Nyheter

Är frukter naturligt söta?

Frukt

Är frukt naturligt söt? Det blir allt mer tveksamt i takt med att det avlas fram allt större och sötare varianter.

Här är ett utdrag ur ICAs gratistidning ”Månadens skörd” om stenfrukter som persikor och nektariner. Den ”nya generationen” av dessa har extra höga sockerhalter – och fler är på väg…

Jag brukar säga att frukt är godis från naturen. Men hur naturliga är de egentligen?

Tack till Emma K för bilden

 

133 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Henke
    Så jävla trött på att det ska hållas på och modifieras med maten, varför kan mat inte få vara mat. Snart har vi socker i kranvattnet, och alla nyfödda behandlas med gastricbypass i förebyggande syfte.
    Sory att jag låter jag bitter, men va fan!?
    Läs vidare →
  2. Professor Göran
    Vad som slagit mig är att det är lätt att "lura" sig själv med frukt. Vi är ju indoktrinerade med att "frukt är nyttigt" på samma sätt som vi är indoktrinerade med att "fett är farligt".

    Arbetsgivare bjuder idag sina anställda på frukt ur en fruktkorg , "i all välmening", och där man kan ta något när man är "sugen". Vad jag har noterat är att de som mest plockar ur fruktkorgen är de som kämpar med sin övervikt. Jag tror helt enkelt att dessa frukkorgar förfelar sitt syfte och istället gör folk sjukare.

    Läs vidare →
1 2 3

Alla kommentarer

  1. Jamenvisst
    #96 Maggan

    Det är inte jag som bestämmer PH på olika saker.

    En banan har ca 4.5-5
    Vatten melon ca 5.5 andra melon sorter kan gå upp till runt 6,5.
    Mango 6
    Finns många grönsaker som ligger runt 5, ost kan gå ner till under 5.
    Citrus är bland de frukter som har lägst ph apelsin 3-4. Lime och citron runt 2.
    Apple hamnar 3-4.
    Vin är en dräpare med lågt Ph. Kan du tänka dig en köttbit med rött vin som lägger sig mellan tänderna, oj vad det fräter på.

    Mycket av läsk och juicer är baserade på citrus eller äpple och har därav lågt ph.

    Kan vara bra ibland att inte dra allt över en kant. Alla är ju inte alltid intresserade av detta dock.

  2. Jamenvisst
    #97 Vox
    Går lika bra med selleri.
  3. Maggan A
    Jamenvisst

    "Alla är ju inte alltid intresserade av detta dock"

    Nej och jag är en av dem. Jag äter mat. Punkt.

    .

  4. Vox Humanae
    Så nu helt plötsligt är matens ph viktigare än dess sockerinnehåll...
  5. Jamenvisst
    "Läsk, juice och frukt fräter bort tändernas emalj och går inte att återskapa. Hos folktandvården i Uppsala ser man att problemet ökar och att det sjunker allt längre ned i åldrarna."

    Lågt Ph värde fräter, all frukt har inte lågt ph. Mest informativt om det skulle vara någon här som kanske vill tjuv äta en banan eller lite melon. Dom kommer inte att bli tandlösa som vissa vill skrämma folk med.

  6. Anki
    #96, tror du på allvar att frukt är värst när det gäller barns tänder? Dagens barn dricker läsk, saft och äter godis, sockrade frukostflingor, sylt och fikabröd som aldrig förr medans barn i alla tider har ätit frukt. Dessutom har barns tandborstning blivit sämre än tidigare, frånvaron av flourtanten har också bidragit till ökad karies. Frukt är nog ett av de mindre problemen och ja det har jag diskuterat med tandläkare då jag möter barnkariesproblematiken i mitt arbete. Ett av de största problemet är att det finns en kiosk eller liknande bredvid nästan varendaste skola idag och en sak är säker, det är inte frukt de får dit för att handla på rasterna.....
  7. Maggan A
    "Frukten fräter sönder dina tänder"

    http://www.aftonbladet.se/halsa/article11223584.ab

  8. Anki
    #106 Alltid lika kul när du googlar förbrilt och svänger dig med gamla länkar... Visst är viss frukt skadligt för tänderna (som herrn säger här ovanför) om man inte sköter sin övriga tandhygien men detta är ett ytterst litet problem mot allt annat sockrat skit som barn stoppar i munnen idag och den försämrade tandhygien.....
  9. Maggan A
    Anki

    ja men nu handlade ju den här tråden om just frukt eller hur. Tror inte ett ögonblick att en länk från 2007 på något sätt skulle vara inaktuell. Okej att tiden går fort när man har roligt - men inte såååå fort! 😉

  10. Anki
    #108, ja och det är frukt vi pratar om, eller? Att inte dela din åsikt betyder inte att man inte pratar om samma sak... 😉 Och lusläser du din egen länk så ser du även att det är främst juicer som diskuteras...inte äpplen och bananer. Ingen här har sagt något om att citrusfruker skulle vara hälsosamt för tänderna. Men som sagt, barns tandhälsa har drastiskt blivit sämre bara de 10 senaste åren och det är definitivt inte fruktens fel, i alla fall inte i ätbar fast form.
  11. Maggan A
    Anki

    "främst juicer som diskuteras...inte äpplen och bananer. Ingen här har sagt något om att citrusfruker skulle vara hälsosamt för tänderna"

    Hårklyverier!

  12. Anki
    #110 då det som även tidigare har nämnts så är det olika ph-värde på olika frukter...så knappast hårklyverier. Löjligt att bortse från den sockrade värld barnen lever i idag och beskylla frukten som boven i barns försämrade tandhälsa.
  13. Maggan A
    Anki

    Okej jag tänker inte dra det här i någon långbänk. Med mina barn är det för sent, men jag lovar och svär att jag aldrig kommer att bjuda mina små barnbarn på varken godis, läsk, juice eller frukt. Enligt min åsikt är det same shit different name och sedan får väl andra göra som dom vill.

    Vi lever ju gubevars i ett fritt land!

  14. Vox Humanae
    Konstigt, på 50-talet och tidigare, när barnen åt godis ett par gånger om året så var det inte ovanligt att man fick löständer i 30-40årsåldern. Vad kan det ha berott på?
  15. Anki
    #113, bristfällig eller i princip obefintlig tandvård tex... Utvecklingen både när det gäller tandborstar, tandkrämer, tandtråd, tandstickor och tandläkarvården har utvecklats rejält under samma tid. På 50-talet hade man inte gratis tandvård varje år upp till man fyller 20. Men ja visst, vi skyller på äpplena, blir såååå mycket enklare. 😉
  16. Konsument
    Nu ser jag i reklambladet att Hemköp annonserar om "kärnfria minivattenmeloner"! Detta har jag undrat över - hur kan melonerna vara kärnfria? Likaså finns det ju kärnfria vindruvor. Hur går det till?

    (Kärnfria oliver har ju en annan förklaring!)

  17. Vox Humanae
    "När man äter något som innehåller socker eller andra kolhydrater reagerar bakterierna med att bilda skadliga syror som fräter på tanden. Syraangreppet brukar pågå i ungefär en halvtimme efter att man ätit."

    http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hal-i-tanderna--karies/

    Detta verkar vara allmänt känt och väl utforskat inom tandvården. Äter man 20 frukter om dagen så får man bakteriell syrabelastning på tänderna under 10 timmar. Om man inte borstar tänderna 20 gånger förstås, men inte många gör det. Själv har jag ofta vinäger eller ättika i maten (syra) och borstar tänderna 4 ggr om året, men jag äter sällan kolhydrater. Mina tänder blir lite bättre undan för undan...

  18. Konsument
    #116 Vox Humanae

    Vinäger eller ättika i maten (syra)!

    Hur mycket då? I all möjlig mat? Berätta hur!

    Är det sant - borstar tänderna 4 ggr om året?

  19. Hanna Tolander
    #117

    Får jag flika in att jag också är tokig i vinägern som krydda? Jag steker kött i vinäger, kryddar grytor och soppor med vinäger, reder såser med äggula och vinäger, stänker vinäger på mina grönsaker (råa som kokta), rör ut smör med kryddor och vinäger när jag gör aromsmör - man kan gott säga att fyra av fem saker som jag lagar har vinäger i sig faktiskt.

    En oemotståndlig favorit är gorgonzolasås dvs smält gorgonzola utrörd med vitlök, peppar, vinäger, lite olivolja och sedan så mycket smör som jag kan röra ner i ostsåsen.

    Även jag har fått avgjort bättre tandhälsa. Tandborsten använder jag "när den behövs" och då har jag vanligen ätit något utanför den vanliga menyn, t ex sushi.

  20. À
    Här får man tummar upp när man inte borstar tänderna....ofräsch tycker jag.
  21. Maggan A
    Anki #115

    varför adresserar du mig om tandvården på 50-talet? jag är född -59 ´så vad skulle jag veta om det?

    Det jag vet nu efter att ha börjat med LCHF är att man inte ens behöver borsta tänderna längre. jag gör det bara av gammal vana - inte för att det behövs utan därför att jag van att gå till sängs med mintsmaken mellan tänderna.

  22. Vox Humanae
    #120 Á

    Det är bara om man äter mycket kolhydrater som man blir ofräsch i munnen. Det beror dels på att metangas läcker upp genom mattrupen och dels på att bakterier i din mun lever av kolhydrater och sedan kissar och bajsar de på dina tänder. Inga kolhydrater=inget bajs i munnen=fräsch mun

  23. John H
    Jag har upplevt samma sak som Vox Humanae. Min familj har inte haft de bästa generna gällandes tandhygienen. Alla i min familj har haft problem, minst av dem jag. Har fått mycket skit i mitt liv för min dåliga andedräkt och detta har jag fått bära med mig, vilket förde med sig att jag inte skötte tandborstningen så väl. Jag luktade ju bajs i munnen oavsett vad jag gjorde. Men så fort jag började slopa kolhydraterna så har ingen klagat på min andedräkt alls, förrutom dagen efter att jag har fuskat OCH DESSUTOM BORSTAT TÄNDERNA. Jag kanske inte borstar så lite som 4 ggr/år, men kanske 3 ggr/månad, gör jag det oftare så känner jag mig ofräsch och tandkrämskletig i munnen. Tandläkarna har gett mig tummen upp varje gång sedan jag började med LCHF och sagt vilken fin tandkvalitét jag har. Jag har inte vågat berätta än att jag knappt borstar...
  24. À
    Tycker fortfarande att det är ofräscht, har inte enbart med andedräkten att göra.
  25. Kalle Kula
  26. Vox Humanae
    #124
    Nej det har med dina förutfattade meningar att göra. Om något är rent så behöver man inte tvätta det, enkel logik. Och det blir inte smutsig bara för att du tycker så.
  27. Anki
    Min kompis (LCHF'are sedan flera år nu) hade 4 (!) hål sist hon var hos tandläkare, mest beroende på markant ökad mängd tandsten, hon som inte ens brukar ha hål i tänderna... Antar att det har med mejeriprodukterna då som det står i http://4health.se/tandsten-av-lchf .
  28. Vox Humanae
    "Karies, hål i tänderna, är sällsynt där tandsten sitter eftersom den innebär en förkalkning av bakteriebeläggningar, medan utveckling av karies innebär motsatsen, nämligen en upplösning av tandytan."

    http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Tandsten/

  29. Anki
    Ja , hur som helst hade hon 4 st hål i tänderna, och är det någon som är hängiven denna kost så är det hon, det går alltså inte att skylla på fusk.
  30. Sören
    Hade vi inte börjat förädla vår mat,vilket vi gjort sen vi började odla nån gång på stenålder, så hade vi inte kunnat överleva och utvecklas så framgångsrikt. Människan har alltid förädlat växter = valt ut de exemplar som hade bra egenskaper, de va tex friska, gav mycket skörd och sått dessa och deras bästa avkommor osv. Ingen här tror väl på allvar att äpplen, tomater, potatis, vete, havre osv har sett ut som de gör idag redan från början? Hade vi inte hittat vägar att få fram växter med bättre egenskaper hade inte maten räckt och vår existens på jorden hade förmodligen sett annorlunda ut (på gott och ont).

    //Bara för att det är "naturligt" är det inte ofarligt och nyttigt

  31. Madeleine
    Hej! Jag har en liten fråga angående frukt som jag hoppas att någon kan svara på! Som beskrivet ovan så är ju tyvärr dagens frukt som man hittar i affärerna genmodifierade så att de innehåller både mer socker och mindre mängd vitaminer än "ursprungsfrukten". Men hur är det med frukten som man hittar på träden här ute? Är det lika illa med dem? Skiljer de sig också från ursprungsfrukten, alltså den frukt som fanns då människan faktiskt började äta frukt? Finns denna ursprungsfrukt kvar någonstans i världen?
  32. Zepp
    Ja det är samma frukt!

    Gå ut i skogen och plocka frukter (bär) där!

    Äpplena som vi äter i hela världen växer villt i en dal i Kassaktstan!

    http://www.arkitekt.se/s8158

  33. Theresa
    Inte alla sorters syror drar mineralerna ur tandmaterialet. Men just citrusfrukter är ganska dåliga ur tandsynpunkt. I synnerhet om man borstar tänderna först, och sen för nära inpå dricker citrusjuice.
1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg