fryst, ekologisk barnmat med rena smaker, rena råvaror och bra fett (rapsolja, smör, grädde). Den enda färdiga barnmat som dottern tar i sin mun! Bärmoset som marknadsförs som dessert sparar vi och använder på morgongröten, antingen på glutenfri hirs eller familjens vanliga kokosgröt lchf style.
    Kommer från Östersund men finns i butiker över hela landet.
    http://childfoodfactory.se/
    Svar: #22
  2. Sven
    Nyckeln är ju att låta bebisen äta samma mat som alla andra i familjen. Man lagar mat som vanligt, men kryddar och saltar när man lagt lite åt sidan som bebisen skall få. Klart! Lagar mat gör man ju åt familjen i alla fall, så då blir det inget extra arbete!
  3. Terese
    Men hur är det egentligen med salt och barnmat? Finns det verkligen evidens för att man måste hålla nere på saltet til njurfriska barn? Eller är det bara ett "för säkerhets skull", som gör matintroduktionen besvärligare än den borde vara?
    Svar: #8
  4. Kajsa
    Herregud, jag kommer ihåg när jag, i princip, tvingade min dotter att äta en barnmatsburk med någon suspekt pasta med broccoli som luktade kattmat. Hur dum får man vara? Jag får skylla på tilltro till BVC och amningshormoner. Jag hade ju hellre sett det där leendet efter en portion broccoli med smör, det är ju supergott!
  5. Elin
    Bästa morgongröten till bebis: äggula vispad i smör. Tar ca 30 sek!
  6. Lena
    Hej,
    Jag ger bara hemlagad mat kompletterad med amning till 9-månaders bebis. Tycker det är svårt att komma upp till den rek järnmängden på 8 mg/dag då jag vill undvika gluten. Läst en hel del om olika järninnehåll och märker att det eg bara är kött/blodprodukter som gäller både avseende innehåll och kroppens upptag. Hörde att man i Danmark ger bebisar järndroppar, ungefär som vi ger d-droppar. Någon som vet mer om det? Tex användning av niferexdroppar till barn? Eller har annat tips?
    Svar: #7, #16, #24
  7. Therese
    Om man undviker råg, korn och gluten överlag så blir den järnblockerande/läckande effekten inte lika stor och då behövs inte tillsatt järn. Då räcker det med ångkokt broccoli. 🙂
    Svar: #9
  8. morgengry
    Jag läste nånstans, kommer inte ihåg vart dock, att det endast är de första månaderna som barnens njurar inte tål salt. Men det är ju de månaderna man ändå ammar, så när de börjar äta riktig mat, behövar man inte ta bort allt salt.
    Kan ju vara så att detta rådet med ingen salt innan 1 år, kommer från samma tid då ALLA skulle salta mindre 🙂

    Förövrigt, så tyckar jag synd om alla barn som har förälder som är lurade att ge endast industrimat och tro att det är det bästa för barnen :/
    Jag råkade lukta på en burk barnmat då jag fick mitt första barn, och som en annan sa, så stinkar det verkligen kattmat!!! Nej tänkte jag då, aldrig i livet at jag vilöl ge det till min baby!
    Men pulvergröt fick han, dock, andra barnet fick välling, men nu tredje barnet får endast hemlagat 😀 Och jag är inte ett dugg rädd att han ska få nån näringsbrist.

  9. morgengry
    Precis.
    Och om man då även har sen avnavling efter förlossning. Alltså EFTER navelsträngen har slutat pulsera, så är det ingen risk för järnbrist alls. Det glöms ofta bort i sammanhängen tyvärr.
  10. Ninni
    Mina tre nu vuxna barn har aldrig ätit burkmat el välling. Dom var ovanligt friska barn . Anledningen till detta beslut var att barn nr 1 hade eksem, ganska mycket av och till . Därför ville jag veta vad han fick i sig. Barnen fick i sig vanlig mat så fort dom kunde äta , tror det var från 5 mån . Potatis o älgkött med riktigt smör o grädde och fisk från fjället.Jag kokade ofta av ben och malde sen köttet och tillsatte buljong och kryddade lätt upp det och fryste in . Kornmjölsgröt var en favorit minns jag med vår egen lingonsylt och opastöriserad mjölk från bonden. Inser idag vilken bra matstart de fick och tipsen om matlagningen fick jag oftast från min gamla mormor . Minns när yngsta dottern kom hem från förskolan och skulle beskriva en maträtt hon fattade tycke för , det var fiskpinnar ! Hon hade inte ens ätit det under sina första sex år. Idag så äter vi ungefär likadant. Mycket grönt , naturbeteskött givetvis svenskt och ekologisk. Väldigt begränsat med mjöl o socker. Vi är 55+ och är superpigga.
    Svar: #14
  11. Johanna
    Jag tillhör dem som inte lyssnat på bvc och andra "experter" trots att det varit tufft. Mina barn har alla vuxit upp på hemgjord mat med grönsaker smör och lillen som inte tålde mjölk fick olja. Den gröten som serverats har varit hemkokt havregrynsgröt med smör och frukt eller bärmos. Barnen har älskat det. Men med sånna här korkade utspel förstår jag om man som osäker förälder tvekar, vilket är jättesynd. Vem kan på allvar tro att en unge mår bättre av något som är tillagat i ett laboratorium än i föräldrarnas kök?
  12. Björn Hammarskjöld
    #3 och #8
    Första dygnets bröstmjölk innehåller mycket salt, motsvarar ungefär 70 gram till vuxen.
    Detta är för att säkerställa att nyfödingen får tillräckligt med salt för att slippa dö av saltbrist.
    Sedan sjunker saltinnehållet i bröstmjölk för att vid 14 dagars ålder innehålla omkring 10 g salt per dag till vuxen. Svensk forskning från 1970 av professorerna Aperia och Broberger.
    Så det är en medicinsk myt att små barn inte tål salt. De har fullt fungerande njurar redan i livmodern och därmed kan barnen redan från början utsöndra ett eventuellt överskott på salt.
  13. Monica
    Jag lagade all barnmat själv, trots att industrin och BVC broschyrer informerade mig om att köpemat var bättre! Nu är det lika illa med hundfoder! Man klarar helt enkelt inte att laga den maten med alla näringsämnen som ska finnas! Min hund äter förstås LCHF!!
  14. morgengry
    Vilken bra mat ni äter 🙂
  15. Karin
    Så oerhört tråkigt att ett sådant budskap går ut i media då jag tycker att vi är många som kämpar emot all skräpmat inte minst för de minsta. Jag skriver just nu på en bok i ämnet som jag hoppas kan inspirera till nytänkande och att fler föräldrar kastar barnmatsburken i slasken. Mat skall smaka, lukta och stimulera känslan av välbefinnande. Det gäller i allra högsta grad våra små finsmakare.
  16. Helena, MsHisingen
    Är ingen expert på kost och järn, men att laga mat i gjutjärnsgryta brukar ju rekommenderas om man vill öka järnintaget 🙂
  17. susanne
    Mina barn är uppväxta med hemlagad mat och välling. Fick de barnmat spydde de inom en kvart efter avslutad måltid. Enkelt val. Hade jag vetat då vad jag vet idag hade de fått lchf kost.
  18. Sara
    Båda mina små var/är mjölk och ägg allergiker som små. Min minsta (1 1/2år) är det fortfarande, + fisk... Jädrans deppigt när man själv lever på ägg och smör, samt ääälskar fisk! Men men...
  19. Martin
    Människan har funnits på jorden i över 2 milj år. Köpegröt har funnits hur länge?
    Svar: #21
  20. Katta
    Det går utmärkt att strunta i gröt och välling! Mina söner fick persilja i all mat (väldigt järnrikt) och det är tillräckligt - även fast det kommer från växtriket. Och att äta tre nöt- eller fläskköttmål i veckan ger fullgott järntillskott. På bloggen Barnakuten (drivs av läkare) kan man lära sig mer om järnbehov och salt mm.
  21. Marcus
    Nu överdrev du med cirka 1,6-1,8 miljoner år.... Men förstår ju naturligtvis vad du menar.
  22. Stefan
    Läst innehållet i dessa produkter?
    "Broccoli 25% (broccoli 127,1%, rapsolja)"
    Ehh...? Hur kan en ingrediens vara mer än 100% av en slutgiltig produkt där det dessutom innehåller fler ingredienser?!

    Dessutom är ju det mesta utspätt med vatten och modifierad potatisstärkelse.

    Varför inte bara köpa nötfärs, potatis, broccoli, blåbär och en stavmixer och göra egen mat?! Blir garanterat billigare även om du köper närproducerat och ekologiskt...

    Svar: #25
  23. Marcus
    Har läst nånstans, minns inte var längre, att äggula blandat med kokosmjölk skulle vara en väldigt bra måltid för ett litet barn (som _komplement_ till bröstmjölk naturligtvis). Någon som ger sitt barn detta?
  24. Malin
    Jag gjorde precis som du. Även jag oroade mig över det rekommenderade järnintaget när jag började räkna på det. Men tillslut bestämde jag mig för att resonera så att mitt barn slapp ju spannmål som minskar järnupptag. Dessutom fick han ju järn mest från animaliska produkter, alltså hemjärn som lättare tas upp av kroppen. (Är det verkligen hemjärn i barngröterna?)
    Dessutom ammade jag mitt barn tills han var över 1,5 år och läste det här om laktoferritin i bröstmjölken och järnupptag: http://amningsbloggen.blogspot.se/2010/02/jarn-ett-hjarnspoke.html
    För att ytterligare gardera mig fick mitt barn åtminstone en gång i veckan hemmagjord blodpudding enligt det här receptet: http://naturligtvisare.se/2011/12/06/det-stora-lchf-blodpuddingsforso... Jag skippade dock sötningsmedlet och minskade på saltet. Jag skivade blodpuddingen och styckfrös skivorna så var det lätt att ta fram och steka vid behov. Perfekt att skära i stavar och ge till barnet som plockmat.
  25. Angelica / Matgiken
    Till din fråga om procentsatser så är det inte alls en omöjlighet. Det ser ut på samma vis om du t ex läser på en salami av bra kvalitet. I och med att vattnet dunstar i tillverkningen så går det åt mer än 100 g kött för att få till 100 g slutprodukt.
    Sedan innehåller maten potatismjöl, det vet jag mycket väl. Men den lilla mängd potatismjöl har jag inget problem att stå ut med i de lägen när situationen är sådan att vi inte hunnit med att laga egen mat - vilket vi för övrigt gör i 99% av fallen. I min värld vägs det mer än väl upp av kvaliteten på råvarorna och mängden kött/grönsaker (jämför med t ex burkmat!).
    Jag försöker att ha en gnutta "gungor och karuseller" i hur jag förhåller mig till livet, men vi gör alla våra egna val.
    Svar: #26
  26. Stefan
    Håller med om att dessa produkter är säkert bättre än annan barnmat, men det är ju nästan enklare att köpa frysta, ekologiska blåbär och värma i micron istället för detta, men men...

    Och absolut används mer än 100g kött till 100g salami pga att salami är tillagad och torkad, vilket gör att vätska försvinner. Inte som när man gör äppeljuice... 4kg äpplen = 1kg äppeljuice, men det betyder ju inte att 100% av juicen innehåller 400% äpple, det kan aldrig bli mer än 100%, omöjligt!

    Så när de skriver "Nötfärs 25% (66,7% nötfärs..." Undrar man ju hur de räknar, tillagar och torkar man 66,7g nötfärs blir det kanske 40g kvar, som man sedan spär ut med 40g vatten och 20g modifierad potatisstärkelse... Då blir det ju bara 40% nötfärs, men man har använt 66,7g till 100g slutprodukt...

    Känns bara som att de försöker luras på något sätt när de skriver konstiga procentsatser...

  27. Gunilla
    Har 3 barn. Den första fick välling och gröt men inte fullt ut så som rekomenderades av BVC då maken börjat med LCHF. Hon klättrade alltid på väggarna - bokstavligt talat -vid läggdags! De andra 2 har fått "smörmjölk" i nappflaskan till läggdags. Till det har vi använt ekologisk, gärna ohomogeniserad fullfet svensk mjölk och en klick ekologiskt smör eller bregott som smälts i. Resultatet har varit mycket lugnare läggningar!

    Vi lagade dock den mesta maten själva när amning inte längre räckte till till alla barnen. Broccoli med smör och grädde, kokt ägg med smör och grädde, ekologiskt kött som kokats med milda kryddor med smör och grädde. Alla råvaror kokta och mixade sedan frysta i istärningfack. 2-3 bitar funkar som en lagom smakportion. Vi har dock varit liberala och även serverat vissa rotrfrukter så som morötter. Vet andra barn som gillat avokado väldigt mkt. Dock inte våra.

    En intressant iaktagelse som jag gjort är att barn nr 3, som hela tiden legat ngt under "normalviktskurvan" en tid efter avslutad amning inte följde med helt i vikten men i alla andra delar. Han såg ut som en "liten frisk människa" i kroppen och inte så mkt "runda goa lår mm" som våra kamraters bebisar som pumpar i sig 2 flaskor välling per kväll! BVC sköterskan tyckte att jag borde ge lite mer smör eller grädde så att han la på sig! När jag förklarade vad han åt och eftersom alla andra "värden" såg bra ut så tyckte hon att jag kanske skulle ge lite gröt eller välling i alla fall! Nej du. Jag ifrågasatte istället "normalviktskurvan". Hur är den framtagen? Är inte den baserad på en vällingätande generation? Ska små barn verkligen se ut så? Skulle vara intressant med DOCs och andras reflektion på "normalviktskurvan".

    Svar: #28
  28. Marlene
    Min äldsta fick tyvärr köpevälling som liten (men jag skippade all välling med vete i eftersom jag inte tål det själv), visste inte bättre då. =) Numer äter hon liberal lchf som resten av familjen.
    Min yngste är 2,5 år (ammades i 1 år 8 mån, äldsta slutade själv med amningen vid 1 års ålder troligen pga vällingen) och har endast fått LCHF-välling eller grädde blandat med lite vatten som kvällsmål OM han ätit dåligt till middag eller tidig middag. Han får russin och 70-86%-ig choklad som "doodis!" och hävdar bestämt att det ska man "baja äta lööda". Han vet dock att det där färgranna i lådorna på affärn också är godis men att det inte är bra för kroppen att äta sånt godis.
    Han ligger något under viktkurvan och något under längdkurvan också, men växer på bra i sin egen takt. Var det inte så att barn som inte får så himla mkt snabba kolhydrater "missar" lite längd? Kanske han "bara" blir 1,75 då men mår toppen på insidan. =)
    Hjärnan och förståndet tycks iallafall inte påverkas negativt av att växa upp med begränsat intag av snabba kolhydrater om jag ser till mina barn.
  29. Lotta
    Idag verkar tyvärr många föräldrar tro att barn måste äta välling samt blir undernärda direkt om de fortsätter helamma efter 6 mån. Mina två minsta har helammat minst 6 mån o delammat i ca 5 år var. Efter 6 mån har de serverats mat o fått äta det de velat vilket i perioder varit ganska lite. De har utvecklats och vuxit som de ska. Tyvärr har de fått en hel del bröd o pasta innan vi hittade lchf. Synd att kunskapen på många BVC är så bristfällig och många gånger rent felaktig. Amning stöds tyvärr inte alls så den gjorde för ca 20 år sedan när jag fick mitt första barn.
  30. Mia
    Jag lagar all mat till min 9 månaders tjej. Undviker saltet men i övrigt får hon i stort sett samma mat som vi. Jag ger henne havregrynsgröt berikad med paltbröd och mixar egen puré av eko-aprikoser. Det är inte svårare men känns bättre i mammahjärtat. 🙂

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg