Nyheter

Ännu en paleobaby: Har bara varit sjuk en gång i sitt liv – men dietist flippar ur

paleobaby1

Här är ett barn som får en underbar start i livet. Riktig paleomat och bröstmjölk. Hon har bara varit sjuk – förkyld – en enda gång i sitt liv.

Så vad finns det att oroa sig för? Mycket, tydligen, eftersom en dietist varnar för att bristen på spannmål leder till en ”obalanserad” kost. Det är oklart vad ”obalanserad” betyder då det inte finns någon vetenskaplig definition. Men troligen syftar det på en kost som inte stämmer överens med dietistens religiösa kosttro.

Ur ett vetenskapligt eller evolutionärt perspektiv finns det inget som helst behov av spannmål i kosten.

Daily Mail: The baby girl who has never eaten a carb: Meet Grace, who has been on the Paleo diet since birth – and her fitness fanatic mum says she has only been sick once in her life

Vi ger våra två döttrar – 1 och 4 år gamla – en snarlik start i livet, med liknande mat och bröstmjölk i nästan två år. Barnen är nästan aldrig sjuka, förutom någon enstaka förkylning med mycket milda symtom.

Jag kan inte ens komma ihåg när vår äldsta dotter senast hade feber, måste ha varit mer än ett år sen. Och den yngsta tror jag aldrig har haft hög feber.

Tidigare

Paleo-baby

Pojke med typ 1-diabetes framgångsrikt behandlad med ketogen paleokost

”Ju mer jag lär mig om bröstmjölk, desto mer förundrad blir jag”

 

96 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    Monica, du kanske har rätt? Jag tycker du ska tanka din bil allsidigt också. Prova nästa gång att blanda diesel, bensin och E85 samt avsluta med någon liter tvåtaktsolja. Då har din bilmotor fått en allsidigt sammansatt och balanserad mineralblandning och inget bör saknas.
    Läs vidare →
  2. Jenny
    Efter koständring (mjöl och glutenfritt) vart min dotter kallad till dietisten, vi fick göra en exakt matlista över vad hon åt i 4 dygn. De var jätte oroliga för att vi inte drack soya el. havremjölk berikad på kalcium eller använde oss av de glutenfria mjölen/åt bröd och att hon skulle få benskörhet, inte växa som hon skulle osv. De mätte och vägde henne för att se om hon växte ordentligt och följde sin kurva. Det kändes som om de trodde att jag var elak och misskötte min dotter genom att ge henne ekologisk och "lagad från grunden" mat (paleomat) och gav henne en riktig måltid till frukost istället för sötad soyayoghurt med glutenfria mackor till. Det slutade med att jag skrev ett långt brev till dem och beskrev hur jag tänkte och hur min dotter mådde. Hon avslutade brevet med att skriva " Om min mage och kropp inte mår bra av det jag äter ska jag nog lyssna mer på den än er och inte äta det mer"
    Det mest oroväckande i detta är att hon inte alls mådde bra innan kostomläggningen, hon var svullen och överviktig utan energi och muskelvärk...det var det ingen som tog notis om eller oroade sig för det (var i kontakt med flera läkare). Men när hon nu stod där framför dem, stark, full av energi (springer, spelar fotboll, åker längdskidor mm), normalviktig, lång och rakryggad...då var de väldigt bekymrad, även fast hon sa att hon aldrig mått bättre, allt kändes väldigt konstigt.
    Svar: #5
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Nisse Hult
    Tror tyvärr inte på det du säger att du ätit LCHF by the bok och gått upp 10kilo, tror ditt problem ligger på ett annat plan.
    Svar: #67
  2. BJA
    Referenser på det sättet kan jag inte ge dig då det ligger utanför min profession, men det finns sannolikt många smittskyddsläkare som kan den biten.
    Jag hör dock till dem som har sett några av våra "avvecklade" sjukdomar, dvs sånt som kommit tillbaka med ovaccinerade människor från fjärran länder.
    För några decennier sedan hade vi tex krupp som en realitet. Små barn som kunde dö av att att struplocket svullnade upp och dog kvävningsdöden om man inte lyckades lösa luftvägsproblemet på sjukhus. En läskig realitet för narkosläkarna bara för några decennier sedan. Det är lätt att sitta på kammaren och tycka, en helt annan sak att stå med en unge som håller på att kvävas. Och detta är bara ett exempel. Googla lite om polio så kommer du nog på andra tankar.
    Polio är djävulen själv. Och det är också bara ett exempel.
    Svar: #55
  3. Max Mustermann
    "ändå inte förstår ett dugg vad det handlar om."

    "Sen det där med "bra och dåliga kolhydrater". Några sådana finns inte"

    Vilken kombination av kommentarer: Mooahhhaaaa

  4. Melker
    Enligt WHO är barnvaccinationer näst efter tillgång till rent vatten den största "livräddaren" i världen. De vanliga barnvaccinen har getts till över en miljard människor så man har bra kontroll över både verkan och biverkningar. Som sagts tidigare så är det flera dödliga sjukdomar som i princip utrotats med hjälp av vaccinen. Att inte låta sitt barn få vältestade vaccin mot allvarliga sjukdomar för att mindre än 1% får lite feber i några dagar ser jag som oansvarigt.

    Som även nämnts tidigare ska man inte jämföra dessa vaccin med det mot svininfluensen som faktiskt inte var färdigtestat när paniken slog till och massvaccinationen utfördes vilket gav 200 barn narkolepsi.

    Svar: #62
  5. Thomas Häggberg
    Intressant att du nämner Polio BJA. Vad gäller Polio så var den på nedgång, borta i Sverige några år innan just poliovaccinerna kom och räddade oss. Snarare var det nog så att bättre sanitet, välfärd i vårt land var medicinen då. Visst, svininfluensan var inte bra och Gardasil verkar även tillhöra den där gruppen som inte är bra! Sen har det ju även visat sig att har man nu fått vaccinationer så kan man ändå drabbas. Allt det här jag nu skriver kan man själv googla fram. Sen vet jag ju, kritisera vaccinationer är ju lite som att svära i kyrkan.
    Svar: #57
  6. stenB
    Ett litet bidrag till att antalet förkylningar går ned kraftigt med LCHF är att den relativa Vitamin C koncentrationen i blodet stiger kraftigt när blodsockret ligger stadigt efter LCHF måltider. Vitaminen och glukos delar nämligen samma cellreceptorer och stiger blodsockret från 5 upp till 10 efter en kraftig kolhydratsladdning blir det bara upp till hälften Vitamin C till cellerna jmf med LCHF med svag eller ingen blodsockerökning.
    Verkar som att kolhydrater har många dåliga sidor.
  7. MickeB
    Dessutom så ändrades diagnoskriterierna angående polio, så att många som tidigare skulle ha fått diagnosen polio inte längre fick det pga att förlamnningen inte var tillräckligt länge osv. Frånvaro av poliovirus gjorde ju att man inte fick diagnosen, trots amma symptom osm tidigare räknades som polio
  8. MickeB
    http://newsvoice.se/2011/01/06/vaccinationsindustrin-lurade-skolmedic...
    Angående vaccinernas effektivitet, i de flesta fall hade sjukdomarna minskat kraftigt innan vacciner infördes. Observera scharlakansfeber
  9. Jo
    Jag önskar att jag vetat vad jag nu vet om kost, när min dotter var liten! Jag var skeptiskt till vällingen, men när man inte får några andra råd från dem som ger råd, så blir det lätt välling. Däremot hoppade jag över barnmatsburkarna, alltid nåt. Paleokost måste vara supermat för barn! (och många vuxna, bör tilläggas, men innehåller generellt lite mer kolhydrater än LCHF)
  10. BJA
    Som sagt, svininfluensan och massvaccinationen är en sak, det svenska beprövade vaccinationsprogrammet en annan.
    Givetvis stämmer det att förbättringar i livsvillkoren (rent vatten, avlopp, att man skiljer människor och djur, livsmedelshygien mm) står för den stora delen av minskad smitta. Ingen säger väl emot det.
    Dessutom kan man ju ofta överleva de gamla barnsjukdomarna även utan men. Men det gäller ju inte alla, beroende på sjukdom så drabbas några % av komplikationer. Varför ska vi offra några % av våra barn när vi inte behöver? Eller ska vi kanske sluta med förlossningsvård på sjukhus för att det är onaturligt? Låta mor och barn dö? Inte använda antibiotika utan låta de starka överleva och de svaga dö? Intensivvård då? Det är ju helt onaturligt!!!
    Vi kanske ska lägga ner sjukhusen helt och hållet och köra lite healing istället? Återinföra kloka gummor, medicinmän, åderlåtning, iglar mfl gamla hederliga metoder?
    Svar: #61, #65
  11. MJ
    Riktiga vaccin är ju dessutom väldigt naturliga. Man smittar folk med en försvagad virusstam så att kroppen lär sig hur den ska döda sådana virus.
    Det är exakt samma sak som att bli smittad och klara sig, men med risken minimerad.

    Svininfluensan är ju bara en snuva, ca 1000 gånger lindrigare än säsongsinfluensorna. Så det är ganska larvigt att vaccinera mot (för nästan alla).
    Men problemet var att man tryckte i folk vanliga virus som försvagades med kvicksilver och sedan "boostade" man immunförsvaret med skvalen, det är så man gör vaccin om man har jättebråttom. (Som med mjältbrandsvaccin 1991)
    Det farliga i detta är skvalen som ger autoimmuna sjukdomar, och det är det en massa ungar har fått nu.

    Före och under vaccineringarna skrev jag detta (med mängder av källor) till politiker, journalister, tjänstemän, läkemedelsverket m.m. Men efter att vissa biverkningar blev kända så sa de ändå "ingen kunde veta".

    Idag är svininfluensavaccinet säkert och det var det även mot slutet av massvaccineringarna, då man odlat fram försvagade virus.
    Även detta skrev jag till ovan nämnda och ändå ljög de om att man inte visste varför bara vissa batcher gett sömnsjuka.

    Svar: #63
  12. Hans
    Du kanske ska uppdatera dig på de senaste rönen när det gäller vaccinering: http://newsvoice.se/2011/05/24/poliovaccin-och-polio-industrin-visar-...
  13. BJA
    Jag hade hoppats att du skulle dyka upp i debatten.
    Tror du det kan vara så att man tog en kalkylerad risk? Jag menar vaccinationsexperter måste ju rimligen varit insatta i detta då det begav sig, men hade man inte gett beslutsfattarna tillräckligt mycket bakgrund?
    Jag har trots allt en viss förståelse för att man tar en beräknad risk, men det borde vara öppenhet med riskerna om insatta experter visste om dem.
    Sen fanns det ju några fall av svininfluensan som blev extremt dåliga. Många var dom inte, men väldigt sjuka.
    Svar: #71
  14. Åsa
    Råa rotfrukter är bra i och med att de innehåller resistens stärkelse och relativt lättsmälta fibrer. De ger också lång mättnadskänsla. Tja, bra mat för tarmfloran ;=)
    Funkar bra för oss med ibs-magar.
    Svar: #95
  15. Åsa
    Röda hund kan ge svåra fosterskador på gravida kvinnor och påssjuka kan göra män sterila. Tuberkulos skördade många människoliv före vaccinet.
  16. Anna
    Har bara en fundering vad gäller förkylningar - om det nödvändigtvis betyder att man är friskare som helhet. I min ungdom hade jag förkylningar och infektioner jämt, nu var det kanske tio år sen sist. Ändå mår jag inte alls bra (och försöker därför ändra min kost till mer LCHF) med kronisk trötthet och värk i muskler. Läste någonstans att ämnesomsättningen styr om man är mottaglig för virus eller för bakterier och jag har ändrad ämnesomsättning med hypotyreos nu medan jag hade snabb ämnesomsättning som ung.
  17. Anna
    Varför skulle man inte kunna gå upp av lchf? Jag blev inte mätt och åt väldigt mycket fett. Förde matdagbok (vilket i efterhand känns som ätstörningsvarning) och nej, åt aldrig över 50 g kh på två år. Klart man går upp då. Äter mindre när jag får i mig lite potatis, ris och andra kolhydrater också. Bara för att det funkar för några betyder det inte att det funkar för alla.
    Svar: #69
  18. Bo
    Kul att se att det är en bra ton och fin balans för och emot i tråden, min julklapp, tack tomten 🙂

    BJA
    "Sen fanns det ju några fall av svininfluensan som blev extremt dåliga"

    Vore intressant att se hur det var ställt med D-vitamin nivåerna mätt med 25-OH-D? på de värst drabbade av svininfluensan.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256336/
    "Vitamin D also reduces the production of proinflammatory cytokines, which may reduce the risk of cytokine storm in H1N1 infection"

    Hmm, D-vitamin istället för vaccin?

  19. jala
    Tycker inte det låter som du äter LCHF.
    Om du inte byter kolhydraterna mot naturligt fett utan fortsätter att äta kolhydrater och dessutom tillför fett så går du upp i vikt. Det gäller att begripa vad man gör annars blir det lätt fel.
  20. Anna
    Fast under 50 g kh måste väl ändå räknas som lchf? Mindre än 25 mår jag verkligen inte bra av och kan inte träna. Ägg mosat i smör till frukost. Köttbullar i gräddsås och broccoli till lunch och kanske typ kyckling med örtsmör och lite grönsaker till middag. Det torde väl ändå räknas som lchf! Det är väl helt enkelt så att lchf inte passar för alla.
    Svar: #72, #73, #74, #81, #83
  21. MJ
    Problemet är att besluten fattades av personer utan kunskap som fick sin information från de som ville sälja vaccinet.
    De som sålde tog ingen risk utan förde in i avtalet att de inte skulle bli ersättningsskyldiga för autoimmuna sjukdomar som vaccinet orsakade.

    När någon klagar på ett vaccin så sorteras denne, av okunniga, in i gruppen vaccinmotståndare med foliehattar. Bara man kallar något för vaccin så tror många att det måste vara bra.

    Jo så är det. Jämförde man med andra länder som inte vaccinerat så kunde man förvänta sig ungefär 8 dödsfall i Sverige. (Det blev ungefär så många men hälften av vaccinet). Säsongsinfluensorna dödar tusentals.

  22. MJ
    Nej, precis som att inte alla kor ska äta gräs. Vissa kor mår bättre om de får limpsmörgåsar med prickig korv. Samma sak med vargar, inte alla vargar mår bra av kött, vissa vargar mår bättre av ceasarsallad och falafel.
    Jo, människor fungerar på samma sätt oavsett hur många gånger mamma sagt att du är unik, precis som alla andra.
    Svar: #76
  23. Jala
    50 g kh skulle jag knappast kalla ens moderat LCHF, att du inte mår bra bra av mindre än 25 g kh beror antagligen på omställningsproblem. Som någon skrev här så är du inte speciellt unik, det är väldigt många som tror sig äta LCHF utan att fatta vad det innebär. Nu önskar jag dig en trevlig fortsättning och hoppas att du lärt dig något.
  24. YAT
    Jodå, det räknas som LCHF.

    http://www.kostdoktorn.se/en-trygg-lchf-definition

    Vad som räknas skiljer dock väldigt mycket beroende på vem du diskuterar med, som du märkt ovan, men framförallt om det är positivt eller negativt för LCHF. Det finns alltid de som försöker hitta fel när verkligheten inte stämmer överens med deras förväntningar. Och självklart kan man gå upp i vikt med LCHF. Det händer nämligen inget magiskt på LCHF. Däremot upplever många att det är lättare att äta mindre mängd energi och får därmed lättare att gå ned i vikt.

    Svar: #77
  25. Anne
  26. Anne
    😀
  27. jala
    Tack för länken, mycket intressant att det enda man var överens om var att man inte var överens.
    De bästa inläggen kom från Birgitta Höglund. Du lös med din från varo YAT, hur kom det sig att du inte var med i debatten?
    Svar: #79
  28. Stefan*
    Jag/vi har tre barn, 10-14 år. Hade jag vetat/upplevt då, när de föddes, det jag vet/förstår idag, hade vi aldrig gett barnen välling, bröd, pasta eller spannmål överhuvudtaget. Inga fruktpuréer, vegetabiliska fröljor, fruktjuicer/saft heller.

    Idag är vi snart inne på femte året med lågkolhydratkost/lchf/paleo. När det gäller barnen är det inte särskilt strikt men det serveras och äts gott om kött av olika slag, ägg, grönsaker och naturligt fett. De äter lite lite lördagsgodis, väldigt sällan bröd/pasta/spannmål, nästan aldrig fruktjuicer eller sockrade drycker. Några gånger i veckan äter vi D-vitamin- och Omega3-tillskott. De senaste fyra åren har barnen väldigt sällan varit sjuka, och själv har jag inte varit sjuk en enda dag, på något sätt.

  29. YAT
    Prioritering. Har inte obegränsat med tid. Sedan har man ju av erfarenhet lärt sig med vem och vad som är värt att diskutera. Jag diskuterar mest sakfrågor och korrigerar vinklingar och sakfel som sprids, ex #16 i denna tråd, när jag är här. Annat, som baserar sig på personliga åsikter, är totalt ointressant för diskussion.
  30. Marlene S
    Dietisten behöver läsa på om Paleo. Varför skulle barnet lida brist på näringsämnen om det inte äter spannmål, socker och mjölkprodukter? Kanske tycker dietisten att det blir för enformigt att varje dag matas med hemlagad mat från grunden av rena, naturliga råvaror....
    Vilka tokiga idéer vissa föräldrar har *huvudskak* att ge barnen mat som ger friskare, gladare barn....
  31. Reefer
    Naturligtvis räknas under 50 g carbs per dygn som LCHF, se länk nedan ditt inlägg.
    Att du mår dåligt under 25 g carbs beror på omställningsbesvär, mer kan du läsa här:

    http://forum.kostdoktorn.se/topic/7005-m%C3%A5r-d%C3%A5ligt-av-lchf/

    Tänk så här: fram till nu har din kropp drivits på carbs i hela ditt liv. Det gör att det tar tid för kropp och hjärna att ställa om sig till ketonförbränning.
    Ge inte upp, jag blev jätteseg i upp till fem dygn första gången jag gick in i ketos men det lönar sig, jag lovar.

  32. Lars Sundström
    Har ätit LCHF sedan september 2014. Nästan 1,5 år. Jag, min fru och vår nu 12-åriga son. Jag har inte varit sjuk en enda dag, ej heller min fru.
    Vår son har varit sjuk två gånger. Den första hösten 2014, november eller december. Gång nummer två var februari 2015. Jag blev misstänksam och frågade honom om vad han åt i skolan. Utöver den vanliga maten så var det knäckebröd han åt. Ett långt samtal.... ni vet ett sådant där jobbigt-jävla-övertjötigt-föräldrar-samtal som man bara hatar att höra (Ni som minns er ungdom kanske kan relatera till?).
    Sen dess, jag tror att han aldrig rör knäckebröd igen, har han icke varit sjuk. Inte en endaste dag.
    Tidigare, innan september 2014, var han sjuk minst varannan månad. Ni får hitta på vad fan ni vill men att ge min son spannmål är förenat med livsfara.
  33. Snusmumrik
    Ja mindre än 50 gram kolhydrater är LCHF men tyvärr har det skett en glidning av gränserna till lägre nivåer som spridit sig lite varstans och orsakat förvirring.

    Ett förslag är att de dagar du inte tränar eller är skadad så håller du ner kolisarna närmare 25 gram. Däremot då du du tränar hårt ökar du på. En del som tränar och tävlar på någon form av elitnivå lägger sig de dagarna omkring 100 gram. Det viktiga är att inte sabotera fettförbränningen med för mycket kolhydrater de dagar du inte tränar eller bara tränar lätt.

    Här en länk till Utbildningsradion och Jonas Berqvists föredrag. Du ser där också Jonas Colting, Ann Fernholm, Kostdoktorn och andra kändisar.

    Det är kanonbra information för den som tränar och vill kunna göra det så kroppen inte tar skada.

    http://www.ur.se/Produkter/183315-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-pr...

    Svar: #85
  34. jala
  35. Reefer
    Jag skulle snarare rek. att öka andelen naturligt mättat fett när hon tränar.
    Det är nog där som de flesta som är nya på LCHF gör fel, de droppar carbsen men ersätter inte bortfallet i tillräcklig utsträckning med fett.
    De lever kvar i någon slags kvardröjande fettskräck.
    LCHF är enkelt: droppa carbsen och kompensera med naturligt mättat fett.
    Det kan inte nog upprepas eftersom så många gör fel.
  36. UllaBella
    Kör på och må bra! LCHF är de bästa för mig och jag kommer aldrig mer vaccinera mig och ångrar att jag gjorde det med mina barn..!
  37. Roger B Hermanson
    Finns det egentligen någon undersökning på vad man "egentligen" ska äta för att må bra. Det jag menar är en undersökning utan att det finns intresse av pengar.
  38. Lars Hanzén
    Mestadels balanserade diskussioner. Det jag skulle önska är att alla som vill bli uppfattade som trovärdiga skriver sitt riktiga namn och inte något annat. Jämför med vetenskapliga artiklar; de blir helt avpolleterade om man inte vet vem som skrivit dem.
    Svar: #96
  39. Bertil Bo
    Och hur ska du veta att det är folks riktiga namn bara för att det är namn man kan vara döpt till?
  40. jala
    En diskussion so förekommit tidigare.
    Lars hanzén 2 st i sverige
    bertil bo 0 st i sverige

    Ett namn säger inte vem som döljer sig bakom.

  41. jala
    13
    jala says:
    26 december, 2015 at 05:48
    Svara | Citera
    Jag tycker hon är så bra.
    http://sockerbettan.se/2015/12/25/euglykemisk-diabetisk-ketdoacidos-v...

    14
    jala says:
    26 december, 2015 at 05:56
    Svara | Citera
    O B S ! Per Wikholm.

    http://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/per-wikholm-1966-2015/

    Svar: #92
  42. jala
    Postade ovanstående kommentar här eftersom den av någon anledning har stoppats på två andra trådar.
  43. jala
    PER WIKHOLM ÄR DÖD
  44. Stefan
    Monica: Att Du ej jobbar inom vården eller som Dietist får Vi ju vara tacksamma för. Dessutom verkar allegori ej finnas i Din fatabur.
    Bilen och dess bränsle är, enligt eget tyckande, en bra jämförelse. Fordon som fordon.
  45. Mitasol
    Jag har troligen IBS o äter nu mat som innehåller låg mängd med FODMAP (Fermentable Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides And Polyols), o då ska jag inte äta rödbeta men kan äta morot.

    Äter just nu strikt men hoppas kunna tillföra mer livsmedel med tiden. Just nu funkar inte Paleo då jag inte bör äta frö i stora mängder o inte avekado. Annars finns det mycket gott i Paleo, så ngn version av Paleo /LCHF hoppas jag på för framtiden.

    Och det är faktiskt en dietist som bett mig äta enligt FODMAP, och utesluta gluten m.m. Så det finns hopp inom den svenska sjukvården! :

  46. Mitasol
    Nu heter jag Anne o det finns redan en Anne här varför jag tycker det är bättre med ett smeknamn för att skilja oss åt... 🙂
  47. Katarina
    Om man nu vill ge sitt barn en bra start i livet med spannmålsfri kost, hur gör man då med dagis och skola? Där får de ju mat enligt den traditionella kostcirkeln. Hur gör ni med era barn som går på dagis och skola där de serverar icke önskvärda livsmedel?
1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg