Nyheter

Ännu en diabetiker otroligt förbättrad på LCHF-kost

LCHF-lax

Med nydiagnosticerad diabetes typ 2 och rejäl övervikt började Kristina, 45, i juli att äta LCHF-kost. Resultat? Mycket bra… Diabetessköterskan sade sig ha träffat närmare 1000 patienter, men aldrig sett något liknande.

Läs ”Krahso”´s frågor och berättelse här och här på diskussionsforumet Kolhydrater iFokus, eller läs följande sammandrag:

080904 Vad gör jag för fel?

…Jag började med LCHF första veckan i juli då jag blev diagnostiserad med diab. 2. Jag hade då ca 40 kg. övervikt. Jag blev intresserad när jag först kom i kontakt med Fettskrämd och senare Annika Ds böcker… Det här verkar bra mycket mer logiskt än livsmedelsverkets rekommendationer. (blir rent av litet arg när jag tänker på hur duktig nyckelålsmärkare jag varit gentemot barnen…!)

Hur som haver: Jag tappade 14 kg i stadig takt – men så för fyra veckor sedan tog det hel stopp. Jag gick snarare upp ngt halvkilo. Mina värden har blivit bättre och jag mår bättre (är bla. piggare) – så något måste jag ju göra rätt. Men varför har det tagit stopp på både måttband och våg?

En vanlig matdag börjar med omelett (3 ägg, grädde) och bacon (½ pkt). Lunchen är rester från gårdagens middag (vanligen kött/lax/fågel + gräddsås + grönsallad eller blomkålsmos) middagen ser ut som lunchen fast med nya smaker *ler*. Jag har litet slumpmässigt lagt in i MinMat och ligger på ca 75 % fett, 3% kolhydrater och drygt 20 % proteiner. Jag förbrukar en del kaffe som jag dricker med mjölk och hermesetas. (där har jag svårt att sluta…)

Blir jag sugen så tar jag litet ostskivor eller en korvbit (max 5 g.kolhydrater). Jag kan också ta ett par finn crisp med tjockt med smör.

080928 Skall på första kontrollen…

Hej!

lchf-omelettPå försommaren diagnostiserades jag med diabetes 2 och sattes på Metformin 2 st. á 500 morgon och kväll. Jag har sedan tidigare hypothyreos och för det äter jag Levaxin. Nu har jag allt sedan försommaren kört LCHF och har minskat 18 kg. i vikt (hälften av vad jag har att ta) och 19 cm. runt midjan. Det där med midjemåttet är ett problem. De flesta centimetrarna tog jag i början. Nu rör sig inte midjan en milimeter – men resten av mig krymper…. Det skiljer 5 storlekar mellan höft och midja… Med tanke på att det är bukfetman som är farlig så vete katten hur jag skall hantera detta…

…Om två veckor har jag tid för provtagning, och jag förstår att de skall ta långtidssocker och sedan ett fasteprov…

Kan tillägga att jag mår kanon!! Hälsoeffekter jag märkt av är att jag sover bättre, är mycket mindre trött, har mer energi på jobbet, min hud är inte torr längre på armbågar, under fötter och knogar. Runt omkring mig insjuknar min personal och min familj i förkylningar. Något som jag har brukat vara först att göra. Jag känner inte det minsta av någon snuva eller dyl. Kommer aldrig att gå tillbaka till min gamla ”nyttiga” tallriksmodell!!

081029

lchf-stekJag är så lycklig!!! Jag har bättre värden än jag haft på 10 år!!! Samtliga värden var kanon, och de var helt tagna av resultatet. Jag fick lämna recept förslag, och förklara hur mina matdagar ser ut.. Först ville de inte acceptera att det var kostomläggningen utan försökte hitta alternativa förklaringar. Men sedan sa diabetessköterskan:

”Jag har nog mött närmare 1000 patienter, men inte en enda av dem har så snabbt hämtat hem sin hälsa som du. När jag tänker efter tror jag inte att någon av dem hämtat hem sin hälsa lika bra som du – inte ens efter flera år”.

(Jag är hennes första lchf patient). Jag har gått på samma vårdcentral i tio år och vid det här besöket scrollade hon listan med mina labbprov som tagits på dessa tio år. Detta var första gången som det inte förekom ett enda rött värde (bortsett från ketos…). Mitt långtidssocker var på 5.1 och samtliga kolesterolvärden var kanon. De hade också tagit några protein?? pga att jag äter ”extremkost” men de var också toppen. Hon avslöjade att de tagit dessa prover för att visa mig ”hur farligt jag lever nu”.

Hur som haver jag ville bara tacka för att du DOC fick in mig på den här vägen. Det var ditt e-post svar till mig på försommaren, som fick mig att bestämma mig för att börja. (Jag skrev och frågade om jag skulle våga byta kost, eftersom jag har barn… – Du minns det säkert inte -)

Tack! Jag har fått livet tillbaka!!! Jag har idag minskat 24 kg – och mår helt enkelt underbart!!!

Kommentar

Personer med övervikt och diabetes typ 2 är vanligen de som har allra mest att tjäna på att övergå till LCHF-kost. Historien ovan är inte nödvändigtvis typisk för vad man kan vänta sig, men det är långt ifrån ovanligt med så positiva resultat.

Jag tycker också det är pedagogiskt att se att även vid så snabb viktnedgång som här (1,5 kilo per vecka i snitt!) märker man ofta av platåer, och tvivlar tidvis. Då kan man gärna titta igenom min sida för de med svårt gå ner i vikt. Men om man gör allt rätt så är ofta tålamod det enda som krävs – förr eller senare brukar viktnedgången komma igång igen. Och även om vikten står still så brukar blodsocker, blodfetter och blodtryck bli bättre med tiden…

lchf-fileoscarLäs mer

Allt om diabetes

Fler liknande berättelser:
Anekdotiska bevis

LCHF-kost för nybörjare

Blodsocker och diabetes

Svårt gå ner i vikt?

Bilder ovan från Fett bra mat, klicka på dem för receptet.

 

21 Kommentarer

  1. Tombola
    Vi kanske kan hoppas att herr Marcus läser detta - det torde börja bli rätt så svårt att bortförklara LCHF:s välgörande förmåga som enstaka anekdotiska fall,,,

    Men det är klart - profosser av rang nedlåter sig kanske inte att befatta sig med verkligheten och då i synnerhet inte om det innebär att hela fundamentet för deras mer eller mindre obskyra verksamhet rycks undan?

    Nästa logiska steg är nu att se till att den lekstuga som de så kallade "forskarna" håller stoppas - i varje fall den del som betalas med skattemedel.

    Detta gör vi nu genom att börja utbilda politikerna och lämpligen kan vi börja med att hänvisa dem till denna och andra bloggar!

  2. Tombola, Claude Marcus kommer förmodligen aldrig att ändra inställning, han kommer nog bara precis som Stephan Rössner att sakta tona ut ur offentligheten...

    Jag tror att förändringen kommer "underifrån" via patienter som slår sina skötersor och läkare med häpnad, som i exemplet ovan. Sedan kommer en ny generation forskare och experter som inte bundit upp sig mentalt eller ekonomiskt till margarinindustrin...

  3. Rolf Aronsson
    Ja, det är SLV och övriga myndigheter som är problemet inte alla vi lyckliga och glada människor som får livet tillbaka så som “Krahso” beskriver. (Viktplatån lossnar när tiden är inne!)

    Det är klart att det är gräsrotskraften d. v. s. de anekdotiska fallen som måste bryta in i bunkrarna - kanske tillsammans med sönderfall där innifrån. Det låter politiskt men är det inte alls. Fast det förstås - politikerna får se till att hänga i svängen! Nej, folket, bör nog samlas på något sätt. Vem har idéer, realistiska idéer, om detta? En sådan mängd rapporter om bättre livskvalitet som ständigt rapporteras p. g. a. LCHF har sin potens.

    Såg just att en framstående dietist är mycket trött på den pågående utvecklingen. Hon har svårt att förklara elementära händelser i kroppen och blir utfryst. Men att inse en ändrad sits efter en lång utbildning/indoktrinering i tidens sätt att se på kosten, är givetvis en svår omställning.

    Funderingar en vacker höstmorgon i västsverige
    Rolf Aronsson

  4. Citat: "De hade också tagit några protein?? pga att jag äter “extremkost” men de var också toppen. Hon avslöjade att de tagit dessa prover för att visa mig “hur farligt jag lever nu”.

    Kan det möjligen ha varit C-reaktivt protein (inflammationsmarkör) som de tagit. Vore kul att se vad det visade.

  5. Thomas H
    Helt underbart att läsa och håller med de kommentarer som kommit före.
    De stora förändringarna måste komma nerifrån vilket dom nu gör med benäget bistånd från "många håll!"
    Diabetessköterskan som varit med och gett råd till 1000 st sockersjuka innan och det här var tydligen hennes första patient som åt LCHF-kost. Motsatt resultat mot det "vetenskapen" säger. Klart hon funderar!

    Frågan är. Funderar herrarna/experterna enligt länken nedan (från toxiska epistlar). På en kommande läkarstämma så skall ju några "experter" reda ut begreppen enligt programbladet! Intressant! Detta beroende på den kostdebatt som pågår och då särskilt den för överviktiga och sockersjuka.

    Undrar om dom har några bra fallbeskrivningar? Diabetessköterskan i Doc:s inlägg har det ju inte på den sedvanliga kostbehandlingen!

    http://blogg.passagen.se/millimetervagor/entry/endr%C3%A4kt_p%C3%A5_l...

  6. Anhörig
    Det är svårt att vara gammal och diabetiker och inte ha full koll på sin egen situation med insulin. Trots anhörigas agerande så blir det fel i vården, ibland.

    I Nerikes Allehand läser jag detta:
    http://www.na.se/lindesberg/index.asp?intId=1404166

  7. Lehane
    På dagens DN-debatt skriver tv-producenten Ylva Lööw om nepotism och underliga tjänstetillsättningsmetoder.

    "Nepotism avgör karriär på Karolinska institutet"

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=846648

    Kanske en fingervisning hur våra kära kostprofessorer fått sina tjänster?

  8. Det var en trevlig och typisk fallbeskrivning. Jag har fått ett otal sådana. Det enda ovanliga var den snabba viktnedgången.

    Sten Sture

    PS
    CRP visar om man har infektioner/inflammationer. Det är en modern snabbsänka. Eftersom den här kosten motverkar inflammationer förbättras värdet (blir lägre).

  9. J
    Roligt för "Krahso"!
    En intressant sak när det gäller typ 2 diabetes är att det finns tydligt dokumenterat två olika dieter som tar bort symptomen från sjukdomen. Det ena är den ketogena och det andra är en lågfett vegansk diet. Hur dessa motsatser åstadkommer samma resultat är enligt mig väldigt fascinerande. Har du något bra svar Doc?
  10. J,
    jag har inte sett någon övertygande vetenskap på vegansk lågfettskost och diabetes, så det är inget jag rekommenderar.

    Men jag kan tänka mig att det för vissa kan räcka att ta bort det värsta ur kosten. Socker och andra raffinerade kolhydrater - läsk, godis, kakor, pommes frites osv. Och de kanske man gör med den andra kosten också?

  11. Kristina
    Kul att läsa vad ni skriver! Det är jag som är "anekdoten" i Docs beskrivning och jag medger att jag går i något som liknar chocktillstånd. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att mina värden skulle vara så fantastiska! De där proteinproverna de tog (som jag tyvärr inte kommer ihåg vad de hette) var helt normala. Jag kan inte ange exakta värden, för om jag skall vara ärlig satt jag nog mest och bara log dumt... Jag skall be att få en utskrift nästa gång.
    Jag hade tidigare bett att de skulle ta om Thyroedea proverna, men då vägrats det eftersom jag nyss tagit proverna. När jag nu vid besöket fick det ena positiva värdet efter det andra, så bad läkaren mig komma tillbaka för att ta nya thyroedea prover "Med stor sannolikhet måste dosen korrigeras".

    Det värsta med att må så här bra nu är att inte lyckats få omgivningen att begripa varför! Jag menar: Det finns inte mycket som gör mig så arg idag som margarinreklam... Eller som när jag möter andra diabetiker, och tipsar om detta - men inte når fram...
    Kram på er alla!

  12. patrik
    Trevlig och upplyftande läsning!

    Det mest fantastiska är väl att diabetessköterskans förväntningar skiljde sig så mycket från det faktiska utfallet; borde det inte gå upp lite ljus här och där att de senaste ~30 årens sockersjukevård baserats på felaktiga premisser?

  13. J
    Doc. Du borde kolla in figurer som Joel Fuhrman MD http://www.drfuhrman.com/ Hans bok "Eat To Live" (kostar typ 150 kronor på adlibris) är en riktigt bra källa till kunskaper inom nutrition för att förebygga och upphäva sjukdomar. Han tar upp flera exempel på typ2 diabetes patienter som helt gått av insulin och andra mediciner efter dem har bytat diet. Det är knappast någon kvacksalva, boken baseras på resultat av tusentals forskningsrapporter och har referenser till alla. Hade varit skoj om du läste den då jag väldigt gärna vill höra din åsikt.
    Också värd att kolla upp är John McDougall MD
    http://www.drmcdougall.com/
  14. J,
    tack för tipsen. Jag skall kika på dem vid tillfälle!
  15. Stefan
    Det finns en otrolig samhällsnytta med att diabetiker kan hjälpa sig själva med sin kost. Både vade det gäller direkta kostnader i form av medicin och sjukvårdsresurser, välbefinnande hos individen och indirekta kostnader iform av framtida sjukdommar och sjukvårsdkostnader.

    Det förvånar mig mycket att inte någon ansvarig myndighet gör en samhällskalkyl runt detta - troligen finns det inte inbyggt i sjukvårssytemet att främja kosntadsbesparande åtgärder?

    Läste just:
    Diabetes Treatment Becomes More Complex, Costly
    http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081027174549.htm

  16. karinr
    Mycket intressant läsning för mig som typ 2-diabetiker med rejäl övervikt, livslång behandling med Levaxin och sedan 1990 insulin. Har försökt med
    med LCHF sedan en tid, men har svårt att bedöma hur mycket fett jag ska äta. Saknar mer utförlig information om sammansättning av kosten. Var hittar man bra information om kolhydratmängd i olika livsmedel? Skulle också vilja
    räkna ut fördelningen fett, protein och kolhydrater. Kan någon tipsa mig?
    Vänliga hälsningar,
    Karin R.
  17. Mängden fett blir ofta rätt bara av att fylla på tills man är mätt, så länge kolhydratintaget är lågt nog.

    Fördelning, testa här: minmat.net

    Innehåll i mat: fineli.fi

  18. Kristina
    Karinr!
    Jag har haft toppen mycket hjälp av att läsa Annicka Dahlqvist och böcker och boken Fettskrämd. Köpte också kokboken Smörstekt. Där kom jag igång bra! Något jag upptäckt är också att ju mer jag ökar fettet desto bättre går viktminskningen... Någonstans har jag fått för mig att det är svårt att få för mycket fett. Man orkar helt enkelt inte äta upp.
    Jag börjar varje morgon på himmelsk kaffedryck som är drypande fet:
    50 g. smör, en rejäl matsked kokosfett, 2 hela ägg och 3 äggulor, 4 tsk. frystorkat kaffe som mixas med ca. 3 dl. kokhett vatten. Jag dricker hälften och ger den andra halvan till maken. På det står jag mig fram till 14-tiden...
    Doc tipsar om minmat.se. Den är toppen. Här kan du både se vad du ätit under dagen, men också få en tydlig bild över de flesta livsmedel. Jag går in där ibland och kontrollerar mig. Ofta har jag ätit mindre fett än vad jag själv trott...
    Ett sista tips: kolhydrater.ifokus.se. Där finns gott om hjälpsamma människor och fantastiska recept!
    Lycka till!!! Du kan du med skall du se!!
  19. Sofia
    Har just läst dietist Eva Kullenbergs svar på fråga #17 på KOSTDEBATTEN.

    Kan någon tala om för mig hur det kommer sig att diabetiker som följer Svenska Näringsrekommendationer och dietisters kostrådgivning får skylla sig själva; här är det eget ansvar som gäller, medan SLV ställer de läkare som rekommenderar en kost (LCHF), som fungerar bättre än medicin, till svars 😕

  20. Anna
    ANNA SKRIVER:
    september 19, 2009

    jag har haft mycket hjälp av annika dahlkvists böcker om diabetes och maten. jag har fått bort insulinet och ner blodsockeret till det normala. gått ner i vikt från 175kg till 112 kg. tack för alla tips om LCHF maten.

  21. Lennart Hägglund
    Är nu inne på vecka 3. Mitt blodsocker sjunker tagit prov igår någon timme före middag 6,9 mmol. Idag två timmar efter frukost .(två ägg+ 1 tunnt finskt bröd 4gram kolhydr.) Utfall 8,2 . Högt men trenden är fallande. Vikten har minskat från 89 till 86 kg. Jag äter en metformin morgon och kväll. Blodtryck Amias och simvastattin har jag slutat ta. I morgon tar jag ett fasteprov kl 05.50 innan frukost. Kör detta race och kommer någon gång/vecka förmedla resultat till forumet. Bästa hälsningar lehg

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg