Nyheter

Andra advent med Åse Falkman Fredrikson

Tryfflar

Pepparkakstryfflar

Julen närmar sig med stormsteg och idag är det andra advent. Vi på Kostdoktorn har bjudit in fyra spännande LCHF-profiler som bjuder på sina bästa tips och recept varje söndag, för att kunna ha det gott i december utan överdrivna mängder dåliga kolhydrater.

Vår andra adventsvärd är den populära matbloggaren och kokboksförfattaren Åse Falkman Fredrikson. Vi lämnar över ordet till henne:

December är min absoluta favoritmånad på året.Falkman Jag myser lite extra inomhus och med familjen, jag äter lite mer gott och jag varvar ner i december.

Till skillnad mot förr så mår jag bra även i januari! Inga extrakilon eller sockeravvänjning och ändå så har jag ätit gott och lite extra gott under hela december. För snart 6 år sedan så lade jag om min kost till lågkolhydratkost och det är en livsstil som jag inte skulle vilja byta mot någonting i världen.

Från att ha jojobantat i 20 år och alltid varit hungrig och sugen (och ätit 5-6 gånger per dag) så har jag nu massor med energi, kan gå många timmar utan mat och ändå inte vara hungrig eller känna energidippar.

Jag är frisk och har lågkolhydratkosten som grundkost och till största del så väljer jag bort gluten och socker och ersätter mjöl och socker med för mig bättre alternativ. Jag har en fin balans i livet och mår oförskämt bra!

1:a advent försöker jag samla mina systrar, svågrar, barn och mamma och i år har vi adventknyte, alla tar med sig något bidrag och mitt bidrag är alltid glutenfritt och med mindre socker (eller inget socker alls). Så lever jag mitt liv, har jag gäster så serverar jag alltid samma kost som vi äter här hemma.

Jag älskar utmaningen att omvandla recept till bättre alternativ. Jag personligen har inget sötsaksbehov längre och äter sällan godsaker, trots att de är bakade på t.ex. mandelmjöl eller med mörk choklad men i december så blir det några tillfällen så klart!

I slutet av december/början på januari kommer min tredje kokbok/klokbok ut: Ät & Njut – Recept för kropp och själ. Den innehåller smarta tips och vektyg för att komma i gång med en aktiv och hälsosam livsstil. Givetvis glutenfria och sockerfria recept. Vill man söta så kan man själv välja med vilken sötning man tycker är bäst, det finns många olika behov, toleranser och åsikter om vilket man föredrar och anser är bäst och det går givetvis bra att utesluta helt.

I boken har jag detta receptet på ostkaka och dagen till ära så har jag kryddat den med saffran för det om något är väl en julkrydda!

Ljuvliga saffranostkakan

saffran

6 portioner

  • 4 ägg
  • (2 msk valfri sötning)
  • 1 kuvert saffran
  • 300 g keso
  • 200 g mascarpone
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl mandelspån
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3–4 droppar bittermandelarom eller 2 hackade bittermandlar
  • topping: 0,5 dl mandelspån

Sätt ugnen på 200°C. Vispa äggen med eventuell vald sötning. Sila keson från överflödig vätska. Vispa sedan ner övriga ingredienser och häll smeten i en smord springform. Toppa med mandelspån och grädda i ca 40 minuter tills kakan är ljusbrun och känns fast. Täck eventuellt över den med folie om den får för mycket färg och inte känns fast.
Servera den ljumma ostkakan med lättvispad vispgrädde.

 

Pepparkakstryfflar

Tryfflar

Lyx för mig en adventkväll är att krypa upp i soffan med en pepparkakstryffel och ett glas varm äggtoddy, här kommer därför mina recept på det:

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 150 gram mörk choklad, gärna minst 86%
  • 1–2 tsk pepparkakskryddor
  • 1 tsk kakao (kan uteslutas)
  • kakao till garnering

Koka upp grädden snabbt och smält sedan chokladen och smöret i den (ta bort från plattan). Blanda i kryddor och låt allt halvstelna i kylskåpet, ta sedan ut och rulla eller forma till kulor. Låt stelna i kylskåp och rulla i kakao vid servering.

 

Äggtoddy

Äggtoddy

4 portioner

  • 4 äggulor
  • 4 msk valfri sötning
  • Lite vaniljpulver
  • 1–2 dl vispad grädde eller varm grädde
  • valfritt: 1,5 dl rom eller konjak

Vispa äggulor med sötning till vitt, pösigt skum. Häll upp i glas med rom/konjak och fyll eventuellt upp med grädde. Pudra lite kanel ovanpå.

Julköttbullar

Köttbullarjul

Köttbullar kan man ju äta som godis och mitt recept är saftigt och gott, så här gör jag! Man kan utesluta pofiber men jag tycker de håller ihop bra med det i.

  • 1/2 dl pofiber
  • 1 kilo valfri färs, gärna från kravgård
  • 1/2 msk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 2 msk grovkornig, skånsk senap
  • 1 st riven gul lök
  • 1 tsk mortlad kryddpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • smör att steka i

Låt pofiber svälla i grädde i några minuter. Blanda först i saltet i färsen, sedan äggen, sedan resten. Forma små köttbullar och lägg dem på en oljad skärbräda. Olja in händerna så är det lättare att rulla fina köttbullar. Koka upp vatten i en stor kastrull och när vattnet kokar, lägg ner ett gäng köttbullar. När de är klara så flyter de upp, ta då upp dem och lägg i durkslag. Stek dem sedan i smör så de får fin färg, på så sätt blir köttbullarna runda och fina.

Är ni sugna på fler julrecept så har jag en drös HÄR.

Glad 2:a advent!

Mer mattips

Tack till vår andra adventsvärd!

Vad tycker du om adventstipsen? Har du egna bra tips? Lämna gärna en kommentar här eller på Åses blogg.

Blev du sugen på mer? Kolla då också in Åses blogg där hon bjuder på nya recept och matinspiration.

Fler recept till adventsfika finns här bland Åses julrecept.

Julklappstips

Åses kokböcker är bra julklappstips:

Ät-o-njutViktminskningLevgott

Tidigare

Först ut bland våra fyra adventsvärdar var den populära kokboksförfattaren och matbloggaren Birgitta Höglund:

Adventsmys med Birgitta Höglund

 

19 Kommentarer

  1. Ann Kristin
    Det där ska jag prova. Saffransostkakan och pepparkakstryfflarna särskilt.
  2. en klick smör
    Jag ska prova äggtoddy, mättande kan jag tänka mig. Igår gjorde jag apelsintryfflar på http://www.enklicksmör.se , mycket gott också. Jag ska nog experimentera fram fler tryffeltrecept innan jul. Tack för fint inlägg!
  3. Åse
    Åses recept slår aldrig fel! En jätteduktig receptkreatör!
  4. Cecilia M
    Det där lät och såg otroligt gott ut. Det måste jag prova. Tack så mycket för goda recept! 🙂
  5. Lena Morge
    Jag skulle vilja vet vad som menas med valfri sötning? Om det är socker som menas så är det direkt ohälsosamt, i alla fall för mig och många andra som äter LCHF. Om det är annan sötning så antar jag att två eller fyra matskedar är alldeles för mycket, tex stevia. Jag skulle önska att man kunde hitta recept med exakt vad som menas med valfri sötning.
    Svar: #8
  6. Lena P
    Håller med Lena Morge! Skulle också vilja veta vilken typ av sötning som avses. Jag är ny på det är med lchf och har ingen koll på vad som kan användas...
  7. EVS
    Jag personligen skulle kunna tänka mig äggtoddyn, sötad med max EN matsked honung. Skulle annars tro att det fungerar bra med sukrin, men i mitt tycke även det bli alldeles för mycket med fyra matskedar. Men vill man att det ska smaka som det sockrade originalet, är det förmodligen det som ska till.
  8. Åse
    Hej Lena!
    Med valfri sötning så menar jag inte socker (då hade jag skrivit socker) utan jag menar substitut för vitt socker.
    Jag personligen sötar med xylitol + steviadroppar alternativt erythritol + steviadroppar de gånger jag äter "sötsaker" men precis som jag skriver ovan så finns det olika toleranser och åsikter. En del väljer bort sötning helt, en del vill hellre ha naturligt socker som honung (är man frisk så klarar man ju lite honung då och då) och en tredje del vill använda sötningsmedel som minimalt påverkar blodsockret. Det finns inga regler utan alla är sitt eget facit. Är man osäker på söthetsgraden i recepten så rekommenderar jag att hellre börja med litet och öka på, tex i äggtoddyrecepten. Lycka till om du gör recepten och hoppas de smakar!
    Svar: #15
  9. Robert
    Vet att detta är lite "off topic", men helskotta vilken vacker kvinna Åse Falkman är...
  10. Yeeah! 56K har bästa recepten. 🙂
  11. Dr Lekman's funderingar
    Hej!
    Varför kalla det för "pofiber" när det egentligen är potatisfibrer. Är det för att en inte ska sammanbinda pofiber med potatis? Pofiber = cellulosa - http://www.semperglutenfritt.se/pofiber - Cellulosa = kolhydrat - http://sv.wikipedia.org/wiki/Kolhydrat. Det var bara en enkel tanke i ett virrigt hufvud.
    Janne
  12. hemul
    Därför att det är det Semper valt att döpa produkten till, kanske?
  13. pernilla
    Jag undrar om man kan byta ut mandelmassa mot ett annat mjöl som är bra typ kokosmjöl eller nåt annat? Reagerar på mandel ibland o är försiktig med det.
    Svar: #14
  14. Ann Kristin
    Du kan byta ut de flesta nötmjöl mot ett annat. Jag antar att du menar mandelmjöl och inte mandelmassa? Kokosmjöl gör allt torrare, så prova med att ha något annat mjöl du tål. Jag tycker att hasselnötsmjöl är gott, ger lite mer struktur, i tex pepparkakor mm.
  15. Anna 47:a
    Hej Åse!
    Detta är ju inte en kommentar till inlägg 8.
    Men jag undrar om det inte behövs salt i vattnet att koka köttbullarna i.
    Mvh Anna!
    Svar: #16
  16. Åse
    Hej Anna!
    Du kan ha salt/buljong om du vill men annars är saltet i köttbullarna och sedan steks de i saltat smör =)
  17. Ulrika
    Tack för recepten. Ska prova dem alla till jul. Min dotter å jag äter Lchf tillsammans. Jag för att jag mår så mycket bättre. Min dotter för hon behöver gå ner i vikt. Hon har gått ner 6 kg på bara en månad å har fått en ny livsgnista. Jag har flera av dina recept som favoriter.
  18. Emilia
    Vi provlagade köttbullarna i dag och de blev verkligen goda. Fantastiskt bra recept, som så ofta när Åse är i farten. Tusen tack!
  19. Sabina
    Hej, försökte att laga safranostkakan men måste gjort nåt fel.. Den blev platt som en pannkaka och smakade även pannkaka.. Skall grädde vispas skilt och sedan vispas i.. Misstänker att det var där jag gjorde fel? Mvh:Sabina

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg