Ännu ett skäl att vara skeptisk till sötningsmedel

Dåligt för blodsockret?

Dåligt för blodsockret?

Enligt spännande ny forskning så kan flera vanliga sötningsmedel ha en tidigare okänd biverkan. De påverkar bakteriefloran i tarmen och kan därigenom ge förhöjda blodsockervärden. Detta inte bara hos möss utan också när man testar hos människor:

DN: Light-produkter kan vara hälsofarliga

Forbes: Could Artificial Sweeteners Be Contributing To The Obesity Crisis?

Studien:

Nature: Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota

Detta är förstås resultat som behöver upprepas i fler och större studier för att man ska veta mer om betydelsen. Men det är redan ytterligare ett skäl att för säkerhets skull gärna vara försiktig med sötningsmedel. Själv använder jag det i stort sett aldrig. Det är verkligen en vanesak. För ett drygt decennium sedan drack jag regelbundet lightläsk. Nu gör jag det aldrig och saknar det inte det minsta.

Använder du sötningsmedel och i så fall vilket och till vad?

Uppdatering: Bra och skeptisk genomgång av sötningsmedelslarmet av Jacob Gudiol: Kan sötningsmedel ge diabetes?

Mer

Tidigare om sötningsmedel

 

39 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Robert
    Varför dricker man överhuvudtaget söta drycker? Om man har ett sånt starkt sötsugsbegär att man inte kan avstå ens light-drycker som är sötade på konstgjord och kemisk väg då borde man väl försöka lägga om något i sin kost och/eller pröva andra vägar (mineraler, vitaminer, mer fett, proteiner etc.) för att komma ur detta beroende. Slutade tvärt med allt sött den 7 januari i år. Visst var det tufft några veckor, kroppen "tiggde" söta saker titt som tätt - kvällarna var värst - men allteftersom tiden gick klingade det av och upphörde helt. Min erfarenhet är att om man slarvar med fettintaget (äter för lite) och äter alltför lite proteiner då är det svårare att komma ur sötsuget. Tillräckligt fett och protein motverkar helt klart sötsug. Tycker mig se lite för många "ursäkter" i kommentarerna ovan att det nog inte är så farligt att dricka dessa artificiella och onaturligt sötade dryckerna...
    Svar: #12, #17
    Läs vidare →
  2. Sara
    Gör samma sak med salt... Ett vanligt men väldigt märkligt argument tycker jag.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. My
    Jag dricker lightläsk ibland, mår bra, rör på mig och går ner i vikt så så länge som forskningen inte tar fram någon betydande forskning om sötningsmedlens fara så lär jag fortsätta med min lilla last. Finns så mycket annat i världen att undvika och oroa sig över. 😉
  2. Patrik
    Observera att den del av undersökningen som är gjord på människor (400 resp 7 personer) är baserad på sackarin, som knappt används längre. Vi får nog avvakta fortsatta studier innan några långtgående slutsatser kan dras. Men visst: vatten är bättre än sötningsmedel som är bättre än socker.
  3. Stora B
    Satt på lunchstället och hörde en säljare diskutera med personalen. Om jag fattade det rätt kommer Coca-Cola snart med en ny "light" Coca-Cola där en del av sockret (inte allt) ersatts med stevia. Någon mer som hört talas om detta?
    Svar: #4, #5
  4. Daniel
    Stora B, tror det är Coca-cola Life han pratar om som är med grön etikett, har sett den i affären och läste lite snabbt på den. Det ska bara vara naturliga sötningsmedel i den står det på flaskan eller liknande, kommer inte ihåg exakt ordalydelse
  5. YOLO
    Den lanserades för ett par veckor sedan? Coca-cola Life. Egentligen inte något nytt då den har funnits tillgänglig i sydamerikan i över ett år tror jag.
    Svar: #33
  6. Agneta Månlid
    Jag använder sukrin/stevia i stort sett varje dag. Jag har väldigt svårt att vara utan något sött en gång per dag. Det var inte med i undersökningen.
  7. Stefan*
    Intressant med ny forskning men inget att dra allt för stora växlar på. Jag tar mig friheten att citera Niclas Sigstedts kommentar från LCHF.se:s fb-sida:

    "Nu bör man dock inte göra som media och överdriva det hela. Det var sackarin som gav störst effekt och de övriga endast lite, fortfarande signifikant, men inte mycket. Tarmfloran kontrollerades sedan endast för just sackarin. Vi vet alltså inte så mycket om just aspartam som är det sötningsmedel som används mest. Aspartam bryts dessutom ner innan tarmarna. Sackarin och sukralos passerar tarmarna. Det var intressant men man bör dock inte dra för stora växlar avseende aspartam. Det finns flera studier med aspartam och effekterna i de studierna var ingen skillnad i vikt efter några månader jämfört om man dricker vatten."

  8. Terje
    Problemet med sådana här nyheter är att människor går över till drycker och produkter som innehåller socker istället, eftersom dom minsann läst att sötningsmedel är farligt.

    För varje sådan här nyhet behöver man tio nyheter som belyser hur farligt socker är.

    Det finns en uppfattning bland människor att socker är en naturlig produkt, och därför nyttigare än de syntetiska kemikalier som utgör sötningsmedel.

    Man borde sammanfattade det med att sötningsmedel ANTAGLIGEN är onyttigt, medans socker GARANTERAT är onyttigt.

    Således: drick vatten.

  9. Robert
    Varför dricker man överhuvudtaget söta drycker? Om man har ett sånt starkt sötsugsbegär att man inte kan avstå ens light-drycker som är sötade på konstgjord och kemisk väg då borde man väl försöka lägga om något i sin kost och/eller pröva andra vägar (mineraler, vitaminer, mer fett, proteiner etc.) för att komma ur detta beroende. Slutade tvärt med allt sött den 7 januari i år. Visst var det tufft några veckor, kroppen "tiggde" söta saker titt som tätt - kvällarna var värst - men allteftersom tiden gick klingade det av och upphörde helt. Min erfarenhet är att om man slarvar med fettintaget (äter för lite) och äter alltför lite proteiner då är det svårare att komma ur sötsuget. Tillräckligt fett och protein motverkar helt klart sötsug. Tycker mig se lite för många "ursäkter" i kommentarerna ovan att det nog inte är så farligt att dricka dessa artificiella och onaturligt sötade dryckerna...
    Svar: #12, #17
  10. Åsa
    Jag kokar min egen lingonsylt med vanligt strösocker. Likadant om jag bakar någon gång. Men jag kokar och bakar själv och jag köper inte färdig saft, läsk och kakor och kex! Jag gör också min egen musli utan socker. Och huvva, jag tar lite frukt och bär i filen!
    Svar: #18
  11. Ove
    Häll ut en aspartamcola på er gräsmatta och kolla efter en vecka och fundera sedan på om du vill fortsätta dricka det...
    Svar: #14
  12. My
    Jag dricker cola light ibland för att jag tycker att det är GOTT och ingenting annat, annars fuskar jag varken med godsaker eller använder substitut för sött, till skillnad från flera av mina LCHF vänner som klagar högljutt över lightläskens styggelse men samtidigt "fuskar" med vanliga sötsaker i tid och otid. Så kontentan är att njuter av mitt glas iskall läsk och inte är ett dugg sockersugen i övrigt...alla är vi olika. 😉
  13. maja
    Använder bara aspartam då det är världens mest studerade sötningsmedel och bryts ner i magsäcken, och aldrig när tarmarna, samt att det är baserat på en aminosyra.

    Läste träningsläras utvärdering och analys av den vetenskapliga artikeln, och tycker att det är mest sensationspublicering då forskarna bara studerat sötningsmedlens påverkan på möss, och bara gått vidare med ett, saccharin, på människor.
    Dåligt statistiskt underlag också.

    Bara en rekommendation, kolla upp lite mer ang artikeln, även om den är publicerad i Nature, innan du skriver nåt.
    Skrämselpropaganda mot sötningsmedel har vi nog av. Rena fakta är vad som behövs.

    Fast det är bra att ta upp, på det sätt att folk måste lära sig granska tidningarnas innehåll och uppslag.

    Svar: #16
  14. Sara
    Gör samma sak med salt... Ett vanligt men väldigt märkligt argument tycker jag.
  15. Ethel Loberg
    Jag kan ta gift på att 99% av oss LCHF-are använder inte något sött alls så härvidlag är det noll problem. Trallarallaralla.
  16. Anna
    Jag tycker inte artikeln i Traninslara presenterade nagra overtygande argument for att forskningen skulle vara oriktig eller "sansationsinriktad". Det en namnde var att Asparatam, till skillnad fran de tva andra sotningsmedeln, ej gav dessa effekter. Plus att ej alla forsokspesoner/moss fick effekterna (vilket ju aven namns i orginalrapporterningen av forskningen).

    Asparatam har ju dock visat sig har andra negativa effekter, i alla fall enligt flera anekdotiska erfarenheter, sasom att tex ge upphov till ledvark etc etc...

  17. Anna
    Problemet, Robert, ar ju dock att det ar valdigt svart att undvika sotningsmedel aven om man ar noga med att ej tillsatta det i maten. T.ex. innehaller nastan alla tandkramer en massa sotningsmedel, alla munsprayer, manga kosttillskott och mediciner etc etc.
    En annan aspekt ar de som t.ex. forsoker sluta roka och anvander sig av nikotintuggumin, som har tillsatt sacarin. Visst, man far kanske skylla sig sjalv om man ej kan sluta roka pa "naturlig" vag, men nu ar ju livet faktiskt som det ar, och vi ar bara manniskor...
    Tyvarr ar det inte alltid sa latt att det "bara" ar att "valja bort".
    Svar: #28
  18. Lars Pekkala
    Jag kokar min lingonsylt utan vare sig sötningsmedel eller socker.
    Förstår inte varför det måste sötas, tycker att bären skall ha sin egen smak.
  19. Stefan
    Gjorde inte kostdoktorn själv ett test för ett tag sedan där han inte fick några direkta förhöjda blodsockervärden av att dricka coca cola zero ?
    Svar: #20
  20. Anna
    Men Coca cola zero innehaller Asparatam, som ej gav utfall, ej sacarin etc.

    Gjorde inte kostdoktorn själv ett test för ett tag sedan där han inte fick några direkta förhöjda blodsockervärden av att dricka coca cola zero ?

    Svar: #35
  21. Sweedie
    Dricker inte läsk och använder enbart stevia om jag tycker något behöver sötas.
    Undviker andra sötningsmedel och då speciellt aspartam som kan ge många olika sorters biverkningar. De vanligaste som är rapporterade till Amerikanska FDA: Huvudvärk, yrsel, humörsvängningar, illamående, kräkningar, magont, synförändringar, diarré, kramper, försämrat minne och trötthet.
    Svar: #29
  22. My "LCHF-ingenjören"
    Det där med sötningsmedel är en odygd! Det va ett h-vete att vänja sig av med då jag säkert drack 5 liter light i veckan å hällde på det vita pulvret på allt från himmel och jord. Nu blir det extremt sällan. Kanske en cola light till utematen när vi är ute och äter och alla andra dricker alkohol. Eller om man blir bjuden på en LCHF-efterrätt som någon stått och gjort. Tycker det triggar sötsuget som bara attans!
  23. Tomtefar
    Jag dricker ca 25 cl Pommac varje dag. Är glad att det är äkta socker i och inte aspartam. Gudiol får tro vad han vill, även skriva en tidningsartikel om det. Jag är nog mer bekymrad i så fall för andra ingredienser som t ex "budget-citronsyran". Och Coca cola består av okänt recept, därför bytte jag colan mot Pommac för ca 4 år sedan - men självklart spelar det också in att Coca cola innehåller drygt 30% mer socker än Pommac, för jag påstår inte att socker är nyttigt (fast jag TROR, och har alltid gjort så, att det är ofarligare för nervsystemet och hormonsystemet än aspartam). Men största energikällan är för mig fett, även om jag äter kolhydrater i olika former också.

    Fast nu har inte jag varit till tandläkaren på ett tag. Senast, då hade jag flera kariesangrepp mellan tänderna. Tandläkaren ville fixa, men jag tycker inte det är så kul hos tandläkaren, så jag ville inte. Okej, de kan nog klara sig till nästa år innan de når pulpan var svaret jag tog till mig och slapp borrmaskinen tills vidare. Sedan har jag skjutit detta på framtiden i NIO år! Nu tog jag mod till mig, medans ngt går att rädda av gaddarna tänkte jag (de hade tjatat på mig att använda tandtråd, men det har jag aldrig använt det, men jag borstar tänderna nästan varje kväll...dock inte på morgonen). Så gick jag till tandläkaren till slut alltså.

    DOMEN: Ingen karies ngnstan överhuvudtaget. En del tandsten fanns att skrapa, men annars okej - kariesen hade läkt ut. Kostade 489 kr - utslaget på 9 år blir årskostnaden inte mer än 3 Pommac 😉

    Men det är ingen slump, för jag tänkte själv ut hur jag bäst bevarar tandhälsan och kör vidare på det, trots Ann Fernholms varning för mer än 3E% socker angående tandhälsan.

    Som många här nog vet, så är jag en stark förespråkare av LCHF, så ta inte detta som att jag vill försvara stora sockerintag och andra kolhydrater. Bara att vissa andra kostvanor faktiskt gör gränsen flytande för NÄR socker blir farligt. Och precis som Gudiol skrev att han sällan dricker sötad dryck och därmed blir fusksockret ingen fara, precis lika hade han kunnat resonera kring vanligt socker vid enstaka tillfällen - jag blir inte tjock av mitt dagliga läskdrickande, så jag tror han fixar en gång i veckan såvida han inte ätit sig känslig för sockerberoende genom för många kolhydratrika måltider per dag under många år...

    Däremot äter jag så gott som aldrig godis, utan mesta kolhydraterna kommer från potatis och Leksandsknäcke.

  24. Gunnar Lkpg
    Jag dricker vatten och en massa te, med mjölk i. Men ibland slinker det ner en lightcola. Men nu dricker jag mycket mindre öl än förr.
    Jag är inte så rädd för lightcola, även om det inte innehåller något direkt nyttigt. Det triggar inget sötsug hos mig heller. För många år sedan (innan jag börjat med LCHF) kollade jag med hjälp av en diabetes-typ-1-arbetskamrat mitt blodsocker före och 25 min efter 30cl lightcola. Hände inte ett dugg.
  25. Monstret
    Yo!! Vad säger ni om tuggummi då? Ska man skippa även det? Det innehåller ju sötningsmedel!
  26. Henrik
    Neurologi professorn Martin Ingvar har länge varit skeptisk till sötningsmedel. Se hans syn på saken:

    "Ska man byta till sötningsmedel?
    Nej. För att stilla sötsuget så kanske vi tar till sockerfritt godis och söta drycker ”utan tillsatt socker”. Men genom att byta sockret mot sötningsmedel gör man sig en björntjänst. Smaken signalerar till hjärnan ”Nu kommer det socker – släpp på insulin”. Och eftersom det inte kommer något nytt socker blir den biologiska reaktionen ”overkill” – för mycket insulin rusar runt och dammsuger blodet på de få sockermolekyler som finns kvar. Följden blir att man störtar mot bråddjupet och nästan är beredd att begå brott för att komma ur det obehagliga tillståndet."
    Från : http://www.svt.se/plus/hjarnforskare-om-socker-ta-kommando-over-din-h...

    Det finns alltför många som bara apar-efter reklamen för ligtht dryckerna, och säger , att de inte
    innehåller några kalorier, men det är väl nödvändigt att också titta på vilka effekter de har i kroppen.
    Livsmedelsindustrin köper propagandister för sina varor, men det visste vi redan.

  27. Åsa
    Det mest oroande med studien var väl ändå det faktum att de artificiella sötningsmedlen förändrade tarmfloran. Det är ju i tarmfloran som vårt immunförsvar sitter.
    Svar: #36
  28. Stina
    Finns jättebra tandkräm, Kingsfisher, med naturliga ingredienser utan sötningsmedel och dessutom slipper man fluor! Rekommenderas!
    Munspray??? Vem behöver det som äter LCHF? Jag borstar tänderna morgon och kväll med denna tandkräm och har aldrig någon beläggning på tänderna. Ingen beläggning = inga bakterier=ingen dålig smak/lukt i munnen.
    Eftersom man inte kan undvika de mikroskopiska mängder som finns i mediciner/kosttillskott så betyder ju inte det att världen går under. Undviker man de stora mängderna som i till exempel lightläsk så undviker man ju nästan 100% av sötningsmedlen och behöver inte bekymra sig över de små mängderna man faktiskt får i sig. 🙂
    Svar: #37
  29. maja
    Kan inte tycka att stevia är så mycket bättre, då "det naturliga2 i stevia har försvunnit iom att den raffineras som den gör, det är en raffinerad produkt lika mycket som socker är det. Se särskilt tillverkningsprocessen, då Stevia som vi äter mer än en kemisk produkt i samma kategori som margarin.

    Bättre då att ta aspartam eller eryrithol som är en helt kemiskt molekyl som tillverkats i lab.
    Vi är ju kemi, och man har bättre koll på tillverkningen när allt sker kemiskt.

    Kolla på sidorna för mer information:
    http://www.matvett.se/steviolglykosider/
    och
    http://sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=1561&tem=0&und=0

  30. HelenaB
    Med tanke på att vi alla reagerar olika på socker i hur vi triggas, inte triggas, vilken blodsockerstegring mm, så tror jag att vi också reagerar lite olika på sötningsmedel.
    För mig som sockerberoende så vågar jag inte chansa på att dricka vanlig läsk eller juice.

    Jag dricker i princip aldrig varken vin eller sprit eftersom jag inte tycker att det är gott. Jag dricker Cola /Sprite Zero för att jag ibland blir oändligt trött på kaffe och vatten till allt. Jag upplever inte några negativa konsekvenser av det, men det innebär inte att jag dricker det som en hälsodryck....

    Du som har lyckan att inte sakna andra smaker gratulerar jag och hoppas att det håller i sig. Jag önskar att jag skulle kunna ha det så och ibland har jag varit utan i ett halvår i taget. Om jag upplevde tråkiga biverkningar typ ökad hunger, sockersug mm så skulle jag mycket lättare kunna motivera mig till att avstå helt.

  31. Carl-Ivar
    Det är frapperande hur mycket okunskap det finns här, även om det alltid är roligt med en uppfriskande diskussion. Men ni har det inte så lätt, det kommer klåpare från alla håll och påstår sig veta vad som är bäst. Men det är alldeles för många som uttalar sig, på allt ifrån egna spekulationer om det är "naturligt" eller "syntetiskt" (vilket är helt irrelevant" [kobragift och också "naturligt"]), veckotidningsråd, till professorer som ger råd i områden som ligger utanför deras kompetens. Mitt råd är, var kritisk och tagga ner tvärsäkerheten. Och minns att all toxicitet är en dosfråga.
  32. Kerstin
    Men det resonemanget stämmer väl inte - isåfall skulle ju lightläsk fungera som insulin gör. Precis som beskrivs. Och i så fall skulle diabetiker som har viss egen produktion kvar kunna dricka lightläsk till viss del istället för att ta insulin. T ex de som försöker kostbehandla. Men jag har aldrig läst om eller hört talas om att en diabetiker får blodsockerpåverkan av lightläsk. Varken uppåt eller neråt.
  33. Madeleine
    Fast den innehåller BÅDE socker och stevia, så den är inte sockerfri!
  34. Max mustermann
    @kerstin #32
    Om du syftar på nummer 26 så stämmer det naturligtvis inte. Det är så ute och cyklar så man blir rädd
  35. Narendra
    Anna, det var inte så att aspartam inte gav utfall. Det gav förändringar på möss, men testades inte på människor.

    Stefan #90. Det handlar inte om att ta ett glas cola zero och få höjd blodsockerkurva, utan om att tarmfloran förändras och man därför får överlag sämre (högre) blodsockersvar.

  36. Narendra
    Åsa, inte bara det mest oroande, utan hela poängen, faktiskt, var att tarmfloran ändrades 🙂
    Och där sitter inte bara immunsystemet, utan en hel radda andra funktioner också. T. ex. glukoskänslighet, som det verkar.
  37. Sockerberoende
    Fast om man äter striktare former av LCHF och kommer in i rejäl ketos behövs munsköljen för många, åtminstone i början för man stinker ammoniak. Eftersom jag har lite svårt att äta strikt i långa perioder och "fuskar" emellanåt går jag i och ur ketos lite nu och då och det verkar vara just i de här övergångarna och i några dagar som lukten och metallsmaken kommer. Törs inte gå ut bland folk utan att gurgla med nått starkt.
    Svar: #38
  38. Stina
    Prova Kingsfisher tandkräm! Garanterat nyttigare än samtliga munskölj och smaken är stark redan vid en väldigt liten dos! 😉
  39. Inez
    På lördagar eller söndagar kostar jag på mig en LCHF-efterrätt eller "godisboll" som jag sötat måttligt med björksocker/xylitol. Det kan kallas naturligt, eftersom det kommer från björksav. Men det är också onaturligt, eftersom det är processat. Jag har snappat upp att xylitol har vissa fördelar, men jag är övertygad om att det har nackdelar också (fast jag inte har hittat någon info om det).

    Jag får inget sockersug att bemästra efter att ha njutit av godsakerna, så om det inte finns några kända nackdelar med björksockret kommer jag nog att fortsätta "festa" en gång i veckan.

    Någon som vet?

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av